KissanKulmasta

Brittitrollit lähtevät vastaiskuun

Brittilehti The Guardian kertoo ison-Britannian armeijan ryhtyvän luomaan erikoisjoukkoja sosiaalisessa mediassa käytävään informaatiosodankäyntiin. Ryhmä, "Facebook Warriors" kootaan psykologiseen sodankäyntiin eikoistuneista henkilöistä toimimaan sosiaalisessa mediassa "informaatioajan epätavallisessa sodankäynnissä".

Perustettava 77. prikaati sijoitetaan Berkshiren Hermitageen, lähelle Newburya. 1500:n kokoisen joukon on määrä aloittaa toimintansa huhtikuussa.

Tehtäväkenttä on sosiaalisen median - kuten Facebook ja Twitter - kautta vaikuttaa siihen millaiseksi yleinen mielipide muodostuu syöttämällä sosiaalisessa mediassa vallitsevan valtarakenteen haluamaa mielipidettä.

Esikuvana brittioperaatiolle toimii mm. Israelin armeijan (IDF) Operation Cast Lead, joka alkoi Israelin Gazan sodan aikana 2008-9. Nykyisin IDF operoi yli 30:llä alustalla sosiaalisessa mediassa - kuten Youtube, Instagram, Fcebook, Twitter - kuudella eri kielellä, kirjoittaa The Guardian.

Veronmaksajat kustantavat tämän(kin) heille suunnatun ohjailevan mielipiteenmuokkauksen.

Todennäköisesti sosiaalisen median käyttäjiin kohdistetussa manipuloinnissa hyödynnetään niitä tuloksia, jota Facebookin ja Yhdysvaltain armeijan tekemien - ilman kohteen tietoista suostumusta - sosiaalisen median kautta tapahtuvan mielipiteen ohjailun kokeiluissa on saatu.

"Länsitrollit" saanevat tulevaisuudessa riehua vapaasti sosiaalisessa mediassa ilman että toimitus tai somen moderaattorit poistavat kommentit "vihapuheena".

 

Vaalien alla...

"Facebook-prikaatin" toiminnassa on kyseessä sovellutus median harjoittamasta "tunne-uutisoinnista". Tunne-uutisoinnissa narratiivi pohjaa yksittäisiin kertojiin ("silminnäkijät"), joihin voi samaistua ("se olisin voinut olla minä").

Kotimainen esimerkki löytyy presidentinvaalien alla harjoitetusta "uutisoinnista". Suomessa toteutettiin erästä tunne-uutisoinnin/tunne-uutisoinnilla manipuloinnin variaatiota menestyksekkäästi.

Mediaomistajien suosimista ehdokkaista (ja heidän puolisoistaan) julkaistiin paljon henkilökuva-juttuja, joissa heistä naapurien, entisten luokkakaverien ynnä opettajien muisteloilla tehtiin "helposti lähestyttäviä". Mielellään haastattelu tehtiin kotona, mökillä tai luonnossa eli "toimintaympäristö" valittiin lukijalle tutuksi, samaistumista helpotettiin.

Samalla luotiin mielikuvaa siitä, että kotona, mökillä ja luonnossa viihtyvä ei voi olla paha ihminen (vaan päinvastoin hyvin moraalinen ihminen), sisältyyhän noihin ympäristöihin useimmilla ihmisillä vahva arvolataus, jota he eivät välttämättä tiedosta.

Taka-alalle (yleensä kokonaan pois) jäivät sellaiset asiapohjaiset seikat joiden tulisi vaikuttaa äänestyspäätökseen kuten ehdokkaan ajatukset Suomen NATO-jäsenyydestä, eurosta, taloustilanteesta, vapaakaupasta, Eu:sta jne.

Suositankin katsomaan ajatuksella läpi Tuukka Temosen kokoomuksen presidentinvaali-kampanjoinnista kertovan dokumenttielokuvan "Presidentintekijät".

Median kautta manipuloimisen on tehnyt helpoksi mediakonsentraatio, median omistuksen keskittyminen.

 

Vaikenemalla ohjailu

Otan tähän esimerkin omaisesti esiin Ukrainan tv:n Channel Five -kanavalla esitetyn, Ukrainan armeijan pääjehun, kenraali Viktor Muzhenkon haastattelun, josta suomalaisen median kuluttajat eivät luultavasti ole kuulleetkaan.

29.01 2015 esitetyssä haastattelussa Muzhenko sanoo, että Ukrainassa ei taistele Ukrainan armeijaa vastaan Venäjän armeijan vakinaisia joukkoja, vaan että Ukrainan armeijaa vastassa on Ukrainassa asuvia etnisiä venäläisiä.

Tämä Muzhenkon lausunto toi mieleeni ensimmäisenä yhden ainoan seikan: Venäjää vastaan asetetuille talouspakotteille esitetyt perusteet (Venäjän aggressiot Ukrainassa).

Jos Muzhenkon väite siitä, että Ukrainassa ei ole Venäjän armeijan vakinaisia joukkoja pitää paikkansa, Eu:n ja Yhdysvaltain Venäjän vastaisten talouspakotteiden perusteet eivät ole pitävät, eivätkä ne ole oikeutettuja.

Koska olisi poliittisesti liian noloa peruuttaa pakotteet siksi, että ne eivät perustuneet tosiasioihin, mahdetaanko perusteita muuttaa? Vai toivotaanko, että kukaan ei huomaa mitään ja jatketaan vanhaan malliin?

 

Valvonnalla varmistaminen

Eriävistä näkökulmista on tullut "vapaassa lännessä" jopa niin suuri ongelma, että amerikkalaisen BBG:n (Broadcasting Board of Governors) puheenjohtaja Andrew Lack rinnasti New York Timesin haastattelussa venäläismedia RT Newsin terroristeihin.

Lack sanoi: "We are facing a number of challenges from entities like Russia Today which is out there pushing a point of view, the Islamic State in the Middle East and groups like Boko Haram," he said. "But I firmly believe that this agency has a role to play in facing those challenges."

Koska mielipiteiden ohjailu ei riitä väestön kurissa pitämiseen, tarvitaan myös valvontaa. "Vapaan liikkumisen" Euroopan unioni esimerkiksi varmistelee, että väestö liikkuu vapaasti, mutta vain ohjailtuna ja sallittuihin suuntiin. Tämän varmistamiseksi mm. autoihin halutaan ajoneuvon etäpysäyttämisen mahdollistavat, liikkumista seuraavat laitteet.

 

Kommentti:

Toistan jälleen sen usein lausumani kehotuksen, että uutisia lukiessaan tulee aina kysyä itseltään "Mitä näkökulmaa minulle yritetään myydä?" sekä Kuka on myyjä.

Valtioiden päämiesten, ministeriöiden, hallitusten ja virastojen tiedotteet tai lausunnot eivät ole Totuus. Ne ovat politiikan tekoa.

Ukrainan suhteen suosittelen lukemaan eduskunnan suuren valiokunnan sihteerin Peter Saramon artikkelin "Informaatiosota 2015: Kun hyviksiä ei ole". http://simeonjahanna.com/2015/01/30/informaatiosota-2015-kun-hyviksia-ei-ole/

Saramon teksti on pyrkimyksessään puolueettomuuteen ja tasapuoliseen arvointiin esikuvallinen!

Sen ohella, että se tahattomasti osoittaa puutteet median uutisoinnin yleisessä tasossa.

 

Lue myös: Hasbara - mielipiteen muokkauksen taide http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131750-hasbara-mielipiteen-muokkauksen-taide

 

Pääasialliset lähteet:

The Guardian: British Army creates team of Facebook warriors http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jan/31/british-army-facebook-warriors-77th-brigade

PNAS http://www.pnas.org/content/111/24/8788.full.pdf

MIT Technology Review: How Facebook drove voters to the Polls http://www.technologyreview.com/news/429169/how-facebook-drove-voters-to-the-polls/

New York Times: U.S. seeking a stronger World Media voice http://www.nytimes.com/2015/01/22/us/broadcasting-board-of-governors-names-chief-executive.html?_r=2

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto (ODIHR): Suomen edustkuntavaalit 17. huhtikuuta 2011, ETYJ/ODIHR:in vaaliarviointivaltuuskunnan raportti. Epävirallinen käännös

("Julkisen palvelun tehtävänsä ja elinvoimaisen kansanvallan jatkuvan edistämisen vuoksi Ylen pitäisi kehittää edelleen kaikkien puolueiden oikeudenmukaista ja syrjimätöntä osallistumista vaaleihin antamalla myös pienemmille ja uusille puolueille riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia esittää kantansa.")

http://oikeusministerio.fi/material/attachments/om/tiedotteet/fi/2011/6AEVan3cs/ETYJ-raportti.pdf

Генштаб Украины: В Донбассе нет российской армии Киевские военные располагают фактами только об отдельных гражданах России, воюющих на стороне ополчения http://lifenews.ru/news/149116

Daily Mail: EU to bug every car in UK with tracker chips - and ministers admit they´re powerless to stop Big Technology http://www.dailymail.co.uk/news/article-2625244/EU-bug-car-UK-tracker-chips-Ministers-admit-powerless-stop-Big-Brother-technology.html

YLE: Mustat laatkot tulevat myös autoihin http://yle.fi/uutiset/mustat_laatikot_tulevat_myos_autoihin/5539197

Aamulehti: EU:n vaatimus voimaan ensi vuonna: Kaikkiin uusiin autoihin asennetaan "vakoilulaitteet" http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194902051504/artikkeli/eu+n+vaatimus+voimaan+ensi+vuonna+kaikkiin+uusiin+autoihin+asennetaan+vakoilulaitteet+.html

Blacklisted News: EU plan to install a tracking computer in every car to tax miles http://www.blacklistednews.com/EU_Plan_to_Install_a_Tracking_Computer_in_Every_Car_to_Tax_Miles/41345/0/38/38/Y/M.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Feel Free Babes, we´re living in a Free West! (sarkasmivaroitus)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän. Oikein kiinnostava kertomus väärine puhelinnumeroineen, tunnistamattomine henkilöineen kaikkineen.

Erityisen kiinnostavaa oli se, miten ja mihin suuntaan lukijan huomiota ohjattiin tietyillä avainsanoilla mutta sitomatta mitään sanottua yksiselitteisesti seikkoihin, jotka voidaan todentaa.

Hyvä esimerkki myös mainitsemastani tunne-uutisoinnista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ajattelitko, että tarina oli valhetta ja propagandaa ?

Hyvän tahdon ele kuitenkin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #4

Tarina on varmaankin pääosin totta. Minua kiinnosti kuitenkin eniten artikkelin psykolingvistiikka ja artikkelin sisältämät vihjeet, ohjailu, mielleyhtymien herättäminen ymv. koska bloggaukseni varsinainen aihe oli ns. näkemyksenhallintaoperaatiot.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Vallankumoukset luodaan usein siten, että jokin ulkopuolinen taho lietsoo ja manipuloi ja onnistuu sitä kautta räjäyttämään kansalaisista muodostuneen ruutitynnyrin. Tarkoitusperät ovat luonnollisesti poliittiset. Ulkovaltio sanoo, haluamme sinne johtoon sen ja sen!

Samat tahot jotka maksavat tai provosoivat kiihkomieliset liikkeelle pistävät liikkeelle myös median, jonka suurelta osin omistavat. Sitten kun massat on saatu liikkeellä niin muokataan median avulla käsityksiä ja tunnetiloja lisää.

On usein todettu, että suuria massoja on helpompi manipuloida kuin harvalukuisia.

Asia on kuitenkin niin, että suurin osa normikansalaisista ei valitettavasti ole juurikaan kiinnostunut politiikasta tai yhteiskunnan ”Orwellilaistamisesta”.

Kuun manipulointikoneisto pääsee ”aivopesemään” tiedotusvälineillä yhden sukupolven kokonaan, niin seuraava sukupolvi eleleekin sitten jo maailmassa jossa ei ”lehtikään värähdä” etteikö siitä joku viranomainen olisi selvillä.

Poliisin rekisteri antaa jo nyt esimakua siitä mitä tuleman pitää, rekisteriin kun oli kirjattu tuhansia ”liian heppoisin perustein”...

Susanna Kaukinen

Niinpä. Sivilisaatiokehityksestä on tullut viemäri. Manailin siitä omalaatuisella tavallani tänne:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Miten sitten sivilisaatio pitäisi määritellä? Olemmeko me sivilisaatio?

Tilanteessa jossa valtio rakentaa trolliarmeijan toimimaan "informaatioajan epätavallisessa sodankäynnissä" mitenkään edes salailematta, että sodankäynnin ja mielipiteen ohjailun kohde olemme ME.

Valtio muodostuu ihmisistä, ei se ole mikään ihmisistä erillinen entiteetti. Ja nyt valtio ilmoittaa käyvänsä (informaatio)sotaa valtion muodostavia ihmisiä vastaan.

Valtio on siis määritellyt meidät "valtion vihollisiksi" joita vastaan täytyy käydä sotaa. Tämä on itsemurhaa, ei sivilisaatiota. Tämä on kontrollia, ei demokratiaa.

En voi uskoa - tai en halua uskoa - että näin ilmeinen jää ihmisiltä näkemättä.

Antti Jokela

"29.01 2015 esitetyssä haastattelussa Muzhenko sanoo, että Ukrainassa ei taistele Ukrainan armejaa vastaan Venäjän armeijan joukkoja, vaan että Ukrainan armeijaa vastassa on Ukrainassa asuvia etnisiä venäläisiä."

Tästä saattaa jäädä jollekulle se vaikutelma, ettei Ukrainassa ole Venäjän armeijan sotilaita, mikä ei varmaankaan ollut Riikan tarkoitus, koska sehän ei olisi totta.

Tarkasti ottaen Muzhenko sanoo, ettei Ukraina taistele Venäjän vakinaisia joukkoja vastaan. Hän kuitenkin kertoo, että vastapuolella taistelee venäläisiä siviilejä ja sotilaita. Näin kertoo venäläinen Sputnik. Tämähän on se tieto, jonka tiedotusvälineistä olemme jo saaneetkin lukea.

Vaikka armeijan tunnukset riisutaan ennen Ukrainaan siirtymistä, niin hihamerkkejä ja venäläisiä aseita on bongataan jatkuvasti. Samoin venäläisiä jää vangeiksi ja venäläisiä passeja ja matkapuhelimia löytyy kaatuneilta. Lisäksi venäläisiä Gruz 200 -rekkoja kuljettamassa vainajia Venäjälle on kuvattu molemmin puolin rajaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitos Antti Jokela huomautuksesta. Tarkoitin tosiaan vakinaisia joukkoja. Tämä on nyt korjattu tekstiin kursiivilla.

Tuo on juuri sellaisia asioita, jotka armeijaa käymätön naisihminen helposti unohtaa: että pitää sanoa vakinainen armeija/vakinaiset joukot kun tarkoittaa jonkun maan palveluksessa olevaa armeijan väkeä; että pelkkä "armeija" ei ole kyllin täsmällinen.

Noista aseista. En sulkisi pois sitä mahdollisuutta että venäläiset aseet ovat - ainakin osittain - ns. Odessan mafian toimittamia. Tai Ukrainan vakinaiselta armeijalta kaapattuja. ja varmaan niitä muillakin välittäjillä myynnissä pyörii.

Ukrainassa oli NL:n jäljiltä asetehtaita, ja Venäjä aseisti Ukrainan armeijaa ennen kaikkia näitä hässäköitä.

Varmasti Ukrainassa taistelee myös vapaaehtoisina sinne menneitä venäläisiä. Kummakos tuo olisi kun siellä joidenkin lähteiden mukaan on amerikkalaisiakin vapaaehtoisia, tosin Ukrainan armeijan joukoissa.

Antti Jokela

Tarkoitin venäläisiä aseita, joita Ukrainan armeijalla ei ole. Wikipediassa kerrotaan mm seuraavaa:

Armament Research Services published a detailed report on arms used by both sides of conflict, documenting a number of "flag items". Among vehicles they documented presence of T-72B Model 1989 and T-72B3 tanks, armoured vehicles of models BTR-82AM, MT-LB 6MA, MT-LBVM, and MT-LBVMK, and an Orlan-10 drone and 1RL239 radar vehicle. Among the ammunition, they documented 9K38 Igla (date of manufacture 2014), ASVK rifle (2012), RPG-18 rocket launchers (2011), 95Ya6 rocket boosters (2009) MRO-A (2008), 9M133 Kornet anti-tank weapons (2007), PPZR Grom (2007), MON-50 (2002), RPO-A (2002), PKP (2001), OG-7 (2001), and VSS rifles (1987). These weapons, mostly manufactured in Russia, were seen in the zone of conflict used by pro-Russian separatists, but never "were in the Ukrainian government inventory prior to the outbreak of hostilities".

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Voivat olla näitä T-72 -tankkeja, joista Defence Industry Daily kertoo http://www.defenseindustrydaily.com/hungary-sells-... eli että mahdollisesti Unkarista tsekkien avulla Ukrainaan.

Saatetaan niitä (ja muuta sopivaa tarvekalua) toki jonkin muunkin sopivan välikäsimaan kautta kuljettaa, molemmille taisteleville osapuolille. Niinhän on ollut tapana kaikissa sodissa tähän asti: jokaiselle myydään kun maksua löytyy.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #12

Näiden kanssa pitää olla tarkkana. Ukrainalla toki on ollut T-72:ia, mutta ei noita listattuja T-72B -malleja. Niitä ei ole myöskään Unkarilla eikä Tsekillä. Teoriasi ei siis selitä Donbassin tankkeja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #15

Ei sen ollut tarkoituskaan sen kummemmin selittää, ainoastaan osoittaa että aseita saattaa kulkeutua sotiville osapuolille useaa reittiä.

Monikansallisissa yritysryppäissä on helppoa toimittaa tavaraa minne vaan käyttämällä sisar- ja tytäryhtiöitä, eikä olisi ensimmäinen kerta kun sellaista tapahtuu useankin valtion tieten ja hiljaisella suostumuksella.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #17

Aivan, eikä tässä tarvita monikansallisia järjestelyitäkään. Tankkeja tuskin ajetaan rintamalinjan läpi tai kuskataan Ladan takapaksissa, joten jäljelle jää vain Donbassin raja Venäjän kanssa. Sieltähän ne, mitäpä sitä ilmeistä kieltämään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Odotellaan vaan rauhassa lisätietoja. Jossain ulkomaan lehdykässä näin venäläisen tankin Ukrainassa, mutta kuljettajalla oli Ukrainan armeijan tunnukset ja tankissa jotain lätkää myös.

Oletko nähnyt tämän ukrainalaisen kansanedustajan Oleg Tsarovin joka pitämässään puheessa sanoo jotta Yhdysvaltain Kiovan suurlähetystön Tech Camp-projekti on toteutunut. Informaatiosotaa, protestien organisoimista ja hallituksen kaatamista harjoittaa Tech Camp. https://www.youtube.com/watch?v=y9hOl8TuBUM
Tuo pätkä on pre-Maidan kamaa.

Ukrainan tilanteesta Ron Paul instituutti http://www.ronpaulinstitute.org/archives/peace-and...

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #21

Jos TechCampit ennustavat vallankumouksia, niin niitä on tulossa paljon lisää, koska näitä on järjestetty ja järjestetään joka puolella maailmaa. Ne ovat osa Yhdysvaltain ulkoministeriön eDiplomacy-ohjelmaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #27

Onhan noita ollut: väri-, kukka- ja muut vallankumoukset. Siellä täällä. Epäilemättä lisääkin tulee.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Passeja ei Venäjän armeijan sotilailla ole, vaan ne otetaan pois samalla kuin siviilivaatteetkin. Passihöpinä on kuin lainattu suoraan jenkeistä, jossa Pentagoniin muka osunut lentokone höyrystyi, mutta kummasti terroristien passit jäivät jäljelle. Emme kai ole yhtä typeriä kuin amerikkalaiset? Poroshenkokaan ei ole näytellyt muuta kuin passin kuoria, ja niitähän saa kun tulostaa. Aivan kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa, vaikka sen televisiosta näkisikin. Eikä varsinkaan, jos se lukee Hesarissa tai iltapäivälehdissä.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Vaikea ymmärtää, mihin tällaista trolliarmeijaa tarvitaan. Facebookinhan on helppo profiloida ihmiset poliittiseti ja lähes millä muulla tavoin tahansa. Riittää kun manipuloi ihmisten välistä viestintää sopivassa määrin suosien sopivan profiilin omaavia ja sopivia juttuja.
Brittitiedustelu päässee manipuloimaan facebookia ainakin britannian kansalaisten osalta, vai onko joku eri mieltä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olisiko epäusko uutisten lukijoilla kasvanut niin suureksi, että massiivista (verorahoittajien kustantamaa) mielipiteen ohjailua katsotaan tarvittavan?

Eurooppa on menestys -tarinat eivät mene läpi pureskelematta, ihmiset eri puolilla maailmaa ovat tympääntyneitä sotiin ja usko demokratiaankin alkaa olla horjakka? Tällaisia muitakin syitä saattaa olla kuin pelkkä Venäjä-vastaisuus tmv.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Jos Muzhenkon väite siitä, että Ukrainassa ei ole Venäjän armeijan vakinaisia joukkoja pitää paikkansa, Eu:n ja Yhdysvaltain Venäjän vastaisten talouspakotteiden perusteet eivät ole pitävät, eivätkä ne ole oikeutettuja."

EU:n ja USA:n asettamien pakotteiden peruste on Krimin miehittäminen. Itä-Ukrainan taistelut alkoivat vasta, kun ensimmäiset pakotteet oli asetettu.

Antti Jokela

Muzhenkon lausunnossa ei ole muutenkaan mitään uutta. Venäjä ei ole tehnyt perinteistä sodanjulistusta. Sotilaita ja aseita on sitten mennyt enemmänkin, mutta (enimmäkseen) ilman Venäjän armeijan tunnuksia. Muuta kai kukaan ei ole väittänytkään. Muzhenko vahvistaa sen, mikä on tiedetty lisäpakotteita asetettaessa.

Mikähän mahtoi olla Riikan pointti?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei ole kv. piireissä muodissa julistaa sotaa. Israel ja arabivaltiot paukuttelevat toisiaan ja ilmoittavat asiasta twiittaamalla.

Yhdysvalloilla on enemmänkin urakkaa http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1769...

"Herrasmiesten sodat" joissa noudatettiin jotain kunniasääntöjä loppuivat ensimmäiseen maailmansotaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toisto:

Euroopan unionin uutishuone otsikoi asiasta "EU sanctions against Russia over Ukraine crisis"

http://europa.eu/newsroom/highlights/special-cover...

ja siellä kerrotaan mm. "An extraordinary meeting of the Council of the European Union on 3 March 2014 condemned the clear violation of Ukrainian sovereignty and territorial integrity by acts of aggression by the Russian armed forces as well as the authorisation given by the Federation Council of Russia on 1 March for the use of the armed forces on the territory of Ukraine..."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Linkkaamasi artikkelin alaotsikko kokonaisuudessaan:

"In response to the illegal annexation of Crimea and deliberate destabilisation of a neighbouring sovereign country, the EU has imposed restrictive measures against the Russian Federation."

Kun EU oli muutaman viikon turhaan varoitellut aggressioista, ensimmäiset sanktiot asetettiin:

"In the absence of de-escalatory steps by the Russian Federation, on 17 March 2014 the EU imposed the first travel bans and asset freezes against Russian and Ukrainian officials following Russia’s illegal annexation of Crimea."

Vaikka kaikki venäjää puhuvat kansalaisuudesta riippumatta poistuisivat Itä-Ukrainasta ja vaikka kaikki maailman miekat taottaisiin auroiksi, peruste Venäjän vastaisille sanktioille säilyisi niin kauan kuin Venäjän armeija hallitsee Krimin niemimaata.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #30

Okei, yritetään näin: Krimi oli osa Ukrainaa kunnes päätti kansanäänestyksellä irtautua Ukrainasta ja ryhtyä Venäjän kanssa kompukseen.
Näin muodoin määrittely "Venäjän aggressiot Ukrainassa" ei ole liian epätarkka.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Joskus toivottavasti päästään diplomaattiseen ratkaisuun. Koska pakotteiden peruste on silloin edelleen voimassa, jää nähtäväksi, mitä Venäjä joutuu maksamaan pitääkseen Krimin.

Venäjähän miehitti Krimin aivan samanlaisella sotilaallisella aggressiolla kuin Saksa aikanaan sudeettialueet, Itävallan ja Tanskan. Yhtä verettömästi myös. Sevastopolissa pelkkä äänestysprosenttikin oli lähes 150, joten asukkaiden kannasta ei ole epäselvyyttä :)

Jari Rauhala

Saako tuon Muzhenkon TV-puheen jostakin esille?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lähdeviitteissä se venäläinen teksti linkkinsä kanssa. Youtubestakin löytyy https://www.youtube.com/watch?v=kxFTh4A3Kys

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Täällä kerrotaan, että Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak on ehdottanut 18-60 vuotiaiden ukrainalaisten miesten ulkomaille matkustamisen rajoittamista.

Liian moni muuttaa maasta välttääkseen joutumisen Ukrainan armeijaan.
Ukrainan uuden, länsimaiden tukeman hallituksen liikekannallepanomääräys sai vain 20% palvelukseen määrätyistä ilmaantumaan paikalle.

Kirjoittaja Kristina Rus arvelee tuon osoittavan, että 80% ukrainalaisista miehistä vastustaa sotaa, ja uskoo, että naiset vastustavat vielä enemmän.

(Ukrainian border sealed to hold 80% of men fleeing mobilization http://fortruss.blogspot.co.uk/2015/02/ukrainian-b... )

Miksi tavallisten ihmisten pitäisi sotia eliitin sotia? Minusta ei miksikään.

Toimituksen poiminnat