Venäjän luottoluokittamnen roskaksi poliittista roskaa

Amerikkalainen luottoluokittaja S&P alensi Venäjän luottoluokituksen roskalainaluokkaan. Syyksi annettiin öljyn laskeva hinta (josta päätti OPEC-kartelli), Ukrainan tilanteen takia Yhdysvaltain ja Euroopan unionin Venäjälle asettamat talouspakotteet sekä ruplan kurssilasku (joka johtui osittain öljynhinnan laskusta ja talouspakotteista).

S&P, Standard & Poor´s kuuluu McGrawHill -yritykseen, joka puolestaan on New Yorkissa sijaitseva kustannusyhtiö, jonka omistajat ovat pääasiassa pankkeja ja rahastoja, jotka puolestaan omistavat mediaa, öljy-yhtiöitä, luottoluokittajia ja luottokorttiyhtiöitä.

Omistajapankit – mm. JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs – ovat samoja rikoksenuusijapankkeja, jotka ovat mukana aina, kun pankkimaailmassa löytyy korko- ja valuuttamanipulointia (Libor, Euribor, Isdafix ja Forex -skandaalit), rahanpesua, varojen piilottamista tai muuta vastaavaa kepulointia. Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisiin johtanut kiinteistölainojen paketointi ja jälleenmyynti. Näille finanssikriisin synnyttäneille roskaluotoille parhaan mahdollisen AAA-luokituksen antoivat myyjäpankkien omistuksessa olevat luottoluokittajat kuten S&P ja Moody´s.

 

Vilkaistaan sitten sitä Venäjän tilannetta.

Venäjän valtionvelka on velkakellon perusteella 235, 793 401 333 miljardia dollaria, vajaa 24% bkt:sta. Miljardi on tuhat miljoonaa. Henkilöä kohden Venäjällä on valtionvelkaa vaivaiset 1645 dollaria.

 

Yhdysvaltain valtionvelka on velkakellon perusteella 18, 100 669 jne biljoonaa dollaria, 104,74% bkt:sta. Yksi biljoona on miljoona miljoonaa tai tuhat miljardia.

Yhdysvalloilla on valtionvelkaa henkilöä kohden $56 524 ja veronmaksajaa kohden $154 046. Yhdysvaltain velka on lähes 77 kertaa Venäjän velka.

Tavallinen amerikkalainen taas ei tienaa. Rikkain 1% vie lähes kaiken tulojen kasvun, 17:sta osavaltiossa rikkain 1% on vienyt kaiken tulojen kasvun, kertoo Economic Policy Instituten (EPI) uusi raportti "The increasingly unequal States of America. Income inequality by state, 1917 to 2012".

Rikkain 1% ei yleensä maksa veroja vaan siirtää varallisuutensa piiloon verokeitaisiin.

 

Suomen valtionvelka on 153, 977 537 458 miljardia dollaria, suhteessa enemmän kuin Venäjällä. Velkaa on 59, 80% bkt:sta. Ai ai, kohta menee rikki Eu:n talouskurisopimuksen 60 prosentin raja ja Suomessa alkaa teholeikkuri laulaa…

Päätä kohden Suomella on julkista velkaa 28 374 dollaria.

Velan korkoihin Suomella menee 3, 748 225 000 dollaria vuodessa, melkein neljä mrd.

 

Euroopan unionilla on velkaa 631, 351 212 jne miljardia dollaria (87,4 % bkt:sta). Eurooppalaista kohden julkista velkaa on 24 492 dollaria.

– Joten mihin perustuu Venäjän pudottaminen roskaluokitusluokkaan?

 

Venäjä, vaikka onkin vähentänyt Yhdysvaltain valtionvelan omistuksiaan, omistaa edelleen Yhdysvaltain velkaa $108, 9 miljardia. Tarkoittaa, että Yhdysvallat on tuon summan velkaa Venäjälle.

Jos minä olisin kostonhimoinen ja Venäjän keskuspankin johtaja, käyttäisin nyt dollarireservini maksaakseni pois Venäjän velkaa. Kiina, joka omistaa Yhdysvaltojen velkaa 1252,7 miljardia dollaria, saattaisi lähteä mukaan ja myydä sekin pois dollarivelkakirjojaan. Markkinoille tulvisi dollareita, mikä tekisi dollarista ja dollarin asemasta reservivaluuttana roskaa. Mahjong!

Sen lisäksi Venäjä voisi ilmoittaa, ettei aio maksaa velkojaan. Se hoitaisi Eu:n pankkisektorin, joka on luotottanut venäläisiä pankkeja ja yrityksiä yli sadalla miljardilla. Erityisesti italialaiset ja ranskalaiset pankit murtuisivat, ja koska meillä on pankkiunioni, sen lisäksi että Eu28-maat ovat raskaasti ristiinvelkaisia, kaatuisi todennäköisesti koko Euroopan pankkisektori.

Mutta Venäjästä tulisi lähes velaton valtio.

Tarvitseeko sanoa enempää?

 

Lähteet:

McGrawHill, omistus http://stockzoa.com/ticker/mhp/

World debt clock USA http://www.usdebtclock.org/

National debt Russia http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/russia

National debt of Finland http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/finland

Euroopan unionin julkinen velka http://www.eudebtclock.org/ ja http://www.debtclock.com/europe ja http://www.debtclocks.eu/public-debt-and-budget-deficits-comparison-of-the-eu-member-states.html

Largest foreign holders of US debt http://www.davemanuel.com/biggest-foreign-us-debt-holders.php

Eduskunta, täysistunnon pöytäkirja PTK 133/2014 vp http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/skt_133_2014_136_p.shtml

EPI – Estelle Sommeiller, Mark Price: The increasingly unequal States of America. Income inequality by state, 1917 to 2012 (Jan 26, 2015) http://s3.epi.org/files/2014/IncreasinglyUnequalStatesofAmerica1917to2012.pdf

Eurostat: General government gross debt http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teina225&plugin=1

riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu