KissanKulmasta

Oletko Eu-kriittinen? Olet terroristi

  • Islamilaisen terrorismin osuus pieni
    Islamilaisen terrorismin osuus pieni

Ranskassa satiirilehti Charlie Hebdoon tehty isku on saanut retoriikan läikkymään yli useissa maanosissa. Charlie Hebdo on se lehti, joka julkaisi karikatyyrikuvia islamilaisille tärkeästä profeetta Muhammedista vuonna 2012. Pilakuvien julkaisemista puolustettiin sanan- ja mielipiteenvapaudella sekä muilla ns. länsimaisilla arvoilla.

Entäpä länsimaisiin arvoihin kuuluva uskonnonvapaus? Onko se tulkinnanvarainen asia? Saammeko pilkata muiden uskontoa, ja kun siihen reagoidaan, loukkaantua syvästi?

Oletetaan, että olisi olemassa islamilainen satiiri- ja pilalehti, joka julkaisisi esimerkiksi pilakuvia paavista 69-asennossa kardinaalin kanssa, ja että maailman roomalaiskatoliset raivostuisivat tästä niin, että tekisivät väkivaltaisen iskun lehden toimitukseen. Mikä olisi reaktiomme silloin? Puolustaisimmeko yhä sanan- ja mielipiteen vapautta?

Tai jos em. hypoteettinen islamilaisten lehti julkaisi pilailumielessä satiirisen tekstin, jossa Jeesus kertoo vetäneensä teini-ikäisenä ahkerasti käteen. Mikä olisi reaktiomme silloin?

En tarkoita puolustaa väkivaltaa keinona, tai että hyväksyisin sen. Yritän ottaa näitä asioita esiin periaatteellisina kysymyksinä, pohtia ääneen, eivätkö universaalit arvot koskekaan kaikkia. Mihin johtaa sellainen jaottelu, jossa kaikkia ihmisiä ei nähdä meihin - ihmisiin - kuuluvina, itseisarvollisesti ja vastaansanomattomasti?

 

Keitä iskun tekijät olivat?

Telesur kertoo, että iskun takana olivat ranskalaiset veljekset Said Kouachi (34) ja Cherif Kouachi (32) sekä 18-vuotias Hamyd Mouradrange. Kaksi kolmesta iskun tekijästä on kuulunut radikaaliryhmiin, joilla on kytköksiä Irakissa toimiviin taistelijaryhmiin.

USA Today kertoo veljesten palanneen Syyriasta tänä kesänä.

Koska Syyria ei varsinaisesti tällä hetkellä ole mikään lomakohdemaa syystä että siellä käydään sisällissotaa länsimaiden tukemien palkkasoturikapinallisten ja Syyrian hallituksen joukkojen välillä, ja että Yhdysvallat yhdessä "rauhankumppanimaiden" kanssa pommittaa Syyriaa, voitaneen olettaa, että veljekset Said ja Cherif olivat Syyriassa sotimassa tai saamassa koulutusta, jota Yhdysvallat "rauhankumppanimaidensa" kanssa järjestää Syyrian kapinallisille mm. Jordaniassa ja Turkissa.

NATO-maa Turkki on avittanut Syyrian hallitusta vastaan taistelevia ainakin vuodesta 2011. Yhdysvaltain keskustiedustelu CIA on sekin auttanut Syyrian kapinallisia, ilmoitti presidentti Obama syyskuussa 2013.

Israelilainen lehti The Haaretz uutisoi joulukuussa 2014 YK:n raportista, jonka mukaan Israelin armeija (IDF) tekee yhteistyötä Syyrian palkkasoturikapinallisten kanssa.

Ranskalainen uutiskanava France24 kertoi viime vuonna Ranskan presidentin Francois Hollanden vahvistaneen, että Ranska toimittaa aseita Syyrian kapinallisille. Aseiden toimitus on tapahtunut hyvässä yhteisymmärryksessä Yhdysvaltain ja Euroopan kanssa. "Kapinalliset ansaitsevat kaiken tukemme" lausui Hollande.

Palasivatko ranskalaisten ja muiden länsimaiden Syyrian hallitusta vastaan taisteleville - joita, jos he taistelevat länsimaisia hallituksia vastaan, kutsutaan terroristeiksi - jakamat aseet ja taistelukoulutus takaisin Ranskaan veljesten mukana?

 

Arvokysymys vai arvovaltakysymys?

Venäläinen RT News uutisoi ison-Britannian ulkoministeri Philip Hammondin ja Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan lehdistötilaisuudessa antamista lausunnoista. Hammond katsoo lausunnossaan, että Ranskan tapahtumat ovat selvästi seurausta tapahtumista Lähi-Idässä, mutta vie keskustelun arvo-tasolle toteamalla kyseessä olevan taistelun länsimaisten arvojen ja Islamilaisen kalifaatin tuhoavien arvojen välillä.

Tuomioja sanoo tragedian osoittavan selvästi, että terrorismi ei tunne rajoja, kukaan ei ole suojassa terrorismilta, ja että "meidän kaikkien täytyy nyt vahvistaa valmiuttamme torjua terrorihyökkäyksiä, kunnes saamme enemmän tietoa tapahtuneesta."

Nopeaa reagointia vaativassa maailmassa ei ole aikaa odottaa tietojen saamista; vastauksia vaaditaan vaikka tietoa ei vielä ole.

 

Vertailun vuoksi

Pariisin Charlie Hebdo -iskussa kuoli 12 henkilöä. Yhdysvalloissa poliisi tappaa 70 kertaa enemmän Yhdysvaltain kansalaisia kuin poliisi muissa kehittyneissä maissa, keskimäärin 3 amerikkalaista päivässä. Yhdysvalloissa on enemmän vankiloita kuin lukioita. Euroopan maat yhdessä Yhdysvaltain kanssa tukevat kapinallisiksi kutsuttuja terroristeja niiden taistellessa omaa, länsimaille epämieluisaa hallitusta vastaan.

Institutionalisoitu, valtion auktorisoima väkivalta tai suoranainen valtioterrorismi ei jostain syystä herätä mediassa läheskään yhtä suurta innostusta juttujen kirjoittamiseen kuin ylen harvinainen terrori-isku Euroopassa.

Islam on maailman toiseksi levinnein uskonto kristinuskon - roomalaiskatoliset ovat suurin yksittäinen lahko - jälkeen joten potentiaalisia muslimiterroristeja on, teoriassa,  iso osa maailman väestöstä. Kuitenkin esimerkiksi Euroopan vähistä terrori-iskuista on alle 1% muslimien tekemiä.

Maailman mittakaavassa, suhteutettuna muihin kuolinsyihin, terrorismi ei ole suurimmasta päästä.

Vuonna 2013 kuoli maailmassa 17 891 henkilöä terrori-iskuissa, näistä yli kolmannes Irakissa. Toiseksi eniten kuoli terrori-iskuissa kuoli Afganistanissa ja kolmanneksi eniten Pakistanissa.

The National Consortium for the Study and Responses to Terrorism (START) laskeskeli pari vuotta sitten terrori-iskun seurauksena kuolleen keskimäärin 16 Yhdysvaltain kansalaista vuodessa vuoden 2001 jälkeen. Yhdysvallat, jossa on kuolemanrangaistus käytössä, teloittaa vuosittain useampia ihmisiä kuin mitä amerikkalaisia terrori-iskuissa kuolee. Sydänsairauksiin Yhdysvalloissa kuoli vuonna 2013 yli puoli miljoonaa ihmistä, diabetekseen 73 891 henkilöä ja itsemurhan teki 39 518 henkilöä.

Hyvällä syyllä voi kysyä, onko terrorismin länsimaille muodostamaa uhkaa liioiteltu, ja jos näin on, missä tarkoituksessa

 

Vastakohtien kärjistäminen

Vastakohtien kärjistäminen on pitkään käytössä ollut tekniikka, jota ovat käyttäneet niin ideologiset ja radikaaliset ryhmät siinä kuin hallituksetkin. Synnyttämällä vastaikkainasettelun, joka laukaistaan esimerkiksi jollain väkivaltaisella iskulla (miten Charlie Hebdo-iskun tekijät pystyivät liikkumaan Pariisissa huomaamattomasti AK-47:t kainalossaan ja huppu silmillä? Ranskassa aseistetut poliisit partioivat joka korttelissa pääkaupunkiseudulla.).

Iskun jälkeisellä mediakeskustelulla ohjataan tapahtumia haluttuun suuntaan, päästään päämääriin, joita ei ole ääneenlausuttu, täsmällisesti määritelty.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi komissaari Jean-Claude Junckerin luvanneen Eu:n esittävän lähiviikkoina uusia toimia terrorismin torjuntaan. ESS kirjoittaa: "Junckerin ohella Riiassa vieraili tänään myös Eu:n ulkoministeri Federica Mogherini. Molemmat tuomitsivat voimakkaasti Pariisin iskun. Eu-maiden liput lepattivat kaupungissa puolitangossa iskun takia. Mogherinin mukaan Eu pysyy yhtenäisenä taistelussaan kaikenlaista ekstremismiä vastaan. Juncker on aiemmin sanonut, että ekstremistejä on myös Euroopan parlamentissa. Hän on kieltäytynyt yhteistyöstä äärioikealla istuvien Eu-vastaisten kanssa."

Oletetaan, että Junckerin lausuma pitää paikkansa - vaikka lehtitiedot harvoin täsmällisiä ovatkaan.

Tarkoittaako Juncker vihjata, että Charlie Hebdo-iskun tekijöitä motivoi Eu-vastaisuus?

Päättely kulkisi silloin niin, että Eu-vastaisuus on ekstremismiä, ja koska ekstremismi tuottaa terroristeja, Eu-vastaisuus voidaan kriminalisoida terrorismin vastaisen toiminnan puitteissa.

Pikemminkin Ranskan terrori-iskun varjolla pyritään kriminalisoimaan tahoja (Eu-vastaiset), joilla ei ollut mitään yhteyttä koko tapahtumaan.

Kuinka tämä kaikki sopii yhteen Euroopan unionin perusoikeuskirjassaan ja ihmisoikeussopimuksessaan takaamiin sanan, mielipiteen, uskonnon ja poliittisen valinnan vapauteen sekä syrjinnän kieltoon?

 

Päivitys 11.01 2014 klo 08:32

Mielenkiintoinen yksityiskohta nousi esiin kaivellessani Pariisissa ammuskelleiden taustoja. Ranskalaisen poliisinaisen Montrougessa ampunut, Port de Vincennesissa sijainneeseen kosher-liikkeeseen tunkeutunut ranskansenegalilainen Amedi Coulibaly näyttää tavanneen Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn vuonna 2009.

Päivityksen lähde: Le Parisien: Amedi, 27 ans, rencontre Sarkozy cet après-midi http://www.leparisien.fr/grigny-91350/amedi-27-ans-rencontre-sarkozy-cet-apres-midi-15-07-2009-580211.php

 

Lähteet:

 

(päivitys 10.01 2015 klo 09:15 The Guardianin mukaan teosta epäillyt ovat kuolleet http://www.theguardian.com/world/2015/jan/09/charlie-hebdo-attack-suspects-gunman-killed-dammartin-en-goele-port-de-vincennes-paris )

Telesur: Former Syria rebels suspected in Charlie Hebdo shootings http://www.telesurtv.net/english/news/Former-Syria-Rebels-Suspected-in-Charlie-Hebdo-Shooting-20150107-0024.html

USA Today: Manhunt continues for two French terror suspects http://www.usatoday.com/story/news/world/2015/01/07/france-charlie-hebdo-satirical-publisher/21377861/

France24: France delivered arms to Syrian rebels, Hollande confirms http://www.france24.com/en/20140821-france-arms-syria-rebels-hollande/

Deutsche Welle: ´IS´ supply channels through Turkey http://www.dw.de/is-supply-channels-through-turkey/av-18091048

The Telegraph: First Syria rebels armed and trained by CIA ´on way to battlefield´ http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10283758/First-Syria-rebels-armed-and-trained-by-CIA-on-way-to-battlefield.html

New York Times: Arms airlift to Syria rebels expand, with aid from CIA http://www.nytimes.com/2013/03/25/world/middleeast/arms-airlift-to-syrian-rebels-expands-with-cia-aid.html?pagewanted=all&_r=1&

The Haaretz - Barak Ravid: UN reveals Israeli links with Syrian rebels http://www.haaretz.com/mobile/.premium-1.630359?v=4AC46632C7C0D296D80E936AFCEA3D59

France Info: Sarkozy a demandé à Hollande d´augmenter "le niveau de fermeté et de vigilance" http://www.franceinfo.fr/actu/politique/article/sarkozy-demande-hollande-d-augmenter-le-niveau-de-fermete-et-de-vigilance-628421

BBC News: Islamic State crisis: ´3,000 European jihadists join fight´ http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29372494

RT News: Paris shooting ´product of West´s conflict with ISIS´ - Foreign Sec Hammond http://rt.com/uk/220895-hammond-speech-shooting-paris/

The Free Thought Project: Police in the US kill citizens at over 70 times the rate of other First-World Nations http://thefreethoughtproject.com/police-kill-citizens-70-times-rate-first-world-nations/

Washington Post - Christopher Ingraham: The U.S. has more jails than colleges: Here´s a map where those prisoners live http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/01/06/the-u-s-has-more-jails-than-colleges-heres-a-map-of-where-those-prisoners-live/

US-Puheenvuoro - Riikka Söyring: 134 sotaa vai Jatkuva sota? (lähdeviitteet blogitekstin kappaleeseen "Vertailun vuoksi") http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176978-134-sotaa-vai-jatkuva-sota

Etelä-Suomen Sanomat: Juncker lupaa uusia toimia terrorismin torjuntaan http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/2015/01/08/juncker-lupaa-uusia-toimia-terrorismin-torjuntaan

Euroopan parlamentti: Euroopan unionin perusoikeuskirja http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_fi.pdf

European Court of Human Rights: Euroopan ihmisoikeussopimus http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_FIN.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Politiikka on taito estää ihmisiä perehtymästä asioihin, jotka koskevat heitä itseään."

Tämän Paul Valéryn lausuman voi laajentaa myös lehtikirjoitteluun - ja epäilemättä myös blogikirjoitteluun, sanoisi joku :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuvasi tuo mieleen tapauksen menneestä. Kävin ei-sisään-alle-ysipilkkuviiden-keskiarvolla -lukiota. Yleensä kai ajatellaan että korkea keskiarvo todistuksessa osoittaa älykkyyttä (en ole samaa mieltä).

No, lukiossa meille esitettiin diasarjana uskonnollista taidetta, mukana tuo H. Koskisen kuva ja muuan toinen, jossa oli musta mies ristillä.

Koskisen kuva herätti naurua. Kuva krusifiksilla riippuvasta mustasta miehestä sen sijaan sai aikaan äänekkään närkästyksen vyöryn. Luokassa kauhisteltiin moista jumalanpilkkaa, eihän Jeesus ollut musta (mistä se tiedetään?) eikä mustilla muutenkaan ole asiaa kristinuskon piiriin.

Tuo tapaus teki minuun teini-iässä syvän vaikutuksen. Sen jälkeen minun oli vaikea suhtautua luottavaisesti väitteisiin koulutuksen siunauksista, ihmisen kyvystä rationaaliseen ajatteluun ja moneen vastaavaan uskomukseen, joiden varassa tätä maailmaa yritämme hahmottaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Nämät on aivan ihmeellisiä kysymyksiä. Ja aito kysymys on seki, voiko olla uskonnoton ja onkose uhka. Vaikeaa on kaikila. Ja vaarallistaki.

Ja seki, kuinka kovasti saa pilkata ja rienata toista ihmistä tai tämän ajatuksia tai uskomuksia, mitä sano ihmisoikeuksin julistus. Meilähän piti olla oikeus itte määritellä ittemme ja yhteisömme ja sitä tuli toisten kunnioittaa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minua toistuvasti, jatkuvasti riepoo nämä alituiset kaksoisstandardit ja ns. arvojen tapauskohtainen soveltaminen.

Eu esimerkiksi kailottaa alati rakentavan dialogin tarvetta ja Eu:n yhteistä ääntä mutta se ei näemmä estä yhteistyöstä kieltäytymistä joidenkin parlamentaaristen ryhmien kanssa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo sanat on oikeasti kyllä huonoja ilmasseen, ihan sanat voi viä asioita urille, joita pitkin ei ittekkään voi hiihtää, siis moraalista jauhaminen näyttää jotenki vievän kohtaan, jossa toimittaan täysin umpimoraalittomasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #4

On tässä vielä lisämausteitakin :D

Juncker viittaili äärioikeiston ekstremismiin. No, toisaalla taas uutisoidaan siitä, kuinka Euroopan unionissa toimivat äärioikeistolaiset puolueet pyrkivät politikoimaan Charlie Hebdo -tapauksen avulla esim. vaatimalla kuolemantuomion käyttöönottoa (Ranskan kansallinen rintama).

Hollannissa Geert Wilders vaatii paitsi "Euroopan de-islamisaatiota" myös armeijaa vartioimaan rautatieasemia ja lentokenttiä. Kas kun ei taksitolppia.

Ja niin edelleen. https://euobserver.com/justice/127143

Eli äärioikeistolaiset (joihin media lukee myös nationalistit) pyrkivät nostattamaan islamin vastaisuutta Euroopassa, komissio äärioikeiston vastaisuutta.

Mutta median mukaan vain äärioikeisto politikoi tragedialla.

Tulisin epätoivoiseksi ellen osaisi nauraa näille p***eleen poliitikoille, jotka eivät koskaan puhu ihmisinä vaan vaaleja silmällä pitäen.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #5

Joo just, niin falskia ja epäjohonmukasta, että päässä kohta piipaa. Siis pahoinvoivaksi tulleeko vähän aikaa jää ihmettelheen, mitä ilmiota nimitethän miksiki millonki ja taas yhtäkkiä toisinpäin, uuh ja demokratia on sana jolla siivothan kaikki mukasiistiksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #7

Todella. Länsikoalitioon kuuluvan Australian pääministeri Tony Abbott vahvistaa Australian erikoisjoukkojen (ADF) kouluttavan sotarikoksista syytetyn Irakin turvallisuuspalvelun väkeä. Turvallisuuspalvelun kerrotaan postanneen sosiaaliseen mediaan kuvia turvallisuuspalvelun (ilman oikeudenkäyntiä) teloittamista sotavangeista.

Daily Mail: Tony Abbott confirms Australian Special Forces are training Iraqi Security Service http://www.dailymail.co.uk/news/article-2904291/To...

Demokratian edistämisen nimissä luonnollisesti.

Pikemminkin demonokratiaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #5

Tänään oli jossain blogissa linkki belgialaiseen vasemmistolehteen, jossa Obaman pariskunta oli valokuvaa muokaten esitetty apinoina.
Kaikkea maailmaan näköjään mahtuu vähän joka ryhmäkunnasta.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bm...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #19

Tai jos se on piilomainos? Tulossa on jatko-osa Apinoiden Planeetta -elokuviin? :D

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Oletetaan, että olisi olemassa islamilainen satiiri- ja pilalehti, joka julkaisisi esimerkiksi pilakuvia paavista 69-asennossa kardinaalin kanssa, ja että maailman roomalaiskatoliset raivostuisivat tästä niin, että tekisivät väkivaltaisen iskun lehden toimitukseen. Mikä olisi reaktiomme silloin? Puolustaisimmeko yhä sanan- ja mielipiteen vapautta?"

Totta ihmeessä puolustaisimme.

"Tai jos em. hypoteettinen islamilaisten lehti julkaisi pilailumielessä satiirisen tekstin, jossa Jeesus kertoo vetäneensä teini-ikäisenä ahkerasti käteen. Mikä olisi reaktiomme silloin?"

Tuskin ketään ammuttaisiin. Jos ammuttaisiin niin ammuskelu tuomittaisiin. Sananvapautta puolustettaisiin.

En nyt oikein tajunnut näiden pointtia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Arvelen vastauksen olevan: osa puolustaisi, osa ei. Sananvapautta siis.

Ammuskelu tuomitaan, kun se tapahtuu täällä länsimaissa. Mutta harvoin olen nähnyt tuomittavan sitä, että länsimaat ammuskelevat päivästä toiseen siviilejä Lähi-Idässä ja Afrikassa.
Tai että virkavalta ammuskelee henkilöitä, joita sen on palkkansa eteen määrä suojella.

Syyt mitkä ammuskelulle esitetään vaihtelevat (demokratian vieminen, vapauttaminen, siviilien auttaminen jne) mutta itse ammuskelu jatkuu yksitoikkoisella säännöllisyydellä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tottakai se ammuskelu jatkuu. Jatkuuhan tuo pilapiirtäjien tappaminenkin vaikka sekin tuomitaan. Kyllä sitä amerikankin ammuskelua ja kidutusta ja vaikka mitä tuomitaan, mutta ei se sitä lopeta.

Ainakin Piraattipuolue puolustaa ihan kaikkea sananvapautta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Hyvä näin. Sananvapauden periaatetta tuleekin puolustaa, jokaisen.

Pelkään tällaisten komissionkin harrastamien uudelleenmäärittelyjen (äärioikeisto = ekstremismi = terrorismi) johtavan siihen, että kohta jokainen virallistotuudesta poikkeava mielipide ja toisinajattelijat leimataan terroristeiksi, jonka jälkeen nuo "aidon demokratian vastaiset ainekset" voidaan viedä BlackSiteen kuulusteltavaksi ja siellä he "kuolevat sydämen pysähtymiseen".

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #11

https://www.youtube.com/watch?v=rTIorwtJbhE&list=R... - Tim Minchinin laulu paavista, pedofiliakohuun liittyen.

https://www.youtube.com/watch?v=kr1I3mBojc0 - Saman miehen laulu raamatusta. Tim Minchin on varmaan yksi ensimmäisiä listalla jos kristinuskon pilkkaamisesta aletaan pistämään päitä alas.

Onhan Jeesuksesta ja paavista ja vaikka mistä kristinuskoon liittyvästä vaikka mitä pilaa tehty enkä tiedä milloin viimeksi kirkko tai joku vastaava taho on siitä ketään tappanut. Ihmettelin siis lähinnä vertausta. Kyllähän Tim Minchin on saanut osakseen syrjintää kun hihhulit ei vuokrannu tälle pianoa keikalle ja sitä rataa, mutta ei ihan samoissa sfääreissä mene.

Ja joo, on tosi ikävää jos EU alkaa sotimaan terrorismia vastaan samalla tavalla kuin USA. Sehän on vain voitto terroristeille. Kansa saa alkaa pelätä enemmän valtiota. Yksityisyys ja ihmisoikeudet kärsivät...

Sana äärioikeisto pitäisi varmaan kieltää lailla. No ei ihan, mutta pitäisi jotenkin haukkua julkisesti sen käyttäjät niin saataisiin ehkä jotain järkeä johonkin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #16

Eihän kirkon itsensä välttämättä tarvitsekaan ammuskelemaan tmv.

Pelkästään Yhdysvalloissa on yllin kyllin kristillisyyteen pohjaavia ääriliikkeitä jotka tekevät väkivallantekoja. Tällaisia ovat mm. The Phineas Priesthood/Vigilantes of Christendom - joka ilmeisesti kohdistaa iskunsa pääasiassa juutalaisiin ja mustiin.

Sitten on nämä white supremacists -ryhmät http://www.huffingtonpost.com/news/white-supremaci...

DHS määrittelee potentiaalisiksi terroristeiksi ynnä uhkaksi kotimaan turvallisuudelle myös abortin vastustajat (ja ovat väkivaltaa harjoittaneetkin), ihmisoikeuksien ja eläinten oikeuksien puolustajat, käteistä käyttävät, Occupy wall Street -liike jne.

Josta syystä pitäisin parempana lähestyä asioita yksilöiden tekeminä, ei niinkään rotuun, uskontoon, poliittiseen kantaan, sukupuoleen tmv. sitoen ja yleistäen sen perusteella.

"kaikki miehet ovat sikoja"; "kaikki kokoomuslaiset ovat maanpettureita"; "kaikki toisinajattelijat ovat kommareita" -tyyliset yleistykset johdattavat harhateille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessakin on sananvapaus, kunhan ei loukkaa Islamin pyhiä arvoja sellaisin sanakääntein, että joku voisi ehkä liittää tuon satiirin johonkin maassa asuvaan kansanryhmään.
Pelastusarmeijalaisia ja uskonsa ilmiasua saa vapaasti pilkata, koska kyse ei ole kansanryhmästä... :D

Hannu Soikkeli

Miksei islamistit tee pilkkaa kristittyjen(buddhalaisten, shintolaisten, baha'i-lahkon, hindulaisten) jumalasta/ista. Mun puolesta ainakin aivan vapaasti. Mutta ei, pitää tarttua aseisiin ja pommeihin, kun profeettaa on pilkattu. En usko profeetan-ainakaan enää-pilkasta kovinkaan piittaavan. Sitäpaitsi, eikö heidän Allahinsa olekaan kaikkivaltias, joka voisi antaa sataa tulta ja tulikiveä pilkkaajien niskaan?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava DHS keskustelupaperissaan suosittaa, että kaikkia islamin uskoisia ei syyllistettäisi yksilöiden teoista.

"(1) We should not demonize all Muslims or Islam;
(2) Because the terrorists themselves use theology and religious terms to justify both their means and ends, the terms we use must be accurate and descriptive; and
(3) Our words should be strategic; we must be conscious of history, culture, and context. In an era where a statement can cross continents in a manner of seconds, it is essential that officials consider how terms translate, and how they will resonate with a variety of audiences."

http://www.dhs.gov/xlibrary/assets/dhs_crcl_termin...

Tämä on hyvä ohje kaikille muistettavaksi.

Aivan vastaavasti meidän ei pidä syyttää kaikkia amerikkalaisia heidän hallituksensa tekemisistä tai kaikkia eurooppalaisia komission tekemisistä.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Niinkuin Bussi ilmaisi asian, joko olet meidän kanssa tai olet meitä vastaan. Sitten vielä muutama uhkaus perään

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta Bush ei laittanut muutamaa uhkausta perään vaan pikemminkin muutaman tonnin ennaltaehkäiseviä pommi-iskuja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kredibiliteettikysymyksistä ja arvostelukyvystä varsin hyvä artikkeli on Foreign Policy Journalin julkaisema, Stephen M. Waltin kirjoittama "The Credibility Addiction" https://foreignpolicy.com/2015/01/06/the-credibili...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

taidokkaasti junailtu blogi,jonka sanoman olisi voinut sanoa suoraankin;syypää pariisin iskuihin oli usa !

P.S hyviä uutisia usasta;
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/tyopaikat+ja...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei käynyt mielessäkään tuo esittämäsi vaihtoehto, en miettinyt syyllisiä sen kummemmin vaan ihan muita asioita.

Mutta nyt kun mainitsit niin tosiaan tilastojen perusteella terroritekojen määrä on kasvanut sen jälkeen kun Yhdysvallat aloitti 2001 sotansa terrorismia vastaan.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tämän surullisen terroriteon ainoa sankari oli musliminuskoinen poliisi Ahmed Merabet. Hän kuoli puolustaessaan satiirilehteä, joka ansaitsi leipänsä pilkkaamalla hänen uskoaan. Muut osalliset olivat joko uhreja tai rikollisia

Se on sanavapauden puolustamista.
Lehti vain käytti sananvapautta hyödykseen ja niin tuntuu aika moni muukin tekevän.

Nyt Ranskassa ollaan "täydessä valmiustilassa", maassa jossa on nähty väkivaltaisia mellakoita tms. ja ylläpidetty avoimen yhteiskunnan standardeja. Pelotteluteollisuus tekee pimeää työtään ja lopputuloksena tulevat Euroopan kansalaiset menettämään taas osan kansalaisoikeuksistaan.

Kansakunnille aiheutetaan "taistelu tai pako"-reflekseja juuri kun tärkeintä olisi säilyttää vapaus ja rauha.
Katsokaa Kanadaan ja Irlantiin mitä on tapahtunut aiemmin avoimille yhteiskunnille.

...ja kyllä, tuomitsen veriteon.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Australia käsitteli juuri terrorismi-lakiesitystä kun siellä tehtiin veriteko. Tekijä onkin kiinnostava hahmo; näyttää esiintyneen monella nimellä, monessa roolissa ja ilm. työskennelleen CIA:llekin.

Europarlamentti käsittelee parhaillaan terrorismin vastaista lakia https://euobserver.com/justice/127161

Kanadassa vastaavasti.

Mainitset Irlannin. Muistelen jälkikäteen osoitetun että britit soluttautuivat terroritekoja tekeviin ryhmiin tekemään terroritekoja jotta Irlanti saataisiin pysymään brittejä hyödyttävässä kaaoksen ja epävarmuuden tilassa ja että sen takia brittikontrollia Irlannissa voitaisiin kasvattaa yleisön suostumuksella.

Kontrollia lisätään, vapauksia poistuu. Mitä sitten tehdään, jos esim. Italia kaataa Eu28:n talouden (pidän tätä todennäköisenä) aiheuttaen sellaisen sosiaalisen ja taloudellisen kaaoksen, että radikalismi puhkeaa roihuun?
Käytetäänkö terrorismin vastaisia lakeja talouskatastrofin seurausten torjumiseen, oliko sitä jopa ennakoitu? Haluaisin tietää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkennan vielä #49.

Itseäni häiritsee tragedian politisoiminen, ja miten tragedian varjolla vaaditaan lisää kontrollia (mikä yllätys! En olisi k o s k a a n arvannut että sellaista tehtäisiin...) ja tietenkin vaaditaan ... lisää määrärahoja. (sarkasmivaroitus)

Mutta minua häiritsee pahan kerran myös se, että käytetään yleistermejä. Kirjoitellaan sävyyn kuin kaikki islaminuskoiset olisivat terroristeja, leimataan koko ryhmä yksilöiden teosta. Siitä ei hyvä seuraa.

Jos väittää, että kaikki kokoomuslaiset ovat maanpettureita, sanojaa pidetään hölmönä. Mutta jos väittää kaikkien islamilaisten olevan terroristeja, suuri enemmistö hyväksyy väittämän.

Päinvastainen lähestymistapa, jossa tapahtunutta tarkasteltaisiin yksilön tekona sitomatta tekoa ryhmään, etnisyyteen, sukupuoleen, ideologiaan, uskontoon tmv. olisi minusta hedelmällisempi, reilumpi ja oikeudenmukaisempi mutta se myös vähentäisi sosiaalista levottomuutta koska (nyt leimatuille) ryhmille ei syntyisi puolustautumispaineita.

Näin ei tehdä. Tapausta käytetään politikoimiseen myös sikäli, että nyt - talousvaikeuksien keskellä - nostetaan esiin "syyllisiä" joita vastaan vihaa ohjaillaan. Paitsi että se on väärin, se on myös vaarallista.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Uskomatonta tekstiä otsikkoa myöten: "Oletko EU kriittinen? Olet terroristi" Miksei mieluummin: "Oletko EU ja/tai USA myönteinen? Olet idiootti"

Terroristeja voi mainiosti verrata kouluampujiin. Tosin niilläkin on selvästi symppaajansa.

Eeva Liisa Billhardt taitaa olla todellinen uuden ajan Petroskoin Tiltu. Voltaire.org on Kremlin rahoittama totuuden torvi.

Komission tehtävä on yrittää estää turhien vastakkainasettelujen kärjistyminen uskontoryhmien välillä ja yrittää rauhoittaa tilannetta. Samoin Komissio yrittää estää historian toistumasta Euroopassa hillitsemällä äärinationalisteja. Mitä ihmeen hyvää äärinationalistit ovat missään päin maailmaa saaneet aikaiseksi?

Ei Euroopalla ole oikeastaan muuta pelättävää kuin se, että USA kyllästyy marginaaliryhmien suunsoittoon ja vetää joukkonsa pois. Silloin tämänkin blogin pitäjä voi oikeasti alkaa huolestumaan asioista.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Oletko EU ja/tai USA myönteinen? Olet idiootti""

Kysymyksen jälkeen tuli oivallinen ja totuutta hyvin läheltä liipppaava vastaus samalta kommentoijalta. Bravo.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hmmm...

Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuudesta vastaavan viraston DHS:n raportin "Rightwing Extremism: Current Economic and Political Climate Fueling Resurgence in Radicaliation and Recruitment" http://fas.org/irp/eprint/rightwing.pdf

käy läpi sitä, miten taoudellisen ja sosiaalisen tilanteen huononeminen lisää äärioikeistolaisuutta.

Yhtä lailla komissioiden oma toiminta Eu28:ssa on lisännyt äärioikeistolaisuuden suosiota.

Jari Rauhala

Hyvä kirjoitus. kiitos siitä.

Nrossa 21 Wilenius tuo esiin Komissiosta asioita, mitä se ei pysty hoitamaan. Vastakkainasetteluja on, historia toistaa eli lyhennettynä; Komissio ei ole onnistunut. Homma ei toimi. Illuusiot omalla paikalleen ja realismi omalleen.

Käyttäjän HenriErti kuva
Henri Erti

Teksti lähti liikkeelle erinomaisesti, mutta jostain syystä kirjoittaja taas tuttuun tyyliin siirtyi haukkumaan Yhdysvaltoja uskomattomilla asiayhteyksillä, joita ei edes RT-kanavan käsikirjoittajat osaa yhdistää.

Syvä huokaus ja pään pudistus.

Taas.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Systemaattinen epävakauden aiheuttaminen Lähi-Idässä viimeistään vuodesta 1953 on asia, jonka suhteen ei pitäisi olla lännen valtioiden puolesta epäselvyyttä. CIA ja useat muut länsimieliset tahot ovat hämmentäneet soppaa alueella vähintään riittävästi. Eikä se show ole päättymässä, yhä uusia alueita Libyan, Syyrian ja niin edelleen muodossa ilmaantuu listalle kiitettävällä vauhdilla.

USAn johtama toiminta toisen maailman sodan jälkeen voidaan nähdä jatkumona Euroopan harrastamalle kolonialismille ennen sitä. Meille "hyödyllisille idiooteille" tuota toimintaa esitellään länsimaisten arvojen puolustamisena. Mitä ne oikeastaan ovat nuo "länsimaiset arvot" pähkinänkuoressa? Jatkuvan resurssi- ja talousylivoiman ylläpito kaikin keinoin. Se, kuorrutettuna ylivertaisilla iskulauseilla demokratiasta, ihmisarvoista jne. Iljettävää.

Lähi-Idän ja nyttemmin yhä voimakkaammin myös Pohjois-Afrikan alueella tapahtuva epävakauden ylläpito on ennen kaikkea taistelua resursseista. Islamistit ja heidän erilaiset ryhmänsä on vedetty tähän tapahtumaketjuun mukaan oman laisikseen hyödyttömiksi idiooteiksi taistelemaan toinen toisiaan vastaan. Heitä vedetään raskaammaan kautta nenästä.

Mutta koska useimmille Uncle Sam todella puolustaa demokratiaa, yksilön vapautta jne. tiedän puhuvani tuuleen tai seinille. Länsimaiset arvot ovat puolustamisen arvoisia. - Minä en niitä voi puolustaa, koska ne ovat vain uskonnollista puhetta joka ei kohtaa todellisuutta.

Tulevaisuuden rauha, nykyisyyden pommein on pelkkää viheliäistä vuosituhansia vanhaa liturgiaa. Liturgiaa, jossa utopia jossain siintävästä rauhasta ei tunne riittävää uhrilukua. Utopia, joka kenties syntyy vasta sitten kun maapallo on päässyt eroon ihmisistä. Suurin kuviteltavissa oleva rauha toki.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiistän tarkoituksen olleen haukkua Yhdysvaltoja.
Käytin lukuja vertailukohtina, vertauksen vuoksi, asiain suhteuttamiseksi. Joka maan tilastoja en kaivanut, ettei teksti olisi tullut liian pitkäksi.

Esa Niemi

Riikka Söyring:
"Tai jos em. hypoteettinen islamilaisten lehti julkaisi pilailumielessä satiirisen tekstin, jossa Jeesus kertoo vetäneensä teini-ikäisenä ahkerasti käteen. Mikä olisi reaktiomme silloin?"

Ei tuo tuntuisi missään ja pahempaakin on tehty eikä muu maailma voi reagoida koska islam ei kestä arvostelua ja tulee raivarit.

Tiesitkö, että kristityt ovat maailman vainotuin uskonto ja monissa eri maissa kristittyjä tapetaan ja vainotaan eikä näistä edes paljoa mainita missään. Krisityt kääntävät vain poskeaan ja kerromme mm. islamin olevan rauhanuskonto.

Riikka Söyring:
"Hyvällä syyllä voi kysyä, onko terrorismin länsimaille muodostamaa uhkaa liioiteltu, ja jos näin on, missä tarkoituksessa"

Ei varmastikaan koska lukuisia iskuja on kyetty myös ehkäisemään toistaiseksi tehokkaan valvonnan avulla kunnes sitä kielletään poliittisen korrektiuden nimissä. Tälläkin hetkellä Britanniassakin valvotaan lukuisissa paikoissa iskujen ehkäisemiseksi. Useiden maiden armeijat ovat riisuneet asepukunsa siviilialueella liikkuessa koska pelkäämme omassa kodissamme.

Jos 9/11 jälkeen ei olisi lakeja sekä suhtautumista tiukennettu, niin valtatyhjiö olisi laajempi ja tämä olisi mahdollisesti tarkoittanut suurempaa määrää iskuja länsimaissa. Nyt rahat pitäisi avata sepposen selälleen eikä vaaralliseksi tiedettyjä ihmisiä voida välttämättä käännyttää.

Yhdistyneenä vastaanottokyvyn ylittävään massamaahanmuuttoon laadusta, kotoutumisen tuloksista tai muista seurauksista huolimatta johtaa epävakaan Euroopan kehitykseen. Tulemme näkemään vastaavia iskuja laajemmin etenkin jos rikomme sharia lakia tai sen halal/haram säännöksiä. Tulemme jokatapauksessa näkemään lisää iskuja ja konflikteja laajemmin etenkin jos islam haastaa länsimaiset arvot laajemmin islamin kilpailevalla yhteiskuntajärjestelmällään.

Miksi sitten pitäisi ehdoin tahdoin tavoitella epävakaata Eurooppaa, niin siinäpä kysymys johon edes vastaanottokyvyn ylittävän maahanmuuttopolitiikan kannattajat eivät itsekään vastata, he vaihtavat aihetta tai ohjaavat sivuraiteelle rasismi- ja Breivik-korteilla. Jos eivät hekään usko vastuuttomaan maahanmuuttopolitiikkaan, niin miten minäkään uskoisin. Minusta maltti on valttia ja kannatan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa resurssiemme ja kotoutumisen tulosten perusteella. Vaatimukset eivät ole hurjia koska meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuuttopolitiikka.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Srebrenica...
Irak...

Kyllä "kristityillä" riittää näitä vainoretkiä ja -tekoja ihan omasta takaa.

Huomaa ""-merkit.

Esa Niemi

Alexander Holthoer:
"Srebrenica...
Irak...

Kyllä "kristityillä" riittää näitä vainoretkiä ja -tekoja ihan omasta takaa.

Huomaa ""-merkit."

Olipa kerrassaan "hyvä" veto. Huomaa myös ""-merkit."

Tästä huolimatta et varmastikaan halua elää epävakaassa ja konfliktiherkässä Euroopassa ellei tuo ole oikeutus väkivallalle Alexanderin siunaamana.

Haluatko sinä Euroopassa noudatettavan Sharia lakia länsimaisen oikeuskäsityksen sijaan? Onko sellaisessa edes mitään tavoiteltavaa esim. lapsillesi ja heidän lapsilleen? Minä en keksi ainuttakaan syytä, auta minua löytämään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi sitten pitäisi ehdoin tahdoin tavoitella epävakaata Eurooppaa"

Kun yhdistää EU:n vaatiman vapaan maahanmuuton ja EKP:n järjettömän talouspolitiikan, niin ei voi tulla muuhun päätelmään kuin epävakautta Eurooppaan halutaankin. Pitäisi kysyä mikä on EU:n tavoite ja muistella mistä koko EU on lähtenyt voidakseen päätellä mihin pyritään. Follow the money pitää yleensä paikkansa eikä pankkiirit tässä ainakaan heikoille ole jääneet ylikansallisista yhtiöistä puhumattakaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hmmm...

Jos käyt GTD:n sisältämät tiedot vuodesta 1970 alkaen tehdyistä terroristi-iskuista läpi, huomaat että muslimien tekemien iskujen määrä on alle 3 prosentin http://www.start.umd.edu/gtd/about/

ja nekin sunni-muslimien tekemiä http://www.fas.org/irp/threat/nctc2011.pdf

Käytyäsi tuon läpi, huomaat että muslimien väkivalta kohdistuu pääasiassa toisiin, eri lahkoon kuuluviin muslimeihin.

Tässä prof. Juan Colen yleisesitys http://www.juancole.com/2013/04/terrorism-other-re...

Europolin Te-Sat -raporttien https://www.europol.europa.eu/latest_publications/37 perusteella islamilainen terrorismi Euroopassa on pienempi riesa kuin perheväkivalta tai järjestäytynyt rikollisuus ( https://www.europol.europa.eu/latest_publications/31 )

Miten ratkaisisit sen, että koska pommitamme, aseistamme kapinallisia Lähi-Idässä synnyttäen Eurooppaan suuntaavia pakolaisvirtoja, todennäköisyys että pakolaisten joukossa on kotimaansa tuhoamisen takia radikalaisoituneita vähenisi?

Hannu Soikkeli

Huomaan nyt, että Ranska ja Usa olivatkin tämän tapahtumasarjan
alkuunpanijat, tarkoituksena lietsoa islaminvastaisuutta länsimaissa.
Olen siis ollut sokea ja median johdateltavissa.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

No onpa hyvä, että silmäsi ovat auenneet. Thank God! Kiitos Ukko!

* * *

Kyllä, tunnistan sarkasmin, vaikka henk koht. toivonkin että yhä useammat ihmiset lopettavat uskomasta liian helposti sitä mitä meillä median toimesta totena tarjotaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mitä enemmän (käytännössä yhä vähemmän) luen Riikka Söyringin tekstiä, sitä vähemmän uskon sitä mitä hän meille totena tarjoaa. Lähteiden käyttöa ylimalkaista ja johtopäätösten tekoa välillä jopa huvittavaa. Vaikka meidät yhdistääkin kriittisyys Yhdysvaltoja kohtaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #34

Olet täysin erehtynyt tarkoituksistani. En tarjoa totuutta, minulla ei ole sitä, enkä siinä muista poikkea.

Päinvastoin sanon kuten ennenkin, että Älkää minua uskoko, etsikää tietoa useista eri lähteistä ja sitten: Ajatelkaa ihan itse.

En ole ymmärtänyt, että täällä US-puheenvuoroissa tarjottaisiin totuutta! Olen ollut siinä harhassa, että täällä on tarkoitus aloittaa ja käydä keskusteluja.

Ja sillä linjalla aion jatkaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

hei US-ylläpito, teen aloitteen.

Perustakaa Puheenvuoron ja Vapaavuoron rinnalle Totuusvuoro. Sinne saavat kirjoittaa vain sellaiset blogistit, jolla on ainoa oikea totuus hallussaan, ja kommentoida vain sellaiset kommentoijat, joilla myös on ainoa oikea totuus hallussaan. (sarkasmivaroitus)

En lupaa suurta liikennettä totuusfoorumille. (Söyringin vastuuvapauslauseke)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Helppoa kun lisää tuonne yläpalkkiin vain linkin:
http://www.alexstubb.com/?page_id=62

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuopa oli i l k e ä letkautus! Mutta nauroin silti :D
Naureskelen vieläkin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sain s-postitse tiedon että Charlie Hebdo-tutkintaan osallistunut poliisi Helric Fredoun SRPJ on tehnyt itsemurhan ampumalla itseään päähän http://alternative-news.tk/police-commissioner-of-...

Käyttäjän VilleNeuve1 kuva
Ville Neuve
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

:D

Kyllä jo juhannuksen tienoilla olen yleensä sopeutunut lineaariselle aikajanalle ja muistan merkitä vuosiluvun oikein.

Toimituksen poiminnat