KissanKulmasta

Maakysely 2014: Yhdysvallat suurin uhka maailmanrauhalle

WIN/Gallup on julkaissut vuotuisen maakyselyn tulokset. Kysymykset esitettiin 65:ssä maassa 64 002:lle henkilölle.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, ja osoittavat jyrkkää jakautumista asenteissa, odotuksissa ja luottamuksessa eri maanosien välillä.

 

Länsi-eurooppalaisista vain 12% uskoo vuoden 2015 olevan taloudellisen vaurauden vuosi, kun taas Afrikassa (75%) ja Aasiassa (63%) tulevaisuus nähdään luottavaisemmin.

Pessimistisin näkemys on Ranskassa (57%), Serbiassa (56%), Kreikassa (54%)ja Belgiassa (54%).

Optimistisin väki löytyy Nigeriasta (80%). Onnellisia tai erittäin onnellisia ollaan Fidzi-saarilta (93%). Suomalaisista 80% on tyytyväisiä. Onnettomimpia ovat kreikkalaiset ja irakilaiset.

Pessimistiset maanosat ovat Itä-Eurooppa, MENA ja Länsi-Eurooppa. 86 prosenttia länsi-eurooppalaisista uskoo taloudellisen tilanteen joko pysyvän samana tai huonontuvan, Itä-Euroopassa vastaava luku on 78 prosenttia.

 

Länsi-eurooppalaisista (Eu-maat) vain 25% lähtisi sotaan maansa puolesta kun taas MENA-maissa (Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka) 77% on valmis taistelemaan maansa puolesta. Aasiassa maanpuolustushalukkuutta tuntee 71% kyselyyn vastanneista.

Länsimaissa 53% kieltäytyisi puolustamasta "lippua".

Länsi-eurooppalaisten alhainen puolustushalukkuus saattaa johtua siitä, että yli kolmannes (35%) ei tunne eurobarometrin mukaan itseään eurooppalaisiksi; eurooppalaisista on tullut Eu:n myötä ehkä ikään kuin maattomia; ei ole maata ja lippua, jota haluttaisi puolustaa. Suuryritysten voitontavoittelun ja pääomien vapaan liikkuvuuden puolustaminen ei vetoa ihmisiin.

Yhdysvaltalaisista 44% tuntee halua maanpuolustukseen, Isossa-Britanniassa 27%, Ranskassa 29%, Sveitsissä 39% ja Saksassa 18 prosenttia. Italialaisista 68% prosenttia kieltäytyisi tarttumasta aseisiin puolustaakseen Italiaa (Euroopan unionia?).

Suomalaisten maanpuolustustahto on länsimaalaisittain siis hyvä (74%).

 

Maailman maiden ihmiset eivät tunne halua muuttaa Eurooppaan. Eurooppalaisiin maihin kuten Iso-Britannia, Ranska, Espanja ja Italia haluaisi muuttaa vain 4% vastanneista. Kiinnostavimpia muuttokohteita ovat Yhdysvallat (9%), Australia ja Kanada (7%) sekä Sveitsi (6%). Suurin osa vastanneista pysyy mieluimmin siellä missä on, eikä harkitse maastamuuttoa.

Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa ei tunneta kiinnostuta siirtyä länsimaihin.

 

Yhdysvallat pitää aiempina vuosina hankkimansa johtoaseman: Yhdysvallat nähdään edelleen useimmissa maissa suurimpana uhkana maailmanrauhalle, myös Suomessa. Venäjää suomalaiset eivät pidä suurena uhkana.

Eurooppalaisista vastanneista 14% näkee vuonna 2014 Yhdysvallat suurimpana uhkana maailmanrauhalle, seuraavina tulivat Iran (13%) ja Syyria (10%).

Maakohtaiset luvut vuonna 2013: Britit pitävät Yhdysvaltoja ja Irania yhtä suurena uhkana (15%). Yhdysvalloissa (20%) ja Kanadassa (17%) pelätään Irania, mutta myös Yhdysvaltoja. Peräti 13% amerikkalaisista katsoo oman maansa olevan suurin uhka maailmanrauhalle kun taas Venäjän näkee uhkaavana vain 3% kyselyyn vastanneista amerikkalaisista, ja Kiinan 5 prosenttia.

Vastaavasti venäläisistä 54% pitää Yhdysvaltoja uhkana. Seuraavaksi suurimpina uhkina Venäjällä pidetään Kiinaa (6%) ja Irakia (5%).

Ukrainalaisten mielestä suurimmat uhat maailmanrauhalle ovat Yhdysvallat (33%), Kiina (12%), Irak (10%). Venäjä on ukrainalaisten listalla kuudes viidellä prosentilla.

Kiinalaisten mielissä suurimmat uhat ovat Yhdysvallat (49%), Japani (30%), Pohjois-Korea (6%), Kiina (3%), Iran (2%) ja Venäjä (2%).

Vuonna 2013 globaalisti tarkasteltuna Yhdysvaltain (24%) jälkeen suurimmat uhat maailmanrauhalle monien maiden ihmisten mielissä ovat Pakistan (8%) ja Kiina (6%).

 

Lähde:

WIN/Gallup: End of the Year Survey 2014 http://www.wingia.com/en/services/end_of_year_survey_2014/global_results/8/45/  (vaihdettu oikea linkki tilalle klo 14:48)

 

Päivitys 03.01 2015 klo 06:04

Rehellisiin vaaleihin uskotaan jonkin verran. Yhdysvalloissa vaalituloksiin luottaa 47% kyselyyn vastanneista, mutta silti vain 19% vastanneista on sitä mieltä, että Yhdysvalloissa toteutuu kansan tahto päätöksenteossa, ja 47% on sitä mieltä, että ei toteudu. Demokratiaa pitää parhaana hallitusmuotona 49 prosenttia amerikkalaisista.

Vastaavasti vaalituloksien luotettavuuteen uskoo 38% ukrainalaisista ja 11% ajattelee kansan tahdon toteutuvan päätöksenteossa; 66 prosentin mielestä ei toteudu.

Globalisaatiota Yhdysvaltojen kannalta pitää hyvänä asiana 30% amerikkalaisista.

Luottamusmittauksessa eri ammattiryhmät saavat amerikkalaisllta arvostusta seuraavasti: tuomarit 46%, journalistit 36%, poliitikot 9%, liike-elämä 33%, armeija 64%, terveydenhuolto 69%, poliisi 51% , opettajat 72%, pankkiirit 32% ja uskonnolliset johtajat 41%..

Ukrainan luvut ovat: tuomarit 12%, journalistit 23%, poliitikot 3%, liike-elämä 23%, armeija 43%, terveydenhuolto 49%, poliisi 16%, opettajat 76%, pankkiirit 15% ja uskonnolliset johtajat 12%.

Suomessa uskotaan vaalien rehellisýyteen (84%) mutta ei siihen että Suomea hallittaisiin kansan tahdon mukaan. Vain 18% uskoo täysin kansan tahdon toteutuvan tavassa, jolla Suomea hallitaan.

Luottamusmittauksessa suomalaiset suovat luottamuksensa seuraavasti: tuomarit 77%, journalistit 51%, poliitikot 20%, liike-elämä 38%, armeija 86%, terveydenhuolto 91%, poliisi 92%, opettajat 91%, pankkiirit 49% ja uskonnolliset johtajat 26%.

Kreikassa ei uskota rehellisiin vaaleihin, ja vain 10% katsoo, että maata johdetaan kansan tahdon mukaan. Journalisteihin luottaa 4%, pankkiireihin 5% ja poliitikkoihin 2% vastanneista kreikkalaisista.

 

Kaikissa silmäilemissäni maissa ollaan yhtä mieltä siitä, että osakeomistuksien tulisi olla nykyistä julkisempia, globalisaatio itsessään ei ole hyvä tai paha mutta toteutuksessa on parantamisen varaa samoin kuin siitä, että kansainväliset konfliktit jatkuvat. Kriisimaissa ollaan taipuvaisempia pitämään globalisaatiota huonona asiana.

Eurooppalaisuus /kotimanner ei näytä olevan eurooppalaisille erikoisen tärkeää. Kansallisuus, etninen ryhmä, uskonto ja kotimaa määrittävät identiteettiä enemmän.

Yhtä mieltä ollaan myös siitä, että korruptoituneiden poliitikkojen ja liike-elämän ei pitäisi saada käyttää varastettuja tulojaan kyselyn kohdemaassa, ja että hallitukset eivät tee tarpeeksi estääkseen varastetun pääoman vapaan liikkuvuuden.

 

Kokonaisvaikutelma on mielenkiintoinen. Asioiden, jotka kuuluvat hallitusten hoidettaviksi – talous, konfliktien ratkaisu – ei uskota muuttuvan parempaan suuntaan, eikä henkilöihin, joiden on määrä hoitaa yhteisiä asioita – poliitikkoihin – luoteta useimmissakaan maissa. Siitä huolimatta ihmiset ovat enimmälti tyytyväisiä tai onnellisia; heidän on täytynyt löytää tulevaisuususkonsa rakennetun, järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelta kuten mahdollisesti naapureista, ystävistä ja sukulaisista, erilaisista vertaisverkoista.

Kohtuullisen vähäinen usko globalisaation suuriin siunauksiin saattaa sekin johtua siitä, että henkilöt, Joiden hoidossa globalisaatio on ollut – poliitikot, pankkiirit, liike-elämä, journalistit – eivät nekään nauti suurinta mahdollista luottamusta. Kenties myös siksi, että uusberalismi on pettänyt myyntilupauksensa rauhan ja vaurauden tuojana.

Ehkä voisi sanoa, että ihmiset luottavat itseensä ja omiin verkostoihinsa enemmän kuin institutionaaliseen yhteiskuntaan. Konkreettinen on ohittamassa tarinatalouden kaupitsemat identiteetit ja ideologiat.

Lue myös:

Eurobarometri 2014: Euroopan unioniin ei pahemmin luoteta http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183050-eurobarometri-2014-euroopan-unioniin-ei-pahemmin-luoteta

Maakysely: Yhdysvallat suurin uhka maailmanrauhalle (2013) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157509-maakysely-yhdysvallat-suurin-uhka-maailmanrauhalle

Maakysely: Eu-johto ei nauti luottamusta (2013) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158063-maakysely-eu-johto-ei-nauti-luottamusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja tässä sitten ihmetellään, miten talouspakotteiden aikana Yhdysvaltain kauppa Venäjän kanssa on lisääntynyt mutta Eu:n hyytynyt http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/12...

Minä en ihmettele. Oli jo alkuaan selvää, että pakotteet eivät pahemmin haittaa am. yritysryppäitä. Jos minä tiesin, niin miten se saattoi tulla yllätyksenä komissaareille?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ilmeisesti täytyy olla ex-komissaari ennen kuin pystyy ajattelemaan. Romano Prodi Il Messaggero -lehdykässä:

Lowered prices in the international energy markets have positive aspects for the Italian consumers, who pay less for the fuel, but the effect will be only short-term. In the long-term however the weaker economic situation in countries producing energy resources, caused by lower oil and gas prices, mostly in Russia, is extremely unprofitable for Italy, he said.

“The lowering of the oil and gas prices in combination with the sanctions, pushed by the Ukrainian crisis, will drop the Russian GPD by five percent per annum, and thus it will cause cutting of the Italian export by about 50%,” Prodi said.

“Setting aside the uselessness or imminence of the sanctions, one should highlight a clear skew: regardless of the rouble rate against dollar, which is lower by almost a half, the American export to Russia is growing, while the export from Europe is shrinking.”

http://www.romanoprodi.it/strillo/questi-gli-event...

Jukka Laine

Onko maailma ollut koskaan näin Yhdysvaltoja vastaan? Vuoden 2008 finanssikupru oli käännekohta. Eurooppalaisten epäonneksi Yhdysvaltoja ihaillaan vaan eurooppalaisten johtavien politiikkojen keskuudessa ja heidän vaikutusvaltansa näkyy Euroopan vaarallisena ulkopolitiikkana.

EU:sta ei tullut taloudellista maailmanmahtia vaan liitoksissaan napiseva talousunioni. Suunta ja näkemys siitä mihin pitäisi edetä on täysin hukassa. Toisin sanoen johtajuus on hukassa. Kuvaavaa on että Euroopan suurin toivo on Jyrki Kataisen vipurahasto.

Eurooppa on myös eristämässä itseään Venäjästä ja Aasiasta. Merkel tai Obama eivät ole vieläkään kommentoineet Kiinan ulkoministerin ilmoitusta Kiina tuesta Venäjälle.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Lähde:

WIN/Gallup: End of the Year Survey 2014 http://www.wingia.com/en/services/end_of_year_survey_2013/country_results/7/37/"

Jos tarkkaan katsot tuota, niin se menee vuoden 2013 sivulle. Kaikki nuo tiedot ovat vuodelta 2013, ei 2014 vaikka kuinka väittäisit niin. Vuoden 2014 tietoja jaoteltuna maittain ei ole vielä julkaistu. Jos avaat Suomen PDF:n, niin sen otsikko on seuraava:

End of year 2013 Page 1
Finland

Linkki: http://www.wingia.com/web/files/news/94/file/94.pdf

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mun pitää nyt tarkistaa.

Tuo lähdeviitelinkki on aloitussivulle, josta siirryin sitten regional results jne http://www.wingia.com/en/services/end_of_year_surv...
hypellen maasta toiseen. Kiitos huomautuksesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Petri kirjoitti: "Kaikki nuo tiedot ovat vuodelta 2013."

Terävä havainto ja varsin merkittävä ero suhteessa blogin otsikkoon.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

osoita sitten valitus tänne http://www.wingia.com/web/files/richeditor/fileman... ja kehota korjaamaan tekstistä sellaiset lauseet kuin

"As 2014 comes to a close,..."
"Africa appears to be the happiest region in 2014..."
"From a global perspective, the survey shows that approximately half (53%) of those asked about 2015 think it will be better than 2014,.."

ja myös julkaisupäivämäärä 30th December 2014

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Korjattu on. Kiitos huomautuksesta.

Lisäpisteet oikeasta toiminnasta eli että osoitit valituksen suoraan minulle.
Liian harvinaista sellainen. Käytäntö näyttää olevan, että mennään ja kirjoitetaan oma tyytymättömyys-bloggaus jonnekin, jota en luultavasti koskaan näe.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Otsikko kaipaa myös korjausta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Näin minunkin mielestä. Olisi toivottavaa, että lähteitä referoidaan oikein.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #12

Rauhoitu, Riikka, ja ota sormi pois ykköseltä ennen ripiittiä :-)

Vuodelta 20114 :-)

No, vakavasti, jälleen kerran mainio kooste paketista, joka olisi minulta muutoin jäänyt lukematta.

(Joko käsien autorepeat-vapina lakkasi?)

Kiitos.

Jukka Laine

Otsikkoa ei käy kiistaminen vaikka pilkkua viilattaisiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Varmaan piti paikkansa vuonna 2013..nyt annus horribilis:in jälkeen tilanne voi olla aivan toinen.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Itse asiassa tämä nyt edellisvuotta koskeva tieto on loistava pläjäys tässä tilanteessa. Sattuiko kenenkään muun silmään ukrainalaisten suurin pelko ja monennellako sijalla Venäjä oli?

Laittaa miettimään, että toteutuiko ukrainalaisten pelko annus horribilisin aikana.

(BTW, kuinka tuo kursiivi/italic -kirjasin saadaan aikaan tässä blogihärpäkkeessä, olenko missannut jonkin olennaisen ohjesivun?)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kommenttissa 8 Riikka kehottaa lukemaan 30.12.2014 päivitetty yhteenveto (linkki). Siinä ei ole mainintaa, että jokin maa olisi erityinen uhka maailman rauhalla. Siksi otsikko on edelleen väärä ellei vuosilukua muuteta.

Kyseinen yhteenveto on kyllä kiinnostava ja siinä lukee muun muassa näin:

"In the year that has marked the centenary of the start of the ‘Great War’ it is noteworthy to see how people responded to the question of whether they would be willing to fight for their country. Globally, 60% said that they would be willing to take up arms for their country while 27% would not
be willing. Western Europe proved the region most reticent to fighting for their country with just 25% saying that they would fight while about half (53%) stated that they would not fight for their flag. This contrasts sharply with people from the Arab countries of Middle East and North Africa who
are the most likely to be willing to fight for their countries (77%) followed by those living in Asia (71%).
44% of respondents in the USA said they would fight for their country whereas the figure was just 27% in the UK, 29% in France and 18% in Germany. Despite being widely recognised for their neutrality, 39% of people from Switzerland said that they would be prepared to go to war for their country. It was the Italians who proved to be least willing to bear arms for their country with 68%
revealing they would refuse to do so".

Hihhuliston, überbesserwissereiden ja mielensäpahoittajien maana Suomi on harvinaisen onnellinen: "Combined Eastern and Western Europe’s happiest country proved to be Finland where 80% said that they were content still someway shy of Fiji, this year’s happiest nation, where 93% said that they were either happy or very happy".

Käyttäjän HenriErti kuva
Henri Erti

Ihmiset tuntuvat unohtavan hyvin usein kuinka Yhdysvaltojen ulkopoliittinen voima ei ole yhtä uhkaava kuin sen poissaolo.

Idealismin rakastajat unelmoivat maailmasta, jossa ei ole konflikteja ja jokainen valtio pysyy omien rajojen sisällä. Tämä on utopiaa.

Kansainvälinen politiikka on anarkinen ja peliteoreettinen selviytymistaistelu.

Valtioiden selviytyminen perustuu omien etujen tavoitteluun termin varsinaisessa merkityksessä. Täten toisin kuin poliittinen idealismi, joka perustuu varsin naiviin instituutioiden väliseen yhteistyöhön, reaalipolitiikka tunnustaa maailman sellaisenaan kuin se on: anarkinen selviytymistaistelu, jossa omien intressien priorisointi nähdään ensisijaisena strategiana.

Vaikka amerikkalainen ulkopoliittinen retoriikka on täynnä clicheitä ja vapauden puolesta taistelu kuulostaa meidän korviin typerältä, ehkä muu maailman ymmärtää Yhdysvaltojen sotilaallisen tärkeyden kun sitä ei ole. Pax-Americana ei ole missään tapauksessa täydellinen, mutta vaihtoehdot ovat todella pelottavia.

Minä toivon, että Yhdysvallat vetäisi pois joukot Euroopasta. Silloin Riikka ymmärtää mikä on Yhdysvaltojen voiman vastakohta.

http://henrierti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181806-m...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Henri Erti,

Tuot hyviä pointteja mukaan keskusteluun. Sitä ehkä on todellakin mietittävä mitä Pax-American tuo mukanaan tai vie mukanaan, jos niin kävisi. Keskustelut globaaleista pankkien ja korporaatioiden salaliitoista yms. ovat aika väsyttäviä ja niitä on some pullollaan.

Luin myös blogisi, johon viittaat viestisi alareunassa ja siitä pisteet.

Eestin ratkaisut ovat ymmärrettäviä ja olen ihaillut pragmaattisia valintojanne. Suomessa sanotaan, että se johtuu rankasta historiastanne. Oli aika lähellä, ettei meillä ole samanlaista historiakokemusta. Teillä ei ole illuusioita mitä Pax-Russia merkitsee. Sen vuoksi asetitte absoluuttinen turvallisuuden taloudellisten etujen edelle. Näin meidänkin pitäisi tehdä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Alentavaa. Botswanallakin on enemmän itsetuntoa kuin Suomella. Tulee jotenkin mieleeni se vanha elefanttivitsi suomalaisen ajatuksista.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> Valtioiden selviytyminen perustuu omien etujen tavoitteluun termin varsinaisessa merkityksessä.

Olemme tuosta samaa mieltä. Miksi sitten suomalaisten halutaan olevan lampaita Brysselin ja Washingtonin teuraalla? Maa, jonka omat johtajat näyttävät jatkuvaa esimerkkiä oman edun vastaisesta toiminnasta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Olisi ollut ihme jos Riikka olisi tullut johonkin muuhun tulokseen,,ensin tietää syyllisen ja sitten todisteet ja linkit todistamaan!
Minusta tilanne on päinvastoin,usa ja länsiliittouma on paras rauhan tae !

pekka numminen

Erityisesti Ukrainan osalta on täysin eri asia puhua vuodesta 2013, kuin 2014. Ukrainan kriisi alkoi suunileen helmikuussa 2014.

Samoin Euroopassa yleisesti Venäjän pelko ja inho on noussut Ukrainan sodan mukana, joten Venäjä 2013 on aivan eri asia kuin ryssä 2014.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Ukrainan kriisi alkoi suunileen helmikuussa 2014."

Ukrainan kriisi alkoi kesällä 2010, kun maan parlamentti Rada hylkäsi liittoutumisen ja Nato-jäsenyyden. Kriisi kärjistyi syksyllä 2013, kun maan hallitus ja presidentti jäädyttivät EU-lähentymisen.

Kriisin väkivaltainen vaihe alkoi lokakuussa 2013 ja huipentui 28.2.2014 vallankaappaukseen Kiovassa.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Victoria Nulandin paljastuksen mukaan maa oli käyttänyt Ukrainan värivallankumouksiin ja "demokratian edistämiseen" 5 miljardia dollaria, joita ei voinut menettää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin syntyy propaganda: ensiksi on valmis mielipide ja sitten käytetään lähteitä joko väärin tai ylimalkaisesti. Itse en myöskään pidä Yhdysvalloista (vaikka sillä onkin nyt ensimmäistä kertaa älykäs presidentti), mutta en pidä varsinkaan tällaisesta manipuloinnista. Kirjoittajan pisteet laskevat tätä menoa.

Pätevämpi otsikko olisi siis ollut: Maakysely 2013, Yhdysvallat suurin uhka maailmanrauhalle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Myöntäisikö propagandisti julkisesti (re #6) tehneensä virheen?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Propagandassa kiljuvat otsikot ovat tärkeimmät (harva lukija syventyy sisältöön). Ja, kuten jo aiemmin todettiin: otsikko on väärä ja harhaanjohtava. Kyse oli edellisen vuoden maakyselyn tuloksista. Menneen vuoden tulokset saattavat olla kiinnostavia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hier steh´ ich nun, ich armer Tor, und bin so klug als wie zuvor

Toimituksen poiminnat