KissanKulmasta

Italia: Euroopan oma Bretton Woods + Suvereenin varallisuuden rahastot

En ole edelleenkään Euroopan unionin ystävä, enkä Euroopan keskuspankki EKP:n saati Euroopan poliittisen johdon osaamisesta vakuuttunut, mutta mitä sellaisesta keskustelusta tulee, jossa "vastapuolen" argumentointia ei kuunnella (kuulen jo jonkun huomauttavan, että US-blogistanin keskustelua)?

Euroopan unionin taloustilanne nimittäin on niin kiikun kaakun kuiluun kallellaan, että kaikkia edes jotenkin järkeviä ehdotuksia kannattaa pohdiskella. Euroopan unionin tuho ei minua, myönnän, surettaisi mutta Euroopan kansoille en toivo mitään pahaa.

Italialainen, Ferraran yliopiston taloustieteen professori Paolo Pini ottaa esiin sen, että Ranskan presidentti Hollande (sd) on ilmoittanut Ranskan p**kat nakkaavan Eu:n 3 prosentin alijäämätavoitteelle (tavoite on 3% alijäämä suhteessa bkt:n), ja että tämä saattaa merkitä loppua Eu:n pakkopaitana tunnetulle talouskurisopimukselle.

(Muita alle tavoitteen olevia maita ovat Kreikka, Espanja, Portugali, Kroatia, Slovenia ja Puola. Näistä Pini sanoo, että niiden taloudet ovat vaarallisen epävakaassa tilassa ja velan suhde bkt:n kasvussa Eu:n interventioiden sekä EKP:n pieleen menneiden toimien takia, jotka ovat tappaneet kokonaiskysynnän sekä pysähdyttäneet kasvun euroalueella - ja tätä idiotismia jatketaan sitkeästi vaikka makroekonominen tilanne on dramaattisesti muuttunut)

Ratkaisuna Italia ehdottaa eurooppalaista Bretton Woods -sopimusta.

 

Bretton Woods -ehdotus Euroopalle

1. Aktiivisempi rooli EKP:lle; EKP:lle lupa ostaa sekä yksityistä että julkista velkaa

2. Talous- ja rahaliitto EMU on turhake, mikäli sen keskuspankin täyttä potentiaalia ei hyödynnetä. Pankkiiri Pierre Pârisin ja professori Charles Wyplozin PADRE-suunnitelmassa (Politically acceptable debt restructuring in the Eurozone) ehdotetaan, että euroalueen maiden julkinen velka uudelleenjärjestellään siten, että EKP ostaa sen velan, joka menee yli 60 prosentin rajan. EKP:n ostama velka muunnettaisin nollatuoton velaksi, jonka jäsenmaa maksaisi takaisin vuosien mittaan jolloin suuret määrät tällä hetkellä julkisen velan korkoihin menevää rahaa vapautuisi yleishyödyllisempään käyttöön ja toimisi siten elvyttävänä tekijänä jäsenmaissa.

Wyplozin-Pârisin ehdotuksen yksityiskohtiin voi tutustua täällä http://www.voxeu.org/content/padre-politically-acceptable-debt-restructuring-eurozone

Suunnitelmaa voisi kokeilla ensin myös pienemmässä mittakaavassa, jotta politiikan vaikutuksia tosielämään voidaan monitoroida.

3. Nämä makroekonomiset edut mahdollistaisivat jäsenmaille toteuttaa talouden ajovoimaa parantavia rakenteellisia uudistuksia. Pini ei tarkoita rakenteellisilla uudistuksilla palkkojen alennuksia tai työajan pidennystä vaan digitaali-infran, teollisuutta ja tuotantoa koskevan politiikan parantamista, teknologisia ja organisationaalisia uudistuksia, oikeusjärjestelmän ja julkisen sektorin puhdistamista päällekkäisyyksistä sekä työttömien sosiaaliturvan parantamista. Myös taloudellisen ja sosiaalisen epätasa-arvon, jotka näivettävät kasvua, poistamista Pini pitää tärkeänä uudistuksena

(Saanko sortua tunteellisuuteen ja huudahtaa: "Revi siitä, Vartiainen!"?)

4. Sellaisten mekanismien rakentaminen, jotka toimivat euroalueella esiintyvien epäsymmetrioiden vastavoimana. Tämä sisältäisi rangaistuksen alijäämistä, mutta myös ylijäämistä sekä velvoitteen harjoittaa politiikkaa, jolla kasvatetaan kotimaan kysyntää sekä automaattisena vakauttajana toimivan eurooppalaisen työttömyyskorvauksen tai uudelleen koulutuksen vastineena sosiaalisesta työstä; työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, mikäli tarjotusta työstä kieltäytyy.

(Tämä "työttömyyskorvaus voidaan evätä" -kohta vaatisi kyllä työssäkäyntialueen määrittelyä jo nyt, että asiasta voidaan keskustella kaikki seuraukset näkösällä)

5. Konkreettinen, laajeneva Euroopan unionin finanssipolitiikka, jolla tehdään Euroopassa julkisia investointeja, ja siten kehitetään fyysisiä ja digitaalisia infrastruktuureja Euroopassa. Tähtäin on nostaa nykyinen 1% osuus Eu-budjetista 3-5 prosenttiin.

6. Sitoutuminen verotuksen harmonisointiin (Suomi kyllä vastustaa tätä!); jäsenmaiden yritysverotuksen erojen tasaaminen. Jäsenmaiden yritysverotuksen erot ovat johtaneet verojen välttelyyn, epäluotettaviin kasvutilastoihin ja voittojen siirtelyyn. Unionin sisällä olevia verokeitaita ei saa enää sietää.

7. Sitoutuminen poliittiseen yhdentymiseen; sen edistäminen, että Euroopan unionin väestö valitsisi itse edustajansa eurooppalaisiin instituutioihin. Nimityksiä ei pitäisi tehdä enää kansallisella tasolla, jotta kaikkien eurooppalaisten hyvinvointi olisi Euroopan päätöksenteon keskiössä.

Allekirjoittajina varsin mittava joukko Italian akatemiaa.

 

Lähde:

Social Europe Journal - Paolo Pini: Italy calls for a Bretton Woods for the Eurozone http://www.social-europe.eu/2014/11/italy-calls-bretton-woods-eurozone/

----------

Suvereenin varallisuuden rahastot

Giacomo Corneon uusi paperi "Public capital in the 21th century" argumentoi, että valtioiden tulisi muuttua investointivaltioiksi, jotta varmistettaisiin se, että pääomalle saatu tuotto hyödyttää laajempaa väestönosaa eikä lisää epätasa-arvoa.

Valtioilla tulisi olla, Corneo sanoo, suvereenin varallisuuden rahastoja (sovereign wealth funds) jotka hallinnoisivat valtioiden sijoituksia sekä hyödyntäisivät valtionvelasta vaadittua matalaa korkotasoa, koska sijoitukset kuitenkin ovat velkarahoitettuja.

Osan tuotosta voisi käyttää velan korkoihin, osan velan lyhennyksiin ja osan rahaston koon kasvattamiseen.

Mitään euroalueen laajuista velkayhteisvastuuta ei tarvittaisi.

http://www.social-europe.eu/wp-content/uploads/2014/11/RE2-Corneo.pdf

 

Loppukevennys:

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden poistui Ukrainan Kiovassa Maidan-aukiolta väkijoukon Häpeä! Häpeä! -huutojen saattamana, raportoi Washington Times.

http://www.washingtontimes.com/news/2014/nov/21/joe-biden-retreats-from-angry-crowd-in-ukraine/

Muiden lehtien kertoman mukaan myös Ukrainan presidentti Poroshenkolle "osoitettiin suosiota" samalla tavalla.

Älkää tuottako minulle pettymystä, ja jättäkö sanomatta, että nehän olivat tietenkin Kremlistä käskytettyjä huutajia (sarkasmivaroitus).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Impivaaralainen! Nationalisti! Populisti! Kommari! Putinisti! Some-sissi! Venäjän nuoleskelija! Anarkisti! Sossupummi! Työtön! V**tun köyhä! Persu! Vassari! Kukkahattu!Sosiaalitantta! Neukkulan ihailija!

Tällä avauskommentilla säästän huomaavaisesti eräiden US-kommentoijien vaivoja kirjaamalla valmiiksi ylös heidän (vakio)mielipiteensä. Ei kestä kiittää tälläkään kertaa.

Mohamed Rasal

Onko sulla Riitta kaikki hyvin? Meinaan kun lukee näitä juttujasi niin tulee mieleen tunnettu taulu:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/f/f4/The_...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mohamed Rasal, oikein hyvin. Kiitos kysymästä. Entä sinulla?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikä hätänä. Alhaiset tai lähes nollakorot ovat erinomainen asia kaikille asuntovelkaisille ja investoijille. Asuntojen hinnat oikeassa osoitteessa ovat nouseet 40 % viidessä vuodessa. Näin hyvin ei monella ole koskaan mennyt.

Ne joilla on ollut rahaa tai ottaneet korotonta lainaa ja sijoittaneet ne pörssiin ovat Lehman`s Brotherin jälkeen nostaneet sijoituksensa arvon jo yleisindeksin nousulla lähes 80 prosentilla. Oikein osunut sijoitus on tuottanut yli 200 %.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hyvin paljon en asuntojen hinnan tai pörssiosakkeiden hinnan varaan laskisi arvioidessani globaalitalouden tilaa.

Mainitsin muutama bloggaus sitten kommenteissa katselleeni Euroopan FDI-lukuja virallistilastoista. OECD:ltä on marraskuussa tullut yhteenvetopaperi, ja siitä näkyyy, että FDI:t Eurooppaan ja Euroopasta ovat 75-80% alemmalla tasolla kuin kriisiä edeltäneinä aikoina.

http://www.oecd.org/daf/inv/investment-policy/Inve...

OECD:n paperissa todetaan myös että laskua on maailmanlaajuisesti, ja että tämä on hyvin epätavallista (OECD-koodia, joka tarkoittaa että Juoskaa!).
Ottaen huomioon Kiinasta muutamien viime päivien aikana kantautuneet uutiset, näyttää siltä, että maailmantalouden verisuonissa alkaa kierto hyytyä. Euroopan kestolama kuihduttaa Aasiaakin.

Tarkoittaa myös, että tähän asti tehdyt rahapoliittiset puuhat ovat menneet aika lailla haaskiolle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Ne joilla on ollut rahaa tai ottaneet korotonta lainaa ja sijoittaneet ne pörssiin ovat Lehman`s Brotherin jälkeen..."

Entäpä ne, jotka sijoittivat pörssiin ennen Lehman`s Brotheria? Ja mistä sitä korotonta lainaa saa? Jostakin pankistako?

Helsingin pörssissä osakkeiden hinta/indeksi on romahtanut 2000-luvun alun huippulukemista noin 18 000:sta alle 8 000:een. Onko hyvin sijoitettu?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Minä puhuin kehityksestä Lehman Brothersin konkurssin jälkeen. Siis vuodesta 2008 lopun jälkeen. Helsingin pörssiin ei muuten juurikaan kannata paukkuja laittaa. Reunapörssi pienellä vaihdolla. Spekulanttien temmellyskenttä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Venäjä näyttää ryhtyneen verokeidastelun torjuntaan.

Minkähän talouspakotteen tämä Eu:lta aiheuttaa?

Estetään venäläisen rahan pääsy Lontoon Cityn verokeitaisiin, Luxemburgiin ja muihin keitaisiin?

Jaa niin, ei se käykään. Pankkisektori suuttuisi ja pankkituen tarpeessa olevaksi muuttuisi. Ja venäläisethän hoitaa jo asiaa itse.

http://rt.com/business/206955-russia-anti-offshore...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hienoa. Oligarkit joutuvat tuomaan rahansa(dollarinsa) ja sijoituksensa Venäjälle. Vaihtoehto on syyte maanpetturuudesta ja maahantulokielto. Venäjä rakentaa vahvaa muuria taloutensa kehittymisen esteeksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Meinaat että Euroopan malli, jossa raha menee verokeitaisiin lomailemaan, eikä kierrä saati tuota verotuloja, on parempi?

Katso nyt edes niitä FDI-lukuja.

Toimituksen poiminnat