KissanKulmasta

Pommitamme Irakia (Uusinta vuosilta 1991, 1998, 2003, 2014, jatkuu...)

  • Pommitamme Irakia (Uusinta vuosilta 1991, 1998, 2003, 2014, jatkuu...)

On taas se aika vuodesta, jolloin Yhdysvallat liittolaisineen valmistautuu pommittamaan Irakia. Liitän bloggauksen loppuun Huffington Postin Sam Steinin kokoamat neljä videoitua puhetta, joissa Yhdysvaltain presidentit isä-George Bush, Bill Clinton, poika-George Bush ja Barack Obama kertovat aikeistaan pommittaa Irakia.

Mutta sitä ennen käväistään tutustumassa päällisin puolin vuoden 2003 Yhdysvaltain kansalliseen strategiaan globaalissa sodassa terrorismia vastaan (GWOT).

150-sivuinen raportti "National Military Strategic Plan for the War on Terrorism" on tarkoitettu täydentämään ulkoministeriön, CIA:n, FBI:n ja muiden kansallisten virastojen vastaavia suunnitelmia, kirjoittaa Eric Schmitt New York Times -lehdessä. Strategiapaperin luonnostelua koordinoi NIC, National Intelligence Council.

Ensi vaiheessa, strategiassa kaavaillaan, hyökätään suurimman uhan, al-Qaidan (joka, kuten nykyään tiedetään, oli CIA:n luomus presidentti Reaganin aikakaudella) kimppuun. Toisessa vaiheessa painostetaan maita, jotka tukevat terrorismia. Viime tietojen mukaan terrorismin aktiivisia tukijoita ovat Yhdysvaltain ohella useat Eu-maat, Israel sekä Yhdysvaltain arabiliittolaiset (kts. tarkemmin "ISIS - Aito uhka vai tekouhka" ).

Kolmannessa vaiheessa pyritään rakentamaan globaali terrorismin vastainen rintama niin että 20-30 vuoden sisällä terrorismille käy kuin orjakaupalle, sitä ei enää hyväksytä.

Tähän urakkaan lähdetään nyt neljännen kerran pommittamalla Irakia. Kampanjaa aiotaaan laajentaa Syyriaan. Tähän Yhdysvallat ei aio hakea YK:n turvallisuusneuvoston eikä Syyrian hallituksen suostumusta.

Kansainvälinen yhteisö (jolla yleensä tarkoitetaan G8-maita milloin Venäjä ei ole eri mieltä; siinä tapauksessa kv. yhteisöön kuuluvat vain G7-maat - vaikka maailmassa on valtioita liki 200) ei ole tuominnut pommitusaikeita tälläkään kertaa huolimatta siitä, että aie on kansainvälisen oikeuden ja Geneven sopimuksen mukaan laiton samoin kuin se on sotarikos.

Yhdysvaltain julkilausuttu vihollinen Syyriassa on Syyrian "tyrannimainen hallitus", jolla on kansan enemmistön kannatus. Myös ISIS:in, jota Yhdysvallat on - Eu:n ja NATO:n lailla - tukenut asein ja rahalla, vihollinen on Syyrian hallitus. Yhdysvallat aikoo kuitenkin pommittaa ISIS:ta suojellakseen siviilejä. Siviilejä suojellaan terroristeilta pommittamalla siviilien joukossa piileskeleviä terroristeja, jotka myyvät - Eu:n jäsenmaiden ministerien suostumuksella - öljyä Eu-maihin ja Yhdysvaltoihin rahoittaakseen terroritoimintaansa.

Tähän mennessä siviiliuhrien määräksi Irakin viime sodasta on arvioitu olevan 112 017 - 122 438 henkilön välillä. Lapsiuhreja arvioidaan määrästä olleen yli puoli miljoonaa (1. sodasta).

EDIT Tarkempia lukuja Iraq Body Count -databasesta https://www.iraqbodycount.org/database/

Obaman kaavailemaan suunnitelmaan kuuluu myös "maltillisten kapinallisten" aseistaminen ja tukeminen, jotta he taistelisivat ISIS:in kaltaisia ääriliikkeitä vastaan. Entäpä nyt, kun "maltilliset kapinalliset" ja ISIS ovat solmineet keskinäisen hyökkäämättömyyssopimuksen?

Lähi-Idän tilanteen ratkaisukeinoista puuttuu yksi, havainnoi Patrick Cockburn The Independent-lehdessä: Rauhanneuvotteluille ei olla luomassa kehikkoa, koska Yhdysvallat vaati Geneve 11 -keskustelussa, että "Assadin täytyy lähteä" ja "muusta ei keskustella."

Rauhanneuvottelu-kehikon luominen siviilien suojelemiseksi ei kuulu keinovalikoimaan. Eikä siviilien suojeleminen edes ole tavoite, vaan Syyrian Al-Assadin poistaminen kuvioista.

Bonuksena voidaan "vahingossa" pommittaa myös Syyrian hallituksen joukkoja.

Bonuksena on saatu synnytettyä jatkuva sota, sota joka ei pääty.

Se ilahduttaa aseteollisuutta. The Fortune-lehden mukaan sotatarviketeollisuuden tehtaat jytisevät yötäpäivää ja tilauksia sataa sisään satojen miljardien edestä.

Veikkaan, että vehnäfutuurienkin omistajat ovat iloisia. Hinta nousee pörssissä joka kerran, kun NATO tahi Yhdysvallat antaa lausunnon Ukrainan tai jonkin muun maan kriisistä. Joku taustaryhmän apuun oikeutettu tutkiva toimittaja voisi katsastaa, ketkä kaikki eri maiden hallituksissa, NATO:ssa tai Eu-hallinnossa omistavat vehnäfutuureja tai aseteollisuuden osakkeita.

Onko Vihreällä puolueella mitään sanottavaa suunniteltujen toimenpiteiden hiilijalanjäljestä tai ekologisista vaikutuksista? Onko kristillisdemokraateilla moraalista kannanottoa? Onko yhdelläkään Suomen hallitus- tai eduskuntapuolueista mitään (julkisen tarkastelun) kestävää mielipidettä tästä sodasta? Tästä jatkuvasta, alati laajenevasta sodasta, jonka osapuolia ovat rauhan nobelisti Eu, tehodemokratisoija Yhdysvallat, "puolustusliitto" NATO?

Ja nyt voit katsoa, kuinka jokainen presidentti pitää pohjimmiltaan saman puheen. Mieti samalla vuosilukuja, ja sitä, onko terrorismi saatu ruodittua Lähi-Idästä pommeilla.

George H W Bush (1991) https://

Bill Clinton (1998) https://

George Bush Jr (2003) https://

Barack Obama (2014) https://

Lue myös:

ISIS -Aito uhka vai tekouhka http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175843-isis-aito-uhka-vai-tekouhka

Ari Rusila: Asekaupan valtapeli http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175909-asekaupan-valtapeli

Lähteet:

The New York Times, Archives - Eric Schmitt: Pentagon draws up a 20-to-30-year Anti-terror plan http://www.nytimes.com/2003/01/17/politics/17STRA.html

International Press Service: U.S. bypasses Security Council on impending invasion of Syria http://www.ipsnews.net/2014/09/u-s-bypasses-security-council-on-impending-invasion-of-syria/

France24 -AFP: US opposes Iran´s presence at French-hosted conference on Iraq http://www.france24.com/en/20140913-us-opposes-irans-presence-french-hosted-conference-iraq-kerry/

The Independent - Patrick Cockburn: The impossible war: Isis ´cannot be beaten´ as long as there is civil war in Syria http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/the-impossible-war-isis-cannot-be-beaten-as-long-as-there-is-civil-war-in-syria-9727847.html

The Hill - Rebecca Shabad: Report: ISIS, Syrian rebels reach ceasefire http://thehill.com/policy/international/217645-syrian-rebels-isis-agree-to-non-aggression-pact

Council of the European Union: Council eases sanctions against Syria to support opposition and civilians 8611/13

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/136911.pdf

Iraq Body Count https://www.iraqbodycount.org/analysis/numbers/ten-years/

FAIR: We think the price is worth it http://fair.org/extra-online-articles/we-think-the-price-is-worth-it/

The Daily Star - AFP: France begins reconnaissance fights over Iraq http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Sep-15/270746-france-begins-reconnaissance-flights-over-iraq.ashx#axzz3DRp8X1ja

The Guardian - Richard Luscombe, Ian Black, Martin Chulov: US ´encouraged´ as UAE and Saudis offer help in coalition attack on Isis http://www.theguardian.com/world/2014/sep/14/us-very-good-progress-anti-islamic-state-coalition

The Fortune - Tory Newmyer: The war on ISIS already has a winner: The defence industry http://fortune.com/2014/09/13/defense-industry-winner-against-isis/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Maailmanpankki varoittaa globaalista työttömyyskriisistä. Vuoteen 2030 mennessä pitäisi saada luotua maailmanlaajuisesti vähintään 600 miljoonaa työpaikkaa, jotta pysyttäisiin edes väestönkasvun tasalla.
http://finance.yahoo.com/news/world-bank-warns-glo...

---
Pahoittelen. US-alusta tuplasi taas blogin videolinkit enkä saa niitä pois.

---
EDIT Eu kehittelee "uusia keinoja" talouden elvyttämiseen. Kriisi ei olekaan ohi kuuden vuoden kylmäpäisen kriisinhallinnan jälkeen.

"Uudet keino" kuulostavat tutuille...eli lainataan jostain lisää rahaa http://articles.economictimes.indiatimes.com/2014-...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

irakin sodan saldo lienee parin miljoonan paikkeilla.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/29885...

"Irakin sodassa kuoli 1,4 miljoonaa ihmistä ja yli neljä miljoonaa irakilaista haavoittui tai vammautui loppuiäkseen."

"Lähes viisi miljoonaa irakilaista joutui sodan vuoksi lähtemään kodeistaan, puolet heistä ulkomaille."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän Auvo.

Huomaan nyt, että minun olisi pitänyt joko lisätä blogiin maininta, että tarkkoja tilastoja löytyy Iraq Body Count-sivustolta database-kohdasta

https://www.iraqbodycount.org/database/

tai tehdä muutoin selväksi, että käyttämäni luvut olivat "eri sodista" (jotka kuitenkin ovat samaa sotaa) so. toinen lukema on 1. Irakin sodasta ja toinen viimeisten 10 vuoden sotauhreja.

My mistake, pahoittelen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pommmitamme isis-järjestöä irakissa,syyriassa ja joka paikassa mistä sen paholaisen pää pilkistää,,,olisi ollut totuudenmukaisempi otsikko !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jari Pirppu,

Yhdysvallat, NATO, Eu aseistavat ja rahoittavat ISIS:ia suoraan sekä epäsuorasti. (kts. ISIS - Aito uhka vai tekouhka)

Eikö olisi kätevämpää lakata ostamasta ISIS:ilta öljyä ja myymästä sekä antamasta heille aseita kuin pommittaa Irakin ja Syyrian siviileitä?
Tukkia muidenkin asevienti ja öljyn ostoreitit?

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Muslimien katkeruuden määrää voi vain lisätä pommittamalla heidän pyhiä maitaan. Heitä on mailmassa, ympäri sitä, aika paljon, jotta rauha koskaan niillä keinoin onnistuisi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Loogista olisi siis pommittaa omaakin maataan, terroristisolujen tuhoamiseksi ja siviilien suojelemiseksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Logiikasta puheen ollen. Osaako joku vastata minulle siihen, mitä logiikkaa on Yhdysvaltain liittolaisineen pommittaa Syyrian hallituksen joukkoja, jotka taistelevat iSIS:sta vastaan, jota ISIS:ta vastaan myös Yhdysvallat liittolaisineen sanoo taistelevansa?

En voi uskoa olevani ainoa, joka on huomannut tämän nimenomaisen puutteen narratiivin logiikassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun tappaa yhden Isis-sotilaan kolme uutta tulee tilalle, muuten olen huomannut aikamoista suhteellisuudentajun puutetta näiltä natohaukoilta jotka täällä Venäjää panettelevat ja USA:n touhuista ovat hiljaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Niinpä. Koska "miehen on tehtävä se, mikä miehen on tehtävä". Pätee muissakin kuin länsimaisissa kulttuureissa.

Ja sen jälkeen kun miehet ovat tehneet sen, mikä "miehen on tehtävä", naiset siivoavat jäljet.

Jyrki Paldán

"Tähän mennessä siviiliuhrien määräksi Irakin sodista on arvioitu olevan 112 017 - 122 438 henkilön välillä. Lapsiuhreja arvioidaan määrästä olleen yli puoli miljoonaa."

Voitko hieman selventää tätä? Sadasta tuhannesta uhrista voi olla vaikea löytää puolta miljoonaa lapsiuhria? Tarkoitat lapsiuhreilla ilmeisesti arvioituja epäsuoria kuolemia ja tuolla 112 017 - 122 438 uhrilla väkivaltaisesti taisteluissa kuolleita?

"...muuten olen huomannut aikamoista suhteellisuudentajun puutetta näiltä natohaukoilta jotka täällä Venäjää panettelevat ja USA:n touhuista ovat hiljaa."

Älä kritisoi USA:a, tai ole demonisoimatta Venäjää. Muuten saatat kuulemma olla sellainen palkattu verkkotrolli.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkempia lukuja erittelyineen FAIR.org:in linkistä http://fair.org/extra-online-articles/we-think-the...
joka on myös lähdeviitteissä.
Arviossa ovat mukana mm. epäsuorat kuolemat talous- ja muiden pakotteiden seurauksena.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kyseessä on tositv-sarja sotahulluista jenkeistä vastaan kuka/mikä tahansa.

Usa on raakalaisvaltio, joka itte lojautti CIA:n avustuksella WTC-tornit ja murhasi yli 3000 omaa kansalaistaan vain ja ainoastaan saadakseen Patriot Actin menemään läpi kongressissa. Siihen loppuivat usalaisten viimeisetkin kansalaisoikeudet ja Usasta tuli valtioterroria ja valtioterrorismiä harjoittava valtio.

Siksi ihmettelen joidenkin hörhöjen intoa liittyä jenkkien käsikassaraan, Natoon. Nato on tappokoneiston eräs tärkeä osa.

Sorry,Riikka, että poikkesin vähän blogin aiheesta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kyllä minusta Timo kysymyksesi NATO:on liittymisestä on ihan aiheellinen ja pysyy blogin aiheessa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Videot ovat kyllä niin USAaa, niin USAaa. Niissä näemme jokaisen roistovaltion presidentin - viimeisen neljännesvuosisadan ajalta - kukin vuorollaan, parhaaseen katseluaikaan, kertovan kansalaisille kuinka hän on päättänyt pommittaa Irakia. Viimeisimpänä Obama, joka samaan aikaan läträä käsiään veressä suvereenissa valtiossa nimeltään Syyria kuten hyvin tiedämme, ja aseistaa sadoilla miljoonilla ISISiä Syyrian kapinallisten ja FSA:n avulla niiden taistelussa hallitusta vastaan.

ISIS ei ole mikään tyhjästä syntynyt "selittämätön paha" tai "syöpä" kuten sitä on kuvailtu, vaan se on Yhdysvaltojen ja sen Lähi-Idän politiikan synnyttämä lapsi - ja äiskän todella todella hyvin ruokkima sellainen, samoin ´tätien ja setien´.

"Mitä kuuluu uuesaa onko siellä ollut sopivasti sotaisaa? " kuten Hector kyselee laulussaan. Vastaus on aina sama!
http://aliimmam.com/wp-content/uploads/2013/10/usa... (tästäkin listasta puuttuu ainakin Syyria)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Sota on oikeutettua silloin kun se on tarpeellista" esitti Machiavelli.
Näyttää silti, että se "on tarpeellista" noin seitsemän vuoden sykleissä.

Toivoisin, että jokainen miettisi mielessään, onko aidosti mahdollista tällaisten johtajien johdon alla saavuttaa koskaan rauhaa, elää normaalia elämää, missään päin maailmaa?
Onko meillä varaa edustukselliseen päätöksentekoon? Annammeko kylvää kuolemaa, edes yrittämättä estää sitä?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Aivan. Totuushan on, että pysyvä sotatila on USA:n virallista politiikkaa, ja rauhaa he nyt kaikista viimeisenä haluaisivat.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näitkö Timo tämän "Nato has described Russia and Islamic State as the two main threats to Western security, but says it can still talk to Russia." http://euobserver.com/defence/125621

Oikea viestinnän ihme! NATO rinnastaa Venäjän ja ISIS:in/IS:n (lue: molemmat terroristeja) mutta koska NATO on nii-iiin sovinnollinen (lue: ei valmis sotaan Venäjää vastaan vielä), NATO suostuu kommunikoimaan Venäjän kanssa (lue: joten jos jotain menee pieleen, muistakaa tämä: vika on Venäjän, koska me hyvikset yritimme kaikkemme).

Rivien väleissä sanotaan: Koska meillä lännen hyviksillä on näin paljon uhkia (idästä), demokraattisilla arvoillamme (kolme koota: kapitalismi, kulttuuri ja kaupankäynti) ja elämäntavallamme, ymmärrätte, että NATO on tarpeellinen (markkinatalouden puolustaja ja markkinatalouteen pakottaja) järjestö joten luonnollisesti korotatte halukkaasti määrärahojamme esim. 3% bkt:sta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

UH!

"Military crises around the world are boosting foreign demand for U.S. weapons, especially air and missile defense systems, spy equipment and armored vehicles, according to U.S. government and industry officials.

Weapons makers like Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing and Raytheon anticipate new markets for their goods. And that could offset lower U.S. military spending."

http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2...

------
"White House Has No International Legal Justification for Hitting ISIS in Syria:

The Obama administration is working through several possible legal justifications the administration could try to apply to airstrikes against ISIS inside Syria. But each is problematic and controversial in its own way."

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/15/w...

Sota on aloitettu mutta laillista oikeutusta yritetään vielä keksiä kun sellaista ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset