KissanKulmasta

ISIS - Aito uhka vai tekouhka

  • Islamilainen kalifaatti
    Islamilainen kalifaatti
  • "Uuden Lähi-Idän" kartta
    "Uuden Lähi-Idän" kartta

Terroristijärjestö ISIS, nykyään IS, Islamic State eli Islamilainen kalifaatti on hallitusten ja median uusin mörköpeikko, jonka perusteella maailmanlaajuista sotaa terrorismia vastaan (GWOT) jatketaan. Onko uhka aito -kysymykseen on vaikea vastata tietämättä jotain ISIS-järjestön perustajista ja tukijoista.

Islamilainen kalifaatti julistettiin perustetuksi 29. kesäkuuta 2014. Ilmoitettu tarkoitus on perustaa salafistinen sharia-lakia pakottava hallinto Libanonin, Syyrian, Israelin, Jordanian, Kyproksen ja eteläisen Turkin alueille. Kalifaatin pääkaupunki on Rakkassa (engl. Raqqa) Syyriassa lähellä Taqban patoa.

Ennen kuin ISIS otti nimen ISIS

Vuonna 1999 Irakissa ISIS oli nimeltään JTJ, Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād (“The Organization of Monotheism and Jihad”); vuonna 2004 nimi muuttui Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn (“The Organization of Jihad’s Base in the Country of the Two Rivers”) jolloin se tunnettiin myös nimillä Al-Qaida in Iraq (AQI). Vuonna 2006 nimi muuttui jälleen: Nyt se oli ISI, Islamic State of Iraq.

Edelleen vuonna 2013, jolloin järjestö oli laajentunut Syyriaan, nimi muuttui. Siitä tuli ISIL, "Islamic State of Iraq and the Levant" mutta myös" Islamic State of Iraq and al-Sham" (ISIS), toisinaan "Islamic State of Iraq and Syria" (ISIS).

 

Mukana kuvioissa on myös Al-Zawahirin Syyriassa toimiva Jabhat Al-Nusra, Libyan LIFG sekä kurdien peshmergamilitantit Irakissa.

 

"Property of US govt"

 

Arviot ryhmän koosta vaihtelevat neljästätuhannesta miehestä 80 000 mieheen. Aseistuksena heillä sanotaan olevan kaikkea Blackhawk-helikoptereista Scud-ohjuksiin ja kokonaisia kolonnia Toyota-maastureita.

Ja tietenkin heillä täytyy olla studio, teknikoita, näyttelijöitä ja muita avustajia käytössä, jotta sopivaa pelottelumateriaalia voidaan julkaista siinä mittakaavassa kuin nyt on nähty. The Times-lehden mukaan esimerkiksi toimittaja James Foleyn teloitusta esittävä video oli näytelty ja lavastettu tuote.

 

Tällaiseen kaikkeen tarvitaan paljon taustatukea ja rahoitusta. Aseistustakin täytyy tulla muualtakin kuin Yhdysvaltain liittolaiselta, Saudi-Arabialta tai Kuwaitista. Osalla ISIS-taistelijoita on Yhdysvaltain passit.

 

124 News on julkaissut artikkelin Conflict Armament Research-järjestön raportista. Raportin mukaan ISIS-taistelijoiden hallussa on merkittäviä määriä aseita, mukaan lukien M16 -rynnäkkökiväärit, joiden "alkuperäleimassa" lukee "Property of US Govt", Yhdysvaltain hallituksen omaisuutta.

IS:n Syyriassa käyttämä, tankkien torjuntaan tarkoitettu aseistus on identtistä niiden "M79 ohjusten/rakettien kanssa, joita Saudi-Arabia siirsi vuonna 2013 Syyrian vapaan armeijan (FSA) nimen alla taisteleville joukoille."

 

Osan aseista uskotaan olevan peräisin Yhdysvaltain Irakin armeijalle toimittamista varusteista.

 

 

ISIS:in aseistus tulee länsimaista, länsimaiden rahoittamana

 

Vuonna 2012 erittäin ärhäkästä journalismista ja kristillisoikeistolaisuudestaan tunnettu uutissivusto WND julkaisi artikkelin, jonka mukaan yhdysvaltalaiset yhdessä turkkilaisten ja jordanialaisten kanssa kouluttivat ISIS-taistelijoita vuonna 2012 Jordaniassa sijainneella koulutusleirillä. Koulutettujen FSA:laisten oli määrä kaataa Syyriassa Bashar Al-Assadin hallitus, mutta koulutetut luiskahtivatkin koulutuksen jälkeen ISIS:in riveihin.

 

CNN uutisoi vuonna 2012 Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten käyttävän yksityissektorin yrittäjiä antamaan Syyrian kapinallisille koulutusta Jordaniassa ja Turkissa kemiallisten aseiden käsittelyssä "kemiallisten aseiden käytön estämiseksi".

 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on perustanut vakioliittolaistensa kanssa halukkaiden koalition taistelemaan ISIS:sta vastaan. Halukkaiden koalitioon kuuluvat Ison-Britannian ohella Australia, Qatar, Turkki, Jordania, Saudi-Arabia ja Yhtyneet Arabiemiraatit (UAE). Merkille pantavaa on, että halukkaiden koalition seitsemästä jäsenestä viisi ovat samoja maita, jotka ovat aseistaneet, kouluttaneet ja muutoinkin avittaneet niitä Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia/vapaustaistelijoita/terroristeja (valitse mieleisesi määre), jotka nyt ovat osin siirtyneet ISIS:in riveihin. Osa on Libyan sodan veteraaneja, joita aseistettiin Muammar Gaddafin kaatamiseksi.

 

Israelin sotilastiedustelupalvelun sivusto The Debka Files raportoi vuonna 2011 NATO:n päämajan yhdessä Turkin armeijan johdon kanssa värvänneen tuhansia terroristeja taistelemaan Syyrian kapinallisten rinnalla. Samainen sivusto kertoi vuonna 2013 NATO:n yhdessä Euroopan eri hallitusten kanssa olleen avainroolissa aseistettaessa Syyrian hallitusta vastaan taistelevia palkkasoturi"kapinallisia". Israelin antama tuki kapinallisille oli ”rajoitettua” ja koostui lääkintäavun lisäksi aseista, tiedustelutiedoista ja elintarvikkeista. Joku saattaa ihmetellä, miksi Israel tukee arabikapinallisia. Israelin kannalta keskenään tappelevat arabit ovat yhdistyneitä arabeja suotavampi vaihtoehto.

Arabimaat, jotka tukevat arabikapinallisia, ovat monarkioita; kapinat naapurissa auttavat säilyttämään omaa monarkiaa.

 

Yhdysvaltain raha-apu Syyrian kapinallisille kulkee Washingtonissa sijaitsevan, huhtikuussa 2012 perustetun Syyrian tuki-ryhmän (SSG, Syrian Support Group) kautta. SSG:lla on Yhdysvaltain valtiovarainministeriön lisenssi myydä Syyrian FSA:n tukemiseksi FSA:lle kaikkea minkä kaupittelu muutoin on kielletty Executive Order 13582:ssa.

 

Toisin sanoen maailman suurin "maailmanrauhan turvaaja" -organisaatio NATO välitti aseita yhdessä rauhan nobelisti Eu:n kanssa laillista hallitustaan vastaan taisteleville joukoille Syyriaan. Miksi Venäjän Ukrainan separatisteille antamasta, paljon vaatimattomammasta avusta pidetään niin kovaa meteliä?

 

Ja nyt olisi siis määrä NATO-maiden lähteä itse aseistamiensa terroristien jahtiin toisten valtioiden alueelle.

 

Merkille pantavaa on myös se, että kalifaatti kontrolloi seitsemää öljykenttää ja kahta öljynjalostamoa Pohjois-Irakissa, ja kuutta Itä-Syyrian kymmenestä öljykentästä; että IS-kalifaatti myy raakaöljyä länsimaille/länsimaisille yrityksille, Syyrian hallitukselle, Turkkiin ja Jordaniaan $25-60 tynnyrihintaan. Hinta on halvempi kuin pörssissä noteerattu yli $100 tynnyriltä. Bloomberg.com:in mukaan kalifaatti tienaa noin $2 miljoonaa vuorokaudessa.

 

Kalifaatin toimintaa olisi tehokkainta rajoittaa seuraamalla rahavirtoja ja tukkimalla osto-myynti -liike. Näin ei kuitenkaan tehdä, mieluummin pommitetaan Irakia ja Syyriaa.

Euroopan unioni jopa helpotti jäsenmaiden ministerien päätöksellä raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuontia opposition eli kapinallisten hallussaan pitämiltä öljykentiltä vuonna 2013 ”auttaakseen siviiliväestöä”. Euroopan unionin voidaan siis sanoa rahoittavan terroristeja sallimalla öljyostot.

 

Öljynvienti ISIS-alueelta hoidetaan hyvin ammattimaisesti. Turkkilaisen parlamentaarikon Ali Ediboglun mukaan IS (ISIS) myy suurimman osan öljystä Turkin kautta Turkin hallinnon suostumuksella. Öljyputket kulkevat Turkin rajamaakunnissa Kilisissa, Urfassa ja Gaziantepissa sekä Hatayn kylän lähellä.

”Salakuljetusta” tapahtuu myös kurdien avustuksella, ja se kulkeutuu ostajina olevien Euroopan unionin jäsenmaiden ohella Yhdysvaltoihin asti.

 

 

ISIS ei ole uhka Yhdysvalloille

 

Obama, joka aloitti poliittisen uransa vastustamalla Irakin sotaa valmistautuu parhaillaan pommittamaan Irakia nykyistä tiiviimpään tahtiin sekä laajentaa kampanjaa Syyriaan. Ilmoitettuna tarkoituksena on ”kirurgisen tarkoin iskuin” suojella siviilejä, etnisiä vähemmistöjä sekä taistella ISIS:ia vastaan. Koska terroristit, Yhdysvaltain hallituksen kertoman mukaan, yleensä piileskelevät päiväkodeissa, sairaaloissa, kouluissa, häissä ja hautajaissaatoissa, siviiliuhreilta on mahdoton välttyä. NATO-koodilla siviiliuhrit ovat ”oheisvahinkoja”.

 

Toisen valtion pommittaminen - tähän mennessä tässä sodassa Yhdysvallat on tehnyt lähes 145 ilmaiskua Irakiin - on sotatoimi, vaikka se tehtäisiinkin "humanitaarisista syistä".

Toisen valtion sisällä toimivien kapinallisten avittaminen on osallistumista sotaan.

Lisäksi avun laadun ja määrän suhteen ei virallisiin tiedotuksiin ole luottamista. Muutama kuukausi takaperin presidentti Obama ilmoitti lähettävänsä 300 neuvonantajaa Irakiin. Jälkikäteen osoittautui, että neuvonantajia oli 575, näistä 275 merijalkaväen sotilasta, sotakoneita 108 ja laivoja kahdeksan. Puhumattakaan NATO:n ja Eu-maiden kapinallisille toimittamista määristä.

 

 

Yhdysvalloissa on haettu tukea pommituksille julkaisemalle mediassa runsain määrin erilaisia sota- tai öljyteollisuuden palveluksessa olevien ex-varapresidenttien ja senaattorien sekä tietenkin "Yhdysvaltain armeijassa työskentelevien nimettömien lähteiden" arvioita ISIS:in Yhdysvalloille aiheuttamasta uhasta. Repertuaarissa ovat olleet hyökkäys Chicagoon, Yhdysvaltain sisäiset terroristisolut, jotka vain odottavat päästäkseen tosi toimiin, biologinen ja kemiallinen sodankäynti jne. Näitä "uutisia" en viitsi edes linkittää lähdeviitteisiin, olette voineet lukea niitä vähintään joka toinen päivä jostain lehdestä.

Siksi olikin niin yllättävää nähdä CNN:ssa, joka yleensä toimii Washingtonin, NATO:n ja Pentagonin äänitorvena, artikkeli jossa perustellaan, miksi ISIS:in Yhdysvaltain sisäiselle turvallisuudelle aiheuttamaa uhkaa on liioiteltu.

 

FBI:n viimeisin "National Threat Assessment for Domestic Extremism"

uhka-arvio ei myöskään sisällä viittauksia islamistiterroristien Yhdysvaltain sisäiselle turvallisuudelle aiheuttamiin vaaroihin, raportoi Bill Gertz Washington Free Beacon -lehdessä. Uhka-arvion mukaan suurimmat vaaratekijät ovat valkoisten herruutta kannattavat, mustat separatistit, puolisotilaalliset järjestöt, eläin- ja ympäristöaktivistit sekä abortin vastustajat.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto DHS on sekin kertonut kongressille, että heillä ei ole sellaisia tiedustelutietoja, jotka viittaisivat siihen, että ISIS-terroristit olisivat uhka Yhdysvaltain sisäiselle turvallisuudelle. Miksi siis hypetys?

 

Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin amerikkalaisten ja eurooppalaisten öljy-yhtiöiden etujen (poliittisessa puheessa "kansallinen etu") suojeleminen so. varmistetaan asevoimin, että öljyraha jää länsimaisille yrityksille niin että Lähi-Idän valtiot eivät voi käyttää sitä kansalaistensa elinolojen parantamiseen. Parempi pakottaa ne ottamaan lainaa tiukoin valtion omaisuuden ykstyistämiseen ja "yritysystävälliseen verotukseen" sidotuin lainaehdoin IMF:lta, se takaa rahavirtojen jatkuvuuden länteen ja sen, että autettu maa pysyy heikkona.

 

Sota on monin tavoin tuottoisaa. Rahaa tarvitaan ensin aseistuksen hankkimiseen; aseita valmistavat maat myyvät mieluusti kaikille sotiville osapuolille. Sodan jälkeen tarvitaan lisää rahaa (velkaa) sodassa tuhotun maan jälleenrakentamiseen. Yleensä urakat menevät hyökkääjäosapuoli-valtiossa sijaitseville yrityksille.

 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov esitti Yhdysvaltain saattavan ”vahingossa” pommittaa Syyrian hallituksen joukkoja. Yhdysvallat ja Iso-Britannia laativat suunnitelmia Syyrian hallituksen kaatamiseksi jo yli 50 vuotta sitten.

 

 

 

ISIS:in vastainen sota – kuka hyötyy?

 

Brittilehti The Guardianille kirjoittava, arvostettu politiikan analyytikko Nafeez Ahmed katsoo syynä olevan uuskonservatiivisen ideologian perintönä tuleva, huonosti harkittu geostrategia, jonka avulla on ”määrä hallita alueen energiareservejä, puolustaa laajentumishaluista Israelia sekä piirtää uudelleen Lähi-Idän kartta.”

Näiden tarkoitusperien takia angloamerikkalaiset voimat ovat vuodesta 2003 tukeneet al-Qaidaan kytkeytyviä islamistiterroristiryhmiä Lähi-Idässä sekä Pohjois-Afrikassa, Ahmed kirjoittaa.

 

Tätä Irakin sotaa, järjestyksessä kolmatta, ei pidä sekoittaa kahteen edelliseen.

 

Ahmedin mukaan, vaikka Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon kiistää, että kyseessä olisi ”boots on the ground” -operaatio eli armeijan joukkojen vieminen Irakiin ja Syyriaan, kurdilähteet kuitenkin sanovat maassa jo olevan sekä amerikkalaisia että saksalaisia erikoisjoukkoja auttaen hyökkäystä. Myös presidentti Obama on sanonut, että maajoukkoja ei ole tarkoitus viedä Irakiin. Kenties tästä syystä on haettu yksityissektorin turvallisuusväkeä Irakiin töihin, kuten Star and Stripes -lehti tietää kertoa.

 

Ahmedin väite saa tukea Kurdistanissa olevalta NBC Newsin kirjeenvaihtaja Richard Engeliltä, joka sanoo Kurdistanissa, Pohjois-Irakissa olevan amerikkalaisia joukkoja, jotka yrittävät piilotella kurdien peshmerga-joukoissa. Iso-Britannia on aseistanut peshmergoja.

 

Ahmed siteeraa Yhdysvaltain erikoisoperaatioiden ja strategisen tutkimuksen yliopiston (JSOU) viime marraskuista ”Dividing Our Enemies” -raporttia. Raportti kuvaa invaasion jälkeisen Irakin kiinnostavaksi esimerkiksi siitä, kuinka vihollisuuksien lietsominen Yhdysvaltain vihollisten kesken toimii. Sektaniaarisen ja etnisen väkivallan lietsominen taistelijaryhmien kesken on hyödyllistä monin tavoin. Keskenään taistelevat ryhmät kärjistävät tilanteita äärimmilleen, ristituleen jäävät siviilit kääntyvät taistelijoita vastaan toivottaen Yhdysvallat tervetulleiksi kun Yhdysvallat katsovat omien tavoitteidensa kannalta oikean hetken sekaantua asioihin – näkösällä, ei taustalla – koittaneen ja voivansa legitimoida hyökkäyksensä esimerkiksi siviilien auttamisella.

 

Iranin vapaaehtoisten, Basij-joukkojen komentaja prikaatinkenraali Mohammed Reza Naqdi syyttää suoraan Yhdysvaltoja ISIL:in (ISIS) luomisesta yhdessä Israelin ja Ison-Britannian kanssa, Ranskaa aseistamisesta sekä Yhdysvaltain arabiliittolaisia ISIL:in rahoittamisessa. Naqdin mukaan ISIL:in on määrä sytyttää sektariaaninen sunni-sota shiia-muslimeja vastaan. Naqdi tuomitsee myös Yhdysvaltain kongressin hyväksymän apubudjetin ISIL:ia varten.

 

Toimittaja Richard Engel vahvistaa epäsuorasti Naqdin arvostelun toteamalla, että paikallisia kumppaneita, joista Obama puhuu, ei ole, ja nekin jotka ovat, kuten Irakin armeija, ovat suuri syy siihen miksi paikallisväestö tukee ISIS:ta. Engelin arvio on uskottava, koska muista lähteistä ja senaatin selvityksistä tiedetään Yhdysvaltain ulkoistaneen kaapattujen terroristiepäiltyjen – paino sanalla epäilty - kidutusta näille ”paikallisille kumppaneille” kuten turvallisuuspoliisille eri maissa.

 

JSOU:n raportissa viitataan vuoden 2004 tapahtumiin Fallujahissa, jossa Yhdysvaltain psykologisen sodankäynnin (PSYOP) asiantuntijat olivat ottaneet tehtäväkseen usuttaa kapinalliset kapinallisten kimppuun. Sivuhyötynä irakilaisten vihaa amerikkalaisia kohtaan saatiin ohjattua kapinallisiin.

 

Toisena, mahdollisesti alunperin tahattomana sivuvaikutuksena istutettiin islamilaisen kalifaatin siemenet. Pian on kuitenkin saatettu nähdä pitkitetyn sodan edut.

 

Turvallisuusyritys Stratfor siivoaa amerikkalaisen hajoita ja hallitse -strategian muotoon ”Antaa alueen voimien kilpailla ja hakeutua tasapainoon keskenään.”

Näin alue haaskaa voimansa kilpailuun ja tuhoamiseen rakentamisen sijaan. Esimerkkinä Stratfor käyttää Syyriaa ja Irakia: Molempien maiden keskushallinto on menettänyt maansa hallinnan kokonaisuutena - tietyssä mielessä näitä kansakuntia ei enää ole – mutta keskushallinto on säilynyt silti voimatekijänä, ja joissa Yhdysvallat voi kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa ”tasapainottamalla”.

 

Stratfor sanoo suoraan, että amerikkalaisten intresseissä ei ole alueen vakaus vaan ”dynaaminen voiman tasapaino, jossa kaikki pelaajat ovat jossain määrin halvaantuneita niin ettei heistä ole uhkaamaan Yhdysvaltoja.”

 

Jo vuonna 2002 Stratfor kaavaili Lähi-Idälle uutta karttaa ”rakentavan tuhoamisen” kautta. ”Kun Irak on eliminoitu suvereenina valtiona ei olisi enää mitään pelkoa siitä, että anti-amerikkalainen hallitus nousisi valtaan Bagdadissa, koska uusi pääkaupunki olisi Ammanissa, Jordaniassa. Yhdysvaltain potentiaaliset viholliset Iran, Saudi-Arabia ja Syyria olisi eristetty toisistaan, ja niiden välissä olisi isot maa-alueet, joita Yhdysvaltoja kannattavat joukot kontrolloisivat. Washington voisi myös oikeuttaa pitkäaikaisen läsnäolon alueella korostamalla tarvetta suojella ja puolustaa nuorta valtiota.” Samalla turvattaisiin öljyvarojen kontrolli.

 

Lisäksi Kalifaatti nähdään hyödyllisenä, koska Ukrainan kriisin ratkettua Venäjä tulee saamaan runsaasti ongelmia kalifaatin takia.

 

ISIS ei ole uhka Yhdysvalloille, koska ISIS:illä on kiireitä sotiessaan kaikkia vastaan omalla tontillaan, todetaan Stratforin analyysissa. Myöskään ”Irakin uudelleen miehittämisessä ja sen lisäksi Syyrian miehittämisessä ei ole järkeä; Yhdysvallat ei kykene tekemään molempia yhtä aikaa.” Parempi olisi jättää Islamilaisen Kalifaatin ”rajaaminen” alueen valtioiden kuten Saudi-Arabian ja Turkin huoleksi, Stratforin George Friedman arvioi, tahi tukea alueen ”maltillisia kapinallisia” ase- ja materiaalilahjoituksin.

 

Onko Stratforin neuvo ironiaksi tarkoitettu vai Absurdistanin logiikkaa: Yhdysvaltain lainsäädäntö määrää ankaria rangaistuksia henkilöille, jotka auttavat terroristeja millään tavoin? Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA vakoilee ja jahtaa epäilyttäviä henkilöitä lähes kaikissa maailman maissa. Valvonnan syyksi riittää facebook-tuttavuus epäilyttävän henkilön ta epäilyttävän henkilön tuttavan kanssa.

 

WikiLeaksin julkaisemien vuotosähkeiden joukossa on myös Stratforin kirjeenvaihtoa. Kirjeenvaihdon perusteella tiedetään Yhdysvaltain ja Ison-Britannian erikoisjoukkojen kouluttaneen Syyrian ”maltillisia” jo vuonna 2011; ”maltillisten oli määrä romahduttaa Syyrian Al-Assadin hallitus sisältä käsin.

 

Lue myös

 

Riikka Söyring: Brookings-instituutin raportti: Mitä polkua Persiaan? (Tähtäimessä Iran) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90579-brookings-instituutin-raportti-mita-polkua-persiaan-tahtaimessa-iran

Riikka Söyring: Syyria - astinlauta Iraniin globaalissa pelissä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112510-syyria-astinlauta-iraniin-globaalissa-peliss%C3%A4

Riikka Söyring: Maailma hullujen panttivankina - Syyria laajemmassa kuvassa http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148333-maailma-hullujen-panttivankina-syyria-laajemmassa-kuvassa

Riikka Söyring: Vaeltava terroristi http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174917-vaeltava-terroristi

Riikka Söyring: BBC, The Guardian: USA-UK suunnitteli Syyrian valtausta jo 57 vuotta sitten http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172238-bbc-the-guardian-usa-uk-suunnitteli-syyrian-valtausta-jo-57-vuotta-sitten

Riikka Söyring: Kohteena Iran ja Syyria http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90257-kohteena-iran-ja-syyria

 

 

 

Pääasialliset lähteet tähän bloggaukseen:

 

James Corbett Report: The Islamic State: Who is ISIS? An open source investigation http://www.corbettreport.com/who-is-isis-an-open-source-investigation/

 

The Times: Foley video with Briton was staged, experts say http://www.thetimes.co.uk/tto/news/uk/article4186089.ece

Council of the European Union: Council eases sanctions against Syria to support opposition and civilians 8611/13 http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/136911.pdf

 

WND - Aaron Klein: Blowback! U.S. trained islamists who joined ISIS http://www.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-jordan/

 

The Townhall.com: State Department won´t confirm if passports of Americans fighting with ISIS have been revoked http://townhall.com/tipsheet/katiepavlich/2014/09/02/white-house-press-secretary-confirms-still-no-strategy-on-isis-n1886340

 

Daily Mail online: ´American forces are on the ground here´: Kurds claim US commandos are fighting ISIS with them in Northern Iraq, after Obama said no ´combat troops´ would fight http://www.dailymail.co.uk/news/article-2740793/American-forces-ground-Kurds-say-US-commandos-fighting-ISIS-northern-Iraq-Obama-said-no-combat-troops-fight.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

 

Bloomberg: Islamic State now resembles the Taliban with oil fields http://www.bloomberg.com/news/2014-08-25/islamic-state-now-resembles-the-taliban-with-oil-fields.html

 

RT News: Lavrov: West may use ISIS as a pretext to bomb Syrian govt forces http://rt.com/news/186356-lavrov-syria-bombing-west/

 

Al-Jazeera - Marwan Bishara: On savagery and war - The Islamic State group and the wholesale violence in Iraq and Syria http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/09/savagery-war-20149855139774596.html

 

William Blum: Overthrowing other people´s governments: The Master List http://williamblum.org/essays/read/overthrowing-other-peoples-governments-the-master-list

 

Mark LeVine: “The New Creative Destruction,” Asia Times, 2006 http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/HH22Ak01.html

 

Gulf News - Jumama Al Tamimi: The ´New Middle East´ and its ´constuctive chaos´ , 2013 http://gulfnews.com/news/world/usa/the-new-middle-east-and-its-constructive-chaos-1.1218872

 

The Washington Post: Fact Check: Obama changes tune on Syrian opposition

http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics-live/liveblog/live-updates-obamas-address-to-the-nation/?id=08264969-7400-43f6-80a3-9af42eb00cfa

 

Washington Post: Live Update: Obama´s address to the nation http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics-live/liveblog/live-updates-obamas-address-to-the-nation/

 

Reuters: U.S. govt funding measure extends war funds, Export-Import Bank http://www.reuters.com/article/2014/09/10/usa-congress-funding-idUSL1N0RB01Y20140910

 

124 News: Islamic State fighter using US arms http://www.i24news.tv/en/news/international/middle-east/43054-140908-islamic-state-fighters-using-us-arms

 

CNN - Peter Bergen, David Sterman: ISIS threat to US mostly hype http://edition.cnn.com/2014/09/05/opinion/bergen-sterman-isis-threat-hype/index.html?iref=allsearch

 

Washington Times – No current intelligence Islamic State plotting attacks on U.S.: Homeland Security http://www.washingtontimes.com/news/2014/sep/10/no-current-intelligence-islamic-state-plotting-att/

 

CNN - Elise Labott: Sources: U.S. helping underwrite Syrian rebel training on securing chemical weapons http://security.blogs.cnn.com/2012/12/09/sources-defense-contractors-training-syrian-rebels-in-chemical-weapons/?hpt=hp_t3 (Security blog)

 

Washington Free Beacon - Bill Gertz: FBI National Domestic Threat Assesment omits Islamist terrorism http://freebeacon.com/national-security/fbi-national-domestic-threat-assessment-omits-islamist-terrorism/

 

BBC News: America widens ´crusade´ on terror (2001) http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1547561.stm

 

Washington Times - Jennifer Harper: Other nations back U.S. airstrikes in Iraq, oppose taking part themselves http://www.washingtontimes.com/news/2014/sep/9/other-nations-back-us-airstrikes-iraq-oppose-takin/

 

New York Times - Eric Schmitt, Michael R. Gordon, Helene Cooper: Destroying ISIS may take years, U.S. officials say http://www.nytimes.com/2014/09/08/world/middleeast/destroying-isis-may-take-3-years-white-house-says.html?_r=1

 

Stars and Stripes - Seth Robson: In place of ´boots on the ground´, U.S. seeks contractors for Iraq http://www.stripes.com/news/in-place-of-boots-on-the-ground-us-seeks-contractors-for-iraq-1.301798

 

Stratfor - George Friedman: The State of the World: Explaining U.S. Strategy http://www.stratfor.com/weekly/state-world-explaining-us-strategy#axzz3D0QgDTep

 

Stratfor – George Friedman: The virtue of subtlety: A U.S. strategy against the Islamic State http://www.stratfor.com/weekly/virtue-subtlety-us-strategy-against-islamic-state#axzz3D6bMlAj8

 

Stratfor – George Friedman: Ukraine, Iraq and Black Sea Strategy http://www.stratfor.com/weekly/ukraine-iraq-and-black-sea-strategy#axzz3D6bMlAj8

 

Global Research - Aslam Khan: US plans to merge Iraq, Jordan after war http://globalresearch.ca/articles/KHA209A.html

 

Just Security – Marty Lederman: The legal theory behind the President´s new military initiative against ISIL http://justsecurity.org/14799/legal-theory-presidents-military-initiative-isil/

 

The Debka File: Assad may opt for war to escape Russian, Arab, European ultimatums http://www.debka.com/article/21255/

 

The Debka File: First European & NATO heavy arms for Syrian rebels. Russian reprisal expected http://www.debka.com/article/23054/First-European-NATO-heavy-arms-for-Syrian-rebels-Russian-reprisal-expected

 

WikiLeaks: Insight -military intervention in Syria, post withdrawal status of forces http://wikileaks.org/gifiles/docs/16/1671459_insight-military-intervention-in-syria-post-withdrawal.html

 

4 News – Alex Thomson: Spooks´ view on Syria: what WikiLeaks revealed (blogi) http://blogs.channel4.com/alex-thomsons-view/syria-spooks-wikileaks-military/5502

 

The Daily Star: germany, Britain say won´t take part in anti-ISIS airstrikes in Syria

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Sep-11/270351-germany-britain-say-wont-take-part-in-anti-isis-airstrikes-in-syria.ashx#axzz3D5l4vdai

 

Washington´s blog: Never forget... Countries from around the world admit they use false flag terror http://www.washingtonsblog.com/2014/09/false-flag-3.html

 

FARS News: Basij commander: US, Israel main patrons of ISIL http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13930619001646

 

CNS News: Reporter in Iraq: ´I know there are already boots on the ground where I am´ http://www.cnsnews.com/news/article/susan-jones/reporter-iraq-i-know-there-are-already-boots-ground-where-i-am

 

Medium.com – Nafeez Ahmed: How the West created the Islamic State https://medium.com/@NafeezAhmed/how-the-west-created-the-islamic-state-dbfa6f83bc1f

 

Brookings Institute: Saving Syria: Assessing options for regime change http://www.brookings.edu/~/media/research/files/papers/2012/3/15%20syria%20saban/0315_syria_saban.pdf

 

PNAC: Rebuilding America´s defences http://pnac.info/RebuildingAmericasDefenses.pdf

 

Eddie J. Girdner: The Greater Middle East Initiative: Regime change, Neoliberalism and US Global hegemony http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/44/677/8621.pdf

 

NIC: Mapping the global future

 

AFJ, Armed Forces Journal - Ralph Peters, “Blood borders: How a better Middle East would look,” 2006.

 

Financial Times: US builds support for new Isis strategy (12.09 2014)

 

Daniele Ganser: NATO:n salaiset armeijat (Like-kustannus)

 

 

Idän ihmemiehet

Vuonna 1999 JTJ-järjestön perusti jordanialainen sunnimilitantti Abu Musab Al-Zargawi. Ennen JTJ:n perustamista Al-Zargawi istui Jordaniassa kuuden vuoden tuomiota yrityksestä kaataa hallitus.

Al-Zargawin ilmoitettiin kuolleen pommituksessa huhtikuussa 2003. Toukokuussa 2004 hänet pidätettiin Irakin Fallujahissa. Tammikuussa 2005 hänet pidätettiin Baakubassa. Toukokuussa 2005 Al-Zargawi evakuoitiin Irakista. Hän kuoli uudelleen kesäkuussa 2005 ja taas vuonna 2006.

Tätä ei pidä hämmästellä. James Corbett laski uutisotsikoista Al-Qaidan Osama bin Ladenin kuolleen ja nousseen jälleen kuolleista vuosien mittaan vähintään 9 kertaa.

Al-Zargawin viimeisimmän kuoleman jälkeen järjestön johtoon siirtyi Abu Omar al-Baghdadi alias Hamid Dawud Mohamed Khalil al Zawi alias Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi alias Abu Hamza al-Baghdadi.

Al-Baghdadi ilmoitettiin kiinniotetuksi 9. maaliskuuta 2007, peruutus tuli 10. maaliskuuta. Toukokuussa 2007 Irakin sisäministeriö ilmoitti Al-Baghdadin kuolleen. Kesäkuussa Yhdysvaltain puolustusvoimat ilmoitti, ettei sellaista henkilöä kuin Al-Baghdadi ole koskaan ollutkaan. Olematon Al-Baghdadi ilmoitettiin kuitenkin pidätetyksi 23. huhtikuuta 2009 ja vuoden 2010 huhtikuussa hänen ilmoitettiin kuolleen pommi-iskussa; olemattoman Al-Baghdadin on siis täytynyt olla vapaalla jalalla kuollakseen siviilikotiin kohdistetussa pommituksessa.

 

Nyt päästään jo IS:n nykyjohtoon. Ibrahim ibn Awwad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai alias Abu Bakr al-Baghdadi, on islamilaisen kalifaatin kalifi Ibrahim. Hänestä on vaikea sanoa mitään varmaa. Yhdysvaltain armeijan antamien tietojen mukaan tämä toinen Al-Baghdadi oli Bucca-nimisellä vankileirillä helmikuusta joulukuuhun vuonna 2004, mutta toisaalta Buccan komentaja Kenneth King väittää Al-Baghdadi kakkosen olleen vankileirillä vuoteen 2009, jolloin hänet luovutettiin Irakille. Toukokuussa 2010 Al-Baghdadi kakkonen johti ISI:a, ilmoitettiin vangituksi joulukuussa 2012 - väite, joka samantien kiistettiin. Kesäkuussa 2014 hänen ilmoitettiin kuolleen, mutta jo seuraavaan päivään mennessä Al-Baghdadi oli ylösnoussut ja piti puhetta moskeijassa Mosulissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ennen kuin Hannu Tanskanen ehättää tänne vihjailemaan apureista tmv huomautan kirjoittaneeni näistä asioista useamman vuoden - ja että tämän bloggauksen tekemiseen meni toista viikkoa.

Putin käski sanoa näin (sarkasmivaroitus tällä lauseella).

Valitan avauksen pituutta. Materiaalia ja asiaa olisi silti ollut enemmänkin.

Hannu Tanskanen

Olinpa jo sulkenut iPad´in tuohon aikaan, kas kun on elämää somen ulkopuolellakin.

Nyt Riikka kyllä ylitit itsesikin, puolustaa nyt ISIS:in kaulankatkojia ....

Mutta toisaalta, sopiihan se kuvaan, uhkasithan sinä minuakin ylläpidolla, en juuri ole sen jälkeen täällä vieraillut, nyt pikkulintui kertoi, että nimeni mainittu.

Minun on HYVIN vaikea uskoa, että yksi ihminen kerää jatkuvasti tällaista määrää linkkejä, etkö nyt voisi vain tunnustaa, että olet Putinin puudeli tai Ahmadijenadin armas? (sarkasmivaroitus).

Tai sitten vain patologinen USA:n vihaaja? (ei varoitusta).

Kyllähän paha paha Ameerica moneen ehtii, mutta että KAIKKI olisi sen salaliittoa ja murhaisi omiaan tuhansien nipuissa (wtc), tuota ei usko enää edes Erkki?

NYT voit itkeä ylläpidolle, kenties ne eliminoikin minut, on tapahtunut ennenkin ... jos noin, kiitos kuitenkin kolleega-ajoista Magneettimediassa ;-)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toisto: ...huomautan kirjoittaneeni näistä asioista useamman vuoden - ja että tämän bloggauksen tekemiseen meni toista viikkoa.

----
Etkö usko pitkäaikaiseen kiinnostukseen, järjestelmällisyyteen materiaalin käsittelyssä ja eri ajoilta peräisin olevan aineiston vertailuun? Etkö usko ihmisillä olevan erilainen kestävyys, erilainen kapasiteetti?

-----
Näytät taas sekoittavan Yhdysvaltain hallituksen ja Yhdysvaltain kansalaiset. Tuskinpa minä heidän hallitustaan vihaan yhtään sen enempää kuin he itse :D

Tässä hieman osviittaa "The latest Washington Post-ABC News poll sheds light on the degree to which the president's approval has slipped among important segments of the Obama coalition - the women, youth and Latino voters most responsible for putting him into office." http://www.washingtonpost.com/politics/obama-losin...

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #42

No, antaa olla. Ajattelin jo poistaa postaukseni, mutta ei onnistu enää.

Ehkä minun pitäisi ottaa esimerkkiä Sinusta ja perusteellisuudestasi, nyt heittelen vain keveitä täällä ...

Anteeksipyyntöni Riikka (nolona).

Mutta en silti kyllä usko kaikkea kertomaasi ...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #43

Jos et usko niin silloin mikään mitä sanon, ei saa sinua uskomaan, koska uskot minun valehtelevan tai salaavan jotain.
Surullinen tilanne.

Anteeksipyyntösi hyväksytty. Sinulla on oikeus omiin mielipiteisiisi. Keskusteluahan varten nämä avaukset tehdään.

Sitä vain toivon, että et heittele keveitä vaan osallistut perustelemalla kantojasi huolella. Mielellään nimittelemättä tai leimaamatta.
Muutenhan keskustelusta ei ole hyötyä kellekään, eikö?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"...tämän bloggauksen tekemiseen meni toista viikkoa."

Ansiokas bloggaus se onkin, ja esitettyjen asioiden pohdiskeluun ja analysointiin menee varmasti useampikin tovi, tai päivä, keitä aihepiiri kiinnostaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sain tänään s-postitse tämän "the covert origins of ISIS" videon, jossa selvitellään samoin ISIS:in rahoittajia ja aseistajia https://www.youtube.com/watch?v=oMjXbuj7BPI#t=176

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kovasti olet nähnyt vaivaa pestäksesi isis puhtaaksi ja länsi kaikkeen syylliseksi,,ei tällä minua tai Tanskasta käännytetä venäjän toimien myötäilijäksi

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei ollut tarkoitus pestä ketään puhtaaksi vaan pohtia, onko ISIS aito uhka.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sitä voisi kysyä, mikäli se on mahdollista, ISIS:in uhreilta tai heidän omaisiltaan sekä lähialueiden ihmisiltä, jotka haluaisivat elää ns. normaalia elämää ja selvitä hengissä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #14

Kysymys siitä, onko ISIS aito uhka on kaksijakoinen. Joillekin se on aito ja joidenkin maiden ihmisille se ei ole aito, akuutti uhka.

Kun tämän on hahmottanut, seuraavaksi ajatus siirtyy siihen kenelle se on aito uhka, ja sen jälkeen alkaa (toivon mukaan) kysellä "Miksi se on uhka?", "Mistä uhka tuli?", "Mikä johti nykyiseen tilanteeseen?", "Mitkä kaikki tekijät vaikuttivat tilanteen syntymiseen?", "Ketkä kaikki ovat osallisia ja miten?" ja tällaista.

Sitten, jossain vaiheessa itselleen esitetyt kysymykset johtavat miettimään, onko vastaavaa tapahtunut jossain aiemmin, miten tilanteita yritettiin silloin ratkaista, auttoivatko toimenpiteet. Miksi ne auttoivat, ketä auttoivat jne.

Jos eivät auttaneet, miksi yritetään toistaa aiemmat epäonnistumiset, kuka siitä hyötyy jne

Olisin toki blogissa voinut vastata omasta puolestani, kertoa miten asian näen, mutta olisiko se saanut muita miettimään noita kysymyksiä itse?

Eihän tämän blogin tarkoitus ole olla samaa mieltä kanssani vaan keskustella tässä blogissa erilaisista asioista ja muodostaa oma kanta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olettepa muuten tavattoman nopeita lukijoita. Julkaisin 19:46 ja teillä vankka mielipide näin pitkästä tekstistä kokonaisuutena jo kahdeksalta.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Eiköhän muutkin ihmiset ole uutisia lukeneet ja näitä miettineet jo pitemmän aikaa, ja samoin mielipiteensä ajan kuluessa muodostaneet.

Vai luuletko olevasi ainutlaatuinen pohtiessasi syitä ja seurauksia ja syntyjä syviä?

Itse olen pohtinut arabi-/islamilaista terrorismia aina 70-luvulta, kun lentokonekaappaukset alkoivat haitata matkustamista. En kokenut silloinkaan (länsimaisena ja kristittynä) olevani mikään vihollinen kenellekään, silti sain pelätä henkeni edestä noita sairaita verenhimoisia paskiaisia.

ISIS on syöpä mikä on tuhottava nopeasti ja tehokkaasti, ja suuri osa islamilaisia terroristien paskasakkeja samaten (al-shabaab, boko haram, hamas, hizbollah...)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aito uhka, koska ISIS:lle on välttämätöntä pitää yllä länsimaista ja länsimaalaisuudesta luomaansa viholliskuvaa "omalla alueellaan" => terrori-iskujen riski on koko ajan olemassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuo on hyvä huomautus. Pyydän kuitenkin laajentamaan hieman, ja sanomaan, mihin (maihin) arvelet iskujen kohdistuvan vai pysytteleekö IS vain "oman väen kesken" omalla alueella rankaisupataljoona-ahkerana.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eurooppalaisena tulee heti mieleen Euroopan alue (Ranska ja Britannia etupäässä). Samoin länsimaalaiset tai länsimyönteisten valtiioden edustustot tai vastaavat ovat "perinteisiä" kohteita ja tietenkin nukkuvien terroristien uhka on kaikkialla jatkuvaa.

Suomessa ääri-islamilaisen väkivallan riski taitaa olla matala ja minua parempien arvioijien mukaan yksilötason ilmiö :

http://www.intermin.fi/download/55540_Vakivaltaine...

Ihan riippumatta siitä, onko ISIS missään määrin länsimaiden "luomus" tai länsivaltioiden harjottaman suurvaltapolitiikan seurausta, fanaatikot ovat kekseliäitä levittäessään aatettaan ja sivullisille koituva uhka aina todellinen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #51

Uskottavaa. Ottaisin mukaan silti Saksan.
Arvio olisi siis, että entiset siirtomaavallat ovat perinteiset kohteet.

Ja vaikea se onkin kuvitella, että IS iskisi Puolaan tai Unkariin.

Asia Times tosin mainitsi (linkki alempana kommenteissa) IS:n ilmoittaneen kohteekseen Vladimir Putinin.

pekka numminen

Brysselissä toukokuussa 2014 kalasnikovilla 4 ihmistä tappanut islamisti oli saanut koulutuksen ja opin ISIL järstössä Syyriassa. Toukokuun jälkeen Euroopan muslimien määrät IS organisaation palveluksessa on moninkertaistuneet...

Riikka Söyring me/he ajattelu tarkoittaa, ettei näistä terroristeista ole MEILLE vaaraa (sillä emme ole juutalaisia)? Go Adolf Go?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #54

Lukemani perusteella IS:in vihollisia ovat kaikki eri tavoin ajattelevat. Sikäli siis ovat tasa-arvon kannalla, jos näin saa sanoa.

IS-taistelijat kuitenkin ovat saaneet pääasiassa koulutuksensa länsimaiden erikoisjoukoilta, samoin aseistuksensa.

Kuinka järkevänä pidät toimintaa, jossa potentiaalista vihollista aseistetaan potentiaalisten uhrien verorahoilla, ja jossa sama potentiaalinen vihollinen koulutetaan tappamaan tehokkaammin, edelleen potentiaalisten uhrien verovaroilla?

pekka numminen Vastaus kommenttiin #59

Hitlerinkin politiikka oli myös "sikäli" tasa-arvoista, että suunileen kaikki muut kansat/rodut sai tappaa tai ainakin ovat 2. luokan väkeä.

Oliko oikein että Amerikka puuttui Euroopan asioihin tukemalla sotaa Hitleriä vastaan?

Muslimien auttaminen tai suora aseistaminen on AINA suuri riski.

Afganistanin sekasotku kuvaa hyvin sitä mitä muslimien auttamiesta ja tukemisesta seuraa. Siis jos Länsi autaa kaatamaan julman diktaattorin tai karkoittamaan miehittäjän, niin islamistit nousevat valtaan...

Yhdysvaltojen politiikka on tosin joskus myös onnistunut, esimerkiksi Egyptisssä on taas tuttu ja turvallinen sotilasdiktatuuri, kun muslimipuolue kukistettiin vallasta. Libyassa ollaan kai menossa taas samaan suuntaan, siis että maahan perustetaan sotilasdiktatuuri.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #63

Pekka Numminen,

ymmärrän, mitä ajat takaa, uskoisin.

Mutta silti pitää kysyä, mitä tapahtui ENNEN kuin 2. maailmansota alkoi; miksi se alkoi.

Samoin muslimimaiden suhteen pitää kysyä miksi länsi auttaa VALIKOIDEN kaatamaan diktaattoreja. Ovatko olleet aitoja diktaattoreja. Miksi kaadetut diktaattorit ovat välillä olleet lännen liittolaisia? Miksi liittolaisuussuhde päättyi? Miksi kaadettiin ja juuri silloin?

Miksi länsi karkottaa VALIKOIDEN miehittäjiä?

KENEN kannalta Egyptin viimeisin sotilasdiktatuuri on turvallinen?

Libyassa on kaaos.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ansiokas, korkeatasoinen blogiteksti.

Jos kirjoittajalla on vielä lisäaineistoa, se kannattaa säilyttää hyvin ja julkaista myöhemmin tämän tekstin kanssa.

USA:n "terrorismin vastainen operaatio" tulee olemaan laajuudeltaan suurempi ja kestoltaan pitempi kuin mitä olemme tähän mennessä nähneet ja kokeneet. Se vie myös suomalaissotilaat osapuoleksi arabimaista käytävässä valtataistelussa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eli isistä vastaan ei saisi taistella?
Antaa heidän rauhassa katkoa päitä,murhata muitten uskontojen edustajia systemaattisesti,ja sallia värväystoiminta myös suomesta ?

tyypillistä kommunistista kyynisyyttä

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pirppu,

minusta parempia kysymyksiä olisivat

* Kenelle kuuluu IS:n vastainen taistelu
* Millainen toiminta auttaisi parhaiten alueen väestöä (pommitukset,diplomatia, muu vaihtoehto)
* Mitä mistäkin valitusta toimintatavasta seuraa
* Mitä kokemuksia aiempien sotien osalta on haluttujen tulosten saavuttamisessa (ei pidä sekoittaa haluttuja tuloksia julkilausuttuihin tavoitteisiin)
* Miksi tällaiset kriisit ovat toistuvia

jne

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Säilytänhän minä. Ehkä teen tekstin, jossa yritän vastata kysymyksiin, joita Seppo Saarelle luettelin eli

"Kysymys siitä, onko ISIS aito uhka on kaksijakoinen. Joillekin se on aito ja joidenkin maiden ihmisille se ei ole aito, akuutti uhka.

Kun tämän on hahmottanut, seuraavaksi ajatus siirtyy siihen kenelle se on aito uhka, ja sen jälkeen alkaa (toivon mukaan) kysellä "Miksi se on uhka?", "Mistä uhka tuli?", "Mikä johti nykyiseen tilanteeseen?", "Mitkä kaikki tekijät vaikuttivat tilanteen syntymiseen?", "Ketkä kaikki ovat osallisia ja miten?" ja tällaista.

Sitten, jossain vaiheessa itselleen esitetyt kysymykset johtavat miettimään, onko vastaavaa tapahtunut jossain aiemmin, miten tilanteita yritettiin silloin ratkaista, auttoivatko toimenpiteet. Miksi ne auttoivat, ketä auttoivat jne.

Jos eivät auttaneet, miksi yritetään toistaa aiemmat epäonnistumiset, kuka siitä hyötyy jne..."

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Siis sitä terrorismia lietsotaan kaiken aikaa. Sisällissodat ja epäjärjestyksen kylväminen on eduksi useille länsimaille,öljyn,aseiden myynnin ja vihan nostattamiseksi,jolloin ei ole pelkoa talouden romahtamisesta.
On ihan loogista ajatella,että on kannattavaa pitää Arabimaat sekasorrossa,jolloin ei ole pelkoa niiden liittoutumisesta.
Kaikenlaiset kaunat aikojen saatossa on niin syvälle iskostuneet,että tuskin osaisivat rauhassa elääkkään.
Meidän täällä Suomessa ja somessa olis syytä keskittyä oman maamme selviytymiseen. Sotaiset kansat ovat aina sotineet,emmekä mielestäni kykene jalkoihin jääviä pelastamaan. Hyväähän sitä tahtoisi,mutta minkäs teet,kun nuori mies tahtoo sotia ja uhrata itsensä jonkin asian puolesta. Ei pitäisi olla niin naiivi,että kuvittelee meidän kykenevän juurikaan vaikuttavan näihin konflikteihin. Koko maailma on yhtä hullunmyllyä,missä määrin meidän Suomalaisten pitäisi heittäytyä myllyyn ?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toki meidän täällä Suomessa pitää keskittyä omaan selviytymiseen, mutta eihän se estä jakamasta somessa selviytymisstrategioita tahi yrittämästä ylläpitää pitää keskusteluyhteyksiä eri suuntiin.

Emme tietenkään voi pelastaa muita, mutta uskoisin senkin auttavan, jos voimme antaa muiden maiden uskottavasti tietää, että emme halua heille pahaa emmekä aio heitä heitä haitata.

Koska Suomen hallitus ei sitä uskottavasti tee puolestamme, käyttäkäämme siis somea itse osoittaaksemme että Suomen kansa ei halua estää muiden eloa.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Jaksan kyllä uskoa ettei monikaan suomalainen tahdo edistää sellaisten eloa, jotka tekevät sotarikoksia päivät pääksytysten tappaessaan ja raiskatessaan siviilejä, naisia ja lapsia, kuten ISIS.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Tässäkin isis-hommassa nähdään kuinka käy kun kevein perustein tuetaan aseellisesti näitä eri vallankumous ryhmiä (esim. Libya/Syyria)...

Ja sitten ihmetellään kun esim. ISIS porukalla on hienot pyssyt...
Ja tuosta voi katsoa uutta propagandaa...

http://www.liveleak.com/view?i=a7f_1406610219

Jos ei jaksaa katsoa kokonaan niin hypätkää suoraan 32 min. kohdalle... että näin toimii kyseinen porukka.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olisi tosiaan mukavaa kuulla joskus jonkun valtion päämiehen sanovan julkisesti, että jos me emme olisi oman edun tavoittelussamme sekaantuneet X-maan asioihin, tätä karmeaa humanitaarista kriisiä ja sodan riskiä tuskin olisi edes syntynyt.

Luultavasti ehdin kuolla ennen kuin sellaista näen. Ellei sitten joku poliittisen uran päätettyään heittäydy avomieliseksi.

Hannu Rytilä

Oletpa Riikka ollut ahkera. Tulee mieleen aika, jolloin George W. Bush ilmoitti, että suurin uhkamme on Osama Bin Laden. Itse en ollut kuullut koko ISIS-järjestöstä mitään vielä kuukausi sitten. Nähtävästi nyt taas valmistellaan False-Flag -iskua jonnekin ja syynä on silloin ISIS.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pari viikkoa sitten minulta kysyttiin, miten jaksan lukea komission papereita (työn alla yli 500 s. vapaakauppasopimustekstiä).

Vastaus on ihan yksinkertainen. Haluan tietää. Ja koska en saa lehdistä tarpeeksi luotettavaa ja kattavaa tietoa, minun täytyy lukea alkuperäispaperit itse.

Sama pätee useimmissa muissa asioissa, geopolitiikassakin.

Haaveilen, että minulla olisi joskus tarpeeksi aikaa ja tarpeeksi materiaalia tehdä esim. teksti, jossa käydään Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan tilannetta läpi pitkällä ajanjaksolla, selvitetään Kiinan ja Venäjän strategiat verraten niitä länsimaiden strategioihin, arvioidaan seurauksia ja toimivuutta. Kerrotaan, miten Lähi-Idän ja P-Afrikan eri maat suhtautuvat, mitä toiveita ja pyrkimyksiä niillä on.

Ja vielä niin, että tekstissä tulisi esiin rinnakkain se, mitä kadunmies asioista ajattelee ja onko se linjassa hallitusten sanomisten ja tekemisten kanssa.

Mutta ei sitä tietenkään yhteen bloggaukseen saa mahdutettua.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Riikka.
Vaikea sanoa , kuinka hyvin länsimaiden päättäjät ovat tutustuneet Islamin historiaan ja koraaniin.
Jotta ymmärtäisi edes hivenen, miksi tätä sotimista tapahtuu, olisi syytä tutustua satojen vuosien taisteluihin ja Koraaniin.

”8:39. Taistelkaa heitä vastaan, kunnes epäjumalia ei enää palvota, vaan yksin Al­lahia {koko maailmassa}, mutta jos he herkeävät (palvomasta muita Allahin li­säksi), tietää Allah, mitä he tekevät.
8:67. Profeetan ei sovi ottaa sotavankeja lunnaiden toivossa ennen kuin hän on suorit­tanut (vihollisten) suu­ren teurastuk­sen.[2] Te tavoit­telette tämän maailman omaisuutta, mutta Allah haluaa teidän tavoit­televan tuonpuoleista. Allah on Mahtava, Viisas.
9:29. Taistelkaa niitä Kirjan ihmisiä (juutalaisia ja kristittyjä) vastaan, jotka eivät usko Allahiin ja viimeiseen päivään, eivät pidä kiellettynä sitä, mitä Allah ja Hä­nen profeet­tansa ovat kieltäneet, eivätkä ota us­konnokseen totuuden us­kontoa (ts. islamia). Tais­telkaa heitä vastaan, kunnes he maksavat nöyrinä ve­ronsa.
9:33. Hän {Allah} on lähettänyt lähettiläänsä {Muhammadin} tuomaan johda­tuk­sen ja totuuden uskonnon (islamin) saattaakseen sen voittamaan kaikki muut us­konnot, vaikka se on vastoin vääräuskoisten (monijuma­laisten, pakanoiden, epä­jumalanpalvojien ja ateistien) tah­toa.

Koraanin muslimeille antamat käskyt käydä sotaa Allahin nimessä muita kuin mus­limeja vastaan ovat päi­vän­selviä. Ne ovat lisäksi ehdottoman auktoritatii­visia, koska ne ilmestyi­vät profeetan uran myöhäisessä vai­heessa ja koska ne näin ollen kumoavat ja korvaavat varhaisemmat mää­räykset toimia rau­hanomaisesti. Koska länsimaalaiset eivät tunne tätä kumoamisperiaatetta, Koraani ymmärretään väärin ja islam diagno­soi­daan virheellisesti ”rauhan us­konnoksi”.

Otteet kopioitu teoksesta , ”Mitä lännen tulee tietää”

http://aikapommi.wordpress.com/mita-lannen-tulee-t...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Antero,

islamissa on yhtä useita lahkoja kuin on kristinopissakin, eivätkä ne suinkaan ole yhtä mieltä kaikesta tai tulkitse koraania samoin.
Sitten ovat vielä sekulaariset muslimit, siis maallistuneet muslimit.

Saisit arvatenkin hyvin erilaisia vastauksia ja selityksiä esim. sitaattisi suhteen riippuen siitä, minkä lahkon edustajalta kyselisit.

Ja kristityiltä tai juutalaisilta vielä erilaisen tulkinnan.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Niinpä. Ja käytetäänkö "tosi uskovaisia" jonkin toisen tarkoituksen hyväksi ?

Tuo on se kysymys, jota usein konfilkteissa jää miettimään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #33

Mitä useammassa maassa mitä useampi ihminen sitä kysymystä miettii, sen parempi. Voitaisiin ehkä joskus saada jopa pysyvä rauha tälle pallollemme.

Jari Rauhala

Muutama vuosi sitten en olisi uskonut, että varsinainen uutisaineisto ei enää löydy valtamedioista, vaan mm. blogi-teksteistä, kuten tästä. Mutta on selvää, että niille, jotka ovat tyytyneet pääasiassa valtamedian ja iltapäivälehdistön aineistoon, ei ole riittävää pohjatietoa ymmärtää näitä kunnolla. Kysymys ei ole älystä, sitä en tarkoita.

Ihmettelyysi joidenkin kohdalla aineiston nopeasta lukemisesta, tuli mieleeni miten Iltasanomat tiesi 24-tunnin kuluessa syyllisen ja syyn Malesian Air Linesin putoamisesta. Mitä se sitten kertookin?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Kiovassa tiedettiin jo ennekuin kone oli kuunnolla pudonnut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minulla on nyt MH17-tapauksen alustava selvitysraportti hallussani. En ole ehtinyt vielä aloittaa lukemista.

Mutta kuinka luotettava se mahtaa olla? The Unz Review´han kertoi Hollannin tv-uutisissa raportoidun, että MH17-tutkintaan osallistuneet maat (Kiovan hallituskin!) ovat allekirjoittaneet nondisclosure-sopimuksen so. kukin maa voi kieltää julkaisemasta tietoa, jota se ei halua tiedettävän.

On siis sovittu, että totuudesta kerrotaan vain se, mistä on sovittu ja mikä tutkiville maille sopii. Yleensä tämän sortin totuuksilla on taipumus olla poliittisesti tarkoituksenmukaisia, valikoituja totuuksia.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Luin sen raportin. Ei siitä tule hullua hurskaammaksi. Kaiken oleellisen osalta ollaan vaiheessa "tutkinta jatkuu".

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #57

Se "tutkinta jatkuu" taitaa olla se oleellisin tieto sitten.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kannattaisi jokaisen katsoa myös tämä amerikkalaisten tekemä dokumentti heidän itsensä aiheuttamasta sotkusta Irakissa ja erikoisesti ISIS-liikkeen syntyhistoriasta.

Dokumentin lopussa eräs heidän Irakin kenraaleista lausuu, että Osama Binladenin Al-Quaida on kuin partiopoikaliike nykyisen Irakin terroristiporukkaan ISIS:kseen verrattuna.

http://areena.yle.fi/tv/2350890

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En ole vielä nähnyt linkittämääsi dokumenttia. Kiitos linkistä.

Pohditaanko siinä myös, miksi pommitukset auttaisivat tällä kertaa IS:a vastaan kun ne eivät ole auttaneet aiemminkaan (Irak, Libya, Jemen jne)?
Pohditaanko muita lähestymistapoja kuten neuvotteluja tmv?

Jari Rauhala

En osaa enkä voi ottaa kantaa tuohon. Viittasin IS:n tapaan uutisoida. Tunnen suuronnettomuuslautakunnassa työskennelleitä ja siksi koko iltasanomien uutinen oli absurdi. Sillä haettiin jotakin? Siksi monien nopeat kommentit vaikuttavat yhtä absurdeilta.

Tässä Söyringin blogissa on tavallaan vahva tutkiva journalismi ja "suuronnettomuuslautakunnan" työskentelytapa, molemmat yhdessä, joka valtamediastamme puuttuu tällä hetkellä kaiketi kokonaan.

Ari Kemppainen

Loistava ja kattava blogi kirjoitus! Sodat ovat läpi historian olleet omien etujen ajamista. Monille asioiden käsittäminen tuntuu tuottavan suuria vaikeuksia :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kenties se johtuu siitä, että moni yhä uskoo "länsimaisiin arvoihin" ja uskoo, että ne pitää istuttaa erilaisiin kulttuureihin, ennen kuin näiden maiden väestön kanssa voi tulla toimeen.

Tavallaan siis jatkumoa valkoisen miehen suurelle sivistykselliselle tehtävälle Etelä-Amerikan valtioissa konkistadori-aikana ja myöhemmin Afrikassa.

Kenties tuo usko estää näkemästä, että useimmat "sivistäjät" ovat hakemassa valtaa ja taloudellista hyötyä?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

hitto kun viittis pitäs kirjottaa auki noi länsimaiset arvot.
* amerikan vapautus, noin 100 milj kuollutta (uusimmat arviot intiaanien määrästä)
* orjakauppa, noin 20 milj kuollutta
* intian nälänhädät imperiumin aikaan
* irlannin nälänähät
* australian kansanmurha
* oopiumisota
* I ms
* II ms
* holokausti
* suomen sotavankien joukkomurha 17-44
* vuoteen kuolee 10 milj ihmistä nälkään vaikka ruokaa on liikaa
* palkkaorjuus

tiede
* ydinpommi
* hermokaasut
* dronet

kansantalouteteessä länsimainen saavutus
* smith
* ricardo
* malthus
* marx
* keynes

huvittavaa jos joku marxia vastustaa länsimaisilla arvoilla, onhan hän länsimaisen tieteen ja arvomaailman korkein kukka. ainut seikka joka todellakin pistää vastaan ISIS tyylistä pimeää keskiaikaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #65

Lisää saavutuslistaan Yhdysvaltain kaatamat demokratiat ja vaihdetut hallitukset. Ukrainan suhteen Eu avitti kaadossa.

Lisää listaan toistuvat talouskriisit, velkaongelmat ja resurssien ylikäyttäminen tarpeettoman roinan valmistamiseen.

Olemme insinööriväkeä, joka "kehittää" sellaistakin, mitä ei tarvitsisi kehittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin, kannattaisi miettiä ajatuksella miksi muslimit lähi-idässä ovat polttaneet päreensä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sitä tosiaan olisi hyvä miettiä sitäkin.

Samalla voisi miettiä sitä, miksi esim. Bahrainin, Kuwaitin, Saudi-Arabian ja Jordanian sisäisistä levottomuuksista, väestön demokratiapyrkimyksistä ei uutisoida paljonkaan täällä.

Miksi Yhdysvallat ei auta näiden monarkioiden väestöä? Miksi Eu ei auta?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Onneksi Venäjä on taas toiminut fiksusti. Sillä on laivastotukikohta Syyriassa, mutta se ei ole millään tavoin sekaantunut alueen pieniin ja suurempiin taisteluihin.

Blogisti ihmetteli aivan oikein sitä, että Ukrainasta kyllä puhutaan paljon, mutta ei tästä Lähi-Idän kriisistä. Joku roti pitäisi olla, vaikkapa tarkkuusvaaka, jolla punnita oikeat osuudet.

#8 Raimo Lintunen: "Se vie myös suomalaissotilaat osapuoleksi arabimaista käytävässä valtataistelussa." Tämä pelottaa todella. Kohta tuodaan nuoria miehiämme sinkkiarkuissa sieltä kotiin. Tai tietenkin mikäli he ostavat Venäjältä muutaman krematorioauton, niin Suomeen tulee vain muovipussillisia tuhkaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tapahtumavyöryyn nähden Venäjä on kyllä tosiaan ollut ihmeen rauhallinen, turvautunut diplomatiaan ja neuvotteluihin, Ukrainassakin näin.

Olin kovin hämmästynyt nähdessäni STT:n uutisessa ilmauksen "Venäjän ja Ukrainan välinen tulitauko" ikään kuin meneillään olisi julistettu sota kahden valtion välillä, eikä sisällisota, johon osallistuu eri maista tulleita henkilöitä paikallisten ohella.

Olen ollut ymmärtävinäni, että sotilaspassien palauttaminen on Suomessa lisääntynyt NATO:n isäntämaasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Mikäli pitää paikkansa, suomalaismiehet ovat tehneet valintansa olla osallistumatta aluevaltausoperaatioihin muissa maissa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Mulla särähti korvaan, kun Yle Uutiset puhui eräs päivä Ukrainan ja Venäjän sodasta. Sanavalinnat kovenee.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #58

Sanavalintojen koveneminen uutisoinnissa merkitsee yleensä sitä, että kuulijoita ei ole saatu vakuutettua joten täytyy alkaa "huutaa" viestiä yksinkertaistamalla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sota terrorismia vastaan taitaa olla vähän kuin sota huumeita vastaan.

Amerikkalaisilla on kaikki välineet tuhota IS, kaikki, jotka näyttävät IS:ltä ja heidän naapurinsa siinä sivussa.

Ihan samalla lailla jos he päättäisivät, että huumeiden kanssa kikkailu loppuu, se loppuisi.

Tärkeintä on, että on sota, ei se että se loppuu. Sodat, jotka päättyvät jäivät 1900-luvulle, jossa se oli lähes aina päämäärä. Ero on täysin selvä.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Kiitos taas kerran loistavasta työstä. Mä teen näköjään aivan samanlaisia hahmotuksia paljon vähemmällä vaivalla. Se, että mä yhdistän lankoja muutamien faktojen välille ei mitenkään riitä tällaisten blogien kirjoittamiseen, joten ihailen ja kiitän sun viitseliäisyyttä.

Mulle riittää se, että mulla on kokonaiskuva tilanteesta ja nämä sun blogisi, jotka on tehty upealla työmoraalilla ovat aivan mainioita vahvistuksia ja tiedon lähteitä, joihin voi sitten viitata, kun itsellä ei ole faktista empiriaa tuolla lailla ollenkaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hahmotuksia voi tehdä monella tapaa. Yksi tapa sopii yhdelle, toinen toiselle.

Teen itsekin luonnoksia (ajatustasolla, piirroksia ja tekstejä). Tätäkin perusteelliseksi sanomaasi bloggausta pidän luonnoksena. Artikkelin olisi laatinut tiiviimpänä ja laajempana :D

Haluan tällä bloggauksella avata keskustelua siitä, ovatko asiat tulkittavissa hyvä-paha/musta-valkoinen -tapaisten vastakkainasettelujen kautta vai löytyykö useampia näkökulmia, jos kaikkien konfliktiosapuolten mielipiteitä kuultaisiin. Siitäkin, vaikuttaako taustalla oman edun tavoittelua. Tämmöisistä asioista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aloitin lehtien lukemisen ennen viittä aamulla. Tässä muutamia poimintoja uutisten joukosta:

1. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mielestä ei ole "sopivaa" että Iran osallistuu Ranskan Irakissa isännöimään tilaisuuteen, jossa on määrä keskustella islamistimilitanttien vastaisesta toiminnasta

France24 http://www.france24.com/en/20140913-us-opposes-ira...

2. Presidentti Obaman puhe islamistimilitanttien vastaisesta 4:n kohdan strategiasta on herättänyt Lähi-Idässä kiivasta vastustusta. Iran ja Syyria eivät pidä siitä, että ne on jätetty ulkopuolelle neuvottelujen vaikka asia koskee niitä läheisesti. Damaskos varoittaa riskeistä so. koko alueen syttymisestä.
Lisäksi arvostellaan sitä, että Yhdysvallat aseistaa terroristeja joita vastaan se - muka - taistelee.
Terroristit arvostelevat sitä, että Yhdysvallat auttavatkin nyt Al-Assadia eivätkä terroristeja.

Al Monitor http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/09/...

3. Yhdysvallat aikoo sivuuttaa YK:n turvallisuusneuvoston; ei hae lupaa Syyriaan tehtävään invaasioon

IPS http://www.ipsnews.net/2014/09/u-s-bypasses-securi...

4. IS-kalifi Ibrahim ilmoittaa seuraavan iskun kohteen olevan Venäjän presidentti Vladimir Putin

Asia Times http://www.atimes.com/atimes/World/WOR-03-050914.html

5. IS:ia tekosyynä käyttäen aiotaan syrjäyttää Syyrian presidentti Al-Assad. Yhdysvallat ei aio kysyä Syyrialta, saako se pommittaa IS:ia Syyriassa

Consortium News http://consortiumnews.com/2014/09/11/neocons-reviv...

6. IS:n Libanoniin leviämisen estää Hizbollah

In these times http://inthesetimes.com/article/17137/the_end_of_h...

7. Länsilehdet ovat havahtuneet siihen, että Yhdysvaltain geostrategiat ovat menneet säännöllisesti pieleen ja lehdetkin ovat kirjoitelleet pelkkää potaskaa

The Intercept https://firstlook.org/theintercept/2014/09/11/news...

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tiedätkö sä Riikka, mitä muuten "toimittajat" tekevät työpaikoillaan? Mulle on vähän epäselvää. Tarkoitan siis suomalaisia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jaa-a. Mahdollisesti iso osa leikkaa-liimaa lehtitalojen omistaman uutistoimisto STT:n uutistoimistoilta (AFP, Reuters, APP) ostamia uutisia taittoalustalle.

Osa leikkaa-liimaa eri tahojen (THL, EK, Eu, VM jne) lähettämiä tiedotteita taittoalustalle ("Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä kommentoi..." ja vastaavat "uutiset").

Osa lukee muiden lehtien (niiden, joilla vielä on erikoistoimittajia) juttuja ja kääntää ne "kirjoittamalla auki" omaan lehteen. "Auki kirjoitetut" jutut ovat näitä "The Telegraph -lehden mukaan..." ja "X-instituutin tutkimusjohtaja NN kirjoittaa Z-lehdessä..."

Melkein kaikissa toimituksissa on "tehostettu" eli sanottu irti erikoistoimittajia, ulkomaan kirjeenvaihtajia ja vastaavaa porukkaa. On pidetty yleistoimittajia, joiden toimenkuvaa on muutettu yleismies Jantusen suuntaan.

Yleistoimittajiakin on irtisanottu, koska leikkaa-liimaamaan pystyy kuka tahansa.

"Tehostamisista" ja "yhteistyön lisäämisestä" johtuu sekin ilmiö, että melkein kaikissa lehdissä on sanasta sanaan samat uutiset. Erilaista näkökulmaa ei näe melkein missään.

Ei siitä toimittajia pidä syyttää vaan kilpailun tasapäistävää vaikutusta (kts. esim.

Pelkistyksiä: Kilpailu http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1707...
Pelkistyksiä: Media http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1707...
Median keskittyminen ja vapaan tiedonvälityksen harhakuva http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=7899
Mediavaroitus! Tartuntavaara http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=2188
Hasbara - mielipiteen muokkauksen taide http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6716
Vapaa media on aikamme suuri vitsi http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1795

Olen aiheesta enemmänkin kirjoittanut - ja kirjoitan taas - mutta etköhän noista saa käsityksen. Luulen silti, että jo tiedät. Vaan kelpaahan nuo referenssinä kuten sanoit ;)

Seppo Paasikallio

Muslimiveljeskunnan merkittävin hengellinen johtaja sheikki Yusuf al-Qaradawi julisti äskettäin, että Kalifaatti tullaan perustamaan Turkkiin. Turkki on kalifaattivaltio... Turkki yhdistää uskonnon ja maailman, Sunnit ja Shiiat, Aasian ja Afrikan, ja kalifaatin pitäisi olla perustettuna Turkiin.
ISIS ei ole vielä uhka koko maailmalle, mutta kun vastaava perustetaan Turkkiin , niin kuvio muuttuu.

http://shoebat.com/2014/08/18/muslim-brotherhood-s...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Enpä nyt Seppo tiedä, pitäisikö minun kiittää sinua lisäaineiston ja uuden näkökulman esiin tuomisesta vaiko itkeä aikani ja resurssieni puutetta!
Ehkä molempia.

Tai sitten itken ja kiroilen ja sen jälkeen alan perehtyä asiaan?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pari uutista lisää:

8. Saudi-Arabia on myöntynyt isännöimään Syyrian FSA:n "maltillisten kapinallisten" sotilaallista koulutusta. Yhdysvaltain kongressi äänestänee ensi viikolla valmistautumisesta uuteen missioon

Al Monitor http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/09/...

9. Obaman uusin sota ei lakimiesten arvion mukaan ole laillisella perustalla

The Daily Beast http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/10/i...

Tommi Mäkinen

Muistaako kukaan enään Osamaa, tuota wanhaa leppoisaa partahessua kuka julkaisi hirvittäviä uhkauksia juuri ennen jenkkiäänestyksiä turvarahoista. Huomattavasti laihtui ja nuorentui vuosien saatossa, suosi kuulemma vaaleaa väriä sisustuksissa, oli huolissaan ilmastonmuutoksesta, kuoli 13 vai 14 kertaa, 911-tunnustusvideolla olikin oikeakätinen (normisti vasuri), eikä Osamaa ikinä ees FBI etsintäkuuluttanut iskuista kun ei ensimmäistäkään todistetta. http://etelavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75681-o...
Harmi ku jenkit "lopetti" tän huiman kaverin, oli ilo lukea aina uusimpia saavutuksia :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jossain vaiheessa ylösnousemuksien määrän takia hahmo ei ole enää uskottava?

Al-Qaida ei enää myynyt. Piti keksiä uutta, uusi ryhmä.

Osaman "tappaminen" on varmaan surettanut (käsikirjoitusryhmää), koska siinä meni hyvä henkilöhahmo.

Useat ihmiset tarvitsevat henkilöidyn kohteen, naaman, joka edustaa koko ryhmää. samaa tekniikkaa käytetään vaalimainonnassakin.

Henkilöä on helpompi vihata kuin abstraktia, helpompi vihata kuin jotain liian suurta ryhmää, ja ryhmä tai abstrakti on narratiivin kannaltakin vaikeampi asia.
Henkilöstä on helpompi tykätäkin.

Periaatteessahan noissa jutuissa toistuu satujen teemat: Neito (kansa) pulassa, pahan noidan (terroristi) pauloissa. Uljas prinssi (Sir Länsimaa), aatteiltaan ja moraaliltaan puhdas, tulee ja pelastaa neidon koettelemuksia koettuaan, taisteluja voitettuaan.
Lopussa kiitos seisoo: Prinssi saa neidon ja puoli valtakuntaa (taloudellinen motiivi/palkkio "työstä").
He elävät onnellisina elämänsä loppuun asti (länsimaisten arvojen mukaan).

Ihan noinhan se ei alkuperäisissä Grimmin saduissa mene, vain "lukijaystävällisemmiksi" siivotuissa nykyversioissa.

Toimituksen poiminnat