KissanKulmasta

RAPA-lakiesitys, Euroopan taantuma, jatkuva sota

Varmaan olette jo saaneet Suomen mediasta lukea perusteellisia selvityksiä, analyysejä ja asiantuntijalausuntoja Yhdysvaltain kongressissa käsiteltävänä olevasta RAPA-laista, Russian Aggression Prevention Act, suomeksi "Laki Venäjän aggressioiden estämisestä".

Ai ette? Vaikka sillä on suoria ja epäsuoria vaikutuksia jokaiseen Euroopan maahan.

Sepä kummallista.

RAPA-lakiesitys tarjoaa Ukrainalle, Georgialle ja Moldovalle liittolaisstatuksen, jonka jälkeen NATO voisi siirtää suuret määrät joukkoja, aseita, ammuksia ja ohjusjrjestelmiä em. maiden alueelle - ilman muiden NATO-maiden hyväksyntää. RAPA:lla pyritään ohittamaan Saksan vastustus.

Puolaan ja Baltian maihin istutettaisiin NATO:n nopean toiminnan joukkoja.

RAPA madollistaa Yhdysvalloille oikeuden kaikin keinoin, ydinaseillakin, suojella Euroopan ja Euraasian kansoja venäläisten aggressioilta, halusimme tai emme, tarvitsimme tai emme, Yhdysvaltain presidentin päätöksellä. Yhdysvaltain hallituksessa näytetään ajattelevan, että muiden maiden suvereniteettia ja itsemääräämisoikeutta suojellaan parhaiten tekemällä niiden asioita koskevat päätökset Yhdysvalloissa valtioilta itseltään kyselemättä.

RAPA:ssa vaaditaan myös Venäjää luopumaan Krimistä; Yhdysvallat ei tunnusta Krimin kansanäänestystä demokraattiseksi, eikä Krimin oikeutta itsenäisiin päätöksiin, koska krimiläiset äänestivät väärin.

RAPA määrää venäläisiä siirtämään venäläiset, Venäjän puolella maarajaa olevat joukot pois Venäjän ja Ukrainan väliseltä rajalta tai muuten...

Venäläisten joukkojen sijoittelusta Venäjän alueella halutaan määrätä Washingtonissa.

No, se RAPA-lakiesityksestä. Voitte lukea siitä tarkemmin Steven Starrin artikkelista "The Russian Aggression Prevention Act (RAPA): A direct path to Nuclear War with Russia" http://www.globalresearch.ca/the-russian-aggression-prevention-act-rapa-a-direct-path-to-nuclear-war-with-russia/5397171

 

Pidättekö lakiesitystä kummallisena? Ei kannata. Lakeja löytyy joka lähtöön, esimerkiksi tämä Yhdysvaltain kongressin hyväksymä laki, jonka mukaan Yhdysvallat voi miehittää Alankomaat (Hollannin), mikäli Haagissa istuvan kansainvälisen rikosoikeusistuimen (ICC) eteen yritetään joskus tuoda syytettynä amerikkalainen: Washington saisi ennaltaehkäisevästi miehittää Hollannin estääkseen syyttämisen. http://www.spiegel.de/politik/ausland/internationales-strafgericht-us-kongress-droht-niederlanden-mit-invasion-a-200430.html

 

EDIT noin klo 13:02 Laki oikeudesta miehittää Hollanti on tietysti tarkoitettu suojelemaan vastuunkantajia vastuuseen joutumiselta. Lakimiesten kilta (NLG, National Lawyers Guild) on yhdessä usean eri organisaation kanssa lähestynyt ICC:n puheenjohtajaa kirjeellä kehottaen tätä erinäisiin kansainvälisen lain pykäliin sekä erinäisiin sopimuksiin perustuen haastamaan Israelin johdon ohella Yhdysvaltain presidentin, hallituksen sekä muutaman muun instanssin oikeuden eteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. http://www.marjoriecohn.com/2014/08/national-lawyers-guild-other-legal.html

 

 

Sotaa käydään myös talouden keinoin, talouspakottein.

Professori James Petras artikkelissa "Obama destabilizes Europe´s economy: Sanctions deepen the recession" laskeskelee taloussodankäynnin kustannuksia Euroopalle, joka osallistuu Yhdysvaltain haluamiin talouspakotteisiin Venäjää vastaan.

Saksa, Ranska ja Italia ovat taantumassa. Kreikka, Portugali, Espanja lamassa. Suomen talous on supistunut viimeksis kuluneet neljä vuotta. Niitä kuuluisia dynaamisia vaikutuksia? Lisää saadaan. Petras arvioi Suomen menettävän pakotteiden takia tänä vuonna vähintään €253 miljoonaa, 68% viennistä ei Eu:iin kuuluviin maihin.

Muut Euroopan maat tulevat perässä. Talouspakotteiden takia stagnaatiossa olleet Euroopan maat ovat kääntyneet negatiiviselle kasvu-uralle; Euroopan maat ovat menettämässä talouspakotteisiin osallistumisen takia jokusen sata miljardia tuloja. Investoinnit ovat lakanneet. Arvaatte varmaan, mitä siitä seuraa...lisää talouskuria, menoleikkauksia, irtisanomisia, konkursseja ja yleistä rahattomuutta. Euroopassa. Yhdysvaltojen yrityksiin pakotteilla ei ole mainittavaa vaikutusta.

Venäjä on nopeasti vaihtamassa eurooppalaisia kauppakumppaneitaan. Uusia on löytynyt Aasiasta, Latinalaisesta Amerikasta, Uudesta Seelannista ja muualta. Meillä Euroopassa ei ole löydetty Venäjää korvaavaa energiamyyjää.

Tarkempia lukuja löytyy itse artikkelista http://www.globalresearch.ca/obama-destabilizes-europes-economy-sanctions-deepen-the-recession/5397198

 

 

Kommentti:

Suunniteltujen sotien hyväksyttämiseksi on tarpeen kaksi asiaa: yhteinen vihollinen sekä suuren yleisön hyväksyntä.

"Valtava ulkoinen uhka on ihanteellinen veruke, jolla voi vahvistaa ja laajentaa Yhdysvaltojen hegemoniaa, käydä entistä voimakkaammin venäläisiä, kiinalaisia ja eurooppalaisia kilpailijoita vastaan ja lietsoa kotimaista konsensusta", luonnehtii politiikantutkija Nafeez Mosaddeq Ahmed kirjassaan "The War on Truth".

Ahmedin hahmottelemaan suuntaukseen kuuluu toinenkin ilmiö: suuryritykset ovat tunkeutuneet poliittiseen järjestelmään, joka toimii yhä enemmän lähinnä pelkästään eliitin kapeita etuja palvelevana systemaattisena koneistona.

Toiminta perustuu manipulaatiolle ja yhdistää eri lohkojen aikaansaannokset: puolue-eliittien, yritysten, viestimien, hallituksen, painostusryhmien, sekalaisten ajatushautomojen sekä erilaisten säätiöiden. Manipuloimiseen on käytetty mm. mainostoimistoja. Poliittisessa puheessa termi kuuluu "näkemyksenhallintaoperaatio", jossa "kansallinen etu" ja "velvollisuus suojella" nousevat pääosaan.

Uhriksi valittu kohde/maa demonisoidaan. poliittisten johtajien puheissa ja mediassa. Se on keino, jolla luodaan sodan hyväksymisen psykologinen perusta.

Sotien ei ole tarkoituskaan loppua, niiden on tarkoitus jatkua. Sota tuottaa vallitsevan valtarakenteen yläpäässä oleville taloudellista voittoa ja lisää valtaa, kaikille muille mittaamatonta kurjuutta. Sotien ei ole tarkoitus muuttaa mitään, niiden on tarkoitus säilyttää vallitseva valtarakenne.

Onko oikein, että muutaman maan "turvallisuuspolitiikka" aiheuttaa usean maan väestössä turvattomuutta?

Onko järjestelmässämme jotain vikaa, kun pieni klikki päättää sodasta ja rauhasta kärjistettyään ensin asiat sodan partaalle?

Jos sotaan lähtemisestä järjestettäisiin kansanäänestys joka maassa, veikkaan, että sodat loppuisivat siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Wolfowitz-doktriini: Kaikki keinot ovat Yhdysvalloille sallittuja estettäessä muita maita nousemasta Yhdysvaltain hegemonian haastajiksi http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine

Wolfowitz-doktriinin mukaan Eurooppakaan ei saa kilpailla Yhdysvaltain kanssa.

On Wolfowitz-doktriinin mukaista köyhdyttää Eurooppa niin ettei se kykene millään alueella Yhdysvaltain haastajaksi.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Riikka kiinnostavasta bloggauksestasi - taas kerran. Kommentistasi tuli mieleen jo Nixonin aikoinaan lanseeraama lause: "The Unites States is the greatest country in the world and it is our duty to see that it will remain so." Eli mikään ei ole muuttunut, henkisesti.

Itse olen todella pettynyt USA:n toimiin 9/11:n jälkeen, siitä on tullut jonkin sortin poliisivaltio. Amerikkalaisten rohkea myönteisyys on muuttunut epäluuloksi ja peloksi kaikkia vähänkään erilaista kohtaan. Jyrkistä vastakkainasetteluista on tullut politiikan tukijalkoja ja yllämainittu Wolfowitz -doktriini tukee tätä kehitystä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Jyrkistä vastakkainasetteluista on tullut politiikan tukijalkoja ja yllämainittu Wolfowitz -doktriini tukee tätä kehitystä."

Niinpä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksan johto ajattelee lyhytnäköisesti eikä ymmärrä, että Putinin eteneminen täytyy ennemmin tai myöhemmin pysäyttää - jos haluamme pitää vapaan ja demokraattisen Euroopan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Missä se demokraattinen Eurooppa on? Tai se vapaa?

Jokainen valittaa byrokratiaa, ylhäältä ja ulkoa tuotua hallintoa, demokratiavajetta ymv.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikeus ja vapaus valittaa joka asiasta on demokratian kova ydin. Sitähän sinä ja minä päivät pitkät teemme täällä vapaassa ja demokraattisessa Euroopassa : ) Et sinäkään mitään "kansantasavaltoja" tänne oikeasti halua, luulet vain.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #11

Ajatteletko, että muissa maissa kuin länsimaissa ihmiset eivät saa valittaa, tai etteivät valita? Ei valittamisen halu tai oikeus ole demokratian yksinoikeus.

Tällaisiakin maita on, tietenkin, joissa ei saa valittaa. Mieleen tulee esimerkiksi Yhdysvaltain tukemat diktatuurit Lähi-Idässä.

Tai Yhdysvallat, jossa hallinto on iskenyt kiinni ikäviä asioita paljastelleisiin journalisteihin (Risen, Foley etc), asianajajiin ja vuotajiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuulostavat hyviltä nuo RAPA-lait, mutta voiko niiden läpimenon suhteen olla optimistinen?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos sotaan lähtemisestä järjestettäisiin kansanäänestys joka maassa, veikkaan, että sodat loppuisivat siihen.

venäjän suhteen en ole varma,,kaikki muut maailman maat kyllä !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ajattelet siis, että venäläiset kansana ovat erikoisen valloitushaluisia, verenhimoisia ja laajentumispyrkimyksen vallassa? Siis tavalliset venäläiset.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Joskus, joidenkin henkilöiden kommentteja lukiessa ei enää ihmettele, miten fasismi ja diktatuurit elivät ja voivat hyvin Euroopassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älä muuta sano, täälläkin kirjoittaa useampi jotka olisivat jo hyökänneet Venäjälle jos se olisi heistä kiinni. Mitään ei ole oppineet historiasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki on opittu, että se kannattaa mieluiten toteuttaa NATO:ssa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #12

Miksi Venäjälle mielestäsi pitää hyökätä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #18

Venäjälle ei ketään halua hyökätä, ehkäpä miehittämiensä maiden mustia leskiä lukuunottamatta. Ydinasevalta Venäjän 'voittaminen' kun ei onnistu keneltäkään.

Puolustusliitossa on tarkoitus osoittaa Venäjälle että senkin kannattaa pysyä rajojensa sisäpuolella ja olla liittämättä naapurimaita aseellisesti itseensä, kuten valitettavasti viime vuosikymmeninä ja tänäänkin on nähty.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #19

Toisto:

Mihin Venäjä laajenee?

Eu laajentaa sopimuksilla ja jäsenyyksillä, Yhdysvallat laajentaa sotimalla, taloussodankäynnillä ja vapaakauppasopimuksille. Miehitetty alue ei tokikaan ole Yhdysvaltain mantereen osa, mutta miehitetty alue on hallintoalue yhtäkaikki; aluelaajennus.
Velalla sidottu alue on sekin aluelaajennus.

Venäjä on pyrkinyt solmimaan kauppa- ja liittolaissopimuksia sekä Euroopan, Aasian että Latinalaisen Amerikan suuntaan. Miksi Venäjä ei saisi toimia näin?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #23

Läntiseen arvoyhteisöön maat hakeutuvat vapaaehtoisesti. Itäiseen ne liitetään asein.
Tottakai blogististakin se aseellinen alueliitos (Krim nyt viimeksi) voi olla tavoitteiden täyttymys.

Yhdysvaltain 'laajeneminen' on sensijaan vanha asia. Koskas viimeinen osavaltio liittyi liittovaltioon?
Mitä vapaakauppasopimuksiin tulee niin pitää sitten punnita kunkin tahoillaan liittykö itäiseen vai läntiseen. Rusinoita kummankin pullasta ei voi syödä vaikka miten polkisi jalkaa. verkkomedia näyttää valintansa tehneen ja hakanneen kiveen. Sellaiseen mielipiteeseen sillä on toki oikeus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #25

Apu-lehdessä oli vuoden alussa Markku Saksan kirjoittama juttu NAFTA:n vaikutuksista meksikolaisten kansanterveyteen. Ovat NAFTA:n jälkeen maailman läskein kansa, amerikkalaisiakin lihavampia.

Aluelaajeneminen ei tarkoita vain alueen liittämistä toiseen asevoimin, sen voi hoitaa muullakin tavoin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #26

Pitäisikö meksikolaisilta siis kieltää ne sapuskat jotka tuntuvat maittavan?

En nyt tosin ymmärrä mitä sillä on tekemistä nyt Itä-Ukrainassa ja Krimillä tapahtuvien murhenäytelmien kanssa. Onko kyseessä 'suurin pudottaja' a'la Holodomor?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #27

"Aluelaajeneminen ei tarkoita vain alueen liittämistä toiseen asevoimin, sen voi hoitaa muullakin tavoin."

Esimerkiksi vapaakauppasopimuksilla (NAFTA), joka tuo mukanaan muutamia sivuvaikutuksia, Meksikon tapauksessa mm. työttömyyttä, talouden alamäkeä ja liikalihavuutta, johon voidaan myydä käypähoitosuosituksia, lääkkeitä yms.
Patentit on arvaa minkä maalaisilla yrityksillä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #37

Laajennan kommenttia #37 sen verran, että maa voidaan aluevalloittaa myös velkaannuttamalla. Se onkin erikoisen kätevä tapa. Velkaannuttamalla maa voidaan ulosmitata resurssit, infra ja kaikki muu ilman armeijaa.

Suunnitelmissa on myös takavarikoida kokonaisia maa-alueita velkojen maksuna. Tätä varten halutaan perustaa kv. oikeusistuin. Salbuchi mainitsee asian http://www.asalbuchi.com.ar/2010/10/argentina-targ...

Päästään keräämään tuottoisaa satoa ilman suurempia kustannuksia. Lainoittajilla ei nykyään ole mainittavia riskejä, koska raha luodaan tyhjästä tilikirjauksina mutta myös, koska maksamaton velka sosialisoidaan veronmaksajille. Erityisen selvästi tämä näkyy Eu:ssa ja Yhdysvalloissa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

joidenkin blogeja lukiessa ei enää ihmettele,miksi kommunismi ja punafasismi elivät ja voivat hyvin euroopassa edelleen !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mielestäsi siis se, että pitää länsimaisia oligarkkisia, hierarkkisia, korruptiolle alttiita edustuksellisen päättämisen malleja tavallisen ihmisen kannalta huonoina asioina on punafasismia ja kommunismia?

Se, että on huolissaan siitä, että pieni ryhmä edunsaajia voi päättää sotaan lähdöstä on punafasismia ja kommunismia?

Se, että uskoo, että missään maassa useimmat tavalliset ihmiset eivät halua sotaa, ja että sodat loppuisivat tai ainakin vähenisivät, jos sotiin lähdöstä järjestettäisiin kansanäänestyksiä, on punafasismia ja kommunismia?

Että ajattelee sotien olevan aina pahaksi tavallisille ihmisille, on punafasismia ja kommunismia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa oli joskus Neuvostoliittoa ihannoivia idealisteja ja nykyään monelle USA näyttäisi olevan samanlainen rauhanparatiisi. En tiedä kummat ovat/olivat kahjompia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse on pyrkimyksestä suojautua Venäjän ekspansiota vastaan. Venäjän valta ei toki toisi mukanaan samoja yhteiskuntajärjestelmäseuraamuksia toimimattoman sosialismin ongelmineen ja samassa laajuudessa totatilaristisine vainoineen kuin Neuvostoliitto, mutta todelliselle kansanvallalle, länsimaiselle kulttuurille ja jopa suomen kielelle se toki muodostaisi aivan toisenlaisen uhan kuin USA, joka sentään pohjimmiltaan kuuluu samankaltaisen vapauden idean piiriin kuin Suomikin perinteisesti on kuulunut yhdessä muiden länsieurooppalaisten kansakuntien joukossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Venäjän valta"

Niin, minä kannatan itsenäistä Suomea ja Venäjän tai USA:n valta tuntuu yhtä huonolta vaihtoehdolta kuten myös EU:n ja varsinkin EKP:n valta nykyään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mihin Venäjä laajenee?

Eu laajentaa sopimuksilla ja jäsenyyksillä, Yhdysvallat laajentaa sotimalla, taloussodankäynnillä ja vapaakauppasopimuksille. Miehitetty alue ei tokikaan ole Yhdysvaltain mantereen osa, mutta miehitetty alue on hallintoalue yhtäkaikki; aluelaajennus.
Velalla sidottu alue on sekin aluelaajennus.

Venäjä on pyrkinyt solmimaan kauppa- ja liittolaissopimuksia sekä Euroopan, Aasian että Latinalaisen Amerikan suuntaan. Miksi Venäjä ei saisi toimia näin?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #22

Tänä vuonna Venäjä on laajentunut Krimille ja parhaillaan koittaa sitä samaa Itä-Ukrainassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #31

Taisi unohtua se, että muutama vuosi sitten sekä Abhasia että osa Ossetiasta otettiin venäläisten ns. suojeluun. Valko-Venäjän demokratia taas on aivan erityisessä suojelussa: kaveria ei jätetä.

Kun on käynyt NL/Venäjällä 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla ei välttämättä kaipaa sen sortin suojelua, jota annetaan halusipa tai ei. Eli mieluummin oman valinnan kuin pakon kautta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #33

Jaa-a. Ei tässä Venäjän suojelua kaivata mutta ei kaivata Amerikankaan apua. Tai NATO:n. Afganistan, Jemen, Irak, Libya osv. ovat saamansa avun/demokratisoimisen jäljiltä kaaoksessa, humanitaarisessa kriisissä.

Parempi olisi, että ei olisi nokkapokkaa käyviä hallituksia missään, hyötyviä porukoita junailemassa asioita kriisistä kriisiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #31

Venäjä on ollut Krimillä 1700-luvulta asti. Se olikin ihan ok kaikille niin kauan kun yhteinen vihollinen oli Turkki.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg Vastaus kommenttiin #31

"...parhaillaan koittaa sitä samaa Itä-Ukrainassa."

Miksi se "koittaa" sitä nyt, kun se olisi jo saanut sen ampumatta laukaustakaan? Ei kelvannut. Ei kelvannut Georgiakaan, vaikka miehittivät maan.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg Vastaus kommenttiin #31

Vai koittaa, kun ne jo aiemmin pyysivät liittämistä? Venäjä sanoi ei. Mitä se nyt koittaa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #78

Aivan. YLE:n elävästä arkistosta löytyy mm. tämä "Krim halusi osaksi Venäjää jo 1990-luvulla" http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/krim_halusi_...
(Venäjä sanoi tuolloin -Ei)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Venäjä pyrkii laajenemaan alueellisesti ja sotilaallista voimaa käyttäen lähialueilleen. Siinä vastaus Riikan kysymykseen. Tilanne ei Suomen kannalta ole ollenkaan samantekevää-

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jan Hurri samassa aiheessa "Kolme syytä, miksi myös USA piittaa Ukrainasta" http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/08/20/k...

"...Vanhan vihollisen (Venäjä) ja kilpailijan (EU) voimien sitoutuminen ja kuluminen – tai sitominen ja kuluttaminen – vahvistaa Yhdysvaltain suhteellista asemaa kuin itsestään. Näin käy siitä riippumatta, onko tämä Yhdysvaltain tavoite vai sattumaa..."

"...Nyt Ukrainan kriisi ja siitä koituvat talousvaikutukset parantavat Yhdysvaltain suhteellista kilpailuasemaa kansainvälisessä talousmaaottelussa Atlantin vastarantojen välillä.

Yhdysvallat ja EU ovat määränneet Venäjän vastaisia talouspakotteita, jotka rasittavat koko vaikutuksellaan Venäjän ja EU-maiden taloutta mutta eivät suoraan juuri lainkaan Yhdysvaltain taloutta..."

"Hintojen nousu tai laskun estyminen koituu suoraan maailman öljy- ja kaasuyhtiöiden eduksi. Suuri osa maailman suurimmista energiayhtiöistä on yhdysvaltalaisia..."

"...Samoin Yhdysvalloille tärkeä sotateollisuus hyötyy sitä enemmän, mitä innokkaammin esimerkiksi kriisin säikäyttämät EU-maat ryhtyvät paisuttamaan varustelumenojaan..."

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hurrilta hyvä artikkeli. Molemmat isot maat piittaavat Ukrainan kriisistä omista syistään. Ne vain reagoivat "piittaamisissaan" vähän eri tavoin.

Teen silti ison eron "piittaamisen" ja toisaalta miehittämisen, sodalla uhkaamisen, vankien julkisissa kulkueissa nöyryyttämisen ja omien sotilaiden soluttamisen tms. välillä - näin eurooppalaisittain ajatellen...

Hannu Tanskanen

Tätä Riikkaa ...

Kremnologiaa tuutin täydeltä.

Mutta, vakavasti puhuen, Yhdysvaltain olisi pitänyt hyökätä ja vallata Venäjä silloin kun sillä vielä oli ydinasemonopoli ja Fuchs ja Rosenbergien punikkipariskunta ei vielä ollut ehtinyt myydä ydinsalaisuuksia Stalinille, nyt laiminlyönnistä maksetaan tai maksettiin jo kylmän sodan vuosina.

No, vielä vakavammin, ei ole ajateltavissa ydinaseiden käyttöä Yhdysvaltain ja Venäjän vastakkainasettelussa, jopa kommunistien kanssa saattoi neuvotella järkevästi, eivät ole itsemurhaveikkoja kuten nämä islamistit, joiden suhteen ainoa neuvotteluvaltti on napalm.

Venäjälle pitää vain asettaa rajat, tähän asti, ei edemmäs, aivan kuin pienelle lapselle. Tosin Angela Merkel sai puhelimessa käsityksen, ettei Puttella ainakaan ajoittain olleet kaikki kasakat samassa troikassa ...

Hannu Tanskanen

Ja tuo että USA saa miehittää Hollannin jos amerikkalainen joutuu Haagin tuomioisuimeen...

Heh-heh-heee ....

Mistä sinä Riikka näitä keräilet? Ovatko asialla Guardianin homopojat vaiko Daily Cleaner, joka otsikoi "Elvis tavattu Kuussa" ?

Magneettimedia menetti kyllä helmen sinussa, melkein sääli tulee Juhaa .. ;-)

(Nyt asetat bännin minulle?)

P.S. Juttuvihje: Wyomingissa on edelleen voimassa laki, jossa seitsemän intiaanin ryhmä katsotaan sotajoukoksi, jonka jokainen saa ampua. Amerikan maa on ihmemaa ...

Janne Hilden

Guardianin homopojat... Onko sinulla jotain homoja vastaan, vai muuten vain osoitit tuolla närkästyksesi Glenn Greenwaldia kohtaan?
Mitä seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa asiaan, paitsi että sinulle se on keino aliarvostaa kyseistä toimittajaa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kävimme Hannu Tanskasen kanssa 11.8 seuraavan keskustelun:

HT: Guardianin toimittaja Glen Greenwald ja morsionsa Miranda oikealla:

http://s27.postimg.org/tn63ewumb/image.jpg

RS: Meinaatko Hannu että Greenwaldin sukupuolisilla taipumuksilla (homoseksuaalisuus) on kielteistä vaikutusta hänen aivotoimintaansa, moraaliinsa ja tasapuolisuuteensa?

HT: Kyllä. Lähes poikkeuksetta maanpetturit ovat olleet homoja, Vasal briteissä, tämä nyt Guantanamossa oleva sotilas, Assagnen ja Snowdeninkaan ei kerrota tytöistä tykänneen.

RS: Tuo kuulostaa samalta kuin brittilehdet ennen 1. maailmansotaa: "ranskalaisen rappiotaiteen ihannointi aiheuttaa homoseksualismia, josta seuraa maanpetturuutta".

Assange, joka ei tykkää tytöistä, sai Ruotsissa raiskaussyytteen. Se ei sinällään todista puoleen tai toiseen, onhan syytettä sanottu lavastetuksi.

Silti, minusta on yksioikoista ajatella homouden aiheuttavan maanpetturuusalttiutta. Samaa sarjaa kuin "historian veriset miehet Napoleon, Stalin (ja tietty Putin) olivat lyhyitä" joten päätelmän mukaan lyhyet miehet ovat massamurhaajia. Kuinka uskottavaa se muka on, pituuskasvun, sotien ja massamurhien yhteys?

Sotien ja massamurhien kyllä, pituuskasvu ei kuulu yhtälöön.

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1735...

Vastaako tämä Janne kysymykseesi?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #42

Jep :). En vähempää odottanutkaan tältä tiedetoimittajalta.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #43

Kiinnitätte nyt huomionne vain yhteen pieneen yksityiskohtaan vastauksessani ja mitätöitte sillä faktat?

Koskettiko henkilökohtaisesti? No, mitäs se minulle kuuluu, tiedetoimittajana kirjoitin vain luonnontieteestä ja teknologiasta, inhimillisen intohimon sateenkaarista kirjoittaa joku muu, ei kiinnosta, kiitos.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #43

Kiitos Janne kuitenkin ettet laittanut tiedetoimittajaa lainausmerkkeihin, kuten tekee eräs Lauri ja eräs Timo osoittaakseen väheksyntäänsä. Olen kuitenkin sellaisena toiminut vuosikausia sekä maan suurimmassa päivälehdessä että pohjoismaiden suurimmassa yleisteknisessä aikakauslehdessä, muiden muassa. Hesarissa free lancena, TM:ssä ihan kirjallisella sopimuksella edellisen päätoimittajan kanssa.

Hannu Tanskanen

Riikka tuossa jo vastasikin.

En lähde tähän keskusteluun, tulee kohta "rasismista" bänniä kun puppelipojat itkevät äid...siis modelle.

Kerroin vain lukemiani faktoja. Voihan homovakoojien suuri määrä johtua vain siitäkin, että se on länsimaiden sosiaalisesti liikkuvin ryhmä, yhtenä päivänä rekkakuskin kanssa, toisena ministerin ;-).

Enhän vaan loukannut? Anteeksi jos niin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Linkin avaamalla olisit voinut todeta jutun olevan peräisin Der Spiegelistä.

Hannu Tanskanen

Ok, luvallani, poista molemmat kommenttini (en voi tehdä itse).

Peace ;-)?

Hannu Tanskanen

Aijaijai...mutta vakavasti, katsotaanpa tarkemmin tätä lähdettä, "GlobalResearch", emigrantti professori Ottawasta, NWO -miehiä ...

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Michel_Chossudovsky

Kuinka usein olen kuullutkaan lähteestä nimeltä "SourceWatch" (en Riikalta). Vetäjänä Vietnamin sodan aktivoima vasemmistojournalisti Sheldon Rampton ... (Guardian UK on myös vasemmistolehti, Britannian "Kansan Uutiset").

Tai ilmastopuolella "Sceptical Science", aussikoulupoika John Cookin blogi, alarmistien aarreaitta ;-)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Harkitsin itse RAPA-lakiesityksen sekä sen tehneen senaattorin esittelyn tuontia tähän bloggaukseen, mutta totesin Steven Starrin koonnin olevan hätäisten lukijoiden kannalta parempi vaihtoehto.

SourceWatchia mainostavan ei ehkä kannata uskottavuussyistä tuoda wikiä lähteenä samalle viivalle ;)

Kommenttisi perusteella pitänee päätellä, että tieteellinen ja faktuaalinen kredibiliteetti ynnä osaaminen on kiinni puoluekannasta.
En voi olla samaa mieltä, varsinkaan kun ajattelee oikeistolaisen neoliberalismin aiheuttamia haittoja taloustieteelliselle ja sosiaalipoliittiselle ajattelulle.

Hannu Tanskanen

Heh, viimeisellä lauseellasi kumoat itse väitteesi ;-).

Taloustiede kuten politiikka ja "ilmastotiede" eivät ole siinä mielessä eksakteja ja kokein todennettavia tieteitä kuin luonnontieteet, ne seuraavat nk. kaaosteoriaa. Niin monta nobelia kuin taloudestakin on annettu, yksikään ei ole pystynyt ennustamaan taloutta kuin sattumalta. Pakkotalous, suunnittelutalous, kommunismi on epäonnistunein hirviö sarjassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #56

Puhuin haitoista ajattelulle, ja mainitsin pari esimerkkiä, missä haitat mielestäni näkyvät erikoisen selvästi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #56

Kuten sanottua, puhuin haitoista ajattelulle, ja mainitsin pari esimerkkiä, missä haitat mielestäni näkyvät erikoisen selvästi (talous, sosiaali).

Tuore esimerkki Talouselämä-lehdessä ("Täystyrmäys: Euro ei täyttänytkään tärkeintä tehtäväänsä").

Artikkeli kertoo ajatushautomo Brueghelin katsauksesta, jossa tarkastellaan euromaiden kaupan kehitystä 1990-luvulta alkaen.

Euroa käyttävien maiden taloudet ovat integroituneet nyt toisiinsa vähemmän kuin ennen euron aloitusta, eikä keskinäinen kaupankäynti ole kasvanut - vaikka sen nimenomaan piti lisätä kaupankäyntiä.

Euro ei tuonut talouskasvua eikä hyvinvointia lisäämällä kauppaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #76

Työtätekevien köyhien määrä kasvaa Euroopassa, erityisesti Saksassa:

Millions of Europeans are poor despite having a full-time job

"Thirteen million Europeans fall below the EU's poverty line despite having fulltime jobs, especially in Germany, according to a new analysis by the European Trade Union Institute (ETUI).

At the same time, the number of 'poor' full-time workers has grown over the past five years, the study showed.

Workers can be counted as 'poor' if they earn 50% or less than the average in a specific country..."

http://www.euractiv.com/sections/social-europe-job...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pari tuoreehkoa uutista liittyen blogin aiheeseen.

Merkel: Ukraine can go to Eurasian Union

BRUSSELS - Germany’s Angela Merkel has said Ukraine is free to “go to” Russia’s “Eurasian Union”, amid signs of a new willingness to make peace with Russian leader Vladimir Putin...

..."I want to find a way, as many others do, which does not damage Russia. We [Germany] want to have good trade relations with Russia as well. We want reasonable relations with Russia. We are depending on one another and there are so many other conflicts in the world where we should work together, so I hope we can make progress”...

http://euobserver.com/foreign/125331

Hungary to build pro-Russia bloc in EU

Hungary PM Orban told his ambassadors Monday he plans to build an EU coalition to stop sanctions against Russia. "We will have to seek the company of those EU member states who are interested in slowing and stopping this separation process," he said, AFP reports.

http://euobserver.com/tickers/125350

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sama kaiku on askelten ...
Molotov-Ribbentrop - Putin-Merkel

(Kunhan jatko vain jäisi vähemmän dramaattiseksi).

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En täysin ymmärrä kommenttiasi. Voitko laajentaa, perustella? Kiitos.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Keskityn Venäjän ns. agressioon Ukrainassa.

R.S.: "Onko järjestelmässämme jotain vikaa, kun pieni klikki päättää sodasta ja rauhasta kärjistettyään ensin asiat sodan partaalle?"

Oletan tämän retorisen kymyksen olevan yleisluontoisen. Toisaalta se kuvaa juuri aktualisoitunutta Ukrainan kriisiä kelvollisesti, kun se liitetään Venäjän toimiin siellä:

1) Pieni klikki on Putinin lähipiiri, joka näyttää päättäneen agressiivisesta suunnitelmasta.
2) Asioiden kärjistämisessä sodan partaalle se on jo onnistunut hyvin.
3) Onko siinä järjestelmässä siis jotain vikaa?

Ja (4) kun venäläisiltä on kysytty, niin henkilöistä seinähullu Stalin eli "vahva johtaja" on suosion osalta nousussa, ja kansan parissa myös Krimin miehitys, Ukrainan kriisi ja pienen piirin orkestroima sotatila ovat vain nostaneet Putinin suosiota. (Onkohan Hitler Saksassa kaivattu vahva johtaja ja onko Merkel vastaus tuohon kaipuusen?)

Voisi siis päätellä, että kansan mielestä laajennushaluinen ja sodan riskistä nauttiva diktaattori on hyväksytty? Ilmeisesti Venäjän kansa pitää siitä, että RAPA roiskuu, kun Putin toimii.

Obama on viimeistä kauttaan presidenttinä, vielä reilut kaksi vuotta. Samoin hänen hallintonsa. Mutta Putinin kausista ja hallinnosta emme voi olla yhtä varmoja...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Uskoisin, että tuo kysymykseni, jota arvelet retoriseksi, sopii esitettäväksi lähes kaikissa maailman maissa.

Myös kuvauksesi Venäjän toimista Ukrainan tapauksessa on sopiva sikäli, että sama mekanismi sopii kuvaamaan lähes jokaisen asiaan osallisen valtiojohdon toimintaa, ei pelkästään Venäjän.

Sikäli kuin olen venäläisten (jotka eivät ole putinisteja) kanssa jutellut, olen ollut ymmärtävinäni, että NL:n aikaiset haavat samoin kuin muun maailman halveksiva ja torjuva suhtautuminen venäläisiin on osittain synnyttänyt vahvan johtajan kaipuuta; kiusattu kaipaa tukijaa, nöyryytetty arvostusta, turvaton turvaa.
Poljetuilla on taipumusta haluta nousta ylös, pitää päänsä pystyssä, niin sanoakseni.

Lisäksi venäläiset ovat ylpeitä venäläisyydestä, ovat vanha kansa.
Putin on iskenyt siihen saumaan, nostaa kansallistuntoa, vaatii paikkaa "kansojen pöydässä". Eivät halua enää olla pöydän alla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuvaat oivasti maailman suurimman ja rikkaimmaan valtion huonoa itsetuntoa (poljettu, kiusattu, nöyryytetty, turvaton), joka vaatii kunnioitusta ja sen vuoksi polkee, kiusaa, nöyryyttää ja näkee vihollisia kaikkialla.
Kyllä Venäjällä on jo paikka kansojen pöydässä (mm. YK-turvaneuvoston pysyvänä jäsenenä). Liika ylpeys voi olla Venäjän ongelma. (Kreikkalaisetkin sanovat olevansa ylpeä ja vanha kansa.)

Putinin sauma olisi nyt osoittaa kansakuntansa suuruutta toimimalla toisin kuin Stalin, luopumalla vainoharhaisuudesta, hankkimalla kunnioitusta vaurauden ja tasa-arvon tuottajana ja levittäjänä Euroopassa sekä omille kansalaisilleen että suvaitsemalla se toki naapureilleenkin. Vapaaehtoisuuden pohjalta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #58

Näinkin.

Toisaalta olisi länsimaiden sauma suorittaa asennetarkistusta ja huomata olevansa ylimielisiä, ylhäältä alas puhuvia, epäluotettavia, röyhkeitä überbesserwissereitä. Koulukiusaajia ikään kuin.

Olin hiljattain vanhenhempain illassa kuulemassa mm. KiVa-koulusta. Kuunnellessani ajattelin että jokusen maan hallitus pitäisi KiVa-kurssittaa myös. Koulukiusaamiskuviot toistuvat aikuisten tekeminä kv. politiikassa paljon dramaattisemmin seurauksin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #60

Asenneongelman mysteeri.

(1) Jos länsimaat ovat - Putinin mielestä[?] - asenneongelmaisia (ylimielisiä, ylhäältä alas puhuvia, epäluotettavia, röyhkeitä, besserwissereitä überillä vahvistettuna), miksi asenneongelmista vapaa pres. Putin kohdistaa vainonsa mm. Ukrainaan, Georgiaan, uhkailee Baltiaa, miehittää Krimiä, alueloukkaa Suomea jatkuvasti ja nostaa potenssiin kaksi kaikki mainitsemasi asenneongelmat Venäjän omissa toimissa?

(2) Jos nuo em. Venäjän naapurimaat kokevat olonsa turvalliseksi Putinin naapureina, niin miksi ne hakevat petollista apua ja turvaa ylimielisiltä, ylhäältä alas puhuvilta, epäluotettavilta, röyhkeiltä ja überbesserwisser-ongelmaisilta länsimailta, eikä suoraan Äiti-Venäjältä?

TY:n KiVa-koulu hanke on tuttu tuote, vaikkei käytännössä ihan itse antamansa power-point kuvan näköinen, mutta sillä saa sentään rahoitusta. ("Lapsi liikkuu"- ja "Musiikki ja hyvinvointi"-hankkeita on myös kehitetty...)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #64

Olenko sanonut Putinin olevan asenneongelmaton? En ole sanonut.

Lähinnä olen vastakkainasettelun kautta halunnut tuoda esille sitä, että "pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin".

Sikäli huomautuksesi on aiheellinen, että se osoittaa, ettei vastakkainasettelun kautta keskusteluttaminen välttämättä toimi hyvin ja horisonttia laajentavasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Antero, kiitän. Nyt kiinnostuneet lukijat, Hannu Tanskanenkin, voi verrata alkuperäisen lakiesityksen ja Steven Starrin artikkelin sisältöä toisiinsa vaivattomasti.

----

EDIT Tämä Anteron huomautus oikeastaan summaakin hyvin (tätäkin)kriisiä: "Mikä tarkoittaa (kuten RAPA-laissa mainitaankin) Edistetään Yhdysvaltojen yksityisen sektorin osallistumista energiavarantoihin Ukrainassa, Georgiassa ja Moldovassa"

Aina vain sitä samaa: riidellään siitä, kuka saa ja kuka jää ilman. Vain niiden maiden "demokratisoiminen" kiinnostaa länsimaita, joissa on energiaresursseja tai jotka ovat energiakuljetusten (kaasu- ja öljyputket) kannalta tärkeitä.

Näiden vähemmän nättien tavoitteiden peittämiseksi tarjotaan suurelle yleisölle hyväksyttäviä syitä kuten vapaus, demokratia, hyvä hallinto, naiset ja lapset etc. mutta missään pommituksella demokratisoidussa maassa näitä lausuttuja tavoitteita ei ole nähtävissä, ainoastaan humanitaarista kriisiä ymv. (Irak, Libya, Afganistan jne).

Hannu Tanskanen

Joo joo, barrikaadeille vaan "Suurta Saatanaa" vastaan. On kuultu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #57

Jos tarkoitat Suurella Saatanalla epäoikeudenmukaisuutta, väkivaltaa, riistoa, epärehellisyyttä ja sen sellaista, niin ilman muuta barrikadeille.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #59

Tiedät hyvin että tarkoitin USA:a, joka teille tuntuu edustavan tuota. Minulle se edustaa länsimaista demokratiaa ja vapautta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #63

Ahaa. Länsimainen demokratia ja vapaus ovat Suuri Saatana, jota edustaa Yhdysvallat.

Ok. Ymmärrän. Tai itse asiassa en ymmärrä. Tällainen ajattelun logiikka ylittää naisen ymmärrykseni kyvyn, josta monet etevät tiedemiehet (ja kirkonmiehet, mikä oli aikanaan sama asia) ennen todistivatkin, että naisen ymmärrys on miehen ymmärrystä heikompi. (sarkasmivaroitus).

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #65

Sillä nimellähän ystäväsi Teheranissa USA:a kutsuvat.

Odotahan kun ehtivät tänne asti päitä katkomaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Petras arvioi Suomen menettävän pakotteiden takia tänä vuonna vähintään €253 miljoonaa, 68% viennistä ei Eu:iin kuuluviin maihin."

Onko meillä varaa tähän? Vaikka Petrasin arvio olisikin yläkanttiin?

vrt. maa-alueiden takavarikointi velkojen maksuksi http://www.asalbuchi.com.ar/2010/10/argentina-targ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

253 milj€ on iso summa Suomellekin pakotteista.
Paraikaa hallitus yrittää saada leikatuksi kuntien tehtävistä n. 1.000milj.€:n säästöt ja maa velkaantuu silti lisää yli 4.000milj€.

EU:n sanotaan olevan primääristi rauhanunioni ja rauhalla ei kuulemma ole kiinteätä hintaa? :-)

Siksi mm. eurokriisin hoidosta on haluttu maksaa avokätisesti: pelkästään Kreikalle myönnetyt hätälainat ovat yli 222.000milj€, josta Suomen takausosuus n. 4.500milj€. Suomen osuus EVM:stä on 12.600 milj€.

Suuruusluokat ovat tärkeitä, kun EU:n/Venäjän pakotevaikutuksia lasketaan, ja niitä voisi verrata esim. Ukrainan jo maksamaan hintaan ihmis-, talous- ja inframenetyksinä. Ehkä Petras voisi laskea sen?
Venäjän kannattaisi myös lasketuttaa Petras'illa omat menetyksensä, ellei siihen ole mitään estettä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Luitko Petrasin artikkelin kokonaan?

Hänen painopisteensä oli muualla kuin pelkissä luvuissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #68

En. Vastasin vain lainaamassasi virkkeessä olevaa tappiolukua, joka oli Suomelle arvioitu pakotteista koituvan. Yritin lähinnä muistuttaa suuruusluokista. Venäjä-pakotteet ovat toistaiseksi pientä verrattuna euroalueen Suomelle tuomiin 'siunauksiin'.
Noin 0,1% BKT:sta.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tällä kertaa erityiskiitos siitä, että jollakin käsittämättömällä karsivällisyydellä jaksoit kommata näiden kommenttikumipäitten soopaa. Se oli tavallaan aika vuuhdyttävää. Lisää todellakin ymmärrystä siitä, miksi maailma on vähän viturallaan. :)

Hannu Tanskanen

Myöntäisit nyt vain, että olet "Putinin puudeli".

Maksaako ne edes kunnolla? Vai riittääkö pään taputus?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hannu, kommentissa #53 kirjoitat: "En lähde tähän keskusteluun, tulee kohta "rasismista" bänniä kun puppelipojat itkevät äid...siis modelle."

Jos päätän antaa sinulle bänniä, se tulee yleisestä epäkunnioittavasta, leimaavasta sävystäsi; se tulee US:n sääntöjen vastaisesta kommentointityylistä. Nimittelystä, sukupuolisten vähemmistöjen halventamisesta ja sen sellaisesta.

Koeta keskustella asioista, perustellen, jos siihen suinkin kykenet.

Vaihtoehtoisesti voimme järjestää vapaan ja demokraattisen äänestyksen kommentoijien kesken siitä, annetaanko sinulle bännit.

Hannu Tanskanen

Ahaa, no hyvästi sitten, emme enää keskustele ja uhkausten ilmapiirissä en varsinkaan. En tiennyt sinun oleva moderaattori.

Janne Hilden

Onko tuo joku erityisvihtiläinen tapa keskustella?
Kaikki sinun kanssasi toista mieltä olevat ovat homoja, puudeleita, lesboja, kommunisteja,...

Maailmankuvasi on vähän ontto, vaikka kehutkin matkustelleesi pitkin ja poikin. Et ainkaan mitään ole oppinut, vaikka yleensä sanotaan että matkailu avartaa.
Sinulle on käynyt vastapäin.

Toimituksen poiminnat