KissanKulmasta

Liika velka ja liian vähä velka

 • Velka ja bkt
  Velka ja bkt
 • 10 vuoden velkakirjat
  10 vuoden velkakirjat
 • Velan määrä kasvaa
  Velan määrä kasvaa
 • Kotitalouksien tulot laskussa
  Kotitalouksien tulot laskussa
 • Kotitalouksien tulot ovat laskeneet kymmeniä vuosia
  Kotitalouksien tulot ovat laskeneet kymmeniä vuosia
 • Korkomenojen määrä kasvaa
  Korkomenojen määrä kasvaa
 • Velkakäyrä
  Velkakäyrä
 • Deflaatiosykli
  Deflaatiosykli
 • Lainoitus euroalueella
  Lainoitus euroalueella
 • Verotus ja tulot
  Verotus ja tulot

Velka on joltain taholta lainattua rahaa, joka täytyy maksaa takaisin korkoineen. Koko talousjärjestelmämme voidaan yksinkertaistaen summata kaavaan Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka.

Palkat eivät ole seuranneet tuottavuutta vuosikymmeniin. Aikansa palkan ja elinkustannusten välistä erotusta paikattiin kulutusluotoilla ja vastaavalla - "vaurastuttiin" velkavarallisuudella.

Jos velkaa ei kyetä maksamaan, lainoittaja alaskirjaa sen ja kärsii tappion. Paitsi milloin valtio tulee apuun ja velkaannuttaa itsensä tukeakseen sijoittajia, jolloin veronmaksaja maksaa sijoittajien tappiot.

No, kuvasta 1 näkyy, että velan suhde bkt:n kasvaa samalla kun reaalitalous seisoo paikallaan (stagnaatio). Johtopäätös ei ole vaikea: Jonkun jossain pitäisi ottaa tolkuttomia määriä lisää velkaa, jotta saataisiin aikaan rippunen talouskasvua, selvittäisiin edes velkojen koroista.

Kun yksityissektori ei ole ollut halukas ottamaan velkaa, Yhdysvaltain keskuspankki alensi ohjauskorkoa nollaan ja muut keskuspankit ovat enemmän tai vähemmän seuranneet. Nollakorosta on vaikea mennä alemmas. Korot eivät voi laskea, niitä ei voi enää kauan pitää nykytasolla (nollassa tai lähes nollassa) eikä niitä voi nostaakaan, koska lainaa ei haluta edes nollakorolla.

Ei sillä, että keskuspankkien nollakorko (ZIRP) pankeille olisi edes välittynyt mainittavasti normilainaajalle. Nollakorosta ovat hyötyneet pääasiassa pankit ja sijoittajat keskinäisessä lainailussaan. Pörssikurssihuumaa.

 

Kuitenkin: Kuvasta 3 näkee velan määrän kasvaneen jokaisella talouden osa-alueella. Samaan aikaan kotitalouksien tulot (kuvat 4 ja 5) ovat olleet pysähtyneessä tilassa tai laskeneet kymmeniä prosentteja - mikä ei rohkaise ottamaan velkaa vaan päinvastoin maksamaan entisiä pois. Pelkästään korkojen maksaminen tuottaa monille vaikeuksia.

Tulot eivät siis ole seuranneet tuottavuuden kasvua edes näön vuoksi.

 

Roskalainojen siirtäminen valtioiden vastuulle so. velkojen sosialisoiminen esimerkiksi eurobondien ja yhteisvastuun muodossa ei ratkaise ongelmaa. Selkokielellä: huippukokouksissa neuvotellaan siitä, kuka pannaan maksumieheksi (valtio, kotitaloudet, yritykset) ja miten se perustellaan äänestäjille. Valinta on puhtaasti poliittinen. Veronkorotuspaineetkin johtuvat tarpeesta maksaa velkojen korkoja (kuva 6), eivät suinkaan sosiaalimenojen kasvusta tai liian hyvästä sosiaalisesta turvaverkosta - joita ei edes tarvittaisi nykymittakaavassa, mikäli palkalla eläisi.

Tulevaisuudessa verottavat  entistä rankemmin takuulla kaikkea, mitä ei saa vietyä maasta ja piilotettua. Ynnä tietenkin nostavat terveyskeskusmaksuja ja kaikkea vastavaa, missä vain rahastamaan pystyy.

 

Sivuhuomautus: Miljoonia näyttää velkaongelmissa painiskelevilta länsimailta riittävän kuitenkin Lähi-Idän ISIS-ryhmän tukemiseen, siis niiden pelättyjen islamistiterroristien (kts. tarkemmin Belfast Telegraph: How the West bankrolls ISIS: Millions from governments and NGOs funding radical islamic terror group http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/world-news/how-the-west-bankrolls-isis-millions-from-governments-and-ngos-funding-radical-islamic-terror-group-30438217.html )

 

Ollaan iloisia, että Saksan lain ja Eu-sopimusten mukaan pankkiunioni yhteisvastuineen ja pankkitukineen näyttää olevan laillisuudeltaan kyseenalainen.

 

Kun kuitenkin talouden pyöriminen perustuu siihen, että joku jossain ottaa velkaa - toisen velka on toisen tulo - olemme melkoisessa pattitilanteessa.

Palkkojahan ei voi nostaa, ajatelkaa kilpailukykyä! (sarkasmivaroitus).

Ekonomisti Ronald Janssen todistelee, että Euroopassa ei ymmärretä deflaation (rahan arvo "nousee" mutta raha ei kierrä - minkä muuten näkee Euroopan keskuspankki EKP:n rahan tarjontaa kuvaavasta M3-tilastoinnista) ja palkkatason yhteyttä, eikä niiden yhteyttä liian matalaan inflaatioon.

 

Onko tämä millään lailla järkevää: Talousjärjestelmä on ongelmissa, mikäli velan määrä (debt expansion) ei kasva mutta se on ongelmissa velan takia, mikäli korkotaso nousee mutta tulot eivät nouse (tai jakaudu tasaisemmin)? Mikäli velkamäärä kasvaa liikaa.

- Velka on pääasiassa velkaa yksityisille tahoille.

Julkinen pankkitoiminta, jossa valtio omistaa itse oman keskuspankkinsa sekä kansallisen pankin (esim. postipankit) jolloin korkotuotto palaa omistajille (valtio) on eräs mahdollinen ratkaisu.

 

Pääasialliset lähteet:

Fabian T. Pfeffer, Sheldon Danziger, Robert F. Schoeni: Wealth Levels, Wealth Inequality, and the Great Recession http://web.stanford.edu/group/scspi/_media/working_papers/pfeffer-danziger-schoeni_wealth-levels.pdf

Ronald Janssen: Europe does not understand deflation and wages http://www.social-europe.eu/2014/07/europe-understand-deflation-wages/

ECB: Monetary Aggregates (M3) http://www.ecb.europa.eu/stats/money/aggregates/aggr/html/index.en.html

Die Welt am Sonntag: Bankenunion: "Schäuble täuscht die Öffentlichkeit über Risiken" http://www.welt.de/wirtschaft/article130610703/Schaeuble-taeuscht-die-Oeffentlichkeit-ueber-Risiken.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Optimaalinen valuutta-alue, toimivat sisämarkkinat"

Euroalueella on harjoitettu talouskuria: sisäisiä devalvaatioita (palkkamaltti, nollalinja, leikkaukset eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan etc.), julkisten menojen leikkauksia, "rakennesopeutuksia", "rakenneuudistuksia", "hintakilpailukyvyn parantamista" - aivan kaikkea, millä saadaan deflatorinen lama aikaiseksi.

Ja nyt sitten ollaan talouskurin, EKP:n rahapolitiikan (M3 rahan tarjonta on tökkinyt viime marraskuusta) ja pankkien harjoittaman vivuttamisen jäljiltä tilanteessa, jossa

* ostovoima EU:ssa on leikkaantunut niin, että EU:n sisämarkkinoilla ei ole kysyntää
* euro on vahvistunut dollariin nähden 17% puolessatoista vuodessa, jeniin ja ruplaan nähden
vielä enemmän = euro on liian kallis EU:n sisämarkkinoille, euro on liian kallis
vientivaluutaksi
* yrityssektori ajautuu vaikeuksiin kotitalouksien ostovoiman leikkautumisen takia
* velanmaksukyky pienenee sekä yksityisellä että julkisella sektorilla kerrannaisvaikutusten
takia
* pankkien taseet ovat täynnä myrkkyä; maksuhäiriöiden lisääntyessä pankit
tulevat maksukyvyttömiksi. Seurauksena taas uudet pankkitukitalkoot.
* EU:n jäsenmaat lisäävät typerästi typerää keskinäistä verokilpailuaan toivoen
houkuttelevansa investointeja
* investointeja ei tule
* velkojen suhteellinen määrä kasvaa samalla kun tulot romahtavat (palkkadeflaatio:
Saksassa jo valmiiksi matalat palkat putosivat 0,2% vuonna 2013)
* omaisuusarvot romahtavat
* teollinen tuotanto supistuu entisestään
* Korkotasoa ei voida nostaa etteivät reuna-alueen maat kuole. Tästä seuraa, että EU:n
jäsenmaiden eriytyminen jatkuu

Ja kuitenkin velan määrän vähentyessä työttömyys vastaavasti kasvaa, johtuen siitä, että se minkä käsitämme rahana, on luottoa - velkaa.

=========
kts. myös

Euvostoliiton kansantalous tutuksi
http://muutoksenkatalyytit.files.wordpress.com/201...

Velka korreloi työttömyyden kanssa
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1584...

Poliittisen talouden tutkimuksen seura (Ville-Pekka Sorsa): Numeroiden politiikkaa
http://www.poliittinentalous.fi/numeroiden-politii...

Talouskuri pysyväksi olotilaksi - Euroopan unioni eliitin orjuuttamishanke?
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1541...

Tyhmyri´s blog: Sisäisen devalvaation anatomiasta
http://tyhmyri.wordpress.com/2013/07/09/sisaisen-d...

Tyhmyri´s blog: Hyvä inflaatio, hyvä disinflaatio, paha inflaatio, paha disinflaatio - kannattaa miettiä mistä ilmiö johtuu eikä tuijottaa prosentteja
http://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/22/hyva-infla...

15 pankkia arkulla vainaan...
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1504...

ECB: Interview with Neue Zürcher Zeitung (Mario Draghin haastattelu)
https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2014/html...

Trading Economics: Euro area growth
http://www.tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth

Novinite.com: Bulgaria among 4 EU countries with annual deflation in Dec
http://www.novinite.com/view_news.php?id=157316

Jukka Laine

Minusta verokilpailu on keino tervehdyttää talouden perusrakenteita. Muuten ajaudutaan Neuvostoliitosta tutuille kaksille markkinoille. Viralliset ja pimeät.

Jos Suomessakin olisi tehty kilpailua edistäviä toimia ja taloudellista aktiviteettiä lisääviä elementtejä, niin emme todennäköisesti olisi niin pahassa pulassa kuin nyt.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Meillä on jo kahdet markkinat. Jos ei olisi, hallitus ei pitäisi harmaata taloutta ongelmana :D

Tai no, tarkennan: hallitus ei pitäisi pk-yrittäjien ja muiden pieneläjien harmaata taloutta ongelmana. Suuryritysten ja pääomatulojehujen "verosuunnittelua" hallitus on sen sijaan yrittänyt helpottaa mm. hallintarekisteriä koskevilla lakimuutosehdotuksillaan.

Toisaalta on myös niin, kuten eläköitynyt isäni taannoin totesi: Ilman harmaata taloutta ei Eu:ssa ja Suomessa käytäisi kauppaa enää juuri lainkaan. Se on se talouden alue, jossa nyt rahaa liikkuu.

Äitini taas puhui isäni tinkimättömästä tavasta maksaa verot ja muut maksut rehellisesti ja yrittämättäkään pimittää mitään verottajalta.
Äiti oli joskus töissä verovirastossakin ja suunnitteli myös tietokoneohjelmia veroviraston käyttöön.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

JL: "Neuvostoliitosta tutuille kaksille markkinoille. Viralliset ja pimeät".

Tarkoitat varmaankin: Neuvostoliitosta ja Venäjästä tutuille kaksille markkinoille. Viralliset ja pimeät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kotitalouksien velkaantumisaste 2013 on 118,2 %, mikä on kaikkien aikojen enari :

http://www.findikaattori.fi/fi/28

Tosin velkajärjestely on olemassa ja sen avulla pääsee helposti eroon jopa satojen tuhansien pikavippiveloista :

https://www.velkajarjestely.fi/esimerkit

Ja Suomessa tulo- ja etenkin pääomatulojen verotus on naurettavan alhaisella tasolla, kuten edellisellä viikolla totesimmekin...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jep, velkasaturaatio vaivaa niin kotitalouksia, yrityksiä kuin valtioitakin länsimaissa.

Ilmankos luottokorttiyhtiöt pyrkivät laajentamaan Afrikkaan :D

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Puutun tässä vain yhteen yksityiskohtaan Riikan ansiokkaassa kirjoituksessa: "kuka pannaan maksumieheksi (valtio, kotitaloudet, yritykset) ja miten se perustellaan äänestäjille."

Yritykset eivät perimmältään nytkään veroja eikä muitakaan maksuja itse maksa. Ne ovat verojen ja maksujen kerääjiä. Lopullinen maksaja on kuluttaja, joka yrityksen tuotteita tai palveluja ostaa.

Ei muuten valtiokaan perimmältään mitään maksa, vaan perimmäisenä maksajana lyhemmällä ja pitemmälle viipeellä on veronmaksaja. Valtio ja kunnat toimivat välikäsinä, jotka tasaavat ihmisten ja ihmisryhmien välisiä tuloeroja ja takaavat jonkin tasoisen toimeentulon jokaiselle.

Jukka Laineelle totean, että verokilpailu valtioiden välillä on vihoviimeinen keino, jolla yhteiskunnan hyvinvointia voidaan ylläpitää. Tietysti, jos lähdetään siitä, että yhteiskunnan roolia taloudessa pitää vähentää ja siirtää kaikki mahdollinen yksityiseksi liiketoiminnaksi, niin verokilpailulla siihen on pakko mennä, että sellainen tulos sillä keinolla. Voi se olla joidenkin tavoitekin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yritykset eivät perimmältään nytkään veroja eikä muitakaan maksuja itse maksa"

Joissakin maissa maksaa tai sitten itkee ja maksaa, mutta Suomessa SDP on antanut ylikansallisille suuyrityksille varovapauden ja suomalaiset yritykset ajetaan pelistä pois. Kyllä huomaa kummalla maalla, Suomella vai Ruotsilla menee paremmin.

"Ruotsin verottaja vaatii energiayhtiö Fortumille 415 miljoonan kruunun eli noin 47 miljoonan euron jälkiveroja. Suurin osa mätkyistä tulisi Fortumin ruotsalaisen tytäryhtiön Fortum Swedenin maksettavaksi"

"Mätkyt johtuvat Fortumin harjoittamasta verosuunnittelusta, joka on ollut kiellettyä Ruotsissa vuodesta 2009 lähtien."

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Voi olla Makkoselle ylivoimaista ymmärtää, kuka tai ketkä lopulta maksavat kaikki yritysten kulut. Lopullinen maksajataho on kuluttaja. Jos yrittäjä ei sisällytä tuotteittensa tai palvelustensa hintoihin kaikkia kulujaan, toiminta on kannattamatonta. Jos tuote kaikkine kuluineen ei mene kaupaksi se on joko vanhentunut tai huono tai sitten ihmisillä ei ole tarpeeksi ostovoimaa. Konkurssi on edessä siinäkin tapauksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Voi olla Makkoselle ylivoimaista ymmärtää, kuka tai ketkä lopulta maksavat kaikki yritysten kulut."

Tottakai rahat otetaan loppukäyttäjältä, mutta yrityksen voitot menevät veroparatiiseihin ja jaetaan johtajille optioina kuten Fortumissa Lililukselle joka perusti näillä miljoonillaan oman terveysyhtiön kuppaamaan suomalaisia verovapaasti. Ruotsissa tämä veronkierto ei onnistu kuten esimerkissäni osoitin, mutta Suomessa hallitus tätä suojelee.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olet kyllä Viljo oikeassa siinä, että viime käden maksumies on aina asiakas/veronmaksaja. Yritykset siirtävät kaikenlaista ulosmyyntihintoihinsa, niiden on pakko. Valtio siirtää samoin kulungit veronmaksajalle.

Aikeeni oli blogitekstissä lähinnä viitata siihen, mitä reittiä maksatetaan.

Jukka Laine

Viljo Heinoselle huomauttaisin, että kun Suomessa on varmasti jo ensi vuonna maailman kirein veroaste, niin jonkinlaista verokilpailua kaipaisi. Tämä nostaa hintoja eli kustannuksia ja on meidän taloudelle vihoviimeinen juttu.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Jukka Laine, mitä yhteiskunnan palveluja olisit valmis supistamaan. Se on ainoa tie, jolla veroja voidaan pysyvästi alentaa. Onhan yhteiskunnan maksettava tuottamisensa palveluiden kulut. Viime vuosina Suomi on turvautunut velan ottoon. Se tie ainakin on kestämätön.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Suomi on turvautunut velanottoon, palvelujen "tehostamiseen" aka supistamiseen sekä verotuksen kiristämiseen kohdentamalla kiristykset pienituloisiin (tasaverojen ymv. kautta). Lopputulemana liki kestotaantuma.

Jyrki Paldán

Korjataan hieman: Suomen veroaste on maailman korkeimpia vähävaraisille ja keskiluokalle. Rikkaille Suomen verotus ei ole kansainvälisesti tarkasteltuna korkea, vaan pikemminkin keskitasoa. Myös yritysvero on kansainvälisesti hyvin "kilpailukykyinen", mutta kuten Viljo mainitsi, yritysten verottaminen on käytännössä kulutuksen verottamista, koska se siirtyy vain suoraan tuotteen tai palvelun hintaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juurikin näin. Ja kun ostovoima on leikkautunut/leikattu lähes olemattomiin eikä kokonaiskysyntää ole, ihmetellään miksi kauppa ei käy ja syytetään suhdanteita, kilpailukyvyn heikkoutta, Suomen maantieteellistä asemaa tmv. :D

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Koko talousjärjestelmämme voidaan yksinkertaistaen summata kaavaan Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka."

Tämä on hyvä ja selkeä kaavoitus. Millaiseksi se muokkautukaan,kun sisäistää sen,että the borrower is servant to the lender.

Eli ennen kuin rahaa voi edes olla olemassa nykyisessä järjestelmässä,niin pitää olla alistettu.

Eli kaava menisi: alistetun status = raha = ostovoima = työpaikka

Ei järjen häivääkään..ja joku stanan hihhuli ylistää tätä järjestelmää huipputeoksena.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Niinpä. Valtio-omisteisen pankkijärjestelmän kautta sentään oltaisiin edes nimellisesti alisteisia itsellemme.

Ruotsalaiset talonpojat aikanaan hukuttivat ainakin viisi Svetiodien kuningasta Moran lähteeseen kun kuninkaat eivät kuulleet hallintoalamaisten toiveita riittävän herkällä korvalla.
Kenties parin hallituksen hukuttaminen Helsingin kolera-altaaseen tuottaisi tuloksia?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toisto:

Tässä on muuten vielä sekin juttu, että sitä mukaa kuin "älykkäät" ohjelmat ja koneet kehittyvät, työpaikkojen määrä vähenee so. molemmat keskiluokat sekä työväki tulevat köyhtymään lisää.

Carl Benedikt Frey ja Michael A. Osborne (The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academi... ) arvioivat, että koneet ja ohjelmat suorittavat esim. Yhdysvalloissa tulevaisuudessa jopa 47% niistä hommista, mitä nykyään on tarjolla.

Sikälikin siis Thomas Pikettyn esittämä uusi laskentatapa pääoman tuotoille (entisen K1:n korvaa K2+L) puoltaa paikkaansa koska työvoiman aiheuttamat kustannukset muuttuvat - ja ovat jo muuttuneet - radikaalisti.

Jyrki Paldán

Talousjärjestelmän ongelma ei ole ainoastaan rahan kierron hidastuminen ja velkakuplatalouden erkaneminen realitaloudesta, vaan myös varallisuuden ja hintojen suhde todelliseen tuotantoon. Öljyhuippu on todennäköisesti jo saavutettu, ja siksi energian tuottaminen käy päivä päivältä työläämmäksi, joka käytännössä tarkoittaa että varallisuuksien, ostovoiman ja tuottojen pitäisi laskea, ei nousta. Tästä johtuen ostovoimaa ei voida nostaa enempää keinotekoisesti(velalla tai setelirahoituksella), vaan sen täytyy vastata todellista konkreettista tuotantoa ja jakautua tasaisemmin.

Ainoa pitkän aikavälin ratkaisu taitaa olla sitoa tulot ja varallisuus tavalla tai toisella uusiutumattomiin luonnonresursseihin(tai vaikka vain energiaan) mahdollisimman spekulaatiovapaasti(suunnitelmataloudellisesti). Varallisuuden kertymisen ja tuollaisen vaihdantajärjestelmän deflatorisen luonteen vuoksi olisi erittäin tärkeää säännellä sitä esim. jyrkän progressiivisen varallisuusveron ja perustulon avulla, jotta talous pyörisi ja talouden "uusilla tulokkailla" olisi myös mahdollista elättää itsensä maailmassa, jossa kaikki on jo jonkun omistamaa ja vain pieni osa työstä on kannattavaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Niinpä. EROI-kaavattakin (Energy Returned on Energy Invested) huomataan energian tuotannon tulevan jatkuvasti kalliimmaksi - vaikkakin Suomessa hintaan vaikuttaa eniten verot - mikä kuluerä tietenkin siirtyy tuotteiden ja palvelujen hintoihin. Mikä taas nykypolitiikalla leikkaa ostovoimaa entisestään ja nykypulmat odottavat nurkan takana entisestään kasvaneina.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä varsin kiinnostava haastattelu. Sijoittaja Doug Casey puhuu Yhdysvaltain talouden todellisesta tilanteesta ja odotuksistaan globaalitalouden suhteen.

"... Doug: Yeah, that’s a very interesting point, Peter. When do we reach the actual endgame as opposed to just an accelerating downturn? I would say that it started in 2007. I think that’s the endgame because the Fed’s balance sheet—which is the best indicator of how much actual new money they’re creating—has gone from $500 billion to $4.5 trillion just in the last five years, and they’re still creating more. So they’ve shot all their arrows and when the economy turns down again—and I think it is in process of doing that now—there’s nothing they can do. They have already reduced interest rates to near zero, the Chinese and the Japanese aren’t buying any more government debt, and the official number is $500 billion a year of deficit now, so the Federal Reserve is going to be printing up money wholesale. This is a very scary thing, so yeah, I think we actually have reached the actual edge of the precipice.

Peter: And the amazing thing, too, and you point this out is they’re telling us we’ve been in a recovery for five years. This means statistically we’re also getting close to the next recession. Just by the probability, how long the expansion has been, yet we’ve never begun a recession where rates are still at zero. We’ve never begun a recession while they are still stimulating us from the previous recession. And nobody seems to worry about the outcome of entering a recession from the position that we are in right now...

...The growth is all a fantasy. It’s all a result of the assumption that there is no inflation, when there really is because what we have is inflation masquerading as economic growth. But the bottom line is the economy is really contracting, that’s why the labor force is shrinking, that’s why we’re using less energy, that’s why the people’s standard of living is going down, and real incomes are falling and job opportunities are disappearing. It’s because we’re in a recession and no one wants to admit it..."

http://www.zerohedge.com/news/2014-07-30/peter-sch...

Toimituksen poiminnat