KissanKulmasta

Minimipalkan korotuksella työllisyyttä, talouskasvua

Kolmetoista Yhdysvaltain osavaltiota, jotka säätivät vuoden alussa lain minimipalkan korotuksesta, lisäävät työpaikkoja nopeammin kuin  ne, jotka eivät korottaneet minimipalkkaa.

 

Lähde:

Associated Press - Christopher Rugaber: US States with hgher minimum wages gain more jobs http://www.philly.com/philly/business/20140719_ap_d105c49adc9846e6a086df3903ee82e5.html

 

Kommentti:

Kolmessatoista osavaltiossa on tajuttu, että rahaton ei osta. Ostamaton ei tuota työllisyyttä, talouskasvua eikä verotuloja.

Milloinkahan Euroopassa? Milloinkahan Suomen talousviisaat, jotka vaativat palkkojen jäädyttämistä kilpailukyvyn säilyttämiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Selailemalla bloggauksiani ajassa taaksepäin, löytää lisää taloutta käsitteleviä artikkeleja.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"rahaton ei osta"...juuri näin.
Siksi esim Sipilän profiloituminen Microsoftin hyväosaisten irtisanomisiin vähän ihmetyttää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Taatumpi toimeentulo tekee työntekijöistä lojaalempia ja sitoutuneempia sekä parantaa tuottavuutta, varsin selkeä yhtälö.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kohtuullinen palkka on yksi yhteiskuntarauhan takeista, eli se on myös poliittisesti järkeenkäypää. En käsitä miksi päättäjät eivät ymmärrä tätä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä vasemmistolaiset päättäjät ymmärtävät tämän. Oikeistossa sensijaan kehitellään lähinnä vastikkeellisen sosiaaliturvan malleja.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Ylivoimainen enemmistö ekonomisteista eli taloutta työkseen tutkivista on sitä mieltä, että minimipalkat lisäävät työttömyyttä. Tämä on selviö ihan maalaisjärjellä ajateltuna, sillä palkkojen on tietenkin pitkällä aikavälillä välttämätöntä seurata työn tuottavuutta. Minimipalkat tekevät erityisesti vähemmän koulutetuille ja ammattitaitoisille ryhmille haittaa (opiskelijat, maahanmuuttajat), koska heille ei yksinkertaisesti voida maksaa palkkaa, joka ei vastaa heidän työnsä arvoa.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

"Ylivoimainen enemmistö ekonomisteista eli taloutta työkseen tutkivista on sitä mieltä, että minimipalkat lisäävät työttömyyttä. Tämä on selviö ihan maalaisjärjellä ajateltuna, sillä palkkojen on tietenkin pitkällä aikavälillä välttämätöntä seurata työn tuottavuutta."

Tuossa alempana ehdin kirjoittaa kommentin jossa tuli samansisältöisiä näkökulmia.

"Minimipalkat tekevät erityisesti vähemmän koulutetuille ja ammattitaitoisille ryhmille haittaa (opiskelijat, maahanmuuttajat), koska heille ei yksinkertaisesti voida maksaa palkkaa, joka ei vastaa heidän työnsä arvoa."

Markkina-aseman vaikutus kysyntään ja tarjontaan täytyy pitää mielessä. Hinnat eivät määräydy pelkästään sen mukaan, kuinka paljon on varaa maksaa, vaan myös sen mukaan, mitä vaihtoehtoiskustannukset ovat. Erotukset eri ryhmien ja yksilöiden markkina-asemassa vaikuttavat kysyntään ja tarjontaan. Monopoli on yksinkertainen esimerkki.

Markkina-asema toimii myös toiseen suuntaan, jos työstä on paljon tarjontaa suhteessa potentiaalisiin työnantajiin, se voi laskea palkkoja.

Minimipalkka voi olla keino korjata markkina-aseman vaikutusta palkkaukseen, mutta siihen tarkoitukseen se vaikuttaa aika huonolta keinolta, paitsi jos parempia ei ole tarjolla.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

"Markkina-asema toimii myös toiseen suuntaan, jos työstä on paljon tarjontaa suhteessa potentiaalisiin työnantajiin, se voi laskea palkkoja."

Monilla aloilla AY-liikkeiden takia tämä jousto on tuhottu. Ei ole joustoa kuin yhteensuuntaa. Eikä tämä ole kestävällä pohjalla, kun emme kykene tekemään jatkuvia markka-aikaisia devalvointeja.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen Vastaus kommenttiin #21

"Monilla aloilla AY-liikkeiden takia tämä jousto on tuhottu. Ei ole joustoa kuin yhteensuuntaa. Eikä tämä ole kestävällä pohjalla, kun emme kykene tekemään jatkuvia markka-aikaisia devalvointeja."

Ajattelin itsekin AY-liikkeitä. Ne muokkaavat työntekijöiden markkina-asemaa. Minustakin niihin liittyy ongelma, mutta joustamattomuuden sijaan minusta voisi ajatella niinpäin, että ne tekevät työntekijöiden markkina-asemasta liian hyvän.

Minusta kahdesta vaihtoehdosta työntekijöiden parempi markkina-asema on parempi vaihtoehto kuin työnantajien parempi markkina-asema. Jos työnantajien markkina-asema on liian hyvä, syntyy orjatyötä, jos työntekijöiden markkina-asema on liian hyvä, tuottavan työn marginaalista suurempi osa menee työntekijöille, pienempi työnantajille. Työllisyysaste voi laskea ja kokonaistuotanto samoin, keskimääräinen elintaso olla alhaisempi, mikä kustantaa niiden paremmin palkattujen työntekijöiden korkeamman elintason.

Kysynnän ja tarjonnan tuottama automaatio ei ole täydellinen järjestelmä, ja sen puitteissa ovat mahdollisia niin AY-liikkeiden kuin työnantantajien liian vahvat markkina-asemat.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Eikö tuolla Itämeren toisella puolella juuri ole murennettu tätä vähimmäispalkka käsitettä. Täten luotu työttisyyttä, tosin osittain työntekijöiden kustannuksella. Toisaalta Suomen kannalta taitai olla parempi tilanne mikäli työttömien määrä alenisi keinolla millä hyvänsä. Sosiaalitukien maksut eivät tällöin rasittaisi niin voimakkaasti valtiota.

Jyrki Paldán

Totta. On kuitenkin se pieni ongelma että tehdyt tutkimukset ja käytännön kokeilut eivät vahvista ekonomistien mielipiteitä, tai "maalaisjärkeä" asiasta.

http://www.cepr.net/documents/publications/min-wag...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja matalat palkat lisäävät erilaisten tukien (asumis- ja toimeentulotuki jne) tarvetta; korkeampi verotus siis.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ekonomisti Ronald Janssen artikkelissa "Europe does not understand deflation and wages" (vaikkapa "Eurooppa ei ymmärrä deflaation ja palkkatason välistä yhteyttä"):

* Velkadeflaation riski lisääntyy useissa Euroopan maissa, myöntävät jo IMF ja useat valtavirtaekonomistit

* Velkadeflaation ja palkkatason välisestä yhteydestä ei keskustella vaikka liian alhainen inflaatioaste johtuu sisäisistä devalvaatioista (palkkojen ja eläkkeiden jäädytykset ynnä alennukset)

Janssen ottaa esiin myös viimeisimmät komission tilastovirasto Eurostatin tilastot, joista käy ilmi, että palkkakulut ovat pudonneet euromaissa samoin kuin tuottajahinnat, ja kysyy, onko tämä jälleen yksi merkki velkadeflaation uhasta euroalueella?

Kannattaa lukea koko artikkeli http://www.social-europe.eu/2014/07/europe-underst...

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Mielestäni tämä on aika mielenkiintoinen näkökulma. Luulisin minimipalkan talouskasvua korottavan vaikutuksen perustuvan pienituloisten ihmisten suurempaan taipumukseen kuluttaa enemmän saadessaan uusia tuloja. Yhdysvalloissa omaisuus on erityisen epätasaisesti jakautunutta, joten jos minimipalkan säätäminen siirtää tuloja työnantajilta työntekijöille, saattaa korkeamman kulutuksen kautta syntyä kertautuvia ja positiivisia vaikutuksia talouteen.

Vaihtoehtoisesti voi ajatella ettei varakkaammille ihmisille ole sellaista tarjontaa, joka vastaisi kysyntää.

Minimipalkka itsessään saattaa vähentää työllisyysastetta, mutta toisaalta talouskasvu työllistää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Virosta puuttuu toimiva ay-liike, ja se seikka näkyy työläisten vapaana (markkinatalouden hengessä "luonnon järjestystä" noudattavana) riistona :

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/319622...

Eurooppa tosiaan tarvitsee yhtenäisemmät työelämän pelisäännöt minimipalkkoineen ...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ongelma on yhteisvaluutta eli me emme voi devalvoida vaikka tarvetta olisi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Onhan se nyt ihan selvää, että nostamalla kaikkein huonompituloisten ansioita, se samalla lisää kulutusta ja näin myös työllisyyttä. Eihän ihminen voi kuluttaa enempää kuin tienaa ja jos ei voi kuluttaa, myöskään työllisyys ei kasva!

Sanokoon rahanvallan ostetut ekonomit ja heidän lahjotut tutkimuksensa sitten mitä tahansa!

Sen sijaan liian isotuloiset, jotka eivät voi edes kuluttaa kaikkea ansaitsemaansa, ovat yhteiskunnalle erittäin haitallisia, koska rahahan on tarkoitettu kiertoon, eikä makaamaan tileillä korkoa kasvamassa!

Ökyrikkaat käyttävät muutenkin rahojaan yhteiskunnan kannalta erittäin haitallisesti, heidän rahansa eivät tuota yhteiskunnalle mitään arvoa, ainoastaan orjuuttavat heikompiosaisia rahoillaan ja lahjovat rahanahneita poliitikkoja, jotka säätävät lait rikkaille edullisiksi!

Liiallinen rikastuminen pitäisi kieltää ja liian rikkaiden älykkyyttä ja rikastumista, pitäisi voida koko yhteiskunnan hyödyntää. Eikä siten että he hyödyntävät ja alistavat rahoillaan huonompiosaisia!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ihmettelen että joku väittää kapitalistien hyötyvän suurtyöttömyydestä,-miten työtön voi ostaa tuotteita(autoja,asuntoja etc)!
eikös kapitalisti tarvitse juuri kuluttajia,,ja mahdollisimman varakkaita !

Mikael Kerokoski

On graafein osoitettu että pallojäätelön myynnillä on yhteys hukkumiskuolemiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Minimipalkka ja työntekijä vakuuttaa itsensä haluamalla tavalla, vähän niinkuin autonsa skaalalla perusvakuutus ... kasko kaikilla herkuilla.
Lomat saa pitää omalla ajalla milloin tahansa mieluiten sopimalla ajankohdasta työnantajan kanssa.

Siinä pari keinoa purkaa byrokratiaa ja eväät tuntipalkan korotukselle reilusti yli minimipalkan kenenkään kärsimättä, siis työnantaja/työntekijä. Ay-väki saa sitten itse kehitellä oman syysteemin, vaikkapa paidanpesu påittåin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minimipalkoista turha väitellä, kaikkia palkkoja pitäisi leikata sellaiset 20% jotta vienti lähtisi vetämään ja talous piristymään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Osatoisto:

Ekonomisti Ronald Janssen artikkelissa "Europe does not understand deflation and wages" (vaikkapa "Eurooppa ei ymmärrä deflaation ja palkkatason välistä yhteyttä")ottaa esiin myös viimeisimmät komission tilastovirasto Eurostatin tilastot, joista käy ilmi, että palkkakulut ovat pudonneet euromaissa samoin kuin tuottajahinnat, ja kysyy, onko tämä jälleen yksi merkki velkadeflaation uhasta euroalueella?

http://www.social-europe.eu/2014/07/europe-underst...

Artikkelissa on pari Eurostatin tilastoihin perustuvaa nättiä käyrää. Näet, että palkat ovat jo tulleet alas, eikä vienti edelleenkään vedä saati että talous olisi piristynyt

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Yleinen kehitys Yhdysvalloissa on tainnut olla sellainen, että sosialistiset uudistukset ovat hävittäneet vakituisia työpaikkoja ja luoneet tilalle suuremman määrän osa-aikaisia, minkä suoman tilastollisen harhan avulla voidaan sitten puhua työllistymisestä, vaikka nyt sitä samaa työpaikkaa hoitaa kaksi vanhemmillaan asuvaa opintolainaista tuskin elinkustannuksiin riittävin tuloin.

Parempi sekin tietysti kuin Suomessa: yksityiset työpaikat häviää ja tilalle tulee julkisia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

laskevat nykyään Yhdysvalloissa - kuten myös Suomessa - työllistyneiksi henkilöt, jotka ovat tehneet yhden (1) tunnin palkallista työtä kuukauden aikana.
Tilastot näyttävät hyvälle...

Toimituksen poiminnat