KissanKulmasta

Venäjän uhka, NATO ja arkijärki

Venäjä on taas ollut rutokseltaan otsikoissa uhka ja NATO pelastaja. Onko uhka todellinen, pelastaako NATO Suomi-neidon Venäjän karhun inhasta, luonnottomasta syleilystä?

 

Venäjä käyttää nykyään noin 7% bkt:staan sotilaallisiin menoihin. Rahana summa on lähes kolminkertaistunut vuoden 2000 jälkeen. Niin on tietenkin Venäjän bkt:kin, toisin kuin euromaissa ja Yhdysvalloissa.

 

Eniten rahaa maailmassa sotilaallisiin menoihin käyttävä valtio on Yhdysvallat. Seuraavia ovat Kiina, Venäjä, Saudi-Arabia. Ranska, Iso-Britannia, Saksa ja Japani.

NATO-maat käyttävät yhteensä huomattavasti isompia summia sotilaallisiin menoihin kuin Venäjä ja Kiina yhteensä, vaikka määrä onkin prosentuaalisesti hieman laskenut.

Samaan aikaan useimpien NATO-maiden talous on retuperällä ja bkt laskusuunnassa.

Hallitukset ovat kuitenkin nähneet tarpeelliseksi leikata sosiaalimenoja - ehkä jotta sotilaallisiin menoihin liikenee edes se, mikä niihin käytetään?

 

Kuitenkin: Venäjä on edelleen sotilaallinen kääpiö verrattuna NATO-maihin tai Yhdysvaltoihin. Venäjää ja Kiinaa ei voi perustellusti pitää aitona sotilaallisena uhkana länsimaille.

Miksi siis pelotellaan?

Pelko pitää väestön ajatukset jäätyneinä ja saa useimmat odottamaan, että "joku viisaampi kertoo, miten pitää toimia".

Suhteellisuudentajua kaivataan taas, kipeästi. Aidoin, välittömin ja suurin uhka "länsimaisille arvoille", vapaudelle ja demokratialle, hyvinvoinnille ja maailmanrauhalle ovat omat hallituksemme - kuten aina. Minkä kyllä huomaatte, kun vähän aikaa asioita tuumitte.

 

Lähteet:

 

World Bank: Military expenditure (% of GDP) http://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS

NATO: Information on defence expenditure http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49198.htm

SIPRI: Trends in worlds military expenditure http://books.sipri.org/product_info?c_product_id=476

Forbes - Mark Adomanis: Since 2000 Russia´s defence spending has almost tripled (but it still isn´t a threat to the West) http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2013/08/01/since-2000-russias-defense-spending-has-almost-tripled-but-it-still-isnt-a-threat-to-the-west/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Useimmat tämän maailman konflikteista ja kriiseistä ovat vain ja ainoastaan hallitusten toiminnan seurausta.

Martti Laines

Juuri siksi NATO olisikin hyvä vakuutus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En vilpittömästi ymmärrä. Millä lailla NATO suojaa ketään omien hallitustensa tumpuloinnilta?

Tai miltään? Tilanne Afganistanissa, Libyassa, Irakissa, Jemenissä, P-Afrikassa ja muualla ei ole väestön kannalta parempi NATO:n väliintulon jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Venäjä ei uhkaa Suomea kuin median propagandassa ja muutaman kokomuspoliitikon päässä, olivat nähneet hyvän sauman liittää Suomi Natoon, tiesivät kuitenkin että ylivoimainen enemmistö suomalaisista vastustaa Natoa. Itse pitäisin hyvät (kauppa)suhteet Venäjään ja olisin varovainen mitä jenkit tarjoavat salaisissa TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa. Ystävät kannattaa pitää lähellä ja viholliset kaukana.

Seppo Paasikallio

Suurempi uhka Suomelle kuin Venäjä on Naton hyokkäys Venäjälle. Se on myoskin uhka, johon Venäjä suhtautuu realistisesti. Suomenkin on tarkkaan pohdittava halutaanko olla hyokkäämässä Venäjän kimpuun Naton toimien alkaessa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jostain syystä tulee mieleeni ministeri Ritavuoren murha ja sen sekä sitä edeltäneen ajan poliittinen sösselöinti, jossa monarkistinen kokoomus näytteli suurta roolia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Venäjän uhka, NATO ja arkijärki ovat käsitteitä, joista ei voi puhua samana päivänä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jummijammi, ja mulla ne mahtui samaan lyhyeen lauseeseen eikä tuottanut tuskaakaan :D

Hannu Tanskanen

Aktiivisesti unohdettu Unkari, Tsekkoslovakia, Kuuba, Georgia ja Krimi, "rauhan aseiden" vähättelyssä?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei suinkaan ole unohdettu. Nyt kuitenkin puhuttiin Venäjästä, ei NL:sta.

Kuuba? Joo, Yhdysvallat kauppasaartaa sitä kai viidettäkymmenettä vuotta.

Petteri Hiienkoski

Valitettavasti tämän päivän Nato-keskustelussa eletään kylmän sodan ja sitä edeltäneen maailmansodan asetelmissa ja olettamuksissa. Kun perusteet ovat virheellisiä, johtaa se myös virheellisiin päätelmiin.
Tähän syyllistyvät sekä Nato-jäsenyyttä kannattavat että sitä vastustavat.

Keskusteluun kaivataan realistista kokonaisnäkemystä siitä, mitkä tekijät ovat oleellisia Suomen valtiollisen turvallisuuden kannalta.

Yksipuolinen tuijottelu puolustusbudjetteihin tai sotilaiden ja asejärjestelmien määrään ja suorituskykyyn, eivät anna riittävää ja todenmukaista kuvaa turvallisuustilanteesta ja Suomen turvallisuustarpeista. Olennaista on se, millä perusteilla asevoimia käytetään. Sen takia tulisi kiinnittää huomiota sekä Venäjän että Yhdysvaltain ja Naton nykyisiin sotilas- ja ydinasedoktriineihin.

Maantieteen merkitys ei kannata väheksyä. Uhkakuvia tulisi tarkastella monipuolisesti eri toimijoiden näkökulmasta ottaen huomioon ne skenariot, jotka perustuvat tosiasioihin.

Äänestäjiä voidaan manipuloidan mielikuvilla ja epärationaalisin perustein vetoamalla tunteisiin tiettyjen poliittisten tarkoitusperien ajamiseksi. Elintärkeissä turvallisuusratkaisuissa valtiolliset päätökset syntyvät kuitenkin usein ns. kansallisen edun perusteella.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hyvä herra, hyvin puhuttu! Sanon näin, koska olen sitä mieltä - ja vaikka osan sanomastanne voisi tulkita (aiheelliseksi) kritiikiksi minun lähtökulmaani (vrt. lähdeviitteet) kohtaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muistakaa nyt herran tähden näitä NATO- ja Venäjä -asioita pohtiessanne esim. Venäjän ja Kiinan solmimat uudet kauppasopimukset, joissa ne luopuvat dollarin käytöstä, ja käyttävät sen sijaan ruplaa, yuania ja paikallisia valuuttoja!
Mukaan tulevat mahdollisesti Iran (!) ja Intia.

Venäjä on jopa suunnitellut määräävänsä venäläiset yritykset käymään määrätyn prosenttiosuuden edestä kauppaa ruplilla.

Yhdysvalloilla on hätä siitä että dollari ei olisikaan enää kansainvälisen vaihdon valuutta. Yhdysvaltain etu on häiritä myös euron käyttöä. Lähi-idän sodissakin erinäisten maiden aikeet siirtyä petrodollarista kultaan ja euroon kaupankäynnissään aiheuttivat Yhdysvaltain hyökkäyksen ko. maihin. Ja tietenkin se, että ko. mailla oli oma, länsijärjestelmään kuulumaton keskuspankki, oma valuutta vaihtoehtona.

Miettikää asiaa tarkkaan Yhdysvaltain talouden kannalta, mitä mikäkin tekee dollarille ja mitä dollarin aseman muuttuminen vaikuttaa Yhdysvaltain asemaan. Miksi Yhdysvaltain on kannattavaa yrittää sitoa Venäjä konflikteihin?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nyt alkaa mennä todella mielenkiintoiseksi! Ranskan keskuspankin johtaja, EKP:n johtokunnan jäsen Christian Noyer väläyttää mahdollisuutta, että Ranska luopuu dollarin käytöstä. Artikkeli löytyy mm Bloomberg-talousuutissivustolta.

"NOYER: BNP CASE WILL ENCOURAGE ‘DIVERSIFICATION’ FROM DOLLAR

Q. Doesn't the role of the dollar as an international currency create systemic risk?

Noyer: Beyond [the BNP] case, increased legal risks from the application of U.S. rules to all dollar transactions around the world will encourage a diversification from the dollar. BNP Paribas was the occasion for many observers to remember that there has been a number of sanctions and that there would certainly be others in the future.

A movement to diversify the currencies used in international trade is inevitable. Trade between Europe and China does not need to use the dollar and may be read and fully paid in euros or renminbi. Walking towards a multipolar world is the natural monetary policy, since there are several major economic and monetary powerful ensembles. China has decided to develop the renminbi as a settlement currency.

The Bank of France was behind the popular ECB-PBOC swap and we have just concluded a memorandum on the creation of a system of offshore renminbi clearing in Paris. We have very strong cooperation with the PBOC in this field. But these changes take time. We must not forget that it took decades after the United States became the world's largest economy for the dollar to replace the British pound as the first international currency.

But the phenomenon of U.S. rules expanding to all USD-denominated transactions around the world can have an accelerating effect."

Muistettakoon myös, että Saksa on kyrsiintynyt Yhdysvalleille NSA-vakoilun takia (vaikka Saksa onkin tehnyt vakoiluyhteistyötä jenkkien kanssa).
Jos Ranska vähentää dollarin käyttöä, ja Saksa tulee mukaan nin silloin tulee myös EU.

Toimituksen poiminnat