KissanKulmasta

Suhteellisuudentajua, saanko pyytää (Ukraina)

Täältä metsästä katsoen näyttää siltä, että uutisointi Ukrainan tilanteesta sekä Yhdysvaltain ja Venäjän suhteista on varsin länsipainotteista. Täältä metsästä katsoen näyttää siltä, että monta asiaa jää mainitsematta.

 
Sotaharjoituksia

Viime päivät olemme saaneet lukea länsimediasta kuinka Venäjä keskittää joukkojaan Ukrainan rajalle sotaharjoitusten varjolla, sekä arvioita joukkojen koosta.
Toistaiseksi ei silmääni ole sattunut ainoatakaan artikkelia, jossa mainittaisiin kuinka monta sotaharjoitusta NATO on viime vuosina pitänyt Venäjän rajalla.

Vierailu NATO:n sivuilla osoittaa, että sotaharjoituksia Venäjän rajalla/rajanaapurimaissa on pidetty useaan otteeseen länsimedian näkemättä tässä mitään hälyttävää Venäjän turvallisuuden kannalta. Ei ole vuottakaan siitä, kun NATO lenteli "sotaharjoitusten varjolla" Suomessakin.

Median siteeraamissa sotilasliitto NATO:n tiedotteissa NATO on puolustusliitto, joka harjoittaa humanitaarisia interventioita (mattopommituksin ja ohjusiskuin) sekä kriisinhallintaa (vanhassa suomessa "miehitys"), mitä voitaneen suopeassa mielentilassa oltaessa kutsua mielikuvien muokkaamiseksi.

Yhdysvalloilla on yli 700 sotilastukikohtaa 153:ssa maassa. Wikipedian listauksen mukaan Venäjällä on sotilastukikohtia 12:ssa maassa. Näillä luvuin on selvää, että Venäjä on hirmuinen uhka maailmanrauhalle jaYhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle...hieman suhteellisuudentajua uutisointiin, saanko pyytää.

Yhdysvaltain Puolan lähettiläs Stephen Mull on kertonut Yhdysvaltain suunnittelevan suuren luokan sotaharjoituksia Puolaan lähitulevaisuudessa. Yhdysvallat ja NATO ovat ilmoittaneet, että Rapid Trident -sotaharjoitus pidetään tänä vuonna Ukrainassa.

"Hyvä" presidentti Obama lisää liennytystä ja rakentavan dialogin mahdollisuuksia eristämään "pahan" Venäjän G8-organisaatiosta, boikotoimalla Venäjällä järjestettävää kokousta.

 
Leipäkapina

Ukrainan taloudellinen tilanne sekä hallituksen korruptio on ollut merkittävä tekijä Ukrainan väestön kapinassa. Mutta kirjoittaako joku lehti Ukrainan mielenilmausten olevan seurausta sääntelemättömän markkinatalouden kurjistaman väestön leipäkapinasta; suurtyöttömyydestä, elämiseen riittämättömistä palkoista ja vastaavasta? Halusta normaaliin, ihmisarvoiseen elämään.

Eipä juuri, koska silloin jouduttaisiin myöntämään että kyse on järjestelmän ja markkinatalousideologian aiheuttamista ongelmista. Siitä, että edustuksellinen demokratia tarjoaa upean uran suhmuroinnissa ja varastelussa monessa valtiossa.

Kerrotaanko mediassa, että Otpor! oli niin menestyksekäs Serbiassa, että sieltä se "siirrettiin Ukrainaan" lietsomaan vallankumousta vuonna 2004.

"Me koulutimme (ukrainalaisia) organisaation perustamisessa...brändin, logon ja symbolin luomisessa...avainviestien luomisessa...yhteiskunnan heikkouksien tunnistamisessa...mikä voisi olla tekijä, joka motivoi ihmisiä..." kertoi Otpor! -aktivisti Yhdysvaltain rahoittamalle radiokanavalle (Radio Free Europe/Radio Liberty; aiemmin CIA:n tuotantoa)."

Tarkemmat lähdeviitteet linkissä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155799-solutetut-kansalais...

Venäjällä näytetään olleen tästä tietoisia. Venäläinen sivusto Ytpo.ru/Utro.ru uutisoi joulukuussa 2008 venäläisten analyytikkojen lausunnoista, joissa odotettiin Yhdysvaltain pyrkivän kärjistämään Ukrainan tilannetta sekä saattamaan Ukrainan NATO:on ja Euroopan unionin "yhteistyökumppaniksi" luomalla ns. hallitun kaaoksen.
Sillä seikalla, että 70% ukrainalaisista ei ole kiinnostunut NATO-jäsenyydestä, ei ole ollut merkitystä Yhdysvalloille, Eu:lle tai NATO:lle.

 
On sovittu että...

Kun vaaleilla valittu, korruptoitunut Janukovichin hallitus keikautettiin aseella auttaen 23. helmikuuta, tilalle saatiin Euroopan unionille ja Yhdysvalloille mieleisempi vaaleilla valitsematon hallitus, joka lähes ensitöikseen allekirjoitti Ukrainan ja Eu:n välisen sopimuksen, jonka edellinen hallitus oli hylännyt.

Ari Rusila kuvaa sopimusta "Koko kansannousuhan lähti liikkeelle tällä kertaa ex-presidentin hylättyä sopimuksen EU:n kanssa. Satuin törmäämään ko sopimustekstiin ja meinasin pudota tuolilta; pääotsakkeita oli toistakymmentä, avasin yhden, latailin aikani ja lopulta lukuilo oli käsillä - liki viisisataa sivua. Lisäksi tämän yhden vaivaisen luvun liitteenä oli kymmenkunta lisäsopimusta ja taas sivuja kolminumeroinen määrä. Tässä vaiheessa jätin lukunautinnon kesken.

Aivan hatusta vedettynä arvionani sanoisin lukupaketin kokonaisuudessaan käsittävän kymmeniä tuhansia sivuja; epäilen syvästi onko kukaan muukaan sitä kaikkineen lukenut.

Tavalliselle kansalaiselle saattoi tulla käsitys että nyt heidän unelmansa vapaasta matkailusta länsi-Eurooppaan estyy eikä ko paratiisista nyt saada odotettuja miljardeja kansalaisten käyttöön. Todellisuudessa sopimus olisi merkinnyt merkittäviä velvoitteita Ukrainalle, taisipa yksi pykälä olla että raideleveys on muutettava samaksi kuin keskisessä EU:ssa yleensä. Nähdäkseni sopimuksen allekirjoitus olisi merkinnyt menoa kohden täystuhoa niin poliittiselle johdolle kuin kansalaisillekin."

(Ari Rusila: Ukrainaa kuvien kautta http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163610-ukrainaa-kuvien-kautta )

EuObserverin mukaan sopimus käsittää 1357 sivua ja liitteet. Allekirjoitettu (poliittinen) osa kattaa 21 sivua eli 2% koko sopimuksesta. Koko sopimuksen allekirjoittamista ovat viivyttäneet mm. Saksa ja Ranska, ehkä koska ne käyvät kauppaa Venäjän kanssa. Ehkä Ukrainan raunioina olevan talouden takia. Ehkä, koska Venäjää ei haluta provosoida; toivotaan, että eleenomaiset talouspakotteet antavat vaikutelman siitä, että seisotaan lujana. Syitä on monia. Pienin ei ole se, että Yhdysvaltain seuraaminen Venäjä-asiassa on vahingoksi Eu:lle.

 
Taloussodankäyntiä

Professori Michel Chossudovsky kuvailee yksityiskohtaisesti Global Researchin artikkelissa "Regime change in Ukraine and the IMF´s bitter economic medicine", kuinka taustalla odotelleet kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Wall Streetin rahoitussektori, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja Euroopan unioni ovat uuden hallinnon myötä saaneet omat miehensä Ukrainan hallintoon.
Ukrainan kansallisomaisuuden ryöstö helpottuu huomattavasti. "Tuskalliset, mutta välttämättömät sosiaaliset uudistukset" voidaan nyt toteuttaa: yksityistäminen, hintojen korotus, sosiaaliturvan, palkkojen ja eläkkeiden leikkaus ja kaikki muu. Tavallisen ukrainalaisen osa kurjistuu entisestään.

Sivuhuomautus:   Chossudovskyn artikkeli kuvaa verkostoitumisen merkitystä - verkostoituminen on uusi nimi sille, mitä historioitsijat kutsuvat mm. salaliittoiluksi. ;)

Eu suunnittelee vastaavia "lähentymissopimuksia" kahden muun ennestään köyhän maan, Moldovan ja Georgian kanssa.

Espanjan Madridissa on osoitettu mieltä IMF:n ja Eu:n "sosiaalisia uudistuksia" so. talouskuria vastaan. Espanjalaisten mielestä talouskuri tuhoaa heidän maansa. Madridin mielenilmaukseen osallistui väkeä useasta Espanjan maakunnasta.

Espanjassa on "reformoitu". Eräs mielenilmaukseen osallistujista kertoo: "...Poikieni täytyy työskennellä joka päivä aamukahdeksasta aamuviiteen seuraavana aamuna, 400 euron kuukausipalkalla..."


Krimit Eu:n tontilla

Krimi äänesti itsensä itsenäiseksi sekä liittyvänsä Venäjän federaatioon (liittovaltio).
Brittilehti Daily Mail uutisoi venetsialaisten järjestäneen omatoimisesti kansanäänestyksen, jonka tuloksen perusteella 89% venetsialaisista haluaa erota Italiasta ja muodostaa oman valtion.

Venetsian äänestys ei ollut virallinen vaan mielialoja tunnusteleva, mutta se kertoo siitä, että yhä useammalla Eu:n jäsenmaalla on oma Kriminsä takapihallaan. Espanjan Katalonia haaveilee erkanevansa Espanjasta, Skotit Britanniasta, bulgaarit Eu:sta.


Kommentti:

Hyvänä puolena voi pitää sen mahdollisuuden syntyä, että Yhdysvaltain ja Eu:n talouspakotteiden seurauksena Venäjä yhdessä BRICS-maiden kanssa kehittää - on pakko - Wall Streetista irrallisen rahoitusjärjestelmän. Latinalaisen Amerikan maat saattavat liittyä mukaan.
Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka vastustavat Venäjän erottamista G20:sta.
Venäjä ja Kiina ovat solmimassa kahdenvälistä kaasusopimusta, kertoi Reuters viime viikolla. Jo aiemmin Venäjä ja Kiina ovat sopineet dollarin korvaamisesta ruplalla ja yuanilla kahdenvälisessä kaupassaan.

Tympäisevät nämä poliitikkojen ja talousjärjestelmän synnyttämät kriisit.

"Loikka oli iso, enkä olisi uskonut vielä kaksi viikkoa sitten, että me opposition kanssa löydämme toisemme ja että kaikki luopuvat periaatteistaan."
Pääministeri Jyrki Katainen sote-uudistuksesta Maaseudun Tulevaisuudessa ("Sote-palvelut keskitetään viidelle alueelle koko maassa" 24.03 2014)

Minulle ei tuota vaikeuksia uskoa, että periaatteista ja moraalista on luovuttu.
Pääasialliset lähteet:

NATO, military exercises http://www.nato.int/cps/en/natolive/press_releases.htm?search=true&query...
Joint military exercises http://www.nato.int/cps/en/natolive/press_releases.htm?search=true&query...
Exercise Steadfast Jazz 2013
http://sj13.nato.int/steadfast-jazz.aspx

Ytpo.ru/Utro.ru: Обама начнет третью мировую с Крыма
http://www.utro.ru/articles/2008/12/26/789711.shtml
(Kalle Katajalle kiitos vinkistä)

Michel Chossudovsky: Regime change in Ukraine and the IMF´s bitter economic medicine
http://www.globalresearch.ca/regime-change-in-ukraine-and-the-imfs-bitte...

Military bases.com US military bases overseas
http://militarybases.com/

Wikipedia: List of Russian military bases abroad
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_military_bases_abroad

RT News: 101 injured, 29 arrested in Madrid as anti-austerity march turns violent
http://rt.com/news/spain-protest-cuts-crisis-509/

EuObserver: EU and Ukraine sign 2% of Association Treaty
http://euobserver.com/foreign/123574

Washington Post: Obama. allies agree to boycott Group of Eight meeting in Russia, isolating Vladimir Putin
http://www.washingtonpost.com/world/obama-in-europe-with-ukraine-high-on...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aiemmin tässä blogissa Ukrainasta:

Amerikkalaisdiplomaatti: EU voi painua v***uun (vanhin)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1601...

Ukrainan vientituotteet: kapinauutiset ja prostituutio
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1621...

Kyiv Post: Ukrainan uusi hallitus ammuskelun taustalla?
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1623...

Sumutustarinoita: Ukraina, EU ja oikutteleva rahapussi
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1624...

Moni pyrkii osingoille Ukrainasta
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1624...

Ukraina voimallisen myynninedistämisen kohteena
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1626...

Ukraina harhautuksena ennen eurovaaleja
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1629...

Ukrainan kultareservi kadoksissa
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1632...

Ukraina turvallisuuskysymyksenä
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1632...

Ukraina ja uutisointi katseen kohdistajana (uusin)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1635...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mitkä ovat ne 153 maata joissa Yhdysvalloilla on sotilastukikohta? Siis tukikohta, ei esimerkiksi lähetystön turvaosastot ja sotilasasiamiehet?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Tuossa käyttämässäsi http://militarybases.com/ sivustossa mainitaan 26 maata ja saman suuntaisen lukeman olen laskenut itsekin mm. wikipedian tiedoista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Totta on, että varsinaisia isoja sotilastukikohtia on vähemmissä maissa. Muut sotilaalliseen verkkoon liittyvät tukikohdat/toimipisteet nostavat lukumäärää.

Mutta olet oikeassa sikäli, että olisin voinut ilmaista asian selvemmin.

Pahoittelen. Keskittymisvaikeuksia. Nuorimmaisella on vesirokko (vihdoinkin!). Kiltti potilas mutta kaipaa huomiota, paljon.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #13

Saat anteeksi :) Tuo 153 maata joissa on "tukikohta" on vain alkanut netissä elää omaa elämäänsä "totuutena". Tuossa luvussa on mukana käsittääkseni myös Suomi ja Venäjä. Jotenkin tuntuu siltä että kumpikaan edellämainituista ei ole USA:n miehittämä :)

Lisäksi tuossa alempana olleessa Ron Paulin höpinöitä kritisoivassa artikkelissa todetaan että "But this document indicates that only 11 countries actually house more than 1,000 U.S. military personnel."

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

hohhoijaa....

"In other words, Paul is counting Marine guards and military attaches as part of a vast expanse of U.S. military power around the globe. (In fact, under Paul’s logic, dozens of other countries are “occupying” Washington when they send attaches and other military personnel to their embassies here.) But this document indicates that only 11 countries actually house more than 1,000 U.S. military personnel. "

Et sitten huomannut linkkaavasi sivuun joka nimenomaan kritisoi Ron Paulin väitteitä :)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Veneton "kansanäänestyksessä" on huomioitava että yli puolet kannatti Eurossa ja EU:ssa pysymistä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta tämä rinnastus oli selvä: "tuloksen perusteella 89% venetsialaisista haluaa erota Italiasta ja muodostaa oman valtion." semminkin kun puhuin Krimin itsenäistymisestä ja liittymisestä Venäjän federaatioon (liittovaltio).

Olin kai väärässä.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Riikka,

Aikaisemmin, kun jossain (kuten Ukrainassa jo 2004) on alkanut laajoja mielenosoituksia ja on syrjäytetty diktaattori tai muuten kansan makuun aivan liian autoritaarinen hallitsija, lopputuloksesta eli vallanvaihdon onnistumisesta on yleisesti riemuittu muissa maissa. Nyt ei, vaan uuden hallinnon kriitikkoja on vaikka millä mitalla. Mistä tämä oikein johtuu?

Millä tavalla tämä vallanvaihdos on tässä mielessä erilainen tapaus kuin aikaisemmat? DDR:n muurin murtuminen? Tšekkoslovakian samettivallankumous? Ceausescun kaatuminen? Liettuan, Viron ja Latvian itsenäistymiset 1990-91? Ukrainan Oranssi Vallankumous 2004? Arabikevät?

Sinä Riikka tietysti vastustit näitä muitakin vallanvaihdoksia?

Vai sekö oli vialla tässä Ukrainan vallanvaihdoksessa 2013, että jotkut amerikkalaiset republikaanit (siis opposition henkilöt) sotkeutuivat vallanvaihdokseen neuvottelemalla kumouksellisten kanssa ennen tapahtumia? No entä sitten? Eikö jenkit noita aikaisempia vallanvaihdoksia ole muka millään muotoa tukeneet? Ja eikö muka saisi, jos lopputulos on jotain noinkin hyvää?

Kuvitteletko, että esim. Valko-Venäjällä vallanvaihdos mitenkään voisi onnistua ilman ulkovaltojen (esim. USA, Puola, muu EU) tukea? Kuitenkin lienemme yksimielisiä siitä, että Lukashenkan kaatuminen olisi hyvä asia?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

* Mistä tiedät - jo nyt - että lopputulos on hyvä? Ei se ollut sitä vuoden 2004 oranssivallankumouksenkaan jälkeen.

* Teet johtopäätöksiä siitä, miten suhtaudun/olen suhtautunut muihin vallanvaihdoksiin tietämättä mitään siitä, mitä asiasta ajattelen.

* Vallanvaihdos on tarpeen monessakin maassa, mutta sen pitää tapahtua väestön omasta, masinoimattomasta aloitteesta ja niin, että lopputulos palvelee maan väestöä, ei muiden valtioiden geopoliittisia ja/tai taloudellisia intressejä; ei muiden tahojen (esim. kv. sijoittajat) intressejä.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Mutta entä jos vallanvaihdosaloite SEKÄ lähtee omasta väestöstä ETTÄ on myös monien muiden tahojen intressien mukainen? Silloinko et sitä salli?

Onko tämä Ukrainan vallanvaihdos jotenkin Ukrainan kansan intressien vastainen? 45 % ukrainalaisista kannatti lähentymissopimusta EU:n kanssa ja vain 14 % tulliliittoa Venäjän kanssa. (HS, Talouselämä...)

Ja voit kertoa, miten olet suhtautunut niihin muihin vallanvaihdoksiin. Varmasti niissäkin oli muita intressitahoja mukana kuin vain ko. valtion kansa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #9

Eikö tämä ollut tarpeeksi yksiselitteistä? "* Vallanvaihdos on tarpeen monessakin maassa, mutta sen pitää tapahtua väestön omasta, masinoimattomasta aloitteesta ja niin, että lopputulos palvelee maan väestöä, ei muiden valtioiden geopoliittisia ja/tai taloudellisia intressejä; ei muiden tahojen (esim. kv. sijoittajat) intressejä."

Sinä voisit kertoa minulle miten IMF on tähän asti onnistunut parantamaan väestön osaa maissa, joille se on tarjoillut taloussopeuttamista. Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola Vastaus kommenttiin #14

Ei ole tarpeeksi yksiselitteistä. Mistä tiedät, onko vallanvaihdosaloite "masinoimaton"? Jos se johtaa hyvään tulokseen, tai sillä on selkeästi se tarkoitus, eikö ole sama keneltä idea oli peräisin, ja ketkä kaikki muut kannattavat tai mahdollisesti hyötyvät siitä?

Kaikki tässä maailmassa harjoittavat mielipiteiden muokkausta. Se olkoon täysin sallittua, kunhan monenlaiset mielipiteet pääsevät näkyville. Ukrainalla oli ainakin 2 erilaista vaihtoehtoa. Mutta esim. Krimillä puuttui ainakin 1 vaihtoehto äänestyksessä, ja muuta kuin Venäjään liittymistä ei saanut mainostaa.

IMF tuskin on tuossa väestön aseman parantamisessa kovin hyvin onnistunut, arvelisin tarkistamattakin. Mutta kansojen on saatava tehdä omat erehdyksensäkin. Oletko sillä linjalla, että pieniä valtioita on holhottava siten, että ne eivät pääse tekemään itsensä kannalta huonoja ratkaisuja? Niitä on siis suojeltava niiltä itseltään? Kuka määrittelee etukäteen, mikä ratkaisu on hyvä ja mikä huono?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #16

"Oletko sillä linjalla, että pieniä valtioita on holhottava siten, että ne eivät pääse tekemään itsensä kannalta huonoja ratkaisuja? Niitä on siis suojeltava niiltä itseltään?"

Parahin Max, turskahdin hihittämään luettuani tuon. Niin usein saan sapiskaa Eu-kriittisyydestäni kommentoijilta.

Totta on, että kaikki harjoittavat mielipiteiden muokkausta ja se sallittakoon. Vetäisin kuitenkin rajan CIA:n salaisiin operaatioihin, maksettuihin mielenosoittajiin ja vastaavaan. Vastaavasti tietenkin myös FSB:n vastaaviin operaatioihin samoin kuin Ison-Britannian ja muiden toimijoiden.

pekka numminen

"Yhdysvalloilla on yli 700 sotilastukikohtaa 153:ssa maassa. Wikipedian listauksen mukaan Venäjällä on sotilastukikohtia 12:ssa maassa. Näillä luvuin on selvää, että Venäjä on hirmuinen uhka maailmanrauhalle jaYhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle...hieman suhteellisuudentajua uutisointiin, saanko pyytää."

Hieman suhteellisuuden tajua verrattaessa sotilastukikohtia ja sotilastukikohtia...

Yhdysvalloilla on suuri määrä sotilastukikohtia NATO maissa. Yhdysvallat on antanut sotilaalliset takuut ko. maille, joten tietysti näissä maissa on Yhdysvaltojen tukikohtia:

Saksa, Italia, Turkki, Kreikka, Espanja, Hollanti, Norja, Balttian maat... Ei kai kukaan täyspäinen pidä noita maita miehitettyinä? Tai usko noiden maiden kansalaisten enemmistön kokevan tukikohtia vihamielisien valtion tukikohtina?

Koska ryssän kanssa ei yksikään vapaa maa tee mitään sotilasliittoa, niin ei tietenkään missään vapaassa maassa ole ryssien tukikohtia.

Yhdysvalloilla on tukikohtia maissa joiden rajat ja puolustuksen se takaa:

Japani, Etelä-Korea, Israel...

Ryssät eivät takaa minkään maan rajoja, heille sopimukset ovat vain paperia.

Yhdysvalloilla on myös tukikohtia maissa joiden puolustus on suurelta osin Yhdysvaltojen tukemaa ja joiden hallitukset katsovat Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon positiiviseksi asiaksi (ainakin epävirallisesti). Monet maat hyväksyvät myös tukikohtia molemminpuolisten etujen nimissä:

Esimerkiksi useimmat Persianlahden maat.

Yhdysvalloilla on myös tukikohtia maissa joissa totalitäärinen tai uskonnollinen valta on vaihtunut vähän vähemmän julmaan ja nämä maat eivät vielä itse kykene järjestämään sisäistä turvallisuuttaan. Maat eivät vaadi Yhdysvaltoja vetämään joukkojaan, vaan tukikohdat suljetaan yhteisymmärryksessä.

Afganistan, talebanin takapajuisen, väkivaltaisen ja uskontopohjaisen vallan päättymisen jälkeinen jonkin lainen islam-demokratia tarvitsee Yhdysvaltojen armeijalta tukea ja koulutusta. Afganistanilaisten enemmistö haluaisi elää rauhassa, modernimmassa ja vähemmän uskonnollisessa maassa mitä lastentappajien taleban tarjoaa väkivallalla. Kun Amerikkalaisjoukot vedetään pois maassa saattaa puhjeta sisällissota ja me "voitamme" taas satoja muslimipakolaisia.

Irakin uusi shia-enemmistöön pohjautuva hallitus ja enemmistö Irakilaisista hyväksyivät Yhdysvaltojen läsnäolon ja ovat erittäin tyytyväisiä että Saddamin vaellus telluksella sai väkivaltaisen lopun. Saddamin sunni-muslimit, varsinkin vanhoilliset wahhabit, eivät ajattele samoin, mutta ovat vähemmistö. Yhdysvallat vetäytyi Irakista sopimusten mukaisesti jättäen taakseen koulutetummat joukot, mutta kuten islamissa aina sunni- shia tappaminen jatkuu.

Jotkut Yhdysvaltojen sotilastukikohdat ovat enemmän kiisteltyjä ja vähemmän haluttuja, kuten Guantanamo Bay. Toisaalta Kuubankin kommunistijohto haluaisi paremmat suhteet Yhdysvaltoihin, varsinkin kaupan ja turismin muodossa. Yhdysvallat ei siis ole heille suuri saatana, vaan talousmahti johon halutaan paremmat välit.

Ryssäläisiä tukikohtia ei perusteta minkäänlaisten kansan valitsemien johtajien sopimuksilla tai minkään maan kansalaisten hyväksynnällä. Ne ovat aina osa sortoa ja miehitystä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

:D

Luemme selvästi eri lehtiä. Tai ainakin tulkitsemme lukemaamme eri tavalla.
En sanoisi, että Lähi-Idässä ollaan erityisen tyytyväisiä nykyään. Ellet tarkoita Yhdysvaltain liittolaisdiktatuureja?

pekka numminen

Lähi-Idän maat, suhde Yhdysvaltoihin:

Turkki. NATO:n jäsen, itsenäinen maa joka saa Yhdysvalloilta poliittista ja sotilaallista tukea. Ei ainakaan USA vastainen maa.
Syyria. Oppositio saa suoraa ja epäsuoraa tukea Yhdysvalloilta. Oppositio ei ole ainakaan suurimmalta osalta USA vastainen.
Jordania. Yhdysvaltojen perinteinen epävirallinen liittolainen. Saa Yhdysvalloilta takeet itsenäisyydestä, rajoista ja erityisesti tukea ääri-muslimeja vastaan.
Irak. Saddamin (sunni/diktaattori) kaatumisen jälkeen Shia-hallitus on nojannut Yhdysvaltoihin sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden rakentamisessa. Shia enemmistö avoimesti tuki Saddamin kaatamista, kuten myös pohjoisen kurdit. Yhdysvaltojen jonkinlainen liittolainen?
Saudi-Arabia. Mikä maa maksoi (ja oli suunnittelemassa) Persianlahden sodan 1? Aikaisemmin Neuvostoliiton, nykyään Iranin (shiojen) ja varsinkin sisäisten ääri-ryhimen vastustamista varten USA:n liittolainen. Saudi-suku turvaa Yhdysvaltoihin Al-quadeja vastaan. Suku on pahin (Osama bin Laden).
Kuwait, Bahrain Qatar. Pienet öljymaat Saudi-Arabian ja Iranin välissä. Käyttävät yhdysvaltoja keinona pysyä erossa näistä kahdesta ja turvatakseen öljykuljetukset. USA:n liittolaisia.
Omar. Keskittyy olemaan omassa rauhassa, epäsuorasti Yhdysvaltojen liittolainen.
Jemein. Jatkuva sisällissota ääri-muslimeja vastaan, jotka saavat Saudi-Arabian ääri-muslimeilta tukea. Tarvitsee Yhdysvatlojen apua pysyäkseen pinnalla.
Egypti. Yhdysvaltojen liittolainen jo vuosien takaa. Yhdysvallat maksaa suoraa rahallista tukea maan vaikutusvaltaiselle armeijalle.
Libanon. Maan itsenäisyys ja olemassaolo perustuu ulkopuolisten suurvaltojen tukeen. Tarvitsee Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa pysyäkseen mahdollisimman paljon erossa Syyrian ja Israelin sodista. Yhdisvallat oli neuvottelemassa Israelin ja Syyrain ulos Libanonista.
Iran. Khomeinille Yhdysvallat oli suuri saatana, mutta maan nuoriso haluaisi elää pakanain lailla ja asua satanistisessa lännessä.

Eli vaikka tietysti suuri (ei suurin) osa muslimeista vihaa ja vastustaa ei-muslimeja ja Yhdysvaltoja, niin Lähi-Idän valtioiden johtajat eivät oman etunsa takia tee näin. Maissa toimivat wahhabit/salafistit vastustavat erityisesti kaikkia INDIFELEJÄ ja rahoittavat terrorismia ja tekevät terrori-iskuja (doh!), ja vaikka heitä on prosenttuaalisesti suuriakin määriä, niin maltillisempi väestö tukeutuu länsimaihin, jotta saisivat elää edes vähän vapaammin.

Jos uskot että esimerkiksi Iranin nuorison enemmistö vastustaa Yhdysvaltoja enemmän kuin Iranin teokratista islam-diktatuuria, niin voit toki vapaasti uskoa näin, usko kun ei ole järkiperäistä.

Jokainen Lähi-Idän muslimimaa on jonkin asteinen paskanistan, josta uidaan ja veneillään Euroopaan valkoisen miehen vallan alle (takaisin). Jos vähemmistö ei kiusaa enemmistöjä > pakolaisia, niin enemmistö kiusaa vähemmistöjä > pakolaisia. Tai sitten kaikki kiusaavat kaikkia > paljon pakolaisia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nonnih ja terve taas. Ensinnä kiitokset pitkästä kommentistasi, olet nähnyt vaivaa. Arvostan sitä.

Yritän selittää omia mietteitäni esimerkin kautta, sitä, miksi pidän erilaisten näkökulmien esiin nostamista tärkeänä.

Nuorimmaisellani (hra 7 v.) on vesirokko. Nyt, kun hän jaksaa istua ja kaipasi puuhaa, annoin luvata pelata tietokoneella jonkin aikaa. Hän valitsi zombi-pelin. Tiedät tietenkin, että zombit syövät ihmisiä.

Kesken pelaamisen hän sanoi "Äiti katso, zombeilla on telkkareita!"

Kysyin mahtavatko zombit paljon katsella telkkaria.

Hetken mietittyään hra 7 v. tuumasi: "Varmaan ne katsoo elokuvia kun luulee niitä ruokaohjelmiksi."

Voitko nyt sanoa, että zombit olisivat omasta näkökulmastaan väärässä pitäessään elokuvia ruokaohjelmina?

Minusta se oli hieno oivallus pojaltani.

Kaarina Piipponen

En ole tähän Ukrainan tilanteeseen niin perehtynyt, että voisin siitä paljonkaan kirjoittaa. Joten linkitän muiden henkilöiden näkemyksiä asiasta ja myös Venäjästä.

http://jaripetri.munblogi.com/2014/03/20/rauhan-no...

http://travellerism.wordpress.com/

http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/523/puolus...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mainitsin tuossa bloggauksessa "Hyvänä puolena voi pitää sen mahdollisuuden syntyä, että Yhdysvaltain ja Eu:n talouspakotteiden seurauksena Venäjä yhdessä BRICS-maiden kanssa kehittää - on pakko - Wall Streetista irrallisen rahoitusjärjestelmän. Latinalaisen Amerikan maat saattavat liittyä mukaan."

Tänään otsikoidaan "Putin eyes Russia credit card system after Western sanctions". Jutussa kerrotaan Putinin suunnittelevan oman kansallisen luottokorttijärjestelmän luomista Japanin ja Kiinan malliin.
http://news.yahoo.com/russia-create-own-national-p...

--------
Reuters kertoo Ukrainan nostavan kaasun kuluttajahintaa 50% tyydyttääkseen IMF:n toiveita. Samaan aikaan luonnollisesti leikataan palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa.
http://www.reuters.com/article/2014/03/26/us-ukrai...

--------
Amerikan väestö ei pidä Venäjää isona uhkana tai vastustajana huolimatta poliitikkojen puheista, osoittaa Pew Research Center.

Amerikkalaisten mielestä Yhdysvaltain ei pitäisi liikaa sekaantua Ukrainan asioihin. Sotilaallinen sekaantuminen eritoten ei saa kannatusta.

"Concerns about Russia Rise, But Just a Quarter Call Moscow an Adversary
Public Remains Wary about U.S. Involvement in Ukraine"
http://www.people-press.org/2014/03/25/concerns-ab...

Toimituksen poiminnat