KissanKulmasta

Ukraina harhautuksena ennen eurovaaleja

Kovin on tempoilevaa politiikka näinäkin päivinä. Päivän pelko-uutisissa Ukrainan tilanne on lietsottu Viikon Kriisin kautta Kuukauden Kauhu-uutiseksi puuttumatta sen kummemmin ristiriitaisuuksiin ja yleisesti ottaen useimpien osapuolien järjenvastaiseen käyttäytymiseen.
Tuskinpa tästä silti mitään seuraa - paitsi ukrainalaisille, jotka on jo myyty kv. sijoittajille ja IMF:n talouskuriohjelman kautta rahamiesten saamisten maksamiseksi.
Poliitikot vain huutavat peittääkseen sen, että itsepä kriisin aiheuttivat.

Varmemmaksi vakuudeksi NSA:n johtaja kenraali Keith Alexander  edistää lakialoitetta, jolla journalistien suut voidaan tukkia. Hallinnon väärinkäytöksistä ei sovi kertoa.

 
Taustaa:

Ukrainalaiset tunsivat aiheellista tyytymättömyyttä vaaleilla valittuun Janukovichin hallitukseen sen korruptoituneisuuden takia ja ryhtyivät mielenilmauksiin. Mielenilmauksia käytettiin hyväksi.

Mielenilmaisijoiden "selän takaa" sekaan ilmestyivät Yhdysvaltain ja EU:n rahoittamat oppositioryhmät, samat, joiden äärioikeistolaisista (uusnatsistisista) piirteistä  europarlamentti ilmaisi huolensa 2012. Mikä tekee vähintäänkin outoja niiden poliitikkojen väitteistä, jotka ovat sanoneet Ukrainan tapahtumien olleen yllätys.

Rakennukset paloivat, (ilmeisesti opposition so. nykyisen hallituksen palkkalistoilla olleet) tarkka-ampujat napsivat väkeä hengiltä ja aseistautuneet ryhmät käväisivät Ukrainan parlamentissa kertomassa toiveensa hallituksen vaihtamisesta. Suostuttelu aseilla tehosi ja tilalle tuli rosvoparoneista ja äärioikeistolaisista koottu, entisen kanssa yhtä korruptoitunut mutta entistä väkivaltaisempi hallitus.
Demokratian edistämisen hengessä kommunistinen puolue kiellettiin.

Venäjä reagoi rajanaapurin tapahtumiin tuomalla Ukrainaan sen määrän joukkoja, jonka Venäjän ja Ukrainan vuonna 1997 solmittu sopimus salli. Länsimedian termein: Venäjä miehitti Ukrainan. Washington syytti Venäjää Ukrainan asioihin sekaantumisesta.
Krimi ilmoitti aikeistaan pitää 16. maaliskuuta kansanäänestys siitä, liittyykö pääosin venäläisetninen, autonominen Krimi Venäjään.

Yhdysvaltain presidentti Obama kertoi kantanaan, että edustuksellisessa ja toimivassa demokratiassa kansanäänestykset ovat kansainvälisen lain vastaisia. Liekö Obaman kannanottoon vaikuttanut Yhdysvalloissa kerättävä nimilista? Yhdysvalloissa nimittäin kerätään nimilistaa, jossa allekirjoittaneet vaativat kansanäänestystä Yhdysvaltain epäonnistuneen liittovaltion liittämisestä Venäjään.

 
Nyt:

Tällä viikolla Washington vaatii Venäjää sekaantumaan Ukrainan asioihin ja estämään Krimin vaaleilla valitun hallituksen kaavaileman kansanäänestyksen. Toisin sanoen Washington vaatii Venäjää tukahduttamaan Krimin itsenäisyydenilmaukset Yhdysvaltain kansallisten intressien takia. Kansalliset intressit ovat useimmiten yhtä kuin amerikkalaisten yritysten intressit.

Ei nyt roikuta menneessä ja muisteta, että Kosovon ja Serbian tapauksessa Yhdysvallat ei antanut Serbian äänestää Kosovon itsenäistymisestä. Ei takerruta edes siihen, että britit eivä osallistu Skotlannin kansanäänestykseen Skotlannin irtautumisesta. Eikä siihen, että Yhdysvaltain laki kieltää avustamasta aseellisen vallankaappauksen kautta valtaan nousseita hallituksia - ei sitä lakia ole koskaan noudatettu.

Muut demokratian esitaistelijat eli G7 (Yhdysvaltojen lisäksi Kanada, Italia, Ranska, Saksa, Japani. Iso-Britannia) ovat ilmoittaneet yhdessä Euroopan neuvoston ja Eu-komission kanssa, etteivät hyväksy kansanäänestyksen tulosta. Tässä ollaan sentään linjassa entisen kanssa: EU:ssa ei ole hyväksytty yhdenkään kansanäänestyksen tulosta, joka on Brysselin päätösten vastainen.

Edustuksellinen demokratia on muodollista demokratiaa, jossa kansan tahdon ilmaisujen määrää on rajoitettu 4-5 vuoden välein pidettäviin vaaleihin, jolloin se ei pääse häiritsemään taloudellisen ja poliittisen eliitin tekemien, kansan etujen ja tahdon vastaisten päätösten implementoimista.

Yhdysvallat vaikuttaa haluavan paitsi Venäjän ulos G8:sta, mieluummin Suomen ehdotetun kuntaliitos-äänestysmallin, jossa isompi Ukraina saa päättää, liitetäänkö pienempi Krimi isompaan Ukrainaan. Jos tähän ei suostuta, Yhdysvallat on valmiina aseelliseen väliintuloon sekä taloudellisiin pakotteisiin.

 
Taloudelliset pakotteet ja aseellinen väliintulo

Taloudellisten pakotteiden kanssa tulee kyllä ongelmia. Yhdysvaltain taloudelliset pakotteet vahingoittaisivat sen pikku apulaisia Euroopan unionissa, jonka jäsenmaiden talous on euron ja EKP:n väärin painotetun mandaatin takia jo valmiiksi retuperällä. Yhdysvalloille se tavallaan kyllä sopii, ei silti.

Kaksi kolmesta saksalaisesta ei hyväksy Venäjää vastaan suunnattuja pakotteita.

Saksa, Ruotsi, Ranska ja moni muu maa on myynyt Venäjälle aseistusta. Tuskin haluavat yhtyä Yhdysvaltain pakotteisiin, koska se tekisi ikävän loven kansantalouteen. Kuten pragmaattinen ranskalainen, puolustusministeriön puhehenkilö Pierre Bayle suvaitsi: "Toisaalta on Ukraina ja toisaalta ranskalais-venäläinen yhteistyö."

Aseteollisuus  o n  oleellinen osa globaalia kapitalismia. Kriisiuutisointi kasvattaa halukkuutta kasvattaa puolustusmenoja, ja median uutisointiin taas vaikuttaa sen omistus: pankit, vakuutusyhtiöt, aseteollisuus...

Euroopasta myydään Venäjälle aseiden ohella autoja, taloja, komponenentteja, viihdettä ja
muuta sälää. Yhdysvalloille Venäjä ei ole niin tärkeä kauppakumppani, vaikka John Deere, Ford Motors, McDonald´s ja Pepsico siellä kauppaa tekevätkin. Suomelle taas suunnitellut viisumi-rajoitukset tietävät matkailutulojen menetyksiä. Varojen jäädyttäminen vaikuttaa monenkin tahon kaupankäyntiin ja sitä kautta maailmantalouteen.

Ison-Britannian ikioma verokeidas Lontoon City ei takuulla halua luopua kauttaan kulkevista tai pankeissaan säilytetystä rosvoparonien rahasta. Ison-Britannian hallitus on tukena, kuten viime viikolla julkisuuteen BBC:n kautta tullut Downing Streetin asiakija osoittaa.

Nämä kaikki ovat maita, jotka ohjailevat EU:n päätöksiä. EU ei siis voi lähteä mukaan Yhdysvaltain haluamiin taloudellisiin pakotteisiin - ellei Yhdysvallat painosta sotilaallisesti. Tähän sillä on hyvät mahdollisuudet, koska osa sen lähes 900 sotilastukikohdasta 153:ssa maassa on Euroopassa.

Poliitikot huutakoot. Markkinoita ei sovi häiritä - ainakaan ennen kuin se tehdään tavalla, joka lisää myyntiä. Nyt rupla on devalvoitunut. Venäjän vientiä se auttaa, muita ei.

Mielenkiintoisena sivujuonteena: I am a Ukrainian -video, jossa Juliaksi kutsuttu naishenkilö puhuu, on mahdollisesti Larry Diamond -tuotantoa. Larry Diamond tuotti Kony 2012-
"dokumentin" ja Syyrian tilannetta kuvaavan Danny-boy -videon. Larry Diamond saa rahoitusta Yhdysvaltain hallinnon rahoittamilta NED:ilta ja muutamalta muulta taholta http://rt.com/shows/the-truthseeker/ukraine-war-ngo-documents-726/

Kommentti:

Jos Ukrainan tilanne jotain osoittaa niin sen, että tarvitsemme välttämättä parempia mekanismeja poliitikkojen ja taloudellisten eturyhmien päätöksenteon kontrolloimiseksi sekä vahinkojen minimoimiseksi. Sotaa, rauhaa, taloutta ja sosiaalipolitiikkaa ei, todistusaineiston perusteella, ole järkevää jättää poliitikkojen päätettäväksi.

Ajoittain olen jopa pohdiskellut, aiheuttivatko poliitikot Ukrainan kriisin tahallaan ohjatakseen huomion pois omista epäonnistumisistaan Eu:n luotsaamisessa. Kun kerran vaalitkin on tulossa, niin parempi että äänestäjät miettivät Ukrainassa olevaa Eu:n kotinatsihallitusta kuin Eu:n poliittisten päättäjien Euroopassa aikaan saamaa katastrofaalista taloudellista ja sosiaalista tilannetta.

 
Pääasialliset lähteet
  :

Veterans Today - Kevin Barrett: USA seeks to join Russian Federation
http://www.veteranstoday.com/2014/03/11/putin4prez/

CNBC: G-7 leaders say they won´t recognize results of Crimea referendum
http://www.cnbc.com/id/101481678

AP: Senate panel advances tough sanctions on Russia
http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/senate-bill-proposes-tough-sanc...

Euroopan parlamentin hyväksytty julkilausuma
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-20...

EuObserver: Two out of three Germans reject sanctions on Russia
http://euobserver.com/tickers/123451

Defence News: Amid Ukraine crisis, EU plays it safe
http://www.defensenews.com/article/20140308/DEFREG01/303080018/Amid-Ukra...

New York Times: Western businesses in Russia, watchful and wary
http://www.nytimes.com/2014/03/08/business/international/western-busines...

The American Interest: Coping with Crimea, in Ukraine and beyond
http://www.the-american-interest.com/articles/2014/03/06/coping-with-cri...

The Gulf News: Global military spending is now an integral part of capiltalism
http://gulfnews.com/opinions/columnists/global-military-spending-is-now-...?

ZeroHedge: Chairman of Joint Chiefs: US ready for "military response" in Ukraine
http://www.zerohedge.com/news/2014-03-12/chairman-joint-chiefs-staff-us-...

Ria Novosti: US Congress pushes for expelling Russia from G8 and imposing sanctions
http://en.ria.ru/world/20140312/188347928/US-Congress-Pushes-for-Expelli...

Press TV - Finian Cunningham: West lie machine, incompetent and bankrupt. (Tämän artikkelin kielikuvien herättämille mielikuville nauroin pitkään ja sydämellisesti)
http://www.presstv.ir/detail/2014/03/09/353951/west-lie-machine-bankrupt/

Sott.net: NSA chief pushes for laws to silence journalists
http://www.sott.net/article/275309-NSA-chief-pushes-for-laws-to-silence-...
 
Kuka on kukin Ukrainassa 
http://www.globalresearch.ca/whos-who-in-ukraines-new-semi-fascist-gover...

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schroeder pitää Ukrainan tilannetta EU:n syynä
http://alethonews.wordpress.com/2014/03/10/eu-responsible-for-crimea-sit...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aiemmin tässä blogissa Ukrainasta:

Amerikkalaisdiplomaatti: EU voi painua v***uun (vanhin)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1601...

Ukrainan vientituotteet: kapinauutiset ja prostituutio
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1621...

Kyiv Post: Ukrainan uusi hallitus ammuskelun taustalla?
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1623...

Sumutustarinoita: Ukraina, EU ja oikutteleva rahapussi
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1624...

Moni pyrkii osingoille Ukrainasta
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1624...

Ukraina voimallisen myynninedistämisen kohteena (uusin)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1626...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putinistienne esiinmarssi jää eurovaaleissa paljon odotettua vaisummaksi Ukrainan takia - sen verran hyvää tässä tilanteessa on. Putinilla on paksu lompakko, mutta ihan kaikkeen ei hänkään pysty.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Haitanneeko tuo? Eurovaalien jälkeen on muita vaaleja.
Yhdysvalloissa on meneillään Putin for President -kampanja. US-hallinnon taholta kerrotaan vastatun, että Putin ei voi olla ehdokkaana Yhdysvalloissa koska ei syntyperäinen amerikkalainen.
Äkkiäkös hän väärennyttää propuskat, jotka todistavat hänen syntyneen Hawaijilla. (sarkasmivaroitus)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aika taitavaa stalinistista propagandaa tämä blogisi. Totuuksia hyödynnetään tarkoitushakuisesti saaden aikaiseksi todellisen totuuden vastaisia johtopäätöksiä.

Kuinka voit vakavissasi rinnastaa vaikkapa Skotlannin jossain vaiheessa tulevan kansanäänestyksen itsenäisyydestä Krimillä tulevaan farssiin?

Skotlannin äänestystä on valmisteltu vuosikausia ja siitä on debatoitu kauan eri tahoilla. Vaalit tulevat kaiken todennäköisyyden mukaan olemaan rehelliset ja avoimet ja kysymyksen asettelu on looginen.

Krimillä päätettiin viikko sitten järjestää vaalit eikä äänestyslistoja ole edes olemassa. Kysymyksen asettelu tulee olemaan "kyllä vai kyllä" eikä äänestysvilkkaus vaikuta tuloksen tulkintaan. ETYJ tarkkailjoita ei päästetä maahan, Suomen edustajana tulee olemaan Johan Bäckman.

Jos edes jollain tasolla haluat esittää itsesi puolueettomana ja totuuteen pyrkivänä analyytikkona, niin älä sitten lankea tuohon stalinistiseen hömpötykseen, vaan totea siitäkin tosiasiat aivan reilusti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Kuinka voit vakavissasi rinnastaa vaikkapa Skotlannin jossain vaiheessa tulevan kansanäänestyksen itsenäisyydestä Krimillä tulevaan farssiin?"

- Minä rinnastan periaatteellisen suhtautumisen kansanäänestyksiin.

"Krimillä päätettiin viikko sitten järjestää vaalit eikä äänestyslistoja ole edes olemassa. Kysymyksen asettelu tulee olemaan "kyllä vai kyllä" eikä äänestysvilkkaus vaikuta tuloksen tulkintaan. ETYJ tarkkailjoita ei päästetä maahan, Suomen edustajana tulee olemaan Johan Bäckman."

- Tämä on luonnollisesti "ihan eri asia", kuin Lissabonin sopimuksesta (vain muutamassa EU27-maassa järjestetty) kansanäänestys, jossa äänestys uusittiin kunnes sopimus hyväksyttiin. Se sopimus, mistä nimeä ja muutamaa sanaa muuttamalla "saatiin säästettyä 95 prosenttia".

Kenties Eu-määrärahoihin pitäisi lisätä momentti, että pääsevät opiskelemaan kustannustehokkuutta Krimille? (sarkasmivaroitus)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole huomannut, että kukaan Krimin "vaaleja" kyseenalaistava olisi yleisesti ottaen tai periaatteellisesti vastustamassa tai kyseenalaistamassa kansanäänestysten järjestämistä merkittävistä kysymyksistä. Rinnatuksesi perustuu siis olkiukkoon.

Lissabonin sopimus on yksi sopimus Euroopan Unionin maiden kesken ja jotkut maat edellyttivät perustuslakinsa mukaisesti sellaisesta kansanäänestystä. Kansan ääni kuului sitten kyseisten maiden painoarvon mukaisesti siten, että sopimusta jouduttiin rukkaamaan. Olisihan se kansa sittenkin voinut sen tyrmätä, mutta hyväksyi kuitenkin. Miksi et kunnioittaisi kansan tahtoa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #9

Periaatteellisesti kansanäänestyksiä kannattavan pitäisi antaa Krimin järjestää äänestyksensä.

Kansanäänestysten tulisi kuulua normaaliin poliittiseen menettelyyn joka maassa.

Lissabonin sopimusta ei mainittavasti muuteltu kuin yksittäisten termien osalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Kansanäänestyksen pitää olla aito sekä vaihtoehtojensa että kattavuutensa osalta. Viikossa ei kattavuus toteudu ja "vaihtoehdot" ovat manipuloituja.
Miksi esimerkiksi ETYJ:n tarkkailijoita ei haluta päästää maahan?

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Kuikka;"Aika taitavaa stalinistista propagandaa tämä blogisi. "

Voisitko yhtään selvittää tuota luokitteluanne, jota käytätte, kun jonkun blogi-teksti ei osu arvomaailmanne kanssa yksiin? Siis millä kriteerillä se on STALINISTISTA, tai KOMMUNISTISTA tai MARXILAISTA? Onkohan teillä vielä muitakin luokkia? Minkälainen ero on esim. kommunistisella ja stalinistisella propagandalla? Kun vähättelet, "aika taitavaa", niin miten tästä blogista saisi "hyvin taitavaa" tai "suurenmoista" asteikollasi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommunistisesta tai marxilaisesta en ole maininnut mitään. Stalinistisuus kuvaa esitystapaa, jossa poimitaan siteeksi tosiasioita ja yhdistellään niitä sitten omien tarkoitusperien mukaisesti siten, että totuus saadaan käännettyä päälaelleen. Hyvä vertailu on Eestin kansanäänestyksellä varmistettu liittyminen Neuvostoliittoon. Sekin oli puhtaan stalinistisesti järjestetty. Jopa vaalien tulos julistettiin ennen uurnien sulkeutumista.
Tässä on kyse samanlaisesta menettelystä.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Nyt pohditaan vain tuota Krimin tilannetta mutta Kieovan tapahtumia ei haluta tutkia ja se sentään on tähän johtaneen tilanteen ratkaiseva tekijä. Usa ja eu eivät ole halukkaita että noita asioita tuotais esille

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tällaisenkin infon lukaisin snipereista. Mielestäni hyvin linjassa sen kanssa että Venäjä on vaatinut tutkimuksia asiasta mm Euroopan neuvostossa.

Former chief of Ukraine’s Security Service has confirmed allegations that snipers who killed dozens of people during the violent unrest in Kiev operated from a building controlled by the opposition on Maidan square. Shots that killed both civilians and police officers were fired from the Philharmonic Hall building in Ukraine’s capital, former head of the Security Service of Ukraine Aleksandr Yakimenko told Russia 1 channel. The building was under full control of the opposition and particularly the so-called Commandant of Maidan self-defense Andrey Parubiy who after the coup was appointed as the Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine, Yakimenko added. Furthermore the former security chief believes that Parubiy has been in contact with US Special Forces that could have coordinated the assault. http://rt.com/news/ukraine-snipers-security-chief-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Former chief of Ukraine’s Security Service"

No kyllä se sitten on totta kun kerta "KGB" niin sanoo!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #16

Saivat tiedon CIA:lta (sarkasmivaroitus)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuulostaa ihan uskottavalle. Odottelen kuitenkin useampia tutkimustuloksia ennenkuin naulaan kantani kiinni.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muistin juuri, mikä mielen pohjalla muistisirpaleena kaiversi. A.Breivik kertoi Norjan poliisille olleensa "koulutuksessa" Valko-Venäjällä, ja tuolloin oli puhetta myös yhteyksistä erinäisiin "järjestöihin" Ukrainassa, Tsetseniassa ja eri -staneissa. Poliisi ei uskonut, muistelen.

Osa "järjestöistä" oli/on Venäjän vastaisia, osa ei, osa ilm. valtiollisia aikuisten miesten viitta- ja tikarileikkikerhoja. Tai no - erottanevatko itsekään enää kuka missäkin ja kenen kanssa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #52

Järjestöjen ohella käytetään myös ns turvayritysten ammattilaisia ja joku viikko sitten raportoitiin n 300 palkkasotilaan saapuneen Kiovaan ja suunnanneen sittemmin Donetskiin. Sotilaat ovat Greystone Limitedin palkkalistoilla joka puolestaan on surullisenkuuluisan Blackwaterin aka XE Services LLCin ja vuodesta 2011 Academi LLCn alihankkija. Sitä en tiedä kuka nyt on toimeksiantaja.

Janne Hilden

Erikoista, että USA:lla on oikeus sponsoroida hallituksenvastaisia mielenosoituksia ja aseellista vallankaappausta itsenäisessä valtiossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi väität, että sillä olisi moinen oikeus?

Janne Hilden

Ei olekaan, saati tukea rahallisesti tätä uutta Ukrainan hallintoa. 1 miljardin tukemispäätöksen tekee jenkit omien lakiensa vastaisesti.

"...restricts assistance to the government of any country whose duly elected head of government is deposed by military coup or decree,...)

http://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:U...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Kyseessä ei ollut "military coup", vaan kansannousu korruptoitunutta diktaattoria vastaan. USA:n perustuslakikin jo määrää, että kansan velvollisuus on syöstä vallasta moinen hallitus. Jos USA uutta hallitusta avustaa, se tekee sen siis oman perustuslakinsa hengessä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #20

Aseveikot parlamentissa vaatimassa hallituksen vaihtoa menisi kyllä kategoriassa "military coup" sikäli kuin se sopisi paremmin Yhdysvaltain piirustuksiin.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #20

Kuikka:" ...korruptoitunutta diktaattoria"...
Todellisuudessa ...demokraattisesti valittua valtion päämiestä...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #39

... josta tuli korruptoitunut, mutta ei välttämättä ihan diktaattori.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Puheista huolimatta Krimin kansanäänestys ei ole laiton, eikä sen kummemmin laillinenkaan, sillä vastaavasta on jo olemassa Kansainvälisen tuomioistuimen ennakkopäätös Kosovon kansanäänestyksen osalta. Toki kuitenkin Krimin kansanäänestys on ristiriidassa Ukrainan perustuslain kanssa.

EU:n sotilastiedustelun mukaan Venäjän intressit Krimillä ovat sekä sotilaalliset, että taloudelliset. Venäjällä on suunitelmissa kaasuputken rakentaminen Mustalle merelle ja Krimin rannikko olisi alueella sopivin tälle hankkeelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kosovossa järjestettiin kuitenkin kansainvälisessä valvonnassa aito ja reilu äänestys. Krimillä se on viikkoa aiemmin kyhätty farssi, joka on rinnastettavissa Eestin äänestyspäätökseen liittyä Neuvostoliittoon 40-luvulla. Toivoisin kovasti, että tällaiset rinnastukset lopetettaisiin tykkänään, koska niiden tarkoitus ei ole valottaa todellisuutta, vaan suoltaa propagandaa.

Vierastan pääsääntöisesti tuota nykyajan mantraa taloudellisten syiden merkityksestä sodille ja suurvaltapolitiikalle. Osana se usein saattaa olla rikkana rokassa, mutta varsinaisena kantavana voimana imperialismille on pelkkä alueellisen vallan tavoittelu. Mitäpä se Venäjäkään kaasuputkesta Mustalle Merelle hyötyisi, jos se joutuu kauppasaartoon sen vuoksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ukrainan tai Krimin suhteen en ota kantaa puoleen tai toiseen, sillä en tunne asiaa tarkemmin ja vierastan propgandaa. En myöskään kykene näkemään tulevaisuuteen enkä päättelemään, mikä lopulta olisi parasta Ukrainan alueella asuville ihmisille - lähentyminen EU:n suuntaan vaiko vaihtoehtoisesti lähentyminen Euraasian talousliiton suuntaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä hieman käytännön demokratiaa. Joukko maita kehottaa Venäjää lopettamaan kansanäänestyksen tukemisen.

"We, the leaders of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, the United States, the President of the European Council and the President of the European Commission, call on the Russian Federation to cease all efforts to change the status of Crimea contrary to Ukrainian law and in violation of international law. We call on the Russian Federation to immediately halt actions supporting a referendum on the territory of Crimea regarding its status, in direct violation of the Constitution of Ukraine..."

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/03...

Mitä sitä suotta krimiläisiltä kysymään, haluavatko äänestää. Tai ukrainalaisilta, mitä mieltä he ovat.

Käytännössä, toimimalla näin G7-maat tukevat Ukrainan Svoboda-hallitusta, joka haluaa lakkauttaa Krimin autonomian. Samalla autetaan ahdistelemaan Ukrainan etnisiä venäläisiä ja muita vähemmistöjä, hyväksytään ahdistelu. Miten tämä sopii yhteen Eu:n julkilausuttujen periaatteiden kanssa, joiden mukaan vähemmistöt ovat tasa-arvoisia ynnä suojelukohteita?

Miksi ei Merkel vain sano, että Saksa ei osallistu Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin - kuten Japani teki? Loppuisi koko höperehtiminen siihen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pikemminkin niin päin, että Ukrainan intressit määräsivät osan aiempia tapahtumia. Ukrainalle Venäjä on ollut suurin kauppakumppani. EU:n kanssa solmittavaksi suunniteltu "vapaakauppasopimus" olisi saattanut sotkea ehtoineen kauppaa Venäjän kanssa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

En ole nähnyt sen enempää länttä kuin itääkään rehellisenä mallioppilaana kansanäänestysten järjestämisessä enkä missään muussakaan. Se rooli on tainnut kuulua liian pitkään Suomelle.

Nyt on taas fraasinomaisesti viljelty, että olemme valinneet lännen ja Euroopan.

Ollaan sitten aidosti eurooppalaisia ja aletaan mekin niskuroimaan. Ei kun tavaraa Venäjälle kauppaamaan. Poliitikot voivat sitten selitellä kuten eurooppalaiset kolleegansa, että voi voi...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Söyringin kirjoitus vaikuttaa ihan loogiselta kun seuraa EU:n ja USA:n kiinnostusta solmia kauppasopimuksia Ukrainan kanssa jonka hallinnon legimiteetti vaikuttaa nyt kyseenalaiselta. Venäjän vahva reagointi olisi siten helpommin ymmärrettävissä. Saas näkee koska Ukrainassa järjestetään kansanäänestys vai kysytäänkö mitään kun maa putsataan lopustakin kansallisomaisuudesta kuten Suomi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kuinkahan minulla on mielessä se että Krimillä ei istu tällä hetkellä se sama vaaleilla valittu hallinto vaan venäläismielisten asevoimin istutettu.

Eikös ainakin Krimin uusi "pääministeri" Sergei Aksjonov vaihdettu venäjämielisten aseellisen vallankaappauksen yhteydessä aidoilla vaaleilla valitun Anatoli Mohilijovin tilalle? Samalla koko vaaleilla valittu Krimin hallitus vaihdettiin.

Nyt jos tämä poppoo tekee kansanäänestyksen jossa ei ole edes vaihtoehtona säilymistä Ukrainan osana, niin kyseessähän lienee valtiopetos ja vallankaappaus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kyiv Post: "According to the document, the referendum ballot paper will contain two questions:

1. Do you support Crimea's reunification with Russia?

2. Do you support the restoration of the Constitution of the Crimean Republic dated 1992 and Crimea's status as a part of Ukraine?

The question which gets most votes will be seen as a direct expression of the will of the population of Crimea, the document reads."

Kyiv Post: Crimean parliament speeds up referendum, introduces questions about joining Russia
http://www.kyivpost.com/content/ukraine/crimean-pa...

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Minkkinen siis valehtelee päin naamaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #40

Vanhanen voisi mennä lautakasan taakse häpeämään kommenttiaan.

Äänestyslipussa pyydetään laittamaan rasti toiseen seuraavista ruuduista:

* Tuetteko Krimin liittymistä Venäjän federaatioon Venäjän federaation osana?

* Tuetteko vuoden 1992 Krimin perustuslain palautusta ja Krimin asemaa Ukrainan osana?

Jälkimmäinen vaihtoehto voi kuulostaa ei-vaihtoehdolta, mutta Kyiv Postin mukaan mainittu perustuslaki julisti Krimin olevan itsenäinen valtio. Näin Krim myös tässä tapauksessa irtoaisi Ukrainasta ja päätyisi vähintään jollain tavalla Venäjän vaikutuspiiriin.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/krimin%20aane...

http://www.kyivpost.com/content/ukraine/two-choice...

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #41

Kyiv Post: "According to the document, the referendum ballot paper will contain two questions:

1. Do you support Crimea's reunification with Russia?

2. Do you support the restoration of the Constitution of the Crimean Republic dated 1992 and Crimea's status as a part of Ukraine?

seli, seli, seli

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #43

seli, seli itsellesi...:

Voters in Ukraine’s Russian-occupied Crimea who vote in the March 16 referendum have two choices – join Russia immediately or declare independence and then join Russia.

So the choices are “yes, now” or “yes, later.”

Asiassa ratkaisevaa lienee tuo vuosi 1992 jonka perustuslaki määräsi Krimille itsenäisyyden, mutta sen jälkeen 1998 vahvistettiin että Krimi on osa Ukrainaa autonomisena tasavaltana.

Vielä täsmennyksenä siis:
Do you support the restoration of the Constitution of the Crimean Republic dated 1992 and Crimea's status as a part of Ukraine?
- Eli kannatatko vuoden 1992 Krimin perustuslain palautusta (joka siis määräsi Krimin itsenäiseksi) ja tuon perustuslain määräämää tilaa Ukrainan osana (siis, itsenäinen - ei osana Ukrainaa)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

Koomisuutta lisääkin tuo kakkosvaihtoehdon epäloogisuus. Kuin kysyttäisiin: kannatatteko Suomen liittämistä osaksi Venäjää vai vuoden 1812 valtiosäännön palauttamista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #41

Ei Krimi välttämättä päätyisi osaksi Venäjää. Jokaisesta tienhaarasta aukeaa kulkuväyliä vaikka 360 asteen suuntiin ;)

Toin tuon Kyiv Postin täsmennyksen, koska on pyritty esittämään että äänestyslipukkeissa on vain Kyllä- ja Kyllä -vaihtoehdot.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #49

Niinpä, kansanäänestyksen tulos b-kyllän jälkeen ei ehdottomasti merkitsisi liittymistä Venäjään, jos Krimin tilanne olisi normaali. Nyt se on venäläismielisten asevoimien käsiessä jotka valvovat hallinnon tekemisiä niin päätös Venäjään liittymisestä tulee hallinnolta luultavasti maaliskuun viimeinen päivä. Tai siis vahvistus, sillä hehän ovat jo liittymisen ilmoittaneet.

Sen takia että tilanne ei ole normaali on kansanäänestyksen järjestäminen ellei laitonta niin vähintään poikkeuksellisen arveluttavaa ja moraalitonta. Ja laitontahan se Ukrainan lain mukaan on.

Tuo Kyiv Postin uutinen linkki sinulta oli 6.3 ja tuo minun kritiikkini perustui 7.3 päivättyyn uutiseen jolloin oli selvinnyt mitä tuo näennäisesti Ukrainan "osana" pysymisen vaihtoehto piti sisällään. Oliko tarkoitushakuista sinulta? Ainakin se upposi muutamaan lukijaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #56

Tahallista harhauttamista? Kaikkea sitä kuulee. Tämä on blogi, ei maksettu uutispalvelu, hallinnon tiedotuskontakti eikä mainostajien varassa oleva media. Täällä on tarkoitus keskustella, vaihtaa tietoja, verrata mielipiteitä ja ajatella ääneen. Kaikkia kuunnellaan, kaikkien (perusteltu) näkökanta huomioidaan ja kaikkia arvostetaan.

Mitä Krimiin tulee, en usko ennaltamääräämisoppiin. Jokainen päivä muuttaa asioita. Muiden tekemiset vaikuttavat kuhunkin toimijaan. Jokaisesta pisteestä maapallolla pääsee moneen suuntaan, erilaiset valinnat kuljettavat eri suuntiin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Et sitten ottanut mitään kantaa tuohon Krimin vallanvaihtoon :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #42

Minusta näyttää, että tällä hetkellä Krimin ja Ukrainan kanssa on parasta ennen kommentoimista tarkistaa, vieläkö samat hahmot ovat hallituksessa iltapäivällä kuin olivat aamupäivällä.
Sen verran vilkasta tuntuu vaihtuvuus olevan.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

"Ukraina perusti 60 000 sotilaan kansalliskaartin" Mihinkähän ne meinaa noita käyttää?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Venäjällä on parisataatuhatta miestä uusissa "sotaharjoituksissa" Ukrainan rajalla...

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Mitäs se kuuluu noihin "kansallis kaarteihin"? Tuommoiset eivät ole puolustusvoimia vaan enempi sisäiseen järjestykseen tähtääviä järjestöjä. Ettei vaan tulis oikean mielipiteen muokkaus porukoita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Meinaatko, että vastaavanlaisia, joita Krimillä on jo nyt ollut ennen tulevia "vaaleja"?

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #25

Saataapi olla. Olen hyvin epäilevä tommoisia vapaaehtoisia järjestyksenvalvonta joukkoja kohden. Nämä Kiovan nykyhallitsiat on tuotu esiin kuin he olisivat enkeleitä ja pienikin epäily heitä vastaan on kuin pyhäinhävästys. Noi asiat pitää tutkia, eikä vain jauhaa ropakandaa

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #24

Kansalliskaarti on monissa valtioissa toimiva vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Nimitys vaihtelee valtioittain: Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa nimi on Kodinturva (ruots. Hemskydd), Virossa Suojeluliitto (viroksi Kaitseliit) ja Yhdysvalloissa Kansalliskaarti (engl. National Guard). Suomessa kansalliskaartin tehtävää hoiti vuosina 1919–1944 suojeluskuntajärjestö ja vuodesta 1993 Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Kansalliskaartien jäsenet ovat siis vapaaehtoisia: he hankkivat perusvarustuksen monissa maissa omalla kustannuksellaan, valtio antaa aseet, ajoneuvot ja huoltotarvikkeet. Harjoituksiin kokoonnutaan viikonloppuisin ja joskus muinakin vapaa-aikoina.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalliskaarti

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #27

Mutta maassa on epämääräisiä johtajia niin tälläisiä joukkoja on helppo käyttää vääriin tarkoituksiin

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Ne epämääräiset johtajat syöstiin jo vallasta. Pääjehua odottaa tuomio Haagissa.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #29

Haagilla tarkoittanet ICTY:a? Josta Naton puhehenkilö Jamie Shea sanoi 1999: "NATO countries are those that have provided the finance to set up the Tribunal, we are amongst the majority financiers, and of course to build a second chamber so that prosecutions can be speeded up so let me assure that we and the Tribunal are all one on this, we want to see war criminals brought to justice and I am certain that when Justice Arbour goes to Kosovo and looks at the facts she will be indicting people of Yugoslav nationality and I don't anticipate any others at this stage."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ehkä siksi, että Ukrainan armeija ei reagoinut uuden hallituksen antamaan kutsuun?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Turha takertua Krimin kansanäänestykseen ja/tai Venäjän tekemisiin jos unohtaa samalla tarkkailla Ukrainan uusinta hallitusta ja länsimaiden toimintaa. Koska se nimittäin on suunta, johon uutisoinnilla johdatellaan: unohtamaan Ukrainan hallitus ja länsimaiden tekemiset.

Ei Venäjä missään tyhjiössä toimi.

Toimituksen poiminnat