KissanKulmasta

60%

60% jätti äänestämättä. Nukkuivatko he?

Ehei! 60% kertoo epäluottamuksesta politiikkaan, poliitikkoihin, EU:n, systeemiin. Itse asiassa se kertoo syvästä epäluottamuksesta demokratian olemassaoloon ylipäänsä.

Tuo 60% saattaa olla jopa oikeassa.

Pitäisikö lakeja mahdollisesti muuttaa niin, että jos 51 % äänioikeutetuista jättää äänestämättä, on vaalitulos mitätön? Nykytekniikalla olisi helppo laskea yhteenlaskettu prosenttimäärä koko EU:nkin alueelta...

Huomautus: tämä on scifi-tarina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Timo Leppänen (nimimerkki)

Ihmiset ovat välinpitämättömiä olentoja vaikka kallisarvoisia.
Liian monesti ihminen arvostaa tärkeitä asioita vasta kun ne otetaan häneltä pois.

RS: on totta, että ihminen monesti arvostaa asioita vasta kun ne otetaan häneltä pois. Nyt siihen valitettavasti taisi vielä tulla hyvä tilaisuuskin.

Marg Inal (nimimerkki)

Väärä analyysi. 60% mielestä asiat ovat jo niin hyvin ettei tarvitse hössöttää. Ruokaa, lämpöä, juomaa ja tekemistä on, muuta ei tarvita. Miksi siis valitetaan ja niin kovasti riidellään tyhjänpäiväisistä asioista?

RS: Näinkö meinaat? Äänestitkö itse? Äänestit? Ovatko asiasi siis huonosti? :D

Hyvä nimimerkki, btw.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Naivi ajatus Marg Inal, ihminen just niin ahne, että varmasti ei ole koskaan tyytyväinen, varsinkin kun uutta kulutusta sinulle sosiaalisen menestyksen vuoksi keksitään.

RS: muistelin tässä Euroopassa näkemiäni lähiöitä, siirtolaisalueita ja sitä maaseutua, joka ei ole isojen/isoisten teiden varsilla. Nälkää, puutetta ja vilua, kun kulkee muuallakin kuin turistikaduilla ja hotellin tiloissa. He asuvat ja työskentevät Euroopassa, mutta heillä kaikilla ei ole kansalaisuutta eikä äänioikeutta. Kuinkahan tyytyväisiä he lienevät elämäänsä? Ihminen on ahne, mutta ihminen voi myös olla suurenmoisen antelias. Mistä luulet, Sami, johtuvan että sosiaalista menestystä(kin) mitataan materialla eikä sydämellä?

Asiasta toiseen: juttelin kaverini kanssa eilen; 14 vuotta töissä samassa firmassa, nyt lomautettuna 3 kk, sitten kk töitä, sitten kesäloma, sitten taas lomautetuksi. Hän sanoi (ja vahvisti teoriani pitkistä poissaoloista työeämässä)että kk:n loma friskaa ja sitä menee töihin tottumuksesta mutta kun on pidempään poissa, huomaa että haluaa tehdä elämässään muutakin, oppia uutta, ja että tosiasiassa on jo vuosia vihannut työtään, joka ei anna toimeentulon lisäksi mitään; ei virikettä, ei kiitosta, ei uuden oppimista, ei valmiin tuloksen näkemistä jne         Aikoo mennä opiskelemaan hoitoalaa, koska haluaa tehdä jotain hyödyllistä ja ihmisläheistä.

Keskustalainen (nimimerkki)

Hallitus rulettaa ja kansa on tyytyväistä!

RS: ;D unohtui sinulta kommentistasi

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikilla tiettävästi oli mahdollisuus. Eivät kaikki lottoa tai veikkaa, mutta jos kuuluu nukkuvien joukkoon sekö on pahasta. No itsekkin yritin innostaa uurnille, joten en jatka enempää.

Yllättävän paljon ihmiset ovat tosiaan vieraantuneet äänestämästä nimen omaan Eurooppavaaleissa. Se kertoo mielestäni ehdokkaiden tylsyydestä enemmän kuin kansan tylsyydestä.

RS: minun puolesta ehdokas saa olla unettavan tylsä seuramies ja henkilö, kunhan on tehokas ja luotettava! :D    Liian moni ehdokas antaa vaikutelman, että yhteinen etu on loppupeleissä toissijainen, jos sen ajaminen haittaa omaa urakehitystä.   Itse uskon, että monella äänestämättömyys on protesti ja ilmaus siitä, että he pitävät mm. EU:ta näennäisdemokratiana.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Aika iso syy saattaa olla siinä, että kun ei tiedetä EU:sta juuri mitään, niin ei sitten synny sellaista innostusta kuin vaikkapa eduskuntavaaleissa.

Eeva

RS: EU:sta on kyllä saatavilla tietoa, kunhan viitsii etsiä ja/tai osaa lukea säädöksiä ja lakitekstejä. Mutta saatat olla oikeassa siinä, että ihmiset tietävät EU:sta pääasiassa arkensa kautta, joten he eivät innostu. 

Käyttäjän jakh kuva
Pirita Nenonen

Olen ajatellut aina vähän samalla tavalla kuin nro 2 kommentoija eli tuo 60% ei suinkaan protestoi vaan heillä on asiat omasta mielestään niin hyvin ettei tarvitse äänestää.. Heidän mielestä ei tarvitse muutosta tehdä..

nämä 40% äänestäneitä ovat sitä mieltä, että jotain tarttis tehä.. Kukin antanut sitten sen oman luottamuslauseensa sille, jonka arvelee tekevän jotain..

RS: teoria tyytyväisistä ihmisistä on kaunis ja voisi pitää paikkansa, jos työttömiä ja pienituloisia olisi vähemmän, jos palveluja ei yksityistettäisi niin kovalla kiireellä jne

Marg Inal (nimimerkki)

Riikka, kuulun itse siihen 40% joka on aina tyytymätön, aina jotain vailla, aina menossa etsimään tarkoitustaan, korjaamaan, tuuppimaan muita, saarnaamaan - ja turhautumaan kun siellä "muualla" vastaus on "mikä sää luulet olevas?" Tottakai ihmiset nurisevat kun haastatellaan ja puivat vaikka nyrkkiä jos kameratkin ovat paikalla mutta menevät sitten kiltisti kotiin, pistävät telkkarin päälle ja mutustelevat tarjoussiskonmakkarakeittoa tyytyväisinä.

RS: en minä. Olen niitä rasittavia ihmisiä, jotka nousevat barrikadeille oikeaksi kokemansa asian puolesta. Tämä taipumus (näkyy muuten olevan perinnöllinen) sai perheeni kutsumaan minua Rotesti-Riikaksi jo lapsena :D   En tiedä, onko teoistani ollut VALTAVAA hyötyä tai hyötyä ollenkaan, mutta minusta on jotenkin kummallista valittaa asioista molempia käsiä heilutellen ja olla sitten tarttumatta työhön. Ehkä tämä on näitä Mihinkäs leopardi pilkuistaan-juttuja.

Totuus voi olla kylmempi kuin hyvää tarkoittavat poliittisesti aktiiviset ihmiset luulevat. Jos oikeasti kokee asioissa olevan korjattavaa niin kyllä se motivaatio johtaa toimintaankin. Nyt ei.

Tarkoitatko, ettet oikeasti koe asioissa olevan korjattavaa vai ettei niissä ole sinun kohdallasi korjattavaa? Itse näen asiat niin (yksioikoisesti) että pienille ei saa olla paha, vääryyttä ei saa suvaita eikä sivuuttaa ja että ratkaisuja löytyy, kun yrittää. Itse näen, että maailman vesipula koskettaa kaikkia jossain vaiheessa vaikka se ei vielä Euroopassa näy, ilmastonmuutos on jokaisen ongelma jne

Huom. En tuomitse kantaasi millään muotoa. vaan aion pohtia, onko tosiaan mahdollista että useimpien mielestä asiat ovat ok kun ne itsellä ovat suht ok, että tietty välinpitämättömyys kanssaihmisten/kokonaisuuden suhteen todellakin vallitsee. Harkitsen jopa sitä mahdollisuutta, että olen ryppyotsainen maailmanparantaja ja naiivi idealisti :D 

Sami Haapavaara (nimimerkki)

"Mistä luulet, Sami, johtuvan että sosiaalista menestystä(kin) mitataan materialla eikä sydämellä?"

Tästä voimme käydä väittelyyn, mutta, mutta, mutta. Riittääkö rajoittunut empiirinen kokemus? Ei. Ei minustakaan. Mutta elämme aika pirun materiaalisia arvoja kunniottavassa kulttuurissa. Ei siinä mitään, mihin ihmiset rahojasa tunkee, mutta kun siitä tehdään asia, ja sillä hierotaan sun kasvoja, niin tulee pohdittua, että mitä sinä tuolla asialle teet, jos sinun ainoa arvo on se että voit sillä kehua.

RS: juu, muistanpa yhden samalla luokalla olleen tyypin, joka vastasi lauseeseen -Sulla on siistit farkut! lausumalla vastaukseksi - Joo, siis nää makso 800 mk (eikä sekään ollut totta :D). Se oli minusta surullista.

Lukiossa luokallani oli kaksi kokoomusnuortatyttöä, jotka äimistelivät minulle selvästi heitä pitkään vaivannutta ongelmaa -Miten sä Riikka voit olla niin suosittu poikien keskuudessa vaikka sulla on AINA NIIN KAUHEET VAATTEETKIN!  Minäkin olin äimistynyt: en ollut ajatellut olevani suosittu poikien keskuudessa, nehän oli vain mun kavereita joka jätkä.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Ennenkuin romantisoidaan laiskuutta, niin mietitäänpä erästä toista puolta. Jos viikon ainoa vapaapäivä sattuu vaalipäivälle ja asuu syrjässä, niin huvittaako lähteä ajamaan omaan laskuun 40 km vaalikopille? Tuskin. Eikä se ole mikään protesti.

RS: ymmärrettävää. Vaan itse miettisin silti toisenkin kerran. Ja onhan ennakkoäänestysmahdollisuus.
Jos Suomessa olisi tasavertaisemmat mahdollisuudet äänestää asuinpaikasta riippumatta, olisi kepun ja persujen kannatus pari prosenttia korkeampi.

RS: asun perheeni kanssa metsässä. Julkista liikennettä ei ole. Valinta oli aivan omamme. Ja se valinta oli oikea :)

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Riikka, en viitsi nyt puhua omakotitaloista, kaasugrilleistä, taulotöllöistä, purje- ja moottoriveneistä, mutta miksi minusta tuntuu normaalilta että joka entisöi edellämainittuja ja käyttää siihen tuhat n+ tuntia, ja se on ihan normaalia? Vaikka normaalia olisi ostaa siprextalo ja ford osamaksulla. Taidan olla snobi.

RS: minä myös olen snobi :D en millään haluaisi panna rahaa kiinni moderniin kertakäyttötaloon (valm.vuosi 2006, asumiskiellossa 2008...), taulutelevisioon tai uuteen autoon joissa on maaseudulle sopimattomat maavarat. Purjeveneenkin pitäisi olla puinen :D vaan eipä tuolla kamalasti käyttöä Savon sisävesillä ole.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Niin, sekin snobismi on eräänlaista mittaamista sosiaalisella menestyksellä, vaikka ei sitä tunnusteta.

elakegubbe (nimimerkki)

"Nukkuivatko he? Ehei! 60% kertoo epäluottamuksesta politiikkaan, poliitikkoihin, EU:n, systeemiin. Itse asiassa se kertoo syvästä epäluottamuksesta demokratian olemassaoloon ylipäänsä."

Tuohonpa en usko. Tuo mielipide on ylhäältä meitä tavallisia ihmisiä halveksuvasti tarkasteleva eliittiin itsensä laskevan kirjoitusjäte.

RS: jaajaa, yhtä hyvin sinun mielipiteesi siitä, että olen "tavallisia ihmisiä ylhäältä halveksuvasti tarkasteleva kirjoitusjäte" (hauskasti sanottu muuten!) joka laskee itsensä eliittiin kuuluvaksi, on meitä kirjoitusjätteitä ylhäältä halveksuvasti tarkastelevan ihmisen perustelematon luulo. Kuulostat ihan entiseltä poikaystävältäni, joka puhui (itsensä yhteydessä) hengen aatelista :D ja minä menin keittiöön nauramaan, etten haavoittaisi hänen mimosanherkkää (hänen mielestään) sieluaan :D

"...syvästä epäluottamuksesta demokratian olemassaoloon ylipäänsä."

No anna mun kaikki kestää. Äänestämättömät siis kaipaavat ja haluavat diktaruurin: Hitlerin vai Stalinin?

RS: äänestämättömät eivät sitä monetkaan kaipaa. He eivät kenties ajatelleet, että se on vaihtoehto jonka he mahdollisesti äänestämättömyydellään saavat

Mitäs jos ajattelisit vähän ennen kirjoittamista, vaikka se tuskallista ja vaivalloista onkin.

Ns. "taiteellisuus" ei edellytä ihan kaikkea suoltamaan. Eikö vain?

RS: juu, oikeassa olet. Taide tulee ulos suotimen läpi, malmista tulee jaloste ja rikaste. Prosessi vaatii paljon ajattelua toteutuksen ja sisällön osalta. Lopputulos on kooste välineitä, tekniikkaa, prosessia, omia kokemuksia ja vaikutteita ympäristöstä. Jossain vaiheessa prosessia tarina ottaa ohjat ja alkaa itse kertomaan itseään. Maalari/kirjoittaja/tekijä muuttuu tarinan välineeksi samalla kun on tekeminen on tekijän väline. Siitä ovesta kuljetaan molempiin suuntiin. Toisin kuin kaasukammion ovesta ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos elämme näennäisdemokratiassa niin sen murtaminen vaaleissa olisi siksikin juuri hyvin tärkeää.

RS: aivan!

Lauri Yrjölä (nimimerkki)

Eikös vanhassa kunnon Hellaassa demokratia ja äänioikeus koskenut vain vapaita miehiä, siis sellaisia joiden ei itseään tarvitse työnteolla rasittaa. Mikäli työttömyyskehitys tällä linjalla vielä pidempään jatkuu, niin voitaisiin ottaa sama käytäntö takaisin ;)

RS: KÄYTÄNTÖhän on tämä, teoria vain on toinen :D

nimetön eli anonyymi (nimimerkki)

Ei ole mitään 60%-ihmisiä vaan yksilöitä, joilla kaikilla on oma yksilöllinen syynsä olla äänestämättä.

RS: joista yksilöistä muodostuu tuo 60%

Eräässä Venäjän rajan tuntumassa olevassa paikassa koko lapsuutensa asunut muisteli todellista suomalaista arkea näin:

"Kun olin lapsi, naapurin poika hirtti itsensä meidän navetan karjakeittiöön. Toinen naapurimme tappoi itsensä autotalliinsa pakokaasulla. Luokkakaverini murhasi autoliikkeen omistajan ja sitten vankilassa itsensä. Äidin työkaverin poika, joka oli samalla myös luokkakaverini, tappoi itsensä – en muista metodia. Yksi poika seurakuntanuoristamme ampui aivonsa olohuoneen seinälle.
Lisäksi jatkuvat ryssien hävittäjien ylilennot ja ainaiset konetuliaseiden ääret rajan takaa – sekä aikuisten puheet, että kyllä se ryssä vielä joku päivä sieltä tulee, ahdistaa..."

RS: kuulostaa tutulle, etelän kaupungeissa asuneellekin.

Miksi kukaan ko. paikkakunnalla asuva lähtisi äänestämään EU-vaaleissa tai pohtisi "ilmastonmuutosta".

Suomalainen ahdistus on niin syvä, että sitä ei millään kosmeettisilla poliittisilla ratkaisuilla korjata.

Todellisuus on suomalaisille jotakin aivan muuta kuin eliitin pohdinnat siitä, miten 60,000 euron vaalibudjetilla voidaan houkuttaa vähemmistö antamaan mandaatti europarlamentin sairaisiin taloudellisiin etuihin.

Vuosikymmenien suomettuminen, vaikeneminen, suoranainen valehtelu, vasemmiston vihapropaganda ovat jättäneet jälkensä.

Tämä sukupolvi kantaa psyykeessään vasemmistopopulismin, suomettuneisuuden ja itsepetoksen taakkaa ja siirtää sen seuraavaan sukupolveen, jonka ahdistus on jo abstraktia.

RS: Mitä olen jutellut ihmisten, myös nuorten, kanssa niin tuntuu että elämästä on kadonnut päämäärä, toivo ja usko omiin kykyihin/vaikutusmahdollisuuksiin. Onneksi se ei ole jatkuva olemisen tila! Tuntuisi lulkevan sykleissä.

Ratkaisuja on, mutta jätän ne seuraavaan kertaan.

RS: joukkoitsemurha? :D

Sakke (nimimerkki)

He osoittivat mieltään yleiselle tavalle, jossa ei arvosteta ihmistä ihmisenä.

RS: niin minäkin uskon!

Petri Sainio (nimimerkki)

Olisi todella kiva tietää, mikä olisi kulloistenkin vaalien lopputulos äänestysprosentin hipoessa sataa. Ottaisin tuloksen ilolla vastaan siinäkin tapauksessa, että se ei vastaisi mahdollista omaa poliittista suuntautumistani.

Vain täydellinen idiootti jättää äänestämättä.

RS: kun äänestysprosentti hipoo sataa, on kyseessä tod.näk. diktatuuri tai vaalivilppi. Usein molemmat. Siinä ollaan kyllä samaa mieltä että vain täydellinen idiootti jättää äänestämättä.

Toimituksen poiminnat