KissanKulmasta

Kreikka kuoliossa - amputoidaanko lisää?

Vastuullisen politiikan seuraukset alkavat näkyä. Lääkärilehti The Lancet on julkaissut Cambridgen yliopiston ja London School of Hygiene and Tropical Medicine:n tutkijoiden yhteisraportin Kreikan terveydenhuollon tilanteesta Troikan (kansainvälisten sijoittajien) harjoittaman talouskuripolitiikan jäljiltä.

Kreikalle myönnetyn €240 miljardin tukipaketin ehtona EU ja kansainvälinen valuuttarahasto vaativat Kreikkaa leikkaamaan terveys- ja sosiaalibudjettia (6 prosenttiin bkt:sta) vuoteen 2011 mennessä. Talouskuria vaadittiin muillakin sektoreilla.

Kreikka on nyt kuudetta vuotta lamassa, työttömyys on kasvanut jopa euroalueen mittakaavassa ennätysmäiseksi. Mutta talouskurilla on ollut muitakin seurauksia.

Kreikka leikkasi sairaalakustannuksia 26 prosenttia, lääkekorvauksia leikattiin myös.
Leikkauksia on tehty myös erilaisiin ohjelmiin kuten AIDS:in ehkäisemiseen.

* HIV-infektioiden määrä on noussut. Vuonna 2009 sairastuneita oli 15, vuonna 2012 sairastuneita oli 484 henkilöä

* Lapsikuolleisuus on noussut 43 prosenttia

* Malaria, joka oli jo onnistuttu hävittämään, on palannut

* Mielenterveysongelmat ovat kasvussa  (3,3% > 8,2%)

* Itsemurhien määrä on lisääntynyt 45 prosenttia

* Työttömyys on kolminkertaistunut

* Työttömyyden nopean kasvun takia 800 000 kreikkalaista on vailla työttömyyskorvausta ja terveydenhuoltoa

* Velkaantuminen on kasvanut

"34 Artikla, kohta 3: Yhteiskunnallisen syrjäytymisen ja köyhyyden torjumiseksi unioni tunnustaa oikeuden toimeentuloturvaan ja asumisen tukeen tarkoituksena turvata ihmisarvoinen elämä jokaiselle, jolla ei ole riittävästi varoja, unionin oikeuden sekä kansallisten lainsäädäntöjen ja käytäntöjen mukaisesti, ja se kunnioittaa tätä oikeutta." 
       
 - Euroopan unionin Perusoikeuskirja

"Kansainväliset sijoittajat", Troikka kiistävät - kasaantuvasta todistusaineistosta huolimatta -  Kreikan ihmisoikeudellisen tilanteen huonontuneen talouskurin seurauksena. Normaali vastuunkanto- ja vastuullinen politiikka -reaktio siis.

Raportti ottaa esiin Islannin, joka oman talouskurimuksensa kourissa viittasi kintaalla  "kansainvälisten sijoittajien" ja IMF:n ohjeistukselle neuvotellessaan vuonna 2008 pelastuspaketista , ja lisäsi sosiaalikulujaan. Islannilla ei ole vastaavia ongelmia kuin Kreikalla.
Ja Islanti on muuten päättänyt virallisesti päättää jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa. Islannin ulkoministerin odotetaan tuovan esityksen parlamenttiin ensi viikolla.

Lähde:
 
The Lancet: Greece´s health crisis: From austerity to denialism
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)62291-6/abstract

 
Kommentti:

Kuoro: Miksi huudat näin, kuin jonkin hirmunäyn tähden?
Kassandra: Talossa löyhkää kuolema ja tippuva veri.
Kuoro: Miten niin? Sehän on vain (mammonan) alttarilla tuoksuva uhri.
Kassandra: Lemu on kuin haudasta tuleva hengitys.

Aiskhyloksen Agamemnon-näytelmää mukaellakseni. Sopii tähän, onhan Aiskhylos poliittinen kirjoittaja, Oresteian Agamemnon poliittinen näytelmä.

Jahka Suomessakin "sopeutukset" ja "uudistukset" pääsevät kunnolla vauhtiin, löyhkää kuolema täälläkin. Tähän asti on haissut pääasiassa paskapuhe ja korruption katku.

 
Lue myös:

Timo Isosaari: Kansalaisvälikysymys perusoikeuksien rikkomisesta
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161043-kansalaisvalikysymys-perus...

 
Ihmisoikeusaiheessa kun ollaan, niin otetaan esiin myös Syyria. Syyriassa on ollut valtavan suuria, kansallista itsemääräämisoikeutta ja Bashar al-Assadin hallitusta tukevia mielenosoituksia, joissa on samalla vastustettu ulkomaiden sekaantumista (lue: Yhdysvallat, EU) Syyrian sisäisiin asioihin sekä ulkomaisten palkkasoturi-terroristien hillumista Syyriassa.

Kuvareportaasi nähtävissä Global Research -sivustolla otsikolla "Syrians accross the country say No to terrorism and foreign interference"
http://www.globalresearch.ca/syrians-across-the-country-say-no-to-terror...

Syyria pyrkii aitoon demokratiaan. Kansalaiset haluavat äänensä kuuluviin. On selvää, ettei se länsimaiden hallituksia miellytä. Saattaisi tartunta levitä, ja väki länsimaissakin alkaa vaatia aitoa demokratiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

HIV:iä, malariaa ja itsemurhia - liittykää euroon!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Älä unohda tuberkuloosia ja 55 prosentin leikkauksia mielenterveyspuolella :D

Sekaan vaan joukkoon tummaan.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg Vastaus kommenttiin #34

Nyt varmaankin talouden tuottavuus lähtee rajuun nousuun. Taitaa se maastamuuttokin olla kiihtynyt melkoisesti.

Käyttäjän LasseForsbacka kuva
Lasse Forsbacka

Suomessa on uhkana sama tilanne kuin Kreikassa. Julkisen sektorin osuus kansantuotteesta on maailman huippua (58%) ja budjetti 8 miljardia alijäämäinen (-15%). Jo huippuunsa viritettyjen verojen noston sanotaan olevan vaikeaa, koska verojen nosto lisää työttömyyttä ja leikkaa talouskasvua entisestään. Edessä ovat leikkaukset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllähän julkinen sektori per bkt saadaan kasvamaan, kun on päätetty hoitaa politiikkaa niin, että yksityinen sektori kuolee alta pois.

Käyttäjän LasseForsbacka kuva
Lasse Forsbacka

Joo, julkista sektoria ei olisi saanut poliittisin päätöksin paisuttaa nousukaudella niin, että taantuman tullessa eteen yksityinen sektori ei enää kykene kantamaan kustannuksia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Iso julkinen sektori = toimiva hyvinvointivaltio". Siinä vain unohtui taskulaskin, kantokyky ja toimivuus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Julkisen sektorin osuus vai suhde? Miksiköhän tämäkin asia on jätetty roikkumaan..jälleen kerran propagandaa tapahtuu suoraan silmien edes,mutta läpihän se menee..

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

(Sitaatti alkaa:) Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa seminaarin jälkeen luki:

"Suomessa julkisen sektorin osuus kokonaistuotantoon suhteutettuna on maailman
huippua: yli 58 prosenttia. Se on enemmän kuin muissa pohjoismaisissa
hyvinvointivaltioissa".

Siinä sotkeutuivat suhde- ja osuus-käsitteet, ja meni viikko, ennen kuin samassa
lehdessä kirjoitettiin siitä, että julkisten palvelujen osuus
bruttokansantuotteesta on viime vuosina ollut hiukan alle 20 prosenttia.

(Sitaatti päättyy)

Lähde: 25.1.2014 15.01, Totuuksia meille, EILINA GUSATINSKY, Spektr-lehden päätoimittaja

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Tämä on harha, jota poliitikot Niinistöstä lähtien ovat kansalle tarjoilleet. Kuitenkin mm. Tilastokeskuksen Talous- ja ympäristötilasto-yksikön kansantalouden tilinpidon asiantuntija Olli Savela on yrittänyt korjata tätä näkemystä lähettämällä tämän bloginsa presidentin kansliaan:
http://tietotrenditblogi.stat.fi/julkiset-menot-ja-vielä-isommat-yksityiset/

"Tarkkaan ottaen on harhaanjohtavaa sanoa, että julkisten menojen osuus bkt:stä olisi 57 prosenttia, koska bkt ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista. Bruttokansantuote koostuu yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä. Viime vuonna julkinen sektori tuotti 20 prosenttia bruttokansantuotteesta ja yksityinen sektori 80 prosenttia.

Kun verrataan julkisia menoja bruttokansantuotteeseen, on kyse kahden tunnusluvun suhteesta, ei osuudesta."

"Julkisen talouden tasapainon kannalta tärkeää ei ole menojen suuruus vaan menojen ja tulojen erotus. Myös julkiset tulot olivat Suomessa suuret, yli 54 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Alijäämä oli noin 2 prosenttia bkt:sta, yksi EU-maiden pienimpiä."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitoksia täsmätiedoista. Moni keskustelija on vilpittömästi huolissaan ja uskoo tosissaan - mediaan ja poliitikkoihin luottaen - että julkisten menojen o s u u s on liki 58% bkt:sta.

Sinällään bkt on todella typerä mittari kansantalouteen, sehän mittaa vain rahan vaihtoarvoa vaikka käyttöarvolla olisi paljon enemmän merkitystä. Varsinkaan bkt ei kerro mitään tulojen jakautumisesta maan sisällä.

Voi olla hyvä bkt% ja silti suuri työttömyys.

Jouko Silvennoinen

Hyvä artikkeli ja aihe,mitäpä sitä inhimillisistä kärsimyksistä kunhan sijoittajat ei kärsi.Olen mielenkiinnolla seurannut Ukrainan tilannetta,suurin ihmetykseni on se että poliitikot ovat tyytyväisiä kun demokraattisesti valitua hallitusta vastustavat mielenosoittajat saavat voiton,sanotaan että meidän porukat.En sillä että puolustaisin ukrainan hallituksen tekoja,mutta mikä on eu:n rooli ja oikeudet.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Samaa ovat ihmetelleet muutkin Ukrainan suhteen, epäilemättä myös Syyrian Bashar al-Assad.

"...If Ukraine constitutes Russia’s eastern defensive wall against Europe, Syria – fighting against Islamist rebels every bit as ruthless as Putin has faced in Chechnya – is part of Moscow’s southern flank.

There are other, more intriguing comparisons. The initial Syrian opposition to Assad – following revolutions in Tunisia and Egypt – was peaceful, although armed men did occasionally appear even in the early days of the revolt. Then military deserters formed an armed opposition that was swiftly taken over by radicals more interested in replacing Assad with a caliphate than the “free Syria” which the opposition originally demanded.
So, too, in Kiev: Yanukovych’s opponents found themselves, after several weeks, uneasily linked to small, right-wing, neo-Nazi groups who had – in the eyes of their enemies – more in common with the Ukrainian fascists who helped the Germans in the Second World War than with the Soviet resistance to Nazi occupation.
Just as Assad’s first opponents were idolised by the West – and its media – as freedom fighters, so were the Ukrainian opposition regarded as anti-regime rather than anti-constitutional by the same powers and their newspapers..."

kirjoittaa Robert Fisk The Independent-lehdessä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kansainvälisen lain asiantuntija prof. Francis Boyle heittää tylyä läppää. VOR:n John Robles haastattelee.

"... The Pentagon drew up a list of 7 states that were to be destroyed: Afghanistan, Iran, Iraq, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and Syria and they have systematically proceeded to destroy all of the Countries on the list. The strategy in Ukraine is the same, US/NATO/EU are promoting the destabilization and the breakup of Ukraine in order to achieve the NATO goal of moving into Ukrainian territory closer to Russia. Harvard Professor Francis Boyle, a US based Russian expert who was invited to the Soviet Union to lecture spoke on these issues and more in an interview with the Voice of Russia.

While Russia was distracted into believing that the US wanted a reset US foreign policy was being planned and dictated by rabid Russia haters like Zbignew Brzezinski and Richard Pipes. Brzezinski wants to breakup Russia into approximately 68 parts and has placed his protégés in key US foreign policy posts. According to Mr. Boyle Brezezinski has staffed the Obama administration with his acolytes and protégées, including the US Ambassador to Russia Michael McFaul, a specialist in color revolutions. At the end of the day the US plan is to see the breakup of the Russian Federation, that is the goal..."

http://voiceofrussia.com/2014_02_22/Ukraine-The-Br...

Kuulostaa uskottavalle historiaa ajatellen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiinnostava dokkari - eikä yritäkään esittää olevansa objektiivinen. Pikemminkin dokumentti tuo painokkaasti esiin niitä asioita, jotka virallisilta tahoilta, medialta ja poliitikoilta ovat "unohtuneet" äänestäjille kertoa.

Tasapaino lienee siellä välissä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Täytyy suositella vastineeksi paria dokkaria.

Yle Ulkolinja: Kalliit kunnian miehet
http://areena.yle.fi/tv/2136833

Kertoo Italian (ja Sisilian) meiningistä. Hysteerinen suorastaan.

Lietaert: Brussels Business - Who runs European Union?
löytyy youtubesta

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tästähän on kyse Suomessakin,bisnestä heikompien kustannuksella.Kuolonuhreja on tullut jo ja lisää tulee niin kauan kun lapset on otettu "hoitobisneksen"keskiöön,tuotteina joilla voittoa tahkotaan.

SITRA TAHKOAA RAHAA YKSITYISTÄMÄLLÄ TERVEYDENHOITOA

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on ryhtynyt vauhdikkaasti yksityistämään maan terveydenhoitoa tukemalla ja rahoittamalla osaa yksityisistä lääkärifirmoista ja hoiva-alan yrityksistä. Sitra on toiminut perustamansa rahaston kautta.

Jokilaakson sairaala Jämsässä. YLE Keski-Suomi
Eduskunnan alainen Sitra perusti muutama vuosi sitten erityisen Terveysrahaston, joka on rahoittanut yli kymmenen lääkärifirman ja hoiva-alan yrityksen kasvua. Sitran Terveysrahaston taustalla on pääomasijoittaja Korona Invest, jota hallinnoi kaksi Sitran entistä työntekijää.

Sitra aloitti terveydenhuollon rahoittamisen terveystalo Mehiläisestä. Yhtiöön sijoitetuista rahoista saatiin myöhemmin tuntuva voitto.

- Mehiläiseen sijoitettiin, Sitra Sitrana sijoitti ja se herätti jonkin verran keskustelua, että onko oikein sijoittaa yksityiseen terveyspalveluun. Vuotta myöhemmin Mehiläisestä luovuttiin, kuten alkuperäinen suunnitelma oli. Se tuotti tosi hyvin Sitralle. Vuotuinen korko oli muistaakseni 20 prosentin paremmalla puolella, kertoo Sitran toimialajohtaja Ilmo Parvinen.

Rahaa nopeasti kasvaville yrityksille

Sitra on sijoittanut Terveysrahaston kautta lisäksi muun muassa tamperelaiseen tekonivelsairaalaan Coxaan, lääkärifirmoihin kuten Med Groupiin, Terveystaloon ja Pihlajalinnaan sekä vanhusten hoitoon, ambulanssikuljetuksiin ja kuntoutusyrityksiin. Tamperelainen Pihlajalinna oli muun muassa vuosituhannen alussa maan nopeimmin kasvavia yrityksiä ja toimii 20:ssä kuntayhtymässä.

Sitran ohjelmajohtaja ja myös Terveysrahaston hallituksen puheenjohtaja Hannu Hanhijärvi kuvaa rahaston toimintaa matalan riskin ja matalan tuoton sijoittamiseksi.

- Näin ollen me olemme menneet sellaisiin yrityksiin, joissa käytäntöjen levittäminen ja niitten eteenpäin vieminen on se kysymys, Hanhijärvi sanoo.

Sijoitukset Jämsässä 40-kertaisiksi

Sitran Terveysrahaston sijoitukset ovat osittain liikesalaisuuksien takana. Viimeisin hanke oli Jokilaakson terveys, jonka Terveysrahasto muodosti yhdessä Pihlajalinnan sekä Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Ensimmäistä kertaa Suomessa ulkoistetaan yhden kaupungin terveydenhoito.

Toiminnan pitäisi alkaa huhtikuussa, mutta jo ennen sitä Sitran Terveysrahasto myi 20 000 eurolla hankkimansa osuuden Jokilaakson terveydestä lääkäritalo Pihlajalinnalle ja sai siitä 800 000 euroa. Hinta kiipesi 40-kertaiseksi parissa kuukaudessa. Lääkärifirma Pihlajalinna hermostui, kun Sitra alkoi tukea kilpailevaa yritystä Med Groupia. Terveysrahasto joutui lähtemään myös Pihlajalinnasta.

- Korona Invest neuvotteli nämä asiat, enkä pysty kertomaan näistä sen enempää. En todella tiedä miten hinta määräytyi, Sitran ohjelmajohtaja, Terveysrahaston hallituksen puheenjohtaja Hannu Hanhijärvi sanoo.

- Meidän tavoitteemme on parhaiden käytäntöjen levittäminen, läpinäkyvyyden ja kustannustehokkuuden lisääminen näillä alueilla. Työ on vielä alussa.

Lääkärifirma Pihlajalinna sai 51 prosentin enemmistöosuuden koko Jämsän hankkeesta. Nyt sekä Jämsän kaupunki että sairaanhoitopiiri vaativat 20 000 euron sopimussakkoa Sitran Terveysrahastolta.

Suomalaista terveydenhoitoa yksityistetäänkin vauhdilla, osin Sitran toimesta. Moniin Terveysrahaston tukemiin ja nostamiin lääkäri- ja hoivafirmoihin ovat tulleet mukaan ulkomaiset pääomasijoittajat.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

TALOUSELÄMÄ LEHTI,LAPSIBISNEKSESTÄ

Lastensuojelusta tuli kasvubisnestä
Jyrki Alkio

Yksityisiä terveyspalveluja tarjoava Mehiläinen ostaa itselleen uusia asiakkaita ja uutta osaamista. Mehiläinen kasvattaa julkisrahoitteisista palveluista uutta bisnestä lääkärikeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon rinnalle.

Ensimmäisenä Mehiläinen iski lapsia ja nuoria, mielenterveyspotilaita sekä vanhuksia hoitavaan Leivoyhtiöt-ketjuun.

Leivoyhtiöt on Mehiläisen kuntapalveluista vastaavan Teemu Annalan mukaan ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä ketju on osannut yhdistää lastensuojelun ja -psykiatrian. Kunnat ja julkinen sektori ovat yrittäneet samaa vuosikausia.

Annalan tehtävä on kasvattaa lastensuojelusta ja muista julkisrahoitteisista palveluista Mehiläiselle merkittävää liiketoimintaa.

Mehiläinen on jo avannut vanhusten hoivayksiköt Espoossa ja Turussa. Se myös voitti viime vuonna kilvan terveyskeskuksen ja kotihoidon palvelujen ulkoistuksesta Karjaalla. Lisäksi yhtiö etsii aktiivisesti uusia ostokohteita.

Mehiläinen itse siirtyi keväällä 2006 ulkomaiseen omistukseen, kun Capman ja Sitra myivät yhtiön ruotsalaiselle H-Care Holdingille. Ambeaksi nimensä muuttaneen yhtiön omistavat brittiläinen pääomasijoitusyhtiö 3i ja Singaporen valtion sijoitusyhtiö GIC.

Mehiläinen tavoittelee sekä lastensuojelusta, vanhusten hoivapalveluista, mielenterveyskuntoutuksesta että perusterveydenhuollon ulkoistuksista kustakin kymmenien miljoonien bisnestä. Jos tavoite toteutuu, julkisrahoitteiset palvelut lähes kaksinkertaistavat yhtiön liikevaihdon, jota viime vuonna syntyi 136 miljoonaa euroa.

Sarjayrittäjä osaa työnsä
Leivoyhtiöille liikevaihtoa kertyi viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa. Tämän vuoden odotus on 15 miljoonaa.

Leivoyhtiöt on yksittäisistä palveluyksiköistä koottu ketju, jonka taustalta löytyy terveysalan sarjayrittäjä Kari Niemi, 49. Perheineen Niemi omisti kokonaisuudesta 35 prosenttia.

Osto kiinnosti myös venäläissijoittajaa
Reilun 20 vuoden yrittäjäuransa aikana Niemi on myynyt toistakymmentä yhtiötä. Sarjayrittäjä oli muun muassa perustamassa yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavaa Mikevaa.

Nopeasti kasvavilla Leivoyhtiöillä on kymmenen yksikköä eri puolilla Suomea. Tämän vuoden aikana ketjuun tulee viisi uutta yksikköä, joista yksi, Suomen ensimmäinen yksityinen lastenpsykiatrinen sairaala, avautuu toukokuussa Hyvinkäällä.

”Usein mielletään, että tämä on puhdasta bisnestä. Jos niin ajattelee, on väärällä alalla”, Niemi sanoo. ”Ensisijaisesti me palvelemme asiakkaita.”

Aiheesta aiemmin
Raha ryntää vanhuksen luo
17.2.2009 8.01
Terveydenhoidon pelastajat ovat liian pieniä
19.9.2008 7.41
A Company lähti lastensuojeluun
19.6.2003 8.53

Mehiläinen neuvotteli Leivoyhtiöiden ostosta yhdeksän kuukautta. Muita kiinnostuneita olivat Niemen mukaan muun muassa Mikeva, Mainio Vire eli entinen Medivire Hoiva, Diakonissalaitoksen Hoiva sekä joukko pääomasijoittajia. Leivoyhtiöt kiinnostivat jopa yhtä venäläistä pääomasijoittajaa.

Ostajat piirittivätkin hoiva-alan yrityksiä todennäköisesti samalla tavalla kuin lääkärikeskuksia vielä joku vuosi sitten. Suomessa on satoja pieniä alan yrityksiä, joten järjesteltävää riittää.

"Campamn ja Sitra myivät yhtiön"
Sitra on Eduskunnan yhtiö, josta on kirjoitelu lehdissä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Tästähän on kyse Suomessakin,bisnestä heikompien kustannuksella."

Joka paikassa se on sama ralli, poikkeuksina ehkä Kuuba ja Latinalaisen Amerikan maat.

Huostaanottobisnes Suomessa alkaa muistuttaa Yhdysvaltain vankilabisnestä. Valtio/osavaltio toimittaa asiakkaat vaikka väkisin yksityisyrittäjille, ja muusta viis. Varsinkaan lasten parhaasta.
Muutenkin vastustan ajatusta, että valtio ja voittoa tavoittelevat yritykset olisivat parhaat asiantuntijat siinä, mikä on lapsen paras.

Yhdysvalloissa hiljattain tehty "Kids for Cash" -niminen dokumentti kertoo kahdesta Pennsylvanialaisesta tuomarista, jotka tuomitsivat lapsia - kirjaimellisesti lapsia - vankilaan, ja saivat jokaisesta tuomiosta rahaa perhekodeilta, vankiloilta ja sopeuttamisleireiltä, joihin lapsia määräsivät.

Eräs tyttö kärsi tuomiotaan 2006-2011, Syy: läimäytti koulutoverian.

Tuomittuja lapsia oli tuhansia.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Mitäpä sanoisin Sinulle tänään? No sen, että tätä tuntemattoman taustaryhmän occupyn aloitetta keskuspankkien setelirahoitusoikeudesta kannattaa tutkia todella tarkkaan. Kenen asialla oikein ollaan, kun Euroopan keskuspankin (siis Euroopan Unionin euroalueen keskuspankin) oikeudesta tosiasiallisesti nyt on kysymys. Toistaiseksihan EKP on tukenut jäsenmaita pankkien kautta. Nyt aloitteessa haluttaisiin, että setelitukea voitaisiin antaa myös suoraan jäsenvaltioille.

Emme me sellaista tukea tulisi pitkään sallimaan ilman yhteistä verotusta ja EU:n verotusoikeutta ja kontrollia. Emme sallisi, että jokin maa verottaa vain puolet meikäläisten tasosta ja saa loput sitten EKP:n seteleistä. Näin koko aloite paljastuukin federalistien juoneksi ja hämäykseksi. Tarkoituksena lopettaa kansallisvaltiot ja kiihdyttää siirtymistä uuteen maailman järjestykseen. Sitähän EU:n ja USA:n yhhdistämisneuvottelutkin ajavat takaa. Maailmanvalta todella suurille yrityksille.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Niin kauan kun raha on velkaa ei muuta keinoa ole. Parempi sitä rahaa on työntää järkeviin yhteistä hyvää luoviin investointeihin, kuten teiden kunnossapitoon ja kaikkeen korjausvelan lyhentämiseen, saadaan rahat liikkeelle ja talous pyörimään. Nyt ne samat rahat jää makaamaan niitä tarvitsemattomien pelipöydille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

OMM:n aloite on kansalaiskeskustelualoite, eikä pyri tiettyyn päämäärään.
Ajatus on selvittää poliitikkojen ja mep-ehdokkaiden kantoja aiheeseen/tietoja aiheesta.

Käyttäjän occupymoneymovement kuva
Occupy Money

OMM on täysin sattumanvaraisten ihmisten ryhmä, ihmisten jotka haluavat tuo laajempaan julkiseen keskusteluun muitakin vaihtoehtoja kuin vain rakenneuudistuksen (leikkaukset) yrittäessämme selviytyä velkaongelmasta ja kestävyysvajeesta.

Ryhmänä OMM:lla ei ole suoraa kantaa, ryhmän yksittäisillä jäsenillä toki voi olla vahvojakin mielipiteitä. OMM esittää kysymyksen "Tulisiko keskuspankeille palauttaa valtioiden suora setelirahoitusoikeus?" ja esittää perusteluja kysymykselle. Olisiko tämä yksi mahdollinen ratkaisu, ja jos olisi, olisiko sellainen mahdollista toteuttaa EU-tasolla vai vaatisiko se kansalliseen valuuttaan palaamista.

Olet varmasti oikeassa siinä, että EU-tasolla setelirahoitus johtaisi tiiviimpään liittoon, ehkä jopa liittovaltioon. Tähän suuntaan ollaan nyt kuitenkin joka tapauksessa menossa ilman, että setelirahoituksesta vakavissaan edes keskustellaan. Tavoitteemme on, että kaikki mahdolliset skeaanriot käytäisiin avoimessa julkisessa keskustelussa läpi ennen kuin astumme pankkiunioniin tai jopa liittovaltioon sekä kajoamme isiemme rakentaman hyvinvointivaltion perustuksiin (rakenneuudistus).

Juha Juoni
OMM-ryhmän yhteyshenkilö
juha.juoni@gmail.com

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hra yhteyshenkilö,

OMM voisi laatia tähän asti tulleista vastauksista yhteenvedon, josta laiskalle lukijalle selviää puolueiden väliset näkemyserot.

----
Voisimme myös kehitellä "onnellisuusbkt" -kyselyn. Luin näet pienen Bhutanin kuningaskunnan tavasta lähettää kaikkiin bhutanilaisiin kotitalouksiin 70 kysymystä sisältävän kyselyn. Kysymyksillä mitataan bhutanilaisten onnellisuutta ja lopputulema on "onnellisuusbkt".

Siellä siis yhteiskuntaa ei johda raha, kilpailuarvot ja kova talous; yhteiskuntaa johdetaan ajatuksella "mikä tekee bhutanilaisista tyytyväisiä ja saa heidän olonsa turvatuksi".

Voisi jopa sanoa Bhutania moraalilla johdetuksi.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kyllähän EU ja etenkin euroalue on käytännössä jo ollut liittovaltio. Jokainen liittovaltio on kaltaisensa, mutta liitossa Venäjän kanssa meillä oli enemmän itsenäisyyttä kuin nyt eurossa. Nyt oikeastaan EU:ssa pyritään pois liittovaltiosta. Halutaan erittäin keskitettyyn yhtenäisvaltioon, jo koetuin seurauksin. Venäjän kanssa liitossa meillä oli oma raha ja oma keskuspankki 1860 jälkeen.

Miksi Suomessa aina vaan mennään kohti liittovaltiota johtuu siitä, että jos myönnettäisiin siellä nyt olevamme, niin silloin eliittimme joutuisi myöntämään, että on tehty valtiopetos tai vastaava. Ei ole matkalla noudatettu perustuslakia, ja rikollisethan pitäisi tietenkin tuomita. Eipä tuomita, kun koskaan ei päästä perille liittovaltioon tiivistettiinpä sitä miten tahansa.

Kun OMM kävelee kuin ankka, kvaakkuu kuin ankka, kirjoittaa kuin ankka, piilottelee itseään kuin ankka, juonii kuin ankka, saa erioikeuksia US:ssa kuin ankka, on kuin ankka tekevinään mielipidekartoitusta, mutta ei anakaan tutkimusta, niin todennäköisesti kyseessä on ankka.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan kuin tätä Kreikan näytelmää tutkittaisiin suurella mielenkiinnolla..jotakin varten. Sen tutkimiseen voidaan käyttää sellaisia rahamääriä millä Kreikkalaisten tilannetta voitaisiin parantaakin..mutta se tutkiminen on tärkeämpää.

Syykin on ilmeistä..halutaan tietää kuinka kovia keinoja voidaan käyttää "talouden kuntoon saamiseksi". Tuota mantraa hokee lähes kaikki nykyään..,mutta monikaan ei taida ymmärtää sen "kunnossa olemisen" hintaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kreikka todella vaikuttaa uusliberalismin koelaboratoriolta: minkä asteinen kurjuus ja yleinen tyrannia voidaan tuoda Eurooppaan ilman, että manner räjähtää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juuri tuollainen mielikuva tässä väkisinkin syntyy.

Tämän seurauksena voidaan siis aina kertoa,että "Kreikassakin tehtiin näin ja näin suuria leikkauksia eikä mitään ihmeellistä tapahtunut."

Toisaalta,jos haluaa vetää kirkastamyssyä hieman syvemmälle päähän niin Kreikkahan on todella otollinen tällaiseen,koska siellä ei ole mitään tärkeää globaalille markkinataloudelle ja keskivertopaikka vielä lomakohteenakin. Eli maapallolta löytyi yksi maa mihin voidaan perustaa tällainen koelaboratorio ilman,että se haittaa ketään muuta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Katainenhan esitti että "Suomi voisi olla kokeilujen maa" onko se samankaltaista testimaana olemista sitten kuitenkin,eli tulevaisuudessa Suomalaiset olisivat koekaniineina ympäristössä jossa erilaisilla kokeiluilla katsottaisiin josko pärjätään tahi ei..Ketä kokeilujen on tarkoitus hyödyttää vai hyödyttävätkö jo nyt harvoja ja valittuja.
Sitäkö on myös huostaanotto liiketoimintana,kokeilua.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

On aloitettu jo purkamalla kaikkea mahdollista huoltovarmuudesta alkaen.

Hyötyjiä ovat ainakin sijoittajat ja riittävän suuret (skaalaetu) yritykset (= monikansalliset).

Jussi Jäntti

Hohhoijaa, äly hoi älä jätä.

Jos kukaan ei halua lainata Kreikalle ja rahaa ei tämän vuoksi jaeta maassa, niin maassa on yksinkertaisesti vähemmän rahaa käytettävissä. Tottakai tämä näkyy - mutta miten, se kreikkalaisten asia.

Kun kreikkalaiset eivät hoida asioitaan, niin kenen velvollisuus on lahjoittaa rahaa heille? Onko minulla tämä velvollisuus? Jos ei, niin kenellä sitten? Pitääkö minun tulevia eläkkeitä leikata lahjoittamalla kreikkalaisille rahaa, koska he eivät hoida asioitaan? Pitääkö minun makasamia verovaroja käyttää Kreikassa, koska he eivät itse hoida asioitaan?

Mihin vedetään raja? Suomalaisten terveydentila paranee, jos suomalaisille lahjoitetaan rahaa? Miksei tätä vaadita?.

Sudanissa samalla rahalla terveydentila nousee enemmän kuin Kreikassa. Miksei rahaa lahjoiteta Sudaniin vaan se pitäisi lahjoittaa Kreikkaan?

Myykää tietokoneenne, irtisanokaa nettiyhteytenne ja antakaa itse raha Kreikan valtion budjetin täytteeksi, niin palataan asiaan.

Kreikka on siis rikas maa, joka investoi esimerkiksi uusiin aseisiin useita miljardeja samanaikaisesti tämän kriisin kanssa.

Kaikkein kyynisimpiä ja suurimpia syyllisiä oman maansa kansalaisten kärsimyksiin ovat kreikkalaiset itse. Äläkää menkö halapaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkoittanet kreikkalaisilla Kreikan hallituksia, et tavallisia kansalaisia?

Ei tämä ole pelkästään kreikkalaisten oma asia. Meidät kaikki on vedetty siihen mukaan "takuutuksin, takuuksin, vakuuksin", lainoin ja lainojen leikkaamisen kautta, halusimme tai emme.
Hallituksemme/EU päätti asian puolestamme. Ei meiltä kysytty, haluammeko korvata pankeille niiden Kreikalle lainaamia rahoja.

ps. Kreikka (samoin Turkki) sai NATO:lta vaatimuksen saattaa aseistuksensa NATO-yhteensopivaksi.

Jussi Jäntti

Siis kysehän on demokraattisesti valitusta Kreikan hallituksesta, joka tekee päätökset rahan käytöstä - eli aseet ennen kansanterveyttä. Jos kreikkalaiset haluavat käyttää rahansa toisin, he voivat valita toisen linjan vaaleissa. Mm. linjan kerätä ne verot, jotka kansalaiset jättävät perinteisesti maksamatta.

On kreikkalaisten itsensä asia järjestää taloutensa - ja maksaa velkansa muille. Meidät on vedetty siihen mukaan, mutta se ei ole peruste olla maksamatta velkoja takaisin. Myös meillä on vaalit joka neljäs vuosi.

Suomen puolustusvoimat on muuten NATO-yhteensopiva, mutta budjetti on marginaalinen verrattuna Kreikkaan.

Summa summarum: kreikkalaiset ovat itse kurjuutensa valinneet. Sinun pitäisi suunnata viestisi heille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #37

Ajattelen itse hieman toisella tavalla.

Kreikan hallitus on toki ns. demokraattisesti valittu.

Minun silmissäni kuitenkin valtapuolueet ovat nykyisen valtarakenteen lukko ja kehityksen jarru. Tähän olen päätynyt havainnoituani, että on ihan sama, minkä nimiset valtapuolueet hallituksessa istuvat, harjoitettu politiikka ei muutu miksikään.
Arvelen, että Kreikassa tilanne on sama.

Puolueohjelma ennen vaaleja ja politiikka vaalien jälkeen ovat "ihan eri asioita".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen ymmärtänyt niin, että Olli Rehn vaatii Suomea toimimaan, kuten "mallioppilas" on muiden muassa vaatinut Kreikankin toimimaan.
Vihjaako blogi siihen, että vastaava "Kreikan asia" on pian meidänkin asiamme?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kreikan so. tavallisten kreikkalaisten asia on aina meidän tavallisten suomalaisten asia. Pikemminkin blogi vihjaa (sanoo suoraan itseasiassa), että "Kreikan tie" on kohta meidänkin tiemme. Samaa reittiä helvettiin.

Merkittävää on, että "sosiaalinen ja oikeudenmukainen" Eurooppa rikkoo räikeästi omia julistuksiaan, sääntöjään ja niitä perusteluja, joilla EU:ta on rakennettu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Meno senkun paranee. Tämän vuorokauden Financial Times kertoo Kreikan hallituksen ja kansainvälisten sijoittajien olevan tukkanuottasilla Kreikan pankkisektorin kunnosta.

Kreikan hallitus inttää, että Kreikan pankit tarvitsevat alle €6 miljardia uudelleenpääomitusta, ja Troikka-osasto inttää, että Kreikan pankkisektori tarvitsee ainakin kolme kertaa €6 miljardia.

Et varmaan arvaa, kenen on tarkoitus kustantaa nämäkin pankkitukibileet.

Jussi Jäntti

Kreikan tie on kohta meidänkin tiemme, olet oikeassa. Mutta on aivan varma, että suomalaiset maksavat itse oman hölmöilynsä seuraukset.

Höpötykset siitä, että Suomen kriisin taustalla olisi jokin kansainvälinen finanssikriis tai suhdanne- tai vaikkapa rakenneongelma, on syytä lopettaa. On aivan samantekevää mikä on syy - me maksamme itse.

Suurin syyllinen tähän tilanteeseen on kuitenkin harjoitettu politiikka. Meillä ei olisi työttömyyttä, teollisuus kukoistaisi, veroaste olisi alhaisempi ja julkinen sektori tasapainossa - jos näin haluttaisiin.

Ongelma on vain siinä, että keinot ovat liian monen vallanpitäjän silmissä vääriä. Antaa kansan kärsiä ja niellä propagandaa ennemmin kuin laitetaan asiat kuntoon. Mutta kaatui se Berliinin muurikin lopulta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #38

Tästä olemme samaa mieltä: "Suurin syyllinen tähän tilanteeseen on kuitenkin harjoitettu politiikka. Meillä ei olisi työttömyyttä, teollisuus kukoistaisi, veroaste olisi alhaisempi ja julkinen sektori tasapainossa - jos näin haluttaisiin.

Ongelma on vain siinä, että keinot ovat liian monen vallanpitäjän silmissä vääriä. Antaa kansan kärsiä ja niellä propagandaa ennemmin kuin laitetaan asiat kuntoon. Mutta kaatui se Berliinin muurikin lopulta."

Kun valtapuolueiden Berliinin muuri kaatuu, voivat syyttää suhdannevaihteluita :D

Toimituksen poiminnat