KissanKulmasta

Kolme maata kieltäytyy hyväksymästä EU:n tilejä

  • Dyykkari löytää
    Dyykkari löytää
Iso-Britannia, Ruotsi ja Alankomaat ovat kieltäytyneet hyväksymästä EU:n tilejä vuodelta 2012. Syynä ovat "lisääntyneet virheet". 

Alankomaat (Hollanti) äänesti EU:n kirjanpidon hyväksymistä vastaan, kertoo Dutsch News.
Virheiden määrä on taas noussut - vuonna 2011 virheitä oli kirjanpidossa 3,9%, vuonna 2012 niitä oli 4,8 prosenttia. Euroissa puhutaan useammasta miljardista.

Valtiovarainministeri Jeroen Dijsselboem haluaa EU:n tilintarkastusviraston julkaisevan maakohtaiset virhemäärät. Näin voitaisiin paremmin tarkastella EU-rahojen käyttöä (mihin rahat katoavat) ja keskustella siitä faktapohjalta.

EU:n tilintarkastajat kieltäytyivät hyväksymästä EU:n tilejä viime vuonna. Se on 19. vuosi peräjälkeen, kun EU:n tilit ovat jääneet hyväksymättä.

Lähde:

Dutsch News: The Netherlands, Sweden, Britain refuse to sign off EU 2012 books
http://www.dutchnews.nl/news/archives/2014/02/the_netherlands_sweden_britain.php

Lue myös:

Maakysely: EU-johto ei nauti luottamusta (10.01 2014)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158063-maakysely-eu-johto-...

Rahaton ei osta - komission raportti myöntää euron pelastustoimien olleen fiasko (25.01 2014)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159190-rahaton-ei-osta-kom...

Puoluepolitiikka kärsii uskottavuusongelmasta, protestiliikkeet nousussa (29.01 2014)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159478-puoluepolitiikka-ka...

Luottamusbarometri 2014: poliittisiin toimijoihin ei luoteta (17.02 2014)
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160937-luottamusbarometri-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Onko nyt tarpeeksi lyhyt bloggaus?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Suomella ei vissiin mitään huomautettavaa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tai jos tämäkään ei koske Suomea?

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Virheitä sattuu kaikille, mutta noin 5% , eli useampi miljardi väärin perustein kohdistetusta yleisestä rahasta on tarkoituksellista.

Itse olen usean vuoden aikana kohdannut järjestöjä, jotka ovat yhden tai useamman ihmisen yhteenliittymiä. He hakevat aktiivisesti halukkaita EU-rahan vastaanottajia. Diiliin kuuluu, että he hoitavat paperityöt, niin, että avustus toteutuu. En ollenkaan ihmettele, että 5% EU'n rahoista jaetaan väärin, harhauttavin tai valheellisin perustein. Alussa hakemukset käytiin läpi suhteellisen huolellisesti, mutta kun tuli yleiseen tietouteen, että rahalle ei löytynyt riittävävästi hakemuksia, alettiin "aktivoimaan" ihmisiä, jotka eivät olleet tietoisia, että he voisivat olla avustuksen kohteita. Välittäjä ja paperityön tekijä sai luonnollisesti ansaitun palkkionsa.

Italian poliitikot muunmuassa, järjestivät järjestöilleen ja perheilleen käsittämättömän suuria rahasummia. Vaikka asia tuli julkisuuteen pari vuotta sitten, asia hautautui vailla seuraamuksia. Syy oli ja on se, että kähminnässä on mukana osa rahojenkäytön valvontaa.
Italialaiset saattavat olla "etevimpiä" tekemään rahasiirtoja, joiden jäljet alussa ja lopussa päätyvät sulaan. Silti monen miljardin jakeluun tarvitaan kaikkien jäsenmaiden "apu".

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen kuullut tästä "aktivoimisesta" aiemminkin, ja arvelen, että kertomasi pitää paikkansa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Katselin juuri YLE Ulkolinja dokumenttia Italiasta ja Sisiliasta "Kalliit kunnian miehet". Dokkari on nähtävissä YLE Arenalla http://areena.yle.fi/tv/2136833

Hyvinkin katsomisen arvoista materiaalia. Djisselbloem lienee viitannut epäsuorasti mm. Italiaan ehdottaessaan että EU:n rahankäyttöä pitäisi tarkastella maakohtaisesti väärinkäytösten löytämiseksi.

Sisiliassa on esim. teatteri, jonka rakentaminen aloitettiin 1956, eikä se ole vieläkään valmis. Teatteri on saanut EU-rahoitustakin.

Dokkarissa käydään läpi myös Italian hallintorakennetta (6 poliittisen päätöksenteon tasoa). Suomessa ilm. pyritään kunta- ja sote-uudistuksella Italian nykymalliin kun Italia pyrkii pois raskaasta monikerroksisuudesta.

Mielenkiintoista oli myös kansalaisliike Viiden tähden kansanedustajien tervejärkiset kommentit Italian poliittisesta elämästä.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Erinomainen dokumentti. Myös asiallisesti oikein.

Italia on ollut täynnä keskeneräisiä rakennusprojekteja ja näin on ollut niin kauan kun Mafia alkoi tulla mukaan järjestelyihin. Näitä on kaikkialla Italiassa ja keskeneräisyyden syy on aina sama. Niin projektin hyväksyjät, rakentajat ja valvojat hyötyvät keskeytyksillä ja viiveillä.

Asiantilan voisi sallia jatkuvan, ellei summat olisi nousseet käsittämättömän suuriksi. Yksi syy tason nousuun on EU:n tarjoamat varat

Jos virheisiin tilinpidossa ei saada vähennystä, ollaan tilassa, että se hyväksytään, koska rattaat on niin suuret ja vääryys muuttu "voiteluksi".

Hurskaasti sanoen, rakkaus totuuteen ei ole kriteeri. Oma hyöty korvaa em. raamatullisen perustan.

P.S. Suomen suhteellisen alhainen verovarojen varastaminen on ollut aisoissa. Kysynkin, miksi Suomessa "Älä varasta"-käskyä (8.) noudatetaan paremmalla menestyksellä? Onko muutakin vaikutinta, kuin kaikkialla vallitseva kateus?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #21

Pitänee joskus verrata korruption kärkimaita ja maan valtauskontoa, josko sillä on merkitystä.
Jos protestanttisen etiikan maat ovat rehdimpiä (tai korruptio on piilotetumpaa)?
Myös voisi verrata maiden ikää. Suomihan on kovin nuori. Meillä ei ehkä vielä ole traditiota voitelussa kuten vanhemmissa maissa.

Tosin kyllä katolisen uskon merkitys/kirkon jäsenmäärä vähenee. Taitaa olla nykyään Eu:ssa 40 prosentin luokkaa. Lahjonnan kohteet ovat maallistuneet?

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri Vastaus kommenttiin #22

Lahjonnan yleisyys mielestäni johtuu muunmuassa siitä, että kuinka ymmärtäväinen asenne lahjontaan ja kähmintään on taholla, joka valvoo ihmisten kunnollisuutta.

Ei ole täysin tuulesta temmattua, että jopa kiirastulesta pääsee läpi kivuttomammin, kun maksaa lahjan autuutusta valvolalle taholle. Sen voi tehdä eläessään tai sitten elossaolevat kohdistavat maksuja pahojen tekojen seuraamusten lievitykseksi. Tässä tietysti luodaan kirkon ymmärrystä esimerkiksi mafiosojen synteihin.

Kuitenkin ilman jumalisuutta, katolista tai protestanttista, voidaan pienessä maassa paremmin valvoa lahjontaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä Riikka , että pidät ihmiset ajan tasalla missä EU:ssa mennään. Sanotaankin, että tilintarkistus on ollut retuperällä jo vuosia EU:ssa. Miten lie Suomen eduskunnassa - Feiringin muistot tulee väkisin mieleeen!!

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Menisiköhä pk-sektorin yrityksen kirjanpito läpi tuollasella 5 % marginaalilla?

Pitäisiköhän yrittää tässä maaliskuun lopulla?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Yritäppä, kaikki on kotiin. Riikka on kirjoittanut EU:ssa katoaa noin 120 miljaardia rahaa vuodessa, vain kolme valtiota on huomannut tämän.

Urpilainen ja valtiovarainministeriö eivät ole huomanneet mitään.

Pienenä ihmisenä olisin hiukan kiinnostunut, kuka meitä kus...aa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kokeile :D

Epäilen kylläkin, että verottajalla riittää resursseja pk-yritysten kirjanpidon tarkistamiseen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomi siis oli valmis hyväksymään? Joka vuosi 4-5 miljardia häipyy teille tietymättömille.Milloinka kansalaiset heräävät näkemään minkälaisessa pelissä olemme rahoittajina?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olen ollut lukevinani Riikan blodeilta, 120 miljardia katoaa vuosittain tuhkana tuuleen.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Tässä linkki YLE:n uutiseen:

http://yle.fi/uutiset/korruptio_maksaa_eulle_120_m...

Isossa järjestelmässä on vain isot toleranssit. Täytyyhän järjestelmän rattaita voidella että se pyörii jouhevasti.

Kuinka paljon korruptioon pitää mennä rahaa ja kuinka paljon tarvitaan työttömyyttä ja kurjuutta ennenkuin tämä menestystarina päättyy?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #10

Tuo 120 jaardia on sen verran, mitä EU-maiden kansantalouksissa yhteensä korruptioon palaa . Se, mitä EU itsessään mällää kaikkeen skeidaan, on suuruusluokaltaan toki pienempi luku.

Meanwhile, ex-SKP/SKDL-Nils, RKP ja MEP esittelee näennäisfilosofisia mietteitään rahankäyttöön suhtautumisesta (ymmärtämättä itse asiasta mitään) ja antaa lopulta siunauksensa komission toilailuille kriisimaissa. Ja fantsuttelijat aplodeeraavat.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Olen ollut huomaavinani, että federalistit käyttävät tätä korruptiojuttua perusteluna liittovaltion edistämniseen, koska korruption kitkeminen on kuulunut kansallisille hallituksille - ja koska siinä on epäonnistuttu niin ilmeinen ratkaisuhan on liittovaltio :D

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Huonosti päättyy tääkin projekti Adolf Merkkelin johdolla.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva ymmärtää, ettei varojen kierrättämisessä Brysselin kautta ole mitään järkeä. Jokainen maa osaisi itse paremmin päättää mihin rahat omassa maassa kannattaa käyttää.

EU toimisi hyvin ilman keskushallintoa vain eurooppalaisten valtioiden tulli- ja kauppaunioina, kaikki muu lisää vain korruptiota ja täysin turhaa byrokratiaa.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Tätä Ilènin kantaa kannatan!

EU on kallis juttu ja koko ajan vaan kallistuu.

Toimituksen poiminnat