KissanKulmasta

Luottamusbarometri 2014: Poliittisiin toimijoihin ei luoteta

Viestintätoimisto Edelmanin 2014 Luottamusbarometri paljastaa kaikkien aikojen suurimman eron (14 prosenttiyksikköä) luottamuksessa poliittisten toimijoiden ja liike-elämän välillä.Liike-elämään kohdistuva luottamus ei noussut, mutta poliittisiin toimijoihin kohdistuvan luottamuksen lasku teki erosta 20 prosenttiyksikköä tai suuremman lähes puolessa tutkituista 27 valtiosta, mukaan luettuina USA (21 prosenttiyksikköä), Intia (26 prosenttiyksikköä) ja Brasilia (36 prosenttiyksikköä). Luottamus liike-elämään on vakiintunut 58 prosenttiin, koska se on tehnyt havaittavan muutoksen paremmilla tuotteilla ja uudella johtajuudella.Luottamus poliittisiin toimijoihin laski maailmanlaajuisesti neljä prosenttiyksikköä historiallisen alhaiseen arvoon (44 prosenttia), mikä teki siitä vähiten luotetun instituution kolmantena peräkkäisenä vuonna.Poliittisiin toimijoihin kohdistuvan luottamuksen lasku haastateltujen joukossa oli jopa vielä dramaattisempi valtiotasolla romahtaen USA:ssa (16 prosenttiyksikköä 37 prosenttiin), Ranskassa (17 prosenttiyksikköä 32 prosenttiin) ja Hong Kongissa (18 prosenttiyksikköä 45 prosenttiin). Väestön keskuudessa luottamus poliittisiin toimijoihin on alle 50 prosenttia 22 valtiossa tutkituista 27 valtiosta. Taso on silmiinpistävän alhainen Länsi-Euroopassa, etenkin Espanjassa (14 prosenttia), Italiassa (18 prosenttia) ja Ranskassa (20 prosenttia).                      *****Useilla teollisuuden aloilla kuitenkin kaivataan lisää säädöksiä, mukaan luettuina finanssipalvelut (53 prosenttia), energia (51 prosenttia) sekä ruoka ja juoma (48 prosenttia). Alueellisesti tutkimuksessa havaittiin, että 66 prosenttia haluaa finanssipalvelualalle lisää säädöksiä Saksassa, 73 prosenttia ihmisistä Iso-Britanniassa haluaa energialiiketoimintaan lisää säätelyä, kun taas Kiinassa 84 prosenttia haluaa elintarviketeollisuudelle voimakkaampaa säätelyä.

 

"Liiketoiminta ei voi tulkita näitä muutoksia mahdollisuudeksi painostaa säädösten purkamiseen, kuten se teki vuosikymmen sitten. Se olisi valtava virhearviointi," sanoo Edelman.                     *****Maailmanlaajuisesti perheyritykset (71 prosenttia) ja pienet ja keskisuuret yritykset (68 prosenttia) ovat luotetumpia kuin suuret liikeyritykset (61 prosenttia). Pohjois-Amerikassa perheyrityksiin (85 prosenttia) ja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin (78 prosenttia) luotetaan paljon enemmän kuin suuriin yrityksiin (45 prosenttia). Aasia ja Tyynimeri ovat ainoita alueita, joilla perheyritykset (62 prosenttia) ja pienet ja keskisuuret yritykset (65 prosenttia) eivät ole luotetuin yritystyyppi. Listatut yhtiöt (74 prosenttia) ovat luotetuimpia tällä alueella.                       *****Tutkituista maista lähes 80 prosenttia raportoi luottamuksen mediaan olevan pienempi kuin viime vuonna. Luottamuksessa kaikkiin medialähteisiin oli kuitenkin hienoinen nousu mukaan luettuina verkkohakuohjelmat (65 prosenttia), perinteinen media (65 prosenttia), hybridimedia (54 prosenttia), sosiaalinen media (47 prosenttia) ja omistettu media (45 prosenttia).Kansalaisjärjestöt ovat edelleen maailmanlaajuisesti luotetuin instituutio 64 prosentilla. Niiden luottamustasot olivat yli 50 prosenttia 23 maassa tutkituista 27 maasta, ne ovat luotetuin instituutio 20 maassa ja niiden luottamustaso on korkeampi kuin liike-elämän 20 maassa.Yritysten työntekijät ovat luotetuimpia lähteitä, kun on kyse sitoutumisesta (50 prosenttia), rehellisyydestä (37 prosenttia), tuotteista ja palveluista (32 prosenttia) ja toiminnoista (34 prosenttia).Lähde:Edelman Luottamusbarometri 2014: Luottamus poliittisiin toimijoihin laskenut historiallisen alas

 

http://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/edelman-luottamusbarometri-2014-luottamus-poliittisiin-toimijoihin-laskenut-historiallisen-alasKommentti:Ihmekö tuo, että luottamus poliitiikkoihin laskee. Tulosvastuullista hommaa näes.  Ilmiö näyttää olevan maailmanlaajuinen. Joka puolella on huomattu, että edustuksellinen demokratia ei toimi.

Komissaari Rehnkin jo myönsi antaneensa perätöntä tietoa - tosin vasta, kun se useimmille oli jo muutenkin selvinnyt.Taloussanomat - Jan Hurri: Komissaarit avautuvat: tuomiopäivän uhka oli tosi

 

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/02/16/komissaarit-avautuvat-tuomiopaivan-uhka-oli-tosi/20142266/170

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Laiskoille lukijoille parhaat palat Jan Hurrin tekstistä:

"...Komissaari Andor aloittaa lukemalla euroalueelle nykyisellään verrattain tylyt madon luvut. Hän ei tyydy kuvaamaan rahaliiton niin sanottuja valuvikoja vaan kuvaa euroalueen talousrakenteita suurin piirtein kaikille asianosaisille vahingollisiksi.
Hänen mukaansa rahaliitosta ja eurosta on tällä haavaa vakavaa vahinkoa tai vahinkoriskiä pääoman omistajille, työntekijöille, yrittäjille, rahoittajille ja julkisten palveluiden käyttäjille. Hänen mukaansa moinen on kestämätöntä.

Andor arvelee, että kriisi ei ole vaikeuksineen ja riskeineen ohi. Sen sijaan hän varoittaa, että euroalueen rakenneviat uhkaavat yhä koko EU:n vakautta ja "voivat tuhota koko EU:n häviäjien ja voittajien välillä syttyvissä poliittisissa yhteenotoissa"..."

"Ensimmäinen "Maastrichtin oikeauskoisten" harhaoppi on Andorin mukaan se, että rahaliitto Emu voi toimia kestävällä tavalla ilman keskitettyä taloudenpitoa ja ilman keskitetysti ohjattuja tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä. Hänen oma arvionsa on päinvastainen: ei voi.

Toinen harhaoppi väittää, että niin sanottu sisäinen devalvaatio on paras ellei peräti ainut keino palauttaa kansallinen kilpailukyky euroalueen reunamaissa. Andor pitää tätä vakavana virhearviona eikä usko sen tehoavan yhtä tehokkaasti eikä varsinkaan yhtä pienin yhteiskunnallisin haittavaikutuksin kuin ennen euroa toteutetut kansallisten valuuttojen ulkoiset devalvaatiot tehosivat.
Lisäksi Andor huomauttaa euron vahvistumisen suurelta osin jo kumonneen reunamaissa mittavin sosiaalisin uhrauksin aikaan saadut sisäisen devalvaation hyödyt.

Kolmas "Maastrichtin oikeauskoisten" suorastaan haitallinen harhaoppi vaatii kaikille jäsenmaille vaihtotaseen mahdollisimman runsasta ylijäämää. Andorin mukaan tämä on mahdoton tavoite, jonka tavoittelemisesta koituu enemmän haittaa kuin hyötyä.

Neljäs harhaoppi tulkitsee työttömyyden yksipuolisesti merkiksi työvoiman tarjonnan rakenteellisista ongelmista. Andorin mukaan syitä työttömyyden kasvuun löytyy yhtä hyvin kokonaiskysynnän laskusta, kuten harjoitetun talouspolitiikan vaikutuksista.

Viides EU-talouden harhaoppi vaatii, että euroalueen keskuspankki EKP vastaa vain ja ainoastaan (AAA-maiden) hintavakaudesta, niin kuin Andor kuvaa. Hän lisäisi EKP:n tehtäviin talouskasvun ja työllisyyden tukemisen sekä korjaisi hintavakauden tulkintaa, joka nykyisellään painaa Saksaa heikompia euromaita velkadeflaatioon.

Kuudes "oikeauskoisten" harha väittää, että millään tavoin tuettavien maiden moraalikato ja vapaamatkustajaksi jättäytyminen on kaikille maille vahingollisempi ja suurempi vaara kuin heikkojen maiden juuttuminen pitkäaikaiseen taantumaan. Tästäkin Andor on täsmälleen vastakkaista mieltä: ei ole.

Olipa komissaarien johtopäätöksistä mitä mieltä tahansa, käy avautumisista yksi asia harvinaisen selväksi:
Väärässä ovatkin olleet "Maastrichtin oikeauskoiset" eivätkä suinkaan "tuomiopäivän profeetat". "

Taloussanomat - Jan Hurri: Komissaarit avautuvat: tuomiopäivän uhka oli tosi
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/02/16/k...

Toimituksen poiminnat