KissanKulmasta

Amerikkalaisdiplomaatti: "EU voi painua v***uun"

Syyskuussa 2013 virkaansa nimitetty yhdysvaltalaisdiplomaatti, Euroopan ja Euraasian asioista vastaava apulaisulkoministeri Victoria Nuland on keskustelussaan toisen yhdysvaltalaisdiplomaatin, Ukrainassa asemapaikkaansa pitävän Geoffrey Pyattin kanssa ilmaissut kantanaan, että EU voi painua v***uun.

Paljastava nauhoitus on vuodettu anonyymisti youtubeen. Vuotolähteeksi epäillään Moskovaa.

https://

Nauhalla Nuland keskustelee Ukrainan tilanteesta Pyattin kanssa sekä suunnittelee, millaisen uuden hallituksen Washington voisi istuttaa Ukrainaan nykyisen tilalle. Ukrainaa johtaa nykyisin Washingtonin pystyttämä, "IMF:n kustantama" Viktor Janukovitshin hallitus.

Nuland argumentoi nauhalla YK:n lähettilään kykenevän "liimaamaan tämän jutun kasaan, YK:n täytyy liimata tämä homma kasaan. Ja EU voi painua v***uun."

Pyatt: "Täsmälleen. Ja luulen, että meidän täytyy tehdä jotain, jolla saamme sen pysymään kasassa koska voit olla varma, että jos homma ei ala saada nostetta, venäläiset alkavat toimia kulissien takana torpedoidakseen sen."

Sen jälkeen kaksikko keskustelee siitä, kuinka järjestää Obaman hallinnon haluama lopputulos.

Nuland esimerkiksi haluaa, että oppositiojohtaja Vitali Klitschkolle ei anneta huippuroolia Ukrainan uudessa hallituksessa. Nuland haluaa hallitukseen Yatsenyukin, ja tätä tukemaan Klitschkon ja Tyahnybokin ulkopuolelta, mutta pelkää, että Klitschko pääsee hallitukseen.

Pyatt lupaa puhua Klitschkolle, sekä toteaa, että Ukrainaan pitää saada joku länsimainen henkilö kätilöimään Washingtonin haluama lopputulos.

Presidentti Janukovich tarjosi viime kuussa Klitschkolle apulaispääministerin vakanssia ja Yatsenukille pääministerin vakanssia, mutta molemmat kieltäytyivät. He haluavat uudet presidentinvaalit.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole suoraan vahvistanut nauhoituksen autenttisuutta, mutta ulkoministeriön puhehenkilö Jen Psaki on kertonut Nulandin olleen yhteydessä EU:iin ja pyytäneen anteeksi epädiplomaattista kielenkäyttöään.

Muutoin Yhdysvallat on keskittynyt korjaamaan vaurioita pyrkimällä ohjaamaan huomion Venäjän rooliin mahdollisena vuotajana.

 
Kommentti:

Ukrainassa on ollut ns. pro-demokraattista liikehdintää. Kuten edeltävän oranssivallankumouksen aikana, Washington on nytkin voimakkaasti rahoittanut ns. pro-demokratialiikettä.

Euroopan unioni ja Ukraina ovat neuvotelleet Ukrainan liittymisestä Euroopan unioniin.

Neuvottelut ovat toistaiseksi katkolla, koska maa on jakautunut: puolet maasta haluaa liittoutua Venäjän kanssa ja puolet EU:n kanssa.

Ukraina on ehkä parasta maanviljelysmaata maailmassa. Euroopan unionin viehtymyksen keskittävään politiikkaan tietäen, arvelen, että Ukrainasta kaavaillaan EU:lle halpojen maataloustuotteiden lähdettä. Tällä olisi vaikutuksensa muiden EU:n jäsenmaiden maatalouteen, mutta Ukrainan vilja-aitta olisi myös kilpailuetu kamppailussa edullisen bulkkituotannon myynnissä muihin maihin. Raha toki kulkisi viljanvälittäjille, ei ukrainalaisille.

Toisaalta siitä seuraisi, että mikäli Venäjän ja EU:n välillä syntyisi konflikti, Venäjä voisi käyttää perinteistä NATO-taktiikkaa tuhoamalla Ukrainan viljasadon myrkkyruiskutuksin, jonka jälkeen 500 miljoonaa EU:ssa asuvaa ihmistä huutaisi leipää.

Tätä uhkaa taas käytettäneen perusteluna sille, miksi NATO:lle tulee myöntää lupa sijoittaa tukikohtia ja ohjuskilpiä Ukrainaan.

Eniten koko Nuland-farssi kerto kuitenkin siitä, ettei vapaita vaaleja ja aitoa demokratiaa ole missään maassa, mikä jostain syystä suurvaltoja ja EU:ta kiinnostaa.
Sellaiseen ei anneta edes mahdollisuutta, koska usein kansa tahtoo eri asioita kuin vallassa oleva yhteiskuntajärjestys.

Tässä vielä "loppukevennyksenä" lääkejätti Bayerin toimitusjohtaja Marijn Dekkersistä kertova juttu. Bloomberg Business Weekin haastattelussa Dekkers kertoo yhtiön uudesta syöpälääkkeestä todeten, että sitä ei ole tarkoitetu köyhille (kuten intialaisille), vaan länsimaisille potilaille, joilla on varaa maksaa siitä.

Lääkeyhtiöiden prioriteetit tulevat kerralla selväksi.

Raw Story: Bayer Pharmaceutical CEO: Cancer drug for only western patients who can afford it
http://www.rawstory.com/rs/2014/01/26/bayer-pharmaceutical-ceo-cancer-dr...

 
Lähteet:

The Hill - Julian Pecquel: Obama official: ´F--k the EU´
http://thehill.com/blogs/global-affairs/europe/197649-obama-official-f-t...

RT News: F**k the EU: Snr US State dept. official caught in alleged phone chat on Ukraine
http://rt.com/news/nuland-phone-chat-ukraine-927/

The Guardian: US official apologises to EU counterparts for undiplomatic language
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/06/us-ukraine-russia-eu-victor...

Christian Science Monitor: Amid US-Russia tussle over Ukraine, a leaked tape of Victoria Nuland
http://www.csmonitor.com/World/Security-Watch/Backchannels/2014/0206/Ami...

Financial Times: Kiev leak reveals US exasperation with EU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muistakaa äänestää europarlamenttivaleissa...

...jos äänestätte, äänestäkää jotain muuta kuin virallisia vaihtoehtoja so. eduskuntapuolueita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saako tätä Nulandia äänestää missään?

Yari Taipale

Ei myöskän parlamenttivaaleissa kannata äänestää Persujakaan, takit on kääntyneet ja hallituskiima on kova. Ja iso osa ehdokkaista on oman edun tavoittelijoita ja pyrkyreitä joita ei kiinnosta suomen asiat niin miten sitten unionin? Ahne ja kunnianhimoinen Juho Eerola jolla on hyvin epämääräisiä tekoja kansanedustaja uran aikana, ja on erityisen kiero toimissaan on ansainnut korkeintaan tulevissa vaaleissa pudotuksen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Konservatiivisen saksalaislehden otsikko on reilusti ”"Fuck the EU" bringt US-Diplomatin in Erklärungsnot“, ilman ***
http://www.welt.de/politik/ausland/article12461222...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saksalaislehden ei tarvitse noudattaa US:n linjaa kielenkäytön suhteen ("Älä kiroile" jne) :D

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

USA voi painua Eu:n perässä samasta reiästä. Siellä sitten siittiöinä, tai muina voivat keskenään kilpailla kumpi tulee 9 kuukauden kuluttua viisaampana ulos.

Menisivätkö vaikka lausunjansa omaan...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Eniten koko Nuland-farssi kerto kuitenkin siitä, ettei vapaita vaaleja ja aitoa demokratiaa ole missään maassa, mikä jostain syystä suurvaltoja ja EU:ta kiinnostaa.
Sellaiseen ei anneta edes mahdollisuutta, koska usein kansa tahtoo eri asioita kuin vallassa oleva yhteiskuntajärjestys."

Höyhenenkevyttä analyysiä. Jos joku vuotaa luottamuksellisen keskustelun YouTubeen, mitä se kertoo kansan tunnoista yhtään missään? Vapaita vaaleja ja aitoa demokratiaa on ainakin Yhdysvalloissa ja on hieno asia, että sitä yritetään viedä myös muihin maihin.

Paavo Kuronen

Jos kyseinen luottamuksellinen keskustelu paljastaa, että USA pyrkii kulissien takana määräämään, millainen hallitus maahan tulee, niin kyllähän se kertoo ihan tarpeeksi. Miksi näin tarvitsisi toimia, jos kansa tahtoisi jo valmiiksi samaa, mitä USA?

USAn "aito demokratia" on kyllä hyvin kummallista. Samat suuryritykset rahoittavat sekä republikaaneja, että demokraatteja, joiden politiikka ei juuri eroa toisistaan. USAn kansan enemmistö on eri mieltä lähes kaikesta, mitä hallinto tekee, esim. sodista, menoleikkauksista, verotuksesta, yms.

Tiedotusvälineet ovat keskittyneet muutamien megakorporaatioille ja poliittiset toisinajattelijat vaietaan merkityksettömyyteen ja mustamaalataan. (Esim. Ron Paulin kohtelu)

Tällaista "aitoa demokratiaa" en toivoisi kyllä kenellekään.

https://www.youtube.com/watch?v=5eInuuLp1Dw

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Poliittiset toisinajattelijat vaietaan merkityksettömyyteen ja mustamaalataan." No voi hellanduudelis sentään mitä hirveyksiä : D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #25

Sinustako tuo toimivan edustuksellisen demokratian tuntomerkki?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

On. Monissa maissa järjestelmää vastustaville käy ihan oikeasti huonosti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #32

Omituista järkeilyä: jos jossain on huonommin, se ei tarkoita, ettei meillä olisi parantamisen varaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vaalirahoittajien kannalta se on sijoitustoimintaa: on järkevää sijoittaa kummankin valtapuolueen "osakkeisiin" ostaakseen haluamaansa lainsäädäntöä.
Samalla varmistetaan, ettei "kilpailijoiden" tuotteet (pienpuolueet) saa liikaa "markkinanäkyvyyttä", esim. omistuksessa olevien tiedotusvälineiden kautta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Snellman kirjoitti: " Vapaita vaaleja ja aitoa demokratiaa on ainakin Yhdysvalloissa ja on hieno asia, että sitä yritetään viedä myös muihin maihin."

Tämä hauska, tosi hauska. Olin ratketa naurusta. Jos nauru pidentää ikää niin heilahti kerralla monta vuotta lisää. Jatkossa pitänee kuitenkin ottaa tätä lääkettä hieman miedompina annoksina.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kiitos mielenkiinotisesta ja herättäväst blogista.

Tasavallan presidenti viittasi Ukrainan tilanteen puheessaan valtiopäivien avajaisissa. Suomalainen media ohitti tämän lähes ilman mitään kommentteja. Presidentin puhe lienee indikaatio siitä, että Ukrainan tilanne on myös niiden mielestä, joilla on käytössään enemmän ulko- ja turvallisuuspoliittista tietoa, todella vakava. Vakavaksi tilanteen meidän kannalta tekee se, että Kiev on vain noin 1 200 km päässä Etelä-Suomesta ja sen naapurina on mm. totalitäärisesti hallittu Valko-Venäjä. Toisaalta Ukrainalla on strategisesti hyvin tärkeä rooli Venäjän turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa perinteisessä ajattelussa.

Näkisin, että Ukrainan tilanne on Euroopan kannalta vakavampi kuin Jugoslavian tilanne aikoinaan. Jugoslavian tilanne kaikessa raakuudessaan pysyi sen rajojen sisäpuolella. Ukrainan kriisissä on aineksia levitä sen rajojen ulkopuolelle, jos tilannetta ei hoideta taitavasti.

Tällä hetkellä Venäjän toiminnassa lienee suvantovaihe johtuen Sotshin kisoista. Venäjä ei halua pilata tässä vaiheessa PR -kampaniaan toimímalla agressiivisesti Ukrainassa. Kisojen jälkeen tilanne voi muuttua merkittävästi toisenlaiseksi.

Toisaalta, koskapa eivät suurvallat olisi pienempien asioihin puuttuneet. Siitä on Suomenkin historian kirjat täynnä esimerkkejä vuosisatojen ajalta. Kyse lieneekin siitä, "kenen kaa milloinkin aletaan" ?

Niistä sanomisista eurooppalaisten ja jenkkien välillä: Mitähän kaikkea vastaavaa olisi voinut kuulla aikoinaan toisen maailmansodan aikana jenkkiesikunnissa ja brittiesikunnissa ylempien upseereiden kommenteissa. Sen verran eriäviä näkökulmia briteillä ja jenkeillä oli monesta asiasta. Silti britit ja jenkit rinta rinnan nousivat maihin Normandiassa ja lähtivät tunkemaan kohti silloista Saksaa. Eli jos tuolla YouTube:ssa esitetyllä klipillä oli tarkoitus lyödä kiilaa EU:n ja USA:n välille, niin aika kevyttä se on. Kenen intressissä Ukrainan tapauksessa kiilan lyöminen EU:n ja USA:n välille olisi ?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ukraina on maa, josta Venäjä ja USA voivat olla valmiita sotimaan.

EU on tässä kuviossa se pienempi toimija ja käytännössä USA:n liittolainen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Totta on, että Ukraina/Kiova on vain lyhyen matkan päässä Suomesta, ja strategisesti sijoittunut, monellakin tapaa.
Ukraina on energian suhteen riippuvainen Venäjästä, mitä kyllä painostuskeinona käytetäänkin.

II maailmansodan aikana Ukraina oli vastaavasti NL:n, Saksan ja liittoutuneiden kiinnostuksen kohteena.

Kuten kirjoitat: "Ukrainalla on strategisesti hyvin tärkeä rooli Venäjän turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa perinteisessä ajattelussa."
Tuo pätee myös Suomen ja Baltian maiden osalta.

Maan jakautuminen kahteen leiriin lisää tilanteen räjähdysalttiutta.

Suurvallat tietenkin aina puuttuvat "kansallisten intressiensä nimissä". Etupiiriajattelu kukoistaa yhä. En voi sille mitään, että minusta se on väärin ja demokratia-höpinä tällaisessa tilanteessa moraalitonta, tekopyhää hurskastelua.

Omasta mielestäni olisi oikein antaa ukrainalaisten pyrkiä omaan ratkaisuun, ja toimia sitten itse sen perusteella.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ukrainassa on myös Neuvostoliiton ajoilta mittava määrä aseteollisuutta, joka jäi NL:n romahtaessa "väärälle" puolelle Venäjän rajaa. Venäjän puolustusteollisuus on edelleen riippuvainen näistä Ukrainan puolella olevista puolustuvälineitä valmistavista tehtaista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #17

Tuota aseteollisuusjuttua en ehtinyt edes ajatella. Olet oikeassa, sillä on iso vaikutus suuntaan ja toiseenkin.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #17

Jos tätä nyt pyörittää vuodesta 1991 alkaen niin kummassakaan maassa, Venäjällä ja Ukrainassa, ei ole uskallettu uudistaa neuvostoaikaisen teollisuuden rakenteita ja muuhun tuotantoon nähden valtaisa ja vanhanaikainen puolustusteollisuus on tätä tyypillisimmillään kuten myös raskas metalliteollisuus. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että kummassakin maassa suuri osa kansantaloudesta on pyörinyt Venäjän armeijan ja valtionyritysten tilausten varassa ja toisaalta Venäjän valtio tukee tätä teollisuutta tilauksilla ja alle markkinahintojen myytävällä energialla, raaka-aineilla ja puolivalmisteilla. Toisin sanoen tämä osa taloutta pyörii yhä vanhassa ja tuhlailevassa neuvostojärjestelmässä ja on todellisuudessa valtaisa painolasti molempien maiden taloudelle.

Venäjän tapauksessa energian ja raaka-aineiden korkeat maailmanmarkkinahinnat ja toisaalta näiden tuotannon osittainen yksityistäminen ja tästä seurannut huomattava tehostuminen ovat mahdollistaneet tällaisen tuhlaamisen jatkumisen. Ukrainan tapauksessa taloudellisia resursseja tähän ei ole ollut, lisäksi Venäjä käyttää energian hintaa kuten myös tilauksia tältä teollisuudelta tehokkaana painostuskeinona. Lopputulos on varsin surkea Ukrainan kannalta; taloutta ei pystytä eikä uskalleta uudistaa, maa velkaantuu ja ulkomaiden tuki ja lainat kuluvat vanhojen rakenteiden pystyssäpitämiseen (tai sitten jalkapallokisojen kulisseihin...). Lisänä tulee vielä poliittinen painostus ja tästä seuraava sisäpoliittinen epävakaus joka loppupeleissä näyttää johtavan aina vaan kärjistyneempiin vastakkainasetteluihin maan sisällä puhumattakaan rehottavasta korruptiosta ja valtion rakenteiden jatkuvasta rapistumisesta.

Venäjän asenteisiin ja tavoitteisiin näissä Ukraina-keskusteluissa aina lopulta päädytään ja, ikävä kyllä, Venäjä näyttää toistavan kaikki vanhat virheensä keskittymällä vain valtapiirinsä turvaamiseen ja laajentamiseen unohtaen, että pitkässä juoksussa talous ja ihmisten hyvinvointi ratkaisevat. Valko-Venäjän malli voisi tietysti lyhyellä tähtäimellä johtaa Ukrainassa olojen rauhoittumiseen ja jonkin sortin taloudelliseen elpymiseen Venäjän voimakkaalla tuella. Pitkässä juoksussa edessä olisi kuitenkin samanlainen umpikuja kuin 1991; käytännössä Venäjän talousnousu sakkasi jo viime vuonna. En usko, että Putin muistetaan 10 vuoden päästä vahvana johtajana joka palautti Venäjän valta-aseman vaan pikemminkin heikkona johtajana jolla ei ollut rohkeutta ja kykyä todellisiin uudistuksiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #24

Minusta tässä Ukraina-asiassa päädytään II maailmansotaa edeltäneisiin, monen eri intressiryhmän tavoitteisiin. Ukraina on monen valtion heittopussina, jotka haluavat Ukrainaa tekemään jotain ko. valtioiden etujen mukaista.
Minusta kyse ei ole pelkästään Venäjän etupiiriajattelusta.

Ongelma on isompi, globaali, ja johtuu - minun mielestäni - nykyjärjestelmästä, jossa keskenään naimisissa olevat poliitikot ja talouselämän edustajat pyrkivät keräämään tuottoja ja lisää vaikutusvaltaa itselleen ohjaillakseen asioita oman etunsa mukaisesti.

Enemmistö maailman väkeä, joka haluaisi elää ihan tavallista, kohtuullista arkea, ei voi juurikaan vaikuttaa asioihin.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #30

Kommenttini koski lähinnä neuvostoaikaan syntynyttä yhteyttä Venäjän ja Ukrainan puolustus- ja raskaan metalliteollisuuden välillä ja mitä tästä yhteydestä on seurannut Ukrainalle; talousuudistukset eivät etene, poliittinen ja taloudellinen paine.

Ja kyllä, jos historiaa mennään taaksepäin, voidaan Ukraina nähdä melkein minkä tahansa naapurinsa etupiirissä; Puola, Liettua, Itävalta-Unkari, Romania, Saksa, Venäjä, Valko-Venäjä, Ottomaanit jne. Ja nykyhetkessä voidaan toimijoina nähdä myös EU ja Yhdysvallat.

Mutta miten tästä tilanteesta pääsisi eteenpäin? Tuskinpa kukaan on kanssani eri mieltä sanoessani, että tietysti Ukrainan kansan tulisi saada itse vapaasti päättää oma suuntansa. Heillä ei välttämättä ole aivan yhteistä visiota mutta kaikesta päätellen EU-lähentyminen lienee jotain sen suuntaista; edellisissä vaaleissa (parlamentti ja presidentin) kaikki Ukrainan keskeiset poliittiset tahot, mukaan lukien Janukovitsh ja Alueiden puolue, kannattivat lähentymistä EU:hun.

Täällä Uuden Suomen puheenvuorossa ei ole mitenkään muodikasta sanoa jotain posittivista EU:sta mutta tosiasia on se, että tällä hetkellä yhteisössä on jäsenenä toistakymmentä valtiota jotka vielä sukupolvi sitten olivat vasemmisto- tai oikeistodiktatuureja ja nykyisin millä tahansa mittarilla varsin demokraattisia oikeusvaltioita ja taloudeltaan vahvempia kuin Ukraina (jopa Kreikka). Onhan EU:lla omat ongelmansa, mutta Ukrainaan verrattuna ne ovat vähäisiä ja siinä tavallisen, kohtuullisen arjen luomisessa EU on myös onnistunut melko hyvin

Otsikkosi on vetävä mutta tosiasia on se, että Maidanilla liehuvat Ukrainan ja EU:n liput, olipa joku amerikkalaisdiplomaatti siitä mitä mieltä hyvänsä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #33

KissanKulmassa saat olla mitä mieltä tahansa ja sanoa mitä tahansa, jos et nimittele muita kommentoijia etkä loukkaa tahallasi.

Saat myös kehua EU:ta, jos vilpittömästi kerran niin ajattelet.
Minuista ei ole järkeä tehdä keskustelunavausta, jos ei ole valmis keskustelemaan.

Itse en laittaisi EU-maiden yksilöllistä demokratiakehitystä ihan pelkästään EU:n piikkiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Kenen intressissä Ukrainan tapauksessa kiilan lyöminen EU:n ja USA:n välille olisi ?"

Saattaa tässä tapauksessa olla jopa USA:n intresseissä. Viittaan mm. tuohon viljakauppaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllä kai lääkeyhtiöiden prioriteetit ovat olleet selviä jo aiemminkin. Harva meistä tekee ilmaista työtä pelkästään hyväntekeväisyyden ilosta ja yrityksistä vielä harvempi. Kehitys menee yleisestikin ottaen aina niin, että jokin uusi keksintö on aluksi kallis ja vain harvojen varakkaiden ulottuvilla. Aikaa myöten saadaan massatuotantoa käyntiin ja valmistusprosessia parannettua niin, että hintakin alenee ja yhä useammalla alkaa olla varaa tähän uuteen keksintöön. Näin se menee myös lääkkeiden suhteen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toistaiseksi kyllä on näin ( Aikaa myöten saadaan massatuotantoa käyntiin ja valmistusprosessia parannettua niin, että hintakin alenee ja yhä useammalla alkaa olla varaa tähän uuteen keksintöön.) mutta jos vapaakauppasopimuksen mukana tulee ikuinen patenttioikeus niin sen jälkeen vain tosi varakkailla on varaa lääkkeisiin, eikä geneerisiä lääkkeitä enää tehdä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jeh, patentit joutaisivatkin roskakoriin, mutta se on jo kokonaan toisen keskustelun aihe.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #21

Tähän patenttiasiaan ja itäiseen naapuriimme liittyen pieni kevennys.

Kysymys: Mikä oli neuvostoliitossa tunnetuin tietokonemerkki ?

Vastaus: US.Pat.Office , se luki jokaisen Neuvostoliitossa valmistetun kloonin takalevyssä. Käsky oli käynyt, että jenkki koneet kopioidaan 1 : 1 :een.

Lähde: Ilmari Susiluoto, Suuruuden laskuoppi, WSOY 2006 ( kannttaa muuten lukea, siinä on mielenkiintoinen näkökulma venäläisen tietoyhteiskunnan syntyyn ja kehitykseen ).

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Tuo on vanha vitsi Radio Jerevanista. Itse kuulin sen jo 1960-luvulla muodossa: Meiltä kysytään: Kuka on NL:n suurin keksijä. Me vastaamme: toveri Uspatregoff.

Oikeasti tuon orgaanin nimi on nykyisin United States Patent and Trademark Office eli USPTO.

Itse olen ohjelmoinut sekä USA-laisille ja NL-laisille tietokoneille. Vaikka eräissä NL-laisissa oli teknologisia ratkaisuja kopioitu läntisistä vastineista niin erojakin löytyi. Esimerkiksi käyttöjärjestelmän syntaksissa oli eroja ja samoin keskusmuistin varaamisen algoritmeissä sekä kirjoittimien tähtimerkit oli vaihdettu järestään kuusi- tai kahdeksanhaaraisista asterikseista kunnon viisisakaraisiksi pentagrammeiksi. Silloin oli tapana naureskella eroille peittely-yrityksinä. Mutta mikäs sen parempi jos pääsee nauramaan oli asia kumminpäin tahansa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Hyvä blogikirjoitus. Päihittää meppi Tarja Kronbergin Ukraina-höpinät mennen tullen.

Lännen haukat menivät Ukrainaan EU-kylki edellä. Nyt on pakki päällä. USA yrittää puhaltaa väkivaltaliekkiä uuteen roihuun ja saada YK:lta nahkapäätöksen Ukrainan hallinnon alasajolle. Ei onnistu.

EU-vaalien boikotti, joka johtaa lopulta unionin legitimiteetin murenemiseen, on nyt viisasta politiikkaa. otetaan ruotsalaisista mallia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lisätietoa löytyy nyt ip. Sama tuubitili on postannut lisämateriaalia, jossa EU-diplomaatit valittavat amerikkalaisista sekä mainitsevat EU:lla olevan salaisia suunnitelmia sanktioista Ukrainan varalle.

EuObserver kertoo myös ukrainalaisdiplomaatista, joka ei usko, että EU:lla on sitä rahaa, minkä se on luvannut Ukrainalle http://euobserver.com/foreign/123044

EU-lähde on vahvistanut Euobserverille EU-klipin olevan aito, myös "Yhdysvaltoja koskeva klippi vaikuttaa aidolle."

Venäjältä sanotaan EU:n ja Yhdysvaltain kristävän Ukrainaa sanktioillaan. Myös mainitaan aseistetut joukot, joita länsimaat harjoittavat Ukrainan varalle.
http://euobserver.com/foreign/123036

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jäämme odottelemaan venäläispoliitikkojen puheluiden vuotoa julki.
Muuten, kuulin eilen rautatieasemalla aivan samanlaisen lausahduksen kuin tämän blogin otsikko... Sitä taitaa olla ilmassa?:D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sitä takuulla on ilmassa, muuallakin kuin diplomaattipiireissä :D

Arvelen Nulandin ilmaisseen lausahduksellaan turhautumistaan EU:n haparoivaan politiikkaan ("Saako Yhdysvallat haluamaansa tukea vaiko ei? Missä viipyy!").

Toisaalta on Yhdysvaltain kannalta edullista pitää EU itseään heikompana myötäilijänä, joten oma-aloitteisuus katsottaneen viaksi.

Teemu Vehkala

Tässä ei nyt kuitenkaan taidettu tarkoittaa sitä valtaeliitin luomaa EU:ta, joka toimii valtaeliitin ehdoilla.

Vaan siinä tarkoitettiin sitä, että EU ei saa sekaantua Ukrainan tilanteesen. Toisin kuin maailmanpoliisi/terroristivaltio USA.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Niin, tuosta tekstistäsi vielä sen verran, että kirjoitat mm. seuraavaa:

"Ukrainaa johtaa nykyisin Washingtonin pystyttämä, "IMF:n kustantama" Viktor Janukovitshin hallitus."

Tämä on varsin mielenkiintoinen väite koska Ukrainan edellistä presidenttiä Justsenkoa, joka oli siis Janukovitshin vastaehdokas 2004, väitettiin Venäjää myötäilevässä mediassa juuri IMF:n kustantamaksi. Eli oletkohan nyt sekoittanut henkilöitä keskenään?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sekä että. Rahaa on tarjottu eri tahoilta, saatu eri tahoilta - myös Venäjältä - ja sitä on jäänyt saamatta koska "uudistuksia" ei ole toteutettu.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

"Ukraina on ehkä parasta maanviljelysmaata maailmassa. Euroopan unionin viehtymyksen keskittävään politiikkaan tietäen, arvelen, että Ukrainasta kaavaillaan EU:lle halpojen maataloustuotteiden lähdettä."

Ei EU tällaista kaavaile. Uusliberaaleja eivät kiinnosta matalat hinnat vaan päinvastoin korkeat hinnat. Jos heillä jokin ajatus on Ukrainan viljan suhteen, niin se on ainoastaan uusien finanssituotteiden luominen, joka antaa Euroopan suurpankeille mahdollisuuden luoda uusia velkapääomia. Kun keinottelu vapautuu, hinnat nousevat ja kaikki ovat "tyytyväisiä?"

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vilja lienee tulevaisuudessa valuuttaa parempaa :D

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Valuutat ovat toimineet nykyisellä tavalla jo 4000 vuotta ja tuskinpa niitä mikään uhkaa. Goldbugien fantasiat on syytä jättää omaan arvoonsa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

US Assistant Secretary of State for Europe, Nuland said: “Since the declaration of Ukrainian independence in 1991, the United States supported the Ukrainians in the development of democratic institutions and skills in promoting civil society and a good form of government - all that is necessary to achieve the objectives of Ukraine’s European. We have invested more than 5 billion dollars to help Ukraine to achieve these and other goals. ” Nuland said the United States will continue to “promote Ukraine to the future it deserves.”

https://www.youtube.com/watch?v=2y0y-JUsPTU#t=447

Kysymys kuuluukin nyt, olisiko Ukrainassa levottumuuksia ilman "Yhdysvaltain tukea".

Tukea saa mm. tämä ryhmä:

"Tyahnybok is leader of the Svoboda party, originally the Social-National Party of Ukraine, with its original logo a neo-Nazi symbol. He is on record as praising the extreme right-wing and anti-semitic group of Ukrainian partisans who collaborated with the German army, and who were ultimately defeated by the Soviet army during World War II. These partisans, he has said, “did not fear, but took up their automatic rifles, going into the woods to fight Muscovites, Germans, Jewry and other filth.”

"He has also stated that the Ukraine must be liberated from the “Moscow-Jewish mafia” And in 2005 he signed a letter to Ukrainian leaders opposing the supposed ‘criminal activities’ of ‘organized Jewry’ which planned to impose ‘genocide’ on the Ukrainian people. He added that Ukraine still had to be liberated from a “Moscow-Jewish mafia.” In 2005, Tyahnybok signed an open letter to Ukrainian leaders demanding a halt to the “criminal activities” of “organised Jewry,” which, he declared, was attempting to commit “genocide” against the Ukrainian people.”

http://www.globalresearch.ca/washington-collaborat...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Kuten olen aikaisemmin todennut, Global Research on käytännössä vain hienostuneempi versio paikallisesta Safkasta; myötäilee joka asiassa Venäjän nykyjohdon linjaa ja levittää sen masinoimaa propagandaa. Sivuilta ei löydy minkäänlaista kritiikkiä Venäjän nykyjohtoa kohtaan ja jopa Janukovitsh saa ylistystä osakseen.

Ukrainan mielenosoituksiin osallistuu suuri joukko kansalaisjärjestöjä poliittisen kentän laidasta, myös äärikansallisia kuten Svoboda, mutta myös vasemmistolaisia ja täysin epäpoliittisia järjestöjä. Syystä tai toisesta Venäjän johtoa myötäilevässä mediassa nostetaan esille vain nämä ääriliikkeet vaikka todellisuudessa ne ovat vain pieni osa koko liikkeestä.

Ystävällisenä neuvona suosittelisin lähdekritiikkiä varsinkin jos lähde on näkemyksissään täysin yksipuolinen.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Esillä on aina muiden osapuolten intressit, mitä lie tarkoittanee...
http://www.youtube.com/watch?v=9eUSg6ebcQ4

Toimituksen poiminnat