KissanKulmasta

Myrsky ja mylväys

Myrsky katkoi sähköt yli 12 tunniksi. Klapihellalla kahvia puuroa keitellessäni ja kaivovettä kanniskellessani huomasin selvästi kuinka haavoittuvainen on paljolti teknologiaan perustuva yhteiskunta: ei vettä hanasta, ei toimivaa toilettia, ei valoja, ei lämpöä, ei ilmastointia, ei puhelinta, ei internettiä, ei hellaa. Jääkaapit ja pakastimet lämpeävät.

Eikä se luettelo tähän lopu; on yritysten kassajärjestelmät ja sähköiset lukot, on sähköllä toimivat turvakamerat ja vartiointi, on liikennevalot, on... 

Meidän talossa on kaivo, meillä on uunit, on vanha ulkohuone. Lisää työtä ja pärjätään. Vaan miten kaupungeissa?

Puhelinverkko ei muuten toimi vieläkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Tuostahan sitä tuli viime syksynä tai joskus kirjoitettua. En jaksa nyt linkkiä kaivaa, mutta keskitetty energia tekee yhteiskunnan haavoittuvaksi. Saati Klapi Wanhasen idea keskityistä puutarhakaupungeista, jotka saavat energiansa kaukolämmöstä, ollen vielä energiatehokkaita matalaenergia taloja, jossa muovin lisäksi on nimeksi puuta.

Vieläköhän se lainsäädännöllinen aivopieru kaukolämmön pakollisuudesta elää jossain hallinnon syövereissä?

RS: joo, kirjoitin asiasta ihan siksi että se konkretisoitui 13 000 taloudessa täällä lähialueella. Olen vuosia asiasta jauhanut ihan kyllästymiseen asti ihmisille mutta monille teoria on kovin kaukainen asia ennen kuin se todentuu. Keskittäminen  ei aina ole kaikkein fiksuin juttu, asutuksessakaan.

Muovin ja puun yhdistämisestä on siitäkin omakohtaisia kokemuksia tuolla yläkerrassa, jossa purkutyömaani sijaitsee. Homma etenee hitaasti koska en voi tehdä sitä, ellen saa lapsenvahtia :D mutta etenee.

Timo Kantola (nimimerkki)

Sähköhän se nykyelämää pyörittää. Muistan vielä ajan kaukaa 70-luvulta, jolloin ainakin Lapissa oli vielä runsaasti taloja ilman sähköä. Muistan kun naapurin poika kehui meille sähköistetyissä asuville, että kaasuvalo on kirkkaampi ja kaasuhella kuumempi kuin sähköhärpäkkeet. Kaasulammpu olikin kirkkaampi kuin hehkulamppu. Joillakin oli käytössä Tilley, joka myös oli kirkas kunhan sen ensin sai syttymään ilman, että sukka kärähti! http://fi.wikipedia.org/wiki/Tilley-lamppu

Muutama vuosi sitten koimme neljän päivän sähkökatkon marraskuussa. Olo oli ankea kun lämmin vesi loppui ja kahvi piti keittää trangia-keittimellä. Kylmä suihku oli tosi virkistävä! Ainakin periaatteessa. Talo alkoi myös viiletä, vaikkei pakkasta ollutkaan. Asunto oli sähkölämmitteinen rivitalohuoneisto. Neljäntenä päivän oltiin jo lähdössä hotellimajoitukseen kun sähköt sitten palasivat. Ensimmäisenä laitettiin kahvit tulemaan!

Koko yhteiskunta on hyvin riippuvainen vakaasta sähköverkosta.

RS: kuten sanot, koko yhteiskunta on hyvin riippuvainen vakaasta sähköverkosta. Jota ei ole.

elakegubbe (nimimerkki)

Olet elänyt hetken aikaa Vihreässä tulevaisuudessa. Ero on vain siinä, että sähkökatkokset kestävät pidempään huomattavasti pidempään ja sähkö maksaa paljon siis paljon enemmän. Tervetuloa todellisuuteen.

RS: tuliko meille väärinymmärrys? En ole omalta osaltani huolissani sähkön saannista, koska perheeni ei ole siitä riippuvainen lämmityksen eikä veden saannin osalta. Olin huolissani kaupunkilaisista, riippuvuussuhteesta sähköön ja siitä, että kaikkea, mitä voidaan keskittää, keskitetään ja tehdään siten yhä helpommin haavoittuvaksi.

Omasta puolestani olisin valmis elämään ilman sähköäkin. Sitten pitäisi vain kirjoittaa lehtijuttuni sun muu paperille ja postittaa ne.

Olen elänytkin, moneen eri otteeseen, vailla sähköä ja juoksevaa vettä, niin kaupungeissa, saaressa kuin reservaatissakin. Hengissä ollaan. Osaan sytyttää nuotion, löydän vettä, laavun tahi kodan rakentaminen sujuu jne    Todellisuuteni on tod.näk. monimuotoisempi kuin kuvitteletkaan :D

Lauri Yrjölä (nimimerkki)

Teillä sentään vanha kunnon puuhella siis löytyy :) Hyödyllinen peli.
Me kaupunkilaiset sitten varmaan saamme lähinnä ottaa oppia "jonkin asteiseen" infrastruktuurin puutteeseen tottuneilta Pjongjangilaisilta.
Tuossa joku päivä vahtailin jotain BBC:n reportteriryhmän seikkailuja kyseisessä paikassa ja sieltä voisimme me teknologiariippuvaiset ottaa vinkkejä...
Aina silloin kun johdosta sattuu vettä tulemaan, sillä täytetään kylpyamme, jotta niinä vuorokauden 22 tuntina, kun sitä vettä ei kraanasta tule on juoma- ja vessanhuuhteluvettä olemassa.
Sähköä tulee niin pieninä satseina, etteivät asukkaat jaksaneet edes yrittää sahkövaloja sytyttää vaan saman tien myrskylyhtyihin liekkiä.
etc etc...
Kännykkäverkon ja internetin pimenemisestä eivät pohjois-korealaiset tosin taida niin paljon kärsiä kuin me suomalaiset, koska moisia hapatuksia ei kyseisessä maassa taida ollakaan ;)

RS: minulla ei puhelinta olisikaan, elleivät vanhempani olisi aikanaan sitä liittymää pakolla ostaneet, minua kun ei saanut kiinni mistään :D ei saa kyllä vieläkään helpolla. Tuppaa usein lataaminen unohtumaan.

Elimme Pjongjangin malliin, kun alakertaa remontoitiin (vesivahinko) = ei lattiaa, ei juoksevaa vettä, ei vessaa jne. Vaan Siperia opettaa ihmeelliset taidot :D  Kouluun pitäisi ehkä liittää survival-kursseja kun "kehitys" ja tulonjako menee nykyiseen malliin. Tietäisivät sitten tulevaisuudenkin köyhät ja syrjäytyneet, mitä ruohoa VOI syödä.

Tekniikan tohtori (nimimerkki)

Klapihellalla??? Hyvänen aika, nehän on kaikki todettu vaarallisiksi ja ympäristöhaitallisiksi kapistuksiksi jotka suoltavat tappavia pienhiukkasia esteettä ympäristöönsä. Puiden polttaminen asuinalueilla tullaan hyvin pian kieltämään kokonaan äärimmäisen vaarallisena tekona!

Täältä lisää objektiivista infoa omien tulisijojen purkamisen vauhdittamiseksi:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2005/5_2005/puunpolton,_tulisijojen_ja_pienhiukkasten_tutkimusta__pipo_paassa

_vai_tuli_takassa/

RS: oivoi! Vastuuttomasti aion kuitenkin säilyttää klapihellan. Sähkökatkoja on täällä maaseudulla sen verran usein. Hankin sen sijaan hengityssuojat perheelle :)

Sakke (nimimerkki)

Aivan kuin lapsuudenkodissani jossa vesi kannettiin kaivosta keittiöön, josta sitä juotiin kauhalla. Vesi kannettiin myös saunaan missä sitten sen kanssa läträttiin pesten itsemme tai vaatteemme. Puut piti pilkkoa sahalla ja hakata kirveellä klapeiksi, jotta ne sopivat padan alle olevaan uuniin ja saunan kiukaaseen. Tarpeentullen poltettiin kynttilöitä josta saatiin valoa ja lämpöä. Kyllä niillä selvittäisiin vieläkin mutta ihmiset kai ovat niin mukavuudenhaluisia nykyään.

RS: mukavuudenhalussa ei ole mitään vikaa. Itsekin käytän mieluummin sisävessaa kuin ulkohuonetta. Mutta mukavuudesta ei pidä olla riippuvainen. Aina täytyy olla varasuunnitelma ja -järjestelmä. Lisäksi tuli uunissa on jotenkin kotoisampi, ja sen jälkilämmöllä tekee paistit kun yön yli hauduttaa.   Olen joskus lämpökynttilöiden avullakin keittänyt vettä.

Arto Bäcklund (nimimerkki)

"Kouluun pitäisi ehkä liittää survival-kursseja kun ”kehitys” ja tulonjako menee nykyiseen malliin. Tietäisivät sitten tulevaisuudenkin köyhät ja syrjäytyneet, mitä ruohoa VOI syödä".

Hyvä kommentti! Otan vakavasti.

RS: hienoa!

Toimituksen poiminnat