KissanKulmasta

Puoluepolitiikka kärsii uskottavuusongelmasta, protestiliikkeet nousussa

  • Nuorisotyöttömyys EU:ssa
    Nuorisotyöttömyys EU:ssa
  • Köyhyys EU:ssa
    Köyhyys EU:ssa
  • Puoluepolitiikka kärsii uskottavuusongelmasta, protestiliikkeet nousussa
EuObserver-sivusto kertoo Euroopan laajuisten protestiliikkeiden olevan leviämässä. Yhä useammat ihmiset hylkäävät puoluepolitiikan (=edustuksellinen demokratia) totaalisen toimimattomana, ja etsivät uusia hallintomalleja.

"Ihmiset eivät enää luota siihen, että puoluejärjestelmän kautta hoidettu politiikka olisi paras tapa rakentaa demokratiaa", sanoi brittiläisen ajatushautomo Demoksen tutkija Jamie Bartlett  Open Society European Policy -instituutin järjestämässä keskustelutilaisuudessa 27. tammikuuta 2014.

Lausunto on kiinnostava paitsi sisältönsä takia, myös koska Demos on establishmentin rahoittama ajatushautomo. Sen pääasiallinen rahoitus tulee pankeilta, vakuutusyhtiöiltä, kunnilta ja kaupungeilta.

Mielipidetutkimuksien trendejä tarkasteleva VoteWatch Europe arvioi tähän astisten mielipidetiedustelutulosten perusteella, että äärioikeistopuolueet saisivat noin sata paikkaa europarlamenttiin ja äärivasemmisto noin 50 paikkaa.

Sivuhuomautus:
   Äärioikeiston noususta huolestuneiden sopii muistaa eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok) lausahdus siitä, että euro on darwinistinen valuutta. Samalla voi muistella Euroopan historian tunnetuinta sosiaalidarwinistia, Adolf Hitleriä. "Kansakuntien elämä on taistelua rodullisesta herruudesta" kääntyy nykyeuroopaksi "Kansakuntien elämä on taistelua taloudellisesta herruudesta" eli tavallaan voitaneen sanoa, että äärioikeisto - tosin eri nimellä - on heiluttanut tahtipuikkoa jo kotvan tovin.
Äärioikeistolaisimmat puolueet löytyivät vauraammista maista kuten Ruotsista, eikä niin kuin olisi odottanut, kriisimaista kuten Espanjasta, Portugalista tai Irlannista.

Anti-establishment -liikkeitä yli tusinassa EU:n jäsenmaassa tutkinut Jamie Bartlett kertoi myös, että luottamus sekä kansalliseen että EU:n demokratiaan on laskussa,  mutta samaan aikaan on paljon halukkuutta osallistua poliittiseen toimintaan. Nykymallinen (puolue-)demokratia vain kärsii uskottavuusongelmista ja luottamuspulasta.

Uskottavuusongelmista ja luottamuspulasta kärsivät myös valtamedia sekä sellaiset instituutiot kuin YK ja EU, Bartlett havainnoi. Usko poliittiseen ja sosiaaliseen tulevaisuuteen nykyjohdon alla on heikko. Internetiä pidetään luotettavampana, ja sosiaalista mediaa käytetään porttina valtavirran ulkopuolella toimimiseen.

Kommentti:
 
Mielipidetiedusteluyritys Gallup julkaisi 8. tammikuuta 2014 tulokset mittauksesta, jossa tutkittiin Euroopan unionin toiminnan väestön keskuudessa nauttimaa luottamusta.
Kyselytutkimuksen perusteella 27:n maan vastaajat eivät ole tyytyväisiä EU-johdon toimintaan, eivätkä luota EU-johdon kykyihin hoitaa aluetta ulos toistuvista kriiseistä.
Yli 50 prosentin luottamukseen päästään vain kolmessa maassa 27:stä.
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158063-maakysely-eu-johto-...

Eikä ole syytäkään. Euroalueen talous on kuralla. Jopa komission oma raportti myöntää sen.
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159190-rahaton-ei-osta-kom...

Median uutisoinnista taas: Tilastokeskuksen mukaan Suomen työttömyysaste on 7,9 prosenttia, ja tämän luvun media kuuliaisesti uutisoi.  

http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2013//12/tyti_2013_12_2014-01-21_tie_00...

TEM:in laskelmien mukaan Suomen työttömyysaste on hyvää eurooppalaista keskitasoa eli 12,7 prosenttia  

http://www.tem.fi/tyo/tyonvalitystilasto/tyollisyyskatsaus/tyollisyyskat...

Minusta TEM:inkin laskelmat ovat alakanttiin. Tilastosumua, sumutustilastoja.

Eipä ihme, että komissaari Malmström haluaa tiukentaa valvontaa "radikaaliliikkeiden" pelossa
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158492-komissaari-malmstro...

 
Lähde:
 
EuObserver: EU-wide protest movements set for gains in European elections
http://euobserver.com/political/122897

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jaaha. Mahtaako tämä eurooppalainen epäluottamustrendi puolueita kohtaan aiheuttaa sen, että puoluetukia "joudutaan" kasvattamaan viestinnän parantamiseksi :D

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo EU:n toimintaperiaate on varmasti useimmille suomalaisille vierasta. Monikaan ei tiedä mihin ryhmiin ja mitä nuo ryhmät ajavat heidän äänestämänsä meppi menee ja mikä on tuon ryhmän ohjelma. Paljon on ollut nyttemmin ainakin täällä keskustelua muun muassa Keskustan kuulumisesta liittovaltiota hamuavaan ADLE ryhmään. On arveltu onko tuo ryhmä jatkossakin Keskustan ryhmä. Kokoomuksen nettilehdessä verkkouutiset olevan artikkelin mukaan Keskustan puoluesihteeri on kertonut jo kesällä 2013 selvästi puolueen kuuluvan edelleen samaan ALDE ryhmään tulevien eurovaalien jälkeen.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Laaninen%3A...

Olisi kiinnostavaa saada sellainen tutkimuskysely jolla selvitettäisiin Keskustaa kannattavien kanta liittovaltioon ja tietävätkö he tuosta ALDE ryhmästä ja sen ajamasta liittovaltiosta sekä maataloustukien lopettamisvaatimuksesta.

Tämä nyt meni ohi varsinaisen blogikirjoituksesi. Blogista kuitenkin sen verran että ennuste kriittisyyden kasvusta toteutuu aivan syystä. Nykyinen politiikka jota maassammekin on harjoitettu antaa hyvät eväät kriittisille puolueille. On vain kysymys siitä kuinka hyvin vaaliohjelmassa osataan tuoda julki ylipäätään EU:n aiheuttamat negatiiviset seikat. Paljon on 'pelissä'.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Köyhyysriskiä eräissä euromaissa kuvaava palkkikaavio on kummallinen. Saksassa on pirusti köyhiä, samoin Suomessa. Silti Saksassa tunnetaan suurinta luottamusta systeemiin. SPD:n jäsenäänestys hallitussipimuksesta oli ällistyttävä menestys äänestys prosentin ja tuloksen suhteen. Tänään julkistettiin Euroopan Vihreiden esivaalin tulos, jossa eurovaalien toiseksi kärkiehdokkaaksi valittiin Ska Keller Saksasta, saksalaisten, Touko Aallon ja kirjoittajan äänillä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jospa saksalaiset luottavat systeemiin niin kauan kuin Saksa hyötyy eurosta ja EU:sta?
Paitsi etten ole täysin vakuuttunut siitä, että Saksassakaan luotettaisiin varauksetta järjestelmään.

Olen juuri lukemassa Antony Beevorin teosta "Toinen maailmansota". Aivan mielettömän kiinnostavaa tekstiä. Tykkään kirjoista, joissa pyritään kokonaiskuvaan. Kirjassa on nyt jo tullut esiin paljon uutta esim. Saksan tilanteesta. Kirja sopisi erittäin hyvin yläasteen historian ja yhteiskuntaopin kursseille oppimateriaaliksi.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Hienoa! Beevor kirjoittaa historiaa mallikkaasti. Lue myös Beevorin Stalingrad (tukena Joseph Vilsmaierin samanniminen elokuva) ja varsinkin Berlin. Joskin kaikkeen historiankirjoitukseen tulee suhtautua kriittisesti tulkintana.

Asta Tuominen

Riikalta jälleen kerran hieno kirjoitus, kiitos!

Henkilökohtaisesti en luota enää yhteenkään puolueeseen, koska olen huomannut, että valta korruptoi ja saa luottamustehtävään äänestetyt edustajat toimimaan aivan eri tavalla, kuin mitä äänestäjille on ennen luottamustehtävää luvattu; pääsääntöisesti näin, poikkeuksiakin löytyy. Sen takia keskityn kansalaisvaikuttamiseen ruohonjuuritasolla sekä yhteistyöhön samoja arvoja kannattavien ihmisten kanssa, oli heidän poliittinen taustansa sitten mikä tahansa.

Edustuksellinen demokratia on tullut tiensä päähän, koska se ei pidä sen kansan puolta, joka sen päättävään asemaan äänesti.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Toki näin, mutta jotta tilanne ylipäätään on mahdollista muuttaa parlamentarisminkin kautta, täytyy kansalliseen parlamenttiin saada ensin sellaisia tuoreita henkilöitä, jotka ajavat tuota suoraa demokratiaa/kansalaisvaikuttamista sekä myös talouden demokratiaa. Niitä löytyy täältä:

http://ipu.fi/itsenaisyyspuolueen-eurovaaliohjelma...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Puolueisiin ei voi luottaa, se tiedettiin jo aikoja sitten...

link

tämä osa sarjaa kertoo juuri asiasta, loppu rahasysteemin luomisesta.
http://www.youtube.com/watch?v=a8o63kbjXBQ

Toimituksen poiminnat