KissanKulmasta

Kutkuttavaa jännitystä eurovaalien alla - romahtaako Kreikka?

Europarlamenttivaalien alla on odotettavissa kutkuttavaa jännitystä! Romahtaako Kreikka?

Europarlamenttivaalit pidetään kaikissa jäsenmaissa 22-25. toukokuuta 2014.

Muuan Eu-kriittisten liikkeiden liiton (TEAM, The European Alliance of Eu-critical Movements) jäsenten kanssa yhteydessä oleva henkilö välitti minulle Kreikasta saamansa viestin sekä linkin erääseen sivustoon. Artikkelin on kirjoittanut John Ward, ja se on julkaistu 17. tammikuuta 2014.

Kun sivustolle menee, sen avaamisesta varoitetaan. Onko sisältö räjähdysarkaa?
Sivustolla kerrotaan Kreikan tilanteesta seuraavaa:

"Useat käyrät ja tilastot, jotka on saatu Euroopan unionilta ja kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:lta, panivat tänä aamuna pisteen Kreikan rahoitusvajeesta käydylle keskustelulle: ilman lisätukea Kreikka menee konkurssiin toukokuussa. Ja vaikka lisäapua tulisikin (toukokuuksi), ilman lisäavun lisäapua Kreikka menee konkurssiin elokuussa."

Kirjoittaja John Ward toteaa pääministeri Antonis Samaraksen valehdelleen kreikkalaisille väittäessään, ettei Kreikka tarvitse kolmatta tukipakettia vaan voivan jättää tukiohjelman vuonna 2014; ettei Kreikka tarvitse enempiä tukiohjelmia tai takuu- ja pelastusohjelmia (bail-out) vaan voi palata lainamarkkinoille.
Samaras valehteli väittäessään, että mitään budjettivajetta ei enää ole.
Samaras valehteli sanoessaan, että €0,8 miljardin ylijäämä auttaisi ratkomaan rahoitusongelmia, kirjoittaa Ward.

Ja tosiaan, taulukoiden kertomien lukujen (kts. kuvaliitteet) perusteella Kreikan rahoitusvaje on 31,6 miljardia euroa ja lainarahastoista saatavilla olevien varojen määrä on €17,5 miljardia.
€0,8 miljardin ylijäämällä ei aukkoa täytetä, Ward toteaa.

Rahoitusvaje http://hat4uk.files.wordpress.com/2014/01/greek14gapmarkup.png

Toinen taulukko määrittelee riskialttiiksi ajoiksi Kreikalle vuoden 2014 toisen ja kolmannen vuosineljänneksen - europarlamenttivaalien ajankohdan - jolloin Kreikan pitäisi maksaa pois isoja lainoja korkoineen. Seuraavien 16 viikon aikana Kreikan pitäisi haalia jostain €8,5 miljardia - eikä sekään riitä.

Maksuun tulevien velkojen koko, korot ja päivämäärät: http://hat4uk.files.wordpress.com/2014/01/greek14redprofmarkup.png

Kreikassa on korotettu veroja, leikattu palkkoja ja eläkkeitä, leikattu sosiaaliturvaa ja muuta julkista sektoria. Talouskurin tervehdyttävän vaikutuksen seurauksena luvatun/ennustetun 3,8 prosentin talouskasvun sijaan talous supistui 4,6 prosenttia viime vuonna.

"Katsotaan totuutta silmiin: Samaras valehteli. Hän tietää sen, me tiedämme sen, (Saksan valtiovarainministeri Wolfgang) Schäuble tietää sen ja Bryssel tietää sen."

Ward käy läpi useita eri syitä, joiden perusteella hän arvelee, että seuraava suuri romahdus tapahtuu keväällä 2014, ja että asia on tiedossa, romahdusta odotetaan koska se on pelureille myös tilaisuus rahastaa kunnolla.
En erittele niitä tässä nyt sen tarkemmin, koska jokainen halukas voi lukea itse Wardin artikkelin.

Sen sijaan mainitsen esimerkkinä rahastamisen mahdollisuuksista Attacin tekemän selvityksen, jonka perusteella Irlannin €67,5 miljardin pelastuspakettien ja talouskurin yhteisvaikutuksena pankit nettosivat €89,5 miljardia veronmaksajien rahaa.
Ei ihme, että Irlannista on muuttanut vuoden 2008 jälkeen pois noin 400 000 ihmistä, pääasiassa EU:n ulkopuolelle.

Ward ei ota syynä esiin Kreikan ja Saksan talouksien yhteenkietoutuneisuutta, joka johtuu Saksan pankkien kreikkalaisille myöntämistä luotoista.

Saksalaiset pankit luotottivat (Saksan hallituksen suosiollisella avulla) kymmenisen vuotta sitten rahtiliikennettä ja laivausyhtiöitä, paljon, sekä rakensivat erilaisia rahastoja rahtiliikenteen ympärille.  Ympäri maailmaa.

Maailman talouden hidastumisen ja öljyn hintojen nousun takia rahtiliikenne muuttui kannattamattomaksi - tavara ei liikkunut, liikennöinti kallistui. Rahtialusten tekniikka vanhentui: uudet alukset kuluttavat 20-30% vähemmän energiaa.
Pankkien oli pakko jatkaa yhtiöiden toiminnan luotottamista saadakseen edes jotain omistaan takaisin. Laivanvarustaja-kreikkalaiset ovat ostaneet uusilla luotoilla alehintaan  mm. vanhentuneita aluksia, osa niistä on myyty romumetalliksi.

Nämä "rahtiluotot" pesivät edelleen Saksan pankkien taseissa. Takkiin on tulossa mahdollisesti jopa $22 miljardia luottotappiota vuonna 2014, arvioi luottoluokittaja Moody´s.
Todennäköisesti enemmän.

Saksan pankkien tilan ja rahtiliikenteen yhteys on kokonaan oman bloggauksensa aihe - kunhan sen joskus ehdin tekemään. Törmäsin sijoitusneuvoja John Mauldinin artikkeliin, joka valottaa aihetta, etsiessäni lisätietoja niihin epäluuloihin, joita Saksan pankkien taseiden penkominen oli minussa herättänyt.

Saksa ei tule eurosta erkanemaan, ennen kuin on maksattanut pankkiensa taseet kuntoon muilla EU:n jäsenmailla.

Tämä voi tapahtua samaan tapaan kuin Suomen pankkien taseet hoidettiin kuntoon 1990-luvulla: takavarikoimalla velallisten omaisuus ja myymällä kaikki, velat mukaanlukien, halukkaille ostajille.

Jokainen euromaa velkaantuu ulkomaanvaluutassa. Ja korkotason määrää Saksa.

 
Pääasialliset lähteet:

The Slog -blog - John Ward: Breaking...Greek default official: Without further loans, Greece will default 21-22st May 2014
http://hat4uk.wordpress.com/2014/01/17/breaking-greek-default-official-without-further-loans-greece-will-default-20-21st-may-2014/

Attac: Irish "rescue": 67,5bn of bail-out loans, 89,5bn to banks
http://www.attac.at/news/detailansicht/datum/2013/12/27/bailout-ireland.html

New York Times - Fintan O´Toole: Ireland´s rebound is European blarney
http://www.nytimes.com/2014/01/11/opinion/irelands-rebound-is-european-blarney.html?src=me&ref=general&_r=0

The Market Oracle - John Mauldin: Sick German banks the Monster European Banking Crisis of 2014
http://www.marketoracle.co.uk/Article43602.html

Kannattaa vilkaista myös Eurobank Researchin "Greece Macro Monitor"
http://www.euro2day.gr/dm_documents/GREECE_MACRO_FOCUS_-_December_13,_2012.pdf_(1)_hpGjr.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

No niin, ja sitten vain odotellaan, ehtiikö Barroso vai Rehn ensimmäisenä antamaan lausunnon, jonka mukaan kriisi(t) on ohi, ei mitään hätää ja europaatti purjehtii vaikka reikä persiissä kohti autuaiden maata.

Pelihenkiset voivat alkaa lyömään vetoja siitä, romahtaako euro+EU toukokuussa. Veikkaamalla voitat ;)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Varmaan korkotuotto onkin hyvä. Noita papereita nyt ostaa ja myydä miten mielii. EKP kyllä ostaa ne pois kuljeksimasta ettei sijoittajille tule tappiota.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Njoo, siis on enää tuommoiset 80 prosenttia alempana kuin kriisiä edeltävänä aikana. Silmämääräisellä projisoinnilla taso palautuisi siinä 15 lisävuoden kohdalla, jos viimeisen vuoden "rallivauhti" jatkuisi tasaisena.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #5

Ajattelin lähinnä tätä monasti käytettyä klassikkotemppua eli yksipuolista koronnostoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muistinpa tuosta Paulsonista tämän Jari Jakosen vanhan bloggauksen "Jättipotti finanssiruhtinaalle - Media noudatti pelisuunnitelmaa mainiosti" http://mikamaailmaaliikuttaa.puheenvuoro.uusisuomi...

Juha Hämäläinen

"Tämä voi tapahtua samaan tapaan kuin Suomen pankkien taseet hoidettiin kuntoon 1990-luvulla: takavarikoimalla velallisten omaisuus ja myymällä kaikki, velat mukaanlukien, halukkaille ostajille."

Kreikkalaisilta ulosmitataan troikan määräyksestä taloja, joista on maksettu jopa 70%! http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CF%8...

Ja tutkimuksen mukaan joka toinen kreikkalainen haluaa paeta maasta aremman tulevaisuuden maihin, jotka ovat seuraavaksi jonossa säästöjen ja leikkauksien klinikalle, jota johtaa kaikki viisas troikka!

Seppo Paasikallio

Euroopan pankkiirit lähestyvät samaa kuin jenkit. Koko prosessin tarkoitus on ryovätä mahdollisimman paljon rahaa eliitin omistukseen. Jenkeissä varsin moni joutuu maksamaan nyt vuokraa kokonaan maksetusta asunnostaan uusille omistajille.

Kun 100 taalan verovelka on myyty rahanhimoiselle ostajalle, tämä velan ostaja voi laskuttaa tuhansia dollareita perimiskuluina, joita ahdinkoon joutunut ei pysty maksamaan ja niin 300000 taalan talo voi vaihtaa omistajaa.

Hallituksemme harjoittama rahanjakelulinja maamme koyhdyttämiseksi tulee johtamaan samanlaisiin tuloksiin kansan joutuessa jälleen maksamaan

linkki

How Big Banks Can Steal Your Home From You Even If Your Mortgage Is Totally Paid Off

http://www.thetradingreport.com/2013/09/11/how-big...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tämä, jota kuvaat, on yksi inhottavista tulevaisuusskenaarioista. Ei ainoa. Ja kuitenkin vaihtoehtojakin on, vaikka virallinen liturgia muuta väittää.

Onko tarkoitus alistaa ihminen täysin taloudelle ja sen hallitsijoille, epäilemättä mietityttää monia.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Pankkiryöstö on terminä muuttunut. Ennen ryöstettiin pankkeja, nykyään pankit ryöstävät veronmaksajia. Poliitikkojen avulla.

Antti Harjula

Hyvä, että tämä änkyrä John Ward tuli mainituksi! The Slogia kannattaa lukea pidemmältä ajalta. Mätämunan muistelmat, takakansi - "Parasta toimittaja-ainesta ovat huonosti sopeutuvat ja rähinöintiin taipuvat yksilöt":Keijo Kylävaara. Kun lehdistö hiipuu - tässä mallia tiedonvälitykseen ja hankintaan.

Toimituksen poiminnat