KissanKulmasta

Velka korreloi työttömyyden kanssa

  • Velka korreloi työttömyyden kanssa
    Velka korreloi työttömyyden kanssa
  • Jo vain korreloi
    Jo vain korreloi
  • Kotitalouksien velan suhde bkt:n
    Kotitalouksien velan suhde bkt:n

Edward C. Prescott sai Finn E. Kydlandin kanssa taloustieteen nobelin keksittyään suhdannevaihteluiden aiheuttajan (real business cycle representative agent) sekä pohdiskeltuaan talouspolitiikan johdonmukaisuutta (time concistency of economic policy).

Vuonna 1999 Prescott kirjoitti uusliberalistien suuresti ylistämän teoksensa "Some observations on the Great Depression", "Eräitä havaintoja Suuresta lamasta".

Teelmässään Prescott kirjoittaa "Marxilainen näkemys on, että kapitalistiset taloudet ovat sisäsyntyisesti epävakaita ja että pääoman ylenpalttinen kasautuminen tulee johtamaan yhä paheneviin taloudellisiin kriiseihin. Kasvuteoria, joka on empiirisesti osoittanut olevansa menestyksekäs, kertoo ettei marxilainen näkemys ole oikea.
Kapitalistinen talousjärjestelmä on vakaa, ja jos talouspelin sääntöihin ei tule muutoksia... talous kääntyy jatkuvan kasvun tielle ja elintaso tuplaantuu joka 40. vuosi."

Nyt on osoittautunut, että kapitalismi on kaikkea muuta kuin vakaa järjestelmä, ja että elintaso ei tuplaannu enemmistöllä joka 40. vuosi - että marxilainen näkemys kapitalismista osui paremmin maaliin kuin talousnobelistit.

Maailmassa on 147 monikansallista yritystä, jotka käytännössä hallitsevat maailmantaloutta. Kokonaisuutena ne ovat maailman talouksista suurempi yksikkö kuin Yhdysvallat, Venäjä tai Kiina. Työllistävä vaikutus on pieni: alle promille maailman väestöstä. Silti niiden ja niiden omistajien hallussa on suurin osa maailman teollisuusyritysten kokonaisvaroista.

"Ulkomainen investointi", joita poliitikot puheissa aina muistavat maahan toivoa, tarkoittaa tosiasiassa monikansallista yritystä, joka "skaalaedullaan" syö paikalliset yrittäjät pois häiritsemästä. Mistään vapaasta kilpailusta ei voida puhua, varsinkaan kun nämä suuryritykset hyödyntävät vapaatuotantoalueiden ja siirtohinnoittelun ohella verokeitaita välttäen verot.

Poltiitikot, taloustietelijät ja ajatushautomot ponnistelevat kertoakseen, että syy maailmanlaajuiseen massatyöttömyyteen on innovaatioiden puute, tehokkuuden riittämättömyys, liian lyhyet työurat, ikääntyvä väestö (= ei uusia kuluttajia vaan "yhteisten varojen syöjiä"), väestön sisäsyntyinen syöttilään ja yhteiskunnan elätin asenne, liian korkeat palkat, liian hyvä sosiaaliturva sekä muuta vastaavaa sitraa.
Vaikka lapsikin tietää, että kun pankki on Monopoli-pelissä saanut kaikki nappulat, peli päättyy: kun omaisuus keskittyy, muut pelaajat putoavat pois.

Syy talouden pysähtyneisyyteen on ostovoiman puute, ja se, että kukaan ei halua ottaa luottoa kuluttaakseen. Toiset järkevyyttään, toiset, koska ovat jo ylivelkaantuneita (velkasaturaatio).

EU ja Yhdysvallat yrittävät raivokkaasti vähentää "kestävyysvajettaan", "tasapainottaa taloutta" ja "hillitä alijäämän kasvua" leikkaamalla, supistamalla, yksityistämällä, yhtiöittämällä ja talouskurittamalla.

Tästä syntyykin mielenkiintoinen pulmatilanne. Elämme järjestelmässä, jossa Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka.

Tekstin liitteenä olevissa kahdessa kuvassa näkyy kotitalouksien velan (punainen viiva) ja työttömyyden (sininen viiva) määrä Yhdysvalloissa viimeisten 125 vuoden aikana. Kuvasta näkyy, että velan määrän vähentyessä työttömyys vastaavasti kasvaa. Vaikutus bkt:n on miinus puolesta prosentista yhteen prosenttiin.

Harjoitetun politiikan takia kotitalouksien ja pk-yritysten on pakko säästää.

Heipat vaan kotitalouksien elintason nousulle, nykyjärjestelmässä se ei velatta onnistu. Kotitalouksilla ei ole mahdollisuuksia kasvattaa kokonaiskysyntää.
Heipat vaan pk-yrityksille. Ilman ostovoimaisia asiakkaita yritystä on hankala pyörittää.

"Rakennesopeuttaminen", "vakauttaminen", "tehostaminen", "palkkamaltti" ja muu vastaava pitävät huolen siitä, että reaalitalous jumii. Osakekurssit kyllä nousevat niin kauan kuin keskuspankit jatkavat halvan rahan pumppaamista rahoitussektorille sijoitettavaksi rahastoihin, osakkeisiin ja valtion velkakirjoihin.

Toinen asia sitten kokonaan on, onko nykyjärjestelmässä ylipäänsä mitään järkeä.  Mutta se on taas oman bloggauksensa aihe se.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja nyt pidän pari päivää vapaata. Kirjoittamisesta siis. Maalaan sen sijaan lattia- ja kattolistoja yläkerrassamme :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jollakin alalla ei tarvitse olla kovinkaan välkky saadakseen Nobel-palkinnon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No mutta..eurohan on darwinistinen valuutta :D

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Joo selvähän se, velan määrän lasku aiheuttaa työttömyyttä, kasvu työllistää. Noin kun loogiosesti ajattelee. Hyvä kuitenkin että joku viitsi graafit etsiä.

Mietitään rakntamista. Mulle se on luontevaa koska olen raksaduunari ja ala on lähinnä markkinatloutta.

Kuinka raksalla työllistytään?
- Ostaja ottaa velkaa
- Ostaa talon
- Rakennusliike tekee sen
- Palkkaa duunarin tekemään talon

Voihan talon ostaa valmiina?
- Ostaja ottaa velkaa
- Ostaa talon
- Myyjä hankkii uuden asunnon
- Rakennusliike tekee sen
- Palkkaa duunarin tekemään talon

Voihan talon hankkia ilman velkaa?
Voi mutta kukaan ei hanki. Tein puolitoista vuotta Torikatu 33 Joensuussa korttelin kokoista rakennuskompelksia. Tillaja oli Yrjö Laakkonen, eräs Suomen rikkaimmista miehistä.

Harjakkaisissa ensimäinenn viisi minuuttia Yrjön puheessa oli pankinjohtajan ylistystä. Miksi?

No kyllähän Yrjöllä rahaa on. Luulisin että tuhansia miljoonia konsernin omaisuusmassa. Mutta, rahalle on muutakin käyttöä. Ei kannata pistää kiinni 40 milj euroa omaa rahaa kohteeseen jonka myynti vie pari kolme vuotta. Olisi jäänyt autoliikeiden palkat maksamatta, varastot täydentämättä. Viisaampi tehdä (arvio):

5 milj omaa rahaa
0-> 25 milj lainaa
Myydessä 35 milj -> Laina pois -> oman pääoman tuotto 5 milj, 100%.

Noin raha pyörii. Jos koko puljun olisi omalla rahalla rakentanut, keskimäärin rahaa kiinni 20 milj, tuotto 5 milj, oman pääoman tuotto 25%.

Velalla se fiksukin pelaa. Ellei tule velkaa, ei kannata invetoida.

Hitto, tästähän tuli bloki. Sori että tuhlasin tilaa.

PS. osaako kukaan tuosta mallista päätellä miten tuon homman pystyy tekemään sijoittamatta euroakaan ja niin ettei voitosta tarvitse maksaa veroa. Siis laillisesti. Mä sen suunnittelin, ei ole kukaan tuntemani talousteiteilijä kumonnut. Mieti sitä, 5 milj ilman omaa sijoitusta ja riskiä olisi monelle köyhälle hyvä apu. (Mallissa on mekasnismi jolla tuleva ansioton arvon nousu vivutetaan tekijälle.)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Ai nin, jos joku on kiinnostunut, mä usa velkaa, kasvua ja tulonjakoa tutkin, tein siitä oman nettisivun:
http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/lehti/usa/usa.html

Toimituksen poiminnat