KissanKulmasta

Maakysely: EU-johto ei nauti luottamusta

  • Velka-unioni
    Velka-unioni
  • Pankkiunioni: Kaikki maksavat - harvat päättävät, kuka rahaa saa
    Pankkiunioni: Kaikki maksavat - harvat päättävät, kuka rahaa saa
  • Vaihtoehtoja on
    Vaihtoehtoja on
Mielipidetiedusteluyritys Gallup julkaisi 8. tammikuuta 2014 tulokset mittauksesta, jossa tutkittiin Euroopan unionin toiminnan väestön keskuudessa nauttimaa luottamusta. Vastaajia oli noin tuhat henkilöä per maa, iältään 15 vuodesta ylöspäin.

Kyselytutkimuksen perusteella 27:n maan vastaajat eivät ole tyytyväisiä EU-johdon toimintaan, eivätkä luota EU-johdon kykyihin hoitaa aluetta ulos toistuvista kriiseistä. Hyväksyntä ja luottamus ovat suurempia 15-30 vuotiaiden ryhmässä, mutta tämäkään ei päde kaikissa maissa, joissa kyselyä tehtiin.

Gallupin taulukoinnissa verrataan EU-johdon nauttimaa luottamusta vuodesta 2008 vuoteen 2013 sekä eroa vuoden 2012 ja 2013 välillä.

Eniten luottamusta EU-johto sai Saksassa (59%), Belgiassa (56%) ja Luxemburgissa (67%).
Luxemburgin kohdalla vuodet ovat silti vähentäneet kannatusta 7 prosenttia;  vuonna 2008 luottamuslukema oli 74 prosenttia.

 
Nousua

EU-johto on lisännyt luottamustaan Italiassa, mutta sielläkin kannatus on edelleen alle 50 prosentin, 43 prosenttia.
Puolassa luottamus on lisääntynyt yhdellä prosentilla, ja on nyt 46 prosenttia. Latviassa nousua on 6 prosenttia vuodesta 2008, jolla päästään vuonna 2013 lukuun 46 prosenttia. Liettuassa nousua on 3 prosenttia; EU-johtoon luottaa nyt 47 prosenttia.
Itävallassa luottamus on myös 47 prosenttia, parannusta vuodesta 2008 peräti 11 prosenttia. Maltalla muutos on 4 prosenttia ylöspäin; luottavaisia vastaajia on 49 prosenttia. Tsekin tasavallassa luottamusta löytyy 30 prosentilta vastaajia. Slovakia luottaa 40 prosentin edestä, Romania 46 prosentin.

Yli 50 prosentin edestä EU-johtoon luotetaan siis ainoastaan kolmessa maassa.
Niissäkin maissa, joissa luottamus on noussut, luottamusaste jää alle 50 prosentin.

 
Laskussa

Luottamus EU-johdon toimintaan on laskenut Kreikassa, Kyproksella, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Portugalissa, Unkarissa, Sloveniassa, Ranskassa, Suomessa, Bulgariassa, Virossa, Irlannissa, Alankomaissa ja Tanskassa.

Jyrkimmin luottamus on pudonnut Espanjassa (-32%), Ruotsissa (-17%), Suomessa (-14%), Irlannissa (-23%), Alankomaissa (-11%) ja Tanskassa (-10%).

Nuorison keskuudessa EU-johdon nauttima luottamus on romahtanut eniten seuraavien maiden nuorten keskuudessa: Suomi (-15%), Italia (-14%), Espanja (-34%), Ranska (-17%), Irlanti (-18%) ja Unkari (-12%).

 
Vähiten luottamusta

Vähiten EU-johtoon luotetaan Kreikassa (19%), Kyproksella (21%), Espanjassa (27%), Isossa-Britanniassa (29%), Ruotsissa ja Tsekin tasavallassa (30%), Portugalissa (31%)ja Unkarissa (37%). Suomessa luottamusta löytyy 44 prosenttia.

 
Yhteenvetoa:

EU27:n maissa luottamus EU-johdon toimintaan on heikkoa. Yli 50 prosentin luottamukseen päästään vain kolmessa maassa 27:stä.

"Yhteinen Eurooppa" saattaa olla tavoiteltava asia, mutta tähän astisten johtajien johdolla siihen ei uskota päästävän. On ymmärrettävää, että komissio sekä komission tahdon välittävät jäsenmaiden hallitukset varoittelevat äärioikeiston ja populistien noususta, osoittaisihan se tyytymättömyyden vallitsevan - ja saaneen aikaan myös toimintaa.
Harva poliitikko mielellään paikastaan luopuu, saati nolosti hylättynä.

Luottamuspula tuskin johtuu pelkästä useiden perättäisten kriisien ketjusta tai toimimattomaksi osoittautuneesta "kylmäpäisestä kriisinhallinnasta" ja sen varjolla ujutetusta talouskurista. Luottamuspula ei arvellakseni johdu myöskään pelkästä viestinnän ("kriisi on ohi") ja todellisuuden (kriisi jatkuu) välisestä ristiriidasta, tai siitä, että EU-johdon viestintä menee keskenäänkin ristiin.

Esimerkkinä ristiinpuhumisesta vaikka tämä viikko, jolloin komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ilmoittaa edellisenä päivänä, että kriisi on ohi vuonna 2014 ja Euroopan keskuspankki EKP:n johtaja Mario Draghi seuraavana päivänä, että puheet kriisin voittamisesta ovat pahasti ennenaikaisia.

Toki tällaisillakin asioilla on vaikutusta, samoin kuin ennätystyöttömyydellä. Ja IMF:n säännöllisin väliajoin toistuvilla varoituksilla Euroopan pankkisektorin terminaalihoitotilasta.

Pikemminkin kyse on siitä, että ihmiset ovat alkaneet tunnistaa Euroopan unionin demokratiavajeen sekä sen eriarvoisuutta kasvattavan ja varallisuutta jo ennestään varakkaille siirtävän luonteen. Kuultuaan paljon puhetta lisä- ja markkina-arvoista, ihmiset ovat ehkä alkaneet kysyä: "Kuka ne markkina-arvot saa?" saaden vastaukseksi: varakkain 10 prosenttia.
EU:n myötä tehdyt muutokset ovat maksimoineet varakkaimpien edut ja heikentäneet muiden osaa.

Lisäksi kenties on hahmottumassa, että mitään todellista talouskasvua ei ole ollut kuin ajoittain sitten 1960-luvun jälkeen. Kasvu on hidastunut globaalisti, ei ainoastaan korkean tulotason maissa.

"Kasvu" on ollut pääasiassa velalla pumpattua. Asian ymmärtää, jos yksinkertaistaen kysyy itseltään: Jos minulla on 400 000 euron asunto joka on rahoitettu 400 000 euron velalla, onko minulla 400 000 euron edestä varallisuutta vai 400 000 euron edestä velkaa? Mistä rahat korkoihin tulevat?

Kenties on hahmottumassa, että ostovaluutta euron kanssa velkaannumme ulkomaanvaluutassa, yksityisille liikepankeille. Sääntelemättömälle rahoitussektorille.

Arkipäivän kokemukset eivät vastaa poliitikkojen puheita lisääntyneestä hyvinvoinnista ja vauraudesta.

Kun Euroopan unionin ja euron loppuhistoriikki kerran kirjoitetaan, se kaiketi jaotellaan jaksoihin kriisien mukaan.

Lähde:

Gallup World: EU Leadership approval at record low in Greece, Spain
http://www.gallup.com/poll/166757/leadership-approval-record-low-spain-g...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä tämän päivän kuulumisia meiltä ja maailmalta.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Riikka. Itse satuin juuri katselemaan samoja asioita.
http://www.euractiv.com/elections/record-60-europe...
http://www.euractiv.com/eu-elections-2014/eu-leade...
http://www.euractiv.com/socialeurope/europeans-dis...

Kun osaisi innostaa Suomalaisia ottamaan selvää tästä "pyramiidi-huijauksesta" ennen EU vaaleja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitokset noista. Joutunen käyttämään osan viikonlopusta kirjoittamalla auki nuokin mielipidekyselytulokset.

Ei se mitään. Eikö sitä muka jaksaisi ponnistella tiedon jakamisessa yhteiseksi hyväksi ja valinnanmahdollisuuksien esiin tuomiseksi ;)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuolla jo aiemmin kommentoin, mutta menköön tässäkin toistona:

Jaa-a. Lueskelin tässä välillä hieman. Yhdysvallat on pumpannut rahaa talouteen viime vuonna yli biljoona dollaria ($1 trillion) elvyttääkseen taloutta ja parantaakseen työllisyyttä.
BLS:n tilastojen mukaan työpaikkoja syntyi vuonna 2013 vähemmän kuin vuonna 2012.
Velka kasvoi.

FED on myös myöntänyt käyttävänsä inflaatiotason laskentaan uutta tapaa. Uudessa tyylissä jätetään huomioimatta elintarvikkeiden, energian ja vastaavan hinnan nousu.
Vanhalla tyylillä laskettuna inflaatioaste huitelee 6 prosentin tuntumassa ja yli.
Hyvinvointi ei ole lisääntynyt (paitsi osakesijoittajilla).

FED myönsikin, että yhtään uutta nettotyöpaikkaa ei Yhdysvalloissa ole syntynyt vuoden 2000 jälkeen.

Yhdysvaltain hallitus on siis "erehtynyt" sanoessaan (viimeiset viisi vuotta) talouden olevan toipumassa.

Wall Street Journal kertoi, että pankit eivät luotota Euroopassa yritystoimintaa.
Rehn, Redding & co siis "erehtyivät" ilmoittaessaan jälleen kerran kriisin olevan ohi ja talouden piristyvän.

Pikanäkymä Yhdysvaltain työllisyystilanteen "paranemiseen" http://www.zerohedge.com/news/2014-01-10/its-offic...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Riikka, eikö EU-jäsenmaita ole 28, siis EU28? Kirjoitat EU27. Vai koskiko tuo kysely vain 27 jäsenmaata? Mikä maa ei osallistunut?

http://europa.eu/about-eu/countries/index_fi.htm

Ei ihme että komissiossakin on 'hätä kädessä' eurovaalien suhteen. Onneksi Viviane Reding on ilmaissut komission halun tehdä liittovaltio. Tosin vaatinee jokaisen jäsenmaan kohdalla kansalaisille annettavan äänestyksen asiasta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kroatia. Kysely on tehty ennen heinäkuuta 2013, ja kasattu tulokset sen jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko tämä euro/EU maailman suurin puhallus? Jenkit ovat Lehmanin kaltaisia puhalluksia tehneet, mutta voittaako EU tyhmien määrällä vai euromääräisesti?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuis niin? 23:n EU-jäsenmaan kansalaiset eivät tunne suurtakaan arvostusta EU-johtoa kohtaan. Onko se tyhmyyttä vai viisautta? :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aloin lukea eurobarometria keväältä 2013. Vastausten perusteella EU-maiden kansalaiset eivät tunne itseään eurooppalaisiksi (EU-kansalaisiksi), eivät luota poliittiseen johtoon, uskovat tulevaisuuden huonoksi, eikä kriisi ole lähentänyt maiden kansalaisia toisiinsa.

Yhteenvedossa EU:n instituutioihin ja johtoon luotetaan 31%. Kansallisiin parlamentteihin luotetaan 26%, kansallisiin hallituksiin vielä vähemmän eli 25%.

Vakuuttava näyte edustuksellisen demokratian toimivuudesta...

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb7...

Se, ettei lähentymistä maiden kansalaisten välillä ole tapahtunut, on sääli, koska se takaa, että kansainvälinen eliitti hajottaa ja hallitsee vapaasti edelleen.

Mutta kunhan ylikansalliset massaliikkeet huomaavat katsoa oikeaan suuntaan ja vetää tarvittavat johtopäätökset niin asiat alkavat rullata.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Mielenkiintoista, että kansallisiin parlamentteihin ja hallituklsiin luottamus on vieläkin huonompaa kuin liittovaltioon.

Voisiko johtua siitä, että kansalaiset kokevat kansalliset parlamentit kumileimasimiksi, turhiksi kulueriksi, kun niiden tehtävät tuntuvat koostuvan pääosin Brysselistä ilmoitettujen direktiivien kumileimaamisesta kansalliseen lainsäädäntöön.

Eli divide et impera, hajoita ja hallitse tuntuu toimivan Eukkulassa jo liiankin hyvin :-(

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Johtuneeko EU:n kannatus Luxemburgissa ja Belgiassa unionin läsnäolon (insituutiot, virkamiehet, raha jne.) tuomasta taloudellisesta edusta, joka pienessä maassa tuntuu merkittävältä, kun taas Isossa maassa (Ranska) joku Strasbourg ei paljon paina...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Varmaan myös tuosta mainitsemastasi syystä (instituutioiden läheisyys ja rahan tulo), mutta itse ajattelen, että maiden menestymisellä so. varakkuuden kasaantumisella ja varakkaiden ihmisten määrällä on suurempi merkitys.

Muilla maillahan nettovarallisuus on lähinnä vähentynyt EU:ssa.

Toimituksen poiminnat