KissanKulmasta

Rahaa voi viedä maasta monella tavalla - Attendo

Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja Pohjoismaissa tarjoava yksityisesti omistettu Attendo hoitaa julkisesti rahoitettuja palveluja kunnissa ja kaupungeissa. Näihin kuuluu perusterveydenhuolto, hoiva, työterveyshuolto, suun terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito.3-4. tammikuuta Attendo lähetti useita tiedotteita tiedotepalvelun kautta medialle kertoakseen alkavansa tuottaa sairaanhoitajia Filippiineiltä Suomeen."Filippiiniläiset tulevat olemaan tuttu näky Suomessa Attendon hoivakodeissa. Kymmeniä hoitajia on tullut jo pääkaupunkiseudulle, Loimaalle, Raumalle, Forssaan ja Tampereen seudulle. Tammikuusta lähtien saapuu 39 hoitajaa.Seuraavat 80 hoitajaa ovat aloittaneet suomen kielen opiskelun Keski-Filippiineillä Baguiossa alkuvuodesta.Kielikoulutuskeskuksen johtaja Nestor Mestito sanoo, että uusimmassa haussa

Suomeen pyrki tuhat hoitajaa.


²Siinä näkyy hoitajien ahdinko. He haluavat työtä, mutta työpaikkoja ei ole. Suomessa heillä on mahdollista edetä ja kasvaa urallaan, sillä työpaikka on vakituinen², hän sanoo.Siinä missä Kiina vie mikrosiruja, Filippiinit vie maailmalle työvoimaa. Kymmenesosa maan väestöstä on töissä ulkomailla ja lähettää rahaa kotimaahan. Nämä varat ovat maan talouden kivijalka. Viime vuonna ulkomailla työskentelevät filippiiniläiset lähettivät kotimaahan yli 15 miljardia euroa."  
 Attendo siis kertoo tuottavansa Suomeen ihmisiä, jotka vievät rahaa maasta joka kuukausi. Raha ei jää kiertoon Euroopan unionin alueella vaurastuttamaan alueen omaa taloutta, vaan siirtyy Aasiaan."(Filippiinien) Kansallisen terveysinstituutin tutkimuksen mukaan työssä olevista hoitajista 85 prosenttia on ulkomailla. Kotimaassa on satoja tuhansia työttömiä hoitajia, mutta maa ei pysty tarjoamaan perusterveydenhoitoa isolle väestölleen. 70 prosentilla väestöstä ei ole varaa sairastaa. Valtiolla ei ole varaa palkata julkiselle sektorille hoitajia." Toisessa Attendon tiedotteessa täsmennetään tilannetta Filippiineillä: "Töitä kotimaassa löytyy useimmin vain ilman palkkaa. Ronnellkin työskenteli kymmenien tuhansien tavoin vapaaehtoisena hoitajana sairaalassa. Palkan sijaan hoitajat joutuvat maksamaan sairaalalle saadakseen työkokemusta."Kolmannessa tiedotteessa kerrotaan, että "Suomi puolestaan on maailman nopeimmin ikääntyviä maita ja tarvitsemme myös osaavia kansainvälisiä työntekijöitä. Arvostamme työntekijöitämme ja aiomme olla jatkossakin näiden työntekijöiden sitoumusten arvoinen työnantaja ², sanoo toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Työntekijöiden tarve alalla lisääntyy nopeasti. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan vuoteen 2025 mennessä sosiaali- ja terveyspalvelualan työllisten tarve lisääntyy 125 000 henkilöllä."
 Mitenkähän lienee? Japanissa on ikääntyvän väestön ongelma, Kiinalla se on edessä noudatetun yhden lapsen politiikan takia.Talouselämä lehti julkaisi 29.10 2013 Finnwatchin raporttiin perustuvan artikkelin Attendon "aggressiivisesta verosuunnittelusta".Talouselämän artikkeli kuvailee: "Yhtiön omistus kulkee luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseyn veroparatiisissa olevaan rahastoon. Veroparatiiseilla on Finnwatchin mukaan keskeinen rooli yhtiön toiminnassa.

Raportissa todetaan, että Attendo toimii vahvasti velkarahalla, minkä vuoksi konsernin voitot on käytetty velkojen maksuun. Verotettavaa tuloa on jäänyt vuodesta riippuen hyvin vähän tai ei ollenkaan. Varsinaisen liiketoiminnan voitot ovat ylittäneet viime vuosina moninkertaisesti yhtiön omaisuuden arvon kasvun. Yhtiö ei ole käyttänyt voittojaan investointeihin, vaan se ottanut niitä varten lisää lainaa."
  En hetkeäkään epäile, etteivätkö filippiiniläiset hoitajat tekisi töitään hyvin.Mutta saavatko filippiiniläiset varmasti suomalaista tasoa vastaavaa palkkaa? Talouselämän artikkelin perusteella tekee mieli arvata, että eivät saa. Millä, miten hyvin hoitajat elävät Suomessa, jos he lähettävät palkkansa Filippiineille? Kehittyykö Filippiinit siitä, että koulutettu väestö poistuu maasta?Toinen kysymys on, johtaako tämä ennen pitkää "kustannuspaineisiin" ja suomalaisten sairaanhoitajien joukkoirtisanomisiin "kustannustehokkuussyistä"?Kolmas kysymys kuuluu, miten käy Suomen talouden, kun maasta lähtee jatkuvana purona rahaa Filippiineille ja muualle?Eurovaaliehdokkaat. Vastauksianne halutaan kuulla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pahoittelen bloggauksen ulkoasua. Nuljasin tämän kanssa taas aikani, mutta teksti on joko harvaa tai kun yrittää manuaalisesti korjata riviväliä, teksti menee sumppuun.

Attendon tiedotteitaa löytyy mm. täältä http://deski.fi/page.php?page_id=23&tiedote_id=187...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pahoittelen bloggauksen ulkoasua."

Ulkoasu on aivan upea, sekä blogin että bloggarin.

Minä kannatan filippiiniläisten hoitsujen tuomista maahan.
He osaavat opettaa Suomalaisille toisenlaista hoitokulttuuria.
Niillä naisilla on aivan ihana elämänasenne.

Vaikkakaan se elämänasenne ei välttämättä sovi yhteen suomalaisten poikamiesten, täällä luonnonvalinnassa parittomiksi jääneiden köriläiden kanssa.

Joten filippiinivaimoja en kyllä suosittele, tai oikeastaan en suosittele filippiininaisille suomalaisia yljäämämiehiä, ei ne liitot nimittäin oiken meinaa pitemmän päälle onnistua.

Mutta hoitotyö varmaan onnistuu näiltä naisilta paremmin kuin suomalaisnaisilta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Esimerkiksi KELA:n työterveyshuolto on Mehiläisen käsissä, joka myöskin kikkailee "verosuunnittelun" kanssa! Julkista rahaa siis valutetaan veroparatiiseihin montaa eri reittiä!

Mutta pääasia että portsareiden kaksi euroa tulee taatusti verotettua kuittien kanssa!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Työvoiman ja pääoman vapaa ..... On se iso tuo EU!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Seuraavaksi Attendo panostaa kiinteistöyhtiön perustamiseen. Se on niin joviaali firma, että järjestää ulkomailta saapuville työntekijöilleen asunnot "kohtuulliseen" hintaan.

Asunnot voivat olla jopa uusia, koska nekin lainoitetaan Jerseyn ja Luxemburgin verovapailla voittorahoilla. Rakennukset kuolettuvat verotuksessa vähennettävien poistojen ja koron osuus rasittaa kovasti Attendo Kiinteistöt Oy:n tulosta, joten harmittavasti senkin veronmaksukyky on olematon.

Hoitajille maksetaan ihan Suomen hoitoalan yksityistessin mukaista palkkaa, joka on jonkin verran julkisen puolen palkkoja alempi. Vaatimattomina ja sukurakkaina filippiiniläiset hoitajat kuluttavast Suomessa hyvin vähän rahaa ja säästöt tosiaan lähetetään suvulle.

Näin suomalainen kuntapäättäjä siirsi aiemmin terveyskeskukseen
suomalaisilta keräämänsä verovarat yli 80-prosenttisesti ulos maasta ja sopimuspohjaisesti vahvisti näin verotusoikeuden siirtymisen yksityiselle yritykselle.

Tämä kaikki Kokoomuksen ja vasemmistopuolueiden yhteisellä kannustuksella. Eikä Keskustan sovi illistellä yhtään, Vanhaset ja Kiviniemet hinattiin saman kölin alitse.

Saatanan tunarit!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

On se oikein taidetta nykyään, miten kaikki rahat siirretään Suomen rajojen ulkopuolelle. Tämänkin seurauksena leikkauslistat pitenevät. Tämä jos joku on järkipolitiikkaa, voi piip piip

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suuri osa Suomessa asuvista maahanmuuttajista lähettää rahaa suvulleen: Kosovoon, Irakiin, Somaliaan jne. Nyt siis myös Filippiineille. Mutta täällä he silti elävät.

Joskus mietin sitäkin, ansaitsevatko kaikki Suomesta pois lähteneet varmasti enemmän muualla kuin täällä? Ehkä sentään Norjaan lähteneet suomalaishoiturit ansaitsevat paremmin ja saavat enemmän arvostusta?

Onko muuten kukaan seurannut, miten suomalaisopiskelijat pihistelevät ulkomailla? Vai makaavatko he flyygelin muotoisen uima-altaan reunalla kylmää juomaa pillillä hörppien ja käyvät Jamaicalla sukeltelemassa? Oma työni ulkomailla oli taannoin palkkakuopassa olemista, mutta hainkin sieltä oppia ja kokemusta :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä kaikki Kokoomuksen ja vasemmistopuolueiden yhteisellä kannustuksella. Eikä Keskustan sovi illistellä yhtään, Vanhaset ja Kiviniemet hinattiin saman kölin alitse."

Mutta minkäs sille mahtaa että vanhukset pitää hoitaa, lakikin sen määrää, ja onhan se hävytöntä muutenkin jättää ne heitteille.

Rahaa kun on vähän, niin se ei riitä tarvittavan suomalaisen henkilökunnan palkkaamiseen, ne kun tekee vähemmän työtäkin, jos niitä suomalaisia hoitsuja olisi edes saatavissakaan, ei ainakaan mitään korkeatasoisia hoitajia, ja vanhukset tarvitsee parasta palvelua.

Kaikki me joskus vanhenemme.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vihavainen on hyvä ja matkustaa sitten Jerseylle hoitoon. Minä henkilökohtaisesti en tule luovuttamaan ainuttakaan veroeuroa Attendon puuhasteluun ja toivon, ettei sitä muutkaan tekisi.

Onneksi Nokian kaupunki rakennutti säätiöidyillä varoilla uuden yhdistelmäkodin senioreille ja muuhun avustettavaan asumiseen. Hoitajat ovat Suomen kansalaisia ja maksavat veronsa tänne. Systeemi ei vuoda kolikkoakaan ulos, joten kerätyt verovarat pyörivät Pirkanmaalla ja Suomessa. Niiden ansiosta on yksityisillä yrittäjillä tarjota työtä ja kaupunki voi pysyä elinkelpoisena.

Jos enemmistö ajattelee Vihavaisen tavoin, Suomi on konkassa alta aikayksikön.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Haluatko vielä enempikin alleviivata euron haittavaikutuksia? Voin tuoda kunnon punakyniä, että varmasti erottuu. :)"

Huomasin hymiön. :)

No, en minä nyt ihan sillee ajattele
ja myönnän että sinulla on tuossa pointtia.

Halusin vain tuoda esiin sen seikan että ne virkamienet jotka yrittää järjestää vanhuksille Suomessa hoitoa, voivat olla mahdottomassa tilanteessa varojen puutteen ja hoitohenkilökunnan niukkuuden ja suomalaisen henkilökunnan kalleuden takia.

Siitä mitä sanoin filippiiniläisistä hoitajina pidän kiinni.

Asioita pitäisi korjata jotenkin.
Ehkä lakeja voisi muuttaa niin etteivät rahat karkaisi Filippiineille.
Todennäköisesti tätä kautta ei kuitenkaan mitään tapahdu.

Ongelmahan on siinä että Suomi on kallis, työ on kalliasta.
Tämä on se asia joka pitäisi muuttaa ettei vanhuksia tarvitsisi ryhtyä rahtaamaan Filippiineille hoitoon.

Jos minua pitää joskus rahdata ulkomaille hoitoa saamaan,
niin haluan viileän, tai ainakin hyvin ilmastoidun paikan.
En tykkää kuumasta, enkä kuumista maista.
En viihdy etelässä, kuten nuo perussuomalaiset näyttää viihtyvän :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

" Minä henkilökohtaisesti en tule luovuttamaan ainuttakaan veroeuroa Attendon puuhasteluun ja toivon, ettei sitä muutkaan tekisi."

Sama täällä ja toivoisin myös muiden harkitsevan mihin rahansa vievät.

Erityisesti kohdistaisin katseen työnantajiin, jotka voivat valita työntekijöilleen käyttämänsä terveystalot ihan itse, niin kauan kuin yleensä vielä on joitain parempiakin vaihtoehtoja.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #23

Niinpä, mutta eiköpä nuo kaikki suurimmat toimijat ole jo ulottaneet lonkeronsa verokeitaisiin. Terveyskeskuksessa käydessäkään ei tuolta kytkökseltä välty ;) Ihmeellisintä on, että tämän kehityksen annetaan tapahtua vuosi vuoden perään. Aina uusi kikkakolmonen löytyy.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #24

"Suomalaisyritykset hyödyntävät yleisesti veroparatiiseja liiketoiminnassaan, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch. Järjestön julkistaman selvityksen mukaan 20:lla liikevaihdoltaan suurimmalla suomalaisyrityksellä on yhteensä 225 tytäryhtiötä veroparatiiseiksi luokiteltavissa maissa.
Pienissä saarivaltioissa veroparatiisiyhtiöitä on julkisten tilinpäätöstietojen mukaan kymmeniä.
Kaikkiaan suomalaisyrityksillä on Finnwatchin selvityksen mukaan 438 tytäryhtiötä veroparatiiseissa. Eniten yhtiöitä on perustettu Alankomaihin ja Belgiaan.
Holding-yhtiöillä ja pöytälaatikkoyrityksillä on usein keskeinen rooli yritysten verosuunnittelussa.
Finnwatch vaatii, että yhtiöt raportoisivat toiminnastaan tarkemmin maakohtaisesti."

http://www.elisa.net/finnwatch-suomalaisyhtiot-hyo...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minun mummoni asui kotonaan. Paitsi viimeiset pari viikkoa hän oli sairaalassa keuhkojen takia. Vanhainkodista mummo olisi karannut ränniä pitkin, se on varma.
Vaarin taas mummo hoiti kotona loppuun asti. Suku auttoi.

Isoisotätini Kaisa-mummu on yli sata ja asuu edelleen kotonaan.

Mummon luona kävi äitini päivittäin, joskus parikin kertaa, kotipalvelu hoiti lääkkeet. Muut, kauempana asuvat sukulaiset kävivät kun pystyivät.

Mummun luona käy lapsenlapsi perheineen, samoin vanhempani, ystäviä, yläkerran naapuri ja kotipalvelu.

Vaihtoehtoja on, jos perheestä on vaihtoehtoiseksi, ja jos perhe on valmis tinkimään omasta mukavuudestaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Vaihtoehtoja on, jos perheestä on vaihtoehtoiseksi, ja jos perhe on valmis tinkimään omasta mukavuudestaan."

Kyllähän se omahoito on kaikkein paras vaihtoehto, ellei taloudellisesti, niin muuten. Mutta kaikki ei halua ja kaikista ei siihen edes ole.

Lisäksi vanhusten määrän kasvaessa tarvittaisiin kohta jokaista vanhusta kohti yksi työikäinen hoitaja, jos kaikki hoidettaisiin kotona ja kukas ne muut työt sitten tekisi?

Kyllä laitospaikkoja vain tarvitaan ja laitoshoitajia myös. Ei siitä mihinkään pääse. Vaikka ne laitospaikat onkin joskus vähän kylmiä ja karuja ja venhuksille epäinhimillisiäkin. Vielä epäinhimillsempää on pitää vanhuksia kotona, jos sinne ei voida hoitoa järjestää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Näinhän se on. Kaikilla ei ole mahdollisuutta järjestää omahoitoa kodissa, ja vaihtoehtoja täytyy olla tarjolla.
Mutta toki kotona hoitamista voidaan varmaan helpottaa jollain lailla?

Olen ajatellut paljon Kiinan tilannetta, yhden lapsen politiikkaa. Yhdellä lapsella on kaksi vanhempaa ja neljä isovanhempaa lellimässä. Lapsesta saattaa kasvaa "saamaan tottunut tapaus", joka ei opi olemaan antavana osapuolena.
Ja vaikkei kasvaisikaan, 4 isovanhempaa ja 2 iäkästä vanhempaa on melkoinen määrä hoidettavaa yhdelle lapselle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kappas. Huomaan, että ajatuksemme kulkivat samaan suuntaan.
Mietiskelin itsekin, milloin tulee tiedote Attendon Kiinteistö Oy:sta - johon tietenkin saadaan Suomen valtion tukea.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hyvä kirjoitus.

Lindoroffista voisi joku seuraavaksi kirjoittaa... hoitaa laskutusta monessa suomalaisessa firmassa ja ulkoistaa verot veroparatiisiin. Tai siis ei juuri maksa veroja. Mutta laskutuksen ohella rikastuu köyhän ahdingolla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Suuri kiitos SDP, Paavo Lipponen ja erityisesti Sinikka Mönkäre (spd) joka tämän terveyspuolen demonin päästi kahleistaan vapauttamalla kelan rahat yksityiselle puolelle 1995.

Apropoo, kuulin että Lipponen on just perustanut toisen lobbausfirmansa. Toveri tietää miten rahaa tehdään. Eihän kukaan ole unohtanut Tuomiojan ja Heinäluoman tiliä fortumista...

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Ei Vartiaisen alepalkkatyöryhmä periksi anna:::

Ei vain alepalkkamiehet vaan nyt myös saatavana alepalkkanaiset.
Kokonaisedullisesti päivän hintaan!!!!!
Huomattavasti suomalaista edullisempi!!!!!!!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ihan sotkuksi alkoi mennä blogiteksti, kun yritin korjata kappalejakoa. Kirosana.

Alkuperäisellä kappalejaolla:

Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja Pohjoismaissa tarjoava yksityisesti omistettu Attendo hoitaa julkisesti rahoitettuja palveluja kunnissa ja kaupungeissa. Näihin kuuluu perusterveydenhuolto, hoiva, työterveyshuolto, suun terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito.

3-4. tammikuuta Attendo lähetti useita tiedotteita tiedotepalvelun kautta medialle kertoakseen alkavansa tuottaa sairaanhoitajia Filippiineiltä Suomeen.

"Filippiiniläiset tulevat olemaan tuttu näky Suomessa Attendon hoivakodeissa. Kymmeniä hoitajia on tullut jo pääkaupunkiseudulle, Loimaalle, Raumalle, Forssaan ja Tampereen seudulle. Tammikuusta lähtien saapuu 39 hoitajaa.

Seuraavat 80 hoitajaa ovat aloittaneet suomen kielen opiskelun Keski-Filippiineillä Baguiossa alkuvuodesta.

Kielikoulutuskeskuksen johtaja Nestor Mestito sanoo, että uusimmassa haussa
Suomeen pyrki tuhat hoitajaa.

²Siinä näkyy hoitajien ahdinko. He haluavat työtä, mutta työpaikkoja ei ole. Suomessa heillä on mahdollista edetä ja kasvaa urallaan, sillä työpaikka on vakituinen², hän sanoo.

Siinä missä Kiina vie mikrosiruja, Filippiinit vie maailmalle työvoimaa. Kymmenesosa maan väestöstä on töissä ulkomailla ja lähettää rahaa kotimaahan. Nämä varat ovat maan talouden kivijalka. Viime vuonna ulkomailla työskentelevät filippiiniläiset lähettivät kotimaahan yli 15 miljardia euroa."

Attendo siis kertoo tuottavansa Suomeen ihmisiä, jotka vievät rahaa maasta joka kuukausi. Raha ei jää kiertoon Euroopan unionin alueella vaurastuttamaan alueen omaa taloutta, vaan siirtyy Aasiaan.

"(Filippiinien) Kansallisen terveysinstituutin tutkimuksen mukaan työssä olevista hoitajista 85 prosenttia on ulkomailla. Kotimaassa on satoja tuhansia työttömiä hoitajia, mutta maa ei pysty tarjoamaan perusterveydenhoitoa isolle väestölleen. 70 prosentilla väestöstä ei ole varaa sairastaa. Valtiolla ei ole varaa palkata julkiselle sektorille hoitajia."

Toisessa Attendon tiedotteessa täsmennetään tilannetta Filippiineillä: "Töitä kotimaassa löytyy useimmin vain ilman palkkaa. Ronnellkin työskenteli kymmenien tuhansien tavoin vapaaehtoisena hoitajana sairaalassa. Palkan sijaan hoitajat joutuvat maksamaan sairaalalle saadakseen työkokemusta."

Kolmannessa tiedotteessa kerrotaan, että "Suomi puolestaan on maailman nopeimmin ikääntyviä maita ja tarvitsemme myös osaavia kansainvälisiä työntekijöitä. Arvostamme työntekijöitämme ja aiomme olla jatkossakin näiden työntekijöiden sitoumusten arvoinen työnantaja ², sanoo toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Työntekijöiden tarve alalla lisääntyy nopeasti. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan vuoteen 2025 mennessä sosiaali- ja terveyspalvelualan työllisten tarve lisääntyy 125 000 henkilöllä."

Mitenkähän lienee? Japanissa on ikääntyvän väestön ongelma, Kiinalla se on edessä noudatetun yhden lapsen politiikan takia.

Talouselämä lehti julkaisi 29.10 2013 Finnwatchin raporttiin perustuvan artikkelin Attendon "aggressiivisesta verosuunnittelusta".

Talouselämän artikkeli kuvailee: "Yhtiön omistus kulkee luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseyn veroparatiisissa olevaan rahastoon. Veroparatiiseilla on Finnwatchin mukaan keskeinen rooli yhtiön toiminnassa.
Raportissa todetaan, että Attendo toimii vahvasti velkarahalla, minkä vuoksi konsernin voitot on käytetty velkojen maksuun. Verotettavaa tuloa on jäänyt vuodesta riippuen hyvin vähän tai ei ollenkaan. Varsinaisen liiketoiminnan voitot ovat ylittäneet viime vuosina moninkertaisesti yhtiön omaisuuden arvon kasvun. Yhtiö ei ole käyttänyt voittojaan investointeihin, vaan se ottanut niitä varten lisää lainaa."

En hetkeäkään epäile, etteivätkö filippiiniläiset hoitajat tekisi töitään hyvin.

Mutta saavatko filippiiniläiset varmasti suomalaista tasoa vastaavaa palkkaa? Talouselämän artikkelin perusteella tekee mieli arvata, että eivät saa. Millä, miten hyvin hoitajat elävät Suomessa, jos he lähettävät palkkansa Filippiineille? Kehittyykö Filippiinit siitä, että koulutettu väestö poistuu maasta?

Toinen kysymys on, johtaako tämä ennen pitkää "kustannuspaineisiin" ja suomalaisten sairaanhoitajien joukkoirtisanomisiin "kustannustehokkuussyistä"?

Kolmas kysymys kuuluu, miten käy Suomen talouden, kun maasta lähtee jatkuvana purona rahaa Filippiineille ja muualle?

Eurovaaliehdokkaat. Vastauksianne halutaan kuulla.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Halpatyömarkkinat puoli- ja kvartaalipalkkalaisten muodossa vain kasvavat. Kaikki voittojen maksimoimiseksi ja niiden maasta ulosviemiseksi. Kumpi mieluummin palkataan – suomalainen tessiläinen vai filippiiniläinen..? Ei siinä lopulta kielitaidon peräänkään kysellä. Keskituloisten määrä on tulevaisuuden Suomessa kummasti laskussa. Paremminvointivaltioko? Kyllä - pienelle osalle..

Voitot taas siirtyvät parempaan talteen mm. Hollannin ja Belgian kautta. 20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on kytkennät 225 veroparatiisiyhtiöön.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Suomestakin taas kerran lähtee emigroitumisaalto?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Moni eläkeläinenkin lähtee viettämään eläkepäiviään ainakin osaksi vuotta johonkin lämpimämpään ja halvempaan maahan. Siellä kun saattaa tulla toimeen sillä pienellä eläkkeellä :)

Ja tietoverkkoissahan näitä töitä paljolti tehdään. Itse asiassa useinkin olisi se ja sama, vaikka työt tekisi toiselta puolelta maapalloa – Brasiliassa, Thaimaassa.. Sähköposti kulkee ja pilvipalvelut pelaavat. Ne monelle niin tärkeät kokouksetkin hoituisivat - tiedä vaikka tehokkaammin. Moni täältä lähtevä suomalainen tietotyöläinen voisi hyvinkin tehdä tuon saman työn siellä - ja pienemmällä palkalla.

Näinkin päin voisi toimia.. ;)

Käyttäjän MarkusOrpa kuva
Markus Orpa

Kun olen halunnut (kärsimysajan lyhentämisen vuoksi) käyttää Terveystalon tai Mehiläisen palveluja, minulta on kysytty KELA-korttia. Oletan, että maksamani hinta on jotain parikymppiä halvempi, koska yhteiskunta/veronmaksajat tukevat näitä firmoja tällä rahalla.

Aiempi kirjoittaja sanoi, että Mönkäre ja Lipponen olisivat tämän käytännön toteuttajia? Mikä demari-ideologia siinä on taustalla? Ketkä todella ovat ne tahot,jotka saivat tällaisen ratkaisun ujutettua em. poliitikkojen päähän?

Isäni sanoi yli vuosikymmen sitten, että nykyään (silloin) demarit ovat oikeistolaisempia kuin kokoomus 70 -luvulla.

Henkilökohtaisesti antaisin maksaisin esim. 70 euroa 50 euron sijaan. Tämä parikymppiäni saisi mennä julkisen puolen toiminnan kehittämiseen, esim. tk-lääkärien palkkojen, virkojen, tilojen ja laitteistojen lisäämiseen.

Tietysti on ihmisiä, joille tällä kahdella kympillä on suurempi merkitys kuin minulle. Joka euro voi olla tiukassa.

Minä en halua, että tämä parikymppiä menee pääomasijoitusyhtiöille verosuunnittelun avulla minimoitavaksi ja voitto katoaa pois Suomen rahankierrosta veroparatiiseihin globaalin taloudelllis-korporatiivisen eliitin haltuun.

Ongelma on siinä, että kotimaisesti omistettua yksityistä lääkäripalvelua ei taida olla. Jos sellainen syntyy ja kasvaa, jokin veroparatiisissa kotipaikkaansa pitävä isompi lääkärikonserni tai vaihtoehtoisesti jokin pääomasijoitusyhtiö ostaa se riittävän isolla rahalla pois.

Tämä on yksi keino tappaa pk-sektoria. Toinen on se, että PK-sektorilla ei ole mahdollisuutta vero-optimointiin, vaan ne joutuvat maksamaan verot kovimman kautta ja täyttämään yhä pahemmat byrokratiavaatimukset.

Minä väitän, että tarkoitus onkin onkin tiivistää ja ottaa kaikki kansalliset yritykset ja palvelutoiminnot suurkorporaatioiden haltuun. Politiikka ja lainsäädäntö tukee tätä ilmiötä niin voimakkaasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Aiempi kirjoittaja sanoi, että Mönkäre ja Lipponen olisivat tämän käytännön toteuttajia? Mikä demari-ideologia siinä on taustalla? Ketkä todella ovat ne tahot,jotka saivat tällaisen ratkaisun ujutettua em. poliitikkojen päähän?"

Eiköhän nämä opit ole käyty kuulemassa Maailmanpankin, IMF:n ja vastaavien tahojen asiantuntijoilta. Sitten on ihastellen siirretty ne Suomeen.

"Tämä on yksi keino tappaa pk-sektoria. Toinen on se, että PK-sektorilla ei ole mahdollisuutta vero-optimointiin, vaan ne joutuvat maksamaan verot kovimman kautta ja täyttämään yhä pahemmat byrokratiavaatimukset."

Juuri eilen mietin, että kaiken tehostamisen jälkeen byrokratia on paisunut sellaiseksi, että se vie mehut ja tehot lingosta :D
Ajatellaan vaikka maataloutta: varsinaiseen tekemiseen ei meinaa jäädä aikaa paperityöltä. Tuotot taas ovat niin pieniä, että ulkopuoliseen apuun ei ole varaa.

"Minä väitän, että tarkoitus onkin onkin tiivistää ja ottaa kaikki kansalliset yritykset ja palvelutoiminnot suurkorporaatioiden haltuun. Politiikka ja lainsäädäntö tukee tätä ilmiötä niin voimakkaasti."

Et ole yksin mietteidesi kanssa. Varmaan moni epäilee samaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Isosaaren Timo ylempänä mainitsi yhden vaihtoehdon. Voisi Filippiineiltä tuleva hoitsu olla ihmeissään kun hakisi normaaliin tapaan pääkaupunkiseudulta itselleen asuntoa ja kuikuilisi sieltä jonon päästä josko parin vuoden kuluttua tärppäisi.

Ei kyllä työnantaja on jutun jo pedannut. Mikäs sen kätevämpää kun sijoittaa asuntoihin ja vuokrata niitä varmoille omille vuokralaisille joiden palkka on pieni ja asuntotuki taattu. Osa palkasta kotiutuu takaisin työnantajalle ja eikä siinä kaikki, kun osa vuokratuotosta tulee verovaroista. Arvonnousu taas sopii hyvin yrityksen pitkän linjan stragediaan.

Joo ja siitä toisesta asiasta. Päivänselvä asia on se, että ketju jatkuu Alankomaista todellisiin veroparatiiseihin. Jos kysyt yksinkertaisen ja kaiken kattavan kysymyksen MIKSI näin tehdään? Tuohon yhteen sanaan voi kiteyttää kaiken tarpeellisen mitä tietoa haluava sielu tarvitsee. MIKSI on selkeä kysymys. Vastaus on kyllä ihan muuta kuin se mitä kysymys edellyttää. Tarinahan menee näin, "että se on osa kansaivälistä liikestragediaamme ja samnlaista järjestelmää käyttävät monet muutkin yritykset ja sillä saavutetaan merkittäviä synergiaetuja kansainvälisesillä rahoitusmarkkinoilla, koska tarvittavan lisäpääoman saaminen liiketoiminnan pyörittämiseen on yksinkertaisempaa ja näinollen rahoitustilanteen stabilisointi on joustavaa yhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmissa."

Suomeksi kun sijoitat sata miljoonaa veroparatiisiin ja niiden pankkeihin on sieltä helppo saada 50 miljoonaa lainaksi, jonka voit sitten sijoittaa näihin hoitajien asuntoihin ja saat käyttää hyödyksesi kaikki ne vähennysmahdollisuudet, joita lainsäädäntömme sallii + se Kelan asumistuksi.

Mielenkiintoista on seurata case Nestettä. Yhtiö on pimittänyt omalta pääomistajaltaan, joka on käytännössä Suomen valtio ja sen asukkaat, tuloja ja sai nyt asiaankuuluvat mätkyt. Mitä tekee ko. yhtiö urputtaa, että se ei ole oikein koska toimintamalli kuuluu yhtiön kansainväliseen toimintastragediaan ja sillä saavutetaan merkittäviä synergiaetuja kansainvälisesillä rahoitusmarkkinoilla, koska tarvittavan lisäpääoman saaminen liiketoiminnan pyörittämiseen on yksinker.......

Ei se mitään entinen johtohan sai jo hemmetinmoiset bonukset ja eräänkin johtajan arvostus samanmielisten piireissä on lähes suurmestarin luokkaa. Harva pystyy pelaamaan siten, että saa koijaamalla oman työnantajansa rahoja tämän vielä maksamaan siitä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pitäisi oikeastaan selvittää, maksavatko Attendon filippiiniläiset hoitajat veronsa Suomeen vai Filippiineille. Veikkaa Filippiinejä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitäisi oikeastaan selvittää, maksavatko Attendon filippiiniläiset hoitajat veronsa Suomeen vai Filippiineille. Veikkaa Filippiinejä."

Pitäisi oikeastaan selvittää voidaanko vanhusten hoidosta ja muusta hoitotyöstä huolehtia käytettävissä olevin varoin lain edellyttämällä tavalla, muuten kuin käyttämällä filippiiniläisiä työntekijöitä ja kansainvälisiä yrityksiä ja verosuunnittelua (veroparatiiseja)?

Voidaanko lakisääteiset asiat hoitaa käytettävissä olevin varoin, kotimaisin keinoin, kotimaisten yritysten kautta, kotimaisilla työntekijöillä, maksaen kaikki lakisääteiset verot?

Jos asioita ei voida hoitaa muuten kuin ensimmäisen vaihtoehdon mukaan, tilanne päättäjien osalta on mahdoton, heiltä viedään ainut mahdollinen vaihtoehto.

Tilanteen mahdottomuudesta taas seuraa se että yhteiskunnan on satsattava palvelutoimeen joko lisää rahaa, mitä rahaa Suomen valtiolla ei ole, se pitäisi lainata, tai sitten palveluista, kuten vanhusten hoidosta, on tingittävä, eikä lain kirjain vanhusten hyvästä hoidosta voi toteutua.

Koko ongelman peruslähtökohta on siinä että maamme on liian kallis. Tämä sama ongelma on myös meitä rikkaammissa maissa. Se ongelma on Norjassa ja Sveitsissä ja se vain kasvaa sitä mukaa kun kansakunnan varallisuus lisääntyy ja palkkataso kasvaa. Rikkaassa maassa köyhät putoavat alaspäin ja heidän asemansa huononee, siksi että kaikki maksaa niin hitosti. Suomessa kärsijän osassa ovat erityisesti vanhukset ja ne jotka ovat toisten avusta riippuvaisia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta oikeampia kysymyksiä ovat

* Miksi raha on niin kallista?
* Missä vaiheessa rahasta tuli niin kallista ettei ole varaa käyttää sitä?
* Miksei ole varaa mihinkään?
* Miksi tuloerot ovat niin suuret?
* Miksi verotus nousee mutta verotulot eivät riitä, mihin raha menee?
* Miksi on korkea työttömyys vaikka tuotanto kasvaa?
* Miksi tehostaminen luo tehottomuutta ja puutetta?

jne

Appiukko ei-niin-kauan-sitten aprikoi, miten on mahdollista että 1950-luvulla pääsi vartissa lähelle lääkäriin vaikka oltiin jälleenrakennusvaiheessa ja köyhiä, ja nyt kun ollaan hyvinvoivia ja "rikkaampia kuin koskaan" (= "velkaisempia kuin koskaan" olisi oikeampi sanonta) niin vastaanottoajan saaminen kestää ja pitää vaivasta riippuen ajella Varkauteen, Joensuuhun, Kuopioon tai Pieksämäelle.

Oma vanhainkotikin tällä kunnalla oli, ja vanhainkodilla oma keittiö ja pesula :D

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Niin. Ja ajattele sokeria käytettiin jatkeaineena ruoissa, kun se oli niin halpaa. Nyt se on niin kallista, että alkaa olla helvetin vaikeeta löytää elintarviketta, jossa ei ole glukoosi-fruktoosisiirappia, jota varmaan puristellaan jostakin biojätteestä.

Ja nyt on sitten Valio lanseerannnut myös sellaisen arkimaitojuoman, joka on vähän halvempaa ja pyhänä voi juoda ihan oikeata maitojuomaa, jossa maitoa on jo vaikka puolet.

Voi tuntua, ettei tämä liity aiheeseen, mutta pannaan vaan leipään puolet petäjäistä, sillähän me noustaan someilemaan ahkerasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #33

Näin itsekin tänään tuon jutun arkimaitojuomasta, joka näyttää olevan lähinnä vedellä jatkettua maitoa.
Ja ajattelin ilkeästi itsekseni, että näinpä se hyvinvointi taas lisääntyi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitäisikö noihin kysymyksiin vastata?

"* Miksi raha on niin kallista?"

Raha ei voi olla kallista, rahahan on se mitta millä mitataan asioiden arvoja ja vertaillaan eri asioiden arvoja toisiinsa ja sen mittauksen tuloksella sitten mitataan ja määritellään mikä on kallista ja mikä on halpaa.

Jos sanotaan että raha on kallista niin se on vähän sama asia kun valitettaisiin sitä että metrimitat on niin kalliita ettei ole oikein varaa ostaa niitä, eikä voi mitata mitään. ?

Ilmeisesti tarkoitat että hoitotyö on kovin kallista Suomessa.
Vai kuinka?

Haluatko että vastaan muihin kysymyksiin?
Vai pidätkö minua nyt viisastelijana,
jonka mielipiteistä ei pidä piitata?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #34

Ei ollut tarkoitukseni antaa ymmärtää pitäväni sinua viisastelijana, jonka mielipiteistä ei tarvitse piitata.

Minä todella olen sitä mieltä, että oikeampia - tai relevantimpia - kysymyksiä ovat nuo esittämäni.

Raha on mitta, jolla mitataan arvoja. Se on myös vaihdonväline. Rahan hinta on korko.
Rahoitusta hankkineet tuottajat laskevat rahan hinnan tuotantokuluihin. Ketjun jokaisessa vaiheessa.
Loppukäyttäjä (kuluttaja) maksaa koko ketjun rahan ostohinnan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Ei ollut tarkoitukseni antaa ymmärtää pitäväni sinua viisastelijana, jonka mielipiteistä ei tarvitse piitata."

Et sinä sellaista antanutkaan ymmärtää, enkä minä sitä sillä lailla ymmärtänyt. Tuo minun puheenvuoro vaan tuntu minusta itsestäni sellaiselta viisastelulta ja ajattelin että melkein minua olisi aiheellistakin pitää viisastelijana.

Ja useinhan sitä kuulee sanottavan että "raha on niin kallista". Mutta minä en kyllä ihan tosissaan ymmärrä että mitä se voisi tarkoittaa, enkä ymmärrä vieläkään, vaikka yritit selittää.

Ja tämä ei ole viisastelua, vaan se on totisinta totta.
Minä en vain bonjaa ja se on ehkä minun oma vika etten bonjaa.

Kyllä minun mielestäni vain joku todellinen asia voi olla kallista ja rahahan on vain abstrakti käsite, se on mitta.
Mittoja mahtuu maailmaan ääretön määrä, eikä ne mitään maksa.

Se on sitten eri asia jos annetaan lainaa, eli osto-oikeutta, rahassa mitattua osto-oikeutta määrä-aiajsi. Sehän on jo jotain konkreettista ja siitä pitääkin maksaa.

Mutta siinä ei ole mitään järkeä että ostaa ja myy rahaa. Mitä raha maksaa?
Ostsisitko sata euroa yheksälläkymmenellä ja myisit sen eteenpäin sadallakymmenellä eurolla. Saisit voittoa välissä kaksikymmentä euroa. Mutta kuka sellaista kauppaa kävisi?

Anteeksi nyt tämä filosofointi,
mutta yritän vain selvittää miksen tajuu. :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #41

Yritän selittää. Yksinkertaistan törkeästi.

Meillä on keskuspankkirahaa, pankkirahaa, varjopankkirahaa ja setelit+kolikot. Pankkien myyntituote on velka.

EU:ssa keskuspankki lainaa pankeille matalalla korolla. Pankit lainaavat valtioille korkeammalla korolla. Valtiot siis ostavat rahan pankeilta, euro on ostovaluutta. Se maksaa. Korkotuotto menee pankeille, valtiot eivät hyödy siitä.

Keskuspankit ja pankit luovat rahan tyhjästä tilikirjauksena velan ottajan tilille maksulupausta vastaan. Korkoa ei luoda järjestelmään.
Sen takia tarvitaan jatkuvaa talouskasvua. Sen takia verotetaan: pankeille täytyy maksaa.

http://ebolakani.blogspot.fi/2013/09/meemeilya.html on selkeää selitystä aiheesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilmeisesti tarkoitat että hoitotyö on kovin kallista Suomessa."

Voisihan sitä ihmetellä miksi suomalaisen aika on niin kallista että on parempi maksaa kotiin kuin että maksettaisiin siitä että hoitaisi toista suomalaista. Miksi suomalaisia sitten koulutetaan työtehtäviin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voisihan sitä ihmetellä miksi suomalaisen aika on niin kallista ...."

Saa'se.

Mutta epäilen että kyse on tasa-arvo- käsitteestä ja siitä että sitäkin mitataan rahassa ja vain rahassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta epäilen että kyse on tasa-arvo- käsitteestä"

Miten tasa-arvo tähän liittyy?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuo rahan vienti maasta ulos muodossa jos toisessa on kyllä iso ongelma. Lisäksi kun vielä leikataan kaikesta, niin kyllä kohta on velanmaksu vaikeaa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä voin ennustaa kuinka tuo kehitys tulee jatkumaan. ai miksi?
no olen kirjoittelut muutaman vuoden punikkien sähköpostilistalle. sieltä on tekstini ennekin vuotaneet lehtiin, nyt näköjään myös yrityksille. eli se on solutettu.

mitä siis kirjoitin?
väsään dekkaria. päähenkilö on Into Euromieli, kok, eu byrokraatti.
1 hän ratkaisi hoitajapulan tuomalla suomeen filippiiniläisiä.
2. hoitajien työttömyyden lennättämällä ne filippiineihin töihin
3. meno rahti suomalaisia
4. tulo filippiinejä
ja toisin päin
jne. kerran viikkoon

eu vaatii hiilipäästöjen karsimista. massaa alennettii ajamalla kaikki ihokarvat hoitajilta.

dekkarin tarkin byrokraatin työn kuvaus koskee tilannetta jossa päähenkiö tarkistaa lentokoneellisen naisia, kellään ei ole karvoja.

toivottavasti attendo ottaa oppia dekkarista, siinä se tarkistus suoritettiin erehdyksessä välilaskun tehneelle venäläiskoneelle.

Toimituksen poiminnat