KissanKulmasta

Euroopan talous vakautumassa limboon

Euroopan komission tuorein talousennuste lupaa vakaata nollakasvulinjaa.Yhdysvalloissa ostovoima on kadoksissa lähes kokonaan. Euroopan komissio on tarkistanut EU:n talouskasvuennustetta alaspäin.
Alkuperäisessä ennusteessaan komissio haaveili 1,4 prosentin talouskasvusta vuodelle 2014.
Nyt julkaistu kolmas tarkistus pudotti arvioidun talouskasvun kooksi 1,1 prosenttia vuodelle 2014.

Työttömyys on sekä EU28:ssa että euroalueelle kaksinumeroinen (11% ja 12,2%) siitä huolimatta, että tilastoinnista on jätetty pois työvoimapoliittisien palveluiden piirissä olevat eli työllistetyt, työharjoittelussa / työelämävalmennuksessa olevat, lomautetut,  työ- tai koulutuskokeiluissa, työvoimakoulutuksessa, vuorotteluvapaalla, kuntouttavassa työtoiminnassa, työnhaku- ja uravalmennuksessa olevat. pätkä-, projekti- tai osa-aikatyössä olevat sekä omaehtoisesti opiskelevat.
Työttömyyslukemien odotetaan pysyvän ennallaan vuonna 2014 eli aiempaa ennustetta (12,1%) korkeampana.

Euroalueen julkinen velka oli 92,3% bkt:sta ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja on nyt 93,4 prosenttia bkt:sta. EU28:ssa nousu on 85,9 prosentista 86,8 prosenttiin bkt:sta.

Eniten kasvuvauhdin odotetaan heikkenevän Ranskassa ja Espanjassa, mutta myös Saksan kasvuvauhti hidastuu. Kreikka ja Portugali ovat edelleen lamassa, tai kuten komissio sen muotoilee, taantumassa.

Dollarin kurssiin verrattuna euro on vahvistunut, mikä heikentää euron asemaa kilpailukykykisassa.

Euroopan keskuspankki EKP:n arvellaan laskevan korkotasoa, kertoo The Globe and Mail artikkelissa "EU downgrades euro zone growth forecast".
Korkotason laskeminen saanee aikaan ostohuuman pörssissä, mikä kasvattaa velkavarallisuuskuplaa entisestään. Toisaalta nihkeät näkymät voivat aiheuttaa nihkeää liikkumista futuurikaupoissa.

Suomen osalta komissio toteaa katsauksessaan hirtehisesti usean kvartaalin ajan kestäneen  taantuman ("negatiivinen kasvu") ja kasvaneen työttömyyden syöneen kuluttajien ostohaluja ja luottamusta tulevaisuuteen. Varsinkaan auton hankinta ei suomalaisia kiinnosta, komissio havainnoi.
Arvonlisäveron ja ansioveron korotus ovat syöneet suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja, luotto ei kelpaa edes tyrkyttämällä eikä näin ollen yksityisen kulutuksen kasvua ylläpitävältä voimalta odoteta suuria, komissio uumoilee.
Palkkasopu ("maltilliset palkankorotukset" eli nollalinja) syö ostovoimaa lisää.

Teollisuustuotanto Suomessa on hidastunut ja elektroniikkasektori hädin tuskin vakaa. Hyvä puoli Suomen, joskaan ei maailmantalouden, kannalta on se, että tuonti on vähentynyt siinä määrin, että vienti vaikuttaa melkein elinvoimaiselle.
Kaiken kaikkiaan Suomen talouskasvun odotetaan olevan miinus 0,6 prosenttia ja Suomen  menettävän markkinaosuuksiaan samalla kun julkisen velan määrä ja velan suhde bkt:n kasvaa vielä vuonna 2015.

taulukko s. 109  (tai s. 97 selaimesta riippuen)
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2013/p...

Yhdysvaltain talouden tuoreiden lukujen tarkastelu kertoo, että marraskuun alussa Yhdysvalloissa 47 miljoonaa amerikkalaista oli menettänyt syystä tai toisesta truokakuponkietunsa. Moni ruokakuponkeja saava on ns. työssäkäyvä köyhä, jonka palkka - kahdestakaan matalapalkkatyöstä - ei riitä elämiseen.
Noin puolet amerikkalaislapsista saa ruokakuponkiavustusta jossain vaiheessa elämäänsä.

Kotitalouksien mediaanitulo jatkaa laskuaan. Suurin osa amerikkalaisista elää yhä Suurta lamaa, sanoo Bill Clintonin entinen työministeri Robert Reichhttp://robertreich.org/post/65720831745

Yhdysvaltain keskuspankki FED:in korkotason alennukset sekä joka kuukausi $85 miljardilla suorittamat valtionvelkakirjaostot ovat luoneet tilanteen, jossa yritykset lainaavat rahaa ostaakseen omia osakkeitaan niiden kurssin nostamiseksi. Osakkeenomistajat hyötyvät kurssinoususta ja johtajat "hyvästä tuloksesta" bonuksina. Näin rikkaat rikastuvat entisestään, Reich huomauttaa.

Samalla voittoa kasvatetaan "rationalisoimalla toimintoja" eli kyöräämällä työntekijät maantielle. Ostovoima on häviämässä normikansalaisilta ja verotulot valtiolta mutta ainakin osakkeenomistajat ovat iloisia, irvailee Reich. "Ei silloin ole järkevää investoida ja laajentaa, kun amerikkalaisten enemmistöllä ei ole rahaa ostoksiin."

Näihin onnellisiin osakkeenomistajiin kuuluu suurin osa kongressin jäsenistä samoin kuin heidän ystävänsä ja sukulaisensa  - myös mediaväen joukossa.

Amerikkalaisilla ei ole talouskasvun synnyttämiseksi tarvittavaa ostovoimaa sen enempää kuin muissakaan teollistuneissa maissa. Ostovoimaa ei ole kehittyvissä tai kehitysmaissakaan. Mihin oli aie myydä tuotteet ja palvelut, kuuhunko kukaties?

Lähde:

European Economic Forecast, Autumn 2013
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2013/p...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

10 yritystä, jotka kontrolloivat lähes kaikkea mitä ostat

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9097

kertoo omistuksen keskittymisen määrästä ja mittakaavasta. Täytyy tehdä vielä tarkempi katsaus joskus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Istat vihjaili, että Italiakin jatkaa ansiokkaasti taantumassa. Ollut siinä vasta 2 vuotta, joten ei tuossa nyt kolme kuukautta enää päälle pahalta tunnu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

2 vuoden taantuma oli vanhalla suomenkielellä lama. No, "uudella taloudella" uudet termit - kuten "negatiivinen talouskasvu" :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos blogista! Se avasi EU 2013 katsausta ja linkistä löytyi kiintoisia maakohtaisia ja EU:n laajuisia koosteita.

Uutisten perusteella vapaasti "kasvun ajat ovat alkamassa, joskin kriisin varjo on pitkä" (Rehn) Tulee mieleen Star Wars'in "uuden toivon herääminen", vaikka komissio visusti jätti avaamatta kysymystä, miten valkojen suhteen menetellään. Toivon, ettei se ole "turhan toivon herääminen".

Onnistuuko Saksa-Ranska -yhteispeli, on ollut toimittajien arvuuttelun kohteena. PIGS-kohtalot ovat vielä auki.

Jospa YLE ja laatumediat käsittelisivät tätä asiaa huolellisesti ja tarjoaisivat six-packin näkemyksen siitä, miten "Suomen linja" istuu po. raporttiin? Sen lisäksi muutamia tiukkoja TV-haastatteluja ja -keskusteluja aiheen ympäriltä.

EU-vaalit lähestyvät ja tuntuu siltä, ettei oikein tajuta, että ennen vaaleja pitäisi tietoa jakaa ja mielipidevaihtoa käydä hyvissä ajoin. Matala kasvu - alle 2% - olisi todellakin limbo.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Velkojen suhteen menetellään vanhaan malliin: reuna-alueen maat leikkaavat (myös Suomi) menojaan ja ytimen maat eivät. Ihan riippumatta siitä, mitä lehdistötiedotteissa ja poliittisessa puheessa sanotaan. Näin arvelen.

Mutta muuten on vaikea tajuta homman logiikkaa. Miten muka talouskasvu onnistuu tilanteessa, jossa on ylituotantoa, palkansaajien ostovoimaa on leikattu veroilla ja palkkamaltilla, suuryritykset kiertävät veroja ja pk-yritykset maksavat keskimäärin 30% veroja?

Miten talouskasvu onnistuu tilanteessa, jossa lähes jokainen maailman maa yrittää yhtä aikaa leikata menojaan, vähentää velkaansa, parantaa kilpailukykyään sisäisellä devalvaatiolla, lisätä vientiään ja vähentää tuontiaan?

Eurovaalit? Haha! Kyllä kansa tietää - ja siksi se ei enää äänestäkään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Noinhan se menee. YLE-aamun talousviisaat varovat koskemasta pitkällä kepilläkään noita ongelmia muutoin, kuin positiivisin odotuksin. "Kyllä tämä vielä tästä..."
Ministerien (PM ta VM) haastatteluissa (talous?)toimittajat eivät edes tohdi vilauttaa kulmahampaitaan...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #7

Mitähän Yle-aamun talousviisaat näistä ECA:n löydöksistä sanoo?

Euroopan unionin tilintarkastustuomioistuin ECA (European Court of Auditors) julkaisi 5. marraskuuta Euroopan unionin talouden pitoa koskevan tarkastuksensa tulokset.
Suomi on ECA:n tarkastuksen perusteella mm. huijannut laskutuksessa.

otsikko:?
Lähde: ECA
Toimittaja: Riikka Söyring
Verkkomedia.org

EU:n tilintarkastustuomiosituin ECA on tarkistanut EU:n tilejä ja arvioinut EU:n talousarviosta suoritettujen maksujen virhetasoa. Vuonna 2011 löydettyjen virheiden taso oli 3,9 prosenttia tarkastetuissa maksuissa. Vuonna 2012 virhetaso on noussut 4,8 prosenttiin. Maksujen virhetaso nousi lähes kaikilla yksittäisillä menoaloilla, ECA tiedottaa.
Talousarvion koko vuonna 2012 oli 138,6 miljardia euroa.

"Virhetaso oli olennainen kaikilla toimintamenoja sisältävillä toiminnanaloilla varainhoitovuonna 2012."
Arvioitu virhetaso on kasvanut joka vuosi aina vuodesta 2009 lähtien, kun se sitä ennen laski kolmena peräkkäisenä varainhoitovuonna.
Merkittävä osa virheitä sisältävistä tapahtumista yhteisesti hallinnoiduilla aloilla ( joita ovat muun muassa maatalous ja koheesiopolitiikka) oli sellaisia, että jäsenvaltioiden viranomaisilla oli riittävästi tietoa voidakseen havaita ja korjata kyseiset virheet.

"Tilintarkastustuomioistuimen arvioima virhetaso ei kuvasta menoihin mahdollisesti liittyvien petos­ten, tehottomuuden tai tuhlauksen määrää. Virhetaso on arvio varoista, joita ei olisi pitänyt maksaa, koska niiden käyttö ei ollut lainsäädännön mukaista. Tyypillisesti virheissä oli kyse menoista, jotka eivät ole oikeutettuja tukeen, tai hankinnoista, joiden yhteydessä ei ole asianmukaisesti sovellettu hankintaa koskevia sääntöjä."

Talousarvion kokonaisvirhetasoksi arvioitiin mak­sujen osalta 4,8 prosenttia, minkä vuoksi tilintarkastustuomioistuin antaa maksujen sääntöjenmu­kaisuudesta kielteisen lausunnon.

"EU laatii parhaillaan vuosien 2014–2020 rahoituskehykseen perustuvia meno‑ohjelmia. Samaan ai­kaan huomattava määrä aiempien vuosien rahoitussitoumuksia on maksattamatta, mikä lisää EU:n rahavirtoihin kohdistuvaa painetta ja saattaa suurentaa virheriskiä lähivuosina."

Maatalouden saralla tukirahoja on Espanjassa, Portugalissa, Pohjois-Irlannissa ja Itävallassa haettu mm. ilmoittamalla pysyvänä laitumena alueita, jotka ovat täysin tai osittain kallioiden, tiheän metsän tai pensaiden peitossa, ja joita ei ole vuosiin käytetty maatalouskäyttöön.Näin siitä huolimatta, että jäsenvaltioilla, joille valvonta viime kädessä kuuluu, on ollut riittävästi tietoa asiain oikeasta laidasta.

Ympäristöohjelmien rahoitusta haettaessa on huiputettu Tsekin tasavallassa, Saksassa, Kreikassa, Ranskassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Englanti).

Suomessa moottoritien ohitustien rakennussuunnitelman laadintaa koskevassa hankkeessa me­noilmoitukseen sisällytettiin kuusi laskua, jotka koskivat tukikelpoisuuskautta edeltävää aikaa. Menot oli todennettu sääntöjenvastaisesti komissiolle tukikelpoisiksi.
Vastaavanlaisia tapauksia havaittiin EAKR‑hankkeissa Ranskassa ja Itävallassa. Niissäkään tietyt me­not eivät oikeuttaneet tukeen, koska tukikelpoisuuskautta koskevaa sääntöä ei ollut noudatettu.

Erityiskertomus nro 24/2012 kertoo Italian Abruzzossa sijaitsevan L´Aquilan vuoden 2009 maanjäristyksestä ja siitä, kuinka EU:n solidaarisuusrahaston varoja tilapäisasuntojen rakentamiseen maanjäristyksen uhreille käytettiin pysyvän asuntokannan rakentamiseen: kaupunki aikoo myöhemmin myydä EU-varoilla rakennettuja asuntoja vapailla markkinoilla omaksi edukseen.

Lähteet:

ECA: Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomukset varainhoitovuodelta 2012
http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/INAR12...

Erityiskertomus nro 24/2012
http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR12_2...

Lisätietoja http://www.eca.europa.eu/fi/Pages/AR_2012.aspx

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pankeilla ainakin näyttää olevan rahaa, ei niillä oikeilla vaan niillä jotka järjestään tarjoavat vikkupippejä ja sen jälkeen tulevat nämä perintäfirmat perässä. Nyt mennään kauhiaa sotaa kanslaisten rahoista, Ihan tosi pienistä puroista kasvaa iso perintäyritrysten ja pankkien fuusio ja sitten amerikan malliin ja myydään lainat eteenpäin ja pirukaan ei ota enää kiinni, kuka lainan omistaa. Johdannaiset?

Ongelma suomessa on se, verratuna amerikkaan, että meillä on ns vanhaa rahaa olemasa, rakennettuna vanhempien omaisuutena jonka perintöarvo taviksella sattoi alkaa vaikka 1950 luvulta ja sen arvo kattaaa jotain about. Näiden omaisuuksien massa on vielä mitaamatta...Ja niitä kytätään.

Siellä haaskalinnut elävät. Ei tule päiväkään, kun esim. minulle tarjotaan rahaa ns. pikavippeinä tai pitkäaikaisina lainoina. Kuka jumakauta sen rahan omistaa, että voisi ottaa riskin kaltaiseni yksilön vuoksi, Kharonin lautalla kävin kerran, se riitti. Nyt mennään ihan oikeasti.

No jaa en minä itsestäni, vaan nuo tuo tulevaisuuden pöntöt, niistä olen huolissani.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #9

Pankkien myyntituote on velka.

Rahaa syntyy tyhjästä, kun pankki kirjaa asiakkaan tilille jonkun summan asiakkaan antamaa maksulupausta vastaan.

Tottakai ne nyt yrittää myydä vaikka varattomille, kun järjestelmässämme ei ole rahaa ilman, että jossain joku ottaa velkaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #19

Niinpä. Toki yritysrahoitus on eri asia. Kattelin tuota meininkiä aika liki silloin kasikymmenen lopulla ja kovaa mentiin. Paras tapaus oli henkilön nimeä mainitsematta Notareal Oy, jossa nimikin jo sanoo jotain. Kukaan ei tiennyt kuinka moneen pankkiin esim. kiinteistöt oli pantattu. Ei niitä rahoja jaeltu ellei pankin luotoista vastaava olisi itse ollut mukana kärkkymässä omaa osuuttaan. Korruptio kukoisti.

Toki olen ajatellut, että perustan oman pankin vanhuutemme päivien varalle:). Sieltä olisi sittten kiva lainata rahaa omaan käyttöön ja toki muutenkin napsia palkka- ja edustuskuluina välistä. Ei se pelaa joka pelkää, ei kääntää selkää, ei juosta pakoon saa jos ehtii kävellen....

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #21

Yritysrahoitus on eri asia, osittain. Nykyäänhän yritykset tarjoavat itsekin velkaa kuluttajille (osamaksu, tili), toisille yrityksille (kaupan syntymistä avittavat luotot) sekä itselleen (yhtiön sisäisten muiden yritysten kautta).

Sen lisäksi rahaa haalitaan noilla mainitsemillasi panteilla.

Sitten on vielä taseyhtiömenettely, jolla velat siirretään toiselle omalle yhtiölle, otetaan sille velkaa, napataan rahat ja juostaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #26

Itseasiassa autokaupassa on tiettyjä juttuja näkyvissä jo nyt. Silloin tällöin Koreassa valmistettuja kulkupelejä rahoitetaan 0%:n korolla. Henri Ford jo aikoinaan lainasi rahaa, jotta jengi ja varsinkin omat työtekijät saivat ostaa tehtaansa tuotteen. Ihan jees.

Se, että itse näin läheltä tuon isoa lamaa edeltäneen tilanteen. No en ole koskaan itse syyllistynyt mihinkään vilunkiin. Päinvastoin heitin osastoltamme ulos asiakkaan joka raahasi pankinjohtajakoiraansa mukana ja oli ostamassa venettä tietyin ehdoin eli olisi pitänyt maksaa pimiänä lainan antajalle. Ylikiihottuneet markkinat eivät ole enää hallinassa ja näitä varjojuttuja ei voi millään keinoilla tilastoida.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo Kontussa eletään ja lailla -O,6%:saa taloutemme on taantunmassa verrattuna.... (yle tänään) kaikki hyvin. Hitsi kun ottaa päähän, kun tein blogin maamme neljänneksestä. Sata vuotta itsenäisyttä ja 25 vuotta, neljännes suusrtyöttömyyttä ja melkein kaikki toisen mailmansodan jälkeen, hyvin menee. Reagointi oli aika väljää.....

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Riikalta taas hyvä blogi.

Itse katselin noita ennustekäppyröitä EU: n ja eri jäsenmaiden osalta joitain päiviä taaksepäin. Linkkiä en enää muista.

Jotenkin "huvitti" se, että 2013 ennusteita oli "korjattu pitkin matkaa" niin, että ne maasta riippuen pyörivät nollan kahtapuolen (BKT). Lähinnä kiinnosti BKT, velkatilanne ja työttömyyden ennusteet. Näistä mikään ei Suomen(kaan) osalta näyttänyt hyvältä.

Vuoden 2014 ennusteissa oli sitten "mopo lähtenyt keulimaan". Mutta ainahan ennusteita voi korjata (ja joutuukin korjaamaan) ensi vuoden aikana.

Jos tästä "kunnialla" selvitään, se ottaa aikaa, ehkä 5-10 vuotta.
Uskomattoman voimakasta ja heikoilla perusteilla tuo "optimismi".

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tottakai ennusteita ja arvioita korjataan ja tarkistetaan pitkin matkaa. Muuten ne jäävät vielä enemmän todellisuudesta irralleen kuin julkaisuhetkellään :D

Jos haluat hassuja käyriä nähdä niin tässä esimerkkinä muutama IMF:n jälkeenpäin tarkistettu käppyrä http://www.zerohedge.com/news/2013-10-08/hilarious...

Aloin lukea IMF:n WEO:a kun se ilmestyi. Mulla alkoi WEO:n lukeminen tökkiä siinä vaiheessa kun tarkistin IMF:n lukemia Maailmanpankin tilastoista ja löysin ihmeellisen monen sadan miljardin dollarin tilastoklapin.
IMF:n laskelmissa näes koko maailman vientitaseessa (kaikkien maiden vienti miinus tuonti, varastoarvot yms) on ylijäämää vaikka laskennallisen lopputuloksen pitäisi olla nolla, edes suunnilleen.
---

BKT pitäisi pudottaa laskelmista kokonaan ja alkaa huomioida tehdyt työtunnit, veropotti, verotuksen jakautuminen ja tällaiset.

EDIT Jos esitettäisiin samassa kaaviossa tehdyt työtunnit, tuotannon kasvu ja tekijöiden (työllisten) määrä nähtäisiin samassa kuvassa, että ainakaan 30 vuoteen bkt:n kasvulla ja tuottavuuden nousulla ei ole ollut mitään tekemistä työllisyyden/työttömyyden kasvun kanssa
--
Se optimismi on vain tv-optimismia, varattu "suurelle yleisölle". Kuka muka hallintoväestä uskaltaisi sanoa julkisesti suorassa lähetyksessä, että "olemme sössineet koko homman koska emme ole lainkaan ymmärtäneet mitä teemme ja missä mennään. Nyt sitten ollaan kaputt, konkurssissa, veloissa, kohta lisäksi nälkäisiä."?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvin tää menee. EU:lta höynäytetään rahaa enenevissä määrin. Ei muuta kuin lompakko auki vaan, jotta jäsenmaksun nostot menee läpi.

http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/FAQ12/...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Henri vilkaisin.

Huolestuttaa enemmänkin tuo pikkurahantarjonta ns. vikavipit tai jotain...
Santander, Karla, Ikea, Eurosbank jne. Niitä tulee tuutin täydeltä. Miten voi kuvitella ,se että se raha korkoineen ja jälkisjuttuihin esim. perintäyhtiöihin kuten Norjalaisiin sidonnaisuuksiin olisi muuta kuin kylmää laskentaa pääoman sijoituksesta kontra tuottoihin.

Voi olla, että sijoitusta lasketaan kylmänverisesti ja korkokasvun odotus tulee ilman Himasen tulevaisuuden ja kaliforniassa piripäissään tehtyjä arvioita konkrtetisoitumaan. Meinaan vain, että rahoittaja maksaa seuravaa lainaa etukäteen ja kukaan ei omista oikeastaan mitään, kun ne ovat lainan vakuuteena. Hitto vieköön, kun saisi omistaa edes oman elämänsä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, onhan tämä ihan hyvä suunta kaiketi? L'Aguilan maanjäristyksen avustusrahoja siirrettiin suoraan mafialle jne.

Ja meille näytetään surkeata kuvaa maanjäristyksen uhreista, jotta fantsuttelijat voivat kertoa miten tärkeää EU:n rahankäyttö onkaan.

Anteeksi nyt vain, mutta hieman oksettaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #13

Näin se menee, olemme Riikan blogissa. Kunioittaame sitä. Vaan Riikka on sinänsä pöhlö,kun purjehtia ei osaa:) kas siinä taito jonka osaan opettaa alle tunnin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #13

Mafiahan se hoitelee YK:nkin avustusbisneksiä, mikäli Italian antimafiakomission päällikkö Francesco Forgionea on uskominen. Tottakai siis myös EU:n avustusrahoja, eritoten katastrofiapua ja sairaalatarvikkeita.

Mafian on täytynyt olla riemuissaan kun vapaan liikkuvuuden EU alkoi toimintansa, ja komissaarinakin toimi kaveripiiristä tuttu Romano Prodi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #18

Al capone aikoinaan oli luonnollisista syistä kieltolain vankimpia kannattajia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"...Some of the errors identified involve money which was wrongly spent:"

LOL LOL

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Myös isukit ja äidykit tuntevat po. ongelman esim. viikkorahasektorilta ("wrongly spent"...). Mutta he myös puuttuvat siihen, vaikka omat gallup-luvut lasten silmissä sen jälkeen osoittaisivat alaspäin kuin euroalueen kasvuluvut... ;-)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #24

Viikorahat on helppo hoitaa. Annoin aikoinani muksuille nyt jo aikuisia fyrkat pieninä kolikkoina. Sitten otin korttipakan ja voitin ne pokerissa takaisin. Kaikki meni hyvin kunnes nuo penteleet hiffasivat, että huijaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886178207...

Menee ohi aiheen, mutta mitä mieltä olet tästä uutisesta? Tietäen mm. pankkien vakavaraisuusvaatimukset, niin mistä ne nuo mahdolliset sakot maksavat? Toisaalta mikäli pystyvät maksamaan, niin sitten uuden velan antaminen lienee ongelmallista. Maksetaanko koko tämä potti Lotroista, joita juoksutettiin pankeille? Saapa nähdä, että mitä tästä tulee ja mikä vaikutus tällä on lamaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kaikki mainitsemasi pankit ovat SIFI-pankkeja eli järjestelmälle tärkeiksi määriteltyjä, ei niiden anneta kaatua vaikka maailma ympärillä vajoaisi suohon. Joku tärkeysjärjestys asioilla sentään :D

Pankit tulevat kiristämään uhkaamalla luotonannon kiristymisellä ymv.

Lokakuun puolivälissä valtiovarainministerit olivat koolla pankkiunioniasioissa Luxemburgissa suunnittelemassa pankeille kriisirahastoa.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9021

Valtiot kaiketi aikovat lainata pankeilta rahaa kriisirahastoon antaakseen sen pankeille kun niiden taseet seuraavan kerran paljastavat ikäviä.
Valtioiden ottama pankkitukivelka maksetaan leikkaamalla sosiaaliturvaa ymv. ja kuntien valtionosuuksia sekä veronkorotuksilla.

Pääoman ja suuryritysten verotusta ei kiristetä ettei ne suutu, siitähän seuraisi maailmanloppu hyvänen aika.

Suunnilleen näin se menee, vanhan kaavan mukaan.

EDIT Tässä Taloussanomien analyysissa käsitellään Suomen pankkeja ja niiden taseita http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/11/03/s...

"...(Stressi)Testit ovat epäilemättä niin hyvät ja tiukat kuin ne EKP:n tekeminä voivat olla, mutta niiltä lienee turha toivoa liikoja. Oman asemansa takia EKP ei voine toteuttaa yhtään sen ankarampia testejä kuin se arvioi pankkien kohtuullisesti kestävän..."

Virkistävää realismia :D

OP-ryhmä ainakin siirtyi taannoin kirjanpidossaan IRBA:an ja jopas taseet kirkastuivat ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun Turkin PM Erdogan kohtasi median, samassa tilaisuudessa PM Katainen totesi painokkaasti alleviivaten, että EU on ennen kaikkea ja nimenomaan "arvoyhteisö". Tämä viitannee mm. rauhan Nobelin perusteisiin.
Se, miten Euroopan limboksi vakautunut talous näihin arvoihin istuu, on toinen kysymys.

Vierailun jälkeen palattaneen etelän levottomuuksien keskeltä taas ylistämään EU:n näkyvissä olevaa talouden menestystarinaa, kun uusi nousu on tuloillaan, kunhan talousveturi Saksa lopettaa "heikompien euromaiden kyykyttämisen".
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/11/06/a...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Yhdysvallathan on elellyt vuosikymmeniä velalla so. muut ovat antaneet sille lainaa (ostamalla valtionvelkakirjoja).

Ei siellä paljonkaan tuoteta enää itse. Amerikkalaiset/monikansalliset yritykset ovat kauan sitten rationalisoineet toimintansa halpamaihin ja optimoineet verosuunnittelulla tulonsa verokeitaisiin > ansiotuloverotus kiristyy koska valtiolla ei ole muita verotettavia (muka).

Onhan se siis ikävää, että Saksa kilpailee valtionvelkakirjamarkkinoilla :D

EU:n kannalta kuitenkin tuon mitä Hurri sanoo eli
"Eri maiden vaihtotaseet ovat aina kokonaisuudessaan tasapainossa, sillä ali- ja ylijäämät ovat toistensa vastakappaleita, jotka yhdessä tasapainottavat toisensa. Yksi maa ei voi kasvattaa vaihtotaseensa ylijäämää ilman, että joidenkin muiden maiden alijäämät kasvavat yhteensä yhtä paljon."
merkitys on siinä, että EU-maat, ja eritoten euromaat kilpailevat keskenään yhteismarkkinoilla, mikä johtaa väkisinkin paitsi verokilpailuun (maat alentavat yritysverotusta) myös palkkakilpailuun (matalammat palkat) > ostovoma katoaa, talous hyytyy.

---
Am. senaattori Carl Levin on tehnyt lakiehdotuksen, jolla yritetään tukkia yrityksiltä verotuksen porsaanreikiä ja estää verotettavaa tuloa valumasta veroparatiiseihin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"...euromaat kilpailevat keskenään yhteismarkkinoilla, mikä johtaa väkisinkin paitsi verokilpailuun (maat alentavat yritysverotusta) myös palkkakilpailuun (matalammat palkat) > ostovoma katoaa, talous hyytyy." Aivan.

Juuri tähän ristiriitaan viittasin Kataisen arvo-kommentissa. The proof of the pudding is eating, sanoisi britti. Eli ne todelliset arvot näkyvät euroalueen todellisuuden kautta.
Niihin voisi siis piruuttaan lukea myös growsterity'n, katumellakat ja meneillään olevan sisäisen devalvaation, koska järjestelmä näyttää olevan edelleen "arvokkaampi" kuin siinä elävät ihmiset.
Jokunen krokotiilinkyynel arvoista ei vielä vakuuta...

Toimituksen poiminnat