KissanKulmasta

Yhdysvaltain hallitus sulkee ovensa - konkurssitiedote tulossa?

Yhdysvaltain liittovaltion hallitus sulkee ovensa. Virastot, museot, kansallispuistot; kaikki sulkeutuu. Syynä on Yhdysvaltain taloudelliset vaikeudet.Yhdysvaltain hallinto alkoi sulkea oviaan tiistaina 1. lokakuuta 2013 kongressin jakauduttua presidentti Obaman Obamacare-nimellä tunnetun terveydenhuoltoa koskevan lain rahoittamisen takia, raportoi Washington Post -lehti.

Lain kulmakivi on kohta, joka määrää kaikki amerikkalaiset kustantamaan itselleen sairasvakuutuksen. Tämä on myös kohta, jonka takia lakia on vastustettu. Arvostelijat ovat katsoneet, että lakipaketti kasattiin vain, koska presidentti Obama halusi palkita vaalikampanjarahoittajinaan toimineita vakuutusyhtiöitä. Kongressiedustajille avustajineen laki olisi heillekin tullut kalliiksi: valtion kustantaman sairausvakuutuksen sijaan he olisivat uuden lain vuoksi vastaisuudessa joutuneet maksamaan vakuutuksensa itse.

Valkoisen talon budjettitoimisto on julkaissut muistion, jossa kehoitetaan virastoja sulkemaan ovensa tarpeellisten edellytysten (= rahan)  puutteessa. Samalla rajavartijoiden, lentoliikenteen valvojien ja liittovaltion vankiloiden vartijoiden edellytetään jatkavan velvollisuuksiensa hoitamista ilman palkkaa.

Presidentti Obama on allekirjoittanut erikoistoimeenpanomääräyksen, jolla armeijan palkat maksetaan kaikesta huolimatta.

ZeroHedgen sivuilta löytyy Valkoisen talon muistio replikana.

Yhdysvaltain hallinnon sulkeutuminen saattaa johtaa Yhdysvaltain vararikkoilmoitukseen ja konkurssiin. Tällä on omat vaikutuksensa maailmantalouteen (Yhdysvallat ei vedä euroaluetta nousuun, kehittyvät maat lirissä dollarisidonnaisuuden takia).
Satoja tuhansia liittovaltion työntekijöitä joutuu pois töistä so. tuottavuus laskee ja ennusteltu talouskasvu tuhotaan kahdessa viikossa.
Valtion takaamat asuntorakennusprojektit pannaan jäihin tai peruutetaan. Viisumianomukset jumittavat 20 000-30 000 hakemuksen päivävauhdilla.
Ynnä muuta vastaavaa.
Eu:n ja Yhdysvaltain (suuryritysten) käymät vapaakauppaneuvottelut työnnettäneen koipussiin odottelemaan aikoja parempia.

Lue myös tämä "Mitäs minä sanoin" -artikkeli
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8852  jossa selvitellään globaalin talouden tilaa,  syitä ja seurauksia

Lähteet:

Washington Post: Shutdown begins: Stalemate forces first U.S. government closure in 17 years

Washington Post: Obama signs bill to ensure military gets paid during shutdown

The Slate: If it happened there...the government shutdown

U.S Debt Clock http://www.usdebtclock.org/

ZeroHedge: Shut happens
http://www.zerohedge.com/news/2013-09-30/shut-happens

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Totta puhut Riikka. Eipä käy kateeksi maailman poliisin rooli.
FED suoltaa uusia pelimerkkejä 85 mrd.dollaria/ kk, mutta.... ei sekään taida riittää.
Eurooppa sentään pitää pontevasti euron vahvana ja samalla menettää kilpailukykyään maailmalla. Tällä menolla hukka perii. Puhumattakaan Suomesta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Suuryritykset neuvottelevat suljetuin ovin EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimusta
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=8828

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Onko Obamacare aloite? Luulin, että se oli voimassaoleva laki ja hyväksytty molemmissa kamareissa. Sitä paitsi Obama sai selvän voiton viime vuoden vaaleissa, joissa terveydenhuoltouudistus oli yksi keskeisiä teemoja. Ei tässä ole enää mitään neuvottelemista. Republikaanit ja teekutsulaiset pakottavat sulkemaan liittovaltion toiminnot. Kansalaiset ovat erittäin tyytymättömiä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kansalaisethan sitä lakia on vastustaneet, eivät halua että heille määrätään ylimääräinen menoerä, jonka pakollinen (osittain omakustanteinen) sairausvakuutus tuo.

Poliitikot nyt huutelee mitä huutelee. Viimeviikolla oli showdown ja tällä viikolla shutdown.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

USA:n politiikassa on merkille pantavaa republikaanien sitkeys. Presidentin vaalin yhteydessä demokraattien ehdokas yritetään mustamaalata edestä ja takaa.Varmaan tervaisivatkin ja vieläpä kierittäisivät höyhenissä jos vain olisi mahdollista. Kun sitten häviävät vaalin, niin valitun demokraattipresidentin pyöritys jatkuu. Kaikki kivet käännetään. Lopulta käteen jää farssi. Todella hupaisaa, jos kyseessä olisi joku pikkuvaltio, mutta ei. USA on maailman suurin talous ja dollari on maailman varavaluutta.
Siksi ei naurata. Ehkäpä järki voittaa lopulta tai sitten ei.
USA:lla on tällä menolla edessä loistava menneisyys.

Käyttäjän rissanensimo kuva
Simo Rissanen

USA:n politiikkaanhan mustamaalaus kuuluu puolin ja toisin, eikä ole mitenkään rajoittunut Republikaanien taktiikaksi. Myös oman puolueen kilpailevia ehdokkaita mustamaalataan surutta esivaaleissa. Kaikilla on niin kova hinku käärimään lobbareiden rahat ja edut valituksi tullessaan. Kaiken kaikkiaan melko vastenmielinen poliittinen kulttuuri.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mielenkiintoista nähdä, miten pitkään tämä saa jatkua ja miten kauaskantoisia seurauksia tulee olemaan. Jotain tällaista on kuitenkin roikkunut ilmassa jo vuosikaudet ja itse olen vain odotellut, mikä osa kulissia romahtaa ensimmäisenä. Ehkä tämä on se ensimmäinen osa.

Valitettavasti on myös sellainen kutina, että tämän varalta on olemassa suunnitelma B, ja emme välttämättä tule pitämään sen sisällöstä. Nyt on kuitenkin aktivismin aika, jos haluaa maailmaa muuttaa itselleen sopivammaksi paikaksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eiköhän se suunnitelma B ole ottaa käyttöön IMF:n SDR globaalivaluutaksi ja YK globaalihallitukseksi. Ainakin IMF itse on tarjoillut tätä jo pidempään.

Kirjoitin aiheesta syyskuussa 2011 otsikolla "Veronmaksajat: Jos ette maksa, tulee Sota! Rutto! Nälänhätä! Vilu! Ja viinakin loppuu, huutelevat kimpassa hallitus, pankit ja muu sen sortin sakki"
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8234...

ja syyskuussa 2011 "GoldmanSachs: Talousromahdus tulossa. Voi että. Mikä yllätys"
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8222...
missä hahmoitellaan "organisaatiomuutoksia"

ja syyskuussa 2011 "Suomen perustuslakia muutetaan laittomasti ja ilman mediahuomiota"
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1100

ja heinäkuussa 2012 "Kiinan uudet ja suuret aavekaupungit"
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=4317

Nuo nyt ensimmäisinä muistui mieleen :D

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos yhdysvallat ajautuu konkurssiin, se meinaa maailmantalouden kaatumista ja seuraukset ovat kammottavia. Kukaan ei voi tietää todellisia seurauksia ja nyt jos koskaan pitäisi lisätä demokratiaa ja saada valtiot itse noudattamaan lakeja ja sopimuksia!

Mitään poikkeuslakeja ja mielivaltaisia viranomaisvaltuuksia ei pidä hyväksyä talouskriisin perusteella, kuten terrorismin suhteen, joka on tuonut meidänkin viranomaisillemme ylisuuret valtuudet. Nyt jos koskaan on lisättävä ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista ja saada valtiot noudattamaan lakeja ja sopimuksia!

Ja sellaiset poliittiset toimijat jota eivät tähän sitoudu, pitäisi välittömästi poistaa poliittisilta paikoiltaan, koska historia osoittaa miten tällaisissa tilanteissa käy, jos kriisin turvin viranomaisille annetaan mielivalta toteuttaa mielivaltaisia lakeja ja väärän tyylinen henkilö tai henkilöt saavat liikaa valtaa.

Nyt on tärkeämpää kuin koskaan laittaa paino juuri ihmis- ja perusoikeuksille ja vahvistaa niitä kaikin keinoin!

Jarmo Alanko

And it has begun..
*Avaa popcornipussin*

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pelastetaan Suomen talous myymällä kiireen vilkkaa tositv-sarja "Globaalitalouden tuho" ™ talousromahduksesta. Katsojaluvut ennätysmäiset. Koe kaikki virtuaalirahatalouden tsunamit virtuaalitodellisuudessa. Tilaa sähköinen lihapiirakka kahdella nakilla :D

Jarmo Alanko

Miksipä ei?
Viihdearvo täysi 100! :-)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Parin viikon päähän oli aikataulutettu seuraava showdown eli tinkiminen velkakatosta: nostetaanko velkakattoa ja otetaan lisää velkaa.
Jos ei velkakatto nouse niin on rahat loppu (mikä jo sinällään kertoo kaiken siitä, miten talous pyörii).

Tuli tämä shutdown tähän väliin sitten.

Tässä on vielä se "hilpeä" puoli että Yhdysvaltain valtionvelkakirjoja osteleva Yhdysvaltain keskuspankki FED on osittain eurooppalaispankkien omistuksessa, ja näille pankeille niiden kotivaltiot ovat antaneet "turvatakuut" kaatumisen varalle so. luvanneet sosialisoida pankkien tappiot veronmaksajien piikkiin.

Luvanneeko Suomen hallitus nyt pikku kriisiavun "takuutuksia" vastaan Yhdysvalloille, koska suomalaisten hyvinvointi täytyy pelastaa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Reuters-AFP 05.10 2013:

Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelut Euroopan unionin kanssa lykkääntyvät liittovaltion rahoituskriisin takia. Neuvottelujen toisen kierroksen oli määrä alkaa ensi viikolla Brysselissä.

Valkoisesta talosta puolestaan kerrottiin perjantaina, ettei valtiovarainministeriö kykene enää lomautusten takia kunnolla valvomaan talouspakotteita, joita Yhdysvallat on määrännyt muun muassa Syyrialle ja Iranille.

Toimituksen poiminnat