KissanKulmasta

Maailma hullujen panttivankina - Syyria laajemmassa kuvassa

Syyrian tilanne on kehittynyt – tai sitä on kehitetty – pitkään. Syyrian tilannetta ei voi tarkastella erillään sitä ympäröivistä valtioista, eikä sitä tule tarkastella erillisenä kansainvälisestä kontekstista. Varsinkaan sitä ei tule tarkastella ajasta irrallaan.

MAAILMA HULLUJEN PANTTIVANKINA

Toimittaja: Riikka Söyring
Verkkomedia.org
Syyrian tilanne on nopeasti eskaloitumassa kansainväliseksi voimainnäytökseksi. Syyrian "sisällissodan" pelätään – aiheestakin – laajenevan Syyrian rajojen ulkopuolelle. Syyrian "sisällissodan" hallitsematon leviäminen vetäisi mukaansa tavalla tai toisella Yhdysvallat, Venäjän, Kiinan, Persianlahden valtiot, Iranin, Libanonin, Israelin sekä Eu- ja Nato-maat. Mutta kuka voi hallita sotia? Libyan rauhoittaminen, "demokratisoiminen" 2011 lisäsi omalta osaltaan alueen levottomuuksia, koska Libyasta vapautuneet, lännen aseistamat "kapinallisjoukot" siirtyivät Afrikan sisällä muihin maihin "jatkamaan hommia" epävakauttaen aluetta entisestään.

Ymmärtääkseen maailmanpolitiikkaa (reaalipolitiikkaa eli kuka ryöstää kenet ja miksi) tarvitsee suuren kartan. Kartan lisäksi tarvitaan joitain taustatietoja.

Tällä hetkellä julkisuudessa kinataan siitä, käytettiinkö Syyriassa kemiallisia aseita, ja kuka niitä käytti, Syyrian hallitus vaiko lännen tukemat "kapinallistaistelijat" – mutta taustalla tapahtuu muuta, on tapahtunut jo kauan.

YK:n tarkastajaryhmä lähettettiin Syyriaan tarkastamaan kemiallisten aseiden käyttöä, ja sen on määrä palata lauantaina. Outoa kyllä, Wall Street Journalin artikkelin perusteella tarkastajat valtuutetiin selvittämään ainoastaan käytettiinkö kemiallisia aseita, ei sitä, kuka niitä käytti.

Pitäisikö tämä tulkita niin, että käyttäjästä riippumatta vahvistusta kemiallisten aseiden käytön aiotaan käyttää tekosyynä Syyriaan tehtävälle interventiolle?

 
KUOLEMANPARTIOT KEHIIN
Syyrian hallitusta vastustavat "kapinallistaistelijat" ovat pääasiassa ulkomaan tuonteja, SOF-tiimejä (palkkasotureita) Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Jordaniasta, Turkista ja Yhdysvalloista mainitaan turvallisuus- ja tiedustelualan yritys Stratforin sisäisessä sähköpostiviestinnässä. Stratforin sähköposteissa SOF-tiimien tehtäväkuvaus sisältää terrori-iskujen teon, murhakampanjat ja sisältä käsin romauttamisen. WikiLeaks julkaisi vuonna 2011 kirjoitetut sähköpostit vuonna 2012. Terrori-iskuihin voidaan lukea myös kemiallisten aseiden käyttö iskuvälineinä.Yhdysvalloilla on pitkä historia kuolemanpartioiden (nk. Salvador-optio) käytössä. Salvador-option kehittivät suurlähettiläs John Negroponte sekä hänen lähin miehensä Robert Ford, ja niitä käytettiin alkuun Latinalaisessa Amerikassa. Aivan sattumalta Ford oli Syyriassa vuonna 2011, kun levottomuudet alkoivat ja nyt hänet on siirretty Egyptiin, jossa sotilasjunttaa kaappasi vallan.Syyrian presidentti Bashar al-Assadin venäläiselle Izvestija-lehdelle antamassa haastattelussa Assad sanoo, ettei Syyria alistu lännen nukkevaltioksi ja arvioi kapinallisten olevan pääasiassa takfireja, jotka ovat adoptoineet al-Qaida -doktriinin, ja lisävoimina heillä joukko lainsuojattomia. Yhdysvallat ja CIA ovat tukeneet al-Qaidaa useaan eri otteeseen ja nykyisin al-Qaidaan yhteydessä olevat tahot toimivat muun muassa Yhdysvaltain armeijan alihankkijoina, kuten erikoisylitarkastaja John F. Sopkon (SIGAR) kongressille toimittamasta raportista käy ilmi.Kemiallisten aseiden käytöstä Assad sanoo, että Yhdysvaltain ja lännen antamat lausunnot osoittavat halveksuntaa omien maidensa kansalaisten yleistä mielipidettä kohtaan, lisäten "maailmassa ei ole mahtia, varsinkaan supervaltaa, joka ensin esittää syytöksiä ja lähtee sitten vasta etsimään todisteita osoittaakseen väitteensä oikeiksi." Syyrian hallitus on pyytänyt YK:ta tutkimaan kolme uutta kemiallisilla aseilla tehtyä iskua. Iskut tehtiin 22, 24 ja 25. päivä elokuuta Jobarissa, Sahnayassa ja al-Bahariyassa.

Ei niitä todisteita etsitty tai esitetty vuonna 1981, kun Yhdysvallat syytti Venäjää kemiallisten aseiden toimittamisesta Laosin ja Vietnamin kommunistisille valtioille. Entä Sudan vuonna 1998… Todisteitahan saa todistekaupasta!

 
IRAK UUSINTANÄYTÖKSENÄ SYYRIASSA
Kemiallisia aseita käytettiin Iranin-Irakin -sodassa 1980 -luvulla. Sittemmin on osoittautunut CIA:n omien asiakirjojen perusteella, että Yhdysvallat tiesi Iranin ja Irakin välisen sodan aikana satellittikuvien perusteella Iranin löytäneen aukon Irakin puolustuksesta, ja keskittävän joukkojaan aukkoa kohti. Yhdysvallat tiesi myös Irakin ja Saddam Husseinin kemiallisista aseista; sinappikaasusta, sariinista ja tabunista (GA).Irakilaiset käyttivät kemiallisia aseita Irania vastaan saatuaan Yhdysvalloilta tiedustelutietoa Iranin joukkojen sijoituksesta sekä huoltoyhteyksistä. Näin Yhdysvallat sai Iranin pakotettua neuvottelupöytään kanssaan antamalla Irakin ja Saddam Husseinin tehdä likaisen työn.Yhdysvallat rikkoi Geneven sopimusta vuodelta 1925 sekä kansainvälisiä lakeja, jotka kieltävät kemiallisten aseiden käytön, toimimalla Irakin avustajana omia intressejään edistääkseen. Kun Saddam Husseinia ei enää tarvittu, Hussein sai mennä: Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin Ison-Britannian avustamana 2003. Syyksi esitettiin epäilyt Irakin joukkotuhoaseista ja kytköksistä terroristijärjestö al-Qaidaan. Irakin miehitys jatkuu edelleen käytännössä, vaikka se loppui nimellisesti vuonna 2010. Irakissa on edelleen "halukkaiden koalition" väkeä "jälleenrakennus- ja neuvontatehtävissä".Yhdysvallat käytti Irakissa napalmia ja valkoista fosforia. Useiden eri lähteiden mukaan Irakissa käytettiin myös köyhdytetystä uraanista valmistettuja DU-ammuksia. DU:n vaikutukset ympäristöön ovat erittäin pitkäaaikaisia,ja epämuodostuneina syntyviä lapsia on paljon Irakin Fallujahin alueella. Syöpien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

 
ENNALTAEHKÄISEVÄ KOSTOISKU
Yhdysvaltalainen Los Angeles Times otsikoi "US prepares for possible retaliatory strike against Syria" ("Yhdysvallat valmistautuu mahdolliseen kostoiskuun Syyriaa vastaan"). Los Angeles Timesin mukaan Yhdysvallat siirtää joukkojaan ja valmistautuu iskuun.
David L. Swanson kysyy aivan aiheesta, miksi Yhdysvallat valmistautuu kostoiskuun Syyriaa vastaan, vaikka Syyria ei ole hyökännyt Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltain miehittämiin maihin eikä Syyrialla tiettävästi ole aikeitakaan hyökätä. Swanson muistuttaa myös, että YK:n yleissopimuksen perusteella YK:n jäsenvaltioiden tulee kansainvälisissä suhteissaan pidättäytyä käyttämästä voimaa tai uhkaamasta voimankäytöllä minkään valtion alueellista integriteettia tai poliittista itsenäisyyttä.

Defence One.com -sivuston Kevin Baron katsoo, ettei Yhdysvallat enää edes hae YK:n tai Nato-liittolaisten suostumusta iskulle Syyriaan. Puolustusministeri Chuck Hagel sanoi Yhdysvaltain armeijan olevan lähtövalmiina ja perusteli BBC:lle antamassaan haastattelussa, että monilla kansainvälisen yhteisön jäsenillä "ei ole epäilyksiä siitä, etteikö (Syyrian hallitus) olisi loukannut perustavaa laatua olevia, kansainvälisiä humanitaarisia standardeja käyttämällä kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan."
Kemiallisia aseita käytettiin "kapinallistaistelijoiden" hallinnassa olevalla alueella, jota Syyrian hallituksen joukot eivät kontrolloi. Venäjän YK-edustaja Vitali Churkin on esittänyt YK:n turvallisuusneuvostolle asiakirjatodistusaineistoa ja satelliittikuvia, joissa näkyy kaksi kapinallisten hallussa olevasta, Damaskoksen esikaupunkialueella sijaitsevasta Doumasta laukaistua kemikaaleja kantavaa ohjusta, jotka osuvat Itä-Ghoutaan. Ghoutan asukkaat itse epäilevät Qatarin hallituksen tukemia "kapinallisjoukkoja". Qatar on Yhdysvaltain liittolaismaa.

 
IMPERIUMEILLA EI OLE YSTÄVIÄ, VAIN VASALLEJA
Nato-maat eivät ole olleet erikoisen innostuneita osallistumaan Yhdysvaltain uusimpaan sotakampanjaan, joten Yhdysvallat kerää "halukkaiden koalitiota" yksittäisistä liittolaisistaan, kertoo Kevin Baron. Baron siteeraa myös useita eri tahoja, joiden julkilausumista saa sen käsityksen, että Syyrian hallituksen syyllisyys on jo päätetty vaikka todisteita syyllisyydestä ei olekaan, ja että "näitä kammottavia rikoksia" tullaan käyttämään sodan oikeuttamiseen.

Samassa LA Timesin artikkelissa kerrotaan presidentti Obaman keskustelleen brittipääministeri David Cameronin kanssa Syyriasta ja molempien olevan yhtä mieltä kemiallisten aseiden käytön vastustamisesta.
William Bowles tulkitsee kiireen iskeä Syyriaan johtuvan mahdollisesti siitä, että lännen aseistamat "kapinallistaistelijat" ovat syypäitä "näihin kammottaviin rikoksiin" ja sotasyyllisyyden jäljet täytyy nyt sukkelaan peittää. Pitäisikö tämä kaikki tulkita niin, että pahat valtiot käyttävät pahoja kemiallisia aseita, hyvät valtiot käyttävät kilttejä kemiallisia aseita, ja siksi hyvien valtioiden täytyy estää pahoja valtioita käyttämällä kilttejä kemiallisia aseita pahoja valtioita vastaan?

 SOTA ON JO PÄÄTETTY ASIA
Wall Street Journal (WSJ) raportoi Valkoista taloa kansallisen turvallisuuden asioissa neuvovan Susan Ricen kertoneen Yhdysvaltain YK-edustaja Samantha Powerille, että YK-missio on tarkoitukseton, koska kemiallisia aseita koskeva todistusaineisto on jo riittävää (conclusive). Edelleen WSJ kertoo Yhdysvaltain yksityisesti painostaneen YK:ta vetämään tarkastajat ulos ja jättämään näyttämön avoimeksi siltä varalta, että presidentti Obama päättäisi sotilaallisesta vastauksesta. Todistusaineisto, johon Rice viittaa, on tullut CIA:n sekä Israelin tiedustelupalvelu Mossadin kautta – joita tuskin voi pitää puolueettomina osapuolina.
WSJ mainitsee myös Yhdysvaltain aikovan ohittaa YK:n turvallisuusneuvoston, koska tietää Venäjän käyttävän veto-oikeuttaan.
The Telegraphissa kirjoittaa Ambrose Evans-Pritchard Saudi-Arabian tarjonneen prinssi Bandar bin Sultanin välityksellä salaista sopimusta Venäjälle, jos Venäjä luopuu Syyrian laillisen hallituksen tukemisesta. Sopimuksessa tarjottiin Venäjälle mahdollisuutta osallistua globaaliin öljy- ja maakaasukartelliin.
Artikkelin mukaan prinssi antoi ymmärtää puhuvansa Yhdysvaltain täydellä taustatuella. Prinssi myös viittasi siihen mahdollisuuteen, että jos Venäjä ei ymmärrä suostua lahjontaan, tsetseeniterroristit iskevät Venäjän talviolympialaisissa. "Tsetseeniterroristit ovat työkalu, jonka voi ottaa käyttöön tai laittaa pois… me käytämme niitä Syyrian hallitusta vastaan mutta niillä ei ole mitään roolia Syyrian poliittisessa tulevaisuudessa." Jos Venäjän hallitus olisi aikeissa suostua lahjuksiin tai taipua kiristykseen, asiaa tuskin käsiteltäisiin venäläisessä lehdistössä niin kuin nyt tapahtuu.

Öljyn hinta on Lähi-Idän maita vastaan kohdistettujen, Yhdysvaltain ja Eu:n johtamien talouspakotteiden johdosta noussut 12 dollaria barrelilta, mikä luonnollisesti vaikuttaa kuluttajahintoihin joka maassa joka välissä.
Yhdysvallat aikoo siis – Venäjän lahjomisyrityksen ohella – yksinkertaisesti ohittaa YK:n ohella kansainvälisen lain ja aloittaa sodan puolueellisten tahojen toimittamien epävarmojen todisteiden perusteella.

 
SODASTA PÄÄTETTIIN JO KAUAN SITTEN Gareth Porter
kirjoitti Asia Timesissa jo vuonna 2008 Yhdysvaltain entisen puolustusministeri Donald Rumsfeldin myöntäneen avoimesti, että Yhdysvallat suunnitteli vaihtavansa Irakin, Iranin, Syyrian ja neljän muun maan hallitukset Lähi-Idässä. Kyseiset maat ovat Libya, Somalia, Libanon ja Sudan. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa lienee siis Lähi-Idän balkanisointi keskenään riiteleviksi etnisiksi ja uskonnollisiksi minivaltioiksi, jotka ovat helposti hallittavissa. Jugoslavian sota uusintana Lähi-Idässä.

Vieläkin varhaisempaa materiaalia löytyy. Institute for Advanced Strategic and Political Studies julkaisi vuonna 1996 raportin nimeltään A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm. Raportin ovat laatineet Richard Perle, James Colbert, Charles Fairbanks Jr, Douglas Feith, Robert Loewenberg, David Wurmser ja Meyrav Wurmser, ja se käsittelee muun muassa Syyrian kysymystä Israelin näkökulmasta.

Raportti kuvaa, kuinka Israelin pitäisi osoittamaan Syyrialle, että se ei ole immuuni Libanonin kautta tehtäville Israelin iskuille (jotka mielellään tekee joku sijainen). Iskut voidaan tehdä, koska Syyria on paha, petollinen ja kiero. Raportin mukaan Syyriassa myös väärennetään rahaa – dollareita – jotka on niin hyvin tehty, ettei niitä erota alkuperäisistä. Syyrian armeijan upseerien sanotaan saavan suojelurahaa Libanonin huumekaupasta. Joten "on moraalisesti oikein ja luonnollista… että Israel pyrkii umpioimaan (contain) Syyrian, vetäen huomion sen massatuhoaseisiin ja hylkää Golanin kukkuloita koskevat ´maata rauhasta´ -sopimukset." Israelin intresseihin sopii tukea Turkin ja Jordanian Syyriaa vastaan suuntautuvaa toimintaa sekä Syyrialle vihamielisiä arabiheimoja.

Vielä kauempaa ajasta ponnistaa Maailman siionistiorganisaation (World Zionist Organization) julkaisusta Kivunim ("Directions" – ohjeet, suunnat). Artikkelin nimi on "The Zionist Plan for Middle-East" ("Siionistinen suunnitelma Lähi-Idälle"), jonka on kirjoittanut israelilainen journalisti Oded Yinon ja uudelleen julkaisua varten kääntänyt ja editoinut Jerusalemin yliopistossa työskennellyt orgaanisen kemian professori Israel Shahak.
Jos tiivistetään pitkä artikkeli muutamaan lauseeseen, sisältö kuvaa kahteen oletukseen perustuvaa suunnitelmaa:
Selviytyäkseen Israelista on tultava imperialistinen alueellinen voima sekä kaikki alueella olevat arabivaltiot on hajotettava pienemmiksi valtioiksi lietsomalla etnisiä ja sektariaanisia riitoja. Sektariaanisista arabimaista tulee sitten Israelin satelliitteja, ja siten "moraalinen oikeutus Israelin olemassaololle ja asemalle.
Itse tekstissä mainitaan, että suunnitelma noudattaa Saksassa 1890-1933 vallinneita geopoliittisia ideoita, jotka "Hitler ja natsiliike nielaisivat sellaisenaan, ja joka määritteli heidän pyrintöjään Itä-Euroopassa".

 
PNAC, FPI  TAUSTAVAIKUTTAJINA
Tämän viikon tiistaina FPI, Foreign Policy Initiative julkaisi avoimen kirjeen Barack Obamalle, jossa kehotetaan Yhdysvaltoja ja muita halukkaita valtioita harkitsemaan suoria iskuja Assadin hallintoa vastaan, osana laajempaa strategiaa, jolla samalla suostutellaan Iran luopumaan ydinvoimaohjelmastaan. Kirjeen oli allekirjoittanut 66 entistä hallinnon jäsentä ja "ulkopolitiikan asiantuntijaa", lähes kaikki uuskonservatiiveja pro-Israel -miehiä.

FPI on PNAC:in (Project for the New American Century) seuraaja. PNAC on vuonna 1997 perustettu uuskonservatiivien ajatushautomo, joka vaikutti suuresti Bushin hallinnon ulkopolitiikkaan. PNAC ehdotti, että Yhdysvaltain tulisi ottaa virallisesti ulkopolitiikkaansa hallitusten vaihdos Irakissa. Clinton allekirjoitti lain, jossa ehdotus hyväksyttiin. Sama toistui Libyan lentokieltoalueen kanssa Obaman jatkaessa Bushin ja Clintonin politiikkaa, ja on nyt mitä ilmeisimmin toistumassa taas Syyriassa.

Syyria on portti Iraniin, mutta myös Venäjälle ja Kiinaan, jotka tuijottavat samaa aitaa toisesta suunnasta. Reaalipoliitikko käy hegemoniasotansa ja etupiirijakokiistansa mieluummin naapurin tontilla kuin omallaan; silloin jälleenrakennuskustannukset maksatetaan muilla; sodan uhrit ovat "toisten" lapsia, tuhotut kodit "toisten" koteja. Qatar, Saudi-Arabia ja muut sunnimuslimien minimonarkiat haluavat säilyttää oman valtansa, ja myötäilevät siksi Yhdysvaltoja ja Israelia.

 
MAAILMA HULLUJEN PANTTIVANKINA
Kaiken taustahälyn ja spektaakkeliuutisoinnin yli nousee selvä kuva, alati toistuva kuva sodista sotien sisällä. Sotia sotien sisällä käyvät eri intressipiirit, eri säädyt, eri uskonnot, eri puolueet – kaikki toisiaan vastaan, omaa etuaan silmälläpitäen. Sota sodan sisällä on ihmisen sotaa ihmistä vastaan, ja mikä tahansa "toisissa" kelpaa telineeksi, johon ripustaa propaganda; syytökset, pilkka ja valeet. Erilaisuus. Eri mieltä oleminen. Pelko. Toiseuteen takertumisen avulla pelautetaan peloilla. Alati toistuu myös kuva "suurista johtajista", jotka vievät "kansansa" sotiin, mutta edut, joita sodissa puolustetaan, eivät koskaan, eivät missään, ole kansan etuja. Sota ei koskaan hyödytä tavallista ihmistä.

YK:llekin työskennellyt Ruotsin entinen ulkoministeri Hans Blix kysyy, kuinka Yhdysvallat ja muut ydinasevallat kehtaavat tuomita väitetyn kemiallisten aseiden käytön, kun ne itse eivät suostu luopumaan ydinaseistaan. Hans Blixin kysymys on hyvä. Silti: siviilin kannalta on aivan saman tekevää, kuoleeko hän hermokaasuun, luotiin, ydinpommiin, ilmapommituksessa vai sodan jälkiseurauksiin. Siviilin kannalta on aivan samantekevää, kenen ampumaan luotiin hän kuolee ja kenen asialla oli ampuja, mitä aatetta kannatti – hän kuolee.

Maailmamme on hullujen panttivankina. Hulluja ovat "suurmiehet", poliitikot ja kenraalit, jotka uhkaillen pitävät koko maailmaa panttivankina ja vaativat tottelemaan itseään. Hulluja olemme myös me äänestäjät, jotka suostumme hullujen johtajien uhkailua kuuntelemaan.

 
Pääasialliset lähteet:
 
Verkkomedia: WikiLeaksin julkaisemat sähköpostit paljastavat lännen toimet Syyrian konfliktissa
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=8656

Verkkomedia: Lännen suunnitelma ´false flag´ -valehyökkäyksestä Syyriasta paljastui?
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6634

Foreign Policy Journal - Shane Harris, Matthew M. Aid: Secret CIA files prove America helped Saddam as he gassed Iran
http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/25/secret_cia_files_prove_...

Global Research - Michel Chossudovsky: Terrorism with a human face - The history of America´s death squads
http://www.globalresearch.ca/terrorism-with-a-human-face-the-history-of-...

The Times - Tony Blair: The hand-wringing must stop. We  must act
http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/article3852924.ece

Wall Street Journal - Adam Entous, Sam Dagher: U.S. talks tough on Syria, ramps up attack planning
http://online.wsj.com/article/SB1000142412788732340710457903463366326325...

Syria News 26.8 2013: President al-Assad interview with the Russian newspaper of Izvestia


Wall Street Journal - Adam Entous, Sam Dagher, Siobhan Gorman: US, allies prepare to act as Syrian intelligence mounts
http://online.wsj.com/article/SB1000142412788732490630457903934281511597...

RT News: Syria asks UN to immediately investigate 3 new ´chemical attacks´ by rebels
http://rt.com/news/syria-investigate-un-chemical-116/

RT News - Eric Draitser: The war on Iran begins...in Syria
http://rt.com/op-edge/us-war-iran-begins-syria-096/

IPS - Jim Lobe: US neocon hawks take flight over Syria
http://www.ipsnews.net/2013/08/u-s-neocon-hawks-take-flight-over-syria/

The Guardian - Hans Blix: Even if Assad used chemical weapons, the west has no mandate to act as a global policeman
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/28/chemical-weapons-we...

David L. Swanson (Warisacrime.blog): Lying about Syria, and lying about the liars who lie about the lying
http://warisacrime.org/content/lying-about-syria-and-lying-liars-who-lie...

Verkkomedia - Vesa Raiskila: Libyan tilanne ja länsisuhteet ennen sodan syttymistä
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=2999

Kansan Uutiset: Galtung: Yhdysvallat valmisteli Libyan sotaa pitkään
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2525871/galtung-yhdysvallat...

Verkkomedia - Carlos Martinez (suomennos Vesa Raiskila): Libyan sodan opetukset rauhanliikkeelle
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=3260

Global Research - Mahdi Darius Nazemroaya: The Syria Endgame: Strategic state in the Pentagon´s covert war on Iran
http://www.globalresearch.ca/the-syria-endgame-strategic-stage-in-the-pe...

Defence One.com - Kevin Baron: US no longer seeking UN, Nato permission to strike Syria
http://www.defenseone.com/politics/2013/08/us-no-longer-seeking-un-nato-...

The Telegraph - Ambrose Evans-Pritchard: Saudis offer Russia secret oil deal if it drops Syria
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/1026695...

Verkkomedia: Israel perustamassa puskurivyöhykettä Syyrian rajalle - omatoimisesti naapurin tontille
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6739

William Bowles: Is the drive for war on Syria to cover up a war crime?
http://williambowles.info/2013/08/27/is-the-drive-for-war-on-syria-to-co...

Verkkomedia: Al-Qaida Yhdysvaltain alihankkijana
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8521

Asia Times - Gareth Porter: Yes, the Pentagon did want to hit Iran
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/JE07Ak01.html

The Hill - Julian Pecquet: Kucinich: Syria strike would turn US into "al-Qaeda´s  airforce"
http://thehill.com/blogs/global-affairs/middle-east-north-africa/319037-...

The Institute for Advanced Strategic and Political Studies - Richard Perle, James Colbert, Charles Fairbanks Jr, Douglas Feith, Robert Loewenberg, David Wurmser, Meyrav Wurmser (Study Group on a New Israeli Strategy toward 2000): A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm
http://www.israeleconomy.org/strat1.htm

World Zionist Organization - Oded Yinon (käännös Israel Shahak): The Zionist Plan for Middle-East
http://ebookbrowsee.net/the-zionist-plan-for-the-middle-east-pdf-d383242348

Michael Axworthy: Iranin historia - Mielen valtakunta (Into-kustannus)

Tariq Ali: Taistelu Pakistanista (Into-kustannus)

Olli Bäckström: Polttolunnaat. Eurooppa sodassa 1618-1630 (Suomalaisen kirjallisuuden seura)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

US-alustan kappalejakoa parempana (ja huomattavasti helppolukuisempana) versiona teksti löytyy täältä http://riikkasoyring.nettisivu.org/maailma-hulluje...

EDIT: ja nyt myös täältä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8699

EDIT 2: Kannattaa lukea Vesa Raiskilan pääkirjoitus "Syyrian sota ja ´aivokuollut´ journalismi" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=1&id=8716

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitäpä tähän voi muuta sanoa tai tehdä, kuin todeta avuttomana loppulauseesi tavoin:

"Maailmamme on hullujen panttivankina. Hulluja ovat "suurmiehet", poliitikot ja kenraalit, jotka uhkaillen pitävät koko maailmaa panttivankina ja vaativat tottelemaan itseään. Hulluja olemme myös me äänestäjät, jotka suostumme hullujen johtajien uhkailua kuuntelemaan."

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiitos, Riikka monipuolisesta Puheenvuorosta.

Hyvä kun panit linkin. Toki korjauksen voi tehdä myös Puheenvuoroon.

Kyse on ymmärtääkseni wordin ominaisuudesta. Myös suora kopioiminen bloggerista voi aiheuttaa pulmia muodossa.

Puheenvuorossa on erikseen word-näppäin kokonaisen artikkelin siirtoa varten.

Alustalle avautuvaan uuteen ikkunaan liitetään kopioitu teksti ctrl-c. Näin pitkät kappalevälit jäävät pois.

Manuaalisestikin ne voi poistaa, mutta se on aikaa vievää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mulla ei näytä toimivan tän alustan kanssa mikään. Esikatselussa näkyvän tekstin kappalejaot ovat aivan muuta kuin tallennuksen jälkeen tulee näkyviin.

Manuaalisesti poistaminen/korjaileminen sotkee asiaa lisää. Niinpä olen lopettanut sen ja tyytynyt laittamaan linkin parempaan versioon tai läntännyt koko tekstin uusintana ensimmäiseen kommenttiin.

Vilho Juntunen

Olipa todella hyvä kirjoitus Riikka Söyringiltä. Se kannattaa lukea
sanasta sanaan jotta ymmärtää mistä Syyrian konfliktissa on kyse.
Ei pidä säikähtää aika pitkää blogia. Kokonaiskuvaa ei muuten voi
saada. Kiitos ystäväni Riikka!

Vilho Juntunen

Facebook-kaverini lähetti tämän videon jossa Irakin sotaveteraani
vastustaa uutta sotaa Syyriaa vastaan:

https://www.facebook.com/photo.php?v=3204771347637...

Jari Reinikka

"The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing"
- Albert Einstein

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitokset monipuolisesta taustoituksesta. Viimepäivien informaatiovirran keskellä ainakin minulle on selvinnyt ainoastaan yksi seikka nimittäin ettei tilanne ole lähellekään musta-valkoinen vaan äärimmäisen moniulotteinen. Esimerkiksi Israelin osalta tilanne on hyvinkin kaksijakoinen suhtautumisessa Syyrian konfliktiin. Toisaalta voimakkaasti vaikuttaa mainitsemasi Yinonin periaate jolloin saattaisi olla aihetta tukea Al Assadin syrjäyttämistä kun lopputulemana todennäköisesti olisi hajanainen sisäisissä(kin) konflikteissa rypevä heikko naapuri. Toisaalta taas olen kuullut Israelissa peitetysti nykyisin kannatettavan laajalti Al Assadin hallinnon säilymistä, onhan hän ikäänkuin tunnettu ennekoitava suure ja siten alueen vakautta paremmin turvaava kuin vaihtoehtona oleva kaoottisuus. Aivan samoin Venäjänkään suhde ei ole yksiselitteinen sillä vaikka Syyrian nykyhallinto saa ja on saanut maalta tukea on Venäjä samanaikaisesti syventänyt talousyhteistyötään Israelin kanssa mm kehittyvän itäisen Välimeren "Energiakolmio" -hankkeessa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tilanne ei tosiaan ole mustavalkoinen. Kirjoittaessa vain joutuu tiivistämään ja valikoimaan, mitä ottaa, mitä jättää - se objektiivisesta journalismista ;) !!!

Nyt esimerkiksi WikiLeaksin 2012 julkaisemassa, vuodelta 2011 peräisin olevassa Stratforin sisäisessä kirjeenvaihdossa todetaan FSA:sta ("Vapaan Syyrian armeija") "...Yksi tyyppi (Yhdysvaltain) ilmavoimista sanoi hyvin varovasti, ettei alueella ole mainittavasti FSA:n joukkoja, joita kouluttaa, mutta kaikki parhaillaan toteutettavat operaatiot tehdään ´varovaisuudesta´.Asia esitettiin minulle niin, että ´katso sitä tältä kannalta, tiedustelutiedon taso Syyrian OrBat:ista on tässä kuussa parempaa kuin sitten vuoden 2001´...."
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=8656

Muutoin FSA näyttäisi hajonneen keskenään riiteleviin kuppikuntiin. Hallituksiakin on Syyriassa kolme: Assadin hallitus sekä kaksi lännen hyväksymää kapinallishallitusta (Syrian National Council ja Syrian National Coalition) joista toinen istuu Turkissa ja toinen Qatarissa.

Al-Assad mainitsee takfirit. Nopeasti selitettynä takfiri on muslimi, joka julistaa uskonnossaan laiskat muslimit kafireiksi, ikäänkuin luopujiksi, vääräuskoisiksi.
http://mondediplo.com/2007/07/03takfirism

Henkilökohtaisesti ajattelen kemiallisista aseista, että jos niitä on käytetty, niitä ovat käyttäneet useat eri ryhmät, Syyrian hallitukset mukaan lukien.

Israelin sisällä suhtautumisessa Syyriaan taas tosiaan on sisäistä ristiinvetoa ("tuttu Syyria ja al-Assad on tunnettu suure, jota pystyy käsittelemään") mutta tällä hetkellä ainakin Israelin hallituksen puheet ovat enemmän Yinon-linjan mukaisia.

Se, mikä on tullut tässä(kin) episodissa selville, on YK:n heikkous. Se on alttiina jäsenmaidensa ja niiden edustajien ymmärryksen tasolle ja omien etujen ajamiselle.

On pelottavaa ajatella, että siviilit kaikissa eri maissa ovat alttiina pienten etupiiriryhmien päätöksenteolle, ja sitä oikeastaan yritin tuoda rivien välissä esiin.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Erinomainen blogi taas Riikalta!

Tilanne on kyllä paljon vaarallisempi kuin näytetään ajattelevan ja tajuavan. Ei niinkään itse Syyrian vuoksi, vaan sen puolustusliittolaisten vuoksi. Ja erityisesti Iranin ja Kiinan vuoksi.

Iran saa hyvän tekosyyn iskeä Israeliin. Ja silloin on homma sekaisin sillä myös Israel on sotilaallisesti erittäin vahva USA: n tuella.

Venäjän "vaarallisuuteen" en jaksa uskoa mutta Kiina on suurempi kysymysmerkki.

Jotenkin kyllä tuntuu, että USA ei ole tarpeeksi "hullu" hyökätäkseen Syyriaan. Ja nimenomaan "seurausten vuoksi". Mutta nyt elämme todella vaarallisia aikoja.

Olemme todella "hullujen vankeja"!

Vilho Juntunen

USA on yrittänyt pysäytellä Netanyahua hyökkäämästä Iranin olemattomia
ydinasehankintoja vastaan. Nyt sitten kun USA hyökkää Syyriaan niin
Israelin koneet ovat samaan aikaan ilmassa kohti Teherania. Loppu onkin
sitten historiaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Onhan tuossa uhkauksia lennätetty puolin jos toisin: Tel Aviviin ovat uhanneet iskeä Iran, Syyria, Libanon, Hamas, Hizbollah... Venäjä ja Kiina ovat tehneet selväksi, etteivät luovu Syyrian tukemisesta. Israel on paukautellut Syyriaa ohjuksilla ja hillunut Libanonissa.

Lopputulemaksi kuitenkin aina jää, että sodat aloitetaan klikkien päätöksillä ja siviilit kärsivät.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Johan oli taas Riikalta hyvä ja asioita valaiseva kirjoitus.

Suomen kannalta on hyvä, ettemme ole Natossa, eikä meidän tarvitse lähettää sotilaitamme tapettaviksi milloin minnekin.

Tällaisina aikoina puolueettomuutemme merkitys korottuu potenssiin sata.

Arhi Kuittinen

Raadollisin selitys palkkasotilaiden hyökkäykselle Syyriassa on kaasu - Syyrialla on valtavat varannot maakaasua yms energiaa.

Amerikka ja Saudi-Arabia haluaa nyt auttaa joukkomurhia tehneitä palkkasotilaita sillä he ovat häviämässä.

Kuinkahan monta kiihkoilijaa siellä on hyökkäämässä Pohjoismaista?

Eikä Supo välitä lainkaan CIAn käskystä?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Syyrian (sota-)tilanne liittyy Kreikan tilanteeseen TAP-kaasuputken kautta. Tällä hetkellähän EU:n (lue: Saksan) maakaasu tulee Venäjältä ja se ei tietty ole Saksan johdon mielestä kivaa. Se selittää myös, miksi Turkki on Syyrian tilanteesta niin kiinnostunut.

Tässä hieman taustaa siihen miksi Kreikkaa tuetaan, miksi Syyrian "sisällissotaan" otetaan niin jyrkkää kantaa: Suunnilleen vuosi sitten Verkkomediassa julkaistu juttu "Odottaako Kreikkaa vanha temppu: luonnonvarojen velkakaappaus" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2556

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pitänee mainita vielä Jordanian motiiveista tukea Israelin politiikkaa: Jordaniassa on tuntuva palestiinalaisväestö, ja ilmeisesti kuningashuone pelkää, että Israelin toimesta ahtaalle ajetut palestiinalaiset Palestiinassa saattaisivat saada idean Jordanian alueelle perustetusta palestiinalaisvaltiosta.

Niin ollen on Jordanian (kuningashuoneen) etujen mukaista auttaa Israelia pitämään palestiinalaiset mahdollisimman tiukoilla Palestiinassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tavallaan palestiinalaisilla on jo tuo idea, sillä Länsiranta oli Jordanian hallussa vielä 1960-luvulla ja nyt siellä pyrkii hallitsemaan Fatah.
Israelilla, joka om Libanonin jälkeen maa-alaltaan pienin valtio, on tuskin kovin paljon varaa joustaa, jos kriisi alkaa laajeta esim. Hizbollahin ja Iranin suuntaan.
Obama taas ei voi kokonaistaustansa vuoksi olla huomioimatta kongressin kantaa eli saa odotella...
Monimutkainen tilanne. 100.000 ruumista eikä edes YK, johon Suomen presidentit ovat toivonsa panneet, ole kyennyt juuri helpottamaan kriisiä.

P.S.
Lapsus, jossa Hamas ja Fatah menivät sekaisin, on korjattu...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Merkittävä syyrialainen oppositiojohtaja on varoittanut Washingtonia, että alueella toimivat opposition kannattajat tulevat iskemään kaikkia Yhdysvaltain etuihin liittyviä kohteita vastaan ja muodostamaan itsemurhapommittajapataljoonia tähän tarkoitukseen, jos USA uskaltaa hyökätä Syyriaan, ja korosti, että isänmaan tulevaisuus on tärkeämpi kuin maan sisäiset kiistat...."

"Vaikka kuulumme Syyrian hallitusta vastustavaan oppositioon, näemme isänmaan edun tärkeämpänä kuin mitkään muut intressit, ja siksi olemme perustaneet useita pataljoonia tekemään itsemurhaiskuja sekä kohdistamaan ne Yhdysvaltojen etuihin Lähi-idässä", sanoi al-Shabab -puolueen pääsihteeri Mahir Marhaj uutistoimisto FNA:lle lauantaina..."

"Syyrian sisällä toimivien ulkomaisten terroristijoukkioiden vastaisuus on kasvanut. Tämä voi auttaa lopettamaan Syyrian kriisin lyhyemmässä ajassa, sanovat sotilasanalyytikot.

Ulkomailta käsin tuetut sotilaalliset tekevät päivittäin rikoksia ryhmät ovat saaneet monet kapinallisryhmät ottamaan etäisyyttä terroristeihin ja liittymään Damaskoksen hallituksen riveihin..."

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=8720
Alkuperäinen lähde FNA

Toimituksen poiminnat