KissanKulmasta

Perspektiiviä etsimässä

Uhkia siellä ja uhkia täällä. Saako päivän pelko-uutisointia suhteutettua niin, että väitetyn vaaran arviointi helpottuu?

Kuinka suuri uhka on terrorismi, kyselee Antiwar.com:in artikkelissa "Al-Qaeda in perspective" Patrick J. Buchanan. Onko se niin suuri, että se oikeuttaa globaalin sodan terrorismia vastaan (GWOT), jota Yhdysvallat on käynyt vuodesta 2001?

Buchananin mukaan vuonna 2010 kuoli 15 Yhdysvaltain kansalaista terrori-iskuissa, kolmetoista heistä Afganistanissa. Yhdysvaltain rajojen sisäpuolella terrori-iskuihin ei kuollut kukaan.

Samana vuonna, 2010, kuoli 780 000 amerikkalaista sydänsairauteen, 575 000 syöpään, 138 000 erilaisiin hengitystiesairauksiin, 120 000 onnettomuuksissa (35 000 auto-onnettomuuksissa), 69 000 diabetekseen, 40 000 huumeisiin, 25 000 viinaan, 32 000 maksasairauksiin, 8 000 HIV/Aids:iin. 38 000 teki itsemurhan ja 16 000 murhattiin.

Afganistanissa ja Irakissa on kuollut 6 000 amerikkalaista sotilasta ja haavoittunut 40 000.

Mutta hallitus on priorisoinut terrorismia vastaan taistelemisen ykkösmissiokseen, ja käyttää siihen käsittämättömät summat rahaa.

Toisaalta... Yhdysvallat on julistanut viimeiset kaksi vuotta katkoneensa pään Al-Qaidalta, aina siitä asti kun laivaston SEAL-ryhmät hyökkäsivät Pakistanissa armeijan tukikohdan vieressä sijaitsevaan terroristijohtaja Osama bin Ladenin "salaiseen tukikohtaan". Niin salaiseen, että Iltalehti esitteli vuosia sitten Osaman tukikohdan "vaalean, skandinaavisvaikutteisen sisustuksen", jos oikein muistan.

Jos al-Qaidalta "katkaistiin pää" kaksi vuotta sitten, miten on mahdollinen tämänhetkinen hysteria? Yhdysvallat antaa kansalaisilleen lentomatkustusvaroituksen ja sulkee 22 lähetystöä al-Qaidan muodostaman uhkan takia. Jemenissä evakuoidaan lähetystöä.
Johan tällaiselle nauraa naurismaan aidatkin.

Al-Qaidaa suurempana uhkana tällainen maallikko pitää nykyistä velkaan perustuvaa rahajärjestelmää. San Diegon yliopiston talousprofessori James Hamilton on laskenut, että Yhdysvalloille on kertynyt yli 70 biljoonaa ($70 trillion) dollaria velkaa, jota ei ole kirjattu.  Virallinen velkalukema on 16,8 biljoonaa dollaria.

Korkomenoihin kuluu vuodessa $220 miljardia. Entä kun korkotaso nousee? Kyllä: hallitus esittelee leikkausohjelman jossa viedään sosiaaliturva, ruokakupongit, asumistuet ja vastaava koska tokihan pankeille täytyy maksaa.
Kongressin budjettitoimisto arvioi, että nettokorkokulut tulevat olemaan suuremmat kuin Yhdysvaltain koko puolustusbudjetti vuonna 2021. Yhdysvaltain puolustusmenot ovat maailman suurimmat.

Osittain Yhdysvaltain velan suunnaton kasvu johtuu vuoden 2008 kriisistä. Tuolloin Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (FED) - jonka pääasialliset omistajat ovat eurooppalaisia yksityisiä pankkeja - ryhtyi massiiviseen rahapohjan laajentamiseen eli kvantitatiiviseen kevennykseen (QE) sekä "suuren mittakaavan osto-ohjelmiin".
FED:in vuosien 2006 ja 2008 välillä antamien hätäapulainojen nettovaikutus lisäsi Yhdysvaltain liittovaltion velkaa yli biljoonalla dollarilla, laskeskelee professori Hamilton.

Suomen tilanne ei ole sen hilpeämpi, kuten tilintarkastaja Pauli Vahtera Iltalehden blogissaan kirjoittaa. Kreikan tiellä - ja vähän Irlannninkin - on menty ja nyt ollaan melkein perillä. Suositan lukemaan koko masentavan epistolan http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2013/08/06/suomen-valtion-tasekupla/   ja ehdotan, että hetimmiten perustetaan
kansanliike, joka tekee "Ecuadorit" eli tarkastaa Suomen valtion tilit nähdäkseen, mitä laittomia, kunniattomia velkoja (odious debt) perättäiset hallituksemme ovat nimiimme ottaneet ja kieltäytyy maksamasta niitä.
Samalla selvinnee, miksi hyvinvoinnin rahoittamiseen kerätyt verot eivät riitä samoin kuin se, mihin (mille pankeille) ne ovat menneet.

Mutta takaisin fasistiseen talousjärjestelmäämme (= korporaatoiden ja valtion yhteensulautuminen, korporaatioiden ylivalta valtiossa).
Suuryritysten, pankkien ja valtion yhteensulautumista kuvittaa mainiosti se, että esimerkiksi Yhdysvallat on sijoittanut rahaa suunnattomia summia erinäisiin yrityksiin - Microsoft, Monsanto, Time-Warner, Disney jne.
Toisin sanoen Yhdysvallat omistaa sijoitustensa kautta 70% kaikista Yhdysvalloissa pörssilistatuista osakkeista.

Oy Suomi Ab:n Y-tunnus on 09866740. Hyvinvointimme on yhtiöitetty.

Yhdysvaltain järjettömältä vaikuttava talous-, ulko- ja sisäpolitiikka muuttuvat loogisiksi, kun ajattelee niitä yritysomistusten kannalta: TUOTTOA ja tulosta on saatava, ja mikäs sen kätevämpää kuin pakkomyydä omistamiensa yritysten tuotteita ynnä palveluita globaalisti vaikka sitten "humanitaarisella interventiolla" ja demokratisoimisella uhkaamalla.

Selittääkö se, miksi keskuspankit ryhtyivät niin innolla "pelastamaan taloutta" rahapohjaa laajentamalla ja miksi QE:n tulokset eivät ole päätyneet reaalitalouteen investointeina vaan sen sijaan rahastoille, pankeille ja ylipäänsä varjopankeille sijoitettavaksi pörssissä. Samalla, rahapohjan laajentuessa holtittomasti, rahan arvo alenee.

Mahdollisimman monen pitäisi lukea, mitä Pavel Michna, Ya´kov Bassevi, Hans de Witte, ruhtinas Liechenstein ja Albrecht von Wallenstein tekivät 1600-luvulla sellaisen osakeyhtiön avulla, jolle oli valta-ahneen Habsburg-keisari Ferdinand II:n päätöksellä annettu määräaikainen rahanlyöntioikeus. Leikkirahaleikki romautti guldenin arvon neljäsosaan entisestään, ja synnytti lopulta hyperinflaation, mutta osakeyhtiömiehet rikastuivat sijoitettuaan leikkirahan kiinteään omaisuuteen ja maksettuaan velkoja lyöttämällään leikkirahalla.

Huom. Ennenkuin joku alkaa meuhkata ZWO:sta niin tiedoksi: Bassevi jäi yhtiömiehistä huonoimmalle osalle voitonjaossa. Samoin keisari.

Velkaannuttaako ja verottaako valtio väestöään taatakseen yritysomistustensa turvallisuuden?
1600-luvulla, kaikki hallinnon mokat maksatettiin kansalaisilla. Ja nyt?

ps. Kristillinen sisäministeri Päivi Räsänen on huolestunut uskomushoidoista. Ihan muistelen, että raamatussa joku henkilö harrasti kätten päälle panemista, erään sortin energiahoitoja ja vastaavaa. Pannaanko raamattuun varoitustarrat, Räsänen?

Lue myös:

Suurin yksittäinen tekijä talouden epävakauteen on arvopaperistaminen
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=8429

Talouskurisadussa ei ole onnellista loppua
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=7661

Muita talousjuttuja http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8

 
Lähteet:

RT News: US debt six times greater than declared - study
http://rt.com/usa/us-debt-study-hamilton-economy-103/?utm_source=browser...

CAFR http://www.ofm.wa.gov/cafr/2012/CAFR12.pdf

The CAFR Swindle https://

ICI 2013 Investment Company Fact Book
http://www.icifactbook.org/

Olli Bäckström: Polttolunnaat. Eurooppa sodassa 1618-1630
(kuvaa itseasiassa EU:n nykyistä arkea ja maailmanpolitiikkaa
mutta tapahtuneena 1600-luvulla. Ihmiskunta todella toistaa itseään.
Suosittelen!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen keitellyt mehua ja hilloja urakalla. Mukavaa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Muuten hyviä, Riikka, nämä sun jutut, mutta vaikeita kommentoida, joten kiitosta vaan taas.

Toimituksen poiminnat