KissanKulmasta

Suomen vienti supistui rajusti - Stubb uskoo euroon

Suomen ulkomaankauppa supistui rajusti maaliskuussa vuodentakaisesta, kertoo Taloussanomat.

Tullin ennakkotietojen mukaan viennin arvo väheni 13 prosenttia hieman yli 4,6 miljardiin euroon ja tuonnin arvo 11 prosenttia lähes 4,9 miljardiin euroon.

Tullin mukaan muutokset ovat suuria osittain siksi, että viime vuoden maaliskuussa ulkomaankauppa oli keskimääräistä suurempaa.
Helmikuussa vienti jäi kolme prosenttia ja tuonti 13 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi.
Sähköteknisen teollisuuden, koneiden ja laitteiden sekä raudan ja teräksen vienti väheni maaliskuussa. Erityisen paljon putosi sähköteknisen teollisuuden vienti. Sen sijaan öljytuotteiden viennin arvo oli suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.
Energiatuotteita ja lääkkeitä puolestaan tuotiin enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Sen sijaan sähkölaitteita, rautaa, terästä ja koneita tuotiin selvästi vähemmän kuin aiemmin. Myös autojen tuonti väheni.

Vienti EU-maihin väheni enemmän kuin EU:n ulkopuolelle. Sen sijaan tuonti muualta kuin EU-maista väheni enemmän kuin unionin sisältä. Kauppa Kiinan kanssa väheni molempiin suuntiin.
Kauppatase jäi maaliskuussa 225 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tammi-maaliskuussa vaje oli 740 miljoonaa euroa. Viime vuoden maaliskuussa alijäämä oli 180 miljoonaa euroa ja tammi-maaliskuussa runsaat 1,1 miljardia euroa.

Lähde: http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/05/08/suomen-vienti-ei-ved...

Kommentti:

Suomen ulkomaankauppa supistui rajusti maaliskuussa vuodentakaisesta, tiedottaa Taloussanomat, jatkaen "Vienti EU-maihin väheni enemmän kuin EU:n ulkopuolelle."
Tämä on luonnollinen seuraus siitä talouskasvua hillitsevästä tavasta, jolla EU on "hoitanut" eurokriisiä: palkanleikkausten, verojen korotusten ja muun "hoidon" seurauksena kuluttajien ostovoima on kadonnut. Seurauksena ostovoiman katoamisesta kotimaan kysyntä euromaissa on pudonnut samoin kuin mahdollisuudet ostaa tuontitavaraa. Tämä taas tarkoittaa lisää työttömyyttä.

Lisämausteena euromakkaraan Suomen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) uskoo että euroon liittyy lähivuosina jopa kahdeksan uutta valtiota. "Stubbin mukaan kriisi on lisännyt luottamusta rahaliittoon."

Liittyviin EU-maihin/ehdokasmaihin kuuluu Kroatia, Makedonia, Islanti (joka on pannut neuvottelut jäihin), Montenegro, Serbia, Albania, Bosnia ja Herzegovina, Kosovo sekä Turkki (jossa jäsenyys ei nauti väestön kannatusta).Täsmennys: eurojäsenyyttä hakee (ehkä) Latvia, Liettua ja Puola. Ruotsalaisista vain 9% on kiinnostunut eurojäsenyydestä.

Tarjolla on siis käytännöllisesti katsoen seitsemän uutta nettosaajaa, joiden taloutta tullaan parantamaan "solidaarisilla" tulonsiirroilla. Esimerkiksi Krotian työttömyysaste oli 17,3 % vuonna 2012, ja nuorisotyöttömyys yli 40 prosenttia.
Miten tämä mahtaa parantaa euron tilannetta?

Voitaisiin myös kysyä, yrittääkö EU korvata jäsenyystarjouksilla korvata sitä, että sotilasliitto NATO:on kuuluvat EU-maat pommittivat NATO:laisina Jugoslavian sodan aikana em. ehdokasmaat maan tasalle. Mahtaako paikallinen väestö tuntea luottamusta EU:n tai halua liittyä entisten vihollistensa kanssa samaan (jatkuvassa kriisissä olevaan) talousblokkiin?

Ernst & Young kysyi yrityksiltä, joutuvatko ne tarjoamaan lahjuksia tai tarjoavatko ne lahjuksia saadakseen sopimuksia. Vastaukset ovat  tuoreessa raportissa "Navigating today´s complex business risks - Europe, Middle East, India and Africa Fraud Survey 2013".

Ehdokasmaista sekä jo jäseniksi hyväksytyissä maissa kyllä-vastauksien prosentuaalinen osuus jakautuu seuraavasti: Kroatia (90%), Slovenia (96%), Kreikka (84%), Slovakia (84%), Tsekin tasavalta (73%), Unkari (70%), Portugali (70%), Espanja (65%), Italia (60%), Romania (61%), Ranska (27%), Saksa (30%) ja Iso-Britannia (37%).

Raportti siis kertoo, että yrittäjyysympäristö EU:ssa ei ole yrittäjäystävällinen vaan pikemminkin muistuttaa toimintaa mafian hallitsemilla alueilla.

Stubbin mainitsema "lisääntynyt luottamus rahaliittoon"  ilmeisesti taas näkyy parhaillaan meneillään olevana pääoman pakenemisena EU:sta?

Yllä esitetyn perusteella en katso voivani jakaa A. Stubbin vakaumusta siihen, että eurokriisinhallinnalla olisi rakennettu luottamusta tai että EU:n laajeneminen olisi itseisarvo sinänsä. Vaikuttaa siltä, että ideologia sokaisee tosiasioilta.

 
 
 
Kommentin lähteet:
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/05/06/alexander-stubb-euroon...
http://europa.eu/about-eu/countries/on-the-road-to-eu-membership/index_f...
http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EMEIA_Fraud_Survey_2013_-_rapport/$FILE/EMEIA%20Fraud%20Survey%20FINAL%2004262013.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Jaakko Paavilainen

Alexander Stubb haisteli jo poliittisen uransa alusta täytenä opportunistina poliittisia tuulia ja valitsi liittovaltioitumis -tien EU:n kautta.

Stubbin poliittinen tutkielma käsitteli 'valtioiden joustavaa integroitumista' uransa alkuvuosina...

Stubb panosti siis koko poliittisen uransa yhden kortin varaan.

Ei tämmöisiä hyypiöitä voi käyttää edes havainnollistavina esimerkkeinä.

Sama pätee esim. Olli Rehniin, joka valehtelee jo työnsä puolesta koko ajan EU-eliitin, kansainvälisten korporaatioiden ja suurpankkien hyväksi.

Joachim Seetaucher

"Raportti siis kertoo, että yrittäjyysympäristö EU:ssa ei ole yrittäjäystävällinen vaan pikemminkin muistuttaa toimintaa mafian hallitsemilla alueilla."

Pikemminkin se kertoo siitä, että maailma on erilainen kuin suomalaiset luulevat ja että Suomi on todellisuudessakin yksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Noin sitä bisnestä tehdään aina ja kaikkialla.

Mitä puolestaan nykyiseen viennin heikkouteen ja euroon tulee, niin Suomi on ollut EMU:ssa jo 90-luvun lopulta lähtien - muutamaa vuotta ennen euron lanseeraamista oikeaksi valuutaksi. Kun tarkastellaan koko 15 vuoden jaksoa, niin tämän vuoden maaliskuu on aika pieni kuriositeetti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta se kertoo pikemminkin siitä, että institutionaaliset rakenteet (kuten oikeuslaitos, valvonta, sääntely jne) eivät ole kunnossa useimmissa EU:n jäsenmaissa tai ehdokasmaissa, mikä taas herättää kysymyksen siitä, voiko valuuttaunioni toimia tällaisissa olosuhteissa.

Viennin heikkoudesta: EU on politiikallaan (epäilen, että IMF:n neuvoilla koska noudatettu politiikka muistuttaa kovasti IMF:n standardineuvoja) onnistunut lähes tuhoamaan sisämarkkinat levittämällä tehokkaasti tartuntaa "patoamistoimillaan."

Koska elämme globaalissa/globalisoituvassa maailmassa, voidaan melkoisella varmuudella sanoa, että eurokriisitartunta tulee leviämään myös muihin maihin (joista osa ei ole vieläkään ehtinyt toipua IMF:n 1990-luvun lopun tai vuosien 2001-2004 kriisien hoitotoimenpiteistä)monestakin syystä.

Suomen ulkomaankaupan notkahdus on siis tässä bloggauksessa vain kertomassa, mistä tuo notkahdus saattaa kertoa laajemmassa viitekehyksessä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Siitä on jo jonkin aikaa, kun keskusteltiin EU:n demokratiavajeesta. Minne se keskustelu katosi? Kyllä EU:ssa on paljon rakenteellisia ongelmia eikä demokratia oikein näytä toimivan EU:ssa.

Euro on tosiaan enemmän uskon asia.

Vähän ihmetyttää nämä raportitkin. Puhutaan yritysystävällisyydestä. Kytketään se lahjuksiin ja osoitetaan sillä, että Suomessa ei ole ongelmia? Ei Suomea voi kutsua yritysystävälliseksi hyvällä tahdollakaan. Korruption osalta ollaan kyllä ihan varmaan paremmassa asemassa kuin etelässä. Enemmän kyllä epäilen sitä, että tällaiset tutkimukset toiminnan kehittämiseksi kohdennetaan enemmistön tarpeisiin ja me olemme mukana vain verrokkina. Mutta mikä on Suomen saama hyöty?

Toimituksen poiminnat