KissanKulmasta

ECFR: Luottamus Euroopan unioniin on romahtanut

Euroopan ulkosuhdeasiain neuvosto ECFR:n (European Council on Foreign Relations) on julkaissut 25. huhtikuuta tiedotteen "The remarkable rise of continental eurosceptiscism" eli "Merkittävää kasvua euroskeptisismissä mannermaalla". Luottamus Euroopan unioniin on romahtanut kuudessa keskeisessä EU-maassa.

ECFR:n mukaan epäilykset Euroopan unionia kohtaan ovat levinneet viruksen lailla Euroopassa. Eurobarometrin luottamusmittausten perusteella luottamus Eurooppa-projektiin on rapistunut huikeaa vauhtia. Kriisin alkamisen jälkeen luottamus Euroopan unioniin on Ranskassa pudonnut +10:stä -22 pisteeseen, Saksassa +20:stä -29:ään pisteeseen, +30:stä -22 pisteeseen Italiassa, +42:sta -52 pisteeseen Espanjassa, +50:sta +6 pisteeseen Puolassa ja -13:sta -49 pisteeseen Isossa-Britanniassa.

Merkille pantavaa on, ECFR toteaa, että kaikki ovat menettäneet luottamustaan EU:n, niin luotottajat kuin velkojatkin, euromaat, jäsenyydestä neuvottelevat sekä pois jättäytyneet.
"Vuonna 2007 ihmiset ajattelivat että Iso-Britannia jonka luottamuspisteluku oli -13 oli euroskeptisismin ääripäätä. Nyt, merkittävää kyllä, neljä suurinta euromaata osoittavat vielä suurempaa epäluottamusta EU:n instituutioihin kuin Iso-Britannia vuonna 2007."

Vanhan selityksen mukaan euroskeptisismi johtui EU:n demokratiavajeesta, ja siitä että päätöksiä tehtiin Brysselin instituutioissa, jotka eivät ole vastuussa kenellekään eikä kansallisten hallitusten toimesta. Nykyinen kriisi ei kuitenkaan ole Brysselin ja jäsenvaltioiden hallitusten välisen yhteentörmäyksen synnyttämä vaan se on pohjoisen ja etelän kansojen demokraattisen tahdon, keskustan ja reuna-alueen tahdon yhteentörmäys, ECFR uumoilee.
"Nyt molemmat puolet käyttävät EU-instituutioita ajaakseen oman tahtonsa läpi."

Kriisin alettua luotonantajamaat ovat alkaneet vastustaa vastuun ottamista muiden veloista, varsinkaan kun ei ole olemassa mekanismeja joilla voitaisiin kontrolloida sitä mihin myönnettyä luottoa käytetään, ECFR toteaa.

Vakaussopimuksen (= talouskurisopimus eli EU:n pakkopaita) ja Euroopan keskuspankki EKP:n esittämien vaatimusten myötä eurokraatit ovat ylittäneet monia "punaisia rajaviivoja" talloen kansallista suvereniteettia ja ulottaneet hallintaansa ruokaturvallisuusstandardeista eläkkeiden, verojen, palkkojen, julkisen sektorin työpaikkojen ja työmarkkinoiden kontrollointiin, ECFR täsmentää.
"Näille alueille tunkeutuminen on tunkeutumista kansallisen  suvereniteetin ja kansallisen identiteetin ydinalueille."

ECFR:n mukaan EU näyttäytyy yhä kasvaville määrille Etelä-Eurooppalaisia samassa valossa kuin kansainvälinen valuuttarahasto IMF Latinalaisen Amerikan maille: kultaisena pakkopaitana joka kuristaa kansallista politiikkaa ja tyhjentää kansallisen demokratian sisällöstään. Tässä uudessa mallissa hallitukset tulevat ja menevät mutta harjoitettu politiikka pysyy pohjimmiltaan samana eikä sitä voi haastaa. Samaan aikaan Pohjois-Euroopassa EU:n nahdään epäonnistuneen eteläisen vyöhykkeen politiikan kontrolloimisessa. Luotonantajat jakavat velallisten kanssa tunteen uhrina olosta.

"Jos suvereniteetti käsitetään ihmisten mahdollisuutena päättää, mitä he haluavat maalleen, vain harva pohjoisessa tai etelässä tuntee nykyään olevansa suvereeni. Merkittävä ja oleellinen osa demokratiaa on kadonnut kansallisella tasolla eikä sitä ole luotu uudelleen EU-tasolla."

"Toimivassa kansallisen tason poliittisessa järjestelmässä poliittisilla puolueilla on mahdollisuus ilmaista eri perspektiivejä - ja toivottavasti myös toimia välimiehenä ja löytää yhteinen pohja eri näkemysten välillä. Tämä on kuitenkin täsmälleen sellaista, mitä Euroopan poliittinen järjestelmä ei kykene tarjoamaan, koska siltä puuttuvat todelliset poliittiset puolueet, kunnollinen hallitus ja julkinen tila; EU on mennyt pilalle ja on anti-EU -populismin ja jäsenmaiden kansalaisiaan pelkäävien hallitusten tekemien teknokraattisten sopimusten ilkeässä kierteessä."

kuva  http://ecfr.eu/content/entry/commentary_the_remarkable_rise_of_continent...

ECFR arvelee, että anti-EU -populismi ehkä vähenee kun (jos) talous pääsee taas vauhtiin mutta että epäluottamus EU:n on syvemmällä; kiinnostus ja luottamus Euroopan unioniin ei palaa ennen kuin EU muuttaa perusteellisesti tapoja, joilla se toimii jäsenmaiden ja niiden kansalaisten kanssa.

Epäluottamus Euroopan unioniin johtuu eri maissa eri syistä.
Saksa tuntee itsensä uhriksi, joka on pantu maksamaan tuhlaajapojan kotona oleskelu.  56%  saksalaisista ei tunne lainkaan luottamusta Euroopan unioniin.
Ranskassa  56%  "ei juurikaan luota" Euroopan unioniin, mutta tunnelmat ehkä kääntyisivät jos EU alkaisi rakentaa hyvinvointimallia.
Iso-Britanniassa epäluottamus Euroopan unioniin on lähes 80%; Ison-Britannian selvityksen kirjoittanut Hans Kundnani sanoo, että epäluottamuksen kasvu alkoi jo ennen kriisiä ja tuskin katoaa, vaikka kriisi ratkeaisikin
Italiassa ei uskota Brysseliin eikä Berliiniin vaikka italialaiset pitävätkin itseään eurooppalaisina.
Espanja on hylännyt vanhan "Espanja on ongelma, Eurooppa on ratkaisu" -hokeman huomattuaan että heillä ei ole sananvaltaa EU:n harjoittamaan politiikkaan; harjoitettua politiikkaa ei pääse haastamaan vaikka se ei toimikaan.
Pro-eurooppalaisessa Puolassa ensimmäistä kertaa niiden luku (46%), jotka eivät luota Euroopan unioniin on korkeampi kuin niiden, jotka luottavat (41%). Vain 29% puolalaisista haluaa liittyä euroon.

Lue myös:

Euroopalla menee päin persettä
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7653

Talouskurisadussa ei ole onnellista loppua
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=7661

Ruoka-apua saavien kotitalouksien määrä Isossa-Britanniassa kasvaa nopeasti
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=7657

Lähde:

European Council of Foreign Relations - Jose Ignacio Torreblanca, Mark Leonard: The remarkable rise of continental euroscepticism
http://ecfr.eu/content/entry/commentary_the_remarkable_rise_of_continent...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Seuraavaksi Olli Rehn varmaan julkistaa tiedotteen jossa todetaan ettei ECFR:n juttuihin pidä kiinnittää huomiota koska komissiohan ei tunnetusti erehdy :D

Ei edes sen jälkeen jos Jyrki Katainen saadaan tungettua sinne :D :D

Harri Lahtinen

Eli kaikki on mennyt juuri niin miten Suomen vihatuin puolue persut ennusti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli kaikki on mennyt juuri niin miten Suomen vihatuin puolue persut ennusti."

Tämähän taitaa olla juuri se syy miksi muut puolueet vihaavat persuja.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Totuudenpuhujia vierastetaan Suomessa, kaikkien tulisi rääkyä kuorossa käteisen mantroja työllisyydestä ja hyvin(pahoin)vointivaltiosta.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Olet antanut mielenkiintoisen analyysin unionin tilasta. Mutta halu tuoda esille vain negatiiviset asiat on ilmeinen selostuksessasi. Yhteinen valuutta on kuitenkin niin suuri etu, että siitä ei monikaan toivoisi maitten luopuvan. Unioni on nuori ja moni asia ei ole vielä kohdallaan.

Huolestuttava piirre on että nationalismi ja sen tuomat vanhat kansallisvalioitten väliset ristiriidat nousevat pinnalle. Kaikki mahdollisuudet sovittaa eri maitten ja unionin lainsäädännölliset asiat vähitellen toisiinsa ovat olemassa, niin kauan kun rauhantila säilyy.

Tärkeintä olisi kuitenkin että saadaan kansallisvaltiot paikallisesti ymmärtämään että niitten pitää huolehtia useasta asiasta, kuten taloudesta ja työllisyydestä, itse.

Millaisia ratkaisuja näet että nykytilanteen parantaminen vaatisi tulevaisuutta ajatellen?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkkaan ottaen kerron siitä, mitä ECFR:n julkaiseman kommentaarin laatineet Jose Ignacio Torreblanca ja Mark Leonard sanovat eurobarometrin tuloksista.

Maakohtaisten raporttien (marraskuu 2012) perusteella Pohjoismaissa EU:n kannatus on 31-33 prosentin luokkaa, Suomessa hieman korkeampi, 50 prosentin pintaan. http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb7...

Federalistien - vai pitäisikö nykyään puhua jo federalosteista? - perustelut eivät selvästikään ole vakuuttaneet suurta enemmistöä, jonka mielestä EU on epäonnistunut keskeisillä alueilla: talous-, sosiaali-, työllisyys-, hyvinvointi- ja turvallisuuspolitiikassa.

Tämä epäonnistuminen taas ehkä johtuu siitä, että EU:n poliittisen agendan on määritellyt teollisuusmiesten klubi ERT, jolla tuskin on ollut sydämellään väestön hyvinvointi. Blogin linkistä "Euroopalla menee päin persettä" löydät linkkejä joista voit lukea lisää ERT:sta.

ERT:lta on lähtöisin muun muassa ajatus yhteismarkkinoista (single market), transeurooppalaisesta tieverkosta (TENs), Euroopan laajentumisesta, vaatimus talouskurista, "työmarkkinoiden joustavoittamisesta", julkisen sektorin alasajosta sekä "palkkamaltista".

Suomenkin hallituksen allekirjoittama "vakaussopimus" alias talouskurisopimus on ERT:n käsialaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talqvistilla olisi nyt tuhannen euron paikka luetella niitä euron hyviä puolia, kirkossa kyllä papit osaavat saarnata niistä tulevaisuuden taivaista ja muista onneloista?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Se, mitä halusin tuoda esille, tuli jo kirjoitettua!

Harri Lahtinen

Stefan, kerro minulle missä asioissa esim.Stubb on ollut oikeassa EU.n suhteen ennen liitymistä, tähän päivään ja kerro vastaavasti missä aioissa esim. Soini on ollut väärässä?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Katainen on ollut oikeassa siinä, että jos persut onnistuvat kaatamaan hallituksen, siitä ei seuraa yhtään uusia työpaikkoja.

Harri Lahtinen Vastaus kommenttiin #8

Eli et pystynyt vastaamaan kysymykseeni.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #8

Oletko tutustunut kansainvälisen työjärjestö ILO:n tutkimuksiin, joissa esitetään mm. palkkavetoista kasvustrategiaa?
Siinä on ideaa.

Tällä hetkellähän tilanne on se, että harjoitetun politiikan (leikkaukset, veronkorotukset, osinko-/pääomaverotuksen "uudistus" n:o 3, palkkamaltti jne) takia kuluttajilla ei ole ostovoimaa jolla voitaisiin ylläpitää edes kotimaan kysyntää saati sitten tuontitavaran kysyntää.

Ei rahaa, ei ostovoimaa.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #14

Olet täsmälleen oikeassa ettei leikkausten tie vie kasvuun. Minun on vaikea ymmärtää miksi keskuspankkirahoitus kielletään kuin perinsynti jota seuraa ikuinen kadotus. Meillä on bailout, josta luovuttiin pakon edellä. Meillä on EKP:n pitkäaikainen halpakorkoinen rahoitus pankeille, johon mentiin pakon edessä. EKP ostaa kriisimaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta laskeakseen korkoa säälliselle tasolle. Lisäksi meillä on keskuspankin ohjauskorko joka hipoo nollaa. Kuitenkaan inflaatio ei ole laukkaa hullun lailla. Kaikki nuo edellä kuvatut ovat lähes tulkoon sama asia kuin kriisi olisi hoidettu keskuspankkirahoituksella.

Paletista ei enää puutu kuin investointiohjelma, joka kaiketi sekin tulee pohjoisen maksettavaksi. Tietenkään keskuspankkirahoitus ei ole ongelmaton, mutta mikä sitten on. Keskuspankkirahoitukselle ja elvytykselle pitää luonnollisesti olla säännöt joilla taataan tasapuolisuus jäsenmaiden kesken ja investointien kohdentamiselle periaatteet.

Tämä kriisi on selkeästi osoittanut, että euroalueellakin tarvitaan keskuspankki takaamaan jäsenmaiden likviditeettiä. Evm on hieno rakennelma, mutta vain pankkiirien kannalta jotka saavat siitä jäsenmaiden takaaman ilmaisen luottovakuuslaitoksen. Lisäksi evm:n ongelma on, että sen uskotaan ratkaisevan seuraavatkin kriisit, vaikka tämä kierros on jo osoittanut politiikan vääräksi jota se on pakotettu noudattamaan.

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #8

Kerrohan montako uutta työpaikkaa hallitus on luonut?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Tuota olen itse ihmetellyt kun jatkuvasti vain tulee ilmoituksia työpaikkojen poistumisesta Suomesta. Katainen ja Urpilainen sanoivat tukipakettienkin turvaavan työpaikat Suomessa. Miten on sitten mahdollista että toisin on käynyt ja tahti näyttää kiihtyvän siitäkin huolimatta että suuryritykset saivat suuren yhtiöveron alennuksen. Mikään ei riitä EU aikana pitämään Suomessa työpaikat, saati kasvattamaan työllisyyttä.

Eilen illalla tuli tv:stä ohjelma jossa tuotiin esiin Italian mafian yhteydet Romaniaan (? oikea maa). Romania ottaa vastaan mafian jäsenten toimin Italian jätteitä. Kuulema niistä tehdään energiaa johon tarvitaan EU:n avustusta 10 milj.euroa. Jokainen voi itse päätellä mitä avustusrahoille tapahtuu. Muutoinkin kun vuosittain EU:n budjetista häviää rahaa mrd. kaupalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakko myöntää että euroon uskovilla federalisteilla on perustelut hakusessa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eikä pelkästään hakusessa, vaan niitä ei löydy, eikä niitä ole olemassakaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuon eurobarometrin tulokset voisi summata niin että 500 miljoonasta EU-kansalaisesta 350 miljoonaa EU-kansalaista ei halua EU:ta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Riikka Söyringille: erittäin tarpeellinen kirjoitus.

Ehkei ole liikaa vaadittua tajuta, että ECFR:n raportti on mikä on riippumatta Suomen vaalituloksesta v. 2011 tai yleisemmästä EU-kritiikistä? Se, että Suomessa EU:n kannatus on edelleenkin n. 50%, on mielenkiintoista. Sen syitä kannattaisi pohtia: Mikä on hyvän uskomme todellisuuspohja?

Voi myös kysyä, heijasteleeko ECFR:n selvitys sitäkin, että ns. eurooppalaiset arvot eivät ole saaneet kylliksi jalansijaa edes EU:ssa? Tästä kertoi omaa kieltään CNN:n 10.12.2012 tekemä haastattelu Norjassa, johon EU-komission pj. Barroso, presidentti van Rompuy ja EU-parlamentin puhemies Schulz oli kutsuttu vastaamaan yhdessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se, että Suomessa EU:n kannatus on edelleenkin n. 50%, on mielenkiintoista."

Veikkaisin valtamediamme (mm YLE) yksipuolista tiedotusta, osa kansalaisista on aivopesty.

ulf fallenius

Mutta silti vähintään 65% suomalaisista uskoo euroon ja Eu.hun.Ettäs tälläinen kansa asuttaa Suomen maata.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

YLE neljä päivää sitten:

"TNS Gallupin puoluebarometrin mukaan vain 13 prosenttia suomalaisista pitää järkevänä ehdotusta EU:n nykyistä tiiviimmästä talousliitosta (=syvempi integraatio, liittovaltio), jossa jäsenmaiden velat olisivat osin yhteisvastuullisia. Peräti 67 prosenttia vastaajista tyrmää ajatuksen.

"Vastaajista 55 prosenttia torjuu ajatuksen euroerosta."

http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_tyrmaavat_eu-tal...

eli ei Suomessakaan liittovaltio tai "reilu integraatio" kiinnosta.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Suomalaiset poliitikot alkavat todella käydä hermoille. Juuri äsken nähtiin, jälleen kerran, se ilmiö, jossa poliitikot sulkevat täysin silmänsä todellisuudelta ja sitten syyttävät kansalaisia "kielteisestä keskusteluilmapiiristä". Tosin tällaisesta "kielteisestä keskusteluilmapiiiristä" valittavat "kansanedustajat" eivät ota huomioon tietenkään sitä, että millään "asiallisella keskustelulla" ei ole koskaan saatu mitään aikaan. Aivan omassa maailmassaan eläviä poliitikkoja ei kiinnosta vähääkään ottaa selville, että mistä yhteiskunnalliset ongelmat todella johtuvat, joten syyttäköön itseään siitä, että kansalaisten kiinnostus politiikkaan vähenee.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kävin tuossa äsken kommentoimassa äänestysaktiivisuuden ja kansalaisaloitteen mahdollisesta yhteydestä huolestuneelle kd:n Asko Maanselälle seuraavasti:

(sitaatti alkaa)
Tai ehkä kansalaisaloite on jo valmiiksi turha ja ihmiset ovat sen tajunneet.

"Puhemiesneuvosto antoi keskiviikkona 17. huhtikuuta 2013 kolme suositusta kansalaisaloitteen käsittelyyn. Puhemiesneuvosto suosittaa, että valiokuntien tulisi ilmoittaa aloitteen tekijöiden edustajille kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun aloite on saapunut valiokuntaan, mihin toimenpiteisiin valiokunta ryhtyy."

"Kansalaisaloite ilmoitetaan valiokunnalle saapuneeksi, minkä jälkeen valiokunta päättää, ryhtyykö se käsittelemään aloitetta sekä käsittelyaikataulusta."

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valiokunnat päättävät yksin siitä tullaanko kansalaisaloitteesta käymään ollenkaan eduskuntakäsittelyä. Kansalaisaloite ei ole eduskuntaa millään tavoin sitova.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templa...

---
"Kansalaisaloitteen tekijöiden edustajille on eduskunnan työjärjestyksen mukaan varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Tämän ohella valiokunta voi kuulla asianomaisen ministeriön edustajaa sekä muita asiantuntijoita. Valiokunta voi myös pyytää toiselta valiokunnalta lausunnon. Puhemiesneuvosto kehottaa valiokuntia arvioimaan julkisten kuulemisten tarvetta kansalaisaloitteen käsittelyn aikana."
---

Jos minulta kysytte niin edustuksellisesta demokratiasta olisi syytä luopua ja siirtyä suoraan demokratiaan.

---
Siihen päättyi Maanselälle annettu kommentti. Tuon sen tännekin koska se liittyy Eurobarometrin havaintoihin sikäli että yksi suuri tyytymättömyyden aihe EU:ssa on EU:n politiikka johon ei voi vaikuttaa.

EU teki ihan vastaavan näennäisdemokraattisen liikkeen kansalaisaloitteiden (komissio valikoi käsiteltävät aloitteet joita saa tehdä vain komission hyväksymistä aiheista) suhteen kuin nyt Suomen hallitus ja eduskunta.

Ja nyt meistä ilmeisesti pitäisi tuntua siltä että meidän halutaan osallistuvan?

Edit. Maanselän bloggaus http://maanselka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138743-k...

Juhani Viitanen

" Vastaajista 55 prosenttia torjuu ajatuksen euroerosta.
http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_tyrmaavat_eu-tal... "

- - -
Tuon YLE:n julkistaman ja TNS Gallupin tekemän tutkimuksen tekemiseen YLE listaa nämä osallistujat:
"TNS Gallupin 5.–11.4.2013 toteuttamaan
tutkimukseen vastasi 1 010 ihmistä.
-Tutkimuksen virhemarginaali on
noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
-Tutkimuksen toteuttamiseen osallistuivat
kokoomus, SDP, keskusta ja PS."

- - -
Se että puoluekenttä noin laajasti, ja läpi opposition ja hallituspuolueiden kustantaa tällaisia yhteistutkimuksia oli lievä yllätys.
Mahtaako kyseessä olla sama kustannettu TNS-tutkimus josta MTV3 uutisoi näin: http://tinyurl.com/c7vb2sk
Maikkari siis nosti tutkimusaineistosta ykkösuutiseksi sen että Keskusta on noussut Kokoomuksen jälkeen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

- - -
No, etupäässä kuitenkin kiinnostaa että mitä tarkalleen TNS Gallup on kyselyssään kansalaisilta EU-asioiden osalta tiedustellut. Ovatko kaikki 4 puoluetta olleet muotoilemassa kysymykset joita kysytään? Oudolta kuulostaa se että sekä Persut että Kokoomus ovat löytäneet yhteisesti muotoillun kysymystekstin esim. EU-tukipaketeista ym.

Tuon ylimalkaisen YLE:n uutisen tietojen perusteella koetin hahmotella että minkä sisältöisiä mahdollisesti ovat olleet nämä EU:ta koskevat TNS Gallupin tekemät kysymykset. Perässä on niihin saadut prosentuaaliset vastaukset, siltä osin kuin YLE vastauksia uutisoi.

1) "Onko nykyistä EU-talousliittoa tiivistettävä, jolloin
myös jäsenmaiden velat ovat yhteisvastuullisia?"
KYLLÄ: 13%
EI : 67%
JOKU-MUU VASTAUS: 20%

2) "Onko heikkojen euromaiden annettava kaatua ja erota yhteisvaluutasta,
vaikka se pahentaisi talousahdinkoa myös Suomessa?"
KYLLÄ: 47%
EI : 28%
JOKU-MUU VASTAUS: 25%

3) "Onko EU-kriisimaiden tukemista jatkettava jotta Suomi
välttyisi talousromahdukselta ja pahenevalta työttömyydeltä?"
KYLLÄ: ??%
EI : 51%
JOKU-MUU VASTAUS: ??%

4) "Onko Suomen erottava yhteisvaluutasta, mahdollisista
kustannuksista ja muista ongelmista huolimatta?"
KYLLÄ: 25%
EI : 55%
JOKU-MUU VASTAUS: 20%

- - -
Esimerkiksi kysymykset 2. ja 3. muistuttavat sitä retoriikkaa ja kärkkäitä väittämiä joita pääministeri Katainen on käyttänyt TV:ssä useampaankin kertaan. Mutta ne eivät taas millään sopisi opposition Soinin suuhun. Että Soini asettaisi tällä tavalla nuo kaksi asiaa vaihtoehdoiksi ja vastakkain.

Kysymysten muotoilu ohjaa paljon sitä mitenkä vastaajat vastauksiaan painottavat. Olisi mielenkiintoista kuulla että mitenkä tarkan parlamentaarisesti hiomalla ja valikoiden nuo puolueiden yhteisesti kustantamat gallupin kysymykset lopulta on muotoiltu.

Nuo tuskin ovat olleet ainoita EU:ta koskevia gallupin kysymyksiä, mutta tuon enempää ei ole ainakaan toistaiseksi julkisuuteen saakka päästetty.

Toimituksen poiminnat