ECFR: Luottamus Euroopan unioniin on romahtanut

Euroopan ulkosuhdeasiain neuvosto ECFR:n (European Council on Foreign Relations) on julkaissut 25. huhtikuuta tiedotteen ”The remarkable rise of continental eurosceptiscism” eli ”Merkittävää kasvua euroskeptisismissä mannermaalla”. Luottamus Euroopan unioniin on romahtanut kuudessa keskeisessä EU-maassa.

ECFR:n mukaan epäilykset Euroopan unionia kohtaan ovat levinneet viruksen lailla Euroopassa. Eurobarometrin luottamusmittausten perusteella luottamus Eurooppa-projektiin on rapistunut huikeaa vauhtia. Kriisin alkamisen jälkeen luottamus Euroopan unioniin on Ranskassa pudonnut +10:stä -22 pisteeseen, Saksassa +20:stä -29:ään pisteeseen, +30:stä -22 pisteeseen Italiassa, +42:sta -52 pisteeseen Espanjassa, +50:sta +6 pisteeseen Puolassa ja -13:sta -49 pisteeseen Isossa-Britanniassa.

Merkille pantavaa on, ECFR toteaa, että kaikki ovat menettäneet luottamustaan EU:n, niin luotottajat kuin velkojatkin, euromaat, jäsenyydestä neuvottelevat sekä pois jättäytyneet.
”Vuonna 2007 ihmiset ajattelivat että Iso-Britannia jonka luottamuspisteluku oli -13 oli euroskeptisismin ääripäätä. Nyt, merkittävää kyllä, neljä suurinta euromaata osoittavat vielä suurempaa epäluottamusta EU:n instituutioihin kuin Iso-Britannia vuonna 2007.”

Vanhan selityksen mukaan euroskeptisismi johtui EU:n demokratiavajeesta, ja siitä että päätöksiä tehtiin Brysselin instituutioissa, jotka eivät ole vastuussa kenellekään eikä kansallisten hallitusten toimesta. Nykyinen kriisi ei kuitenkaan ole Brysselin ja jäsenvaltioiden hallitusten välisen yhteentörmäyksen synnyttämä vaan se on pohjoisen ja etelän kansojen demokraattisen tahdon, keskustan ja reuna-alueen tahdon yhteentörmäys, ECFR uumoilee.
”Nyt molemmat puolet käyttävät EU-instituutioita ajaakseen oman tahtonsa läpi.”

Kriisin alettua luotonantajamaat ovat alkaneet vastustaa vastuun ottamista muiden veloista, varsinkaan kun ei ole olemassa mekanismeja joilla voitaisiin kontrolloida sitä mihin myönnettyä luottoa käytetään, ECFR toteaa.

Vakaussopimuksen (= talouskurisopimus eli EU:n pakkopaita) ja Euroopan keskuspankki EKP:n esittämien vaatimusten myötä eurokraatit ovat ylittäneet monia ”punaisia rajaviivoja” talloen kansallista suvereniteettia ja ulottaneet hallintaansa ruokaturvallisuusstandardeista eläkkeiden, verojen, palkkojen, julkisen sektorin työpaikkojen ja työmarkkinoiden kontrollointiin, ECFR täsmentää.
”Näille alueille tunkeutuminen on tunkeutumista kansallisen  suvereniteetin ja kansallisen identiteetin ydinalueille.”

ECFR:n mukaan EU näyttäytyy yhä kasvaville määrille Etelä-Eurooppalaisia samassa valossa kuin kansainvälinen valuuttarahasto IMF Latinalaisen Amerikan maille: kultaisena pakkopaitana joka kuristaa kansallista politiikkaa ja tyhjentää kansallisen demokratian sisällöstään. Tässä uudessa mallissa hallitukset tulevat ja menevät mutta harjoitettu politiikka pysyy pohjimmiltaan samana eikä sitä voi haastaa. Samaan aikaan Pohjois-Euroopassa EU:n nahdään epäonnistuneen eteläisen vyöhykkeen politiikan kontrolloimisessa. Luotonantajat jakavat velallisten kanssa tunteen uhrina olosta.

”Jos suvereniteetti käsitetään ihmisten mahdollisuutena päättää, mitä he haluavat maalleen, vain harva pohjoisessa tai etelässä tuntee nykyään olevansa suvereeni. Merkittävä ja oleellinen osa demokratiaa on kadonnut kansallisella tasolla eikä sitä ole luotu uudelleen EU-tasolla.”

”Toimivassa kansallisen tason poliittisessa järjestelmässä poliittisilla puolueilla on mahdollisuus ilmaista eri perspektiivejä – ja toivottavasti myös toimia välimiehenä ja löytää yhteinen pohja eri näkemysten välillä. Tämä on kuitenkin täsmälleen sellaista, mitä Euroopan poliittinen järjestelmä ei kykene tarjoamaan, koska siltä puuttuvat todelliset poliittiset puolueet, kunnollinen hallitus ja julkinen tila; EU on mennyt pilalle ja on anti-EU -populismin ja jäsenmaiden kansalaisiaan pelkäävien hallitusten tekemien teknokraattisten sopimusten ilkeässä kierteessä.”

kuva  http://ecfr.eu/content/entry/commentary_the_remarkable_rise_of_continent…

ECFR arvelee, että anti-EU -populismi ehkä vähenee kun (jos) talous pääsee taas vauhtiin mutta että epäluottamus EU:n on syvemmällä; kiinnostus ja luottamus Euroopan unioniin ei palaa ennen kuin EU muuttaa perusteellisesti tapoja, joilla se toimii jäsenmaiden ja niiden kansalaisten kanssa.

Epäluottamus Euroopan unioniin johtuu eri maissa eri syistä.
Saksa tuntee itsensä uhriksi, joka on pantu maksamaan tuhlaajapojan kotona oleskelu.  56%  saksalaisista ei tunne lainkaan luottamusta Euroopan unioniin.
Ranskassa  56%  ”ei juurikaan luota” Euroopan unioniin, mutta tunnelmat ehkä kääntyisivät jos EU alkaisi rakentaa hyvinvointimallia.
Iso-Britanniassa epäluottamus Euroopan unioniin on lähes 80%; Ison-Britannian selvityksen kirjoittanut Hans Kundnani sanoo, että epäluottamuksen kasvu alkoi jo ennen kriisiä ja tuskin katoaa, vaikka kriisi ratkeaisikin
Italiassa ei uskota Brysseliin eikä Berliiniin vaikka italialaiset pitävätkin itseään eurooppalaisina.
Espanja on hylännyt vanhan ”Espanja on ongelma, Eurooppa on ratkaisu” -hokeman huomattuaan että heillä ei ole sananvaltaa EU:n harjoittamaan politiikkaan; harjoitettua politiikkaa ei pääse haastamaan vaikka se ei toimikaan.
Pro-eurooppalaisessa Puolassa ensimmäistä kertaa niiden luku (46%), jotka eivät luota Euroopan unioniin on korkeampi kuin niiden, jotka luottavat (41%). Vain 29% puolalaisista haluaa liittyä euroon.

Lue myös:

Euroopalla menee päin persettä
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7653

Talouskurisadussa ei ole onnellista loppua
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=7661

Ruoka-apua saavien kotitalouksien määrä Isossa-Britanniassa kasvaa nopeasti
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=7657

Lähde:

European Council of Foreign Relations – Jose Ignacio Torreblanca, Mark Leonard: The remarkable rise of continental euroscepticism
http://ecfr.eu/content/entry/commentary_the_remarkable_rise_of_continent…

riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu