KissanKulmasta

Tallettajista riskisijoittajia lainsäädännöllä

Kyproksen kriisin "ratkaisemisen" jälkeen europäättäjät ovat saaneet huomattavasti palstatilaa mediassa vakuutellakseen Kyproksen kriisin "ratkaisumallin" olleen poikkeustapaus. Pitääkö väittämä paikkansa?Euroryhmän 25. maaliskuuta antaman virallisen lausunnon mukaan Kypros on poikkeustapaus eikä malli tulevien kriisien ratkaisuun. Euroryhmän puheenjohtaja on Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem, joka kaksi tuntia aiemmin oli kertonut Financial Timesille Kyproksen kriisipankkien saneerauksen olevan uusi toimintamalli tulevissa kriiseissä.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Dijsselbloemin lausunto, jota ehätettiin korjaamaan, oli se tieto, joka piti paikkansa. Ylen ykkösaamu haastatteli 6. huhtikuuta talouskomissaari Olli Rehniä. Toimittaja Jari Korkki kysyy Rehniltä toistuuko Kyproksen malli jossain muualla. Olli Rehn vastaa "Kyllä, mutta hieman toisenlaisessa muodossa." Samassa haastattelussa Rehn viittaa EU:n tulevaan pankki(kriisi)direktiiviin sekä siihen, että (EU-)sopimusmuutoksia on tiedossa.

Direktiivitekstin perusteella kuitenkin kriisipankit on tulevaisuudessa saneerattava täsmälleen niin kuin Kyproksella nyt tapahtuu, kertoo Taloussanomat.
Taloussanomien mukaan Euroopan keskuspankki EKP on jo ilmaissut kannattavansa direktiiviehdotusta, ja sen on määrä tulla europarlamentin käsittelyyn vielä tänä vuonna.
Ehdotuksen hyväksymisen jälkeen EU:n jäsenmaat muuttavat kansallista lainsäädäntöään vastaavasti, jonka jälkeen Kyproksen malli on lakisääteinen.

Vastaavaa on suunniteltu myös Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, kuten Verkkomedia kertoi 31. maaliskuuta artikkelissa "Tapaus Kypros - mitä se paljastaa Euroopasta":

"Yhdysvaltain liittovaltion talletussuojasta huolehtiva US Federation Deposit Insurance Board sekä Englannin pankki BoE julkaisivat 10. joulukuuta 2012 keskustelupaperin, jossa ennakoidaan seuraavaa finanssikriisiä sekä hahmotellaan selvitymiskeinona pankkitukimallia, jossa käydään tallettajien tileillä.
FDIC-BoE -asiakirjassa esitetään, että riittävä määrä epäonnistuneen yrityksen (=pankki) hallussa olevasta alkuperäisten velkojien (=tallettajat) suojaamattomasta velasta (=talletukset kuten eläke- ja asuntosäästöt) muunnetaan pääomaksi (equity) tai osakkeiksi.
Yhdysvalloissa uudesta pääomasta (=takavarikoidut talletukset) tulisi pääoma yhdelle tai useammalle muodostettavalle entiteetille. Isossa-Britanniassa voitaisiin toimia samoin tai käyttää pääoma (=takavarikoidut talletukset) kaatumassa olevan rahoitusalan yrityksen uudelleenpääomittamiseen.
Kyseessä on siis menetelmä, jolla pankkien velasta tehdään asiakkaiden velkaa, tallettajista "pääomanomistajia" ja talletuksista "pääomaa"."

Economic Collapse -blogin Michael Snyder kertoo Kanadan esitelleen vastaavaa "Economic Action Plan 2013" -paperin sivuilla 144-145, ja että suunnitelma esiteltiin jo ennen Kyproksen kriisiä. Paperissa esitetään bail-in -klausuulia toteutettavaksi "järjestelmälle tärkeiden pankkien" pelastamisen varalta so. tilitakavarikkoja. Toisin sanoen "veronmaksajat pelastetaan" päästämällä pankit tyhjentämään heidän tilinsä.

Rahoitusvalvoja Financial Stability Board (FSB) julkaisi järjestelmälle tärkeiden pankkien (G-SIFIs) luettelon vuonna 2011. Samassa paperissa hahmotellaan politiikkasuuntaviivoja sekä prosessia, jolla suurten pankkien riskibisneksen seuraukset "minimoidaan". Sovitun toteuttaminen aloitettiin vuonna 2012 ja sen on määrä olla valmiina vuonna 2019.

Globaalista finanssikriisistä alkanut pankkien pelastaminen siirretään nyt lainsäädännön avulla käytänteiksi, joita seuraavien kriisien kuluessa noudatetaan. Pelastettavien luettelosta löytyvät ne samat pankit, jotka finanssikriisistä alkaneen kriisiketjun aiheuttivat.

Kuinka todennäköinen uusi kriisi on?

Taloussanomat kirjoittaa.

"♦ Euroopan pankkien taseissa on edelleen tuntematon mutta suuri määrä kirjaamattomia tappioita ja piileviä riskejä.
♦ Euroopan pankeilla ei ole tappioiden vastaanottamiseen kykeneviä aitoja tappiopuskureita, kuten oikeata osakepääomaa, likimainkaan sen vertaa kuin piilevien tappioiden sulattamiseen tarvittaisiin.
♦ Euroopan pankkivalvojilla ei ole hajuakaan pankkien todellisesta kunnosta, kun sitä eivät tiedä pankkien omatkaan johtajat.
Uhkarohkean velkavivun ja velkariippuvaisten asiakkaidensa, kuten ylivelkaisten eurovaltioiden, avulla hillittömästi paisunut euroalueen pankkijärjestelmä on kuin hutera korttitalo."

"Euroalueen pankkien kaikista noin 17 000 miljardin euron talletuksista arviolta puolet on talletussuojan turvaamia. Sitä suurempia talletuksia ja muuta riskipitoista rahoitusta pankeilla on EKP:n tilastojen mukaan yhteensä 24 500 miljardia euroa."

Taloussanomien tekemän selvityksen mukaan Suomen talletussuojarahastolla oli käytettävissään vajaa miljardi euroa talletussuojaan mutta vastattavanaan yli 80 miljardin euron talletukset.

Rahastolla on oikeus lainata itseltään puuttuvat varat pankeilta. Mutta entä jos rahoittajapankit ovat vaikeuksissa?

Euroalueella talletussuojan piiriin kuuluu 8500 miljardia euroa, talletusvaroja on 17 000 miljardia euroa.

Arvoitusta (ja riskejä) kasvattavat sellaiset "sattumukset" joista Yle kertoo. Ylen tietojen mukaan "Kyproksen suurimman pankin tietokoneet kadottavat keskeisiä tiedostojaan, raportoi pankin toimintaa tutkiva konsulttiyhtiö. Toistaiseksi ei tiedetä, haluaako joku tietoisesti tuhota tietoja....Pankin tietokoneista on löydetty tiedostoja tuhoava ohjelma...Suurimmat tietoaukot koskevat pankin toimintaa vuosina 2007 - 2010" eli aikaa, jolloin Kyproksen liittymistä EU:n valmisteltiin ja aikaa, jolloin Kypros liittyi EU:n (2008).

Uudessa "pelastusmallissa" tallettajat ovat riskisijoittajia, transatlanttisesti.

 
Pääasialliset lähteet:

Eurozone Portal: Statement of the Eurogroup President on Cyprus
http://www.eurozone.europa.eu/newsroom/news/2013/03/statement-by-the-eur...

Ykkösaamu, jakso 14/87
http://areena.yle.fi/tv/1850193

Taloussanomat - Jan Hurri: Tämähän on jo kuin teuraskarjan rauhoittelua
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/04/07/tamahan-on-jo-kuin-teur...

Verkkomedia - Riikka Söyring: Tapaus Kypros - mitä se paljastaa Euroopasta
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=7394

Phoenix Capital Research - Graham Summers: The Secret FDIC legislation that puts your deposits at risk
http://www.phoenixcapitalmarketing.com/pwa-fdic.html?inf_contact_key=e58...

Economic Collapse - Michael Snyder: Cyprus-style ´bail-ins´ are proposed in the new 2013 Canadian government budget
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/cyprus-style-bank-account-co...

Financial Stability Board: Policy Measures to address systematically important financial institutions
http://www.financialstabilityboard.org/publications/r_111104bb.pdf

Basel Committee on Banking Supervision: A framework for dealing with domestic systematically important banks
http://www.bis.org/publ/bcbs224.pdf

Yle: Tutkijat: Bank of Cyprus hävittää tiedostojaan
http://yle.fi/uutiset/tutkijat_bank_of_cyprus_havittaa_tiedostojaan/6568246

Taloussanomat - Jan Hurri: Tämän  takia talletussuoja on meilläkin pelkkä mielikuvakupla
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/03/31/taman-takia-talletussuo...
  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olemme kaikin tavoin ahtaalla mutta emme umpikujassa. Mulla jo avomaankurkku ym. ikkunalaudalla taimettumassa :D

Jaakko Paavilainen

osittainen omavaraisuus, tai edes peruselintarvikkeiden varovarasto eivät liene huono ajatus, kun tulevaisuutta miettii...

Mutta tämän kaiken ja tulevaisuuden me olemme tienneet jo vuosia sitten.

On kuin ikivanhaa musta-valko elokuvaa seuraisi hidastuksella. Tiedät, mitä tulee tapahtumaan, mutta mitään et voi tehdä...

Korkeintaan käydä välillä hakemassa lisää popcorneja.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos Riikka valaisevasta blogista. Euroopan ja eritoten euroalueen talous on menossa huononpaan suuntaan kaiken aikaa, joten uusia ja "sijoittajatallettajien" kukkarolle käyviä "luovia" ratkaisuja tullaan melko varmasti käyttämään. Kun kerran pullon henki päästettiin irti Kyproksella, niin ei sitä takaisin pulloon saada vaikka kuinka Rehn &co toista vakuuttaisivat. Yleensä lipsahtelut tahtovat osoittautua tosiksi, vaikka ne kuinka jälkeenpäin perutaan. Hiilivalkeapietareita riittää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Oi Martti, kuulostaa ihan siltä ettet usko kriisi(e)n olevan ohi vaikka komissio niin käski :D

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Uskonhan minä joupukkiinkin. Lapsen uskolla pääsee elämässä pitkälle. Vai pääseekö?

Käyttäjän JuhaIkonen kuva
Juha Ikonen

Kun pankkitalletuksiin kohdistuu jatkossa samankaltainen arvonalenemisriski kuin esimerkiksi osakesijoituksiin, sijoittajat alkavat luultavasti soveltaa talletuksiin samankaltaisia riskinhallintamenetelmiä.

Ensimmäinen mitä kannattaa tehdä on hajauttaa talletukset useisiin pankkeihin ja mielellään ympäri maailmaa siten, että joka pankissa on enintään talletussuojan verran varoja. Jos siis ylipäätään haluaa pitää rahojaan pankeissa, ja jos talletussuojaan on mitään luottamista.

Jatkossa luultavasti pankit ovat jatkuvasti talletussäästäjien suurennuslasin alla, ja jos pankissa esiintyy vähänkään luottamusta heikentäviä ilmiöitä, talletukset siirtyvät hyvin herkästi muihin pankkeihin. Tämä herkkyys voi olla omiaan ajamaan pankkeja vaikeuksiin, tai sitten pankit alkavat tervehdyttää liiketoimintojaan pienentääkseen talletuspaon riskiä.

Niin tai näin, pankkitalletusmarkkinat näyttävät säästäjän näkökulmasta nyt aivan erilaisilta kuin muutama viikko sitten.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mietin itsekin noita samoja asioita. Jos itse olisin miljardöörisijoittaja, huolehtisin visusti siitä, että varani olisivat hajasijoitettuna talletussuojaan mukautettuna mahdollisimman monessa paikassa.

Epäilen kuitenkin, että tarkoitus on vähentää pankkien määrää so. rakentaa entistä suurempi liian-isoja-kaatumaan -monopoli.
Johan BIS ehätti kertomaan haluavansa oikein mielellään ottaa haltuunsa korkotason veivaamisen :D

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Varmaa kohdetta ei tietenkään ole, mutta voisit aloittaa Briks-maista ja euroalueen ulkopuolelta kuten Norja, Ruotsi ja Tanskakin.
Ne kun eivät ole syytämässä rahojaan Välimeren aaltoihin.
Maan hankkiminen on harvoin huono investointi. Etenkin, jos saat kasvimaan aikaiseksi. Kyllä perunalla ja porkkanalla pääsee melko pitkälle.

Toimituksen poiminnat