KissanKulmasta

GoldmanSachs: Euroalueella odotettavissa kestolama ja massatyöttömyys

  • Euroalueen nuorisotyöttömyys
    Euroalueen nuorisotyöttömyys

Jokunen viikko sitten Eurooppa, mukaan lukien Suomi, sukelsi uudelleen taantumaan, toisin sanoen pelätty tupladippi iski. Taloussivusto ZeroHedgen mukaan myös "Euroopan talousveturi" Saksa on useiden talousindikaattorien perusteella "negatiivisen talouskasvun" (taantuma, lama) uralla.

Syitä on useita, eritoten "EU:n pakkopaita" eli kasvu- ja vakaussopimus, jolla pakotetaan talouskuri EU-maihin sekä tietenkin se, että EU-maat eivät ole itsenäisiä maita, joilla olisi oma valuutta tai talouspolitiikka, ja siksi niiden liikkumavara on olemattoman pieni kriisien iskiessä.

ZeroHedge nostaa esiin kaksi syytä. Ensimmäisenä taloustuhon tekijänä ZeroHedge mainitsee massiivisen epätasapainon euroalueen sisällä: "ajatelkaapa raivokkaasti kasvavaa velkaantumista reuna-alueilla". Velkaantuminen kytkeytyy yhteen sen seikan kanssa, että maat eivät voi devalvoida yhteisvaluuttaa, koska se merkitsisi valuuttayhteisön romahtamista.

Tämä taas on poliittinen kysymys, ei rahataloudellinen. Poliitikot eivät tule myöntämään aiheuttaneensa katastrofin: se olisi poliittinen itsemurha; toivottava mutta ei todennäköinen.

Suomi muuten EU:n silmissä kuuluu reuna-alueisiin, ja sen talousasioista ECFIN:issa vastaa sama osasto, joka hoitaa Romanian ja Bulgarian asioita.

Toinen tekijä on ZeroHedgen mukaan reuna-alueiden epätoivoinen tarve saavuttaa hintakilpailukyky Saksaan verrattuna, ja tämä tapahtuu alentamalla palkkoja ja työvoimakuluja, jotta käsiin levähtänyt nuorisotyöttömyys saataisiin kuriin. Siis lisää "joustoa, palkkamalttia, nollalinjaa ja minimipalkan alentamista".

 

PALKAMALTTI EI AUTA ELVYTYKSESSÄ

ZeroHedge painottaa, että euroalueen mailla, mukaan lukien Ranska, on epätoivoinen tarve ulkoiseen devalvaatioon mutta ne eivät kykene siihen yhteisvaluutan takia, mistä seuraa että sisäinen devalvaatio (palkkojen alentaminen, eläkkeiden leikkaaminen, sosiaaliturvaan heikentäminen jne) on ainoa vaihtoehto.

Ja tämä on se kohta, missä talouskuri astuu kuvaan, kirjoittaa ZeroHedge: "Makroekonomisesta näkökulmasta talouskuri ei niinkään vähennä vientitaseeltaan alijäämäisten valtioiden ulkoisen velan kasvua (Espanja ja Italia eivät ole vähentäneet velkakirjamyyntejään) vaan sen tarkoitus on tehdä maista kilpailukykyisempiä suhteessa Saksaan: se on pakko tehdä kasvavien työttömyyslukujen takia, mikä takaa sosiaalisten levottumuuksien synnyn."

Mutta, ZeroHedge huomauttaa, vaikka "talouskurin vastaiset mielenosoitukset ovat päivittäistä kauraa PIIGS-maissa, talouskuria ei todella vielä ole pakotettu täydellä teholla missään. Kun se tehdään, palkat laskevat kaikissa Euroopan maissa 30-50 prosenttia, jotta voitaisiin kompensoida sitä, että euromailla ei ole valtiotasolla sitä vaihtoehtoa, että ne voisivat devalvoida valuutan. Ja tämä koskee myös Ranskaa."

KUVA Price competitiveness has diverged

http://www.zerohedge.com/news/2012-12-02/next-recovering-europe-30-50-collapse-wages-spain-italy-and-france

GoldmanSachsin analyytikkojen mukaan sisäisen devalvaation käyttäminen euroalueen sisäisen tasapainon korjaamiseen vaatii ainakin 50 prosentin vähennykset palkka - ja työvoimakuluissa.

KUVA Relying on reducing wages alone is not feasible
http://www.zerohedge.com/news/2012-12-02/next-recovering-europe-30-50-collapse-wages-spain-italy-and-france

Mistä seuraa kysymys: Miten mahtavat Kreikan, Ranskan, Italian ja Espanjan (puhumattakaan Romaniasta, Latviasta, Bulgariasta, Liettuasta, Sloveniasta...tai Suomesta) työläiset, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että ovat olleet Helvetin 9. piirissä viimeiset neljä vuotta, reagoida kun he ymmärtävät, että vaadittavaa sisäistä devalvaatiota ei ole edes aloitettu vielä, kysyy ZeroHedge.

 

KESTOLAMA JA 25% TYÖTTÖMYYS

Työläisten tilanne ei tosiaan ole kehuttava. Verkkomedian itsenäisyyden muistopäivän mielenilmauksissa 6.12 haastattelema kreikkalainen herra kertoi, että Ateenan ja Thessalonikin kaduilta kerätään aamuisin (nälkään ja kylmään) kuolleita.

Jos taas palkkoja ei leikata, 25 prosentin työttömyys ja Euroopan kestolama ovat täällä jäädäkseen, toteaa ZeroHedge, koska Saksalta on turha pyytää, että se nostaisi palkkoja siellä päässä ja tasapainottaisi siten euroalueen sisäisiä epätasapainoja ottamalla inflaatiota kontolleen.

GoldmanSachskaan ei usko, että Espanjassa tai muissa kriisimaissa (jotka eivät ilman euroa kriisissä olisikaan) suhtaudutaan suopeasti 30-50 prosentin palkanalennuksiin tai että Ranska suostuisi siihen, että ranskalaisten elintaso laskee kolmanneksella verrattuna saksalaisiin.
Muistakaa tosiaan, että Kreikassa parhaillaan "taloussopeutustoimien" takia kuolee ihmisiä kadulle: Kreikassa on taloudellinen ja humanitaarinen kriisi, minkä totesivat myös Maailman kirkkojen neuvosto sekä Euroopan kirkkojen konferenssi yhteisessä kirjeessään perusteluna sille, miksi EU ei ole ansainnut rauhan nobeliaan.

Suotavana kehityskulkuna tätä tuntuu pitävän muun muassa Kokoomuksen nuorisopoliitikko Saul Schubak, joka on kehottanut "lopettamaan heikomman aineksen tukemisen", toisin sanoen lakkauttamaan lapsilisät, opintotuet, asumistuet, sosiaaliturvan ja muut vastaavat tulontasausmekanismit. Toimimalla näin päästäisiin tilanteeseen, jossa työttömät ja matalapalkkaiset, joiden nettopalkka ei riitä peruselinkustannuksiin, kuolisivat pois kuleksimasta ja rasittamasta paremminvoivan väestön kukkaroa. Suomessa se koskisi noin 2 miljoonaa ihmistä. Voisi siis sanoa, että kyseessä on eräänlainen uusliberalistisen ideologian mukainen sosiaalidarwinistinen "etninen" puhdistus.

GoldmanSachs ei sano suoraan euroalueen olevan tuomittu projekti, sen sijaan se tarkastelee muutamaa eri vaihtoehtoa.

 

Vaihtoehdot ovat:

- implementoimalla vaadittavat palkanalennukset siirtymällä käyttämään nimellisiä vaihtokursseja (nominal exchange rates) euroalueen sisällä. Siis siirryttäisiin kansallisiin valuuttoihin, joiden kaikkien nimi on euro, mikä lisäisi euroalueen disintegraatiota.
Tämä olisi kuitenkin sen tunnustamista, että yhteisvaluutta euro on epäkäytännöllinen.

- Toinen vaihtoehto on, että kilpailukyvyttömät taloudet tukahduttavat tuontituotteiden kysyntää ja jatkavat nykyiseen malliin massatyöttömyyden kanssa, mikä taas ei ole poliittisesti mahdollista. Massatyöttömyyden kasvu ja muuttuminen pysyväksi olotilaksi aiheuttaisi kuitenkin eron euroalueesta.

- Kolmas vaihtoehto on, että varakkaammat maat tukevat jatkuvasti reuna-alueiden maita taloudellisesti säännöllisin tulonsiirroin. Tämä malli vaatisi Euroopan unionin liittovaltioitumista tarvittavien mekanismien rakentamiseksi ja suurta poliittista tukea jäsenmaissa.

Jäsenmaiden hallitukset saattavat tukea kolmatta vaihtoehtoa - kuten Suomen hallitus - mutta väestön enemmistö ei, nähtyään että Kreikan apu olikin tosiasiassa apua "ytimen" pankeille ja aseteollisuudelle.

ZeroHedge huomauttaa, että tulonsiirrot ja Target2-kikkailu ovat toistaiseksi toimineet Saksassa, koska pelastettavat maat ovat olleet suhteellisen pieniä talouksia (Kreikka) ja koska tulonsiirrot hyödyttävät Saksan vientiteollisuutta, mutta se ei kauan jatku: Kansallismielisten puolueiden nousu kaikkialla Euroopassa on osoitus siitä, että jäsenmaissa ei olla halukkaita luovuttamaan kaikkea määräysvaltaa ulos omista maista Saksalle.

GoldmanSachsin mukaan voi hyvin kuvitella euroalueen ilman Kreikkaa tai Kyprosta, mutta ei ilman Ranskaa, eikä Ranska takuulla halua olla osa "laajempaa D-markan aluetta". Jos jotain rakenneuudistuksia tehdään, ne täytyy räätälöidä maakohtaisesti, GoldmanSachs päättelee.

 

MILLOIN IHMISET HERÄÄVÄT?

CLSA:n Chris Wood uskoo, että Iso-Britannia on europakan jokeri: Isossa-Britanniassa vihamielisyys euroaluetta ja Euroopan unionia kohtaan kasvaa, varsinkin sen jälkeen kun Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel "ex-mao-nuori" Barroso paljasti suuren suunnitelmansa so. tiekartan kohti liittovaltiota yhteisvelkoineen ja komissaarijuntan ylivaltaa.

Kestää vielä aikansa, ennen kuin nämä rumat kehityskulut tulevat suurelle yleisölle ilmeisiksi - varsinkin kun Euroopan keskuspankki EKP hääräilee rahabittikoneineen taustalla - mutta sen jälkeen on jonkun kerrottava myös kansalaisille, että suurimmat romahdukset elintasoon ovat vielä edessä euromaissa, toteaa ZeroHedge.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaista verbaaliakrobatiaa kehitetään kertomaan EU-kansalaisille, että jatkuva surkeus, aliravitut lapset, huurteinen perse ja nälkäkuolema ovat Teidän parhaaksenne.

Siihen asti saamme tyytyä kuulemaan kontraindikaattorina toimineen talouskomissaari Olli Rehnin (kesk) "kaikki on hyvin, talousnäkymät suotuisat ja reikäleivän reikä ravitsevaa ruokaa" -lausuntoja säännöllisin välein.

Edit: ZeroHedgen artikkeli siteeraa GoldmanSachsin Huw Pillin analyysia, jos se ei yltä käynyt ilmi.

 

VELKAANTUMINEN EI OLE VÄLTTÄMÄTÖNTÄ


Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Mikään ei pakota kurjuuteen. Julkisen sektorin paisuminen ei ole syypää valtioiden velkaantumiseen. Syynä ei myöskään ole heikko tuottavuus ja liian korkeat palkat. Eikä syynä ole liian isot sosiaalikulut tai pankkien tappiot roskaluotoista, jonka takia niitä täytyy välttämättä tukea verovaroilla, "ettei maailma kaatuisi".
Syyt ovat aivan toisaalla, ja niitä on kaksi: valtion suvereniteetin puute ja se, että pankit luovat rahan velasta, jonka hinta on korko.

Sippo Kähmin Tiedonantajalle kirjoittamassa artikkelissa "Täystyöllisyys vaatisi itsenäisen talouden" todetaan: "Samaan tapaan kuin pallopelissä pisteidenlaskijalta ei voi loppua pisteet, ei myöskään valtiolta voi loppua valuutta. Alijäämä tarkoittaa vain, että jossain on ylijäämä" ja että budjettikuri, jota pelastuksen tienä tarjotaan, perustuu vain mielivaltaisiin rajoituksiin.

Kähmin artikkeli kertoo Täystyöllisyyspolitiikan paluu -seminaarista, jossa olivat puhumassa jälkikeynesiläiset taloustieteilijäprofessorit L.Randall Wray ja James K. Galbraith.
Professorien viesti suomalaisille kuului: "Suomen oloissa (täystyöllisyys-)projektin toteuttaminen ei onnistu, koska Suomi on nykyisellään enemmänkin EU:n osavaltio, ei itsenäinen valtio. Sillä ei ole omaa rahaa, ja budjettivaltakin on jo osin Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen myötä menetetty."

Professori Wrayn mukaan rahapoliittisesti itsenäisen valtion velkasuhteen kasvu ei ole ongelma. Velkasuhde kasvaa vain niin pitkään, kun yksityinen sektori supistuu. Kun yksityinen sektori alkaa kasvaa, budjettialijäämät ja lopulta myös velat sulavat pois, Wray luonnehtii.

Talousdemokraattien Ville Iivarinen kirjoittaa IMF:n tekemästä "The Chicago Plan revisited" -tutkimuksesta, jossa selviteltiin kuinka yksi ainoa yksinkertainen, pankkien kirjanpitoa koskeva muutos vaikuttaisi koko globaalitalouteen.

Uudistuksessa pankkien rahan luominen ja rahan tuhoaminen erotettaisiin kokonaan pankkien lainaustoiminnasta, ja niille asetettaisiin sadan prosentin reservivaatimus. Rahan luominen ja sen määrän hallinta siirtyisi hallituksille. Seurauksena ne ongelmat, joista nykyisessä rahajärjestelmässä kärsimme, poistuisivat.
Suhdannevaihtelut katoaisivat, talletuspaot loppuisivat, julkinen velka vähenisi merkittävästi ja samoin vähenisi yksityissektorin velka. Reformi toisi mukanaan kaksi muutakin etua: nollainflaation saavuttaminen ja tuotannon kasvu.

Kaikki tämä olisi saavutettavissa IMF:n mukaan ottamalla raha takaisin yhteiskunnan hallintaan, pois pankeilta.

Lue tarkemmin: IMF tutki: mitä jos pankit eivät loisikaan enää meidän rahaamme?
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=6042

 

Kommentti:

Ennen kuin alatte huutaa Jipii!, muistakaa, mistä poliitikkojen vaalirahoitus tulee: pankeilta, vakuutusyhtiöiltä ja korporaatioilta, joilla korporaatioilla monilla on oma pankkinsa, joka hoitaa yrityksen rahoitusta.

Vaatii runsaasti painostusta kansalaisten taholta sekä tiedon levittämistä ihmisten kesken, että pääsemme tilanteeseen, jossa jokainen pitää luonnollisena ja järkevänä viskata pankit/rahajärjestelmän sellaisina kuin ne nykyään ovat, historian kuriositeettien joukkoon.

Töihin siis siitä, sanaa levittämään!

Lue myös: EU: Kansalliset parlamentit ovat haitallisia
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6034

Suomalaistutkijoiden manifesti EU-sopimusmuutoksista matkalla eduskuntaan
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=6037


Lähteet:

ZeroHedge: Next Up For A "Recovering" Europe
http://www.zerohedge.com/news/2012-12-02/next-recovering-europe-30-50-collapse-wages-spain-italy-and-france

Tiedonantaja - Sippo Kähmi: Täystyöllisyys vaatisi itsenäisen talouden
http://www.tiedonantaja.fi/2012-7-12/taystyollisyys-vaatisi-itsenaisen-talouden

Verkkomedia - Riikka Söyring: Järkevän politiikan pahin este ovat poliitikot - Täystyöllisyyspolitiikan paluu -seminaarin antia
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6013

Taloussanomat - Jan Hurri: Suomi yhtä lähellä ydintä kuin Romania ja Bulgaria
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/11/18/suomi-yhta-lahella-ydinta-kuin-bulgaria-ja-romania/201242159/170

EuObserver: Six EU leaders to skip Nobel gala
http://euobserver.com/institutional/118378
( suomeksi: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=5945 )

Verkkomedian videoraportti Itsenäisyyden muistopäivänä 6.12 2012. Videolla kreikkalainen mies kertoo Kreikan kriminaaliporukkahallituksen myyneen Kreikan ja  kuolleista kaduilla kehottaen suomalaisia heräämään http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6032

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja Juhani Huopaiselle kiitokset siitä, että toi silmiini tuon ZeroHedgen artikkelin, jota tässä blogissa siteerailen.

Mika Virtanen

Tämä on varma tieto. Goldman Sachs nimittäin on itse ollut tämän europrojektin puuhamies #1.

http://3.bp.blogspot.com/-fJ-8hhif_H0/ULTxzmz7ZbI/...

Tässä vielä Lloyd Blankfeinin tunnelmia:
http://i4.mirror.co.uk/incoming/article763317.ece/....

Juha Kuittinen

Goldman Sachsilla on suora yhteys nykyiseen euromaiden velkakriisiin. Se junaili monimutkaisen järjestelyn, jolla Kreikka pystyi kätkemään miljardeja veloistaan piiloon muilta euromailta. Näin Kreikka pääsi livahtamaan Euroopan rahaliittoon Emuun ja sitä myötä eurovaluuttaan sen aloittaessa vuonna 2002, vaikka ei täyttänyt Emu-kriteereitä.

Toimiessaan investointipankki Goldman Sachsin Eurooppa-operaatioiden johdossa, Draghi valvoi operaatiota, jolla Kreikkaa autettiin peittämään budjettialijäämänsä. Vuonna 2010 alijäämä oli kasvanut kokoon, joka oli liian suuri peitettäväksi ja johti Kreikan tukipakettien tarpeeseen.

Kreikka maksoi Goldman Sachsille järjestelystä 300 miljoonaa euroa.

Jari Jakonen Vastaus kommenttiin #8

Mario Draghi on entinen Goldman Sachs International -pankin varapääjohtaja. Hän jätti paikkansa vuonna 2005. Goldman Sachsilla on suora yhteys nykyiseen euromaiden velkakriisiin. Se junaili monimutkaisen järjestelyn, jolla Kreikka pystyi kätkemään miljardeja veloistaan piiloon muilta euromailta. Näin Kreikka pääsi livahtamaan Euroopan rahaliittoon Emuun ja sitä myötä eurovaluuttaan sen aloittaessa vuonna 2002, vaikka ei täyttänyt Emu-kriteereitä., http://fi.wikipedia.org/wiki/Mario_Draghi

BBC:n Nick Dunbarin 20.2.2012 'How Goldman Sachs helped mask Greece's debt' raportista käy selkeästi ilmi, että Eurostat ja EU tiesivät, että Kreikka oli 'täyttänyt' Maastrichtin sopimuksen vaatimukset Goldman Sachsin ketkunkonsteilla, http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17108367

Juha Kuittinen

Hyvä Kirjoitus!

Varsinkin tuo, että porukkaa kuolee kaduille ja elää nälässä kuvaa hyvin noita sisäisen devalvaation kauhuja- Valtamedia ei paljon noista uutisoi.

Valtamediassa on paljon eurouskovaisia varsinkin eräs kolmosen tv-toimittaja nukkuukin vissiin euron kolikot silmillään...

Ja velka vain kasvaa, kun luodaan eri asioita arvopaperistamalla/arvottamalla vaikka minkälaisia futuureja, johdannaisia, sub-primeja- mitä vain pää keksii. Ja pankit tätä juuri pyörittää poliitikot ovat rahan vallan pelinappuloita...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Söyringin kirjoitukset ovat aina hyviä, asiapitoisia, totuuden paljastavia, faktaa,... aivan kuten Jan Hurrin, Juhani Huopaisen, Heidi Kuittisen, Henri Myllyniemen,...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

*punastelee* eihän kaikki edes ole omia kirjoituksiani.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Mielenkiintoinen ja moninaisia ajatuksia herättävä reportaasi. Kiitokset Söyringin Riikalle kokonaiskuvan hahmottamista auttavista esillenostoista ja kommentoinneista.

Tähän kohtaan heräsin miettimään hieman lisää:
"...mistä poliitikkojen vaalirahoitus tulee: pankeilta, vakuutusyhtiöiltä ja korporaatioilta, ..."

Voisiko olla jo niin, että vaalirahoitus Suomessa olisi avointa, iloista ja kaikkien hyväksymää toimintaa? Edes eduskunnan puhemiesten osalta...

Eduskuntavaalit 2011 – eduskunnan puhemiesten vaalirahoittajat taas piilossa
Julkaistu elokuu 6, 2011

"Aidon suomalaisen parlamentarismin ja avoimuuden merkkinä voitaneen pitää sitä, että eduskunnan puhemiesten vaalirahoittajista ei tiedetä taaskaan oikein mitään."
http://suomi2017.wordpress.com/2011/08/06/eduskunt...

EK:n isoksi johtajaksi ponnahtanut ministeri Jyri Häkämieshän kertoi kaikki vaalirahoittajansa? Miksei siis kaikki muutkin vaaleilla valitut?

Tiesitkö muuten jo tämän?

Kaikkien ennen 05/2009 järjestettyjen vaalien vaalirahoittajat voidaan kertoa takautuvasti. Ilman eurorajoja ja sanktioita. Esimerkiksi kaikkien kansanedustajien, meppien ja myös ministereiden osalta.

Lisätiedot avoimesta internetistä:
laki ehdokkaan vaalirahoituksesta 414/2000

Jouni Nordman

Ainoa millä valtoit voivat devalvaatiota EU:sa tehdä on veropolitiikalla, jolla voidan sisäistä kulutusta ja vientiteolisuutta tukea. Tämä vaatii valtoila aktiivista roolia verojen kannossa.
Tällöin kulutus pitää työttömyyden kurissa ja yritysten kilpailukyvyn kunnossa. Suomella olisi tässä paljon parannettavaa, ottamalla aktiivisenpi rooli verojen käytössä oman kokonais talouden hoidossa. Sillä esim ALV veron nostamisella ei ole merkitystä, jos kulutus ei nouse. Vaan voi jopa kääntyä negatiiviseksi ALV inflaatiota ruokkivalla hintojen korottamisilla kuluttajille.
Jos otamme USA ja vertaamme eri osavaltioiden tasoja siellä, parhaiten tällä hetkellä pärjäävät osavaltiot joilla on aktiivine veropolitiikka, eli etelävaltiot. Näissä valtiossa on yrittäjä suosivanpi veropolitiikka ja huomattavasti kevyenpi byrokratia.
Eli nykyinen Eurooppa kriisi on hyvinvointi valtion alasajo, ei tule merkitsemään koko järjestelmän alas ajo, mutta priorisoinit mitä on tärkeetä tullaan tekemään.

Jari Jakonen

Meidän on aina tarjottava oman kylän pojille ja tytöille töitä – ihan työtakuulla tämä taaten, sillä tekemistä kyllä riittää eli aiempi kommenttini Ville Iivarisen ”IMF tutki: mitä jos pankit eivät loisikaan enää meidän rahaamme?” Puheenvuorosta, http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-...

---

Meidän tarttee kulkaa ny tehä semmonen homma, että kaikille oman kylän pojille ja tytöille on aina oltava töitä tarjolla vähintäänkin oman valtiomme toimesta jossei hommaa muuten järjesty - oikein työtakuulla tämä taaten.

Nyt kun tuo tuleva talvikin tuo tullessaan liukkaat kelit, niin ihmiset rupeavat kaatumaan lonkkiaan hajalle, ranteitakin murtuu runsaasti. Paljon turhaa kärsimystä ja karmean huikeita kustannuksia synnyttää tämä nykymuotimme mukainen mukasäästämisen vitsaus ja hullutus.

Ei kun vaan porukalla luomaan lunta, hakkaamaan jäätä ja hiekoittamaan asiallista korvausta vastaan. Ja kun kotipoluilta on lumet luotu ja pimeä saapuu nopeasti, tarvitaan paljon paljon palkattuja taiteen tekijöitä ja tuottajia, ettemme vaipuisi kaamosmasennukseen. Jne. jne. jne...

Nää hommat ovat nimittäin haluistamme ja tahdostamme kii: nyt haluamme esimerkiksi uskoa, että Espanjan kuningaskunnan maakuntasatraappien säästöpankkien toilailujen ja korruption villaan painaminen ja palkitseminen avokätisellä keskuspankkirahoituksella on se tie, joka johdattaa meidät tulevaisuuteen, koska "yksin emme pärjää".

Minusta vieraan vallan maakuntamafiosojen tukemisen ja takaamisen sijaan Suomen Pankin on mitä pikimmiten ryhdyttävä toiminnallisesti takaamaan ja rahoittamaan täkäläistä työtä, taidetta ja tiedettä.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Tulevan jättilaman syvyyttä ei ole uskoakseni kukaan vielä ymmärtänyt.

FED rahoittaa tällä hetkellä 90% USA:n uudesta velasta.

Se ei voi enää vetäytyä pois. Yksityiset markkinat ovat kuolleet.

Tilalle tulee keskusjohdettu katastrofi.

http://www.zerohedge.com/news/2012-12-08/what-fed-...

Jari Jakonen

Finanssikriisissä ei ole nähty tavallisten tallaajien aiheuttamia talletuspakoja. Sen sijaan rahamaailman keskinäinen luottamus on loppu: he eivät luota toisiinsa edes yön yli vaan ovat paenneet toistensa vakuutuksia (omasta kunnostaan) keskuspankkien suomaan turvaan.

Rahaleikit on leikitty, sillä on vain pelisääntöjen kiertämisen loputon suo. Kukaan rahamaailmassa ei enää osta toistensa tarinoita – on vain keskusjohtoinen korruptio: markkinaa ei enää ole.

Keskuspankkien tolkuttoman massiiviset rahoitusoperaatiot ja peittelyä varten kehitetty kirjanpito hämärtävät kuvaa pankkien kunnosta siinä määrin, että millään lausunnolla ja arviolla talouden tilasta ei ole enää olemassa mitään todennettavissa olevaa totuuspohjaa.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Mahdollistaa pelolla johtamisen. Siitä monet pitävät.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen itse aprikoinut tuota samaa, että yksityiset markkinat ovat kuolleet tai kuolemassa, aina siitä asti kun Kiina alkoi dumpata hallussaan olevia Yhdysvaltain velkakirjoja.

Juha Kuittinen

Ja kyllä luottoluokitusyhtiötkin rahan päälle tajuavat....

Käyttäjän AnttiKaipainen1 kuva
Antti Kaipainen

1. ZH:n "oikeassa olemisen" prosentti lienee jossain 20% tietämillä. Ei kovin hyvä siis.

2. Jos maiden rakenteellisia tuottavuuseroja ei pyritä yhtään tasaamaan, on ihan sama kuinka monta kertaa Kreikan, Espanjan, Portugalin (tai kohta) Italian ja muiden velat anteeksiannetaan. Jos koko vaihtotase on negatiivinen, ne vain velkaantuvat uudestaan.

3. Rakenteellisen kilpailukykyongelman voi tehdä joko ulkoisella devalvaatiolla (irrotaan eurosta ja devalvoidaan oma uusi valuutta kelluttamalla se, markkinat hoitavat lopun) tai sisäisellä, eli palkka-alennuksilla. Kukaan poliitiko ei osaa eikä halua tehdä jälkimmäistä. Jäljelle jää vain vaihtoehto 1.

4. Lainaus "Makroekonomisesta näkökulmasta talouskuri ei niinkään vähennä valtioiden ulkoisen velan kasvua" on tietysti absoluuttisesti väärin. TOttakai se tekee niin, mutta se vaatii aikaa. Ennen sitä se *kasvattaa* ulkoisen velan kasvua, koska talouskasvu leikkaantuu ja yhä suurempi osa julkissektorista joudutaan pyörittämän velalla. Jos leikkaa liikaa, tulee deflatorinen kierre ja siitä ei pääse ulos leikkaamalla lisää. Mutta lopulta, kun pohja saavutetaan, kilpailukyky on niin hyvä, että velkaantuminen alkaa vähetä, kun vienti vetää. Tätä ennen voi toki tulla valuutasta irtoaminen, deflatorinen lama, vallankumous, sisällissota, tms. Näistä on lukuisia esimerkkejä historiasta ja leikkaamalla on myös aikanaan saatu Suomen vaihto ja kauppatase ja sitä kautta *tarve* nettovelkaantua kääntymään. Ja tällä on *aina* hintansa, toisinaan inhimillisesti karmea.

5. " palkat laskevat kaikissa Euroopan maissa 30-50 prosenttia" Taas ihan puppua. Täytyykö tätä käydä edes läpi. Tämähän ei ratkaisis yhtään mitään Euro-alueen sisällä. Samat epätasapainotilanteen säilyisivät.

6. GS:llä on oma lehmä ojasa, mutta stokastisesti avioiden euro-projekti on nykymuodossaan tuomittu. Kyse on vain ajasta. Suosittelen perehtymään Sami Miettisen kirjoituksiin ja valuuttakorimalleihin. Hän ymmärtää myös modernin rahateorian (MMT).

7. CLSA Chris Wood on aika pelle. Suosittelen SED:in H.W. Brockin analyysiä sen sijaan. Myös Britti-pankit ovat täysin vapaamatkustajina EU-alueen pankkien pelastuspaketissa, samoin heidän varjopankkitoimijansa. Eli UK ei eroa, ennen kuin EU.sta on pumpattu rahat brittien finanssilaitoksille.

8. Modernin keskuspankkijärjestelmä on luotu aivan luotonantoprosessin takaamiseksi sen nykyisessä modernissa muodossa (suosittelen Lombard Street -teosta). KP ja valtio taas on erotettu rahanliikkeellelaskennan prosesissa, jotta vältyttäisiin _yhdeltä_ (ei kaikilta) rahan korruptioprosessilta. Peliteoreettiesti (painotettuna ihmisen diskonttafunktiolla) poliitikoilla ei ole dis-insentiiviä rahan painamiselle. Rahan painaminen taas johtaa rahamääräinflaation nousuun, josta kasvaa itseään vahvista sykli, jota valtion on tuettava lisäpainannalla. Näin mm. heikot kultakannat on aikanaan korruptoitu. Ainoa puoli-toimiva ratkaisu tähän saakka on ollut pitää poliittisesti "riippumaton" KP, vaikka ne eivät toki sitä ulkopoliittisesti olekaan. Suosittelen inflaation suhteen lukemaan Bernholzin klassikon aiheesta, 99% webbikirjoittelusta on täyttä potaskaa aiheen tiimoilta, eikä niissä ymmärretä inflaatioprosessin mekanismeja lainkaan.

Ei tähän mitään autuaaksi tekevää ratkaisua ole. Ei nykyisessä, eikä valtio-ohjauksellisessa keskuspankkijärjestelmässä, niin kauan kuin kansallisvaltiot ovat keskenään nollasummapelissä, poliitikot pelaavat lyhyen tähtäimen uudelleenvalintapeliä (ja jättävät velkaantumisen muiden ongelmaksi) ja rahan voi aina korruptoida joku taho, oli sitten kyseessä keskuspankki, valtio tai yksityiset finanssitahot. Se millä korruptoituminen estettäisiin (se ei ole myöskään tiukka kultakanta) olisi valaistunut, korruptoimaton hallitsija. Se joka lupautuu moiseksi, ilmoittautukoon esiin.

Mailmaa ei vieläkään hallitse GS, juutalaisten salaliitto, keskuspankkien salainen juoni tai varjopankit. Kaikki vain pelaavat tätä evolutiivisesti kasvanutta järjestelmää ja vivuttavat sitä omaksi edukseen, kykenemättä ohjaamaan sen koko suuntaa ja toivoen, että itse pääsevät pelistä ulos, ennen kuin posahtaa.

Kyse on vain ihmisten ahneudesta ja kyvystä korruptoitua vallan ja oman edun tavoittelun ollessa tarjolla liian helposti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sain tästä esiin muutaman pointin:

- investointipankkien (ja keskuskpankkien) ekonomistit eikä analyytikot tajua taloudesta mitään - eikä siitä tajua muutkaan aiheesta kirjoittavat
- korruptio on ainainen ongelma
-brittipankit (siinä kuin muutkin pankit) ovat vapaamatkustajina - mitä kukaan ei ole kiistänytkään

- kun rahan määrä kasvaa, mutta työn ja lisäarvon ei, syntyy inflaatio.

Salaliitoista en tiedä, mutta ainakin vallan keskittymä on melkoinen

Taloussanomat kirjoitti aiheesta marraskuussa 2011 http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/11/08/...

ja minä syyskuussa 2011
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=1117

Muuten aiheeseen liittyen
- Vallan asymptootit http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=4204
- Orjuuden ekonomia - Ekonomian orjat http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2507
- Kapitalismin kehityksen väkivaltainen historia http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=3250

==============================
VoxEU on julkaissut Manmohan Singhin ja Peter Stellan artikkelin "The (other) deleveraging: What economists need to know about the modern money creation process" ("Se [toinen] vivuttaminen: Mitä ekonomistien tulisi tietää nykyaikaisesta rahan luomisen prosessista").

Singh on IMF:n vanhempi ekonomisti, ja Peter Stella johtaa konsulttiyritys Stellar Consulting LCC:tä. Jälkikirjoituksessa muistutetaan, että kirjoittajat esittävät omia, eivät valuuttarahasto IMF:n näkemyksiä.

Kirjoittajat toteavat heti kärkeen, että edes kaikki ekonomistit eivät ole selvillä siitä, kuinka raha nykyään syntyy. Koulukirjaesimerkki talletuksista ja pankin sen perusteella myöntämistä luotoista ei pidä paikkaansa.

Raha syntyy nykyään panttiketjun (collateral chain) kautta. "Kollateraalia" voisi kuvata myös rinnakkaiseksi tai vakuudeksi. Perinteisessä mallissa "kollateraali" koostui keskuspankkireserveistä, nykymallissa se on "katsojan silmässä", kirjoittajat sanovat. Sama vakuus "käytetään moneen kertaan", ja samalla "luodaan luottoa", toisin sanoen rahaa.

Ero on siinä, kuka "luoton laskee liikkeelle":

Perinteisessä mallissa se on hallitus, nykymallissa yksityinen pankki.

Kun pankit lakkaavat luottamasta toisiinsa, yksityisesti (panttiketjun kautta) luodun rahan määrä supistuu. Talous alkaa sakata. Rahan hinta (BBB-indeksi) nousee. Euroopassa se on nyt nelinkertainen verrattuna aikaan ennen vuotta 2007.

Kohonneet lainakulut siirtyvät reaalitalouteen joka sektorille.

Euroopan keskuspankki EKP:n ja Yhdysvaltain keskuspankki FED:in ratkaisu kiristyneeseen tilanteeseen – EKP:n LTRO-lainat pankeille ja FED:in kvantitatiivinen kevennys – eivät puuttuneet millään lailla todelliseen ongelmaan eli luoton syntymiseen kollateraalien "uudelleen panttauksen" kautta.

EU:n jäsenmaiden keskuspankkien ELA-ohjelmat "ovat altistaneet keskuspankit riskin ottaviksi välittäjiksi, ja tästä voi olla potentiaalisesti merkittäviä seurauksia, joita ei ollut suunniteltu" – ja joihin ei ole varauduttu.

Rahasta on tullut yksinkertaisesti liian kallista käytettäväksi.

http://www.voxeu.org/article/other-deleveraging-wh...

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Valtioiden kulutuksen rahoitus täytyy tosiaankin järjestää suoraan keskuspankista omassa valuutassa. Mutta ei näin:

"...Uudistuksessa pankkien rahan luominen ja rahan tuhoaminen erotettaisiin kokonaan pankkien lainaustoiminnasta, ja niille asetettaisiin sadan prosentin reservivaatimus..."

Raha ja talous -blogissa selitetään rautalanka-mallilla kuinka rahatalous toimii. Ohjeet rahatalouden mekaniikan hienosäätöön kannattaa hakea niiltä jotka ymmärtävät sen toiminnan ja kykenevät myös esittämään mekaniikan tervejärkisesti. Talous"tiede" on täynnä ymmärtämättömiä hokemia ja hölynpölyä, joten täytyy olla huolellinen siitä kenen ohjeita ottaa vastaan.

100 % reservivaatimuksesta on asiaa täällä:

http://rahajatalous.wordpress.com/2012/09/16/minsk...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Yllä oli jotain ZeroHedgen osumatarkkuudesta. Täsmennetään sen verran, että keskeiset pointit tulivat Goldman Sachsin asiakaskirjeestä, jota ZH lähinnä kommentoi. Antille vielä, että GS:n paperissa puhuttiin massiivisesta palkkatason laskusta nimenomaan vaihtotaseeltaan alijäämäisissä, ts. kilpailukyvyttömissä maissa - Riikka on vissiin kirjoittanut tätä yötä myöten?

Kuka Goldman Sachsin kirjeen kirjoitti? Huw Pil-niminen kaveri. Mitä hän teki reilu vuosi sitten?

Työskenteli Euroopan Keskuspankin ekonomistina.
http://www.bloomberg.com/news/2011-05-24/goldman-s...

Kuten olen useasti väittänyt, analyyttisimmät ja samalla myös kriittisimmät puheenvuorot saa näistä puppugeneraattoriorganisaatioista loikanneista sisäpiiriläisistä.

Toinen hyvä esimerkki on Simon Johnson, entinen IMF:n pääekonomisti, joka kirjoitti julki eurokriisin pääpiirteet etukäteen jo kesällä 2011.
http://www.iie.com/publications/pb/pb11-13.pdf

On aivan turha hallituksen selittää, että "ei voitu tietää". Kyllä nämä on tiedetty. Jos ei ole, olisi Hetemäen ja aika monen muun syytä erota. Mutta sitähän ei tietenkään tapahdu, koska Hetemäestä tulee uusi Raimo Sailas. Toisaalta, jos on tiedetty, olisi silti syytä erota. Tämmöiset jouluterveiset sinne Valtiovarainministeriöön.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei kun päivällä :D

Yöllä kirjoittaminen on helpompaa, kun perhe nukkuu. "Tutkijankammioni" käsittää tuvan nurkassa olevan pöydän, jonka pöytätaso on pinta-alaltaan läppäriä hieman suurempi ja vanhan sivustavedettävän siinä vieressä, minkä päälle voi levittää raportit ja asiapaperit.

Päiväsaikaan kirjoittaessa lapset tuppaavat keskeyttämään ajatusten tonavan pyytämällä leipää, kaakaota, nakkeja tai sotkemalla sohvalla olevat paperit.

Talviaikaan en vaan jaksa valvoa öitä samalla lailla kuin kesällä.

Lisäsin tekstiin huomautuksen vientitaseen alijäämistä samoin kuin maininnan Huw Pillista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Käytän siginä Hommafoorumin eurokriisi-ketjussa "Mises-instituutin prujujen selaajat ovat taloustieteiden joogalentäjiä". Toistaiseksi en ole nähnyt tarvetta kääntää näkemystä, sillä on erittäin vaikea debatoida tahojen kanssa, jotka ovat hylänneet tieteellisen metodin eli empirian.

Toimituksen poiminnat