KissanKulmasta

EU: Kansalliset parlamentit eivät ole hyväksi EU:lle

Euroopan unioni ja "presidentti" Herman van Rompuy ovat julkaisseet torstaina 5. marraskuuta ehtymättömästä ideapajastaan uuden version ideapaperia, jossa luonnostellaan "todellista talous- ja rahaliittoa".

Todellisen talous- ja rahaliiton luonteeseen kuuluu, että kansallisista parlamenteista hankkiudutaan vähin äänin eroon. Tämä ilmaistaan ideapaperissa siten että todetaan: "erään johtavan periaatteen" pitäisi olla se, että "demokraattisen kontrollin" tulisi tapahtua "tasolla, jossa päätökset tehdään".

Tämä luonnollisesti merkitsee sitä, että pikkuhiljaa kaikesta päätösvallasta riisutut kansalliset parlamentit - jotka ovat itse edesauttaneet tätä keskusvallan kehittämistä - ovat käymässä tarpeettomiksi. Vallansiirto kansallisilta parlamenteilta tehdään europarlamentille, jolla itsellään ei ole kovin paljon valtaa.

Hetkessä tämä tuskin tapahtuu, kansallisten parlamenttien riisuminen osavaltion tynkäparlamenteiksi. Alkuun todennäköisesti "lisätään kanssakäymistä" korostaen "keskusteluvälejä" ja "toiminnallisuutta" sekä erilaisia prosesseja, joilla naamioidaan se tosiasia, että päätäntävalta siirtyy kokonaan jäsenmaista ulos.

Hallituksemme papereissa (Perustuslakivaliokunta, esityslista 91/2012 vp, tiistai 11.12 2012 kello 10:00, EMU:n kehittäminen) asia esitetään seuraavasti: "Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy esitteli kesäkuun Eurooppa-neuvostossa
päämiehille raportin EMU:n kehittämisestä "Kohti todellista talous- ja rahaliittoa". Raportin
valmisteluun osallistuivat myös komission puheenjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja ja EKP:n
pääjohtaja. Siihen on koottu kehittämisnäkemyksiä, ei konkreettisia suunnitelmia.

Selvityksessä talous- ja rahaliiton kehittäminen jaetaan neljään pääkohtaan:
I yhdennetty rahoituskehys (”pankkiunioni”, ”rahoitusmarkkinaunioni”),
II yhdennetty finanssipoliittinen kehys (”finanssiunioni”),
III yhdennetty talouspoliittinen kehys (talouspolitiikan koordinointi) ja
IV entistä vahvempi demokraattinen hyväksyttävyys ja vastuuvelvollisuus.

Kesäkuun Eurooppa-neuvosto pyysi puheenjohtajaansa laatimaan yhteistyössä edellä mainittujen henkilöiden kanssa aikataulutetun etenemissuunnitelman (tiekartta) vuoden loppuun mennessä vahvemman talous- ja rahaliiton aikaansaamiseksi. Työn edistymisestä on tarkoitus antaa väliraportti lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Loppuraportin on määrä valmistua joulukuun Eurooppa- neuvostoon. Jäsenmaat on tarkoitus pitää kiinteästi mukana valmistelutyössä."

samalla kun todetaan "Toisaalta eräät puutteet EMU:ssa ja yhteisvaluutassa olivat tiedossa jo alussa, ja lisää ongelmia on tullut ilmi varsinkin viime vuosien kriisien myötä."

Nopeimmin EMU:n kehittämisessä on tarkoitus edetä niin sanotun pankkiunionin osalta, mikä tietäisi esimerkiksi sitä, että Suomi on vastuussa muiden EU-maiden pankkien tallettajien talletuksista.

Koko Suomen hallituksen lokakuisen asiakirjan läpi lukemalla pääsee selville siitä, että "Suomi" kannattaa vallansiirtoa komissiolle ja "ratkaisuja, joissa EU:n yhtenäisyys säilyy mahdollisimman pitkälle" eli liittovaltiota, ettei "unionin yhtenäisyys vaarannu".

Hallituksen paperissa kerrotaan myös, että "Demokraattinen hyväksyttävyys ja vastuullinen päätöksenteko perustuvat yhteisten sääntöjen ja menettelytapojen noudattamiseen. Asioiden avoin valmistelu ja laaja kansalaiskeskustelu ovat hyväksyttävyyden kannalta välttämättömiä" minkä huomaa siitä, että koko asiaa ei mainita suomalaisessa mediassa.

EU uskoo, että jäsenmaat so. niiden taipuisat hallitukset ennen pitkää allekirjoittavat "reformi"sopimukset, joilla varmistetaan se, että nämä epäsuositut "rakenteelliset uudistukset" tehdään, ja että yhä enemmän valtaa siirretään komissiolle, kertoo EuObserver.

Suomen hallituksen suhteen komissio tuskin pettyy valtatoiveissaan.

EU katsoo, että kansalliset parlamentit eivät tue EU:n etuja. Jäsenmaiden kansalaisten etua ei mainita

Tämä ehdotus on linjassa sen tavan kanssa, jolla EU on noudattanut julistamaansa subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatetta. Läheisyysperiaatteella tarkoitetaan sitä, että päätöksenteon tulisi tapahtua mahdollisimman lähellä kansalaista.

Johtopäätös: Hallitus valehtelee eduskunnalle ja suomalaisille minkä ehtii.

Lue myös: EU:n ´presidentti´ Herman van Rompuy vastustaa EU:n johdon valitsemista vaaleilla
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=6006

Lähteet:

EuObserver: National parliaments ´not best´ for EU´s interests
http://euobserver.com/political/118438

Eduskunta, Suuri valiokunta, Valtioneuvoston EU-sihteeristö, E-kirje, EMU:n kehittäminen VNEUS2012-00572
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/?${APPL}=akirjat&${BASE}=akirjat&${THWIDS}=0.39/1354914399_411383&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

The Telegraph: Euro blueprint gives Brussels economic sovereignty over members
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9724690/Euro-blueprint-gives-Brussels-economic-sovereignty-over-members.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jaa niin, Ruotsin ent. ympäristöministeri Lena Sommestad mainitsi ohimennen maanantaisessa seminaarissa, että Ruotsissa keskustellaan vakavasti EU:sta irtautumisesta.

Mukava tietää, että turvapaikka ehkä löytyy suhteellisen läheltä kotimaata, jos liittovaltioituminen ajetaan läpi.

Kalle Erkkilä

Jep, itsekin olen mietikellyt mihin ilmasuuntaan pitää lähteä jos/kun liittovaltio on väistämättä edessä.

Islannissa on kai yksi maailman parhaimpia demokratioita tällä hetkellä. Tosin nekin neuvottelee EU-jäsenyydestä.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Islanti kävi kyllä EU-jäsenyysneuvotteluja, mutta ne karahtivat kiville, kun Islannin kansa ei suostunut maksamaan IceSave-korvauksia brittiläisille ja hollantilaisille sijoittajille, jotka menettivät rahansa Islannin pankkien kaaduttua. Korvausten hoitaminen on edellytys jäsenyysneuvottelujen jatkumiselle.

Lisäksi Islannilla on edelleen kiistaa EU:n kanssa kalastusoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä. Islanti ei halua kilpailua kala-apajilleen, ihan niin kuin Norja ei halua öljyapajilleen tunkeilijoita.

Olet siinä oikeassa, että Islanti on yksi parhaimpia demokratioita. Siellä tavallinen kansa on päässyt oikein perustuslakiakin tekemään porukalla.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ruotsissa onkin harvinaisen järkeviä ja isänmaallisia poliitikkoja, toisin, kuin Suomessa. Ainut asia, mikä siellä mättää, on mamupolitiikka, muuten se on kohtuutolkkuvaltio.

Eivät tarvitse lainkaan tukea ja jakaa ruottalaisten veronmaksajien rahoja ulkolaisille pankeille. Toisin on täällä, konkurssimme kolkuttelee ovella, kun takaukset lojahtaa täysimääräisesti maksuun. Voi hattu, miten tyhmät päättäjät meillä on!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ruotsissa on järkeviä ja isänmaallisia poliitikkoja, kyllä. Sen lisäksi siellä on demokratian kunnioitusta so. kansanäänestyksiä.

Heli Hämäläinen

Eli kyseessä ei olisi silloin edes liittovaltio vaan aivan ehta imperiumi ja kolonialismi. Kyllähän sellainen tässä maanosassa osataan. On osattu maailman sivu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pahalta näyttää. Ottaen huomioon sen päätöksenteon laatutason, mitä EU:n elimet ovat tähän mennessä edustaneet, ei tunnu houkuttelevalta heittäytyä niiden vallan alle. Ostaisitko näiltä veijareilta edes käytettyä autoa?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuo neljän kohdan juttu on mitä ilmeisimmin luotu siltä pohjalta jossa kuvitellaan, miten olisi pitänyt toimia, ennen euron luomista. Tarkoitan vain sitä, että kyseiset toimenpiteet ja päätökset olisi pitänyt tehdä ENNEN kuin euroa olisi alettu edes painamaan. Voi olla, että siinä tapauksessa olisi todettu koko jutun mahdottomuus tässä telluksen maanosassa.

Itse ainakin nukun yöni hyvin, koska uskoni siihen, että moinen hirvitys on mahdoton luoda toimivaksi. Pahinta on, että paljon aikaa, rahaa ja epävarmuutta kuluu ennenkuin toimenpiteet todetaan mahdottomiksi toteuttaa ja valvoa. Kaikkein ikävintä on tietysti se, että yhteiskuntarauha tulee järkkymään monissa maissa ja jotenkuten toimeentulevissakin sosiaalinen tasapaino ja turvallisuus ovat jäissä kauan.

Euro ei voi koskaan olla tasa-arvoinen ihan vain siitä syystä, että sen ostovoima eri maissa ei ole sitä, eikä tule olemaan. Korkeissa sfääreissään liitelevät van Rompyin kaltaiset taliaivot kuvittelevat, että tilannetta voitaisiin hallita. Kysyn vaan miten? Eurooppa muodostuu ihan tosissaan erilaisista kulttuureista, erilaisista ihmisten luonteenpiirteistä ja niille ominaisista käyttäytmismalleista.
Yhteinen pankkiunioni ja valvonta lienee periaatteessa hieno päämäärä, mutta mitä se synnyttää? Pimeitä pankkeja ja lisää veroparatiiseja.

Ehkä holtiton luotonanto esim. asuntokuplissa pystytään osittain ehkäisemään. Kolikon kääntöpuolelle kasvaa suuren mittakaavan "kuititon" talous koko euroalueella. Rahoitusala voi muuttaa muotoaan aivan laillisestikkin, kun se erikoistuu tiettyjen tuotteiden rahoittamiseen eli toimitaan suppealla sektorilla. Esim. Korealaisiin autoihin saa silloin tällöin lainaa jopa nollakorolla tai tosi edullisesti. Ei tuo raha pankkien rahaa ole, vaan auton valmistajan omaa, jota lainataan, jotta voidaan tehdä uusia tuotteita. Kikka, jota esim. Henry Ford käytti menestyksekkäästi.

Visio, jossa synnytetään euroopan liittovaltiota ei tule toimimaan. Maanosamme valtoilla on aivan liian luja kansallinen identiteetti ja perinne, olkoonkin että rajat ovat häilyneet ja välillä oltu vieraan leivissä väkivalloin. Miten hitossa se onnistuisi rauhanomaisesti, kun aseidenkaan kanssa ei oikein ole onannut.

Ihan vain esimerkkinä tavallisesta elämästä. Olen käynyt Virossa useita kertoja vuosittain, aina -80 luvun alusta asti. Maa oli silloin loistava esimerkki siitä, miten keskusjohtoisesti hoidettu valuuttapolitiikka ja vapaa kauppa toimivat mikrotasolla. Selkä vääränä kannoin matkalukuissa kopsaavia c-kasetti mankkoja sun muuta, eikä tulli niihin mitenkkään reagoinut, päinvastoin. Tuontia suomeen ei oikein voinut harjoittaa kun vahvimmalle tuotealalle oli luotu rajoituksia. Mitäs siitä, aina jotain pientä kivaa kuitenkin mukana tuli ja appivanhemmat elivät herroiksi. Nythän tilanne on toinen. Eräs kaverini totesi, ettei se ole Tallinnan reissu eikä mikään, jos ei peräkärryn aisa iske kipinää laivan rampilla kun kotimatkaa aloitetaan.

Kysyn vain onko maamme valmis muuttamaan kulutustavaroiden verotusta samanlaiseksi kuin eteläisessä naapurissa tai päinvastoin. Nostaako Italia tai Ranska viineihin maamme tasoa olevan alkoholiveron. entäs auto ja käyttömaksut sun muut puhumattakaan 10%:n ALV:stä Yhteinen liittovaltio taloudellisesti ei toimi, jos tietyt sisäiset lainsäädännöt sellaiset, joilla rahoitetaan julkisia menoja eivät stemmaa keskenään. Kauppojen, ravintoloiden aukioloajat. Olisihan se kiva olla liittovaltiossa ja tuoda rekkakuormallinen erilaisia nautiskeluaineita ja perustaa oma viinakauppa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä muuten Verkkomedian videokuvaa Itsenäisyys takaisin!-mielenilmauksista 6.12. 2012

Videolla kreikkalainen mies kertoo, että Kreikan taloussopeutusohjelmat ja pelastuspaketit ovat johtaneet tilanteeseen, jossa (nälkään ja kylmään) kuolleita ihmisiä kerätään aamulla Ateenan ja Thessalonikin kaduilta http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6032

Hän sanoo Kreikan kriminaaliporukkahallituksen myyneen Kreikan ja kehottaa suomalaisia heräämään.

Tommi Mäkinen

"Johtopäätös: Hallitus valehtelee eduskunnalle ja suomalaisille minkä ehtii."

Onneks, niin kauan ku kaikki ei usko, on ees wähän toivoa..

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Kun edes tämän johtajamme ymmärtäisivät:

http://www.tiedonantaja.fi/2012-7-12/taystyollisyy...

Ekonomistit voisivat sitten hieroa yksityiskohtia kun joku näyttäisi suuret linjat.

Valitettavasti johtajiksi valikoituminen ei tapahdu kykyjen mukaan vaan valintaprosessissa korostuu pyrkyryys ja vakuuttavuus (vakuuttavuus juuri ulkoisena ilmeenä ja esiintymisenä eikä sisäisenä ymmärryksenä), siksi suuret hallinnolliset yksiköt kuten EU ovat vaarallisia.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Suosittelen vilkaisemaan Goldman Sachsin melkoisen hyytävää näkemystä Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta, sekä siitä, mihin suuntaan päättäjät ovat sitä viemässä. Ajattelin kääntää tämän suomenkielelle, mutta aika on kortilla.

http://www.zerohedge.com/news/2012-12-02/next-reco...

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Tutustumatta artikkeliin otsikkoa syvemmin, kiintoisia on nämä tämänkin viikon tv-hahmot: On se niin mielenkiintoista kun vaaditaan palkka-alea, ja tarkoitetaan sitä erikseen mainitsematta juuri pienipalkkaisimpia ammatteja, ja samalla unohdetaan mahdollisuus hoitaa tämä ongelma yksinkertaisemmin ja oikeudenmukaisemmin irrottautumalla eurosta. Ei voi kuin päätä pyörittää, miten näitä "hännän heiluttajia" sikisee aina vaan julkisuuteen ja perusteltuja vaihtoehtojakaan kukaan ei saa tungettua esiripun takaa esille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Perskules sinua Juhani, kun tuot mulle näitä käännöshommia :D

Vaikka aika on kortilla itsellänikin.

Asiasta toiseen: Prof. Galbraith ehdotti minulle (kun hänelle asiasta rupattelin), että kääntyisin BoF:n ISIN-koodi -asiassa William Blackin puoleen, ja olen nyt aikeissa laatia Blackille (lyhyen) selonteon aiheesta. Haluatko tyhmyrin kanssa osallistua työhön?
Jos, niin kissankulmasta@gmail.com

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Oma aika on juuri nyt pikkaisen kortilla, ja Eurosystem:ssä makaavista höttöpapereista oleva teksti ei ollut "tyhmyrin", vaan erään toisen ukon/akan tekemä teksti. Palaan asiaan kunhan saan kalenterista jotain tolkkua.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #21

Det passar. Ota yhteyttä kun aikataulu sallii. Parempi tehdä kerralla kunnolla kuin hätiköiden.

Olen tässä tuuminut, että pitäis alkaa tehdä lyhytfilmejä, joissa ois kuva ECOFIN-kokouksista ja komission kokouksista ja dubata niihin ääninauhaa suoraan Turtleista, batmaneista ja vastaavista: (ilkeää naurua) Destroy! (ilkeää naurua) Kill em all (ilkeää naurua) Mitä tapahtuu? (ilkeää naurua) He haluavat ottaa valtaansa koko planeetan!
jne
Saavuttaisimmeko sillä lailla suuren yleisön? Sen jälkeen vois alkaa kertoa raha-asioita ja talouspolitiikkaa erittäin yksinkertaistetussa muodossa.

Toimituksen poiminnat