KissanKulmasta

65% Emu-maista taantumassa, Euro-tsaarille veto-oikeus kansallisiin budjetteihin

 

Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter lyttää Financial Timesissa ("Only big debt restructuring can save euro") euron pelastamiseksi tehdyt "päätökset", joiden lopputuloksena on päätös siitä, että tarvitaan uusi huippukokous, jossa tehdään tarvittavia päätöksiä.

Buiter vaatii todellista pankkiunionia (jossa velat yhteisvastuullistetaan) sekä toteaa, että "tarpeen on myös euron pelastamiseksi ja talouskasvun elvyttämiseksi niiden maiden - Kreikka, Portugali, Irlanti, Kypros ja mahdollisesti Espanja, Italia ja Slovenia - velkojen uudelleenjärjestely. Talouskuriuupumus reuna-alueilla ja kasvava tukipakettiuupumus ydinalueella merkitsee sitä, että EKP/eurojärjestelmä on ainoa hammaskeiju, joka voi tukkia euroalueen valtioiden ja pankkien maksukykyongelmien aiheuttamat aukot."

Buiter uskoo, että jos EKP/eurojärjestelmä yrittää ryhtyä hammaskeijuksi, ja paikata aukkoja sellaisilla summilla, joilla olisi jotain merkitystä, se tulee aiheuttamaan vahvojen maiden (Saksa, ja Saksan perässä mahdollisesti Suomi), jotka hylkäävät EKP:n muokkaamisen avokätiseksi lahjoittelijaksi, häipymisen takavasemmalle.

Taloussanomat puolestaan kertoo, että IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on kyseenalaistanut aiemmin suosittelemansa talouskurilinjan, "etenkin EU-maiden harjoittaman tiukan talouspolitiikan perusteet" suositellen vyönkiristysten höllentämistä siihen asti, kunnes talous vahvistuisi ja paremmin kestäisi vyönkiristyksiä.

"Talous on IMF:n uusien tulkintojen mukaan vuosien 2007–2009 finanssi- ja talouskriisien jäljiltä edelleen niin heikko, että alulle pannut vyönkiristykset vain heikentävät sitä lisää."

Alijäämien ja velkaisuuden supistamiseksi toteutetut toimet ovat supistaneet taloutta enemmän kuin alijäämiä tai velkoja. "Jos kansantalouden kaikki kolme keskeistä kysynnän lähdettä, yksityinen talous, julkinen talous ja ulkoinen talous (=nettovienti), samaan aikaan lisäävät säästöjään ja supistavat kysyntää, ei näiden summana kokoon kertyvä kokonaiskysyntä voi muuta kuin supistua", kirjoittaa Taloussanomien Jan Hurri.

Niinpä euroalue vahvimpia maita lukuunottamatta onkin taantumassa, ja kriisimaat laman kourissa. Rahaliitto Emuun kuuluvista 17 maasta peräti 65% on taantumassa tai lamassa, kertoo Eurostat. Jos laskentaperusteena käytetään EU-jäsenyyttä (27 maata), prosenttiluku on silti yli 50 prosenttia.

Innokkaat pankkiunioni- ja liittovaltiomiehet, talouskomissaari Olli Rehn (kesk) ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ovat ilmaisseet Financial Timesissa IMF:n kannasta/tosiasioista eriävät mielipiteensä.

                                                                                          * * * *

IMF:n raporteista lisää Verkkomedian artikkeleissa "Eurovaluutta on lelurahaa"

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5344 sekä

Euroalueen työttömyys pian Lähi-Itää ja Afrikkaa pahempi - IMF:n raportti

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=5329

 

Lähteet:

Taloussanomat - Jan Hurri: Ennenaikaiset vyönkiristykset heikentävät taloutta http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/10/14/nyt-se-on-virallista-talouden-loylykisa-onkin-vikatikki/201239748/170?rss=13

Eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-15052012-AP/EN/2-15052012-AP-EN.PDF

Financial Times - Willem Buiter: Only big debt restructuring can save euro

http://www.ft.com/cms/s/0/edd92eee-12de-11e2-aa9c-00144feabdc0.html#axzz29RIXath3

                                                             

                                                                                        * * * *

Saksan valtiovarainministeri, innokas liittovaltiomies Wolfgang Schäuble (kd) esittää, että EU:n tulisi saada oma talous- ja valuuttakomissaari, jolla olisi veto-oikeus EU-jäsenmaiden kansallisiin budjetteihin.

Jäsenmaiden hallitukset eivät saisi implementoida budjettejaan käytäntöön, ennen kuin kaavailtu talous- ja valuuttakomissaari olisi kuitannut hyväksyntynsä allekirjoituksellaan.

Talous- ja valuuttakomissaarin valtuudet olisivat vastaavat kuin ovat esimerkiksi kilpailukomissaarin, toisin sanoen talouskomissaari saisi tehdä itsenäisiä päätöksiä ilman yksimielisyyttä muiden komissaarien kanssa. Schäublen mukaan tällainen itsenäisyys epäpolitisoisi uuden komissaarin roolin ja nopeuttaisi päätöksentekoa.

Samalla ehdotetaan europarlamentin jakoa kahteen ryhmään (2-tier), jossa vain euroa käyttävien maiden mepit äänestäisivät euroaluetta koskevista asioista.

Uuden komissaariviran perustaminen vaatisi sopimusmuutoksia EU-sopimuksiin vaikka pääosin Schäublen ehdotus pohjaa taloussopimukseen, jonka 17 jäsenmaata hyväksyi vuonna 2011 ja joka tuli voimaan tammikuussa.

Komissiolle jäisi edelleen oikeus pyytää ylimääräisiä veronkorotuksia samoin kuin lisäleikkauksia budjettitavoitteiden saavuttamiseksi sekä sakottamisoikeus, mutta ei veto-oikeutta.

Kommentti:

Ah tätä demokratian paljoutta! Ah tätä avoimen keskustelun määrää koto-Suomessa! Kun rahankaan, jonka Suomi kukkaroonsa hankkii, käyttö ei ehkä kohta enää ole omassa päätösvallassa, kuka vielä kehtaa sanoa Suomea itsenäiseksi?

Lähde:

EuObserver - Benjamin Fox: Euro-tsar to have veto-powers on national budgets, Schäuble says http://euobserver.com/news/117894

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Simmottii... keitimme tänään porosta ja omista lantuista, porkkanoista, nauriista ja lähdevedestä oivat sopat. Makoisampi lusikoitava oli kuin eurokeitos.

Brysselin kaalit saapi seisoa edelleen ulkona rivissä kasvimaalla.

. suvituuli

"Ah tätä demokratian paljoutta! Ah tätä avoimen keskustelun määrää koto-Suomessa!"

Täytyy kyllä sanoa, että juuri viime päivinä erilaisten esitysten (van Rompoy, IMF) ja keskenään ristiriitaisten lausuntojen (Shauble, Hollande) suma on niin valtaisa, että tässä alkaa valveutuneella kansalaisellakin olla vaikeuksia, rivi-poliitikosta nyt puhumattakaan.

Pitäen mielessä loppuviikon EU-ministerikokousta edeltävän normaalin sapelinkalustelun ja kannunvalannan, itse nostaisin esille yhden asian:

Kesäkuun lopun kokouksessa sovittiin olemassaolevien (legacy) pankkivelkojen kuittaamisesta ERMn kautta. Saksa, Suomi, Hollanti ja Itävalta torppasivat tämän tulkinnan muutaman viikon takaisella julkilausemalla.

Viimeiksi tänään Ranskan presidentti totesi taas kerran, että on palattava alkuperäiseen (kokouksessa "sovittu") tulkintaan.

Saadaanko tähän asiaan jotain selvyyttä tulevassa kokouksessa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Taidetaan kyllä palata lähtöruutuun :D
Tein tuollaisen (alla) VM:lle äsken.

Talouslehti Financial Timesin haltuunsa saaman salaisen raportin mukaan EU:n ´Suuri Suunnitelma´ eurooppalaisen pankkivalvojan luomisesta saattaa olla laiton.
Jos Financial Timesin tiedot pitävät paikkansa, odotettu talouden toipuminen siirtynee jälleen kerran hamaan tulevaisuuteen.

otsikko: Financial Times: EU:n pankkivalvoja-suunnitelma laiton

Toimittaja: Riikka Söyring
Verkkomedia.org

Euroopan Unioni on suunnitellut euroalueelle yhteistä pankkivalvojaa,vuoden 2010 marraskuussa perustetun EBA:n lisäksi. Suunnitelmissa on ollut muodostaa Euroopan keskuspankki EKP:sta pankkivalvoja koko euroalueelle.

Financial Times- lehden haltuunsa saama salainen raportti on Eurooppa-neuvoston lakiasioiden huippuneuvonantajan käsialaa, jossa lakineuvonantaja toteaa "suunnitelman ylittävän ne lain mukaiset valtuudet, joissa määrätään EKP:n toimintaa säätelevistä laeista."

Salainen muistio on laadittu EU:n valtiovarainministereitä varten.
Muistiossa todetaan myös, että "muuttamatta EU-sopimuksia olisi mahdotonta antaa EKP.n sisällä olevalle pankkivalvontaelimelle mitään muodollista päätöksenteko-oikeutta kuten komission luonnostelmassa ehdotetaan.

Taloussivusto ZeroHedge huomauttaa tämän olleen Saksan - jolla ei ole aikeitakaan antaa Deutsche Bankin valvontaa vieraisiin käsiin - kannan kaiken aikaa.
ZeroHedge naurahtaa myös, että Deutsche Bankin pankkituista tässä on kyse.

Tärkeämpi kohta pankkivalvontasuunnitelmien mahdollisessa myttyynmenossa on kuitenkin se, että Euroopan va(r)kausmekanismi EVM, tuo pankkien uudelleenpääomittamisen johdannaismekanismi, ei voi aloittaa toimintaan ellei ole olemassa aktiivista, toiminnassa olevaa pankkivalvontaelintä.

EVM rakennettiin zombiepankkien pelastamiseksi niin ettei EKP joutuisi ostamaan suoraan valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta, vaan EVM:aa voitaisiin käyttää "kolmantena osapuolena". Nyt EVM:aa ei voi käyttää siihen tarkoitukseen, jos pankkivalvojaa ei tule. Lisäksi EVM:lla ei edes ole kylliksi varoja Espanjan rahoittamiseen, toteaa International Finance Review, saati sitten seuraavaksi Italian rahoittamiseen - sittenkään, jos se "osakasmaidensa" ulkopuolelta lisärahoitusta.

Kaupan päälle Kreikan talous kutistuu odotettuakin nopeammin. Myös Saksa on vajoamassa taantumaan. Vahva euro puree nyt Saksan vienteihin. Ydin alkaa hajota.

Lue lisää Verkkomediasta: Yli puolet EU-maista lamassa tai taantumassa
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5393

Toisin sanoen meille on rakennettu rahoitusmekanismi (johon Suomi sijoitti jo 1,44 miljardia euroa ja on luvannut maksaa pyydettäessä lisää 11,14 miljardia euroa) jolla ei ole rahaa ja joka ei ehkä kykene aloittamaan toimintaansa lakiteknisten epäselvyyksien vuoksi, ainakaan niin ajoissa, että siitä olisi jotain iloa kriisimaille.

Tästä veroparatiisi-Luxemburgiin rekisteröidystä osakeyhtiöstä Suomi omistaa 14 379 osaketta, joiden nimellisarvo on 1 437 920 000 euroa, mutta aidoilla markkinoilla ilmeisesti nolla.

- Ikävämpi juttu Espanjalle, lohkaisee ZeroHedge. Ikävämpi juttu on myös se, että kaksi kolmesta saksalaisesta vastustaa enempää vallansiirtoa EU-tasolle, kertoo Business Insider.

Myös muissa komission ehdotuksissa pankkivalvojan perustamista koskien on löytynyt lakimiesten taholta huomautettavaa.

Saksa tulee todennäköisesti kiristämään EVM:n avutonta tilaa hyväkseen käyttäen ja ajamaan läpi vaatimuksensa uudesta valuutta- ja talouskomissaarista, jolla on ylivalta euromaiden kansallisiin budjetteihin.

Lue lisää Verkkomediasta: Euro-tsaarille veto-oikeus kansallisiin budjetteihin
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=5389

ZeroHedge suosittaa lukemaan Lee Buccheitin "Next steps" for Europe, joka selittää täsmällisesti, mitä Euroopassa tulemaan seuraavien kvartaalien aikana, mutta painottaa, ettei tarinassa ole onnellista loppua. http://www.zerohedge.com/news/2012-10-17/once-joll...

Lähteet:

Financial Times - Alex Barker: Europe banking supervisor plan ´illegal
http://www.ft.com/cms/s/0/d62db344-179f-11e2-9530-...

IFR, International Financing Review: ESM lacks cash for spanish bailout
http://www.ifre.com/esm-lacks-cash-for-spanish-bai...

Verkkomedia: Euroopan varkausmekanismi astui voimaan
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5256

ZeroHedge: Eurozone Bank Supervisor plan found to be illegal
http://www.zerohedge.com/news/2012-10-17/eurozone-...

Business Insider: Report: Europe´s big plan to fix banking system may be illegal
http://www.businessinsider.com/eu-throws-a-wrench-...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sie oot kyllä mahtava tyyppi! Tsemppiä ja kiitoksia!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei saada.

Nyt treidaussyklissä on ns. tuudittautumisen jakso, jonka jälkeen tulee taas takapakkia.

Vasta täydessä markkinapaniikissa voidaan odottaa jotain tapahtuvan. Nyt jahkaillaan ja pelleillään, kun kerran siihen on varaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saatat olla Henri oikeassa unelmointivaiheesta.

Mikä muistutti minua siitä, että pitääpä vilkaista onko jokú luottoluokittaja jo ehättänyt antamaan EVM:lle (ESM) AAA-luokituksen yhtä ennenaikaisesti kuin Suomen hallitus antoi tukensa pankkivalvojan perustamiselle - joka nyt siis onkin laitonta.
http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...

Huomatkaa, miten hienosti Valtiovarainministeriön tiedotteessa puhutaan "Emun rakenteiden vahvistamisesta" kun tarkoitetaan liittovaltiota kaikkinen lisäkuluineen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jostain syystä lähti mielikuvitus lentoon. Näen silmissäni tällaisen talouskomissaarin, jolla on rajaton valta vaikuttaa huonosti käyttäytyivien eurovaltioiden kansallisiin budjetteihin.

No,ko henkilö istuu vakaana työpöytänsä takana odottaen kädet ristissä, siirrelen työvälineitä, punaista leimasinta, merkkauskynää, kumia sun muita tykötarpeita ja odottaa.

Hetken päästä ovi aukeaa ja sihteeri tuo kasan papereita, jotka valmistelevat alaiset ovat kasanneet. Päällimmäisenä nipussa on Kreikan valtion kansallinen budjetti. Valvontakomissaari ottaa punakynän käteen ja yliviivaa kohtia vähän sieltä sun täältä. Ouzolle lisävero turistikohteissa. Eihän se käy, kun appivanhemmatkin lomailevat Kreikassa pari kertaa vuodessa. Lisää virkamiehiä tutkimaan Kreetan vuorien pikkukylissä tapahtuvaa vaihdannaistaloutta ja sen vaikutusta maan kansantuloon. Totta hemmetissä.

Homma jatkuu aina puolille päivään ja komissaarilla alkaa tulla kiire lounaalle. Päätös on tehtävä nopeasti. Ei käy 10 miljoonaa sakkoa ja punainen leimasin läjäyttää merkinnän asiapaperiin. Nimi vain alle ja aamupäivän puhdetyö on tehty.

Kiitti vaan. Tässä tulee väkisinkin epäilleeksi omaa mielenterveyden tilaa. Onko osa aivokapasiteetistani jo niin vaurioitunut, että en ymmärrä Schäublen esittämää selvää asiaa.

Tosiasiassa ko. ehdotus on järjetön, joka on sinänsä lievä ilmais. Pelottava lienee parempi.

Toimituksen poiminnat