KissanKulmasta

Hyvin menee EU - tosi hyvin! (Komissio haluaa kasvattaa EU-budjettia)

EU haluaa kasvattaa budjettinsa kokoa 9 miljardilla samaan aikaan kun jäsenmaat leikkaavat menojaan. Europarlamentti tukee budjetin kasvattamista.

Jäsenmaiden vastustuksesta huolimatta europarlamentin mepit tukevat suunniteltua EU-budjetin kasvattamista 9 miljardilla eurolla vuodelle 2013. Kokonaisuudessaan budjetin koko on noin 138 miljardia euroa. Lisäys vuoden 2012 budjettiin on 6,8 prosenttia.

 

Jäsenmaat olivat myöntyneet 2,8 prosentin kasvuun. Seitsemän nettomaksaja-maista - kuten Saksa, Ranska ja Iso-Britannia - sanovat, etteivät maksa enempää tällaisena ajankohtana, jolloin lähes joka maassa implementoidaan kansallisia talouskuriohjelmia.

Vuonna 2011 Suomen suhteellinen maksuosuus EU-budjettiin oli 1,75 prosenttia, ja Suomeen palautuneen EU-rahoituksen suhteellinen osuus oli 1,10 prosenttia EU-budjetista. Suomen nettomaksu Euroopan unionille vuonna 2011 oli 652,1 miljoonaa euroa eli 123 euroa asukasta kohden. Jos lasketaan summa per veronmaksaja, päästään huomattavasti korkeampaan lukuun.

Suomen EU-budjetista saama rahoitus laski useimmissa rahoituskehyksen otsakkeissa verrattuna vuoteen 2010. Vuoden 2013 jäsenmaksut Euroopan unionille ovat 1,9 miljardia euroa, jonka päälle tulevat tukipaketti- ynnä muut vastaavat kulut.

 

Vihreiden ryhmän puhehenkilön, Helga Truepelin mukaan "(budjetti)lisäys on vain entisten, jo sovittujen menojen, kattamiseen", joihin jäsenmaiden hallitukset ovat jo myöntyneet. "Neuvosto pitää mieluummin EU-budjetin maksujen tason alhaisena keinotekoisesti, vaikka tietää hyvin, että nykyisellään komissio ei kykene vastaamaan tekemistään taloudellisista sitoumuksista."

Brittimep Richard Ashworth ECR-ryhmästä syytti europarlamentin budjettikomiteaa "inflaatiota kiihdyttävästä lisäyksestä, jota EU:n laskujen maksajat ovat haluttomia ja kykenemättömiä maksamaan."

EU:n budjetti ei saa ylittää 1,23 prosenttia jäsenmaiden bkt:sta.

Samaan aikaan, kun uuden budjetin kasvattamisesta neuvotellaan, osa EU:n rahoitusohjelmia on maksukyvyttömiä, kertoo EuObserver.

 

Maksukyvyttömyyttä on muuallakin euroalueella kuin komission budjeteissa.

Puheenjohtajamaa-vuorossa oleva Kypros aikoo hakea näin aluksi 11,5 miljardin euron edestä pankkitukia yhteiskassasta.

Portugalin keskustaoikeistohallitus puolestaan on julkistanut veronkorotusohjelman, jotta se saisi budjettialijäämänsä kuriin - ja seuraavan tukipaketin (78 mrd) EU:n yhteiskassasta. Portugali on kolmatta vuotta taantumassa, ja työttömyys on nousemassa 16,4 prosenttiin. Taantuman odotetaan jatkuvan vuonna 2014.

Kreikalta odotetaan loppuvan käteisen marraskuussa.

Espanjan odotetaan pyytävän 400 miljardia euroa tukea yhteiskassasta. Tämä siis Espanjan pankkitukien (60-105 mrd) päälle.

 

IIF, finanssi-instituutioiden kansainvälinen yhdistys (Institute of International Finance) haukkuu EU-poliitikot yksisilmäisestä talouskuripolitiikasta, kertoo The Guardian.

EU-poliitikkojen odotetaan saavan haukut IMF:lta heidän sössittyään kriisin hoidon, ja saatuaan tilannetta pahennetuksi niin, että Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa mellakoidaan kaduilla.

"Keskuspankit ovat tukkineet maailman talousjärjestelmän halvalla rahalla tarkoituksenaan auttaa yritysten ja kotitalouksien luototusta sillä aikaa kun pankit korjailevat taseitaan, mutta epäyhtenäinen ja usein ristiriitainen vastaus taloudelliseen sääntelyyn sai aikaan sen, että suurin osa rahasta ei koskaan saavuttanut päämääräänsä", kirjoittaa The Guardian.

 

Europolitics´in artikkelista selviää tarkkaan se, mitä sanapari "enemmän Eurooppaa", jota poliitikot ovat tovin tarjoilleet, pitää sisällään: yhteisvastuuta veloista.

 

Niinpä. Brittiläinen veronmaksajien liitto Taxpayer´s Alliancen artikkeli vuoden 2011 lopulta muistuttaa siitä, että EU:n kirjanpitoa ei ole hyväksytty 17 vuoteen.

Erityisen paljon kirjanpidollisia epäselvyyksiä on maatalous-, luonnonvara-, koheesio-, liikenne- ja energiavarojen käytössä, eikä voida antaa takeita siitä, että EU:n veronmaksajien rahoja on käytetty asianmukaisesti, toteaa EU:n tilintarkastaja ECA raportissaan. Samasta raportista käy ilmi, että EU ei noudateta omia sääntöjään.

 

ps. Mitä komissio teki? Julkaisi lehdistötiedotteen, jonka mukaan "Jo neljäntenä vuonna peräjälkeen EU:n kirjanpito sai sen käyttämältä ulkoiselta tilintarkastastajalta puhtaat paperit".

Mitä media teki? Ei ainakaan tarkistanut tai kyseenalaistanut komission väitettä.

 

Lähteet:

EuObserver - Benjamin Fox: Parliament backs 9 billion euro EU budget hike

http://euobserver.com/news/117759

Valtiovarainministeriö: Suomen nettomaksu Euroopan unionille odotetun kaltainen

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20120921Suo...

Valtiovarainministeriö: Vuoden 2013 talousarvioesitys

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20120917Vuo...

EuObserver - Nikolaj Nielsen: Cyprus seeks 11,5 billion bailout

http://euobserver.com/economic/117762

EuObserver: Portugal unveils tax hikes to meet EU bail-out demands

http://euobserver.com/news/117744

The Guardian: Austerity has worsened Greek crisis, says institute

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/04/austerity-worsened-greek-cri...

Europolitics: Echoes of the crisis

http://www.europolitics.info/economy-monetary-affairs/echoes-of-the-cris...

TPA, Taxpayer´s Alliance: The EU´s accounts are not signed off...again

http://www.taxpayersalliance.com/eu/2011/11/eus-accounts-signed.html

ECA http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/9766724.PDF

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Varsinaisen tietopläjäyksen saatte tässä:

Toimittaja Timo Harakka kirjoitti 24.9 2012 olleensa muuttopuuhissa ja löytäneensä samalla luottamuksellisen muistion eli IMF:n toimenpideohjelman Suomelle 13.3 1992.

Harakka kertoo: "Suomessa käynyt IMF:n tarkastuskunta vaati hallitukselta ´signaalin ehdottomasta päättäväisyydestä´ leikata julkisia menoja.

´Kiireellisimmät´ lainmuutokset ovat ´avokätisten´ ja ´haitallisten´ työttömyyskorvausten supistaminen sekä kuntien valtionosuuksien leikkaaminen.

Harakka jatkaa: "Myös ´työmenettelyjä tarpeettomasti rajoittavia säädöksiä´ on poistettava. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on siis keskustan työreformin salainen siittäjä."

Ja kah, kaksi viikkoa myöhemmin Ahon-Viinasen hallitus leikkasi tunnustellen budjetista 10 miljardia.

Harakan mukaan "Turha muuten luullakaan, että tiedotusvälineet olisivat hoksanneet tapahtuman merkityksen. Itseni mukaan lukien."

Näin siis Suomen päätöksenteko siirrettiin Lontoon, New Yorkin ja Tokion salkunhoitajille, toteaa Timo Harakka, ja poliitikot saivat sen jäljestäpäin hyväksyä ilmoitusasiana.

Juha Ritvanen

Paljonko ostat Suomen ja EU:n ulkopuolella valmistettuja tai pääasiassa tuotettuja tuotteita?
Jos olet ostanut yhtäkään niin miksi?

Mitä sinä ymmärrät ihmisten arvoista ja käytännöistä, ja miten liität ne inhimmilliset arvot ja käytännöt EU:hun?

juha aaltonen

Söyring käsittelee kirjoituksessaan ansiokkaasti omituista dilemmaa, eu:n budjetin kasvattamisesta,kontra vaatimukset eräiden jäsenmaiden pakkosäästöistä, joten en ymmärrä miten inhimilliset arvot, ja käytännöt liittyvät ko. bloggaukseen.

Söyring latoo lukijan eteen paketin perusteltuja totuuksia, tämän eu-uskonnon nykytilasta, joten, sitä inhimillisyyttä on haettava muualta, kuin eu;sta.

Juha Ritvanen

Ja minkä ihmeen ideologian perusteella näin ajattelet?

Kaikki tämän planeetan poliitikot, koskaan eläneet, nykyisin elävät ja aina tulevaisuudessakin elävät, ovat ihmisiä, ja me elämme inhimmillisyyden eli meidän elämänmuodon rajattomuuksien ja rajallisuuksien mukaan.
Elämä hieman hakusessa?

juha aaltonen Vastaus kommenttiin #4

NO, elämähän on hieman rajallista, minulla, sekä poliitikoilla, mutta käsitin, että bloggauksen tarkoitus on tuoda esille kummallisuutta eu:n budjetin suhteessa, ns. pigs maiden säästöihin, eli, soitan sinulle sirmakalla; miksi eu:n budjettia on korotettava 9 miljardilla, vaikka samaanaikaan vaaditaan säästöjä?

ps. elämäni ei ole hakusessa, aloitan erään profesuurin ensivuoden alussa.

Juha Ritvanen Vastaus kommenttiin #5

(Toimiiko tämä uusi käyttöliittymä oikein? Ei näytä onnistuvan vastata tarkoitettuun viestiin?)

Väärä vastaus.

Kun arvomaailmat sanelevat lähes kaiken mitä ajattelet ja mihin perustat mielipiteesi etkä kykene kyseenalaistamaan omia näkemyksiäsi - mikä taas on yksi EU:n perusajatuksista ja sen tuomista arvoista, mutta se joutuu elämään Euroopan historian arvoilla - niin tällaiset asiat ovat sivuseikka.
Eräät ovat niitä, jotka oikeasti haluavat muuttavan niin EU:takin kuin maailmaa. Niitä, jotka eivät sitä sitä oikeasti halua vaan jotka toimivat vain oman arvomaailmansa ja ideologiansa mukaan, voidaan kyllä selvästi kyseenalaistaa perustuen heidän omiin tuotoksiinsa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juha Ritvanen,

jos ostan jotain, ostan pääasiassa Suomessa valmistettua. Ellei kyseessä ole matonkuteiksi sopiva lumppusäkki kirpputorilta. Jaa no, luomukahvi ei kyllä ole Suomessa tuotettua :D

Muuten en pahemmin ostele perheen kanssa. Lämmityspuu tulee omasta metsästä, samoin sienet, luonnonmarjat ja riista. Pihalla on marjapensaita, omena- ja päärynäpuita. Läävässä lihoo sika.

Ymmärrän ihmisten käytännöt ja arvot yksilön käytäntöinä ja arvoina. Ei EU:lla ole niiden kanssa tekemistä. Jos olisi, EU:ta olisi (ehkä) helpompi sietää.

EU:lla on tarjota paljon kauniita sanoja, mutta vähän näyttöä siitä, että niitä sovellettaisiin käytännössäkin. ESR-rahasto ei riitä todisteeksi ;)

Omat käytäntöni ja arvoni liitän arkeen, vaikkapa viemällä ylimääräiset raparperit palvelukeskukseen niin että voivat laitella senioreille piirakkaa päiväkahvin kanssa syötäväksi.

Juha Ritvanen

Niin että miten ihmeessä liität tämän ylipäätänsä EU:hun, joka on jo nyt globaalisesti jollain tavoilla vaikuttava voima, ja pyrkimässä globaalisti tuomaan julki ja edistämään myös näitä ekologisia arvoja, joita juuri mikään muu olemassa oleva valtakeskittymä ei halua tai ei kykene edistämään "riittävästi" kun mikään muu voima ei tässä maailmassa aja samoja asioita ja arvoja kuin EU?

Jos jokin sellainen taho ja voima on jo olemssa EU:n ulkopuolella, miten itse aiot parantaa ja voimistaa sellaisen näkemyksen julkituloa tässä meidän globaalissa maailmassa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #11

EU:ssa ekologialla rahastetaan: se ja tämä vero sinne ja tänne, jonka tuottajaporras siirtää kuluttajille. Palaakaan luontoa ei kyllä säästy.

Ajatellaan esimerkiksi tätä päästökauppaa: EU saa rahaa kun yritykset ostavat päästölupia (= lupa saastuttaa) mutta mitään muuta ei sitten - kuluttajahintojen nousun ohella - tapahdukaan.

http://riikkasoyring.nettisivu.org/uutinen-76/

Juha Ritvanen

Väärä vastaus.

Kun arvomaailmat sanelevat lähes kaiken mitä ajattelet ja mihin perustat mielipiteesi etkä kykene kyseenalaistamaan omia näkemyksiäsi - mikä taas on yksi EU:n perusajatuksista ja sen tuomista arvoista, mutta se joutuu elämään Euroopan historian arvoilla - niin tällaiset asiat ovat sivuseikka.
Eräät ovat niitä, jotka oikeasti haluavat muuttavan niin EU:takin kuin maailmaa. Niitä, jotka eivät sitä sitä oikeasti halua vaan jotka toimivat vain oman arvomaailmansa ja ideologiansa mukaan, voidaan kyllä selvästi kyseenalaistaa perustuen heidän omiin tuotoksiinsa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

No kyseenalaistappa näkemyksesi EU:sta kun kyseenalaistamista vaadit muilta? :D

Minä en itse juuri mitään muuta teekään kuin kyseenalaistan "julistettuja virallisia totuuksia" talouspuolella. Pyrkimys on saada aikaan sellainen yhteistyöhaluinen ja -kykyinen Eurooppa, jonka kansalaiset näkevät ongelmien johtuvan epätoimivasta rahaliitosta. Ettei siellä ne sinun jatkuvasti parjaamasi nationalistit olisi vaatimassa Barcelonassa itsenäistymistä (ja mahdollisesti sisällissotaa) tai Kreikassa paineltaisi uusnatsien voimin.

Nämä uusnatsitkin ovat siellä syntyneet vain ja ainoastaan kaltaistesi höyrypäiden ansiosta, kun ette osaa kyseenalaistaa valheellisia totuuksia, vaan aivopestynä kanalaumana sönkötätte jotain puutaheinäliturgiaa, vaikka kyseessä on ihan konkreettiset asiat. :D

Juha Ritvanen

Täh?

EU elää pitkälti nationalismin armoilla millaiseksi Eurooppa kehittyi viime vuosisadan puoliväliin asti.
Mitä sinäkin jostain uusnatseista höpäjät? Kuulostaa lähinnä tältä ns. omien ongelmien projisoinnilta toisiin kun ei itse uskalla kohdata omia ongelmiaan. EU on kyllä joutunut jo katsomaan aikaisempia naiiveja valintojaan hyvin kriittisesti kun nationalistisille näkemyksille ja käytännöille on annettu liikaa sijaa, sen sijaan että olisi oikeasti vaadittu muutoksia euron käyttöönoton jälkeen.
Itse katsoisin, että ne mistä persut eniten ääntä pitävät, ratkaistaan joka tapauksessa pikkuhiljaa, mutta persut eivät vain itse sitä ymmärrä milloin ja miten niitä asioita muutetaan ja millä aikataululla.

Persujen saadessa liikaa valtaa Suomi olisi kyllä jo lähes sodan partaalla sekä itsensä kanssa että vähän kaikkien muidenkin kanssa. Sama pätee kaikkiin muihin maihin, jos vastaavat nationalistiset liikkeet saisivat liikaa jalansijaa, koska niin on aikaisemminkin käynyt ihmiskunnan historiassa hyvin monta kertaa eri puolella maailmaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Niin, minä tosiaan jo pidemmän aikaa, yli vuosi sitten projisoin tulevia ongelmia, että kun tätä toimimatonta valuuttaliittoa pidetään väkisin kasassa niin sen ainoat "lääkkeet" on lisätä kurjuutta. Kurjuuden lisääntyessä on historiankin valossa helppo projisoida ääriliikkeiden kasvu.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/10/05/sa...

Tästä minä "höpäjän", aivan kuten Kreikan pääministeri. Ehkei hänkään osaa kohdata omia ongelmiaan? :D

"Oikeasti" mitään muutoksia ei saada euron käyttöaikana ajoiksi. Voidaan vain teeskennellä kaiken olevan hyvin, ja se kauhistelemasi nationalismi kasvaa niissä kriisimaissa kyllä ihan riittävästi. Valistat siis väärää porukkaa.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/i...

Voit olla oikeassa siinä, että ne ratkaisut tulevat myös monille perussuomalaisillekin yllätyksenä. Itselleni ei ehkä niinkään. Kysymys on siitä ymmärretäänkö hajoittaa valuuttaliitto ennen kuin suuremmat yhteenotot alkavat, se on tässä vielä avoinna. Toivon, että se tehdään ennen kuin Euroopassa tartutaan aseisiin.

juha aaltonen

Kommentisi, ääneen luettuna vaikuttaa jonkinlaiselta dianetiikan pseudokoodilta, miten omien ajatusten kyseenalaistaminen voi olla eu:n peruslähtökohta?.. oma tuotos,omaan arvomaailmaan kohdentuen, ei voi poissulkea, ideologiaa, tai sinun esittämää kehäpäätelmää.

Juha Ritvanen

EU:n peruslähtökohta: Mitään ei ratkaista ensisijaisesti sotimalla.
Se itsessään on hyvin suuri askel ihmiskunnan historiassa. Ymmärrä ja hyväksy näinkin yksinkertainen asia meistä ihmisistä, eri maista ja 2. maailmansodan jälkeisestä historiasta varsinkin Euroopassa.

Minusta ajatuksesi toimii jollain astraalitasolla, johon normaali yhteiskunta ja me ihmiset eivät ainakaan vielä kykene.
Minä ainakin hyväksyn sellaisen realiteetin olemassaolon ihmisyydestä, että asioita ei ratkaista tasolla, johon meidän historiamme ja historian eri vaiheet ja niiden arvot eivät anna sille sijaa toimia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Talouspakotteet ovat taloussodankäyntiä, ja aseena jopa kuolettavampia - vaikkakin hitaammin tappavia - kuin muut joukkotuhoaseet.

Näitä EU käyttää hanakasti siellä, missä Yhdysvallat käskee sen käyttää: Libyassa, Irakissa, Iranissa, Syyriassa jne.

Tällä tottelevaisuudella päästään osingoille, kun on aika ryöstää kansallisomaisuus monikansallisille korporaatioille.

Näitä EU on käyttänyt myös omia jäsenmaitaan vastaan. Silloin niistä puhutaan nimillä talouskuri, keskusjohtoinen budjetti, yhteisvastuuvelat, eurobondit, kriisimaiden avustaminen, pankkituki, vakausmekanismi, tukipaketti jne.

Juha Ritvanen Vastaus kommenttiin #14

Ja yhä uudelleen esitän kysymyksen sinunlaisille ihmisille: Miten eri yhteiskunnat ja järjestöt ovat alunperin muodostuneet ja mille arvoille ne ovat perustuneet, eläneet ja tuhoutuneet?
Miksi Eurooppa on yhä riippuvainen NATO:sta ja miksi sille on jo huipputasollakin esitetty sen murentumista ja, miten ja mille arvomaailmapohjalle rakennamme joskus tulevan puolustusstrategiamme, joka ei ole enää NATO:sta riippuvainen?

Miten ylipäätänsä se uusien asioiden rakentaminen on niin hirveän vaikea ymmärtää?
Ihminen olisi edelleen pienissä laumoissa toimiva kädestä-suuhun elävä marjojenpoimija ja "mammutinmetsästäjä" jos ei mitään yhteiskunnallista kehitystä olisi koskaan tapahtunutkaan.
Tee itse asioille jotain, jotta ne kehittyisivät siihen suuntaan mihin haluat niiden kehittyvän. Jos kerta haluat EU:n toimivan ilman "USA:n käskyvaltaa" niin kehitä sitten EU:ta siihen suuntaan äläkä vastusta sen pyrkimyksiä muutoksiin.
Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että mm. Galileo-projekti tulee olemaan yksi suuri askel kohti EU:n irtautumista USA:n 2. maailmansodan ja kylmän sodan jälkeen kehittämistä yhteiskunnallisesti merkittävistä keksinnöistä, jotka eivät pohjaa pääasiassa militaristisiin toimiiin.

Sinulla on tarjota vain jotain täysin epämääräistä ja täysin määrittelemätöntä vaihtoehtoa ihmiskunnan nykyarvoille, joille globalisaatiokin perustaa arvonsa. Miten ihmeessä sinun naiivi ideologia voisi mitenkään toteutua kun et ole mitään valmis rakentamaan alusta asti?
Hölmöjä naiiveja heittoja voi esittää mutta kun niillä ei ole mitään pohjaa edes kehittyä suuremmiksi kun itse hylkäätte kaiken suuremman organisaatiorakenteen perustat niin aika mitättömiltä kaikenlainen naiivi ideologiahömppä kuulostaa.

Ranskan vallankumous tapahtui jo useampi sata vuotta sitten. Kehitä jotain parempaa sen tilalle.

juha aaltonen

"Minä ainakin hyväksyn sellaisen realiteetin olemassaolon ihmisyydestä, että asioita ei ratkaista tasolla, johon meidän historiamme ja historian eri vaiheet ja niiden arvot eivät "anna sille sijaa toimia".

"Sijaa toimia", vrt. ihmisyys, sinä laittelet aika suurella skaalalla, kirjoitat meidän historiasta, määrittele "meidän historia", jos lähtökohta on Söyringin kirjoittama bloggaus, josta ilmeisesti sinun pahaolo alkoi.

"Me ihmiset", viitaten sinun ylläolevaan kirjoitukseen, eli voinen tulkita ko. viitteen, viittaukseksi siihen, etten ole ihminen, vaan sinun luoma illuusio, joka jaksaa kinata sinun deliriumharhasi kera.

Juha Ritvanen Vastaus kommenttiin #16

Kyse on eri arvomaailmoista ja niiden luomasta todellisuuksista, näkemys- ja ajatusmaailmoista, joiden logiikkaa (tai osaltaan logiikan puutetta) se arvomaailma sanelee.
Nationalismin luoman arvomaailman ihmiskunta on jo nähnyt - sekin arvo on luotu pitkälti Euroopassa.

Kyllä se on blogin aloittaja, joka ei osaa kyseenalaistaa omaa arvomaailmaansa, jonka realistisuudesta meillä on jo useampivuosisatainen historia meidän ihmisen käyttäytymisessä.
Kaiken entisen tuntemamme kyseenalaistaminen on yksi EU:n perusajatuksista ja -arvoista, ja on vain sitä jatketta mitä Eurooppa yhtenä mantereena on aikaisemminkin toteuttanut sitten niiden voimien, jotka aikoinaan kehittivät Rooman imperiumin ja sen saavutukset määritellessä ns. länsimaisen arvomaailmojen perustat.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Lukematta artikkelia, kyse on siitä, että sokea taluttaa sokeaa. Morjens Riikka muuten pitkästä aikaa, I'm back, olen selkä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tervepä terve ja tervetuloa.

juha aaltonen

Bloggaajalle, omasta puolestani anteeksipyyntö, syystä, että, lähdin aihekokonaisuudesta väärille vesille, hyvä kirjoitus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

höpsiähöö, ei täällä ole sellaisia rajauksia.
Kokonaisuudessa kaikki osaset vaikuttavat, joten toki on hyvä ottaa esiin mielleyhtymiäkin ja niitä käännellä.

Juha Kuittinen

Suomen nettomaksuosuudet 1995-2011.

1995 -70,8
1996 +72,6
1997 +30,1
1998 -105
1999 -200
2000 +275,9
2001 -153
2002 -4,9
2003 -26,7
2004 -69,6
2005 -84,8
2006 -241
2007 -171,6
2008 -318,5
2009 -544,2
2010 -300,2
2011 -803,0

Brysselin byrokratian pyörittäminen kotimaassa ja ministerien ja virkamiesten matkailu euroasioissa ei sisälly noihin lukuihin. Miljoonia vuodessa ovat nekin kulut. Mm. maataloudessa on yksistään tukitarkastajia 4-5 kerroksessa.

ulf fallenius

Eläämme jännittäviä aikoja jossa punnitaan että hajoaako euro tai ei.Olen itse euroskeptikko niinkuin kaikki varmasti jo tietävät ja olen uskonut että euro hajoaa yli 95% todennäköisyydellä mutta nyt joudun hetkeksi perumaan hajoamis uhkaa jos seuraavat asiat tapahtuu.Espanja ei ole pyytänyt apupakettia Eu:lta koska eivät halua holhottavaksi ja tämä on se suuri käänne eurokriisissä. Jos Espanja ja myös Italia selvittävät oman kriisinsä lähes omin voimin niin voi kyllä todeta että euro kyllä selviää kriisistään tosin suuria valuvika korjauksia joudutaan tekemään.Mutta se on sitten toinen asia selviääkö Espanja ja Italia ilman valtavia apupaketteja mutta tämä on se avainkysymys euron taipaleella.Kreikka ynnä muut sellaiset ongelmat ei kaada euroa ,nehän ovat jo menetettyjä tapauksia muutenkin.Täytyy tunnustaa että ehkä olen aliarvoinut Espanjan ja Italian taistelutahdon selvitä omin voimin mutta aikaa näyttää ja nämä kaksi maataa päättävät euron tulevaisuuden hyvin pitkälti.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tuntuu kyllä melko vaikealta käsittää kuinka Espanja voisi yksin selvitä, kenties tämä on mahdollista siten, että jo tehdyistä sopimuksista lipsutaan ja Espanjalle annetaan rahaa EKP:n kautta suoraan tai välillisesti. Tuskin yksityiset sijoittajat tähän lähtevät mukaan, koska eikö juuri heidän puutumisensa vuoksi Espanja ole tässä kriisissä ja korot huitelevat korkeuksissa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juhani Huopainen kirjoittaa: "Hoksasin, että viime maaliskuussa kirjoitin euromaiden kansallisten keskuspankkien välisistä taseista, eli ns. TARGET2-balansseista. Espanjalla oli silloin 200 miljardia euroa velkaa Euroopan Keskuspankille, luotottajana muut euroalueen keskuspankit, mukaanlukien Suomen Pankki. Kriisinhoito on edennyt siihen malliin, että nyt Espanjan velat EKP:lle ovat ylittäneet jo 400 miljardia euroa.
Käytännössä Kreikan koko ulkomaanvelka on jo nyt julkisen sektorin sijoittajien käsissä (EKP:ssä, valtioilla ja tukihimmeleissä. Niistä saadaan ehkä 0 tai 25 prosenttia takaisin. Espanjan TARGET-balanssista isolle osalle tullaan tekemään samoin.
Tappioita ei enää voi välttää, mutta ehkä niitä ei tarvitse kasvattaa enempää."

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119618-...

Mitä tämä sitaatti täällä tekee?
Euroopan keskuspankki EKP:n riskeistä vastaavat sen haarakonttorit eli jäsenmaiden keskuspankit - ja jäsenmaiden keskuspankkien riskeistä taas vastaavat jäsenmaiden veronmaksajat.

Toisin sanoen olemme jo maksaneet - vaikkei meiltä kysyttykään - Espanjan tukia miljardien edestä.
Jos Espanja pyytää myös näkyviä tukia, maksamme lisää vakausmekanismien ja tukihimmelien kautta.

Samaan aikaan komissio haluaa kasvattaa omaa budjettiaan, poliitikot haluavat säilyttää euron (säilyttääkseen itsellään "ylenemismahdollisuudet" ja kansainvälisen näkyvyyden sekä ideologisista syistä) ja muilta vaaditaan talouskuria, kunnista alkaen. Miksi talouskuria vaaditaan? Muuten ei ole rahaa EU:n ja pankkien rahoittamiseen.

Federalistit ja mepit hurjivat yhteisvastuusta, solidaarisuudesta ym. vaikka eivät sitä itse osoita, eivät kansalaisille.

ulf fallenius

Suomi on selvinnyt täysin samanlaisesta tilaanteesta 90 luvun lamasta joka osoittaa että se on mahdollista myös Espanjan selvitä ja heillä riittäisi jo verotuksen nosto samalle tasolle kun Suomessa niin se olisi melkein siinä.

Juha Ritvanen

Joten aion kysyä tässä: mitä sinä itse aiot tehdä muuttaaksesi maailmaa siihen suuntaan mihin sen sinun arvomaailmasi rajoittuneisuudella haluaisit muuttuvan/kehittyvän/pysyvän paikoillaan?

Mihin toimiin aiot ryhtyä ajaaksesi sinun haluamaasi arvomaailmaa?

Toimituksen poiminnat