KissanKulmasta

EU-tilintarkastaja: Valvontaviranomaiset peittelevät talouspetoksia

  • Velka-unioni
    Velka-unioni

EU-tilintarkastaja Maarten Engwirdan mukaan EU:n valvontaviranomaiset avustavat EU:n talouspetosten peittelyssä.

Maarten Engwirda, hollantilainen EU:n tilintarkastuslaitoksen (ECA, European Court of Auditors) jäsen 15 vuoden ajan, väittää että EU:n varojen väärinkäytöksiä on lakaistu maton alle piiloon tilintarkastuslaitoksen toimesta, vaikka kyseisen instanssin kuuluisi valvoa varojen käyttöä ja paljastaa väärinkäytökset.

Dutsch Volksprantille avautunut, pari viikkoa sitten eläköitynyt tilintarkastaja kertoi, että "oli olemassa käytäntö vesittää, jopa kokonaan poistaa kritiikki".

Nykyistä EU:n "liikenneministeriä", virolaista Siim Kallasia, EU-komission varapuheenjohtajaa, joka oli vastuussa petoksen vastaisesta toiminnasta vuosien 2004 ja 2010 välillä, syytetään tilintarkastajien painostamisesta ja vaatimuksista olla hyshys ikävistä löydöksistä.

Kallas otti yhteen ECA:n kanssa myös siitä, että tilintarkastajat käyttivät tiukkoja standardeja tilintarkastuksissa, mistä seurasi se, että EU:n vuotuiset kirjanpidot eivät ole koskaan saaneet "terveen papereita", kirjoittaa brittilehti The Telegraph.

Engwirdan mukaan EU:n instituutioissa ja tilintarkastusistuimessa vallitsee "endeeminen peittelyn kulttuuri", joka on estänyt petosten todellisen määrän ilmituloa.

"Kaikki nämä väärinkäytökset eivät koskaan tulleet esiin, koska tarjoilimme Kreml-tyyppistä informaatiota. Mutta ei se mainettamme kohentanut", Engwirda toteaa.

Telegraph kertoo myös Ranskan harjoittaneen voimakasta painostusta, jotta pahamaineinen Fléchardin meijerin tapaus piilotettaisiin. Tuolloin 1990-luvulla rahastettiin EU:n voin vientiin tarkoitettuja tukia kymmenien miljoonien eurojen edestä väärin.

Engwirda, joka on toiminut myös Hollannin kansallisena tilintarkastajana, kertoo, että joutui uhkaamaan eroavansa Fléchard-tutkimuksen johdosta ja kertomaan tietonsa maailmalle", jotta tapaus käsiteltiin loppuun asianmukaisesti.

EU:n aiempi päätilintarkastaja, nykyinen Britannian Itsenäisyyspuolueeseen (UKip) kuuluva mep ja europarlamentin budjettikomitean jäsen, Marta Andreasen, kertoo "joutuneensa suunnattoman painostuksen alle, jotta hän piilottaisi totuuden EU:n varojenkäytöstä" ennenkuin komissio erotti hänet hänen "paljastettuaan työnantajan asioita" maailmalle vuonna 2002.

Andreasenin mukaan ECA:a painostettiin toistuvasti, ettei ECA kertoisi löydöksistään, toisin sanoen tilikirjanpidon onnettomasta laadusta, kontrollin puutteesta ja löydetyistä petoksista.

"Surullista kyllä, ECA ei tukenut minua kun yritin suojella EU:n veronmaksajien rahoja. Minun mielestäni ECA:a ei voi pitää riippumattomana elimenä", Andreasen sanoo.

Brysselissä majaansa pitävän Open Europe-ryhmän puhemies Pieter Cleppe toteaa: "Tämän sisäpiiritarinan tulisi toimia varoituksena siitä, että EU:n vaatimuksille saada lisää rahaa ei tule antaa periksi, ennenkuin taloudellisen vastuuttomuuden kulttuuri on kitketty perusteellisesti."

 

Kommentti:

EU on parhaillaan laatimassa talousarvioita, ja haluaa lisää rahaa budjettiinsa.

EU on myös suunnittelemassa rahoitusmarkkinaveroa (FTT), mikä sinällään on hyvä asia, mutta veron tuotto olisi tarkoitus ohjata suoraan EU:lle.

Tämän ehdotuksen voi nähdä myös yrityksenä ottaa ensiaskel suoran EU-verotuksen ja EU-valtiovarainministeriön suuntaan, toisin sanoen liittovaltioitumiseen.

Lisää rahaa EU:lle (väärinkäytettäväksi ja varasteltavaksi?) ynnä kaavailtuun tulonsiirtounioniin tarkoittaa vähemmän rahaa omaan käyttöön kotimaassa niille jäsenmaille, jotka ovat nettomaksajia - kuten Suomelle.

Lisäys 04.10 2012 klo 12:26

Täytyy näemmä selvennyksen vuoksi laittaa tähän että Telegraphin juttu on vuodelta 2011, mutta ajankohtainen, koska jälleen kaavaillaan EU-sopimusmuutoksia, joissa jäsenmailta siirtyy lisää rahaa EU:lle sekä EU:n kautta jäsenmaasta toiseen. Kun kirjanpito on tuota luokkaa kuin se on tähän asti ollut, on syytä harkita hyvin tarkkaan, kannattaako uskoa varoja ylipäänsä lainkaan EU:lle.

 

 

Lähde:

The Telegraph - Bruno Waterfield: EU financial watchdog ´systematically sabotaged fraud investigations´

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8252958/EU-financial...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tämä ei kyllä yllätä mitenkään. Uskoni poliitikkoihin ja järjestelmiin on totaalisen mennyt. Nämä tahot ovat läpeensä mätiä. Tarkoitus pyhittää keinot, siis heidän mielestään. Kansalaisia käytetään kynnysmattoina, joihin pyyhitään ryvettyneet jalat. Oma etu on se asia, josta pidetään kiinni kynsin hampain. Tämäkö on se oppi, jota järjestelmä haluaa opettaa kansalaisilleen. Kun kansalaiset pyytävät edes vähän inhimillisyyttä, niin heidän huutonsa vaimennetaan; he eivät ymmärrä asoista mitään, sanotaan. Odotetaanko, että kansalaiset osoittavat ymmärryksensä aseet käsissä?

On muistettava volonté générale, eli yleinen tahto.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä tässä juuri innovoin kynnysmaton, jonka kuviointi on EU:n lippu. Siihen voi pyyhkiä jalat mennen tullen.
Myynti joulun alla polkuhintaan.

Onhan tämä koko touhu niin karmivaa, ettei sitä meinaa haluta uskoa todeksi. Olemme sitoutuneet "yritykseen" jota täytyy "jatkuvasti rahoittaa" koska "sinne on jo syydetty niin paljon rahaa" ja ne "menetetään, jos yritys menee konkurssiin".
Sellaiselta EU näyttää nyt.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tämä on kyllä pöyristyttävää ja aivan kuten Jari kommentoi, syö kyllä todella pahasti uskottavuutta koko EU institutiota kohtaan.
Ehkäpä näissä kriisimaissa jatkuvasti kasvava "harmaa talous" on normaali kansalaisen vastine tälle viralliselle rosvoudelle.
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

"uutinen" on tammikuulta 2011.

Asia on tietenkin erittäin ajankohtainen - ja istuu todella huonosti keittiönovesta uitettavaan tulonsiirtounioniin. Oma veikkaus on, että viimeistään marraskuussa Kataisen takki kääntyy asiassa. Pitäisiköhän kirjoittaa jutska näistä tulonsiirtounionin nykysuunnitelmista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Joo! Kirjoita ihmeessä. Innoissani luen.

Minä myös aion kirjoittaa tulonsiirto- ja pankkiunionista, mutta joudun perehtymään aiheeseen hieman lisää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pari riviä aivoittelin itsekin. Enempi ihan tavan kansalaisena, kun juuri nyt menee aikaa paljon muuhunkin. Marraskuussa sitten tietää, miten aika riittää jatkossa. :D

. suvituuli

On edelleen täysin ajankohtainen - EUn tilejä ei hyväksytty vuodelta 2011, kuudettatoista(?) kertaa peräkkäin.

Toisekseen, aiemmin viikolla uutisoitu van Rompoyn luonnostelma talousunionista sisältää suunnitelman Euro-maiden yhteisestä budjetista. Raporttia Van Rompoy esittelee väliraportin Euroopan Neuvoston lokakuunkokoukseen ja lopullisen ehdotuksen joulukuun kokoukseen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

juuri tätä P. Hermannin suunnitelmaa tarkoitin. Suomen typeryyttä, että tässä välissä on lähdetty vain tukihimmeleihin mukaan - heikentää huomattavasti liikkumavaraamme neuvotteluissa. Olisivat saksalaiset hoitaneet itse pankkitukensa. No, kun lasku tulee, IBGYBG, tuumaa Kokoomus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Joo! Juuri tämä "keskusjohtoinen budjetti", yhteinen budjetti ja mitä kaikkia verhoiltuja nimityksiä siitä nyt onkaan käytetty sai kauhunväreet juoksemaan pitkin selkäpiitä.

Täytyy sanoa, että ihailla täytyy komissaarien pokkaa kun noilla kirjanpitomenetelmillä kehtaavat ehdottaa itselleen lisärahoitusta - samalla kun vaativat jäsenmaita leikkaamaan menojaan.

Toimituksen poiminnat