KissanKulmasta

Vuosikymmenien kovin talousuutinen jäi huomiotta - petrodollarisodat Lähi-Idässä

Saimmeko juuri yhden palan lisää Lähi-Idän levottomuuksien syihin? Kiina on 6. syyskuuta antanut ilmoituksen, jonka mukaan Kiina alkaa ostaa, myydä ja vaihtaa raakaöljyä käyttäen valuuttana dollarin sijaan yuania. Tämä räjäyttää dollarin aseman maailman reservivaluuttana, eikä pelkästään dollaria vaan myös globaalit talous- ja rahajärjestelmät.

Examinerin artikkeli kertoo: "Torstaina 6.syyskuuta Kiina antoi virallisen ilmoituksen. Kiina sanoo, että sen pankkijärjestelmä on valmiina, sen kaikki kommunikaatiojärjestelmät ovat valmiina, kaikki siirtojärjestelmät ovat valmiina ... ja että tästä eteenpäin mikä tahansa kansakunta, joka haluaa ostaa, myydä tai vaihtaa raakaöljyä, voi tehdä sen käyttämällä kiinalaista valuuttaa, ei Yhdysvaltain dollaria."

Kiina voi maantieteellisen asemansa vuoksi saada helposti öljyä Angolasta, Omanista, Sudanista, Venäjältä, Venezuelasta, Iranista ja Saudi-Arabiasta, ja toimia maailman suurimpana öljyn välittäjänä.

Ja kuinka ollakaan, Kiina ja Venäjä solmivat 7. syyskuuta kauppasopimuksen, jossa Venäjä lupautuu myymään Kiinalle öljyä niin paljon kuin he haluavat: Venäjä on antanut tästä ilmoituksen.

Raakaöljyn voi nähdä myös valuuttana. Yhdysvaltain talous sekä ulko- ja sisäpolitiikka perustuvat hyvin pitkälle raakaöljyn varaan.

Kun muu maailma alkaa ohittaa Yhdysvaltain dollarin ja siirtyy öljykaupoissa yuaniin, Yhdysvallat saa tuta koko valtionvelkansa (josta Kiina omistaa suuren osan) ja hupenevan teollisuutensa taakan.

Lisäksi Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteiden vaikutus Iraniin haipuu olemattomiin. Kiinasta ja Venäjästä tulee valuutta- ja energiamahteja.

Euro, joka perustettiin dollarin kilpailijaksi, petro-euroksi, ei ole ollut oikein onnistunut. Lisäksi EU on sitonut itsensä Yhdysvaltain hegemoniapyrkimyksiin monin tavoin. NATO toimii Yhdysvaltain aseena, YK "siunauksen antajana".

Euron voinee nyt vetää viemäristä. Tilalla on uusi petrovaluutta.

Lähde:

The Examiner - Kenneth Shortgen Jr: Dollar no longer primary oil currency as China begins to sell oil using yuan http://www.examiner.com/article/dollar-no-longer-primary-oil-currency-as-china-begins-to-sell-oil-using-yuan

karttakuva: http://www.sott.net/articles/show/251144-Dollar-no-longer-primary-oil-currency-China-begins-to-sell-oil-using-Yuan

 

Kommentti:

Fossiilisten polttoaineiden niukkenemisesta on kehkeytynyt valtioiden suurin huoli, ja niiden omistuksesta jatkuva sota. Jos onnettomuudekseen asuu öljyalueilla, voi odottaa "vapauttajaa" tuomaan demokratiaa pommein ja talouspakottein. Öljysotia on käyty ainakin 1970-luvusta asti.

Sellaisten maiden päämiehille ja hallituksille, jotka eivät ole olleet halukkaita "avaamaan maataan vapaakaupalle" so. isojen korporaatioiden ryösteltäväksi, on ollut onneton taipumus joutua lento-onnettomuuteen tai muuttua luotetuista liittolaisista diktaattoreiksi yhdessä yössä.

Tai jos hallitus/päämies on ollut kyllin uhmakas käskeäkseen velkakahleita helisyttelevän, kansainvälisen valuuttarahasto IMF: painua hiiteen. Tuorein esimerkki tästä saattaa olla Puolan hallituksen lentoturma, jossa ne henkilöt, jotka olivat aikeissa pitää IMF:n poissa maasta, kuolivat. Puolalla on suuret energiavarannot, samoin kuin on entisellä Jugoslavialla.

IMF:n lainaehtoihin kuuluu aina yksityistäminen, kansallisomaisuuden myynti ja "vapaakauppa".

Amerikkalainen tietoturva-analyytikko William R. Clark sanoi jo vuonna 2005, että Yhdysvaltojen todelliset vaikuttimet vallata Irak olivat maan öljy- ja maakaasuvarojen strateginen kontrolloiminen sekä dollarin monopoliaseman turvaaminen kansainvälisillä öljymarkkinoilla.

Sodan jälkeen Irakin uudelleen käynnistynyt öljymyynti palautettiin euron sijasta dollarivaluuttaan. Miehityshallinto perui öljyvarojen hyödyntämistä koskevat sopimukset, jotka Ranska, Venäjä, Kiina ja muut valtiot olivat 1997–2002 solmineet Saddamin hallinnon kanssa pakottaen maat käymään öljykauppaa käyttäen dollaria.

Iranin rikos on se, että se on suunnitellut öljypörssiä, joka ei käyttäisi dollaria vaan euroa, ja joka kilpailisi New Yorkin (NYMEX) sekä Lontoon (IPE) kansainvälisen öljypössin kanssa. Molemmat omistaa Atlantasta käsin toimiva Intercontinental Exchange.

Unohtakaa Iranin ydinaseet ja Syyrian joukkotuho-/kemialliset aseet, ne ovat tekosyy.

"Terrorismin vastaisen sodan nimissä Yhdysvallat on onnistunut tiukentamaan sotilaallista kontrolliaan maailman öljyntuotantoalueilla, Kaspianmeren ympärysvallat mukaan lukien", kirjoittaa Matti Luokkanen Politiikan tutkimuksen laitokselta.

"Totuus on, että petrodollarin ylivalta on murenemassa. Se pakottaa vääjäämättä Yhdysvallat merkittävästi muuttamaan nykyistä vero-, velka-, kauppa- ja energiapolitiikkaansa, jotka ovat vakavasti epätasapainossa", muotoilee Clark.

Samoin Clark katsoi, että "ilman todisteita Iranin kielletystä ydinaseohjelmasta Yhdysvaltain tai Israelin hyökkäys Iranin ydinvoimalaitoksia vastaan todennäköisesti vain vahvistaisi Iranin kansainvälistä asemaa ja vähentäisi Iranin vastaisten kansainvälisten pakotteiden uhkaa."

Ja nyt Venäjä ja Kiina ovat tehneet vastavetonsa. Mitä seuraa maailmantalouden uuden Dynamic Duon toiminnasta?

 

William R. Clark:

http://www.petrodollarwarfare.com/

http://www.petrodollarwarfare.com/PDFs/PetrodollarWarfareAndTheIranianOilBourseWebsite.pdf

http://www.petrodollarwarfare.com/PDFs/Its_the_Energy_and_the_Economy_Stupid_short.pdf

Matti Luokkanen: Puuttuvan öljyn metsästys. Yhdysvaltojen ja Kiinan politiikkojen vertailu Kaspianmeren öljykilpailussa

http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu01843.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En löytänyt mainintaa Kiinan enkä Venäjän ilmoituksesta länsimediasta, paitsi Examinerista.

Löytääkö joku muu?

kati sinenmaa

Uskoisin, ettei Kiina voi virallistaa tuota, koska myös Kiinassa tiedetään, mitä koko maailmalle tapahtuisi, jos se tekisi äkkinäisiä liikkeitä.

Luultavasti kyse voi olla ensinnä pienimuotoisista öljykaupoista yanilla

Kiina otti ideologian, arkkitehtuurin ja talousopit lännestä, mutta Lännen olisi pitänyt antaa sille myös dollari ja läntinen kirjoitus. Liian paljon liian lyhyessä ajassa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jopa oli pläjäys. En ymmärrä miten moista ei meillä ole sen enempää uutisoitu.

Ilmankos rapakon takana on tiukat ilmeet. Kiina antanut ilmoituksen 6.9 ja USA ilmoitti rajattomista ostoista, rahan painamisesta tällä viikolla. Taloussotaahan tässä käydään kun Kiinan omistamien USA valtionnvelkakirjojen arvoa painetaan alas.

En ole asiantuntija, mutta Kiina ja Venäjä voivat hyvinkin keikuttaa maailmantaloutta sanotaanko keinotekoisesti.

Toki täytyy muistaa, että mitä öljyntuottajamaat sitten yaneilla tai ruplilla tekevät.Itseasiassa aika paljonkin. Venäjä on esim. tietyillä teknologian alueilla ihan kärkimaita ja on tietotaitoa kinnassakin.

Toisaalta dollarisidonnaisuus on jäänne menneisyydestä, jolla pyrittiin pitämään hinnat stabileeina vakaan dollarin takia. Nyt kun dollarista ei oikein tiedä niin on vain hyvä, että kauppaa voidaan käydä muillakin valuutoilla.

Hitsi kun pitää lopettaa. Seuraan mielenkiinnolla mitä juttusi saa aikaiseksi.

Kauko Liito

Jotain uutisointia olen itsekin yrittänyt löytää, mutta turhaan. Toisaalta onko se mitenkään yllättävää, eihän Saddam Husseinin Iraqinkaan päätöstä siirtää öljyn myyntinsä europohjalle kovin laajalti uutisoitu ja loppu onkin historiaa. Sama pätee Gaddafin Libyaan, ei Gaddafinkaan talouspoliittisista linjauksista lännessä paljoa uutisoitu ja niin Gaddafille kuin Libyalle kävi niinkuin kävi.
Tässä mielessä on ymmärrettävää että Kiina ja Venäjä pitävät matalaa profiilia. USA on tottalkai selvillä tilanteesta ja pyrkii estämään öljydollarinsa menettämisen kaikin käytettävissä olevn keinoin. Tätä taustaa vasten tulee varsin selväksi ja ymmärrettäväksi ulkoministeri Clintonin sukkulointi maailmalla, kyse oli Venäjän ja Kiinan vastaisen liittouman rakentamisessa öljyjuania vastaan öljydollarin puolesta (tästä Clintoskan sukkuloinnista kirjoitti myös Verkkomedia). Samoin Aasian nykyiset tapahtumat Etelä-Kiinan merellä, Japanin, Vietnamin ja Filippiinien yllyttäminen Kiinan haastamiseen jne. ovat osa USA:n käymää taistelua öljyjuania vastaan.
Toisaalta Japani vastikään ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta ja ajavansa alas kaikki laitoksensa.
http://yle.fi/uutiset/japani_luopuu_ydinvoimasta/6...
Millä Japani aikoo korvata tästä johtuvan energiavajeensa, todennäköisimmin öljyllä ja ehkäpä ärhentely Etelä.Kiinan merellä onkin vain jenkeille tarkoitettu show.

Toisaalta en sanoisi tätä The Examinerin juttua kuitenkaan uutisankaksi, vaikkei vahvistusta tälle jutulle ole löytynytkään vielä läntisistä valtamedioista. Tällä jutulla ennakoitiin tulevia tapahtumia, jutun kirjoittaja oli laittanut linkkilistauksen, mihin perustuen hän oli jutun kirjoittanut, kaivoin linkit ylös, ne on tässä:

http://www.ibtimes.com/articles/85424/20101124/chi...

http://www.startribune.com/world/168726886.html?re...

http://www.energyglobal.com/sectors/processing/art...

http://www.bloomberg.com/news/2012-09-07/russia-ch...

http://www.platts.com/RSSFeedDetailedNews/RSSFeed/...

http://www.aei.org/article/foreign-and-defense-pol...

Linkit löytyvät tuolta:
http://www.sott.net/articles/show/251144-Dollar-no...

Osa jutuista on aika vanhoja mm v 2010. Eniten minua häiritsee se, etten löytänyt mitään linkkiä tähän jutussa väitettyyn sopimukseen Kiinan ja Venäjän välillä 06.09.2012, joka siis olisi allekirjoitettu Apec kokouksessa.
Ehkäpä tulevaisuudessa tiedämme, Venäjän toisen öljyputken Kiinaan pitäisi valmistua tänä syksynä ennen vuoden vaihetta, jäämme katsomaan mitä tuleman pitää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyvä, Riikka, kun huomasit. Ei sinänsä odottamaton uutinen: Kiina nousee kaikilla rintamilla, ja maailman suurimman reaalipankin omaavana sen on luonnollista alkaa käydä suurta kauppaa omalla valuutallaan, jonka säätelyn se pystyy vielä paremmin pitämään näpeissään kuin tähän asti US $:n. Ja tällä liikkeellän se tulee vyöryttämään aina vain lisää kenttää globaaliympäristössä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asiallisesti sanoen tuo lienee muuan tulevaisuuden kuva. Se, mikä sen ennustamisesta tekee niin vaikean, liittyy yhdistelmään kulttuuri (laajasti ymmärrettynä), talous- ja sotilaallinen voima.

Francis Fukuyaman mukaan tulevia sotia käydään taloudella, vähemmän aseilla. Toisaalta se, mikä kulttuurin puolelta tulee, saattaa olla merkittävää levittäytymisen ja ns. yhteensopivuusongelmien kannalta.

Taloudessa puhutaan "ketteryydestä". Ehkäpä tämä siirtyy myös kulttuurin ja muunkin toiminnan puolelle siinä mielessä, että joustavuuden ja luovan mukautuvuuden näkökulmat nousevat myös esille - ei pelkkä voima? Kulttuuri- ja mentaliteettierot ovat edelleen melkoisia pinnan alla.

Kari Ahlava

Seppo Saari: "Asiallisesti sanoen tuo lienee muuan tulevaisuuden kuva. Se, mikä sen ennustamisesta tekee niin vaikean, liittyy yhdistelmään kulttuuri (laajasti ymmärrettynä), talous- ja sotilaallinen voima."

Samaa mieltä. Tarvitaan paljon ilmaisun ja tekemisen vapautumista ennen kuin kiinalainen, venäläinen ja iranilainen kulttuuri ohittaa länsimaisen. Sekin tulisi suosituksi, jos tulisi, kaupallisin keinoin, ei millään ideologioilla.

Kuka tilaisi kiinankielisiä televisiokanavia katseltavakseen kovinkaan pian? Paitsi tietysti globaalit korporatiot.

Ja: Yhdysvallat ei ole maa, joka antautuu haasteiden edessä. Se minua kiinnostaisi nähdä, että mitä siellä tehtäisiin, jos velat lankeavat maksettaviksi.

Mutta siis amerikkalainen vapaus toimia on ihan muuta kuin muualla edes kuvitellaan. Rajoituksia on, mutta amerikkalainen tekee joka tapauksessa, jos on tehdäkseen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Taidan olla outo tapaus, katselen joskus netistä kiinalaisia ja iranilaisia elokuvia, vaikka en kieltä osaakaan. Tai no, osasin joskus puhua "baarikantonia" ja muutaman sanan mandariinikiinaa - työkaverien kanssa tuli puhuttua yleensä "chingelskaa" eli sekoitimme kiinaa, englantia ja suomea keskenään.

Venäläisiä kirjoja luen mielelläni, ja NL:n aikaiset piirroselokuvat ovat visuaalisesti ihania.

---
Kulttuuri- ja mentaliteettierot ovat melkoisia, mutta niin ne ovat saman maan sisälläkin kansalaisten kesken. Menin naimisiin ja tulin Helsingistä E-Savoon, joten tässä puhuu kokemuksen rintaääni :D

Esimerkiksi savolaiset pitivät suoraa lähestymistapaani epäkohteliaisuutena ja minua hermostutti, kun ei tuntunut saavan vastausta edes yksinkertaiseen kysymykseen.
Minun Helsingin murrettani ei ymmärtänyt kukaan, enkä minä ymmärtänyt savoa. Nykyään puhumme keskenämme yleissuomea ilman liikoja murresanoja. Hyvin tullaan nykyään juttuun, vaikka sopeutuminen aikansa ottikin puolin ja toisin. Enkä saanut edes kotoutumisrahaa :D

Itse uskon, että kyse on paljolti yksilöistä, ja heidän joustavuudestaan ja luovan mukautuvuuden kyvystään. Kulttuureille se voi olla vaikeampaa koska annos on ikään kuin liian iso kerralla nielaistavaksi - ajatellaan nyt vaikka maahanmuuttajia. Toki he hakevat mieluummin turvaa omasta ryhmästään kuin uuden kotimaan ihmisistä - koska oma ryhmä on tuttu.

Aina on tapahtunut maahanmuuttoa. Tapoja on oikeastaan ollut kaksi.
1) tihkuminen eli vaeltavat yksilöt tai pienet perheet tai ryhmät (kauppamiehet)
2) kansainvaellus/ valloitus

Tapa 1) ei ole aiheuttanut suuria ongelmia (paitsi ehkä yksilöille) kun taas tapa 2) aiheuttaa niitä varmasti.
Ajattelen, että moni ehkä kokee "maahanmuuttajien maahantuonnin" atavistisesti kansainvaelluksena/valloituksena ja nousee siksi vastarintaan.

Apropos, eduskunta näyttäisi käsittelevän (pvm 12.9 KK 671/2012 vp) "EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka ja taakanjako" eli Suomen tulisi ottaa noin seitsemän kertaa enemmän pakolaisia.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...

"Euroopan unionissa on ollut pyrkimyksenä yhtenäistää paitsi finanssijärjestelmiä myös muita yhteiskunnan rakenteita, esimerkiksi maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa.
Tähän on viime aikoina luonut paineita yleisen harmonisoinnin - ns. liittovaltiokehityksen - lisäksi myös arabikevään aiheuttama Pohjois-Afrikan kansojen muuttoaalto Eurooppaan.
Asia on kuohuttanut etenkin Etelä-Euroopan unionimaita: Euroopan reunavaltioiden Italian ja Ranskan välit kärjistyivät vuonna 2011 siinä määrin, että Ranska uhkasi irtautua Schengen-sopimuksesta. Italia puolestaan on vaatinut muilta EU-mailta apua Afrikan siirtolaistensa jakamisessa. EU:ssa onkin pohdittu ratkaisuja turvapaikka-asioista aiheutuvien rasitteiden oikeudenmukaiseen jakamiseen EU-maiden välillä...."

eli yksinkertaistaen voisi sanoa, että EU haluaa jakaa ongelmallisiksi osoittautuneet pakolaiset "tasan", myös Suomeen.

Pakolaisethan toki tulevat paljolti maista, joissa länsikorporaatiot ovat "yksityistäneet" kansallisomaisuudet IMF:n lainojen avulla tai sitten vapauttavat aluetta pommein tai kuolemanpartioin, ja heidän on pakko lähteä kotimaistaan.

Täytyy oikeastaan kirjoittaa tästä "pakolaisten harmonisoinnista" ihan oma bloggauksensa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Mikä oli nyt niin negatiivista?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turun Sanomatkaan ei ole havainnut mitään, vaikka lehti on osoittanyt kykynsä nähdä muutoksen oireita jopa pukukoodeihin liittyvistä merkeistä. Turun kaduilla on käyskennellyt viime aikoina paljon kiinalaisia, mutta ovat ilmeisesti käyttäneet euroja... Ei merkkiäkään muusta?

(Lisäys: yllä hieman sarkasmia...)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

"IMF:n lainaehtoihin kuuluu aina yksityistäminen, kansallisomaisuuden myynti ja "vapaakauppa"."

Niin onko IMF:n sopeutustoimet toimineet missään ikinä?.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

On, jos ajattelet asiaa Washingtonin ja korporaatioiden kannalta :D

Eero Tillanen

"Niin onko IMF:n sopeutustoimet toimineet missään ikinä?"

Juuri siten kuin sionistit ovat kaavailleetkin, eli IMF on sionistien työkalu valtioiden omaisuuden yksityistämiseen ja varastamiseen:

http://www.youtube.com/watch?v=SeEOousciB8

Velkojen puolittamisen lopputulos: Kongo menetti 90% luonnonvaroistaan, kaikki tuottavat valtionyritykset ja 22 miljoonaa hehtaaria hyvää viljelysmaata. Nyt he ovat ikuisesti sionistien talutusnuorassa, aivan kuten nuo rikolliset ovat halunneetkin.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Niin tietenkin riippuu kummalla puolella seisoo!.

Tapio Niemi

Tuota ei enää torpatakkaan marssimalla rajan yli. Kiitos uutisoinnista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiittäkää nimimerkki Kauko Liitoa, joka toi tuon Examinerin uutisen huomiooni.

Kyllä uutinen sikäli vaikuttaa uskottavalle, kun ajattelee erillisiä/ erillisinä uutisoituja tapahtumia saman köyden säikeinä.

Kuten Kauko Liito toteaa: "Tätä taustaa vasten tulee varsin selväksi ja ymmärrettäväksi ulkoministeri Clintonin sukkulointi maailmalla, kyse oli Venäjän ja Kiinan vastaisen liittouman rakentamisessa öljyjuania vastaan öljydollarin puolesta (tästä Clintonskan sukkuloinnista kirjoitti myös Verkkomedia). Samoin Aasian nykyiset tapahtumat Etelä-Kiinan merellä, Japanin, Vietnamin ja Filippiinien yllyttäminen Kiinan haastamiseen jne. ovat osa USA:n käymää taistelua öljyjuania vastaan."

Liittäisin tähän myös sen, että
1) Syyria on reitti Iraniin (kts. tarkemmin PNAC - Mitä polkua Persiaan)
2) Venäjän laivastotukikohdan Syyrian Tartuksessa
3) Yhdysvallat on saartanut Iranin sotilastukikohdin joista on pääsy Venäjälle ja Kiinaan
4) Iranin, Syyrian ja Libanonin keskinäiset turvatakuut
5) Venäjä ja Kiina ovat estäneet YK:ssa Syyrian "lentokieltoalueen" perustamisen käyttämällä veto-oikeuttaan
6) Venäjä ja Iran ovat sopineet kauppasopimuksia teknologiasta
7) Kiinalla on muitakin taloudellisia intressejä Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa
8) Kiina ei ole auttanut EU:ta kriisissä vaikka siellä on juossut väkeä Barrososta, Van Rompuysta ja Ashtonista rahaa kinuamassa
9) EU vonkaa Turkkia jäsenmaaksi yhä kiihkeämmin (Syyrian kanssa yhteistä rajaa). Turkki on portti.
10) Länsimedia (lähinnä jenkeissä)on kiihdyttänyt Kiinan (ja jossain määrin Venäjän) muodostaman uhkan painottamista
11) Yhdysvallat myy maailman aseista noin 70-75%
12) Yhdysvalloilla ei ole varaa sotiin: Afganistan, Irak ja Libya voidaan katsoa "pieleen menneiksi sodiksi". Lisäksi Yhdysvallat pommittelee Jemenissä, Pakistanissa, Somaliassa ja tehostaa US Africomin toimintaa
13) Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne on hyvin epävakaa: ulkoinen uhka tuo kansalaisia yhteen. Jos ulkoista uhkaa ei ole, se luodaan, kuten Yhdysvaltain historia osoittaa. Tosin PEW-gallupin mukaan yli puolet amerikkalaisista vastustaa hyökkäystä Iraniin
14) Latinalaisen Amerikan maat ovat alkaneet panna kampoihin Yhdysvalloille. Monella niillä on öljyä ja/tai maakaasua sekä hiiltä sekä - voi kauhistus! - sosialistinen presidentti/hallitus Huomaa myös NAM-kokous
15) Ison-Britannian taloustilanne on heikko
16) EU:n taloustilanne on heikko
17) Norja suunnitteli NATO:sta irtautumista ennen Utoyan saaren tapahtumia. Norjalla on öljynsä.
18) Kiistanalaisilla Etelä-Kiinan meren alueilla on öljyä
19) Japani todella saattaa vain esittää. Tosin japanilaisilla ei ole syytä pitää Yhdysvalloista eikä kiinalaisilla japanilaisista. Toisaalta japanilaisilla on energian tarve, ydinvoima ei kansalaisia siellä innosta ja lisäksi Japanilla on teknologiateollisuutta
20) Petrodollaria on aiemminkin pyritty haastamaan
21) Maailman useimmat maat saattavat olla todella kyllästyneitä Yhdysvaltain hegemoniapyrkimyksiin (Suomen hallitusta lukuunottamatta)ja tapaan horjuttaa tasapainoa niiden saavuttamiseksi
22) Israelin presidentti Netanyahun lähinnä hysteeriset lausunnot viime aikoina: Aikooko Yhdysvallat hylätä liittolaisensa energian takia, koska Yhdysvalloilla ei ole varaa sotaan - vai pelataanko tässä aikaa?
23)Kiinalla on suuri väestö > laajat sisämarkkinat
24) Poliitikkojen äkillinen, suorastaan paniikinomainen ulostulo EU-liittovaltion muodostamisen tarpeesta vaikka aihe tähän asti on ollut lähes tabu
25) Yhdysvaltain sotilastukikohdat Australiassa ja muualla alueella > uhka Kiinalle
26) EKP:n ja FED:n "rahanpainamisoperaatiot" eli rajoittamattomat (=rahoittamattomat) ostot ja QE3

jne. Luetteloa voisi jatkaa kyllä vielä, vaan nyt lapset haluaa ruokaa joten äiti lähtee perunan keittoon tästä :D

Kari Ahlava

Kohta 12. Yhdysvaltain valtiolla ei ole varaa sotiin. Missä maailman rahat ovat? Eivät ne valtioilla ole.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kehittyvien maiden jättiläiset perustavat yhteisen vakausrahaston, BRICS-maat suojautuvat eurokriisiltä

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/06/19/ke...

--------

Kaukoidän kehitysministeriö perustettu

"Venäjä haluaisi ottaa paremmin käyttöön Kaukoidän tarjoamat taloudelliset mahdollisuudet ja liittää alueen tiiviimmin muuhun Venäjään. Väkirikkaan Kiinan taloudellinen aktiivisuus heti rajan takana ja sen heijastukset harvaan asuttuun federaatiopiiriin ovat lisäsyy federaatiopiirin kehitykseen panostamiseen. Aluetta kehittämään perustettiin keväällä erityinen Kaukoidän kehitysministeriö....
...Viranomaiset odottavat APEC-kokouksen tuovan Kaukoidän federaatiopiiriin ulkomaisia sijoituksia, joskin asiantuntijat suhtautuvat odotuksiin varauksella. Yhtenä APEC-huippukokouksen tavoitteista on tehdä Vladivostokista voimakas alueellinen kasvukeskus. Vladivostokista suunnitellaan yhtä Aasian ja Tyynenmeren alueen liikenteellisistä keskuksista ja Venäjästä Länsi-Eurooppaa ja Aasiaa yhdistävää kuljetusväylää Suezin kanavan kautta kulkevan merireitin tilalle. Toiveissa on myös telakkakeskittymän luominen ja muun jalostavan teollisuuden syntyminen alueelle. Kaikki tämä vaatii kuitenkin valtavia investointeja infrastruktuuriin."

http://www.datsha.com/talousuutiset.php

Kari Ahlava

Kyllä sinne itään jotain riitaa kehittyy/kehitetään.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Asiasta on uutisoitu jonkin verran englanninkielisessä mediassa, kuten BBC
jo keväällä. En lue kaikkia virallisia uutisia, varsinkaan kesällä, jäi huomaamatta, että asiasta ei olla keskusteltu, suomalaisessa mediassa.

link http://www.bbc.co.uk/news/business-17988142

Uutisointi asiasta alkoi jo 2-3 vuotta, kuten valmistelut öljyn kuljettamiseksi.

link http://moneymorning.com/2009/08/18/chinas-global-o...

Käyttäjän aaronkallinen kuva
Aaron Kallinen

Imperialismia on aina ollut ja Kiina sekä Venäjä ovat nekin imperialistisia. Ihmisoikeuksia ne eivät kunnioita - Kiinakin veljeilee kansanmurhia tekevien hallintojen kanssa öljyä saadakseen.

Tässä mielessä lännen imperialismi on inhimillisempää. Sen sijaan lännen instituutioiden fakkiutuminen uusliberalismiin ja suuryhtiöiden riistotalouteen tekee Kiinasta ja Venäjästä parempia kumppaneita. Venäjä ilman Kiinaa tosin ei olisi kovinkaan vahva, mutta yhdessä niillä on todella paljon potentiaalia.

Summa summarum: Lännen pitäisi laittaa omat suuryhtiönsä kuriin ja asettaa talous välineeksi, kuten Kiinassa on tehty, eikä itsetarkoitukseksi. Kehittyville maille, kuten Pohjois-Afrikan uusille demokratioille, pitäisi antaa itsemääräämisoikeutta, eikä tuputtaa heti IMF:n yksityistämiskuureja. Saa nähdä, oppivatko Washingtonin, New Yorkin ja Geneven teknokraatit uusia temppuja, vai pelaavatko he uusliberalistisella innollaan maailman hegemonian lopullisesti Beijingin käsiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@Aaron Kallinen. Olet oikeassa.

Eri kulttuurien syvempi tuntemus ja niiden merkityksen tunnustaminen kanssakäymisessä eri maiden ja alueiden kanssa on myös ollut akateemisen väen huomautus Yhdysvalloille. Osa sen ulkopolitiikan heikkouksista liittyykin juuri tähän osaamiseen tai sen puutteeseen.

Erilaisten ja asteisten nationalististen virtausten sekä tapoihin ja uskontoihin liittyvien seikkojen tunnistaminen on osa tätä maailman muurosprosessia sitä mukaa, kuin koulutus ja tiedonvälitys kehittyvät. Tämä kehitys kulkee rinnakkain ns. globalisaation kanssa.

Tässä on edelleen kaikilla oppimisen paikka: sekä valtioiden, yritysten että yksilöiden tasoilla. Elämme aikaa, jolloin uudet voimat kokeilevat kepillä jäätä päästäkseen itselleen edullisempaan tilanteeseen. Jaolle.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

http://world.time.com/2012/09/07/away-from-the-u-s...

Council on Foreign Relations totesi jo kuukausia sitten, että euro on epäonnistunut. Koska se on yksi vaikutusvaltaisimmista klubeista ja pitkälti päättää tai ilmoittaa mitä tulee tapahtumaan, se oli lähinnä viesti heitä seuraaville tulevaan varautumiseksi.

Näillä ihmisillä ei ole mitään lojaliteettia maita tai kansoja kohtaan, minkä takia ihmiset usein sekoittavat heidän agendansa USA:n agendaksi ja ovat pihalla. USA:ta on käytetty heidän työkalunaan, ja nyt siirrytään käyttämään Venäjää ja Kiinaa sekä muita BRIC-maita.

Hillary Clinton muiden muassa kertoi julkisesti hakevansa ohjeet CFR:ltä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Korporaatioilla ja globalisteilla ei tosiaan ole kotimaata - ellei sellaiseksi lasketa veroparatiisia.

Mistähän johtunee, mutta tämä pompautti assosiaationa mieleeni Esko Seppäsen Emumunaus-kirjasta peräisin olevan pilkkutiedon - nimittäin että Kokoomus ja SDP olisivat jo sopineet keskenään, että Stubbista tulee seuraava komissaariehdokas.

Eikö Rehn ole saanut tarpeeksi harmia aikaan?

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Onkohan Rehn tehnyt yhtään itsenäistä päätöstä, tai pystyykö hän sellaisia edes tekemään?

Hän koittaa kovasti miellyttää työnantajiaan esittämällä virallisia tuulesta temmattuja väitteitä, mutta ei varmaan pysty oikeasti hämäämään ketään.

Hän on mielestäni hyväuskoinen pehmo.

Stubb taas voi saada aikaan oikeasti jotain todella tyhmää, koska on niin täynnä ambitiota.

Koittaen olla optimisti, voihan olla 0.01% mahdollisuus että Stubb jonain päivänä herää ja tajuaa että kelkkaa pitäisi kääntää 180 astetta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jotain siellä APEC-kokouksessa viriteltiin. Suunta näyttäisi olevan Euraasian federaatio.
Kiina omistaa oman pankkinsa, toisin kuin lännen maat joten sikäli yuan on/olisi hyvä valinta öljypörssivaluutaksi. Aika näyttää, pitääkö Examinerin artikkeli paikkansa.

--
"APEC negotiators discussed the internationalization of China’s yuan, which still doesn’t trade freely on global markets. In the U.S., some lawmakers say the yuan is undervalued, undercutting U.S. exports and making Chinese imports too cheap."

http://www.lignet.com/Wire/APEC-Leaders-Pledge-Mov...

The annual meeting of 21 leaders in the Asia-Pacific region spent much of the two-day event in Russia’s Far East focused on the other side of the planet, discussing threats to the world economy posed by the European debt crisis and a looming U.S. budget showdown

http://www.businessweek.com/news/2012-09-09/apec-l...

At our sessions we discussed advantages and side effects that economic integration entails. Despite diversity of opinions, we all agreed that integration is the only way forward for the development of global economy and Russia just like other economies should continue moving along that route. We spoke about how many currencies the world needs. The common view was that the world is advancing towards multicurrency system and the rapid development of the emerging economies, including in the Asia-Pacific region, or rather, first of all in that region, will inevitably result in some weakening of the present-day reserve currencies such as US dollar, and strengthening of such currencies as Chinese yuan and Russian ruble...
... We spoke about prospects of developing such remote areas as Russia's Far East, Alaska in the United States, certain areas in China and Australia, and best ways to attract labour force and capital to those regions. We looked at infrastructure as the foundation for sustained growth and at public-private partnership potential...

http://www.apec2012.ru/news/20120907/462942656-pri...

http://larouchepac.com/node/23863

Toimituksen poiminnat