KissanKulmasta

Maailmalta lyhyesti - Viikonvaihde 36-37

Saksan uutisia englanniksi välittävä The Local tiedottaa, että Yhdysvaltain ydinaseet jäävät Saksaan, vaikka ulkoministeri Guido Westerwelle oli ottanut sydämen asiakseen saada ne ulos maasta. Lehtitiedon mukaan Saksa on taivuttanut niskansa NATO:n vaatimusten edessä ja myöntynyt ei ainoastaan pitämään pommit maassa vaan myös niiden modernisointiin.

Lähde:
The Local http://www.thelocal.de/national/20120905-44779.html

 

Saksan kielen kurssit ovat saavuttaneet Espanjassa ja Portugalissa yhä suuremman suosion, kun kaikki kynnelle kykenevät valmistautuvat poistumaan maista ennen kotimaidensa talouden lopullista romahdusta. Valenciassa kielikursseille ilmoittautuneiden jono oli valtavan pitkä.

Lähde.
EurActiv http://www.euractiv.com/migrations/spaniards-prepare-exit-learn-ger-news-514655?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=ad81945261-newsletter_daily_update&utm_medium=email

 

Talouskomissaari Olli Rehn uskoo "markkinoiden luottamuksen palautuvan Euroopan keskuspankki EKP:n annettua ilmoituksen valtioiden 3 -vuoden velkakirjojen rajoittamattomista ostoista". Rehn on tähän mennessä erehtynyt kaikissa arvioissaan.

Lähde: Reuters  http://finance.yahoo.com/news/eus-rehn-welcomes-ecb-bond-101148624.html

 

Europarlamentin tilaaman tutkimuksen mukaan "Mielikuvat Euroopan Unionista ovat parantuneet eurooppalaisten enemmistön silmissä viimeisten kymmenen kuukauden aikana."

Itse tutkimuksessa sanotaan, että 40 prosentilla kyselyyn vastanneista on suotuisa mielikuva EU:sta. Marraskuussa vuonna 2011 suotuisa mielikuva EU:sta oli 31 prosentilla.
Kyselyyn vastasi 26 622 kansalaista 27:stä EU-maasta. Kysymykset vaikuttavat melko johdattelevilta.

Eurobarometri laatii tilaustutkimuksia komissiolle ja muille EU-elimille.


Lähde: Eurobarometri http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00191b53ff/Eurobarom%E8tre.html?tab=2012_4

 

Joka viidenneltä 15-vuotiaalta ja 75 miljoonalta aikuiselta Euroopassa puuttuu perustaidot lukemisessa samoin kuin kirjoittamisessa.

Lähde: http://ec.europa.eu/education/literacy/what-eu/high-level-group/documents/literacy-report.pdf

 

Ranska on alkanut avustaa suoraan Syyrian kapinallisia sekä tehostaa yrityksiään kaataa Syyrian hallitus.

Lähde: Yahoo News http://news.yahoo.com/france-giving-aid-rebel-held-syrian-cities-215527723.html

 

Yhdysvallat lähettää lisää vakoilijoita ja diplomaatteja Syyriaan avustamaan kapinallisia.

Lähde: Miami Herald http://www.miamiherald.com/2012/09/06/2988138/us-sends-more-spies-diplomats.html#storylink=mirelated

 

Syyrian kapinalliset ovat antaneet ilmoituksen, jonka mukaan siviililentokoneet ovat nyt laillista riistaa.

Lähde: Flightglobal http://www.flightglobal.com/news/articles/syrian-rebels-say-civilian-airliners-now-legitimate-targets-376164/

 

Lähi-Idän tilanteesta kiinnostuneille sopivaa luettavaa on puolustusasiain analyytikko Anthony Cordesmanin inventaari siitä, mitä Iranin nujertamiseen tarvittaisiin. Ei mikään pikakeikka, listauksesta päätellen. Israelilla ei ole kapasiteettia ennalta ehkäiseviin iskuihin, arvioi Cordesman. Cordesman työskentelee Center for Strategic and International Studies-keskuksessa.

Lähde: http://csis.org/files/publication/120906_Iran_US_Preventive_Strikes.pdf

 

Human Rights Watch tiedottaa, että yhä uusia tapauksia CIA:n harjoittamasta julmasta kidutuksesta paljastuu. Kidutuskeinot ovat olleet moninaiset ja kekseliäät. Järjestön mukaan Yhdysvallat/CIA kidutti Libyan kukistetun johtajan Muammar Gaddafin vastustajia, ja toimitti sitten vangit Libyaan lisäkuulusteluihin. Yhdysvaltain oikeusministeriö on imoittanut, ettei aio syyttää "niitä urheita ja isänmaallisia miehiä ja naisia, jotka vain täyttivät velvollisuuksiaan" kiduttaessaan vankeja.

Muita maita, jotka lähettivät/palauttivat henkilöitä Libyaan ovat Afganistan, Tsad, Kiina, HongKong, Mali, Malesia, Mauretania, Marokko, Pakistan, Sudan, Thaimaa, Hollanti ja Iso-Britannia.

Lähde: Human Rights Watch http://www.hrw.org/reports/2012/09/05/delivered-enemy-hands

 

Los Angelesin poliisilaitoksen muistio tiedottaa virkavaltaa siitä, että tiettyjen rakennusten, kohteiden, infrastruktuurin tai suojattujen alueiden valokuvaaminen tai videoiminen tavalla, joka herättää järkevässä ihmisessä epäilyksiä, riittää terrorismiepäilyyn ja siitä seuraaviin toimenpiteisiin. FBI alkaa asentaa koko maan kattavaa kasvojen tunnistus-ja tarkkailujärjestelmää Yhdysvalloissa.

Lähteet:
RT News http://rt.com/usa/news/lapd-suspicious-photo-sar-553/ 

RT News http://rt.com/usa/news/fbi-recognition-system-ngi-640/ 


New Yorkin poliisilaitos avaa haarakonttorin Israelissa.

Lähde: Al Monitor http://www.al-monitor.com/pulse/security/01/09/nypd-kfar-saba-branch-new-york-p.html

 

Israel ei aio hyökätä Iraniin, jos saa Yhdysvaltain presidentti Obamalta sopivat vakuudet.

Lähde: The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/if-obama-comes-through-with-promised-assurances-israel-will-not-attack-iran-tv-report/


Afrikassa ei olekaan vesipulaa, päinvastoin. Afrikassa on valtavat pohjavesivarannot.
Pulaa on vain itsemääräämisoikeudesta: Maailmanpankki on rahoittanut 50 vuoden ajan "avustusprojekteja", joilla vettä on yksityistetty.

Lähde: Crossed Crocodiles
http://crossedcrocodiles.wordpress.com/2012/08/28/who-gets-africas-water/

Pentagon on suunnannut katseensa Afrikkaan, ja tehostaa US Africomin toimintaa. Sotilaallinen läsnäolo ja kolonialismin tuleva suunta määräytyvät pitkälti sen mukaan, minkä käänteen Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne ottaa ja kuinka nopeasti taloudellinen tilanne huononee. Euroopan arvioidaan osallistuvan kisaan Afrikan luonnonvarojen ryöstämisestä.

Lähde:
Abayomi Azikiwe, Pan-African Newswire
http://www.informationclearinghouse.info/article32388.htm

 

Yhdysvaltain uskotaan yrittävän Venezuelan presidentti Hugo Chavezin syrjäyttämistä opposition avulla.

Lähde:Press TV http://www.presstv.ir/detail/2012/09/06/260138/venezuela-opposition-destabilizing-country/

 

Eteläisen Afganistanin tilanne muistuttaa Afrikan nälänhätää lasten ravitsemuksen osalta. Ruoasta ei ole pulaa, ja alueelle on syydetty miljardeja dollareita avustusrahaa, mutta kolmannes lapsista saa liian vähän ruokaa: Perheet ovat liian köyhiä syödäkseen.

Lähde: The Guardian, Global Development http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/04/malnutrition-southern-afghanistan-shocking-levels

Joka toinen palestiinalainen luokitellaan köyhäksi, kertoo UNCTAD:in raportti.
Raportin mukaan Israelin miehityksen vaikutus Palestiinan talouteen on ollut murskaava.

Lähde: AlterNet http://www.trust.org/alertnet/news/palestinians-slipping-deeper-into-poverty--un/

 

Elintarvikkeiden hinnat nousivat heinäkuussa 10 prosenttia

Lähde: Natural Society

http://naturalsociety.com/rising-food-prices-continue-up-10-july/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+naturalsocietyblog+%28Natural+Society%29&utm_content=Google+Reader


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Koonnin idea on ottaa yhden otsikon alla esiin ajassa liikkuvia trendejä/suuntauksia samoin kuin talouteen, politiikkaan, geopolitiikkaan, maatalouteen jne liittyviä asioita, joilla on tai saattaa olla merkitystä ihan oman arjenkin kannalta - jos ei tänään niin silloin kun lykkää lainsäädäntöä reaktiona trendeihin.

Ajatus on, että poiminnat auttaisivat (toki jo lukijalla ennalta olleiden, muualta saatujen tietojen kanssa yhdessä) hahmottamaan kokonaiskuvaa suuntauksista ja maailman menosta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Pitkäksi on venähtänyt duunipäiväsi, yön puolelle. Jaksamisia kirjoitteluihin ja muihin toimintoihisi. Nämä postaukset ovat aina ajan hermolla, kiitos näistä.

Citycani *

Ihan vilpittömyyksissäni kysyn, miten tuollaisesta hmm... sikermästä, edes teoriassa voisi saada kokonaiskuvaa yhtään mistään?

Olisiko ehkä kuitenkin jotenkin... valaisevampaa käsitellä yhtä tai paria asiaa kerrallaan, jotta kommentointikin olisi edes teoriassa tolkullisesti mahdollista?

Kunhan ehdottelen... tän yön unta vartoessa...

Tapio Vehmaskoski

Eipä mitään, maailman lehdistö ja tietokanavat ovat auki kaikille. Siitä vaan rakentamaan kokonaiskuvaa sinäkin, vaikkapa esimerkin vuoksi - ihan vilpittömästi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Rakas CityCani,

oletan tietysti, että lukijalla on muitakin tietolähteitä kuin minä.
Nämä ovat vain jo olevan tiedon lisänä.

Joku saattaa esim.kiinnostua lukemaan UNCTAD:in raportin läpi tai tuon Cordesmanin inventaarin, ja löytää sieltä itseltään puuttuvan tiedon.

---

Pohjoismaista:

Maaseudun Tulevaisuus -lehden mukaan Islannin tuottajajärjestöt ovat lähes paniikissa EU:n takia, koska maata ollaan väkisin viemässä EU:n jäseneksi kuulematta kansaa ja etujärjestöjä.

"Ei koskaan!", jos minusta riippuu, kertoo henkilökohtaisen EU-kantansa tuottajajärjestön osastopäällikkö Erna Bjarnadòttir.
Islanti sulautti maatalousministeriön elinkeinoministeriöön viime viikolla. Vuoden lopulla hallitus aikoo antaa esityksen maataloudesta.

Bjarnadòttirin mukaan kukaan ei tiedä, mitä se sisältää, koska hallitus ei ole pitänyt yhteyttä tuottajiin. Ministeriö jopa perui erään tapaamisen puolitoista tuntia ennen tapaamista, kun tuottajien edustajat olivat jo matkalla tapaamiseen ministeriön kanssa. Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että muiden etu- ja kansalaisjärjestöjen laita on samoin.

Bjarnadòttir sanoo, ettei ole nähnyt tällaista koskaan ennen: "Hallitus ei piittaa".
Islannin tilanne on hämmentävä. Tehtyjen mielipidemittausten mukaan enemmistö kansalaisista ja yritysjohtajista on jyrkästi EU:n liittymistä vastaan, ja parlamenttipuolueistakin vain sosiaalidemokraatit kannattavat liittymistä.

Sosiaalidemokraattien lisäksi Islantia pyrkii pakottamaan EU:n jäseneksi Euroopan Unioni itse. EU-lähettiläs kampanjoi pitkin maata liittymisen puolesta. Islantilaiset kokevat tämän loukkaavana maan sisäpolitiikkaan puuttumisena.
Tuottajajärjestö onkin tehnyt asiasta valituksen.

Norja etsii keinoja EU:n vaikutusvallan vähentämiseen
Norja äänesti EU-jäsenyydestä vuonna 1994. Tuloksena jäsenyys hylättiin äänin 52-48. Tällä hetkellä 75% norjalaisista vastustaa jyrkästi EU:n liittymistä, kertoo Ei EU:lle -liikkeen varapuheenjohtaja Hildegunn Gjengedal.

Norjassa EU:ta kannattaa konservatiivinen puolue, vaikka senkin jäsenistön enemmistö vastustaa EU:ta, Gjengedal sanoo.

Tällä hetkellä Norjassa keskustellaan hallitusta myöten siitä, pitäisikö EEA-sopimukselle etsiä jokin muu vaihtoehto. EU:n säädöksiä pidetään typerinä, koska ne eivät huomioi paikallisia olosuhteita. Esimerkiksi EU-säädökset määräävät norjalaisten kananmunien käyttöajasta salmonellavaaran takia, vaikka Norjassa ei esiinny salmonellaa.

"Esille on nostettu useita vaihtoehtoja alkaen sopimuksen tarkistamisesta ja päättyen siitä eroamiseen ja muihin kauppasopimuksiin", kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.
Brysselissä tuottajärjestön kansainvälisten asioiden hoitajana työskennellyt Gjengedal sanoo Brysselissä elettävän kuin kuplassa: "Byrokratia on liian eristäytynyt tavallisista ihmisistä. Maiden yhteistyö on tärkeää, mutta ei siihen välttämättä tarvita unionia."
Norjan hallitusohjelman mukaan Norja ei aio hakea EU-jäsenyyttä.

Lähde:

Maaseudun Tulevaisuus: Islantia kammetaan väkisin EU:hun. (7.9.2012)

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Humattavvasti paremman kokonaiskuvan, kuin suomen medioista.
Jos on seurannut, mitä mailmassa tapahtuu, niin noilla uutispätkillä saa rakennuspalikoita kokonaiskuvaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huomenta! Luin sikermäsi - kiitos.
Eikö suuressa naapurissamme Venäjällä ole viikoilla 36-37 tapahtunut todellakaan mitään merkittävää, joka ylittäisi edes yhden näistä valikoiman uutisista? Vaikka Olli Rehnin uskomukset, espanjalaisten innon oppia saksaa tai NYK-poliisien sivukonttorisuunnitelmat?

No, makuasioista ei ehkä kannata kiistellä...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Venäjällä pääasiassa kommentoidaan Syyriaa koskevia toimenpiteitä ja toimenpide-ehdotuksia eli ollaan sitä mieltä, että Syyriaa ei pommiteta.
Aika paljon on mainintoja siitä, miten Venäjän asevoimat kehittyvät kuten millaista panssarivaunua tuotantolinjoilta pukkaa ymv.

Sisäpolitiikkaa siellä en ole juuri nyt ehtinyt seuraamaan kyllin tarkkaan.

NYPD on mukana, koska jotakuta saattaa kiinnostaa pohdiskella, rahoittaako haarakonttorin toimintaa New York vaiko Israel, ja millaisilla valtuuksilla NYPD siellä operoi.
Minulla ei ole vastausta tähän kysymykseen.

Olli Pusa

Eikö se venäläisten tankkien tuotanto ja valtava varusteluoperaatio koske ketään? Putin: "Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi". Neuvostoliiton hajoaminen on sama kuin Viron, Latvian, Liettuan,... itsenäistyminen...

Venäjän mukaan mahtavaa armeijaa tarvitaan ehkäisemään ongelmia "lähialueilla". Ei siis Venäjän puolustamiseen. Mitähän nuo "lähialueet" ovat.

On hyvä, että asioita uutisoidaan mahdollisimman monesta näkökulmasta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olli Pusa,

koskee se, ilman muuta. Ehkä jaan seuraavan koonnin osiin, että mukaan tulee varmasti Venäjä, Pohjoismaat, EU, Lähi-Itä. talous,Yhdysvallat jne.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kysyin myös siksi, että ainakin yhdeksässä blogin uutislähteessä käsiteltiin suoraan tai epäsuorasti Yhdysvaltoja, mutta kovin vähän muita ns. suurvaltoja, kuten Kiina ja Venäjä, ehkä Japanikin.
Venäjän ja Kiinan osalta kieli sekä maiden käsitys lehdistön vapaudesta ja riippumattomuudesta asettavat toki haasteita mediaa seuraaville.

Jari Teräväinen

Tarja Parkkilan mukaan koko maailma on yhtä suurta salaliittoa juutalaisia vastaan :P

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

Tuossa alla joitakin näkökulmia Palestiinan tilanteesta.
.

Gazasta puuttuu lääkkeitä, mutta ruumisarkkuja riittää
20.10.2010
Mohammed Omar

Gazalainen Samir Tahseen al-Nadeem, 26, kuoli odotettuaan 35 päivää lupaa lähteä ulkomaille hoidattamaan sydänvaivojaan. Hänen tarvitsemansa lääke ei päässyt rajan yli, mutta ruumisarkku kyllä.

Gazan terveysministeriön mukaan lokakuun puoliväliin mennessä alueella oli menehtynyt 375 ihmistä lääkkeiden puutteessa. Israelin 2007 aloittama saarto jumiuttaa lääkkeet Gazan rajalle, missä ne ehtivät usein vanheta. Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa yhdyskuntajätteen sekaan heitettyjen lääkkeiden ympäristöhaitoista.

Vaikka Israel sanoo helpottaneensa saartoa, Gaza oli syyskuun loppuun mennessä saanut käyttöönsä alle kolmanneksen noin 18 miljoonan euron arvoisista lääkelahjoituksista. Ne tulivat pääosin arabimaista, terveysministeriön lääkintäosastoa johtava tohtori Munir al-Bursh kertoo." Lue lisää....
http://maailma.net/artikkelit/gazasta_puuttuu_laak...
.

Gaza vaarassa muuttua elinkelvottomaksi
30.8.2012
Israelin piirittämän Gazan tilanne uhkaa kärjistyä parantumattomasti vuoteen 2020 mennessä, arvioi YK uudessa raportissaan. » Lue lisää
http://maailma.net/artikkelit/gaza_vaarassa_muuttu...
.

Nakba 1948 ja unohdetut palestiinalaiset
4.9.2012
Palestiinalaisten kylien hävitys ei sovi yhteen sen virallisen tulkinnan kanssa, joka virallisella Israelilla on valtion perustamisesta, kirjoittavat Elina Sandelin ja Tiina Järvi. » Lue lisää
http://maailma.net/artikkelit/nakba_1948_ja_unohde...
.

Toimituksen poiminnat