KissanKulmasta

Ei koulua vaan elämää varten!

1)   Sata-komitean esittämää perusturvaa vastustavat pääasiassa Sata-komiteassa vaikuttavat (arvopuolue) Kokoomuksen jäsenet valtiosihteeri Ilkka Oksala ja Elinkeinoelämän Keskusliiton Lasse Laatunen. Vastustajia ovat myös Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja Veronmaksajien Teemu Lehtinen sekä palkansaajajärjestöt.

2)   Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa nostettiin ensimmäisen kerran 15 vuoteen. Ostovoima korotetulla opintorahalla on heikompi kuin opintorahalla 15 vuotta sitten. Opintotukea ei sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa käsitellä.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Köyhänä olemisen.

Väärinkoulutetusta (=liikaa/liian vähän, ei niin suosittuun ammattiin kouluttautuneen) kortistoon tai aktivointiduuniin (8 e lisää/päivä). Voipi sanoa, ettei ole opintotuesta saatu oppi mennyt hukkaan.

http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2009/02/17/maahanmuuttokeskustelusta/

http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2009/01/23/n-totus/

 

Opintorahan perusmäärä (brutto) eri koulutusasteilla:

 
Toinen aste (euroa/kuukausi)
Korkeakoulu (euroa/kuukausi)

Avioliitossa tai elatusvelvollinen
246
298

Itsenäisesti asuva 20 vuotta täyttänyt
246
298

Itsenäisesti asuva 18-19 -vuotias
246 C
298

Itsenäisesti asuva 17-vuotias
100 B
145 A

Vanhempansa luona asuva 20 vuotta täyttänyt
80 A
122 A

Vanhempansa luona asuva 17-19-vuotias
38 B
55 A

A = voidaan korottaa vanhempien tulojen perusteella
B = voidaan korottaa tai alentaa vanhempien tulojen perusteella
C = voidaan alentaa vanhempien tulojen perusteella

lähdetaulukko: KELA

http://www.youtube.com/watch?v=haWoutivdM4

lisäys 1.3 2009:   Jarmo Korhonen (kesk) sanoo Savon Sanomissa   "Köyhyydessä pelottaa se, että se voi tarttua. Sata tuhatta elää peruspäivärahalla, saman verran kansaneläkkeellä ja 1,5 miljoonaa alle 1500 euron bruttotuloilla. Ja sitten me ihmettelemme, mikä näitä ihmisiä vaivaa. Eikä vastuuta ota kukaan."     Korhosen mukaan politiikasta on tullut markkinamiesten pelleareena. "Meillä on kyllä kaikenmaailman siansaparon tarkastajaa, mutta pankkeja ei ole tarkastanut kukaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

T.Törtöne (nimimerkki)

"Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa nostettiin ensimmäisen kerran 15 vuoteen. Ostovoima korotetulla opintorahalla on heikompi kuin opintorahalla 15 vuotta sitten."

Oli sitten turha korottaa, vai?

Juha Väänänen (nimimerkki)

Jos isompia syyllisiä haluat niin se oli SAK ja Ihalainen. Peruspäivärahaa ei saa nostaa, koska ansiosidonnaisen pitää olla hyvä. Siis hajurako on säilytettävä.

Sitten on kokoomus joka haraa perusturvan korotusta vastaan, koks atyönteon pitää aina olla kannustavampaa kuin peruspv, rahalla olo.

SATA komitea esitti peruspv. rahaan n. 200e korotusta, mutta etenkään SAK: ja kokoomukselle se ei kelvannut ja asia torpattiin. Niin työväenpuolue SDP oli myös innolla torppaamasa hanketta.

SAmi Haapavaara (nimimerkki)

Juha, esittikö komitea todella noin, ja millä todistat torppauksen?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

T.Törtöne,
niinkö meinaat? Että ei kannata elää kun kuitenkin kuolee?

Juha,
viittaan sanomaasi artikkelissa sanoilla "ja palkansaajajärjestöt". Hajurako nimenomaan on säilytettävä. Sitä kutsutaan aktivoinniksi ja kannustamiseksi.
Pienituloisten verotuksen minimoimista vastustetaan myös.

Suomessa on jo kolmannen polven köyhiä ihan Amerikan malliin.
v. 2007 pienituloisiin kuului jo yli 700 000 suomalaista, heistä eläkeläisiä n. 200 000. Lapsia pienituloisiin perheisiin kuuluu n. 150 000 (Stakes ja Kela).

Sami,
kyllä. Sata-komitea esitti perusturvan nostamista mutta palkansaajajärjestöt tunkivat väliin.
Sata-komitean perusturvajaostoon kuuluvat Osmo Soininvaara (pj), Stakes, Kirkkohallitus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen kuntaliitto, Toimihenkilöjärjestö STTK, Kela, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja valtiovarainministeriö.
He tuntuvat uskovan mm. että pienipalkkaisten pitäminen ahdingossa on taloudellisesti kannattavaa ja muutenkin järkevää.

Jaostoja on perusturva-, ansioturva-, rahoitus- ja kannustavuusjaosto.

Tulee ihan mieleen entisen kämppäni ovet. Asuin vanhassa talossa.
Palvelijoille oli tehty matalammat ja kapeammat ovet vaikka he taakat sisään ja ulos kantoivat. Muistuttaa niskan taivuttamisesta joka kerran kun ovesta kuljet.

Sami haapavaara (nimimerkki)

VAi niin, taidanpa pienituloisena vittuilessani jättää vuokran maksamatta. Itselle ongelmia tulee, mutta niin tulee vastaan ottajalle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sami,
jos alat kunnolla puliksi niin sitten ei ole hätää. Mielenterveyspotilasta ei voi häätää asunnostaan ja sossu (=palkansaajat) maksaa viulut :)

Tai näinhän palkansaajajärjestöt&co ajattelevat köyhien (ja pienituloisten) ajattelevan. Ajattelu perustuu todistamattomaan teoriaan siitä että raha tuo älliä ja/tai sen hankkiminen vaatii älliä.
Tosiasiassahan se vaatii vain keskittymistä rahan hankkimiseen muiden arvojen kustannuksella ja joissain tapauksissa madon selkärankaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Soininvaara muuten sanoo pettyneensä Sata-komitean mietintöön. Siitä tunnustusta hänelle. Ei liene helppoa olla pj:na jaostossa, joissa edunvalvonta käsitetään koskevan vain OMIA etuja.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Riikka, ei taida kuule kestävyys riittää siihen että kunnon puliksi alkaisi. Uusia kepposia vanha koira opettelee. Eikä aio luovuttaa, vaikka pää välillä on kipeä kun sitä seinään hakkaa.

Soininvaaran haastettelu Voima lehdessä oli erittäin puhutteleva.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sami,
päivä kerrallaan niin se onnistuu. Ei ehken kyllä kannata mutta se on taas toinen juttu.
Huomasin että Voimassakin on Soininvaara-juttu. Luen sen kyllä. Toistaiseksi olen perehtynyt vasta Israel-julisteeseen ja venäläisiin toimittajamurhiin.
Lapsilla ja kissoilla on sama suhtautuminen siihen kun yrittää lukea sanomalehteä, joten sitä joutuu harrastamaan salaa öisin.

Toimituksen poiminnat