KissanKulmasta

Talouskuri hyödyttää pankkeja ja federalisteja

  • Talouskuri hyödyttää pankkeja ja federalisteja
  • Euro pyörii maailmalla
    Euro pyörii maailmalla

Hyvinvointiyhteiskunnan pohja on murenemassa. Täällä eletään etukenossa velkaa ottaen, samalla kun vaaditaan lisää talouskuria ja lapioidaan rahaa palmujen alle. Onko missään enää mitään järjen häivää?

 

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto peräänkuuluttaa Suomessa aloitettavaksi laajaa yhteiskunnallista keskustelua tulevaisuuden haasteista.

Aallon mielestä Suomi tarvitsee kansallisen selviytymisstrategian, koska hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja on murenemassa.

Aallon mukaan "Suomen ja Euroopan on pakko uudistua. Nyt on löydyttävä siviilirohkeutta ehdottaa uusia asioita, vaikka niiden sanomisesta voikin saada turpaansa. Yhteiskunnan tulisi herätä Suomen talouden heikkoon tilaan."

– Kun Suomi ja Eurooppa kulkee kohti lamaa, on oltava rohkeutta keskustella rehellisesti siitä, kuinka edessä olevista ongelmista selvitään, Aalto sanoo.

– Hallitus, eläkeyhtiöt ja sijoittajat suojelevat vain omiaan, eivätkä uskalla ottaa riskejä. Yrittäminen ja uudet investoinnit ovat kuitenkin ainoa keino päästä takaisin nousu-uralle.

Poliitikoilla pitäisi olla rohkeutta kertoa mihin yhteiseurooppalainen politiikka on johtanut, toteaa Aalto, toisin sanoen siihen, että Suomen vaihtotase ja verokertymä laskevat.

Sammon toimitusjohtaja Kari Stadighin sekä vuorineuvos Jorma Elorannan keväällä julkaistut raportit Suomen talouden tilasta esittävät, että Suomi tarvitsee hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaakseen 200 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä.

Molemmat, vähälle huomiolle jääneet raportit korostavat investointien merkitystä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä muistuttaa, etteivät leikkaukset ja veronkiristykset luo Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeää taloudellista kasvua.

 

JÄRKEÄ PELIIN, KIITOS

Samaan tulokseen maailmantalouden toiminnasta ovat päätyneet maailman johtavat ekonomistit kuten nobelisti Paul Krugman, jotka ovat julkaisseet manifestin järjen käytöstä taloudessa, A Manifesto for Economic Sense.

Manifestin mukaan poliitikot inttävät, että kriisin syyt ovat holtittomassa julkisen velan ottamisessa - ja ovat väärässä.

Kriisin syyt ovat yksityissektorin ylenpalttisessa lainailussa ja velkaantumisessa, mukaan lukien pankkien harjoittama kohtuuton vivuttaminen, joka johti kuplien syntyyn.

Valtioiden alijäämät ovat seuraus, eivät syy. Kriisin luonteeseen kuuluu, että kun kuplat puhkesivat Atlantin molemmin puolin, yksityissektori vähensi kulutustaan ja alkoi maksaa velkojaan pois - mikä oli järkevää yksilön kannalta, mutta makrotaloudellisesti se johti alaspäin vievään kierteeseen, koska toisen kulutus on toisen tulo.

Kulutuksen väheneminen on aiheuttanut laman, joka on pahentanut julkista velkaa, sanotaan manifestissa.

 

Yhdysvaltain valtionvelka on tällä hetkellä yli 15 biljoonaa ($15 trillion) dollaria, suurempi kuin bkt, ja mahdoton maksaa takaisin.

Ratkaisuna aiotaan leikata sosiaaliturvaa ja koulutusta. Pääosin velka on syntynyt Yhdysvaltain jatkuvasti ympäri maailmaa käymien sotien kuluista. Jokaisesta verodollarista 53 centtiä menee sotakuluihin.

Euroalueella tilanne on hieman toinen euron ulkomaanvaluutta-luonteen takia. Euroa ei laske liikkeelle yksikään sitä käyttävä valtio, vaan ne lainaavat sen, euro "ostetaan markkinahintaan".

Manifesti arvioi, että oikea vastaus kriisiin ajanjaksona, jona yksityissektori vähentää kulutustaan, olisi tasapainottaminen ylläpitämällä julkista kulutusta eikä asioiden pahentaminen leikkaamalla.

Jos sekä yksityisektori, että julkinen sektori vähentävät kulutustaan samaan aikaan, se vain vahvistaa huonoa tilannetta.

 

TALOUSKURI PAHENTAA ASIOITA

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, joka on kuuluisa siitä, että se jatkuvasti vaatii talouskuria kolmannen maailman maissa (ja nyt myös Euroopassa) on sekin myöntänyt, että talouskuri ainoastaan vahingoittaa taloutta ja pahentaa pitkäaikaistyöttömyyttä, toisin sanoen kurjistaa jo ennestään huonoa tilannetta.

Talouskurilinjalla tehdään ´sisäinen devalvaatio´ eli leikataan palkkoja ja eläkkeitä, ostovoima ja verotulot laskevat. Verotulojen laskiessa joudutaan leikkaamaan julkista sektoria eikä velkojakaan ole mahdollista maksaa pois.

Samalla myös velkojen korot nousevat, koska "markkinat hermostuvat".

Ajan mittaan palkkojen, eläkkeiden ja kulujen leikkaukset ajavat myös pankkisektorin konkurssiin.

 

MIKSI, OI MIKSI?

Miksi siis toimitaan järjettömästi?

Vastaus voi olla yksinkertaisempi kuin moni tulee ajatelleeksikaan: Pankit hyötyvät välivaiheesta.

Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa pankit ja poliitikot ovat naimisissa keskenään.

Tämän luulisi tietämättömimmänkin oivaltaneen, jos on yhtään seurannut vuodesta 2008 meneillään ollutta tukipakettirallia, jossa luottokelvoton valtio takaa läpi juntatuilla hallituspäätöksillä konkurssikypsää pankkia pelastushimmelin kautta annetulla naapuriavulla.

Tätä kutsutaan talouden tervehdyttämiseksi.

 

Pankkien kannalta talouskurivaihe tässä sekoilussa on kuitenkin hedelmällinen. Talouskuri johtaa yksityistämisiin sekä konkurssitakavarikoihin, myös kuntien ja kaupunkien kohdalla, koska valtionosuuksia leikataan: pankit pääsevät ostamaan halvalla hinnalla esimerkiksi vesilaitoksia ja energiantuontantoa, koska valtioiden ja kuntien on "talouskurin puitteissa" pakko myydä omaisuuttaan jotta ne voisivat maksaa niiden lainojen korkoja, joita ne ottivat pankeilta tukeakseen/ uudelleenpääomittaakseen pankkeja - sekä pulassa olevia naapurivaltioita.

Tuplahyöty siis. Pankeille.

 

"Suomi ei ole koskaan ollut vaikutusvaltaisempi Euroopan unionissa kuin tänä päivänä, mutta valitettavasti väärästä syystä. Syy on se, etteivät kaikki ole hoitaneet talouttaan yhtä hyvin," sanoo Alexander Stubb (kok).

Mihin käytämme vaikutusvaltaamme? Maksamme enemmän kuin muut eri tukipakettien kautta?

Ainakin OP-Pohjolan Heiskanen sanoo Taloussanomille: "Vastaisuudessa valtiot ottavat aiempaa enemmän riskiä. Näin siinä tapahtuu, kun suoraa tukea annetaan pankeille... Jos vaikkapa Espanja ei ota vastuuta lainoista, riski siirtyy pääomittajille eli muille valtioille.

Heiskanen puhuu viimeisimmän EU:n huippukokouksen "päätöksistä", ja arvioi, että Euroopan johtajilla ei vieläkään ole selkeää näkemystä kokonaisuudesta.

Yksityis- ja yrityssektori puolestaan joutuvat ´tervehdyttämisen´ seurauksena vapaapudotukseen, jolloin pankki pääsee jälleen pienellä sijoituksella hyötymään

1) velallisen omaisuuden kuten osakkeet, yrityksen ja/tai kiinteistön samalla kun

2) velka jää.

 

Tuplahyöty siis. Pankeille. Talous tosin romahtaa.

 

LIITTOVALTIOKEHITYS ON PITKÄN KEHITTELYN TULOSTA

Myös poliitikot hyötyvät.

Poliitikot käyttävät itseaiheutettua kriisiä ajaakseen liittovaltiounelmiaan, jossa paikka isomman yksikön pienenä herrana on mieluisampi vaihtoehto kuin pienen yksikön pienenä herrana.

Näin ainakin helposti ajattelee lukiessaan Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausuntoa aiheesta ”Talouskasvu ja valtionvelka EU:ssa: kaksi innovatiivista ehdotusta” (oma-aloitteinen lausunto) (2012/C 143/03): "Tärkeimmät suositukset: J. Monnet: Eurooppa tarvitsee kriisien antamia kimmokkeita kehittyäkseen ja yhdentyäkseen".

Tai EU-komission varapuheenjohtaja Viviane Redingin hehkutuksia: "Euroopan johtajien on aika näyttää, että euro ja EU ovat ikuisia, kuten timantit. Ja että ne eivät vain selviä myrskystä, vaan kasvavat vahvemmiksi. On tullut aika rakentaa eurooppalainen liittovaltio, Reding päättää mahtipontisesti."

 

Lue myös: Euroalueen työttömyys nousi ennätyslukemiin toukokuussa

"Eurostatin mukaan euroalueella oli toukokuussa 17,5 miljoonaa työtöntä. 3,4 miljoonaa nuorisotyötöntä tarkoittaa, että luku on kasvanut vuodessa 254 000 työttömällä." http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=4254

 

Kommentti:

Eikö ennemminkin kannattaisi viskata muutama investointipankkiiri petoksista, jotka on jo todistettu, vankeuteen ja erottaa talletus- ja investointipankit omiksi yrityksikseen?

´Vastuullista politiikkaa´ harjoittaneet poliitikot voisivat pitää pankkiireille sellissä seuraa.

Sen sijaan että rangaistaan koko väestöä yhden sektorin synneistä?

 

Pääasialliset lähteet:

Taloussanomat: Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kaipaa Suomeen laajaa yhteiskunnallista keskustelua http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2012/06/28/suomi-tarvitsee-siviilirohkeutta-vaikka-siina-voikin-saada-turpaansa/201232465/12?ref=ts_float_news

A Manifesto for Economic Sense http://www.manifestoforeconomicsense.org/

US Debt Clock, http://www.usdebtclock.org/

The Economist: The Global Debt Clock http://www.economist.com/content/global_debt_clock

Taloussanomat: Sijoittajaeliitti myy nyt osakkeita pörssin ohi http://www.taloussanomat.fi/porssi/2012/07/02/sijoittajaeliitti-myy-nyt-osakkeita-porssin-ohi/201232258/170?rss=13

MTV3: ETLA:n tutkija: Huippukokouksen päätöksillä vain viivytettiin eurokriisin pahentumista http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/07/1574694/etlan-tutkija-huippukokouksen-paatoksilla-vain-viivytettiin-eurokriisin-pahentumista

Taloussanomat: EU-komission varapuheenjohtaja: On liittovaltion aika! http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/06/28/eu-pomo-hehkuttaa-on-liittovaltion-aika/201232475/12

VoxEU, Daniel Gros: Why an ESM programme could be a kiss of death: Recovery values and subordination http://www.voxeu.org/index.php?q=node/8129

Taloussanomat: OP-Pohjolan Heiskanen: Valtiot ottavat riskiä kriisimaiden tuesta http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/06/29/suomi-joutui-nielemaan-eniten-kadenvaannossa/201232517/12?rss=13

Tom Keene, Catarina Saraiva, “U.S. Needs Austerity to Reset Economy, Pimco Official Says: Tom Keene,” Bloomberg News, June 8, 2012 http://www.bloomberg.com/news/2011-06-08/u-s-requires-austerity-to-reset-economy-pimco-s-kashkari-says-tom-keene.html

"Suomi ei ole koskaan ollut vaikutusvaltaisempi Euroopan unionissa kuin tänä päivänä, mutta valitettavasti väärästä syystä. Syy on se, etteivät kaikki ole hoitaneet talouttaan yhtä hyvin" http://www.hs.fi/talous/Stubb+Suomella+vahva+neuvotteluasema+emme+huutele+puskista/a1305578655626

US National Debt by Presidential Term: Per Capita and as Percentage of Gross Domestic Product, http://www.skymachines.com/US-National-Debt-Per-Capita-Percent-of-GDP-and-by-Presidental-Term.htm

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Talouskasvu ja valtionvelka EU:ssa: kaksi innovatiivista ehdotusta” (oma-aloitteinen lausunto) (2012/C 143/03): "Tärkeimmät suositukset: J. Monnet: Eurooppa tarvitsee kriisien antamia kimmokkeita kehittyäkseen ja yhdentyäkseen" http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AC%3A2012%3A143%3A0010%3A0016%3AFI%3APDF

Real GDP growth rate. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb020

"Fourteen Member States had government debt ratios higher than 60% of GDP in 2011: Greece (165.3%), Italy (120.1%), Ireland (108.2%), Portugal (107.8%), Belgium (98.0%), France (85.8%), the United Kingdom (85.7%), Germany (81.2%), Hungary (80.6%), Austria (72.2%), Malta (72.0%), Cyprus (71.6%), Spain (68.5%) and the Netherlands (65.2%)." http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-23042012-AP/EN/2-23042012-AP-EN.PDF

Alexander Eichler, “IMF Report: Austerity Measures Hurt Income, Make Long-Term Unemployment Worse,” Huffington Post, September 13, 2011 http://www.huffingtonpost.com/2011/09/13/imf-austerity_n_960199.html

Rob Urie, “Who Benefits From Austerity Politics?,” Counterpunch, November 18, 2011 http://www.counterpunch.org/2011/11/18/who-benefits-from-austerity-politics

Simon Johnson, “What if the Government Defaults?,” Slate, July, 18, 2011 http://www.slate.com/articles/business/project_syndicate/2011/07/what_if_the_government_defaults.html Slate, July, 18, 2011

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen alkanut hiljalleen kannattaa vapaaehtoista syrjäytymistä. Siksi tuo The people don´t know their true power -kuva.

Jospa syrjäytyisi ihan vaan silleen että alkaa omavaraiseksi ja lakkaa kiinnittämästä huomiota kaikkiin jonninjoutaviin muka-päätöksiin, joita "huippukokouksissa" tehdään?

Annetaan poliitikkojen esiintyä tyhjille katsomoille kuten muidenkin "sammuneiden tähtien" ja hoidetaan asiat itse.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kuten tiedät.. ensin ne tulevat ja vievät mahdollisuuden omavaraisuuteen,en puhunut mitään koska en ollut omavarainen.. jne jne..

Vika on siinä,että aina on tälläisiä yltiöisänmaallisia ja sen sellaisia jotka tekee "kunnian" asian siitä,että muut saadaan tottelemaan käskyjä.

Reija Hirn

Vellu, mitenkähän ne käytännössä voisivat tulla ja onnistua estämään omavaraisuuden? Eihän se mitenkään onnistu.

Ville Jalovaara

Kyllähän se taitaa niin mennä kuin Vellu uumoilee. Vaikka heittäsi 180 astetta ympäri, niin ennemmin tai myöhemmin se tuulen suunta muuttuu ja alkaa taas sataa rapaa silmille.

Kun puristaa ja kiristää, niin tälle on vaikea olla hirnumatta

http://www.youtube.com/watch?v=O2RXQaRSuEM&feature...

Jos välttämättä haluaa rinnastaa, niin kyllähän tuo omalla tavallaan kuvaa nykypolitiikkaa.

Leuka rintaan ja kohti uusia vastoinkäymisiä :).

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Vastaus on helppo, jätetään jatkuvaa alijäämää tuottama valtio pois elinkeinoelämästä ja palataan markkinatalouden lakeihin. Keynesin aika alkaa olla ohitse, ja sen näkee hyvin nykyisessä tukipakettivärkkäämisessä, jonka suurin syy on poliitikkojen vallan pönkittäminen tavallisten ihmisten kustannuksella.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kenelles ajattelit siirtää alijäämän?

ulf fallenius

Se mitä asiantuntijat eivät huomioi on se että ehkä tämä velkaantuminen on saavuttanut sellaiset mittasuhteet että sitä ei enään voi normaalikeinoin selvittää ja maksaa takaisin.Tämä tarkoittaa myös sitä että monen maan kohdalla ei säästöt auta yhtään koska velat jää aina silti hoitamatta kun rahat ei yksinkertaisesti riitä.Yrittäjän silmin en näe muuta mahdollisuutta kun velkojen anteeksiantoa ilman että muut kärsisisi kohtuttomasti ja tyhjältä pöydältä aloittaminen koska lisävelan ottaminen vanhojen maksamattomien päälle lykkää vaan ongelmaa eteenpäin.Ellikkä maalaisjärjellä ongelmat täytyy poista ja sitten eteenpäin huonot säännöt on tehty rikkottavaksi ja nyt on sen paikka tai myllerys ei loppu koskaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ulf Fallenius,

sanopa muuta.

Yrittäjän lapsen silmin näkee yhtäläisyydet myös 1990-luvun "sadonkorjuuseen" jolloin suomalaisilta vietiin isot kasat omaisuutta, kun Suomea pantiin Koiviston johdolla EMU-kuntoon.

Jari Jakonen

"Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa pankit ja poliitikot ovat naimisissa keskenään."

Luin amerikkalaisesta Daily Kos blogista hyvän huomion, joka liittyi S&L kriisiin. Tämän amerikkalaisen säästöpankkikriisin muunnelman yhteydessä myös ketkuiltiin ja harjoitettiin monenmoisia konnantöitä.

S&L kriisin aikoihin amerikkalainen oikeusjärjestelmä oli kuitenkin vielä voimissaan - en muista nyt tarkkaa lukua, mutta peräti parintuhannen tuomion luokkaa kalteriajan merkeissä jaettiin.

Blogimerkinnän kirjoittaja hämmästeli sitä, että tämän nykyisen käsillä olevan kuplan yhteydessä tuomioita ei ole jaettu. Jotain on muuttunut verrattuna S&L kriisin aikaan.

Olen itsekin seurannut amerikkalaisia kuulemisia, joissa selviä väärinkäytöksiä on tullut esiin, mutta poliitikkojen ja pankkien suhde taitaa olla tällä välin sen verran syventynyt ja kehittynyt niin siellä kuin täälläkin, että oikeuskäsittelyt eivät enää tule pankkipoliitikkoporukan kohdalla kyseeseen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jari Jakonen,

samaa on ihmetellyt moni, mm. William Black joka aikanaan selvitysmiehenä hoiteli tuota sotkua. Kirjoitinkin Blackin aatteista blogissa "Järjestelmämme on niin viallinen, että petos on matemaattisesti taattua"
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1062...

Tuossa taas hallinnon ja Goldman Sachsin kytköksistä
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=3371

Jari Jakonen

Bill Black suree sitä, että Yhdysvallat on vajonnut kaverikapitalismiin, joka tekee petosten jatkumisesta matemaattisen varmuuden - samalla kun turvajärjestelyjä, joiden tarkoitus on estää petoksia ja rangaista niistä, puretaan.

Bill Blackin mukaan talouspetokset ovat kaikkein tuhoisimpia petoksen muotoja, ja myös vaikeimpia syyttää. Black sanoo myös, että kaverikapitalismin kautta petoksista on tullut vallitseva osa markkinoita ja poliittista järjestelmää.

Bill Black sanoo, että "Petos on sekä yhteiskunnallisesti väärin että rikos. Se on sitä, kun saan sinut luottamaan itseeni ja sitten petän sinua varastaakseni sinulta. Ei ole tehokkaampaa luottamuksen tappajaa kuin petos, ja erityisesti eliitin tekemä petos, jonka seurauksena yhteiskunnallinen luottamus rapistuu, taloudet murtuvat, perheet hajoavat, poliittiset systeemit hajoavat. Sitä kaikkea petos on."

Bill Blackin oma työ keskittyy siihen, minkälaiset petokset ovat kaikkein tuhoisimpia. "On tullut ilmi, että ne ongelmat, joita nyt näemme ympärillämme, järjestelmän ongelmat ja tällaiset, johtuvat siitä, mitä kriminologiassa kutsutaan kontrollipetoksiksi. Kontrollipetos merkitsee yksinkertaisesti sitä, että on olemassa jokin näennäisesti laillinen entiteetti, ja henkilö, joka sitä johtaa, käyttää entiteettiä petoksen välineenä. Rahoitusmaailmassa valittu ase on kirjanpito ja ne tappiot, joita tällainen petostyyppi tuottaa.

"Kun ryöstelystä tulee yhteiskunnassamme elämäntapa ryhmälle henkilöitä, ajan mittaan he luovat itseään varten lakijärjestelyn, joka laillistaa ryöstelyn, sekä moraalikoodin joka ylistää sitä" - Frederic Bastiat

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1062...

---

Näillä mennään - piti ihan laittaa tähänkin framille...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Hienoa Riikka. Kiitos jälleen kerran.

Kuitenkin minua askarruttaa konkretia , eli miten voisimme estää tämän "vallankaappauksen" ja EMU- diktatuuriin ja ikuiseen velkavankeuteen siirtymisen.

Olen huolissani myös siitä ongelmasta, että valitsemme edustajat neljäksi vuodeksi kerrallaan ja mandaatin saatuaan edustajat voivat avoimesti nauraa (tyhmälle vaalikarjalle) annetuille lupauksille ilman minkäänlaisia sanktioita.

Onko sinulla ehdotusta/näkemystä ?

Eno le Nuija

Täältä löytyy:

Ensinnäkin varsinaisissa Eduskuntavaaleissa ei enää valitakaan 200 kansanedustajaa, vaan vain 120. Samalla siirretään Kunnallisvaalit pidettäväksi kahden vuoden välein Eduskuntavaaleista. Kunnallisvaalien yhteydessä pidettäisiin Eduskunnan välivaalit, jossa täytetään tuo puuttuvat 80 paikkaa.

Saattaisi tuo äänestäjän kuluttajansuoja parantua kerralla, kun pa..n puhumisesta joutuisi vastuuseen kahden vuoden välein.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eno le Nuija,

ehdotus on harkitsemisen arvoinen.

Miten varmistettaisiin, että media ei ala ohjailla vaalituloksia epäobjektiivisella ja painottuneella kirjoittelulla, on eräs ratkaistava kohta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Antero Tossavainen,

talousdemokraateilla on muutama erittäin hyvä ehdotus, jotka on listattu tänne http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=4202

Itse lisäisin listaan
1) pankkilainsäädännön, jonka voisi kopioida esim. Brasiliasta ja Venezuelasta. Siellä pankkitoiminta on määritelty julkiseksi palveluksi.
Pankkien johtokunta sekä pankin johtaja vastaavat omalla omaisuudellaan, jos jotain poikkeuksellista ilmenee.
Pankit joutuvat myös luovuttamaan osan voitoistaan suoraan kunnille niiden sosiaalisiin ohjelmiin.
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=1735

Brasiliasta http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2010/04/11/ta...

2) Glass-Steagall -laki tai jokin vastaava käyttöön
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=4175

3) katto vivuttamiselle

4) kansallisomaisuuden suojaaminen pakkomyynneiltä

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Riikka, haastat vakavasta asiasta. Päin kellaria ollaan menossa ja vauhti kiihtyy. Luin myös manifestin. Minusta se on jotenkin pliisu ja ehkä liian akateeminen.

Sitä vähän ihmettelin, miksi esim. globaalin finanssikriisin peruseskaloitumiseen ei lainkaan puututtu. Taustalla siinä kyllä on kyse pankkien leväperäisestä luotonannosta ja ihmisten leväperäisestä luotonotosta. Mutta varsinaisen hallitsemattoman kuplan muodostivat NY-pankkiirit myymällä 1 500 - 2 000 mrd. dollarin edestä arvopaperistettuja luottoja, joissa oli 100-prosenttisia ja 0-prosenttisia luottoja takana. 500 mrd. dollarilla ei ollut yhtään mitään takana.

Samantyyppisen luottojen arvopaperistamisen tekivät suomalaiset pankit 1990-luvun vaihteessa ja aiheuttivat hirvittävät seuraukset suomalaisille yrityksille ja ihmisille.

Voisiko ajatella, että tämä nykyinenkin kehitys on ensisijaisesti omaisuuden uudelleen jakoa, kuten muut taloudelliset kriisit ovat olleet? Talouselämä laitetaan polvilleen, jolloin todella rikkaat rikastuvat eniten. Globaalisti hallitsevat yritykset rikastuvat ja niiden valta kasvaa. Samalla pikku-pertit, ne kattaiset, luulevat myös saavansa lisää valtaa.

Ajan kuluessa sitä tulee entistä skeptisemmäksi. Mutta ehdottomaasi vetäytymistä en kokonaisuudessaan kannata. Esittämäsi kuva on erittäin hyvä. Yksikään poliitikko ei kiiku laudallaan, jos äänestäjät toisin tahtovat. Siksi kirjoitinkin Kantin tavoin, että "vaarallisia eivät ole vain pahat ihmiset, vaan hyvät ihmiset, jotka antavat pahan tapahtua".

Mieluiten tehdään laudan äänestäjäpää tyhjäksi, jolloin poliitikko vaipuu suohon. Sieltä hän ei ilman äänestäjien tukea voi nousta. Jos vetäydymme, poliitikkojen valta vain kasvaa.

Manifestissa on se hyvää, että siinä kehotetaan ihmisiä ajattelemaan ja keskustelemaan. Niin kauan kuin Kataisella, Urpilaisella ja hallituksella on kannattajia riittävästi, suunta on selvä. Suurin ongelma on se, ettei ole kunnollista kilpailevaa blokkia tarjolla.

Jos PS tai keskusta aikovat päästä vastaltaan ja todella tehdä muutoksia, niiden on ryhdyttävä täysin toisenlaisella tavalla ajamaan oppositiopolitiikkaa. On iskettävä faktoja pöytään ja näytettävä, mikä on vaihtoehto. Ja se vaihtoehto on perusteltava. Kyllä media alkaa ottaa tietoa vastaan, kun on asiallista ja ajankohtaista tarjottavaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Veikko Saksi,

veikkaanpa, että koska kyseessä on ekonomistien manifesti, siinä lähdetään siitä oletuksesta, että jokainen tietää rahan olevan velkaa, eli että raha syntyy talletuskirjauksena, kun joku ottaa velkaa.

Ongelma onkin siinä, että rahan luonti on liikepankeilla, valtiot eivät enää laske liikkeelle valuuttaa. Tämä nostaa rahan hintaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Poistettu, oli duplikaatti. Sorry.

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

Julkaistu 03.07.2012 08:51

Professori Aamulehdessä: Suomi vikisee EU:ssa - eurosta irtautumista selvitettävä

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen selvityttäisi Suomen mahdollisuuden irtautua eurosta. Puttonen sanoo Aamulehdessä, että
irtautumista olisi valmisteltava selvittämällä, mitä irtautuminen käytännössä tarkoittaisi ja edellyttäisi.

— Olisi edes joku polku. Nyt polkumme on, että seuraamme pelonsekaisin tuntein, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, Puttonen kuvaa lehdessä. Lue lisää...

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2012/07/15...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Laitanpa talteen tänne kommenttini Liisa Jaakonsaaren (sd) bloggaukseen "Suomi täynnä EU-pelkoa".

Alkaa:

6.7.2012 08:41 Riikka Söyring .

Parahin Liisa Jaakonsaari,

sanoessanne suomalaisten ja Suomen olevan täynnä EU-pelkoa, otatte asenteen, jossa te tiedätte kun muut luulevat - vaikka tosiasiassa te luulette, muut tietävät.

Asenne kuvastaa ylhäältä katsomista, ei silmiin, ei vertaisena, ei keskustelunhalua. Meille vain kerrotaan ilmoitusluonteisesti, mitä Jaakonsaari uskoo (perusteluita esittämättä) meidän ajattelevan.

Olisin luullut psyk. Liikkasen kiinnittävän huomiota tähän Jaakonsaaren kognitiivisen dissonanssin läpitunkemaan asenteeseen, ts. kykenemättömyyteen ottaa vastaan tietoa, joka ei sovi omaan maailmankuvaan.

Vaarallinen piirre päättäjässä!

Suomi ei pelkää EU:ta. Suomi pelkää omien poliitikkojensa todistettua tumpelointia, moraalittomuutta ja jatkuvaa periksi antamista mitä älyttömimmille EU:sta tuleville vaateille.

Ja meillä suomalaisilla on antaa perustelut - huolimatta siitä, että päättäjät ja media ovat tehneet kaikkensa hämmentääkseen aihetta:

* Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Talouskasvu ja valtionvelka EU:ssa: kaksi innovatiivista ehdotusta" (oma-aloitteinen lausunto) (2012/C 143/03): "Tärkeimmät suositukset: J. Monnet: Eurooppa tarvitsee kriisien antamia kimmokkeita kehittyäkseen ja yhdentyäkseen"

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

* Real GDP growth rate.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=...

* "Fourteen Member States had government debt ratios higher than 60% of GDP in 2011: Greece (165.3%), Italy (120.1%), Ireland (108.2%), Portugal (107.8%), Belgium (98.0%), France (85.8%), the United Kingdom (85.7%), Germany (81.2%), Hungary (80.6%), Austria (72.2%), Malta (72.0%), Cyprus (71.6%), Spain (68.5%) and the Netherlands (65.2%)."

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/...

* Alexander Eichler, "IMF Report: Austerity Measures Hurt Income, Make Long-Term Unemployment Worse," Huffington Post, September 13, 2011
http://www.huffingtonpost.com/2011/09/13/imf-auste...

Huomioitavaa:

- Tullihallituksen sivuilta saa Suomen vientitilastot.

Eurostatin viimeiset tilastot työllisyyskehityksestä sekä työttömyydestä Euroopan Unionissa.
Kannattaa verrata Yhdysvaltain vastaaviin lukuihin, samoin Kiinan ja Intian.

Saattaa huomata, että maailmantalous on matkalla pahaan taantumaan, joka todennäköisesti syvenee globaaliksi lamaksi.

Syitä on monia. Jaakonsaari voisi ottaa hänkin niistä selvää.
Me muut olemme sen jo tehneet.

Yst. terv.

Riikka Söyring
Heinävesi, Etelä-Savo

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja toinen kommentti Liisa Jaakonsaarelle:

6.7.2012 21:24 Riikka Söyring uusi

Suomen valtiovarainministeriön suhdannekatsauksen mukaan Suomen tuonti ohitti viennin vuonna 2010, ja samalla tiellä ollaan = alijäämä kasvaa, syömävelkaa otetaan.

Hidasta elpymistä odotetaan vuoden 2013 jälkeen = alijäämä kasvaa, syömävelkaa otetaan.

Ja huom. VM:n ennuste on laadittu sen optimistisen kuvitelman pohjalta, että tilanne ei huonone tai eurosta aika jätä.

Laajentakaa kuvio koko euroalueelle.

Nyt kun työttömyys on nousussa - vaikka suuret ikäluokat eläköityvätkin - koko EU:n alueella (ja globaalisti) niin samalla talouskurin hengessä leikataan julkisen sektorin työpaikkoja, palkkoja alennetaan ja eläkkeitä leikataan.

Mitä tekee hallitus?
Hallitus toivoo yksityisen kulutuksen ylläpitävän Suomen taloutta.

Ei hyvää päivää.
Realismia peliin siellä päättävissä elimissä!
Kellä muka on varaa hankintoihin?

Rautalangasta:

* Velka = raha = ostovoima = työpaikka.
* Toisen kulutus on toisen ansio.
* Euro on ulkomaan valuutta sitä käyttäville maille, koska euroa ei laske liikkeelle yksikään sitä käyttävä valtio vaan se lainataan yksityisistä liikepankeista = raha maksaa ´markkinoilla´ enemmän kuin valtioilla on varaa

Yst. terv.

Riikka Söyring
Heinävesi, Etelä-Savo

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja taas...

7.7.2012 06:59 Riikka Söyring uusi .

@ Tuula Saskia,

euroa ei laske liikkeelle yksikään sitä käyttävä valtio, se ei ole valtion valuutta.

Euro lainataan; ostetaan liikepankeilta, rahan hinta on korko. Hinnan määrittävät niin sanotut velkakirjamarkkinat valtioiden velkakirjahuutokaupoissa.

Euro on eri hintainen eri valtioille, tästä syystä talouslehdet seuraavat ´markkinakorkoja´. Tästä(kin) aiheutuu euroalueen sisäistä epätasapainoa.

Aiheesta on olemassa selkokielinen perusopas Euroopan Unionin kansantalous tutuksi https://docs.google.com/file/d/0B9TMDnzhBdvRUlpjQ1... (s.15 kertoo euron ulkomaanvaluuttaluonteesta).

Tämä ei ole ollut vahinko, vaan se suunniteltiin, koska sen toivottiin johtavan tilanteeseen, jossa kriisien kautta jäsenvaltiot voidaan pakottaa liittovaltioon, jota jäsenmaiden kansalaisten enemmistö ei halua.

Tästä tahallisuudesta on esim. Der Spiegelin julkaisemia salattuja asiakirjoja Helmut Kohlin hallituksen ajoilta, samoin komissaari Romano Prodin haastattelu.

Der Spiegel http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=3737
Prodi http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=2667

ja tähän tahallisuuteen viittaan myös aiemmassa kommentissani (linkki) jossa nostan esiin "perustajaisä" Monnetin "innovatiiviset ehdotukset" siitä, kuinka kriisien kautta päästään "tiiviimpään integraatioon".

Jokseenkin siis niin sanotusti ottaa otsaluuhun kaikki hurskastelu perustajaisistä ja -äideistä ynnä rauhanprojekteista kun tosiasiassa rakennetaan pankkikartellille velkaorjien lypsylaidunta

Esa Härkönen

Itse olen aina ihmetellyt tuota ihmisten tarvetta kuulua poliittisesti johonkin ryhmään tai joukkoon. Riikka kuului/kuuluu IPU:un ja joku Keskustaan, joku Kokoomukseen, joku jopa Persuihin. Minulle äänestäjänä poliittiset puolueet ovat työkalu, joilla haluan päästä tiettyyn lopputulokseen, ei se että on kiva kuulua johonkin samoja mielipiteitä laajasti noudattavaan puolueeseen. Juuri tämä tarve ja halu kuulua johonkin ryhmään on meidän politiikkamme nahjusmaisuuden ja pirstaloitumisen syy. Siihen kun liitetään mukaan suomalainen konsensus-aate, niin mikään ei muutu ja me maksamme maailman tappiin toisten virheistä kuten kunnon "nyrkki housussa" olevan suomalaisen kuuluukin. Se on taivahan tosi, että näin käy, jos emme ala muuttaa suhtautumistamme siihen, että politiikassa vaikuttaminen yksittäisiin asioihin on tärkeämpää, kuin liputtaa jotain tiettyä väriä. Jos nyt jokainen järkevä ihminen toteaa mielessään, että tämä ilmiselvältä vaikuttava katastrofinen velkaantuminen on meidän kohtalon kysymys, niin sitten äänestetään sitä puoluetta, joka on valmis tekemään radikaaleja ratkaisuja, että tätä katastrofia ei tule, niin sitten äänestetään sitä puoluetta. Ja kun äänestetään puoluetta, niin äänestetään sitä puoluetta, jolla on selvästi mahdollisuuksia saada rökälevoitto. Ei mitään pikkupuoluetta. Itse kannatan/äänestän persuja nyt, koska he ovat ainoa todellinen varteenotettava puolue, joka voi tämän järjettömyyden katkaista. Onhan niitä tuomiopäivän profeettoja, jotka pelottelevat tyhmiä äänestäjiä persujen maahanmuuttovastaisilla kommenteilla ja sillä, että he ovat noviiseja ja blaa blaa blaa, mutta tämä on pelkkää kilpailevien puolueiden sumutusta. Kyllä suomalainen lainsäädäntö ja virkamieskunta hoitaa asiansa, jotta ylilyönneiltä vältytään. Ja kuten sanoin, ei pidä hirttäytyä yhteen puolueeseen, kun se on niin "kiva", vaan 4 vuoden kuluttua on taas mahdollisuus muiden puolueiden näyttää korttinsa. Pointti siis on se, että äänestämällä puolueelle yli 51%:n kannatuksen on suomalaisen äänestäjän ainoa mahdollisuus näyttää voimansa, ei mikään muu. Nyt on tätä 20, 20, 20, ja loput 40 % rikkaruohopuolueille äänestystulosta nähty viimeiset 20 vuotta ja mikään ei ole muuttunut paremmaksi. Sosiaaliset ongelmat ja kähmintä ovat vain kasvaneet, tällä kombinaatiolla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Esa Härkönen,

olen Itsenäisyyspuolueen hallituksen jäsen - olen ollut eduskuntavaalien jälkeisestä ajasta, jolloin liityin puolueeseen.

IPU sopii minulle, koska se on ainoa tietämäni puolue joka ei vierastanut ajatustani siitä, että työskentelisin tehdäkseni kaikki puolueet tarpeettomiksi: suoran demokratian, omavaraisuuden, itsenäisyyden puolesta sekä eturyhmien torppaamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset