KissanKulmasta

N-totus

TÄMÄ MEILLÄ VIELÄ -TOISTAISEKSI- ON:

- kaikkien saatavilla olevat julkiset palvelut sekä laajat, tuloeroja tasoittavat tulonsiirrot.

Eli valtion tai kuntien valtion välityksellä verorahoilla tuottamat terveydenhuolto- ja neuvolajärjestelmä, vanhusten-, invalidi- ja vammaishuolto, päihdehuolto, valtion kustantamat koulut, ammatilliset oppilaitokset, yliopistot ja korkeakoulut, julkinen päivähoitojärjestelmä, kirjastot, erilaiset lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja -tiloihin liittyvät toiminnot, ensi- ja sijoituskodit, vesihuoltojärjestelmä, viemäriverkosto, tieverkosto, rautatiet ja lentokentät, poliisi, palokunta ja yleisradio.

Tulonsiirtomekanismeja puolestaan ovat työttömyyskorvaukset, sosiaaliapu, asumistuki, kansaneläke, lapsilisät ja progressiivinen tuloverotus.

Lainsäädännöllistä turvaa tuo minimipalkkoja, työ-turvallisuutta ja -terveyttä, työttömien oikeuksia, sukupuolten välisen syrjinnän kieltoa, pakollisia sairausvakuutus-järjestelmiä sekä työnantajien sosiaaliturva- ja työeläkemaksuja koskevat säädökset.

 

Pohjoismaat ovat (olleet) maailman tasa-arvoisimmat, ja vakaimmat yhteiskunnat.

 

HERÄTYS! Nyt kaikki Suomen suuremmat poliittiset puolueet noudattavat politiikkaa joka johtaa hyvinvointivaltion asteittaiseen purkamiseen ja julkisten palvelujen yhä pidemmälle vietyyn yksityistämiseen.

Hyvinvointiyhteiskunnalle uhka ovat uusliberalistiset vaatimukset erilaisten julkisten palvelujen yksityistämisestä.

 

TÄMÄ MEILLE HALUTAAN "ANTAA" TILALLE: USA:ssa konservatiivit ovat esittäneet koululaitoksen, Maapallon lähiavaruuden sekä villi- ja riistaeläinkantojen siirtämistä yksityiseen omistukseen, valtaosa sairaaloista sekä suuri osa vankiloista, hautausmaista, vammaisten ja vanhustenhuollosta sekä poliisilaitoksesta on jo yksityisessä omistuksessa.

Ilmakehän yksityistämistä (=kaupallistamista) ei -vielä- ole esitetty.

Yksityistämisinnon takana olevat toimijat ovat niitä, jotka yksityistämisestä hyötyvät.

Erilaisten julkisten palvelujen yksityistäminen tarjoaa YRITYSTEN voitontavoittelu-näkökulmasta huikeita etuja= monialayritys voi myydä oppikirjat, ruoan, vakuutukset ja terveydenhuollun kouluihin.

Monialayritysten katseet ovat nyt kohdistuneet Euroopan kehittyneen julkisen terveyden- ja sosiaalihuoltojärjestelmän vuoksi paljon vaikeammin valloitettaviin markkinoihin. Kyse on suurista rahasummista.

Jos kansallisvaltiot ja julkinen sektori vastaavat jatkossakin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamisesta Euroopassa, suuret amerikkalaisyritykset menettävät hyvin paljon rahaa.

 

Tästä syystä USA haluaa ulottaa monenkeskisen investointi-sopimuksen (MAI) sekä palvelujen kansainvälistä kauppaa säätelevän sopimuksen (GATS) koskemaan myös sosiaali- ja terveyssektoreita.

Jos Euroopassa toimivat kaupalliset terveys- ja sosiaalialan yritykset myisivät samoja palveluja kuin mitä julkinen sektori tarjoaa, amerikkalaisyritykset voisivat vapaan kilpailun ja kansallisen kohtelun periaatteiden pohjalta vaatia julkisen terveydenhuoltojärjestelmän saaman valtion tuen lopettamista, tai samojen tukiaisten tarjoamista myös julkisen sektorin kanssa kilpaileville yksityisille yrityksille.

Myös Euroopan Unionin omaa kilpailulainsäädäntöä tullaan jatkossa yhä useammin käyttämään yhteiskunnan eri sektorien yksityistämiseen. Pää avataan yleensä kilpailuttamalla joillakin valituilla paikkakunnilla erilaisia valtion tai kuntien laitoksia ja samojen palvelujen yksityisiä tuottajia keskenään. Valtion kassakriisi annetaan yksityistämisen perustelun. Yksityistäminen esitetään tapana säästää kustannuksia ja tuottaa samat palvelut tehokkaammin ja halvemmalla.

Julkisen sektorin tuottamien palvelujen yksityistäminen johtaa lähes aina siihen, että ihmiset joutuvat maksamaan samoista palveluista paljon enemmän, ja että kaikilla ei enää ole varaa tiettyihin palveluihin.

Miksi yritys jonka tehtävä on ensisijaisesti tuottaa voittoja osakkailleen tuottaisi pitkän päälle palveluja halvemmalla kuin julkisen sektorin laitos jonka tehtävänä on palvella ihmisiä mahdollisimman hyvin eikä tuottaa voittoa?

Terveydenhuolto on hyvä esimerkki. USA:n terveydenhuoltojärjestelmä on hiukan suomalaista terveydenhuoltoa halvempi, jos mukaan lasketaan vain valtion verotuloilla kattamat menot.

Kun laskelmissa on mukana kansalaisten omat rahat, USA käyttää terveydenhuoltomenoihin 15 prosenttia bruttokansantuotteestaan ja Suomi vain 8 prosenttia.

Ihmisten tyytyväisyydellä mitattuna Suomen terveydenhuolto on OECD-maiden toiseksi parasta. USA:n järjestelmä puolestaan on maailman kallein, mutta toimii käytännössä huonommin kuin yhdenkään toisen OECD-maan terveydenhuolto. Merkittävä osa USA:n väestöstä - noin 45 miljoonaa ihmistä - on edelleen ilman minkäänlaista sairausvakuutusta.

Tässä suhteessa USA on yhä eräänlainen kehitysmaa, sillä kaikilla muilla teollisuusmailla on jo pitkään ollut käytössä pakolliset sairausvakuutukset.

Käytännössä terveydenhuolto- ja koulutus-järjestelmien yksityistäminen johtaa köyhille ja rikkaille tarjolla olevien palvelujen eriytymiseen = luokkaerojen kärjistyminen. Yhä suurempi osa väestöstä putoaa kokonaan terveydenhuoltopalvelujen ja/tai koulutusjärjestelmän ulkopuolelle - tai jää laadultaan paljon aiempaa huonommin toimivien palvelujen varaan.

Seuraus: valtioiden verotulot vähenevät. Seuraus: palvelut huononevat entisestään tai häviävät kokonaan. Paitsi niiltä, joilla on rahaa.

Tästä käytetään sanontoja tuottavuuden tehostaminen, tulostavoitteet, lähemmäksi kuntalaista, synenergiaetu, tuloksellisuus, tuottavuusohjelma jne.

Seuraus: mitä tehokkaammin tuottavuusohjelma toimii, sen vähemmän jää veronmaksajia. Seuraus: valtio elättää työttömiksi jääneet (sosiaalituki, työttömyyskorvaukset, asumistuki). Seuraus: työttömät maksavat vähän veroa.

Seuraus: verovarojen vähentymisen takia valtiolta ns. loppuu hynä.

Globalisaatio vähentää valtioiden verotuloja myös muuten kuin rakenteellisen suurtyöttömyyden kautta.Globalisaatio (=yksityistäminen = kaupallistaminen) pakottaa valtiot kilpailemaan keskenään siitä, kuka verottaa suuryrityksiä kaikkein keveimmin. Yritykset keskittävät tuotantonsa mieluiten sellaisiin maihin, joissa niiden täytyy maksaa vähiten veroja. Valtiot menettävät siis yksityisten palkansaajien maksamien verojen lisäksi myös yrityksiltä saatuja verotuloja. Jos EU-maiden verotus "harmonisoidaan" väkisin yleiseurooppalaiselle keskitasolle, Pohjoismaat joutuvat laskemaan veroastettaan.Seuraus: verotulot vähenevät. Seuraus: verotuksen harmonisointi yleiseurooppalaiselle keskitasolle tarkoittaa koko Pohjoismaisen hyvinvointivaltion purkamista.  Seuraus: mitä vähemmän ihmisillä on tuloja, sitä vähemmän he kuluttavat ja sitä vähemmän he myös maksavat veroja.

 

Miten tämä sitten NATOon liittymiseen liittyy?NATO, puolustusliitto, joka käy vain humaaneja, ennaltaehkäiseviä sotia ja puolustussotia, on USAn, "demokraattisen" valtion luomus ja ylläpitämä asevoima, uusliberalistisen talousopin airut.

Toista ei saa ilman toista.

Natoon liittyminen tuo vääjäämättä mukanaan myös Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan purkamisen. Älkää muuta edes kuvitelko. EU-harhat lienevät jo useimmilta karisseet?

http://www.nato.int/nato-welcome/index.html

http://74.125.77.132/search?q=…=firefox- 

NYRKKISÄÄNTÖ: kun luet lehtiä, virallisia tiedoitteita tai kuuntelet uutisia, muista että jokainen sana tarkoittaa sen ilmimerkitykseen nähden täsmälleen päinvastaista asiaa (Nevanlinna ja Relander: Työn sanat). 

http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2008/10/02/uusliberaali-oppi/ ”Euroopan kansakuntia pitäisi ohjata kohden supervaltaa ilman, että niiden ihmiset ymmärtävät mistä on kysymys. Tämä voidaan saavuttaa toinen toistaan seuraavilla askelilla, joista jokainen on puettu taloudellisen päämäärän muotoon mutta jotka väistämättä ja peruuttamattomasti johtavat liittovaltioon.”  - St. Jean Monnet -

  - St. Jean Monnet - 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Voimasana! Uuden Suomen tekstinkäsittelyohjelma muuttaa tekemäni kappalejaot! Voimasana!

Lars-Erik Wilskman (nimimerkki)

Pikku huomiona, Suomessa ei ole minimipalkkalakia.

liebcknecht (nimimerkki)

se mitä meillä vielä on=sekin vähä on velaksi ja tämän päivän velka=huomisen vero !
Ja turha vihreiden/vasurien on USA;n asioista huolta kantaa,he kyllä hoitavat asiansa ihan itse,,ovat hoitaneet yli 200 vuotta ja tulevat jatkossakin hoitamaan ja ihan ilman euroopan pohjoisperiferian vasurivihreiden höpinöitä !
Ja onko norjassa/tanskassa purettu naton ansiosta jotain ja jos on niin mitä??
Ideologisesti tarkoitushakuisin ja ´"taistolaisin" bloggaus tähän mennessä US;n sivuilla,onnittelut siitä !

Käyttäjän juhopaavola kuva
Juho Paavola

Vastuullisella politiikalla ja hyvällä taloudenhoidolla olisimme ehkä hyvinkin pystyneet turvaamaan laadukkaat peruspalvelut koko kansallemme ja näin maamme olisi pysynyt sellaisena kuin kansan suuri enemmistö olisi halunnut. Poliitikot kuitenkin päättivät mm. että Suomi voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona ja liikaväestön säilytyspaikkana. Tämän taantuman jälkeen meilläkin on laaja ryysyläisköyhällistö, väkivaltaisia mellakoita, vartioituja taloyhtiöitä, muureja ja kaikkea muuta rikkautta mitä poliitikkomme ovat varta vasten meille tuoneet!

jaripi (nimimerkki)

tämän blogin luettuani olen entistä varmempi,että seuraava maailmansota soditaan rauhan puolesta,,,,

Markus Räsänen (nimimerkki)

3.

rosa liebcknecht

Tuo oli kyllä porvareitten parhaita hämäysyrityksiä.
Taisto Sinisalohan oli takinkääntäjä, joka loppumetreillä
vei Kotkan kommarit suoraan Kokoomuksen syliin.

konsta (nimimerkki)

natovastaisuus on ex N-liiton ja muiden varsovan liiton maiden aikaansaama propagandavyörytys lännen työläisille perimmäisenä tarkoituksena saada euroopan kansat taipumaan telaketjukommunismin tielle!
Ja hyvin näyttää purreen kun 2009 tuo sama levy pyörii,,sama jonka kommunistien politrukit ammattiliittojen/lehdistön avulla työläisille syöttivät,taistolais YLE;n ja muiden vastaavien avustuksella !

Miksi helvetissä tätä täytyy vielä kestää/jaksaa,sitä ihmettelen eniten !

Markus Räsänen (nimimerkki)

Ihmettelen kyllä, miksi se NATO pitää olla, kun Varsovan liitto lopetettiin jo aikaa sitten.
Kaikkien tällaisten liittojen oleminen on aina joillekuille uhka.
Siellä alkuperäisessä tekstissä puhutut asiat kuulostivat kyllä niin pahoilta, että jos ehtisi krematorioon turvaan ennen niitä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

liebknect,
minun kutsumiseni taistolaiseksi ja vihervasuriksi ei -minun mielestäni- voi kutsua perustelluiksi vastaväitteiksi. Et sanallakaan kommentoi väitteideni sisältöä/esittämiäni syy-seuraussuhteita.

Norja ja Tanska pärjää niin kauan kuin Pohjanmeressä piisaa öljyä. Vaikkakin netissä vilkaisemistani tilastoissa todettiin tuloerojen kasvavan sielläkin. Varmaan sitten suomalaisia siirtolaisia (siirtolaisia, koska valkoisia kutsutaan siirtolaisiksi ja tummaihoisia maahanmuuttajiksi mediassa) ne köyhät...

Jaripi,
nimellisesti KAIKKI sodat käydään pysyvän rauhan saamiseksi, yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi/vakauttamiseksi jnpp. Etkö ole huomannut? Siksihän meillä on Naton (ja ent. Varsovan liiton) kaltaisia järjestöjä. Että saadaan sotia rauhan puolesta ja turvata sitä asein.

Tosiasiassahan on AINA kysymys omistamisesta. Siitä että halutaan jotain toisen omaa ja otetaan se väkisin.

Kun yksityinen harrastaa moista toimintaa, sitä kutsutaan rikollisuudeksi.

Konsta,
mitä sanot esittämistäni globalisaation syy-seuraussuhteista? Uskotko että työttömät maksavat vähemmän tai eivät ollenkaan veroja?

Vähentääkö (rakenteellinen=rakenteessa pysyvästi oleva ja pysyväksi hyväksytty) työttömyys valtion verotuloja?

Pyrkivätkö kauppaa käyvät yritykset voiton maksimointiin?

Siirtävätkö yritykset tuotantoaan alemman verotuksen maihin vai eivät?

Siirtävätkö yritykset tuotantoaan maihin, joissa on väljempi lainsäädäntö työolosuhteiden ja ympäristönsuojelun (päästöt) suhteen vai eivät?

Onko USAn terveydenhuoltojärjestelmä parempi kuin Pohjoismaissa?
Onko USAn sosiaalijärjestelmä parempi kuin Pohjoismaissa?
Jos niin miten?

Onko yksityistetty järjestelmä parempi kuin kaikille yhteinen?
Niillekin, joilla ei ole rahaa eikä sen takia sairausvakuutusta?

Onko rahatttomuus työttömyyden (sen rakenteellisen) seurauksena työttömän oma vika/omaa saamattomuutta?

Jos Suomen järvet ja pohjavedet yksityistettäisiin, kuinka paljon olisit halukas maksamaan juomavedestäsi? Veden omistaja määräisi hinnan. Muodostuisi veden omistajien etujen mukaisia vesikartelleja, jotka hinnoittelisivat oman voittonsa hyväksi, eivät sinun janosi.

Keksikää jotain älykkäämpää perustelua kuin minun nimeämiseni taistolaiseksi. Kategorisointini ei todista mitään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

…yksi demokratian keskeisistä rajoituksista on talouden rajaaminen politiikan ulkopuolelle. Kapitalistiset liikeyritykset määritellään sellaisiksi, että demokraattiset normit eivät koske niitä.
-Teijo Teivainen, maailmanpolitiikan professori (Yliopisto 8/2007)

Arto Niinistö (nimimerkki)

Yhteiskunnan sivistystason mittarina pitää aina olla, miten se kohtelee vähempiosaisiaan. Terveydenhoidon pitää olla ilmaista (muistaakseni Ranskassa ja Kanadassa se on). Maassamme yhä useammat pitkäaikaissairaat ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Lääkäreiden pitää valmistuttuaan palvella edes kaksi vuotta terveyskeskuksissa.Silloin edes perusterveydenhuolto toteutuu ja lääkäripula terveyskeskuksissa helpottuu. Huolissani olen ollut pitkään myös vanhustenhuollon tasostamme. Perustoimeentulo pitää saada sellaiselle tasolle, ettei kenenkään tarvitsisi turvautua ruokajonoihin. Asunnottomuus on myös häpeämme jne.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa veroalennukset ovat huuhastelua ellei varmuudella tiedetä, että verotulot välillisesti palautuvat kuntien ja valtion kassaan.

Natokannattajana myönnän, että sosiaalisten ja terveydenhoidollisten asioiden pitää mennä aina tärkeysjärjestyksessä liittoutumisen edelle.
Ne eivät kuitenkaan saa olla toisensa poissulkevia.

Riikka S. blogisi oli hyvä. Perustelit asioita ja se herätti monenlaisia ajatuksia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Alati tapahtuu asioita, joita juuri kukaan ei halua. Niitä päätetään koska ne esitellään etukäteen ja jälkikäteen väärässä valossa, jos esitellään lainkaan. Päätös- ja "tiedotus"prosessi tekee kannan ottamisen tai ainakin vaikuttamisen mahdottomaksi. Jotakin mieltä oleminen on vaarallista, sananvapauden ja yhdistysmisvapauden rajoituksia on runsaasti.

Toivoa on, sitä on vapaissa ajattelijoissa ja toimijoissa. Myötäily ei ole ajattelemista. "Ajatella voi vain toisin", kirjoitti Harry Forsblom.

Käyttäjän juhopaavola kuva
Juho Paavola

NATOn kannatus ei ole valttämättä oikeisto/vasemmisto-akselilla. En minäkään oikein näe suurta tarvetta Suomen liittymiseksi NATOon eikä mua yleensä pidetä kommunistina enkä mielestäni myöskään usko kritiikittä vasemmistomedian jöötiä..

Natomaat ovat auringonlaskun suurvaltoja joilla kaikilla on itsellään vuorenkorkuisia ellei muhammedin ongelmia lähitulevaisuudessa. Itse en usko hetkeäkään että Nato aloittaisi III maailmansodan Suomen vuoksi, tai edes vaarantaisi kaasun saannin.. Parempi olisi varmistaa itse oma turvallisuus. Ylipäätään monien ihmisten ongelma on siinä etteivät he tee itse tarpeeksi asioita.

jaripi (nimimerkki)

"ajatella voi vain toisin"
Lienee totta kun näissä blogeissa ei kukaan ajattele samoin kuin itse ajattelen,,
ja omasta mielestäni olen fiksuin olento maanpäällä,,samoin mielipiteeni!
Maailmaa olis vaikea rakentaa jos kaikki olis samaa mieltä !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Katriina,
Harry F. on vanha kamuni ja opettajani. Erittäin miellyttävä mies.

Kategorisoimisesta: se on jotenkin niin helppo ja halpa tapa väistää ajattelua. Kategorisoidaan joku taistolaiseksi ja sillä perusteella päätetään, ettei mitään mitä hän mistään sanoo, tarvitse edes harkita.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kommenttini Juha Puistolan Nato-blogiin:

Juha,
asiallinen kirjoitus. En ole samaa mieltä kanssasi Naton hyödyllisyydestä, mutta ainakin saat minut harkitsemaan asiaa. Vielä kerran.

Epäluottamus Natoon tulee siitäkin, että USAn puolustusvoimien ylimmäksi komentajaksi voi päästä GW Bushin kaltainen tyyppi.

Epäluottamus tulee myös kielenkäytöstä (silottelusta, kaunistelusta, piilottelusta), jota selonteoissa käytetään:

läsnäolo=miehitys
puolustusliitto= ei käy sotaa kuin hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan (ja tästähän tiedetään ettei se pidä paikkaansa), tappaminen=eliminointi (vihollisesta), tappiot (omista kuolleista)
sota=kampanja, operaatio
hyökkäys=täsmäisku, kirurginen operaatio
siviiliuhri=oheisvahinko jne

Näin vaikka kyse on ihmisistä, kuolemisesta, pommeista. Ei pelkästä politiikasta.

Mainitsemassasi Puolustusministeriön (ent. sotaministeriö)
puolueettomassa (tai sellaiseksi väitetyssä) selonteossa vilisee yhteistyötä ylistäviä sanoja ja sanontoja. Sävy on yleispositiivinen. Naton motiiveja tai onnistumista ei kyseenalaisteta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Riikka, olipa yllätys että tunne Harry Forsblomin. Et kai hänen opinnoistaan JY:ssa, jossa hän aloitti lukunsa ja jonne hän palasi väittelemään. Olin hänen väitöksessään ja karonkassaan, jonka tapahtumakylläisyys ei ollut hänen eikä minun vika. Erästä professoria lyötiin siellä, eikä se ollut hänenkään vikansa.

Olen kirjoittanut F:n romaaneista monta artikkelia, mm. toimittamiini SKS:n kirjaan Katkos ja kytkös ja BTJ:n kirjaan Keskisuomalsiai nykykirjailijoita. Olen tutkinut häntä Suomen johtavana postmodernistina, joka toi postmodernismin Suomeen. Minulla on mappikaupalla aineistoa F:sta ja hänen postmodernismistaan. Hän on yksi loistava kirjahenkilömme, jonka on vaiettu kuoliaaksi.

Tässä yksi lyhyt juttu, muut ovat pitempiä:
http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Harry oli opettajani K.Korkeakoulussa. Ja hyvä olikin!
Hänestä tuli myös ystävä, jonka kanssa oli miellyttävä vaihtaa ajatuksia. Kirjeitä ja postikortteja kulkee silloin tällöin yhä.

Lukaisen artikkelisi ajan kanssa.

aki lintunen (nimimerkki)

Riikka S joko olet päättänyt natoon liittymisestä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aki,
en halua Natoon. Jos se kerran ei artikkelista ja muiden kommenteista selvinnyt.

Katriina,
sairastuin myyräkuumeeseen eli epideemiseen munuaistautiin. Olen jokusen viikon ns. poissa pelistä.

Toimituksen poiminnat